Det gröna Djurgården lockar fler besökare

Under våren har mätningar av gästflödet på Djurgården genomförts. Upplägget till undersökningen togs fram innan någon visste hur annorlunda denna vår skulle bli med isolering, hemarbete, och social distansering. Mätningarna genomförs nu kontinuerligt och vid en analys av resultatet för vecka 10 – 19 visar det sig att intresset för Djurgårdens grönområden har ökat markant.

I höstas påbörjades besöksmätningar på Djurgården för att se hur gästerna rör sig. Bakom mätningarna står Kungliga Djurgårdens förvaltning och Kungliga Djurgårdens och syftet är att inhämta så mycket information som möjligt för att ha ett bra underlag för att långsiktigt arbeta med förbättrad logistik.

– Vi behöver fakta för att ta hand om och utveckla platsen på ett klokt sätt, berättar Camilla Zedendahl, vd för Kungliga Djurgårdens Intressenter. Inte visste vi då att ett virus skulle förändra hela läget och besöksflödena denna vår.

Mätningen genomförs av Bumbee Labs som mäter besöksflöden genom att fånga upp anonymiserade Wi-Fi-signaler i smarta mobiltelefoner.

– Djurgårdens totala besöksantal har tydligt påverkats av Covid-19 pandemin. Besökarantalet har sjunkit med ca 50% sedan vecka 10, dvs. innan pandemin resulterat i några restriktioner, samtidigt har antalet promenader i våra grönområden vid Djurgårdsbrunnsviken ökat markant. Under vecka 17 ökade antalet promenader med hela 90%, Karl Samuelsson, vd på Bumbeelabs.

– Djurgården är öppen dygnet runt, året om, även en vår som denna. Siffrorna visar att det uppskattas, vilket gläder oss mycket. Djurgården är en viktig oas för stockholmaren, säger Magnus Andersson, slottsfogde och chef för Kungliga Djurgårdens förvaltning.

– Mätningarna visar att det har varit naturligt att söka sig till Djurgårdens grönområden i dessa tider. När nu flera museer är på väg att öppna upp blir det intressant att se vilka rörelsemönster det ger. Tillsammans tipsar vi om alla de trygga och natursköna smultronställen på denna stora, gröna och sköna ö. Vi har även introducerat ett nytt restaurangsamarbete där ett besök hos en av oss ger rabatt hos grannen, alltså nästa restaurang du kommer till. Vi hoppas att många tar chansen att upptäcka mer och nya delar av det gröna Djurgården, mat- och dryckesutbudet såväl som kulturutbudet denna sommar, avslutar Camilla Zedendahl, Kungliga Djurgårdens Intressenter.

_____

Bakom mätningarna står Kungliga Djurgårdens förvaltning och Kungliga Djurgårdens Intressenter. De genomförs med stöd från Länsstyrelsen via Nationalstadsparkens utvecklingsbidrag.

Morsdagstips från Djurgården

Morsdagstips från Djurgården

Söndagen den 31 maj firar vi våra fina mammor på mors dag! Solen skiner, blommorna blommar och här på Djurgården har vi gott om plats för dig och din mamma.

Här kommer flera Morsdagstips från Djurgården att bjuda med mamma på. Välkommen till Djurgården på mors dag!

1. Lämna barnen hemma och ta mamma till ett hotell!

Skäm bort mamma med en övernattning på hotell. Välj mellan tre härliga hotell på Djurgården: Hotell Villa Källhagen, Prince van Orangiën och Hotell Hasselbacken, vilka alla erbjuder vackra utsikt samt gott mat.

2. Plocka dina egna blommor

Rosendals Trädgård erbjuder självplockning av tulpaner! Låna sax i plantboden och sätt ihop en vacker blombukett till din mamma. I Prins Eugens Waldemarsuddes butik har de produkter från Waldemarsuddes eget trädgårdsmästeri; snittblommor, krukväxter och blomsterlökar. Självklart kan du också ta mamma på en trädgårds- eller skulpturparksbesök.

3. Njut av god mat

Fira mors dag med att upptäcka nya delar av Djurgården och stöd ditt lokala kök samtidigt. Gå till någon av de 20 restaurangerna och när du får ditt kvitto får du även ett kort som ger dig 10% rabatt på notan – hos grannen! Vad sägs om en morgonfika på ett ställe följd av lunch på ett annat (med 10% rabatt)?

Villa Godthem

Flera av våra restauranger erbjuder speciella mors dags-menyer. Till exempel på Villa Godthem har Köksmästare Antonio Molina satt ihop en härlig meny med tillhörande dryckespaket.

4. Ta en promenad tillsammans

Djurgården är grönt och skönt och kanske stockholmarnas favoritplats att promenera på… Bjud in mamma på en promenad runt Djurgården med hjälp av appen ”Kungliga promenader” eller Kungliga Nationalstadsparkens nya ”Naturkarta”.

5. Upplev lite konst

Liljevalchs bjuder in dig och din mamma till den nya konstutställningen “En paradisattack”. Och den 31 maj är sista chansen att se utställningen ”Edvard Munchs fotografier. Det experimentella jaget” på Thielska Galleriet samt Angus Fairhurst Absolut Art CollectionSpritmuseum – dem vill ni inte missa.

Himmelsk Marmelad på Skansen Butiken

6. Köp en fin present till mamma

Gör mamma glad med en fin present från en eller flera av våra fina butiker. På Skansenbutiken, Rosendals Gårdsbutik, Waldemarsuddes butik bland andra kan du hitta många hållbara och naturliga produkter som passar perfekt till en mors dags-present.

 

Varmt välkommen hit och ta del av våra morsdagstips från Djurgården! Kanske har du några andra …?

Djurgårdens restauranger skickar gästerna vidare till grannen!

I en tid då vi behöver varje gäst, inleder 20 restauranger på Djurgården ett unikt, modigt och generöst samarbete. En grannsamverkan som innebär att ”om du äter hos mig får du rabatt hos grannen”. Premiär den 21 maj. På detta sätt vill vi säga: Välkommen till Djurgården – här är stort, grönt och skönt och här finns alltid mer att upptäcka.

Mat är viktigt och som Viginia Woolf sa: ”One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well”. Här på Djurgarden har vi många härliga restauranger och caféer samt gott om plats så att du kan njuta av god mat och samtidigt hålla föreskrivna avstånd.

Lagom till en långledig helg är det premiär för Djurgårdens nya restaurangsamarbete. Fr.o.m den 21 maj kan du gå till någon av de 20 restaurangerna och när du får ditt kvitto får du även ett kort som ger dig 10% rabatt på notan – hos grannen!

Även om tiden är tuff ser vi på Djurgården inte på varandra som konkurrenter utan arbetar tillsammans för att våra gäster ska kunna upptäcka nya delar av denna stora, gröna och sköna ö. Nu utmanar vi dig att besöka alla 20 restauranger under sommaren.

De som ingår i restaurangsamarbetet är:  Café Monika Ahlberg, Cirkus Restaurang, Djurgårdsbrons Sjöcafé, Gubbhyllan, Junibacken, Krogen Stora Gungan, Lilla Hasselbacken, Nordiska Museets restaurang, Oaxen Slip, Pop House Restaurang, Prinsens kök & Ektorpet på Waldemarsudde, Restaurang Hasselbacken, Rosendals Trädgårdskafé, Skansenterrassen, Spritmuseum, Tekniska by Pontus, Vasamuseets Restaurang, Villa Godthem, Villa Källhagen samt Wärdshuset Ulla Winbladh.

Så varför inte sätta igång. Fira den första sommardagen med att upptäcka nya delar av Djurgården och stöd ditt lokala kök samtidigt. Här kommer några mattips inför Kristi himmelsfärdsdag – du kan äta ute, inne, köpa en picknickkorg eller ta med dig maten hem.

Oaxen Slip

Fler av våra restauranger erbjuder vackra utsikt över vattnet. Gå över Djurgårdsbron och kika in på Sjöcaféet. Promenera längs vattnet och upptäck Junibackens Terrass samt Vasamuseets restaurang och Spritmuseums härliga uteserveringar. På Oaxen Slip kan du njuta av brunch från kl. 12.

Wärdshuset Ulla Winbladh och Villa Godthem är två klassiska restauranger som har öppet. Fler klassiker är Lilla Hasselbacken, Hasselbacken och Villa Källhagen.

Gillar du trädgård och plantering? Då rekommenderar vi en trädgårdslunch eller fika på Rosendals Trädgårdskafé, följt av ett besök i plantboden. Eller varför inte kombinera en fika på Café Ektorpet på Prins Eugens Waldemarsudde med ett besök i skulpturparken?

Och närmar du dig Folke Bernadottes bro? Missa inte att Tekniska museets restaurang – Tekniska by Pontus håller öppet under helgen.

Självklart finns det också många härliga restauranger att besöka på Skansen. Varför inte kombinera en promenad med ett besök på Gubbhyllan, Krogen Stora Gungan eller Skansenterrassen?

Här på Djurgården finns det många fina picknickplatser och Café Monika Ahlberg på Thielska Galleriet erbjuder härliga picknick kassar. De innehåller en wrap, kaffe, dryck och kaka. Om du letar efter inspiration för picknickplatser borde du ta en titt på våra promenadtips.

