Webinarier, rapporter och undersökningar från Visit Stockholm

Visit Stockholm har släppt rapporter om evenemang och betydelsen av dessa – för stockholmare specifikt och svenskar generellt. De bjuder dessutom in oss att delta i seminarier om Stockholm och vägen framåt. Du hittar mer information nedan.

Kommande webinarier – save the date:

Stor osäkerhet, fortsatt smittspridning och tuffa förutsättningar för många i besöksnäringen gör det ännu viktigare att arbeta tillsammans för att skapa förutsättningar för utveckling. Under hösten arrangerar Visit Stockholm ett antal digitala mötesplatser.

 • 20 oktober kl 14 – Digitalt möte
  Hur utvecklar vi destinationen Stockholm tillsammans med riktning framåt, grundat i insikter, erfarenheter och omvärldsspaningar.
  Anmäl dig här!
 • 11 november kl 13 – Digitalt möte
  Innehåll presenteras senare beroende på utvecklingen under hösten.

Ta del av genomförda webinarier, rapporter och undersökningar här

 • Rapport oktober 2020 – Evenemang 2020, så tänker svenskarna
  Göteborg & Co och Visit Stockholm har under hösten genomfört en stor undersökning kring människors uppfattning om en vår och sommar utan evenemang. Vi har även ställt frågor om hur man ser på Stockholm som evenemangsstad och inställningen till att åter besöka evenemang när restriktionerna lättar.
  Ladda ner rapporten här.
  Lyssna på webinariet här.

 • Rapport juni 2020 – Evenemang och sommarsemester 2020, så tänker stockholmarna
  Visit Stockholm och Stadsledningskontoret har tillsammans fördjupat sig i hur stockholmarna resonerar kring en stad utan evenemang och besökare. Men också passat på att höra om semesterplanerna.
  Ladda ner rapporten här.
  Lyssna på webinariet här.

Museiparken runt – En dag i museets tecken

Vilket privilegium att vara praktikant för Kungliga Djurgårdens intressenter! Som praktikant har man olika och varierande uppgifter, just idag fick jag i uppdrag att besöka Museiparken och försöka ta in så mycket intryck som möjligt under en heldag!

Nedan följer en kort sammanfattning om min upplevelse där jag berättar lite om varje museum som besöktes och vad som pågår där just nu i oktober 2020.

SJÖHISTORISKA MUSEET

Jag började min vandring och museirundtur denna tidiga, höstiga fredagsmorgon på det vackra Sjöhistoriska! En praktfull byggnad och ett mäktigt intryck utifrån lovar gott, och Sjöhistoriska infriar alla förväntningar!

Jag möts direkt av historiens vingslag, känslan att gå in i museet kan liknas med att gå rätt in i ett gammalt skepp, med fina utsmyckningar och detaljerade objekt från den tiden då Sverige var en maritim stormakt!  Modeller av olika skepps- och fartygstyper presenteras på övervåningen från dåtid till nutid, i olika storlekar och med olika ursprung, vi får också en grundlig genomgång om handelns betydelse för sjöfarten och rekonstruktioner av båt- och fartygsmiljöer skapar en genuint trevlig miljö.

#VårtHav

I år har Sjöhistoriska muséet även ett samarbete med John Nurminens stiftelse där man uppmärksammar den kritiska situationen i Östersjön som uppstått p. g. a föroreningar. Kampanjen går under parollen #VårtHav och har som mål att samla in pengar för att fortsätta arbetet med att rena Östersjön! Till sin hjälp har man även Mumin-karaktärerna, de välkända sagofigurer vilka nästan alltid har något klokt och vist att dela med sig av. Du hittar dessa faktarutor runtom i muséet!

ETNOGRAFISKA MUSEET

Om du har varit på Etnografiska förut, ett museum som jag personligen besökt ett antal gånger tidigare, infinner sig en igenkänningskänsla och ett lugn, samtidigt som nyfikenheten över vad den nya utställningen, Human Nature har att bjuda på.

Human Nature öppnar på Etnografiska

Utställningen Human Nature är kort och gott en tankeställare, en slags uppmaning till att tänka till som människa, om vår natur och vårt ekosystem, relationerna mellan oss och vår konsumtion. Hur hänger allting ihop egentligen, i den stora väven i vilken vi är knutna till varandra?

 

En interaktiv upplevelse som får en att tänka om, men som  även presenterar rå fakta som vi inte kan ignorera längre om vi vill kunna bevara vår planet i någorlunda skick. Ett avstamp i nutiden, för att bli lite mer medveten om vad som väntar oss i framtiden.  Etnografiska muséet har även ett stort utbud av historiska föremål och artefakter från olika kulturer, exempelvis masker, kläder och verktyg.

 

 

TEKNISKA MUSEET

Tekniska har just nu en pågående utställning som jag har hört mycket gott om,  Hyper Human. Det ska bli spännande att se vad den handlar om, då åker vi!

Är lätt spänd av förväntan medan jag går upp för trapporna på Tekniska– återigen är det glada minnen som dyker upp i huvudet, minns att man som yngre gillade Tekniska museet väldigt mycket, här hittar man verkligen något som passar för alla!

Förutom den stämningsfulla belysningen och de häftiga ljudeffekterna man möts av var det även högst intressant att ta sig igenom en del där man ställdes inför olika etiska dilemman som har med artificiell intelligens och teknologi att göra, till exempel om du skulle vilja sparas i efterlivet i digital form eller om du tycker att det ska finnas digitala domare för att säkerställa rättssäkerhet. Besökarnas svar räknas ihop och presenteras sedan på en stor skärm där du bland annat kan se hur de olika åldersgrupperna svarat.

Gaming/dataspelsteknik-utställningen är en given succé och innehåller en mängd interaktiva möjligheter för alla åldrar, du kan tillexempel prova på att programmera olika dataspel och skapa din egen avatar med hjälp av tredimensionella kameror!

En snabb fika för att fylla på batterierna är en nödvändighet, så jag passar på att ta mig till det alltid så trevliga Tekniska by Pontus, och medans den glada personalen tar min beställning passar jag på att beundra den fina lokalen och inredningen samtidigt som jag läser på om restaurangens hållbarhetskoncept.

 

 

RIKSIDROTTSMUSEET

En kvick promenad runt hörnet och jag är framme vid Riksidrottsmuseet, där det idag till min stora tur sker en invigning av en ny utställning på Konsthall 16 – Plats för rörelse. Blir välkomnad och introducerad till flera av de konstnärer som är där för att prata om och presentera sina alster. Jag får även höra en del lärorikt om bakgrunden kring Riksidrottsmuseets historia, och det fina arv som Tore A Jonasson lämnat efter sig. Tore A Jonasson var både idrottsutövare och konstintresserad, och på Riksidrottsmuseet kan du ta del av unika objekt och diverse verk från dennes privata samling.

 

POLISMUSEET

Det sista stoppet för dagen sker på Polismuseet, där utställningen Avtryckaren – 150 år av polisfotografi visas. Oerhört intressant tema, kantat med otroliga bilder och berättelser från den undre världen. Mer än 600 polisfotografier finns att betrakta, i många fall kan du även läsa om den historiska bakgrunden kring fotografiet och personen bakom detta. Även föremål som har haft betydelse för Sveriges kriminalhistoria visas upp.