Rolig fakta om Nationalstadsparken 25 år!

Kungliga Djurgården är en viktig del av den Kungliga nationalstadsparken – något som vi är stolta över. Den 19 maj 2020 firar parken 25 års jubileum. Vi passar på att bjuda på lite spännande fakta.

Som en del av firandet vill vi bjuda på 9 roliga och lärorika fakta som många kanske inte känner till om den Kungliga nationalstadsparken 25 år i år!

1. Den Kungliga nationalstadsparken är världens första nationalstadspark.

2. Parken är ett hem till över 800 olika sorters blomväxter, 1200 skalbaggsarter och 100 fågelarter.

3. I parken finns gravliknande stensättningar som av utseende och läge döms vara från 550 f.kr.

4. Södra Djurgården kallades en gång för ”Valmundsö”, och kungen bytte till sig området av arkebiskopen i Uppsala. Den som ville arrendera området kunde göra så mot en betalning av 15 pund eller 60 tunnor korn.

5. Prince Eugene’s ek, som finns vid entrén till Waldemarsudde, anses med sin omkrets på 842 cm  vara nationalstadsparkens största och äldsta ek med en ålder uppskattad till 500- 800 år.

6. ¾ av alla Uppland’s växter och djur förekommer i Kungliga nationalstadsparken.

7. Det finns tre kungliga slott i parken: Ulriksdal, Haga och Rosendal som alla visar på den kungliga närvaron genom tiderna.

8. Den Kungliga nationalstadsparken är Stockholm’s och Sverige’s mest besökta grönområde.

9. Parken är öppen att besöka dygnet runt, året om, när det helst passar dig.

Kom hit och fira 25 år med oss hela året. Vi har lite tips på evenemang som knyter an till denna gröna plats, se nedan. Varmt välkommen!

Aktuellt: öppet, öppnar upp eller alltjämt stängt?

Här samlar vi information om vilka av våra medlemmar som har öppet, vilka som börjat öppna på glänt samt de som har fortfarande stängt.

OBS! detta är den information vi erhållit per 2020-05-31 och saker ändras fort – mycket information döljer sig bakom länkarna. Öppettider kan även påverkas av väder, vackert väder kan innebära utökade öppettider och tvärt om.

Vi lägger upp information, så snart vi får sådan. Maila den information ni vill dela med er av till camilla.zedendahl@royaldjurgarden.se alt sms:a eller ring Camilla Zedendahl på 07099906973 så lägger vi upp den här kontinuerligt.

FÖLJANDE HAR ÖPPET

ATTRAKTIONER

Liljevalchs har öppet. Var stängt för omhängning. Öppettider här. Började gälla den 15 maj.

Prins Eugens Waldemarsudde har under maj flyttat ut och erbjuder aktiviteter i parken. Uppdaterad information här.

Rosendals Trädgård har öppet. Öppettider här.

Royal Djurgården Visitor Center har öppet på helger. Möter gäster utomhus vid vackert väder. Hoppas öppnar upp lite mer i juni. Öppettider här.

Skansen har öppet. Öppettider här. Skansens Restauranger öppettider här.

Skansen-Akvariet har öppet. Öppettider här.

Spritmuseum har öppet. Öppettider här.

Thielska Galleriet har öppet. Öppettider här. Började gälla den 14 maj.

Tekniska Museet har öppet. Öppettider här. Började gälla den 30 maj.

Vikingaliv har öppet på helger. Öppettider här. Började gälla den 9 maj.

RESTAURANGER OCH CAFÉER

AIRA har öppet. Öppettider här.

Café Ektorpet har öppet. Öppettider här.

Café Monika Ahlberg har öppet. Öppettider här. Började gälla den 14 maj.

Glöd har öppet på vardagar. Öppettider här.

Hasselbacken har öppet. Öppettider här.

Junibackens Terrass har öppet fre-sön. Öppettider här. Började gälla den 8 maj.

Lilla Hasselbacken har öppet.

Oaxen Krog & Slip har öppet. Öppettider här.

Sjöcaféet har öppet.

Spritmuseum Restaurang har öppet. Öppettider här.

Tekniska by Pontus har öppet. Öppettider här. Började gälla den 9 maj.

Vasamuseets Restaurang Terrass har öppet fre-sön. Öppettider här. Började gälla den 8 maj.

Villa Godthem har öppet. Öppettider här.

Villa Källhagen har öppet. Öppettider här.

Wärdshuset Ulla Winbladh har öppet. Öppettider här.

FÖLJANDE HAR BESLUTAT NÄR DE ÖPPNAR UPP

Nordiska museet öppnar upp på glänt den 1 juni. Uppdaterad information här. Samtidigt öppnar Nordiska museets restaurang.

Prins Eugens Waldemarsudde har beslutat att öppna museet den 2 juni. Uppdaterad information här.

Snus- och Tändsticksmuseet öppnar fredag-söndag fr.o.m. den 5 juni. Uppdaterad information här.

ABBA The Museum öppnar på helger fr.o.m. den 6 juni. Uppdaterad information här.

Cirkus Restaurang öppnar upp den 9 juni. Uppdaterad information här.

FÖLJANDE HAR STÄNGT TILLSVIDARE

ATTRAKTIONER

Etnografiska har stängt fr.o.m. den 20 mars. Uppdaterad information här.

Gröna Lund har stängt, premiär uppskjuten. Beslut om nytt datum tas när regeringen meddelat att förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för fler än 50 personer hävts. Bokar om alla konserter fram till och med den 31 juli. Uppdaterad information här.

Junibacken har stängt fr.o.m. den 22 mars. Uppdaterad information här.

Polismuseet har stängt fr.o.m. den 24 mars. Uppdaterad information här.

Riksidrottsmuseet har stängt fr.o.m. den 23 mars. Uppdaterad information här.

Sjöhistoriska har stängt fr.o.m. den 20 mars. Uppdaterad information här.

Vasamuseet har stängt fr.o.m. den 20 mars. Uppdaterad information här.

RESTAURANGER OCH CAFÉER

Pop House har stängt fr.o.m. den 1 maj. Men alla är välkomna upp till Hasselbacken.

Fem tips inför helgen – Liljevalchs välkomnar med ny utställning m.m.

Längtar du ut och funderar du på vad du ska göra? Kom till Djurgården.

Här är stort, grön och skönt och här finns plats att hålla avstånd. Detta är något vi tänker mycket på. Vi bygger våra upplevelser för att skapa trygghet och vi följer alltid myndigheters rekommendationer.

Här kommer fem tips inför helgen den 15-17 maj.

1) Liljevalchs öppnar upp med Ulrica Hydman Valliens konst

Liljevalchs bjuder in till den nya konstutställningen “En paradisattack” som pågår mellan den 15- 30 augusti där glasformgivaren och allkonstnären Ulrica Hydman Valliens konst visas upp. Thielska galleriet och utställningen Edwards Munchs fotografier. Det experimentella jaget fortsätter fram till den 31 maj och är en mycket fin samling bilder och film som visar en mindre känd sida av konstnären. 

Öppnar fredag den 15 maj och besökare slussas in. Övriga öppettider:

Måndag–torsdag 10–18
Fredag–söndag 11–17

2) Thielska öppnar igen

Thielska Galleriet och Café Monika Ahlberg öppnar för besök igen 14 maj.
Upplev konsten från förra sekelskiftet, njut av en kopp kaffe med hembakt i den vackra skulpturparken och passa på att se utställningen Edvard Munchs fotografier. Det experimentella jaget (t.o.m. 31 maj).
De följer de allmänna restriktionerna om max 50 personer i museet samtidigt och vi ber alla besökare att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta symtom.
Öppettider tisdag – söndag kl. 12.00-17.00
Ej kvällsöppet på torsdagar

3) Trädgårdsdagar på Prins Eugens Waldemarsudde

Waldemarsudde öppnar upp  växthus, bänkgård och trädgårdsmästeri. Träffa kunnig trädgårdspersonal som ger odlingsråd och tips, följ med på visningar och handla plantor och andra trädgårdsartiklar. Fri entré.

Program:
Lördag och söndag kl. 13.30
Visning av trädgårdsmästeriet
Rundvisning med trädgårdsmästare Marina Rydberg. Max 20 personer per visning. Visningen är gratis, biljetter hämtas ut i Gröna boden från kl 12.00.

Lördag och söndag kl 12.30 och 14.30
Vår i konstnärens trädgård
Visning och friluftsmåleri för barn. Rek från 5 år. Max 15 barn per tillfälle. Biljetter á 50 kr säljs i Gröna Boden från kl 12.

4) UPPTÄCK MER 

Attraktioner som har öppet:

SKANSEN (varje dag kl 10-16, insläpp till 15)

Firandet av 17 maj är inställt i år. Men du kan besöka de gamla kolonistugorna, ta del av skansenbutikens nyheter eller ta del av annat skoj som sker på Skansens ”Vårhelger”. Läs mer här.

SKANSEN-AKVARIET – har öppet samma tider som Skansen.

SPRITMUSEUM (torsdag-lördag kl 10-18, söndag-onsdag kl 12-17)

Gott om plats för dig, för dryckeshistoria och för konst finns det här. Utställningen av Angus Fairhurst vill man inte missa.

ROSENDALS TRÄDGÅRD (Tis- Söndag kl 11-16 & till 17)

Plantboden är påfylld och väntar på alla trädgårdsfantaster Fr o m 1 maj har Rosendals trädgård förlängt öppettiderna i plantboden till kl. 17 tid- sön Trädgårdskafé och butiken på Rosendals Trädgård har öppet till kl. 16.

TEKNISKA MUSEET flyttar ut! De öppnar upp utomhus nu till helgen. Lekfulla upplevelser utlovas i den fina i matematikträdgården.

 

VIKINGALIV öppnar också upp under helgen. Här håller man ett vikingasvärds avstånd … Vad betyder det månntro?

5) PASSA PÅ ATT BESÖKA EN NY RESTAURANG

HÄR KAN DU ÄTA – ÖPPNA RESTAURANGER OCH CAFÉER

Kanske blir du hungrig på promenaden? här finns tips på var du kan äta – vare sig du vill äta ute, inne eller ta med dig och äta hemma.

AIRA – boka bord till helgen på Tommy Myllymäkis nyöppnade krog på Biskopsudden.

OAXEN KROG OCH SLIP – slå dig ner på Slipen – lunch eller middag, eller varför inte brunch lördag och söndag. Krogen (bokas i förväg)

WÄRDSHUSET ULLA WINBLADH och VILLA GODTHEM är två klassiska resturanger som har öppet. Fler klassiker är LILLA HASSELBACKEN, HASSELBACKEN och VILLA KÄLLHAGEN.

Och närmar du dig Folke Bernadottes bro? Missa inte att Tekniska museets restaurang – TEKNISKA BY PONTUS håller öppet under helgen.

GOTT PÅ SKANSEN

Självklart finns det många härliga restauranger att besöka på Skansen. Första restaurangen du kommer till – direkt efter entrén är Gubbhyllan. Maten är fantastisk. På helgerna kan du dessutom få tips på hur man grillar på bästa sätt.

Tar du rulltrappan upp till stadskvarteren hittar du Krogen Stora Gungan. Köttbullarna är en klassiker och hinner du inte hit i påsk, maila dem, beställ ett presentkort och kom lite senare.

På Våffelbruket och Gamla Krogen på Skansen beställs och ges maten ut utomhus. Våfflorna är ett måste!

MAT LÄNGS DJURGÅRDSSTRAND

Gå över Djurgårdsbron och kika in på SJÖCAFÉET som har öppet som vanligt – alla dagar ända fram på kvällen.

Promenera sedan längs vattnet och upptäck någon av dessa pärlor:

JUNIBACKEN – har öppnat Terrassen lördag och söndag kl. 11-15.

VASAMUSEETS RESTAURANG välkomnar dig på uteserveringen kl 11-16.

SPRITMUSEUMS härliga uteservering som bjuder på dryck och mat – kan alltså kombineras med en konstupplevelse. Museet har ju öppet och där finns Angus Fairhursts konst.

Hasselbacken bjuder in till långlunch varje lördag och söndag kl 12- 17 där kan man njuta av a la carte menyn och även sitta ute på terrassen när solen tittar fram. Just nu finns fina erbjudanden på övernattning från 500kr per natt ink frukost se mer och boka på hasselbacken.com

Tips på promenader: Ladda ner app:en Kungliga promenader, gratis.

Särskild artikel om promenadtips från Djurgården.

KARTOR finns att hämta på vårt besökscenter vid Djurgårdsbron.

 

 

 

Öppet på Djurgården i helgen – Tekniska öppnar upp

Öppet på Djurgården i helgen

Djurgården har alltid öppet och välkomnar dig även i dessa tider. Här är stort, grönt och skönt och det finns gott om plats för dig att hålla avstånd.

Ett par av våra attraktioner har öppet. Här kommer samlas information om hur det är öppet på Djurgården i helgen.

Attraktioner som har öppet:

SKANSEN (varje dag kl 10-16, insläpp till 15)

Besök de gamla kolonistugorna, ta del av skansenbutikens nyheter eller ta del av annat skoj som sker på Skansens ”Vårhelger”. Läs mer här.

SKANSEN-AKVARIET – har öppet samma tider som Skansen.

SPRITMUSEUM (torsdag-lördag kl 10-18, söndag-onsdag kl 12-17)

Gott om plats för dig, för dryckeshistoria och för konst finns det här. Utställningen av Angus Fairhurst vill man inte missa.

ROSENDALS TRÄDGÅRD (Tis- Söndag kl 11-16 & till 17)

Plantboden är påfylld och väntar på alla trädgårdsfantaster Fr o m 1 maj har Rosendals trädgård förlängt öppettiderna i plantboden till kl. 17 tid- sön Trädgårdskafé och butiken på Rosendals Trädgård har öppet till kl. 16.

EKTORPET PÅ WALDERMARSUDDE (varje dag kl 11-17)

Restaurangen öppen med trädgårdbutik vid vackert väder, medan museet har stängt tills vidare.

TEKNISKA MUSEET flyttar ut! De öppnar upp utomhus nu till helgen. Lekfulla upplevelser utlovas i den fina i matematikträdgården.

HÄR KAN DU ÄTA – ÖPPNA RESTAURANGER OCH CAFÉER

Kanske blir du hungrig på promenaden? här finns tips på var du kan äta – vare sig du vill äta ute, inne eller ta med dig och äta hemma.

AIRA – boka bord till helgen på Tommy Myllymäkis nyöppnade krog på Biskopsudden.

OAXEN KROG OCH SLIP – Krogen (bokas i förväg) eller slå dig ner på Slipen – lunch eller middag, eller varför inte brunch lördag och söndag.

WÄRDSHUSET ULLA WINBLADH och VILLA GODTHEM är två klassiska resturanger som har öppet. Fler klassiker är LILLA HASSELBACKEN, HASSELBACKEN och VILLA KÄLLHAGEN.

Och närmar du dig Folke Bernadottes bro? Missa inte att Tekniska museets restaurang – TEKNISKA BY PONTUS håller öppet under helgen.

GOTT PÅ SKANSEN

Självklart finns det många härliga restauranger att besöka på Skansen. Första restaurangen du kommer till – direkt efter entrén är Gubbhyllan. Maten är fantastisk. På helgerna kan du dessutom få tips på hur man grillar på bästa sätt.

Tar du rulltrappan upp till stadskvarteren hittar du Krogen Stora Gungan. Köttbullarna är en klassiker och hinner du inte hit i påsk, maila dem, beställ ett presentkort och kom lite senare.

På Våffelbruket och Gamla Krogen på Skansen beställs och ges maten ut utomhus. Våfflorna är ett måste!

MAT LÄNGS DJURGÅRDSSTRAND

Gå över Djurgårdsbron och kika in på SJÖCAFÉET som har öppet som vanligt – alla dagar ända fram på kvällen.

Promenera sedan längs vattnet och upptäck någon av dessa pärlor:

JUNIBACKEN – har öppnat Terrassen lördag och söndag kl. 11-15.

VASAMUSEETS RESTAURANG välkomnar dig på uteserveringen kl 11-16.

SPRITMUSEUMS härliga uteservering som bjuder på dryck och mat – kan alltså kombineras med en konstupplevelse. Museet har ju öppet och där finns Angus Fairhursts konst.

Hasselbacken bjuder in till långlunch varje lördag och söndag kl 12- 17 där kan man njuta av a la carte menyn och även sitta ute på terrassen när solen tittar fram. Just nu finns fina erbjudanden på övernattning från 500kr per natt ink frukost se mer och boka på hasselbacken.com

Tips på promenader: Ladda ner app:en Kungliga promenader, gratis.

Särskild artikel om promenadtips från Djurgården.

KARTOR finns att hämta på vårt besökscenter vid Djurgårdsbron.

Promenadtips från Djurgården

Sköna maj välkommen!

Även om inte mycket är sig likt, så är en sak alltid densamma – vi kan välkomna våren på Djurgården.

Djurgården är grönt och skönt och kanske stockholmarnas favoritplats att promenera på. Djurgården är en viktig del av den Kungliga Nationalstadsparken och här finns mycket att upptäcka.

Här kommer några promenadtips från oss på Royal Djurgården!

Det är gratis att ladda ner appen ”Kungliga promenader”. Rustad med appen är du redo att ge dig ut på lärorika promenader på Djurgården. Tre varianter finns att välja mellan. Bernadottepromenaden är en favorit.

Önskar du ta en romantisk promenad med någon du bryr dig om längs med Djurgårdens vackra natur? Kronprinsessan Victorias och Prins Daniels Kärleksstig går längs med Isbladskärret och ger dig en god chans att uppleva en omväxlande natur, med vild barrskog, vacker ädellövskog och jätteekar. Dessutom finns det många vilda fågelarter i området.

Djurgården är även en plats för reflektion, att samla kraft och att möta allvaret. En promenad utifrån dessa minnesmärken ger perspektiv.

Eller vad sägs om en cykeltur? Djurgårdsrundan tar dig runt i Södra Djurgårdens vackra parklandskap. Du passerar många spännande hus och hagar med ekar och andra lövträd. Med cykelstråket kan du på bara en dag besöka många olika delar. Lägg upp din rutt med hjälp av Nationalstadsparken folder med karta och tips.