 

Avtryckaren tar också ett rejält avstamp i brottsplatsfotots utveckling, här har man utgått ifrån tre stora svenska kriminalfall i modern tid, (Ryssligan, 1910-talet, Salaligan, 1930-talet och Norrmalmstorgsdramat, 1973) och genom sällsynta bilder återberättas historien på ett unikt sätt.

 

Sammanfattningsvis kan jag, efter denna dag konstatera att Djurgården och museiparken i allra högsta grad sjuder av liv och rörelse, här du kan uppleva skön kultur, härlig natur och framför allt massor av aktiviteter!

Några tips för framtida besökare, och saker att tänka på:

– För att försöka få in så många besök på så pass kort tid är det viktigt att hålla tempot och inte fastna för lång tid på en plats, även om man måste vara uppmärksam så man inte missar något intressant och viktigt.

– Avstånden emellan de olika museerna är väldigt bekvämt, och just att dessa ligger så tätt ihop gör museiparken till ett unikt kluster, olikt något annat vi har i Sverige.

– Missa inte att besöka respektive museums butik! Här kan du hitta massvis med fint, och det passar perfekt för dig som vill ha med dig ett minne härifrån!

– Museiparken är lätt att ta sig till, både kommunalt och med bil, goda parkeringsmöjligheter finns, både vid Sjöhistoriska, Tekniska och Kaknästornet.

– Passa på och njut! Det är alltid trevligt med kultur, samtidigt som du i  museiparken kan hitta någonting för alla åldrar och smaker, utbudet är väldigt brett.

 

 

Text och fotografi: Minos Papadogiannakis, praktikant Kungliga Djurgårdens Intressenter 

 

 

Dags att planera ditt höstlov på Djurgården 2020

Höstlovet närmar sig med stormsteg och här på Djurgården finns det som vanligt mycket att hitta på och göra under höstlovet, både för stora och små – även ett år som detta!

Hösten är alltid en speciell tid på Djurgården, men just den här hösten är ju lite extra speciell. Det är viktigt att vi tar hänsyn och håller social distans. Tur då att det är stort, grönt och skönt på Djurgården och att det finns det gott om plats för alla att enkelt hålla distansen.

Nedan har vi samlat våra bästa tips på roliga höstlovsaktiviteter för hela familjen.  Det är bara att välja och vraka.

Vad sägs om att uppleva en natt på museet? Vill du även veta vad som egentligen händer under ytan på natten?

Eller kanske vill du hjälpa Mumin skydda Östersjön på Sjöhistoriska, gå en kurs i programmering på Tekniska eller njuta av läslov i sällskap av Pippi Långstrump? Kanske vill du lära mer om hållbarhet och planetens framtid? Utställningen Human Nature på Etnografiska har just öppnat.

Välkommen på äventyr!

Det finns också saker att hitta på utomhus såklart. På Skansen kan du följa med på ett äventyr in i Stadskvarteren! Leta efter ledtrådar, lös gåtorna och låt hela familjen hjälpas åt med att lösa mysteriet i Stadskvarteren.

Det finns så mycket att göra här att en dag inte räcker. Vi lovar att det finns spännande upplevelser att fylla en hel vecka. Så varför inte flytta in?Djurgårdens fyra hotell står självklart redo om du vill stanna längre.

Välkommen till höstlov på Djurgården!

Återanvända Tesla batterier tar historisk sightseeingbåt in i framtiden

Kanske har du hoppat på sightseeingbåten M/S Sylvia och följt med på ”the Vasa Tour” som tar dig längs med Vasaskeppets jungfrufärd till den plats där skeppet förliste 1628.  Nu blir den historiska passagerarbåten en föregångare i omställningen mot en hållbar framtid när Eco Sightseeing Sthlm AB och El & Marinteknik AB presenterar världens första ”Tesla second life” helelektriska passagerarbåt.

Eco Sightseeing Sthlm AB har under 2019/2020 tillsammans med El & Marinteknik genomfört en världsunik el konvertering av båten M/S Sylvia. Batterierna som användes vid el konverteringen är återanvända ”second life” batterier från Tesla. Målet är att erbjuda miljömedvetna sightseeing- och charterupplevelser för alla.

För oss på Kungliga Djurgården står hållbarhet i fokus och vi kollegor på  Djurgården säger tack till dig Elias för att du går före och visar vägen. Självklart vill vi dela mer information om projektet:

Eco Sightseeing Sthlm AB
Eco Sightseeing Sthlm AB är ett ungt företag med höga ambitioner inom hållbara upplevelser på sjön. Elias Nilsson grundade företaget 2019 med en uttalad ambition att driva på utvecklingen för ett fossilfritt Sverige. Inspirerad av den svenska klimataktivisten Greta Thunberg och hennes tes ”No one is to small to make a difference”.

”Jag ville påskynda utvecklingen av hållbar sjöfart i nära stadsvatten – den bransch där jag själv verkar. I Stockholm har det pratats om konvertering av kommersiella fartyg i många år. Prat och prat men ingenting har hänt. Nu är det dags för handling. Det som idag kallas för cirkulär ekonomi borde vara en självklarhet – att utgå från de resurser vi har, att hellre återvinna och renovera än att kassera och köpa nytt. ” säger Elias.

I juli i år tog regeringen beslut om att ta fram en strategi för att få Sverige att ställa om till cirkulär ekonomi.

”Jag tror att vi kommer se många nya miljöinnovationer inom den närmaste tiden. Prövningarna som hela världen nu tillsammans tvingas hantera, i och med pandemin, påminner oss om att sättet vi lever på och valen vi gör får konsekvenser. Jag hoppas att fler rederier skall göra som vi och ta steget in i framtiden ” säger Elias.

Ecosightseeing samarbetar med El & Marinteknik
Det gemensamma intresset för miljöteknik, hållbarhet och cirkulär ekonomi var grundstenarna för ett innovativt samarbete mellan Ecosightseeing och El & Marinteknik. Tillsammans har de två företagen genomfört en världsunik el konvertering av den historiska passagerarbåten M/S Sylvia. Båten drevs tidigare av en traditionell Perkins-dieselmotor som numera är ersatt med återvunna Tesla batterier som El & Marinteknik* installerat.

 

 

 

 

 

 

 

Installationen av Tesla batterier
Batterierna återvinns från Tesla model S som av olika skäl inte längre används i bilarna. Däremot har de fortfarande kapacitet för så kallad second-life användning. Batterierna installeras och sedan används cellerna (totalt 190 kWh) för att driva en 85 kW elmotor. Cellerna inryms i specialdesignade, vatten- och gastäta aluminiumbehållare under båtens bänkstolar. Batterikapaciteten möjliggör upp till 14 timmars kryssning mellan laddningarna. Den elektriska framdriften avger mindre ljud vilket bidrar till en mer behaglig och naturnära upplevelse för passagerarna.