Cykelkartor och karta över Djurgården finns att hämta på vårt besökscenter direkt till höger efter Djurgårdsbron.

Hungrig på vägen? Här finns goda tips på var du kan äta.

Lägesbeskrivning – Stockholmsregionen v. 16

 Var vecka får vi rapporter från Region Stockholm. Vi delar dem här.

Vill du ha en presentation med grafer över utvecklingen på Stockholms arbetsmarknad? Ladda ner detta: Lägesrapport fredag vecka 16

Här kommer rapporten:

 • Hälften av Sveriges varsel sker i Stockholms län
 • Besöksnäringen, handel och restaurangbranschen är mycket hårt drabbat med konkurser och varsel – ungdomsarbetslösheten stiger till följd av denna kollaps
 • Ju mindre företag, desto större risk att drabbas av ”en coronakonkurs”
 • Effekterna av krisen är extra påtaglig inom vissa kommuner, ex. Sigtuna kommun
 • Inflationstakten är lägre än februari månad
 • BNP sjunker till rekordlåg nivå och arbetslösheten förväntas ligga på 9 procent 2020 och 2021
 • Minskade skatteintäkter för kommuner och regioner
 • Region Stockholm fortsätter kraftsamla med dialogsamtal och stöd till företagare
 • EU stöttar svenskt flyg och godkänner svenskt statsstöd till hyresrabatter

Läget i näringslivet

 • Sedan 1 mars har drygt 49 500 personer blivit varslade om uppsägning i Sverige. Hälften av varslen har koppling till Stockholms län.
 • Besöksnäringen, handel och restaurangbranschen är näringar som drabbats mycket hårt i krisen med varsel och konkurser. Totalt har 6 867 personer varslats i Stockholmsregionen inom hotell- och restaurangbranschen under mars månad. Hotell och restaurangbranschen tillsammans med detaljhandeln sysselsätter totalt 131 400 personer i Stockholmsregionen. Här finns bland annat företagen Nordic Choice, Swedavia, Casino Cosmopol, Hennes & Mauritz och Scandic – samtliga av dessa företag har varslat personal om uppsägning eller permitterat anställda och fortsatta neddragningar är att vänta. Bland annat meddelade H&M att företaget permitterar 10 000-tals anställda, varav de flesta finns i Sverige och klädkedjan MQ ansöker om konkurs 16/4 som berör 700 anställda.
 • Transport och magasinering står för 5,0 procent (ca  57 000 personer) av sysselsättningen i Stockholms län. Här skedde det tredje största varslet under mars månad med 2284 personer (ca 4 procent av sysselsättningen i branschen).
 • Coronakrisens effekter visar sig på olika sätt i regionen. I Södertälje, där samtliga 15 000 Scaniaanställda permitterats är effekterna påtagliga och likaså i Sigtuna, där det lokala näringslivet starkt är kopplat till Arlanda och besöksnäringen.
 • Inflationstakten enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta) var 0,6 procent i mars 2020. Det är lägre inflationstakt jämfört med februari då inflationstakten var 1,0 procent. Månadsförändringen från februari till mars var -0,2 procent. Läs mer

 

BNP – kraftig nedgång

 • Finansdepartementets prognos om det ekonomiska läget bedömer att Sverige nu går in i en lågkonjunktur under 2020 och även 2021 med en kraftig negativ BNP-tillväxt som beräknas sjunka -4,0 procent 2020.
 • Pandemin antas ebba ut under senare delen av 2020 vilket driver BNP-tillväxten som stiger till 3,3 procent 2021.
 • Sysselsättningsgraden väntas falla tydligt till strax under 67 procent, jämfört med 68,3 procent år 2019, och arbetslösheten stiga till 9 procent år 2020 och 2021. 8,4 procent arbetslöshet år 2022. Läs mer
 • Enligt vårändringsbudgeten höjs utgiftstaket för 2020 350 miljarder kronor till 1742 miljarder kronor

Minskade skatteintäkter för kommuner och regioner

 • Sveriges regioner och kommuner (SKR) bedömer att skatteunderlagets tillväxt kan landa på 1,5 procent istället för 2,4 procent. Detta innebär ett intäktsbortfall på flera miljarder för Sveriges kommuner och regioner. Till detta kommer merkostnader för omsorg, socialtjänst och hälso- sjukvård.

Utvecklingen på arbetsmarknaden – utökad ungdomsarbetslöshet

 • Antalet nyinskrivna arbetslösa ökar i snabb takt. I slutet av mars var antalet inskrivna arbetslösa på Arbetsförmedlingen 388 000 personer. Det är 44 000 fler än ett år tidigare. Dessutom är 127 000 personer korttidspermitterade i Sverige.
 • Många av de arbetslösa är ungdomar som haft tillfälliga anställningar och som är nya på arbetsmarknaden. Under de senaste två veckorna ökade antalet arbetslösa ungdomar under 25 år med 8 procent i Stockholmsregionen.
 • Arbetsförmedlingen bedömer att arbetslösheten kommer att fortsätta öka till följd av krisen.

 

Konkurser

 • Under 1 april-15 april försattes 108 konkurser i Stockholms län som berör minst 452 anställda personer (AB). Överrepresenterade branscher: Restaurang, bygg- och reklamverksamhet.
 • Under samma period i riket: 319 konkurser som berör minst 1 212 anställda personer.

Fördelningen av covid-19 fall på kommun/stadsdelsnivå

·         Länk till interaktiv karta: https://arcg.is/S1HXG

Nationella stödinsatser

Enklare för företag att låna

Minskade kostnader för företagen

Stöd till vissa branscher

EU:s initiativ och insatser

 • Kommissionen godkänner svenskt statsstöd på fem miljarder kronor till hyresrabatter för att hjälpa hyrestagare inom bland annat hotell- och restaurangsektorn och detaljhandeln, som på grund av coronautbrottet drabbats av plötslig inkomstminskning. 
 • Kommissionen beviljar Sveriges begäran att kunna erbjuda 5 miljarder kronor i statsstöd till landets flygsektor. Man beräknar att ungefär 20 flygbolag kommer uppfylla stödkriterierna. SAS väntas bli en av de största stödmottagarna
 • Små -och medelstora företag ska få möjlighet till krislån på upp till 200 miljarder euro av europeiska investeringsbanken (EIB). Läs mer

 

Region Stockholms insatser för näringslivet

Dialoger under veckan

 • Torsdag 16 april: Dialogmöte för fordonsindustrin och relaterade näringar med anledning av covid-19
  Fordonsindustrin är Sveriges viktigaste exportsektor och varje jobb inom den branschen betyder fyra till fem jobb inom andra näringsgrenar. 30 procent av alla anställda inom fordonsindustrin i Sverige arbetar i storregionen Stockholm & Östra Mellansverige och kan kallas för Fordonsdalen. Region Stockholm har i samverkan med KTH precis startat projektet Fordonsdalen Stockholm med EU-finansiering via Europeiska Regionalfonden.
 • (Gustav Hemming, regionråd)
 • Fredag 17 april: Dialogmöte med aktörer inom STHLM GLOBAL gällande coronapandemins effekter
  Stockholms län är Sveriges ledande tillväxt- och kunskapsregion med ett näringsliv som kännetecknas av en hög grad av internationalisering och innovationskraft, samt har en betydande ansamling av globala bolag. Coronakrisen har stor påverkan på exportföretagen, vilka inte endast är av stor betydelse för Stockholmsregionen utan även för riket som helhet. (Gustav Hemming, regionråd)

Läs mer om våra tidigare dialogmöten


Beslut kopplade till covid-19

 • Hållbarhets- och skärgårdsanslaget : Visit Stockholm medfinansieras med en miljon kronor ur anslaget för att stötta besöksnäringen i Stockholms skärgård. Läs mer om Hållbarhets- och skärgårdsanslaget
 • Anslag 1:1 Regionala tillväxtåtgärder : Almi Företagspartner beviljas stöd.
 • Användning av EU strukturfonder : EU-kommissionen har föreslagit att medlemsstaterna får använda strukturfondsmedel som inte har prioriterats ännu inom de olika programmen för särskilda ”Corona-åtgärder”. Läs mer

 

Fortsatt regional samverkan

Samverkan pågår i befintliga regionala samverkansstrukturer och Region Stockholm medverkar i en särskilt tillsatt regional samverkansgrupp tillsammans med Länsstyrelsen och Stockholm Business Region. Dialoger sker även löpande med Tillväxtverket, SKR och Näringsdepartementet.

Funktionsbrevlåda: tillväxt- och regionplaneförvaltningen
där företag och aktörer kan ställa frågor och komma med inspel: corona.trf@sll.se

Från Park Avenue i New York till kungliga Djurgården

Konsten flyttar från Park Avenue i New York till Kungliga Djurgården när vi traditionsenligt får vi välkomna stor konst lagom till sommaren. Det är den nystartade Prinsessan Estelles Kulturstiftelse som planerar att visa monumentala skulpturer av Alice Aycock. Detta blir Alice Aycocks första separatutställning i Skandinavien. Aycock, född 1946, är bosatt och verksam i New York och har haft stora framgångar internationellt sedan början av 70-talet.