M/S Sylvia fortsätter nu sin resa in i framtiden som den första helelektriska passagerarbåten som drivs av ”second life” batterier från Tesla.

Ecosightseeing M/S Sylvia
M/S Sylvia byggdes ursprungligen för brittiska kungliga flottan (eng. The Royal Navy) år 1943 och var enligt historien med vid landstigningen i Normandie 1944. Båten kan idag transportera upp till 48 passagerare och har hemmahamn på Strandvägen 19 i Stockholm.
Sylvia har bar med fullständiga rättigheter, utmärkt ljud- och bildsystem samt en passionerad och engagerad besättning, detta gör Sylvia till en av Stockholms mest uppskattade charterbåtar.

 

En helg för konstälskare

Djurgården har alltid varit en plats för konstälskare. Och denna helg är extra speciell eftersom du kan njuta av fyra nya spännande utställningar. Här på Djurgården är det stort, grönt och skönt med gott om plats för alla att enkelt hålla distansen. Alltså det är bara att bestämma vilken av dessa utställningar du vill besöka först!

Hilding Linnqvist

Den 9 oktober bjuder Liljevalchs in till två nya konstutställningar. Hilding Linnqvist presenterar Linnqvists tidiga år och vägen till att hyllas som en stor målare. Liljevalchs uppmärksammar 100-årsminnet av Henry B Goodwins ”Vårt vackra Stockholm” med en utställning av Goodwins egna bilder: Goodwins vackra Stockholm.

Plats för rörelse – Tore A Jonassons samling

Samma dag är det även invigning av Riksidrottsmuseets nya utställning Plats för rörelse. Den presenterar de konstverk som nyligen förvärvats till Tore A Jonassons samling där rörelse kan tolkas på flera sätt; självklart som en fysisk rörelse, men även i betydelsen att bli rörd, eller berörd.

Fotografen Elisabeth Ohlson kommer som gästkurator att skapa höstens stora konstutställning på Spritmuseum som öppnar den 10 oktober. I Absolut Art Collection: The Party is Over har tre starka röster från HBTQI+ samfundet bidragit till helheter och tillsammans tar de oss tillbaka till 80- och 90-talen i New York. Visste du att det var 1981 när Absolut Vodka började skapa världsomspännande kampanjer som lyfte fram konstnärer som var mer eller mindre öppet homo- och bisexuella?

Men det slutar inte där. Självklart finns det mer konst att uppleva. Även nästa vecka kommer en ny utställning att öppna hos Handarbetets Vänner. Kika på våra tips nedan och skapa dig din egen konstrunda.

En superstjärna flyttar in

Kanske känner ni igen henne från filmen the Greatest Showman? Kanske har ni hört historien om den Svenska Näktergalen? I verkligheten var Jenny Lind en dåtidens superstjärna, känd världen över för sin röst. Den 6 oktober firades 200-årsdagen av hennes födelse. Nu får vi lära känna henne lite mer genom en pop-up utställningNordiska museet.

Vem var hon då? Jenny Lind stod för ett starkt konstnärskap och en fantastisk röst som trollband människor världen över. Hon utnämndes till hovsångerska redan vid 19 års ålder av kung Carl XIV Johan, och skulle senare komma att turnera över hela Europa och Nordamerika i många år.

Inför hennes 18 månader långa konsertturné i USA och Kanada lanserades hon som ”The Swedish Nightingale” alltså ”Den Svenska näktergalen” och skapade uppståndelse var hon än uppträdde.

Jenny Lind fick också många beundrare genom åren, och utöver hennes fantastiska röst var det hennes framtoning som gjorde att hon blev mycket populär och respekterad i konstnärskretsar.

Jenny Lind var inte bara en exceptionell operasångerska, hon hade även en filantropisk sida och skänkte vid flera tillfällen pengar till stiftelser och organisationer som till exempel Skyddsföreningen för sinnessjuka konvalescenter, Malmqvistska uppfostringsanstalten och Diakonissanstalten. Det finns även ett flertal stipendier upprättade i hennes namn som delas ut årligen.

smart

Jenny Linds födelsedagen den 6:e oktober firas varje år av Jenny Lind-sällskapet som anordnar fackeltåg med sång- och blomsterhyllning vid Jenny Linds bronsstaty, belägen på Framnäsudde här på Djurgården.

Nu kan du alltså komma till Nordiska museet och lära känna vår svenska superstjärna  – Jenny Lind närmare i en härlig utställning.

Varmt välkommen!

Rosendals Trädgård bygger för framtiden

DJURGÅRDSFÖRVALTNINGEN OCH ROSENDALS TRÄDGÅRD BYGGER FRAMTID TILLSAMMANS.

”Grönt, skönt och öppet!” har varit Kungl. Djurgårdens devis i år. Och som grönast och skönast tycker många att det är just på Rosendals Trädgård. Ända sen 1861, då drottning Josefina välkomnade Svenska Trädgårdsföreningens trädgårdsmästarutbildning till platsen har Rosendal legat i framkant för trädgårdsodling. Sedan Stiftelsen Rosendals Trädgård tog över 1982 har kopplingen odling – mat – hållbarhet blivit allt viktigare och idag är vad vi äter och hur det odlas en angelägen fråga för hela vårt samhälle.

Rosendals Trädgård vill förena hållbarhet och njutning. Och det uppskattas bland besökarna: Hit vallfärdade uppemot en miljon besökare årligen för trädgårds- och matupplevelser och praktiskt lärande innan pandemin slog till. Verksamheten har sedan länge vuxit ur sina lokaler och nu planeras för en omfattande om- och tillbyggnad. I projektet ingår nytt kök, fler toaletter, bättre arbetsmiljö och härligare gästupplevelser samt vinterbonade lokaler – inte minst för kurs och utbildning.

– Nu skapar vi förutsättningar för medarbetare och besökare att fortsätta nyttja och njuta av platsen för lång tid framöver. Och för oss som dagligen jobbar med kretslopp och ekologi innebär projektet en stor möjlighet att uppgradera byggnadernas infrastruktur i en än mer hållbar riktning, säger Tin-Tin Jersild, verksamhetsansvarig på Rosendals Trädgård.

Ihop med hyresvärden Kungl. Djurgårdsförvaltningen och Jordens Arkitekter, som valts för sin tydliga hållbarhetsprofil, har en långsiktig vision för platsen tagits fram. Målet är att på historisk grund, och med stor hänsyn till både de charmiga gamla växthusen och det unika läget i Nationalstadsparken, utveckla framtidens Rosendals Trädgård. Ett besök här ska även vara en arkitektonisk upplevelse.

– Att bygga inom Nationalstadspaken förpliktigar. Med bygget lägger vi varsamt till en ny årsring till Rosendal, säger Magnus Andersson, slottsfogde på Kungl. Djurgårdens förvaltning.

Upprustningen och utbyggnaden av Rosendals Trädgård är en del av Djurgårdsförvaltningens stora satsning på Rosendal: Jubileumsåret 2018 invigdes en Bernadottepromenad från Djurgårdsbron till Rosendal. I fjol invigdes Folke Bernadottes bro som än mer ökar tillgängligheten. Samtidigt pågår ett stort detektivarbete för att återupptäcka och på sikt återställa Karl XIV Johans lustpark. Parallellt har parken blivit platsen för samtida skulpturutställningar.