Sex skulpturer ur den hyllade serien ”Turbulences” kommer att placeras ut på Kungliga Djurgården. I landskapet – mitt i den Kungliga Nationalstadsparken, får vi alla njuta av samtidskonst. Kungliga Djurgården är en öppen plats som är lätt att besöka, inga entréavgifter debiteras och det krävs inga förkunskaper.

Verken som presenteras har tidigare visats längs Park Avenue i New York. Inspirationen till verken har hämtats ur extrema väderförhållanden som stormar och okontrollerbara tornados, och Aycocks strävan är att skapa visuella metaforer för dessa fenomen. Kraften och energin i vindrotationer och vattenvirvlar har alltid fascinerat konstnären.

ROYAL DJURGÅRDEN VISITOR CENTER
ROYAL DJURGÅRDEN VISITOR CENTER

”Genom konsten vill jag skapa alternativa världar och bryta invanda mönster – ge nya perspektiv på livet för att vi på ett bättre sätt ska kunna tolka och förstå vår samtid.” säger Alice Aycock

Alice Aycock har fått erkännanden i ett övervägande mansdominerat segment med sina tidiga verk inom Land Art, och hon räknas som en kvinnlig pionjär inom skulptur. Hon är en utbildad konsthistoriker som själv undervisar på flera ledande universitet. Forskning och vetenskap inom andra akademiska discipliner har varit betydande inspirationskällor i hennes konstnärskap. Aycock har bland annat ställt ut på Venedigbiennalen och Whitneybiennalen samt deltagit i Documenta i Kassel. Hennes verk finns i museisamlingar världen runt, inklusive Australian National Gallery, Museum of Modern Art, Guggenheim och Metropolitan Museum i New York. Aycock är även känd för sina många offentliga installationer som bland annat är placerade på fjorton olika universitet i USA.

”Det är en ynnest att få presentera Alice Aycocks första separatutställning i Sverige och vi hoppas att hennes skulpturer på Kungliga Djurgården kommer inspirera till många oväntade samtal, nya tankar och reflektioner.” säger Sara Sandström Nilsson, verksamhetsledare Prinsessan Estelles Kulturstiftelse.

Alice Aycocks utställning kommer att bli den första som arrangeras i Prinsessan Estelles Kulturstiftelses regi. Utställningsperioden är planerad till 7 juni – 27 september. Skulpturerna kommer att installeras vid Djurgårdsbrunnskanalen i närhet till Folke Bernadottes bro. 

ALICE AYCOCK’S WORK
ALICE AYCOCK’S WORK
ROYAL DJURGÅRDEN VIEW
ROYAL DJURGÅRDEN VIEW

Valborgshelg på Djurgården

Våren är här och vi längtar ut.

Kanske vill vi brista ut i vårsång, men i år får vi finna andra former än gemensamt i kör. Det får bli spontant, i mindre grupper och på avstånd förstås. Djurgården är stort och här finns gott om plats för dig. Även i denna.

Kanske vill du ta en promenad? (Vi har samlat några tips här)

Kanske vill du äta något gott? (Vi har samlat några tips nedan)

Vi finns här för dig. Djurgården är ju allas vårt gröna vardagsrum. Välkommen.

 

VI HAR ÖPPET

Tre attraktioner håller öppet:

SKANSEN (varje dag kl 10-15)

Skansen och Valborg hör ihop, men på nya villkor i år. Även om elden får vänta till nästa år, har nya björnungar mött vårens ljus för första gången. Något att upptäcka under  Skansens ”Vårhelger”. Vad är det? Läs mer här.

Väl inne på Skansen – varför inte göra ett besök på SKANSEN-AKVARIET? Här finns en egen värld att upptäcka.

SPRITMUSEUM (torsdag-lördag kl 10-18, söndag-onsdag kl 12-17 )

Gott om plats för dig, för dryckeshistoria och för konst finns det här. Utställningen av Angus Fairhurst vill man inte missa.

ROSENDALS TRÄDGÅRD (varje dag kl 11-16 & till 17)

Sköna maj välkommen … Sköna maj är på intåg och trädgårdslivet drar igång på allvar. Fr o m 1 maj har Rosendals trädgård förlängt öppettiderna i  plantboden till kl. 17 alla dagar i veckan (övriga Rosendal har öppet till kl. 16).

TIPS: salvan för trädgårdshänder funkar även fint på torra händer som tvättats noga! Finns i den fina butiken.

Flera attraktioner öppnar lite på glänt – kanske flyttar man ut en del av verksamheten – det ser du när du går förbi. Ett gott exempel är Prins Eugens Waldemarsudde. RESTAURANG EKTORPET har öppet var dag 11-17.00 och om vädret tillåter öppnar man upp en trädgårdsbutik i anslutning därtill.

TA EN KUNGLIG PROMENAD

Dags att gå nya vägar? Ladda ner appen kungliga promenader! Eller varför inte besöka ett eller flera av de många monument som finns på Djurgården. Det ger perspektiv.

Karta över Djurgården finns förstås att hämta på vårt besökscenter direkt till höger efter Djurgårdsbron.

NÅGOT GOTT PÅ VÄGEN

PLANERAR FÖR MIDDAG ELLER KANSKE BRUNCH?

Allt finns, vare sig du vill ära ute, inne eller ta med dig och äta hemma.

Här kommer några tips inför helgen:

AIRA – boka bord till helgen på Tommy Myllymäkis nyöppnade krog på Biskopsudden.

OAXEN KROG OCH SLIP – slå till med en 2-stjärnig upplevelse på Krogen (bokas i förväg) eller slå dig ner på Slipen i helgen – lunch eller middag, eller varför inte brunch lördag och söndag.

Två klassiska restauranger man inte vill missa:

WÄRDSHUSET ULLA WINBLADH och VILLA GODTHEM de ligger sida vid sida. Upptäck din favorit. Båda har öppet valborgshelgen – boka gärna.

MAT LÄNGS DJURGÅRDSSTRAND

Gå över Djurgårdsbron och kika in på SJÖCAFÉET som har öppet som vanligt – alla dagar ända fram på kvällen, Ta till höger och promenera längs vattnet till JUNIBACKEN – här finns något nytt att upptäcka – Terassen, som har öppet lördag och söndag kl. 11-15 .

Just denna helg får ni bara kika in på Vasamuseets restaurangs uteservering och börja planera för nästa besök. Snart öppnar även de (fr o m den 8 maj, fredag-söndag kl 11-16.00).

Sedan kommer ni fram till SPRITMUSEUMS härliga uteservering som bjuder på dryck och mat – kan alltså kombineras med en konstupplevelse. Museet har ju öppet och där finns Angus Fairhursts konst.

GOTT PÅ SKANSEN

– dessa har öppet när Skansen har öppet:

GUBBHYLLAN Dessutom kan man få gå på Grillskola här (den 3 maj). Kan vara bra inför sommarens trädgårdsgrillning.

KROGEN STORA GUNGAN Ett smakprov man inte får missa – egenkomponerad ölbuljong med klimp på vitlök ost och svamp. Och så våfflorna förstås.

SKANSEN TERRASSEN Perfekt för både lunch och fika.

PASSERAR DU FOLKE BERNADOTTES BRO?

På var sida av bron finns det något att äta – på norra sidan har VILLA KÄLLHAGEN öppet för frukost lunch och middag (boka gärna middag).

På södra sidan finns ROSENDALS TRÄDGÅRD med det härliga Trädgårds caféet.

BO KVAR

Du glömmer inte att du kan stanna lägre. Både VILLA KÄLLHAGEN och HASSELBACKEN har specialerbjudanden denna helg och veckorna framåt.

COVID-19

I allt vi gör tar vi den rådande situationen på allvar. Vi följer utvecklingen noga såväl som myndigheternas råd. Vi har tänkt till för att underlätta även för dig att kunna följa rekommendationerna. Avstånd håller vi tillsammans! Läs mer här

 

Goda tips från Djurgården – ät ute, inne eller hemma

Alla har vi våra favoritplatser på Djurgården och många har matminnen från restauranger som gör besöket till en fröjd. Just nu ser du till att besöket blir extra gott. Slå dig ner på en uteservering, köp med dig mat hem – beställ en matkasse, eller ge bort ett presentkort till någon du tycker om. Du får god mat och du stöttar restaurangerna i en tid de behöver det mest.

PLATS ATT HÅLLA AVSTÅND

I dessa tider ställer vi om. Vi lyssnar på Folkhälsomyndigheten och gör allt för att ditt besök ska bli så säkert som möjligt.  Djurgården är stort. Här finns plats för dig att hålla avstånd.

Slå dig ner i trädgården

Gillar du trädgård? Då har vi två förslag som du dessutom lätt kan promenera emellan.

Ett besök på Rosendals Trädgård är ett måste i vårens tid. Vad sägs om en trädgårdslunch eller fika i trädgårdskaféet, följt av ett besök i plantboden. Kanske får du med dig några tips om hur du sköter din egen trädgård? Eller trädgårdssalva till till torra händer från butiken.