Det finns fler skäl än någonsin till ett besök på Rosendal!

Kungl. Djurgårdens förvaltning sköter den kungliga Djurgårdsmarken sedan 1809-1810 och verkar för Djurgårdens ”förbättrande och förskönande”.

Stiftelsen Rosendals Trädgård är en biodynamisk odling ett stenkast från Stockholms city – en plats för kunskap, växande, hållbarhet och njutning.

Provåk framtiden i förarlös buss

Djurgården har varit en plats för innovation i över hundra år. Nu tas nästa stora steg för Stockholms kollektivtrafik här.

Varje vardag fram till och med 8 oktober kommer en 5G-uppkopplad självkörande elektrisk minibuss trafikera Djurgården. Tack vare dess 5G-uppkoppling kan fordonet hanteras och övervakas via ett kontrolltorn – i framtiden kommer det bidra till effektivare, snabbare och mer hållbara resor.

Alla får provåka och bidra till framtidens kollektivtrafik! 

Gör som HKH Prins Daniel – provåk. Kliv ombord vid hållplatserna Biologiska museet och Rosendals slott. Ni bidrar till projektet genom att dela er upplevelse genom att scanna en QR-kod ombord och svarar på frågor. På grund av coronaviruset tillåts enbart ett sällskap i taget och fordonet rengörs regelbundet.

Projektet samordnas av Urban ICT Arena, som är en del av Kista Science City AB. Projektdeltagare är Intel, Ericsson, Keolis, T-Engineering och Telia.

TURLISTA

Till och med 8 oktober: varje vardag  kl 8.00 till 10.00 och kl. 14.00 till 16.00

Med två undantag:

Fredag 2 oktober och torsdag 8 oktober körs endast morgonturen

Vill du veta mer om projektet?

Läs mer här 

Rapport från Hela Sverige plockar skräp på Djurgården

Hela Sverige plockar skräp på DJurgråden

Hela Sverige plockar skräp-dagen och tillika World Cleanup Day är över för den här gången.  Nedan kommer en enkel sammanställning över insatserna under dagen. Först kan vi konstatera att engagemanget från alla på Djurgården har varit högt och att detta på alla sätt var en gemensam insats.

INFÖR

Mycket av förberedelsearbetet inför dagen handlade om sprida information och öka intresset för evenemanget, främst genom sociala medier men även via annonsering i print. The Viking Museum och Skansen-Akvariet gick ut redan på tisdag och onsdag för att städa och kunde därmed förse oss alla med bilder och filmklipp att använda i marknadsföringen.

En helsidesannons till Expressens stockholmsupplaga producerades och publicerades på fredagen, det vill säga dagen innan evenemanget.

Hela Skansen-Akvariets personal, med Jonas Wahlström i spetsen peppade via ett videomeddelande redan den 17 september folk att vara med och hjälpa till. Detta var ett inslag som fick ett oerhört positivt gensvar från många håll och delades över 40 gånger på instagram och facebook (- kika på filmen, den är underbar!). Även sponsrade länkar användes för att öka exponeringen, samt väcka folks intresse och få fler personer att delta.

Spritmuseum gjorde en liknande insats den 18 september där man tillsammans med sina anställda gick ut och plockade skräp.

Parallellt med detta skedde uppdateringar här på royaldjurgarden.se och på sociala medier vilka berättade vad som händer på lördag. På så sätt uppmanades/peppades också folk till att delta under dagen.

Ett pressmeddelande skickades ut via MyNewsdesk, till ett flertal journalister med en beskrivning av dagen, vad som händer och när.

Det var även trevligt att se Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz tala i Svt från Djurgården.

UNDER

Huvudansvaret för samarbetet med Håll Sverige Rent låg hos Kungliga Djurgårdens Intressenter och Kungliga Djurgårdens förvaltning. Tillsammans beslutade vi att sätta upp stationer där vi skulle stå och dela ut påsar samt hälsa välkomna. Dessa stationer fungerade även som uppsamlingsplatser för redan fyllda påsar, var och en av dessa hade en Big Bag som folk kunde lämna sin fyllda påse i.

6 stationer upprättades:

 1. Djurgårdsfärjan (Slussensidan)
 2. Allmänna Gränd
 3. Djurgårdsbron
 4. Huvudentrén vid Skansen
 5. Folke Bernadottes bro
 6. Tunnelbanestation Universitetet

Då dagen bjöd på fint väder var det många som bestämde sig för att besöka Djurgården. Även en del utländska besökare var på plats och många av dem erbjöd sig också att hjälpa till med skräpplockningen.

För att få folk att bli lite mer peppade på att plocka skräp bestämdes det att varje person som tog ett fotografi på sin fyllda skräppåse och skickade via mail till oss automatiskt deltog i en utlottning av priser. Priserna bestod av  bl.a entrébiljetter till ABBA The Museum, Junibacken, Nordiska museet, Skansen, Skansen-Akvariet, Spritmuseum och The Viking Museum samt trädgårdsfika på Rosendals Trädgård.

De som stod vid de olika stationerna gjorde verkligen en gedigen insats under hela dagen, särskilt vid de platser där det var mycket folk. Några exempel: Vid Djurgårdsfärjan nära Slussen stod Charlotte och kämpade med att engagera folkmassorna, Vikingaliv hade (trots sjukdomsbortfall) vikingar ute som hjälpte till och peppade folk. Skansen var också en viktig knytpunkt där de stod för en egen station, personalen där ska även de ha stort tack för sina insatser.

Kungliga Djurgårdens Förvaltning ska naturligtvis nämnas som en av grundpelarna och en viktig orsak till att denna dag kunde genomföras. Utöver att peppa folk att plocka skräp vid Universitetets T-bane station (tack till SL för att vi fick stå där) tog Gunnar och Helena tog hand om mycket av det praktiska. För att nämna några vad KDFs insatser,  så ordnade man exempelvis med utplacering av Big Bags samt uppsamlingen av insamlat skräp.

Vi är även mycket glada att få jobba sida vid sida med Håll Sverige Rents volontärer och personal under dagen.

Vi har registrerat oss som organisation på Håll Sverige Rents kampanjsida, med insatser från Skansen-Akvariet, The Viking Museum, Spritmuseum, Skansen m fl skräpplockande kollegor i kombination med den skräpplockande allmänheten registrerade vi 100 plockade påsar, vilket ger oss en topposition på listan. En fantastisk insats.

Stort och smått slipper nu ligga i naturen – det största plockade nog det vältränade gänget från ”Military Training”.

EFTER

Totalt beställdes över 1000 påsar, av vilka i princip alla delades ut till den skräpplockande allmänheten. Detta kan vi beräkna genom att se hur många påsar de som stod utplacerade vid positionerna hade kvar. Det var endast ett tiotal kvar på varje station, och vissa stationer delade ut alla sina påsar. I genomsnitt fylldes även varje Big Bag på med 10-15 påsar (i vissa fall ännu fler) och vi måste även räkna in påsar som INTE lämnades i Big Bags utan i vanliga papperskorgar.