Prins Eugens fantastiska Waldemarsudde vill man inte missa. Prinsen ville skapa en värld av blommor och har han lyckats med. Parken är vida känd och rik på skulpturer. I dessa tider är Café Ektorpet öppet och har du tur har man även öppnat sin Popup-affär med blommor.

Anrika restauranger

Visste du att Thore Wretman skapade klassiken Hasselbackspotatisen här på Djurgården när han arbetade på Restaurang Hasselbacken. Här finns en fantastisk terrass där du kan njuta av god mat med en fin utsikt. Slå dig ner, eller ta med.

Fler klassiska restauranger är Wärdshuset Ulla Winbladh, vars namn hämtat sin inspiration från nationalskalden Bellmans musa. Wärdshuset anno 1897 är något så ovanligt som en folklig konceptrestaurang. Självklart är den stora uteservering en öppen.

Mittemot Ulla Winbladh hittar du Villa Godhem. Här hittar du moderna krogklassiker. Ett tips är att ta med sig sin mat efter Djurgårdspromenaden. Och vet du att du kan ringa och beställa din middagskasse på och de levererar hem till dig.

 

Mittemot Skansens huvudentré ligger Lilla Hasselbacken, en klassiker som funnits på Djurgårdsslätten sedan invigningen år 1866. I det grönmålade huset är det enkelt att trivas och miljön bjuder på nostalgiska fotografier och målningar som erinrar oss om svunna tider. Lilla Hasselbacken är populärt oavsett om du vill fika, luncha eller äta middag.

Villa Källhagen är en anrik restaurang med rötter från 1700-talet belägen intill Djurgårdsbrunnskanalen vid entrén till Museiparken. Även här kan du sitta ute elller ta med. Vad sägs om att beställa en middagskasse att ta med hem?

Restaurang med utsikt över inloppet

Vi skulle kanske ha nämnt denna härliga restaurang först – det är ju den första du ser när du kommit över Djurgårdsbron. Med en vacker utsikt över inloppet till Djurgårdsbrunnsviken och Strandvägen är Sjöcaféet en av Stockholms största och trevligaste uteserveringar.

Massor av mat på Skansen

Skansen är stort – lika stort som Gamla stan faktiskt. Självklart finns det många härliga restauranger att besöka här. Första restaurangen du kommer till – direkt efter entrén är Gubbhyllan. Maten är fantastisk, nyponsoppan rekommenderas.

Tar du rulltrappan upp till stadskvarteren hittar du Krogen Stora Gungan. Köttbullarna är en klassiker och hinner du inte hit i påsk, maila dem, beställ ett presentkort och kom lite senare.

På Våffelbruket och Gamla Krogen på Skansen beställs och ges maten ut utomhus. Våfflorna är ett måste!

Fine dining och en promenad längs vattnet

Ströva längs vattnet och du hittar flera fantastiska restauranger.

Magnus Ek och Agneta Green driver sedan 5 år tillbaka Oaxen Korg och Slip. Oaxen Krog har 2 stjärnor i Guide Michelin, vilket vi är mycket stolta över. På Oaxen Slip serverar de sin tolkning av nordisk bistromat som med fördel delas med personer du tycker om. Lunch på veckodagar och brunch på helgerna – sedan middagsöppet förstås..

Spritmuseum slår du dig ner och har utsikt över vattnet och strandpromenaden. Museet har öppet och restaurangen erbjuder fantastiska rätter och ett kaffebord står ute så fort solen skiner. Museet har även smygöppnat sin brygga.

På helgerna öppnar Junibacken sin fina Terass och Vasamuseets restaurang den härliga uteserveringen.

Slutligen något man inte vill man missa – Tommy Myllimäki har öppnat sin fina resturang AIRA på Biskopsudden. Du bokar bord här för båda lunch och middag.

Lägesbeskrivning – Stockholmsregionen v 15

Nyligen bjöd Region Stockholm in representanter från KDI, Skansen och Gröna Lund till ett digitalt möte för att ge information om läget under Coronapandemin.

Nu startar Region Stockholm regelbundna nyhetsuppdateringar till oss och andra samarbetspartners i regionen. Här delar KDI med sig av denna  informationen kontinuerligt:

Regionen  kommer att på ett kortfattat sätt att ge er den senaste informationen om beslut och händelser nationellt och regionalt som påverkar näringslivet i Stockholmsregionen. Efter påsk fortsätter vi dialogen med våra samverkansaktörer inom näringslivet, branschorganisationer, kommunerna. mfl. Stort tack till er som bidrar till att vi kan göra relevanta insatser!

Kraftig ökning av varsel och konkurser i Stockholms län

Med nära 50 000 varslade i Sverige sedan 1 mars, varav 26 862 personer i Stockholms län, är effekterna av coronaviruset extremt stora för näringslivet. LO spår en arbetslöshet på nära 10 procent redan till maj och 100 000 nya medlemmar anslöt sig till a-kassan under mars månad i Sverige. Många av dem som blivit korttidspermitterade riskerar även att inte ha något jobb att komma tillbaka till och dessa ingår inte i arbetslöshetsstatistiken.

En kraftig ökning av antalet konkurser och företagsrekonstruktioner sker nu. 239 konkurser för aktiebolag rapporterades mellan 1 mars-7 april i Stockholmsregionen och betydligt fler är att vänta. Konkurserna sker främst inom restaurang, byggande av bostadshus och andra byggnader samt konsulttjänster. 

Region Stockholm kraftsamlar

Region Stockholms roll är att verka för en hållbar tillväxt för Stockholmsregionens näringsliv och just nu mobiliserar vi för att möta behov och mildra de negativa effekterna av coronaviruset.

Regionen gör bland annat följande:

 • Information direkt till företagare om vart de kan vända sig för att söka stöd och vägledning, samt vilka åtgärder Region Stockholms har genomfört för att underlätta för näringslivet: https://www.sll.se/stodforetagcorona
  På Verksamt.se finns stöd till företag i Stockholmsregionen: https://www.verksamt.se/web/stockholm, samt länk till respektive kommun: https://www.verksamt.se/web/stockholm/hem/stod-till-foljd-av-covid-19
 • Aktuell lägesbeskrivning
  Läget i Stockholmsregionens näringsliv med anledning av
  coronaviruset. Här uppdateras senaste nytt från arbetsmarknaden och näringslivet, samt Region Stockholms regelbundna dialogmöten med branschföreträdare.
  https://www.sll.se/naringslivcorona

  Länsstyrelsens nulägesbeskrivning av arbetsmarknad och ekonomi i Stockholms län med anledning av covid-19: https://www.lansstyrelsen.se/stockholm/om-oss/pressrum/nyheter/nyheter—stockholm/2020-04-03-stockholms-lans-arbetsmarknad-ar-i-kris-och-stockholmare-varslas.html
 • Hållbarhets- och skärgårdsanslaget
  3 000 000 kronor reserveras ur det regionala hållbarhets- och skärgårdsanslaget för stöd till besöksnäringen och närliggande sektorer i Stockholms län. Medlen ska användas för att dämpa de negativa effekter som ses i spåren av den pandemi som utlösts av coronaviruset.
 • Anslag 1:1 Regionala tillväxtåtgärder
  Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB:s ansökan om stöd för projektet Förstärkning Almi Stockholm Sörmland med anledning av Coronapandemins effekter, beviljas. Stödet uppgår till 50 procent av total finansiering, dock med högst 2 000 000 kr.
 • Användning av EU strukturfonder
  EU-kommissionen har föreslagit att medlemsstaterna får använda strukturfondsmedel som inte har prioriterats ännu inom de olika programmen för särskilda ”Corona-åtgärder”. Omprioritering av strukturfondsmedel, extra sammanträde med beslut om medel den 9 april
 • Brev till regeringen
  Region Stockholm har framfört behov till regeringen om utökade medel för regionala tillväxtåtgärder som stöd för näringslivet i Stockholmsregionen.
 • Regional samverkan 
  Samverkan pågår i befintliga regionala samverkansstrukturer och Region Stockholm medverkar i en särskilt tillsatt regional samverkansgrupp tillsammans med Länsstyrelsen och Stockholm Business Region.
 • Löpande dialoger med utsatta branscher, företags- och innovationsfrämjande aktörer i Stockholmsregionen liksom med SKR, Näringsdepartementet, Tillväxtverket samt övriga regioner
 • Funktionsbrevlåda på tillväxt- och regionplaneförvaltningen
 • – där företag och aktörer kan ställa frågor och komma med inspel: corona.trf@sll.se

Fem tips på påskpresenter från Djurgården

Snart är det dags för påsk – en annorlunda påsk för oss alla. Här på Djurgården har våra museer öppet på webben och några i butikerna. Nu kan du passa på att överraska någon med en påskpresent och stödja attraktionerna samtidigt. Här kommer flera tips på fina och unika påskpresenter.

1. Årskort/Presentkort

Vi erbjuder den perfekta påskpresenten för dig, dina vänner eller din familj – en present som räcker länge för att nyttja när det passar: köp ett årskort och njut av Djurgårdens utbud året om. Skansen och Tekniska museet – ja, nästan alla erbjuder sina egna årskort och vad sägs om ett presentkort till Vikingaliv eller Cirkus? Nu är det bara att välja – ett eller flera?!