Många positiva reaktioner från folk som deltog (här några foton på den skräpplockande allmänheten), och deltagandet i foto-tävlingen får ses som klart godkänt. I skrivande stund har alla bidrag till tävlingen tagits emot, och vinnarna kommer att meddelas via mail om var de kan hämta sitt pris.  Vi som hjälpte till är glada att dagen blev så pass lyckad, och är även nöjda över den positiva responsen som vi fick från besökare! Återigen vill vi rikta ett stort tack till alla deltagande och er som var med och hjälpte till med att ro detta i land!

Vi syns förhoppningsvis nästa år igen!

 

Plocka skräp och bli en vinnare

Plocka skräp

Varje dag är skräpplockardag på Kungliga Djurgården, men den 19 september tar vi i lite extra. Kom och hjälp till att plocka skräp! Som belöning får du till inte bara ett rent Djurgården, utan du får även möjlighet att delta i vår fina tävling. Där kan du vinna allt ifrån entrébiljetter till Djurgårdens attraktioner till trädgårdsfika på Rosendals Trädgård. Skräpplockningen pågår 11.00 – 15.30 och är en del av Håll Sverige Rents landsomfattande kampanj Hela Sverige plockar skräp.

I år är det extra många som strövar i de gröna delarna av Djurgården och vi vill hålla rent tillsammans med er. Välkommen hit och plocka skräp. Kanske får du sällskap av en av The Viking Museums vikingar?

På lördag mellan kl. 11 och 15.30 möter vi upp vid entréerna till Djurgården, delar ut skräpplockarpåsar och tar emot skräp.  Genom att delta bidrar du inte bara till en ren Nationalstadspark och ett grönare Djurgården, utan du har även chans att vara med i utlottningen av fina priser i vår tävling!

Fakta om dagen och tävlingen:

Var med i tävlingen

Plocka skräp och ta ett foto på ditt skräp eller din skräppåse och maila bilden till info@royaldjurgarden.se, märk mailet ”Rent!”.

Tävla om entrébiljetter till ABBA The Museum, Junibacken, Nordiska museet, Spritmuseum, Skansen, Skansen-Akvariet och The Viking Museum samt om trädgårdsfika på Rosendals Trädgård.

Vinnarna meddelas via mail.

Gör som Jonas Wahlström och alla på Skansen-Akvariet – plocka skräp.

Var hämtar jag påsar?

Håll Sverige Rent-påsar lämnas ut kl. 11-15.30, vid Djurgårdsfärjan vid Slussen, vid Djurgårdsbron, vid Folke Bernadottes bro, vid T-banan Universitetet, vid Skansens entré så långt lagret räcker. Självklart kan du ta med egen skräppåse att plocka i.

Lämna skräp

Lämna ditt skräp i befintliga soptunnor eller i särskilda Big Bags vid Allmänna gränd, Djurgårdsbron, vid Folke Bernadottes bro, vid T-banan Universitetet samt vid Skansens entré.

Väl mött på lördag!

11 Djurgårdsmuseer ger 25% rabatt i 25 dagar

Vad kan vara bättre på hösten än lite kultur på Djurgården? Massor av kultur, såklart!

 

Efter en tuff sommar behöver vi alla kultur. Och vad kan vara bättre på hösten än kulturupplevelser på Djurgården? För att du ska kunna uppleva så mycket som möjligt av kultur, litteratur, konst, teknik, mode och musik har 11 av Djurgårdens museer för första gången gått samman och erbjuder rabatterade entréer.

Den 10 september är det premiär för samarbetet mellan dessa 11 av Djurgårdens museer – ABBA The Museum, Etnografiska, Junibacken, Nordiska, Snus- och Tändsticksmuseet, Sjöhistoriska, Spritmuseum, Tekniska, Thielska Galleriet, Vasamuseet och The Viking Museum.

Under 25 dagar, från den 10 september till den 5 oktober, ger ett besök på något av dessa museer dig rabatt på entréavgiften hos grannarna. Rabatten gäller mot uppvisande av kvitto från besökt museum i kombination med rabattkort som du får när du löser din första entré.

Tre av de elva museerna har fri entré. De ger istället annan 25 %-rabatt: Etnografiska ger 25 % rabatt i butik, Snus- & Tändsticksmuseet ger 25 % på guidade visningar och lokalbokningar, och Sjöhistoriska ger 25 % på köp av posters i butiken. Om man påbörjar sitt Djurgårdsbesök på något av dessa museer får man rabattkortet vägen ut tillsammans med biljett eller kvitto av någon form som bevis att man varit på besök.

Erbjudandet gäller inte i kombination med andra rabatter.

Här på Djurgården finns det gott om plats för alla. Varmt välkommen till en härlig kulturhöst!

#DJURGARDEN25

25 % rabatt i 25 dagar – så här går det till

FÖRST LITE FAKTA

Kampanjens namn:

Vi kallar kampanjen ”25 25” Varför? Jo, under 25 dagar ger ett besök hos någon av oss 25 % rabatt hos alla andra

Kampanjperiod:

Pågår under 25 dagar: från den 10 september till den 5 oktober 2020

Följande aktörer deltar:

ABBA The Museum, Etnografiska, Junibacken, Nordiska museet, Snus- och Tändsticksmuseet, Sjöhistoriska, Spritmuseum, Tekniska, Thielska Galleriet, Vasamuseet och The Viking Museum

Syfte & mål:

1) Call to action
a) få befintliga besökare att upptäcka mer, stanna längre, besöka fler när de är på plats här,
b) alternativt komma tillbaka inom kort för att upptäcka mer och besöka fler.

2) Information
Få hela Stockholm att förstå att Djurgården är platsen att vara i dessa tider, här är stort, grönt, skönt och öppet. Här finns så mycket att upptäcka och här finns plats att hålla avstånd.

Känsla:

Vad kan vara bättre på hösten än lite kultur? Massor av kultur, förstås! Passa på – vi samarbetar för att du ska få upptäcka mer av Djurgården. Tillsammans har vi skapat ett unikt erbjudande man inte får missa:

Kom till mig och få rabatt hos mina grannar!

Målgrupp:

Stockholmare hemma i Stockholm, men alla är välkomna!

 

SEDAN DET PRAKTISKA

Så här går det till:

Dela ut erbjudande

 1. Alla deltagande aktörer får block med rabattkort att dela ut, se ovan.
 2. När gäst betalat full entré hos er får de tillsammans med varje entrébiljett/kvitto ett rabattkort med vårt gemensamma erbjudande.
  (För de tre museerna med fri entre delas korten ut i särskild ordning, mer nedan).
 3. Kort + entrébiljett (alt. ett entré-klistermärke som besökaren fäst på baksidan av sitt kort) från en av de deltagande aktörerna berättigar nu innehavaren rabatt på entrén hos alla de övriga.
  (Hos de tre museerna med fri entré gäller särskilda erbjudanden, mer nedan)
 4. Om du hinner – berätta att detta är ett unikt samarbete och att du hoppas att  gästen med hjälp av rabattkortet skyndar sig konsumera så mycket kultur det bara går.

Ge rabatt

 1. När gäst kommer och visar upp ett rabattkort + ett kvitto från en av de deltagande aktörerna ger ni 25 % rabatt på er entré.
  OBS! Kvitto från fler av grannarna på Djurgården än de 11 kan ge rabatt. Vi får draghjälp av Waldemarsudde och Skansen genom att de också lämnar ut rabattkort vid köp av entré hos sig. Fler kan tillkomma.
 2. De flesta har programmerat en särskilt rabattknapp på sina biljettmaskiner. Om det inte sker automatiskt, se till att håll redan på hur många ni ger rabatt till så att vi kan utvärdera satsningen sedan.
 3. Om möjligt – notera vilken av era grannar gästerna kommer ifrån, så kan vi ser mellan vilka grannar man rört sig.
 4. Observera att ni låter gästen behålla rabattkortet, det kan hen använda vidare tillsammans med kvitto på entré från er. Uppmuntra dem att gå vidare till alla 11 deltagande aktörer.

Bokningskod och bokningar på nätet

Hos vissa av de deltagande aktörerna kan man boka in sig med rabatt på nätet: ABBA The Museum och Junibacken. Då gäller bokningskod: DJURGARDEN25. Den står även angiven som #DJURGARDEN25 på rabattkortet. Tipsa gärna om det.

Hur ser rabattkortet ut?

Ni ser hur rabattkortet ser ut ovan och ni kan ladda ner det här:

200902 Djurgårdens museer rabattkort

Slut på block med rabattkort?

Fler finns att hämta på vårt gemensamma besökscenter Royal Djurgården Visitor Center, vid Djurgårdsbron.

Om man har fri entré, vad gäller då?

Det är tre museer som har fri entré: Etnografiska, Sjöhistoriska och Snus- och Tändsticksmuseet. De delar ut rabattkorten på vägen ut tillsammans med biljett eller kvitto av någon form som bevis att man varit på besök.

Istället för rabatt på entré får man på Etnografiska 25 % rabatt i butik som ”bonus” för att man besöker fler än ett museum. På Snus- & Tändsticksmuseet (som kräver betalning av Skansenentré) får man 25% på alla guidade visningar och på lokalbokningar som bonus. På Sjöhistoriska får man 25% på alla affischer i butiken.

Kvitto på erlagd entré från fler av grannarna på Djurgården än de 11 kan ge rabatt. Vi får draghjälp av Waldemarsudde genom att de lämnar ut rabattkort vid köp av entré hos sig. Fler kan tillkomma.

SLUTLIGEN LITE INFORMATION OM ALLA ER SOM DELTAR

Öppettider

För er översikt har vi kategoriserat deltagande aktörer efter öppettider.

 

Öppet alla dagar:

Nordiska museet: öppet alla dagar 10-17+ kvällsöppet onsdagar till 20.00

Spritmuseum: öppet alla dagar: måndag-lördag 10-17, Söndag 12-17

Vasamuseet: öppet alla dagar 10-17

 

Öppet alla dagar förutom museimåndag:

Sjöhistoriska: öppet alla dagar utom måndag, kl 10-17

Tekniska: öppet alla dagar utom måndag, kl. 10-16

Thielska Galleriet: öppet alla dagar utom måndag, kl. 12-17. Kvällsöppet torsdagar kl. 12-20

 

Öppet torsdag-söndag:

ABBA The Museum: öppet torsdag-söndag kl. 11-16.30

Etnografiska: öppet torsdag-söndag kl. 11-17

Junibacken: öppet torsdag-söndag 10-17

 

Öppet fredag-söndag

Snus- och tändsticksmuseum: öppet fredag-söndag kl. 11-15

The Viking Museum: öppet fredag-söndag, kl. 10-16

 

OBS! Öppettider kan ändras snabbt – ange gärna om ni har någon ändring hos er.

 

HÅLL REDA PÅ VAD SOM PÅGÅR HOS DIN GRANNE.

Här har vi samlat litet tips:

ABBA The Museum ger dig möjligheten att följa med bakom kulisserna i skapandet av MAMMA MIA! filmerna. En temporär utställning som visar magin bakom filmskapandet.

Junibacken pågår bl.a ”Huller om Buller med Pippi”, men även ”Luska och Klura som Ture Sventon” en ny utställning på tillfälligt besök. Under hela september kommer man även ha dubbla turer av Sagotåget, med avgång cirka var 15:e minut.

Etnografiska museet kan du navigera bland över 200.000 föremål och objekt från hela världen och även ta del av unikt kulturellt material, bl.a fotografier, konst och artefakter från olika kulturer. Det pågår även en fotografisk utställning utomhus. 26/9 öppnar även ”Human nature”, där vi blir inbjudna att följa att följa några av trådarna i vår hoptrasslade värld.

Nordiska museet pågår en interaktiv utställning ”Arktis – Medan isen smälter”. Utställningen har blivit nominerad som ”Årets Utställning 2019” av Riksförbundet Sveriges Museer. Den 1 juli öppnade Nordiska Tidsvalvet: genom en hemlig portal kliver du rakt in i barnens egen historia!

Sjöhistoriska anordnar guidade turer av utställningen ”Resenärerna- Swenska Ost-Indiska Compagniet”. Utöver detta har museets arkiv & bibliotek öppet på tisdagar och onsdagar, där man kan ta del av det rika utbudet som finns att tillgå gällande Sveriges maritima historia.

Snus & Tändsticksmuseet har just öppnat en intressant och unik utställning om Solstickan, där man får lära sig mer om historien bakom ett av Sveriges mest igenkännbara varumärke genom tiderna.

Spritmuseum Fram till 20/9 kommer man kunna ta del av sommarens konstutställning, ”Absolut Art Collection – när personalen får välja”. Personalen har fått utforska museets konstsamling och utifrån den valt varsitt verk – en favorit. Resultatet blir en unik och mycket personlig utställning.

Tekniska museet I utställningen ”Hyper Human” utforskar man relationen mellan människor i dagens samhälle och den ökande användningen av artificiell intelligens. Ett historiskt perspektiv vävs ihop med en analys av nutidens rådande läge och en inblick i vad som kan komma att vänta oss i framtiden.

Thielska galleriet Sömmerskan Augusta Lundin (1840–1919) öppnade 1867 Sveriges allra första couture-ateljé, nu får vi uppleva henne utsökta arbete i en ny, uppmärksammad utställning. Vi möter även Hjalmar Söderberg i utställningen ”Hjalmar Söderberg och Bildkonsten”.

Vasamuseet är återigen öppet alla dagar i veckan. Passa på att besöka utställningen ”Kvinnorna – alltid närvarande – sällan sedda”, en utställning om kvinnorna kring skeppet Vasa och kvinnors livsvillkor på det tidiga 1600-talet.

The Viking museum Här står du öga mot öga med Vikingatiden.  I den levande utställningen möter du genom filmer, föremål och miljöer människorna bakom denna mytomspunna tidsepok. Åkattraktionen Ragnfrids saga är öppen för hela familjen.