2. Handkräm och salva

Just nu tvättar vi händerna oftare än annars. Då är det också viktigt att smörja in sig, för att slippa torra händer. Rosendal Trädgårds salva för trädgårdshänder funkar lika bra till coronahänder, tycker vi! Värt ett en promenad till Rosendals fina Gårdsbutik.

3. Växter

Växter får oss att må bättre. På Prins Eugens Waldemarsudde erbjuder de vackra buketter med egenodlade blommor från växthus och bänkgårdar. Ett besök i plantboden på Rosendals Trädgård är också ett måste.

4. Pynt

Både Skansen och Spritmuseum har öppet. I den fina Skansenbutiken och på Skansenbutikens Webshop hittar du pynt och allt du behöver för att göra påskfint hemma. I Spritmuseums butik kan du också hitta härliga påskpresenter, eller vad sägs om att boka en konstvisning med cocktail?

I Thielska galleriets webshop hittar du bl.a. konstböcker för de minsta. ”Min första bok om Carl Larsson” måste vara perfekt vid nattningen.

5. Swisha ditt stöd!

Älskar du eller dina nära och kära någon av våra attraktioner? Då kan du stötta denna genom en frivillig donation. Du hittar information på attraktionernas hemsidor. Ditt engagemang har stor betydelse för framtiden!

Ps. Många museer öppnar upp Popup-butiker när solen skiner – så håll ögonen öppna på din påskpromenad på Djurgården. Du hittar helt säkert något spännande. Ds.

Glad påsk!

Äta ute – inne, ute eller hemma

Nöjestraditionen på Djurgården sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Här fanns såväl kungliga som folkliga nöjen och vanligt folk lockades till krogar och värdshus. Traditionen har levt vidare in i vår tid och för många av oss stockholmare är Djurgården en favoritplats.

Just nu är ju ingenting sig riktigt likt. Men många av Djurgårdens restauranger håller fortfarande öppet! De tar ansvar, tänker på allas säkerhet och bryr sig om hur du har det. De letar ständigt nya lösningar utifrån de direktiv som råder för dagen. Många har flyttat ut sina utemöbler och öppnat sina uteserveringar så att du kan känna dig trygg. Det finns givetvis också möjlighet att sitta inne med gott om plats eller att ta med dig maten hem. Aldrig förr har det funnits ett sådant utbud av hämtmat och så snart vårvärmen kommer kan vi breda ut picnic-filtarna på någon av alla stora gräsytor som finns här på Djurgården.

Tillsammans kan vi stötta våra restauranger så att vi har ett levande Djurgården även när vi kommer ut på andra sidan av covid-19. Ge hopp och visa vår kärlek till platsen – detta är hemma för alla oss som bor här i Stockholm!

Allas vårt Djurgården – ett sätt att kommunicera

VI STÄLLER OM!

Vi är i en tid av förändring. Det är tufft för alla, men kanske särskilt för vår bransch och då inte minst på Djurgården. Vi vet att krisen kommer att hålla i sig, att starten på säsongen ännu dröjer samt att vi kan räkna bort den utländska marknaden för i år.

Det gör att vi tvingas att snabbt ställa om.

Efter möte med marknadsgruppen har vi därför tagit fram ett koncept som alla kan använda här och nu.

 

Med ”Allas vårt Djurgården” vänder vi allt vårt fokus mot Stockholmarna och alla de som älskar Djurgården, precis som vi.

Tanken är att vi använder oss av tydliga, ansvarstagande, men också härliga positiva budskap. Vi vill inge hopp och visa vår kärlek till platsen. Djurgården är hemma för alla oss som bor här – så har det varit i alla tider och så är det även i denna tuffa tid.

Ett besök hos oss kan göra gott för besökaren, men man kan även göra gott genom att gynna sina favoritrestauranger och besöksmål. Vi lyfter varandra, det utbud som finns och hur vi alla hanterar de regler och restriktioner som nu gäller.

Vi har skapat en symbol för Allas vårt Djurgården, där Djurgårdsekens löv representerar kungligt, historia, uthållighet och hållbarhet.

Symbolen finns, likt symbolen ”Royal Djurgården”, i alla färger nedladdningsbara i toolboxen, skrolla bara nedåt, så hittar du dem. Ladda ner och använd!

LITE MER TANKAR BAKOM SYMBOLEN

ETT ÖPPET DJURGÅRDEN

Många tvingas har stängt nu, då är det extra viktigt att berätta att Djurgården ändå alltid har öppet. Alla dagar och alla tider, året runt är man välkommen hit. Vi vet att denna pandemi inte att vara över från en dag till en annan. Ingen kommer att kunna, öppna med dunder och brak, utan vi kommer alla att hantera situationen ansvarsfullt nu och under en lång tid framöver.  Kontinuerlig kommunikation därför viktig. Ett öppet, stort, grönt och skönt Djurgården är budskapet nu kombinerat med bilder som förmedlar känsla.

ETT STORT DJURGÅRDEN

Det mentala kommer att hänga kvar länge. Behov kommer att finnas av ytor, socialt avstånd och upplevelsen av att de man besöker har tänkt till och tar situationen på allvar. Och här finns plats. Bara Skansen är lika stort som Gamla stan. Ett öppet, stort, grönt och skönt Djurgården är budskapet.

ETT GRÖNT DJURGÅRDEN

Ska man umgås så ska man göra det utomhus och med ordentligt avstånd, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog (DN 20200407). Och i dessa tider känner många ett behov av att få komma ut och röra på sig för att må bra. Det kan man göra på Djurgården. Vi är en del av Nationalstadsparken och hör finns mycket att upptäcka. Ett stort, grönt och skönt Djurgården är budskapet.

ETT SKÖNT DJURGÅRDEN SOM TAR ANSVAR

Viktigt är att fortsätta kommunicera att vi tar ansvar. För våra gäster, såväl som djur och natur – vi får inte glömma det hållbarhetsarbete som vi redan utför. Dessutom följer vi alla noga utvecklingen runt Covid-19  och följer de rekommendationer som ges. Allt för att våra gäster ska känna sig trygga. Rent snyggt, tryggt och säkert och härligt! Ett öppet, stort, grönt och skönt Djurgården är budskapet.

VÄLKOMMEN TILL ETT ÖPPET, STORT, GRÖNT OCH SKÖNT DJURGÅRDEN 

= ALLAS VÅRT DJURGÅRDEN

 

Hur vi hanterar Covid-19

Att värna våra besökare är högsta prioritet för oss; vi följer alla kontinuerligt information om Coronapandemin (COVID-19), och vi följer regler och rekommendationer från myndigheter och regering.

Vi gör allt vi kan för att skapa förutsättningar för att du ska kunna besöka Djurgården på säkrast möjliga sätt. Djurgården är stort och här finns plats för dig att ta en promenad och möta våren. Om känner du dig hungrig på din promenad har våra restauranger ställt ut trädgårdsmöblerna, om du inte väljer att ta maten med dig hem förstås. Därtill har vi sett till att det är tydligt hur du håller socialt avstånd. Allt för att du ska känna dig trygg och säker. Men kom ihåg – avstånd håller vi tillsammans.

Vi lägger upp ny information kontinuerligt. Håll dig gärna uppdaterad via vår hemsida och våra sociala medier, men beslut kan fattas snabbt. Om du vill förvissa dig vad som gäller just nu för en specifik aktör rekommenderar vi därför att du går in på dennes hemsida.

På krisinformation.se finns uppdaterad information om det nya coronaviruset (covid-19) från svenska myndigheter.

Välkommen till Djurgården – allas vårt gröna vardagsrum

Djurgården är allas vårt gröna vardagsrum. Så har det varit sedan urminnes tider, men kanske nu mer än någonsin. För ska man umgås ska man göra det utomhus och med ordentligt avstånd, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog i Dagens Nyheter.

Så passa på att upptäcka Djurgården ordentligt. Hoppa på cykeln eller ta fram promenadkängorna och ta dig till platser du aldrig varit tidigare. Djurgården är en del av den Kungliga Nationalstadsparken. Här är stort och det finns plats för alla – ja visste du att bara Skansen är lika stort som hela Gamla stan?

Här kommer några av våra tips inför promenaden.

TRÄDGÅRDSDAGS

Ta en långpromenad och sikta in dig på Folke Bernadottes bro. Här tar du dig enkelt mellan Museiparken och Rosendal. Rosendals Trädgård är ljuvlig att besöka varje tid på året, så även denna. Trädgårdscaféet har öppet och bullat upp. Samtidigt värnar man om din säkerhet och har på ”Rosendalskt vis” med hjälp av blomkrukor markerat upp det avstånd vi behöver hålla till varandra.

Och vill du få inspiration till din egen trädgård är ett besök i plantboden ett måste. Ja, du kan till och med beställa din egen trädgårdsmästare.

Vill du kombinera trädgård och konst rekommenderar vi promenader till Prins Eugens Waldemarsudde. Museet har stängt, men trädgården är alltid öppen och vid vackert väder flyttar Trädgårdsboden in i Våffelstugan bredvid Café Ektorpet (där du sjävklart kan ta något att äta).

Skansen håller öppet med sina promenadstråk, vårtecken och historiska miljöer. Trädgårdar och miljöer är fantastiska och nu när våren är här har björnarna kommit ur sitt ide. Här kan man promenera och upptäcka nytt varje gång man gör ett besök.