200902 Djurgårdens museer rabattkort

Välkommen till Djurgården – Stockholms gröna vardagsrum

The fall season is the art season at Djurgården

Passa på att upptäcka det gröna Djurgården! Hoppa på cykeln eller ta fram promenadkängorna och ta dig till platser du aldrig varit tidigare. Ännu en tid går det att ta med pick-nick och njut av natur och djurliv. Djurgården är en del av den Kungliga Nationalstadsparken – här är stort, grön och skönt.

VACKRA TRÄDGÅRDAR

Ta en långpromenad och sikta in dig på Folke Bernadottes bro. Här tar du dig enkelt mellan Museiparken och Rosendal. Rosendals Trädgård är ljuvlig att besöka varje tid på året, så även denna. Trädgårdscaféet har öppet och bullat upp. Och vill du få inspiration till din egen trädgård är ett besök i plantboden ett måste. Ja, du kan till och med beställa din egen trädgårdsmästare.

Vill du kombinera trädgård och konst rekommenderar vi promenader till Prins Eugens Waldemarsudde. Trädgården är alltid öppen!

RIKT DJURLIV

Näktergal fågelskådning på DjurgårdenPå Djurgården finns ett rikt djurliv. I Kungliga Nationalstadsparken häckar över 100 vilda fågelarter och här finns både välkända djur som rådjur, rävar, harar och paddor, och mer ovanliga arter.

Ett bra sätt att uppleva Djurgårdsnaturen är att promenera längs Kronprinsessan Viktorias och Prins Daniels kärleksstig som invigdes 2012 och var en bröllopsgåva till kronprinsessan Victoria och Prins Daniel från Världsnaturfonden WWF. Kärleksstigen är 390 meter lång och sträcker sig längs Djurgårdens sydvästra strand. Skyltar berättar om det fantastiska växt- och djurlivet i och kring Isbladskärret.

Skansen finns många djur att upptäcka. Här kan man promenera och upptäcka nytt varje gång man gör ett besök. Skansen är stort, här finns plats för många. Visste du att bara Skansen är lika stort som hela Gamla stan?

KUNGLIGA PROMENADER

Med gratisappen ”Kungliga promenader” blir du guidad till lärorika promenader i historiska och kungliga spår. Tre sträckor finns att följa. Ladda ner appen från App Store eller Google Play, ta på dig kronan och ut och promenera!

MINNESMONUMENT

Djurgården är en plats för nöjen och har varit så i många hundra år. Här är det lätt att ha roligt tillsammans, umgås, lära mer och få inspiration. Men Djurgården är även en plats för reflektion, att samla kraft och att möta allvaret. Här finns flera monumentala minnesmonument som kan ge meningsfulla tillbakablickar och utrymme för reflektion. En promenad utifrån minnesmärken kan ge nya perspektiv.

HYR CYKEL

Välkommen till Djurgården i coronatiderVid Strandvägens entré till Djurgården, just på andra sidan Djurgårdsbron, ligger Sjöcaféet. Här kan du ännu en tid hyra cykel för att upptäcka det gröna Djurgården. På Royal Djurgården Visitor Center som ligger i samma hus, får du hjälp med tips på turer. Med cykeln kan du ta dig längre och upptäcka mer av såväl Djurgårdens natur som av dess attraktioner.

Djurgården runt

Djurgården är stort, grön och skönt, vilket betyder att även om du känner till Djurgården finns det alltid något nytt för dig att upptäcka. Nu är det kanske dags att ta dig till platser du aldrig varit tidigare. Och du kan ta dig runt Djurgården på många härliga sätt.

Här kommer fem tips för att ta dig runt Djurgården under sommaren och även hösten.

1. Royal Djurgården Tour

Nu kan du upptäcka Djurgården på Europas största sightseeingtåg (och förmodligen coolaste).

Royal Djurgården Tour är ett öppet Hop-on Hop-off-tåg som tar dig fram mellan 11 favoritställen på Djurgården. Tåget avgår från Nordiska museet.

Boka biljett här.

2. Kajak, Kanot, Trampbåt

Vid Strandvägens entré till Djurgården, just på andra sidan Djurgårdsbron, ligger Sjöcaféet. Här kan du hyra kajak och kanot för att upptäcka det gröna, och det blå Djurgården.

Eller vad sägs om en trampbåt? Det är den perfekta aktiviteten för hela familjen.

3. Ocean Bus

Ocean Bus Royal Djurgården

Är det en buss? Eller är det en båt? Ja, det är båda. Och tur är väl det när bussen tar fart och kör ut i vattnet! Den färdas sedan lugnt i vattnet genom Djurgårdsbrunnskanalen och längs Djurgårdens strand.

Du kliver på vid Strömgatan – mellan Kungliga Operan och Grand Hotel. Sedan tar färden dig hit till Djurgården. En underbart engagerad guide utlovas.

Du bokar din biljett i förväg här.

4. Cykel

Hyr en cykel hos Djurgårdsboden eller Sjöcaféet och upplev Djurgården! Med cykeln kan du ta dig längre och upptäcka mer av såväl Djurgårdens natur som av dess attraktioner.

Cykelkartor och karta över Djurgården finns att hämta på Royal Djurgården Visitor Center direkt till höger efter Djurgårdsbron.

5. Strömma Sightseeingtur

Följ med på en tur i det gröna! ”Djurgården Runt” går från centrala Stockholm runt Djurgården, förbi historiska byggnader och lummig natur. Där fjärden öppnar sig svänger vi in mot city igen och färdas förbi Vasamuseet och Waldemarsudde.

Välkommen till vår gröna ö!

Fira Stockholm Pride 2020 på Djurgården

Stockholm Pride 2020 på Djurgården

Det närmar sig Stockholm Pride 2020. I år sker firandet digitalt den 31 juli-2 augusti, men du kan komma och fira Pride hela veckan här på Djurgården. Nedan har vi samlat våra tips.

#LoveWins 🌈

BALTIC SEA SCIENCE CENTER

Under Prideveckan, 27 juli–2 augusti, berättar husets akvarister om hur kärleken kan se ut för spiggen, kantnålen, den (nästan) odödliga maneten och många andra av Östersjöns spännande innevånare.

Visningen är gratis och äger rum vid akvarierna i Baltic Sea Science Center kl. 13 alla dagar under Prideveckan.

THE VIKING MUSEUM

Följ med på en spännande, upplysande och rolig vandring genom vikingarnas syn på manlighet och homosexualitet under visningen ”Sagolika Sissies & Macho Vikingar”.

Visningarna sker kl. 11:00, 13:00 och 15:00 på torsdag och fredag och visningen ingår i entrépriset.

ABBA THE MUSEUM

Ta med en vän eller din käresta och upplev ABBAs historia. Fira kärleken (och gå 2 för 1)!

Museet har förlängt sina öppettider för Pride-helgen och har öppet till 18:30 lördag 1 augusti och 11:00-16:30 torsdag, fredag och söndag. Här kan du köpa biljetter.