 

GE DIG UT PÅ KÄRLEKSSTIGEN

Har du inte upptäkt Kronprinsessan Viktorias och Prins Daniels kärleksstig kan detta vara en bra tid. Stigen invigdes 2012 och var en bröllopsgåva till kronprinsparet. Men även inne på denna romantiska stig gäller det att hålla avstånd förstås. Eller vad tror du?

KUNGLIGA PROMENADER

Det är gratis att ladda ner appen ”Kungliga promenader”. Rustad med appen kan du känna dig redo att ge dig ut på lärorika promenader på Djurgården. Tre varianter finns att välja mellan. Bernadottepromenaden är en favorit.

MINNESMONUMENT

Djurgården är vårt – ditt och mitt. En tummelplats i glädjens tid, en plats att umgås, lära mer och få inspiration. Men Djurgården är även en plats för reflektion, att samla kraft och att möta allvaret. Därför finns ett flertal av de monument som rests över ett Sverige i andra svåra tider just här på Djurgården.

En promenad utifrån dessa minnesmärken ger perspektiv. 

ÄTA UTE

En rejäl promenad gör dig säkert hungrig, men kanske är du trött på att sitta inne.  Många av Djurgårdens restauranger har redan ställt ut sommarens utebord och stolar, så att du kan sitta utomhus – Spritmuseum är ett av många exempel. Gubbhyllan och Stora Gungan på Skansen är andra. Restaurangerna erbjuder dessutom takeaway för en picknick ute i naturen eller varför inte ta hem till nära och kära.

ÖPPET ELLER EJ?

En del av museerna på Djurgården är öppna – och här finns det gott om plats för dig. Skansen är ett exempel, Spritmuseet är ett annat där du i stora lokaler kan uppleva bl a Angus Fairhurst Absolut Art Collection.

Andra har beslutat sig för att stänga. Vasamuseet, Sjöhistoriska, Etnografiska, Junibacken, Nordiska och Tekniska med flera har stängt tills vidare. Dessa kan du följa digitalt (se några tips nedan).

Situationen kan ändras snabbt. Vi rekommenderar att du håller koll på respektive museum och attraktions hemsida för aktuell information.

KAN INTE DU KOMMA TILL OSS, KOMMER VI TILL DIG

Här finns våra digitala tips!

SLUTLIGEN

Att värna våra besökare är högsta prioritet för oss; vi följer alla kontinuerligt information om Coronautbrottet (COVID-19), och vi följer regler och rekommendationer från myndigheter och regering. Håll dig gärna uppdaterad via vår hemsida och våra sociala medier. Vi lägger upp ny information kontinuerligt, men beslut kan fattas snabbt. Om du vill förvissa dig vad som gäller just nu för en specifik aktör rekommenderar vi därför att du går in på dennes hemsida.

Från Park Avenue i New York till kungliga Djurgården

Konsten flyttar från Park Avenue i New York till Kungliga Djurgården när vi traditionsenligt får vi välkomna stor konst lagom till sommaren. Det är den nystartade Prinsessan Estelles Kulturstiftelse som planerar att  visa monumentala skulpturer av Alice Aycock. Detta blir Alice Aycocks första separatutställning i Skandinavien. Aycock, född 1946, är bosatt och verksam i New York och har haft stora framgångar internationellt sedan början av 70-talet. 

Sex skulpturer ur den hyllade serien ”Turbulences” kommer att placeras ut på Kungliga Djurgården. I landskapet får vi alla njuta av samtidskonst. Kungliga Djurgården är en öppen plats som är lätt att besöka, inga entréavgifter debiteras och det krävs inga förkunskaper.

Verken som presenteras har tidigare visats längs Park Avenue i New York. Inspirationen till verken har hämtats ur extrema väderförhållanden som stormar och okontrollerbara tornados, och Aycocks strävan är att skapa visuella metaforer för dessa fenomen. Kraften och energin i vindrotationer och vattenvirvlar har alltid fascinerat konstnären.

”Genom konsten vill jag skapa alternativa världar och bryta invanda mönster – ge nya perspektiv på livet för att vi på ett bättre sätt ska kunna tolka och förstå vår samtid.” säger Alice Aycock

Alice Aycock har fått erkännanden i ett övervägande mansdominerat segment med sina tidiga verk inom Land Art, och hon räknas som en kvinnlig pionjär inom skulptur. Hon är en utbildad konsthistoriker som själv undervisar på flera ledande universitet. Forskning och vetenskap inom andra akademiska discipliner har varit betydande inspirationskällor i hennes konstnärskap. Aycock har bland annat ställt ut på Venedigbiennalen och Whitneybiennalen samt deltagit i Documenta i Kassel. Hennes verk finns i museisamlingar världen runt, inklusive Australian National Gallery, Museum of Modern Art, Guggenheim och Metropolitan Museum i New York. Aycock är även känd för sina många offentliga installationer som bland annat är placerade på fjorton olika universitet i USA.

”Det är en ynnest att få presentera Alice Aycocks första separatutställning i Sverige och vi hoppas att hennes skulpturer på Kungliga Djurgården kommer inspirera till många oväntade samtal, nya tankar och reflektioner.” säger Sara Sandström Nilsson, verksamhetsledare Prinsessan Estelles Kulturstiftelse.

Alice Aycocks utställning kommer att bli den första som arrangeras i Prinsessan Estelles Kulturstiftelses regi. Utställningsperioden är planerad till 7 juni – 27 september. Skulpturerna kommer att installeras vid Djurgårdsbrunnskanalen i närhet till Folke Bernadottes bro. 

Djurgården digitalt – våra bästa tips

Djurgården är museitätt. Här kan du normalt sett besöka fantastiska museer på promenadavstånd från varandra. Det vill säga i vanliga fall. Just nu är ingenting sig riktigt likt, då många av våra museer håller stängt i dessa tider.

Trots detta kan du besöka museerna dygnet runt – digitalt. På webben finns filmer, poddar, fakta och information, och dessutom kan du följa med på livesända visningar. Du kan med andra ord besöka våra museer digitalt, var du än befinner dig. Varmt välkommen!

Etnografiska museet

Etnografiska museet har livevisning på sin Facebooksida varje onsdag kl. 15 under hela april och maj. Du kan dessutom se utställningen The significance of Birds in Oceania via Google Arts & Culture. Etnografiska har dessutom en alldeles egen del av webben som riktar sig särskilt till barn.

Vasamuseet

På Vasamuseets webb finns mycket att upptäcka, bland annat filmer och Vasas egen podd. Vasamuseet sänder också live pån sitt Instagramkonto varje vardag kl. 16.28! – World Wide Vasa.

Nordiska museet

Varje dag kl. 12.30 kan du följa livesändning på museets Instagramkonto. Här får du upptäcka ikoniska föremål, lära dig mer om museibyggnadens historia eller kika in bakom kulisserna. Vissa av visningarna kan du dessutom se i efterhand på webben.

Nordiska museet samlar in corona-berättelser som redan nu finns att se i en digital utställning.

Thielska galleriet

Thielska galleriet har öppet. Men i coronatider är det inte alla som kan eller vågar besöka en konsthall. Thielska har en alldeles färsk audioguide som berättar om många av museets fantastiska målningar. Nu kan du både titta och lyssna hemma!

Polismuseet

Från sitt Instagramkonto arrangerar Polismuseet digitala livevisningar på olika teman från museet – med allt från konstförfalskningar till Norrmalmstorgsdramat. Museet har också startat podden Avtryckaren där man utifrån polisfotografier får lära känna några av människorna framför och bakom polisens kamera.

Junibacken

Junibacken är inte sig likt utan barn. Nu när barnen inte kan komma till Junibacken bjuder personalen istället in barnens gosedjur. Barnen kan skicka in ett gosedjur som på egen hand får upptäcka Junibacken. Kanske får Nalle åka Sagotåget. Sen gäller det att hålla utkik på Junibackens Instagramkonto för att få se vad just ditt gosedjur får uppleva. Mer information om Junibackens gosedjursäventyr här.

Liljevalchs

Liljevalchs har öppet, men den som inte kan komma till Djurgården just nu behöver ändå inte vara utan konst! Följ med Staffan Bengtsson på en visning av sommarutställningen ”En paradisattack – Ulrica Hydman Vallien” över nätet samt följ med museichefen Mårten Castenfors på en visning av Vårsalongen 2020.

Sjöhistoriska

Museet är stängt men webben håller förstås öppen. Här finns bland annat en ny filmad visning av Resenärerna där vi får följa med när Ostindiska Compagniet kastar loss med slutdestination Kanton. Sjöhistoriska har också en podd om allt från humrar till sjömanstatueringar.

Tekniska

Tekniska har ett stort utbud av möjligheter att uppleva museet digitalt som de samlat under rubriken Tekniska hemifrån. Här finns kluriga gåtor att svara på, experiment både att titta på och göra hemma, och spännande visningar. Dessutom kan du prova på RobotYoga!

Riksidrottsmuseet

Nu när det inte går att besöka Riksidrottsmuseet har museet samlat pyssel, filmer och intressanta föremål som du kan ta del av på webben.