SJÖHISTORISKA

Följ med på en Pridespecial-visning kl. 14 på fredag, lördag och söndag: ”Kvinnor mot strömmen”. I visningen berättas om ett antal kvinnor som lämnat avtryck i den maritima historien. De levde i en tid och ett sammanhang där mannen var norm. Den som vågade gå mot strömmen kunde straffas hårt, eller få medalj av Kungen!

Anmälan görs direkt på plats i entrén till museet.

CIRKUS & POP HOUSE

Välkommen till Nordens första Dragdinner på Pop House i samarbete med Cirkus! Förväntar dig humor, dans, spex, bus och den världsberömda tävlingen ”Klackracet” (vem går egentligen bäst i högklackat?). Dragqueens som uppträder är Becky, Miss Listerine och ”Man som härmar kvinnor”.

När? lördag 1 augusti, kl. 19:00-20:45. Klicka här för att boka bord, det blir en spännande kväll!

STOCKHOLM PRIDE PARAD

Det blir stort fokus på Stockholm, inte minst med anledning av att kronprinsessan Viktoria inviger och öppnar Paraden den 1 augusti. Det är första gången någon från den svenska kungafamiljen deltar i ett sammanhang med Stockholm Pride.

Sändningen går att följa via Stockholm Prides hemsida och sociala medier mellan kl. 12:00-14:00.

Välkommen att fira Stockholm Pride 2020 på Djurgården.

Tekniska och Junibacken samarbetar!

Tillsammans stärker vi varandra! Tekniska museet har krokat arm med sina vänner Junibacken i ett underbart samarbete: du får 20% rabatt på entrén till Junibacken när du går på Tekniska till ordinarie pris – och vice versa.

När du gör ett besök hos Tekniska får du en bokningskod på ditt kvitto, förköp din biljett på Junibackens webbplats för att kunna nyttja rabatten, då väljer du dessutom entrétid för garanterad plats att komma in. Besöker du Junibacken först visar du upp kvittot i entrékassan på Tekniska för att nyttja rabatten.

Erbjudandet gäller hela sällskapet och är giltigt till den 30 september 2020.⁠

Då är det bara att bestämma vilket du vill besöka först!

Junibacken öppnar igen – och Pippi Långstrumps 75-årsjubileum firas

Här kommer Pippi Långstrump!

Junibacken öppnar sina dörrar igen den 10 juli, äntligen! Återöppningen och Pippi Långstrumps 75-årsjubileum firas med premiären av Junibackens nya utställning ”Huller om buller med Pippi Långstrump”, där besökarna får lyfta Lilla Gubben, krypa in i sockerdricksträdet, leka i godisaffären, flyga Pippis flygplan plus en massa andra Pippi-tokerier. Pippi-utställningen har skapats för att hylla Pippis 75 års-jubileum.

Vi vill att barnen ska få uppleva känslan i att själva delta i de scener som de känner igen från berättelserna om Pippi. Stor vikt har lagts på detaljerna som gör att såväl barn som vuxen får ett riktigt sug i magen, säger Sanna Pedersen, verksamhetschef på Junibacken.

För garanterad plats rekommenderas besökare att förköpa dagsbiljett med bokad entrétid. Det kan du göra här.

Välkommen in i Pippis knasiga värld!

Nu blir det skräpdyk på Djurgården

Skräpdyk på Djurgården

Den 11 juli mellan klockan 10.00 och 15.00 dyker Djurgårdens aktörer ner under ytan för att tillsammans med det ideella initiativet Rena Botten gemensamt ta krafttag mot nedskräpning i våra vatten. Välkommen att följa dykarnas arbete i detta skräpdyk på Djurgården. Du hittar dem nedanför Sjöhistoriska för att se vad som gömmer sig under utan.

Nej, bara för att vi inte ser det är det inte borta. Det finns allt för mycket skräp under utan som vi inte ser, men som påverkar våra vatten och de djur som lever där. På lördag dyker vi i för att städa upp.

– Vi på Djurgården samarbetar runt hållbarhet. Ett rent och snyggt Djurgården är en självklarhet för oss. Redan förra året åtog vi oss att arbeta aktivt och göra vårt för att minska nedskräpningen. Genom att skräpdyka på lördag vill vi visa var mycket av skräpet hamnar. Aktionen blir en liten, men viktig del i vårt gemensamma åtagande. Nu hoppas vi att många vill komma stranden nedanför Sjöhistoriska och följa vårt arbete, säger Camilla Zedendahl, vd på Kungliga Djurgårdens Intressenter.

På lördag gör vi vårt andra skräpdyk i samverkan med det ideella  initiativet Rena Botten som plockat upp tonvis med skräp under åren. Nu ska vi tillsammans städa botten i Djurgårdsbrunnsviken, i Museiparken nedanför Sjöhistoriska. Uppemot 10 dykare kommer att rena botten från skräp, däribland flera representanter från våra olika aktörer på Djurgården.

Alla som vill är varmt välkomna att medverka vid denna skräpdykardag och se vad vi hittar på botten!

Arbetet med ett rent och snyggt Djurgården genomförs av Kungliga Djurgårdens Intressenter i samarbete med Kungliga Djurgårdens förvaltning, Sjöhistoriska museet, Nationalstadsparken, Rena Botten och Håll Sverige Rent. Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse som arbetar för att uppnå visionen ”Ingen skräpar ner”.

Vill du veta mer eller anmäla dig till skräpdykardagen, kontakta Camilla Zedendahl, vd på Kungliga Djurgårdens Intressenter på camilla.zedendahl@royaldjurgarden.se eller +46 (0)709 906973.

Vill du veta mer om Rena Botten och kanske medverka? Kika in på deras facebooksida.

Barnens Djurgården

En hemester är den stora trenden under sommaren. Och vad sägs om ett (eller fler) besök på Djurgården? Nu är nästan alla attraktioner på Djurgården öppet igen, där finns det som alltid ett stort utbud av aktiviteter för hela familjen. Och allt på ett ansvarsfullt sätt såklart.

Här kommer några tips på roliga aktiviteter för barn under sommaren på Djurgården.

SJÖHISTORISKA ÖPPNAR IGEN

Den 30 juni öppnar Sjöhistoriska sina dörrar igen – hurra! Varför inte ta med dig familjen på en familjevisning? Anmäl intresse i entrén eller per telefon (08-519 549 00).

EN NY UTSTÄLLNING FÖR BARN PÅ NORDISKA MUSEET

Nordiska museets nya utställning, Tidsvalvet, premiär den 1 juli. Här kan barn utforska hur deras vardag kunde ha sett ut om de levt i en annan tid. En praktisk och interaktiv upplevelse man inte vill missa!

Tidsvalvet riktar sig till barn mellan 8 och 12 år och blir därmed ett komplement till Lekstugan, Nordiska museets populära lek- och lärmiljö för barn i förskoleåldern. Klicka här för att köpa en entrébiljett till Nordiska museet och Tidsvalvet.

PARKTEATERN – ETT EXKLUSIVT PROGRAM FÖR BARN

Parkteatern erbjuder ett exklusivt program för barn från den 1 juli. På en ny scen i Galärparken blir det sprakande barnkultur för en liten publik hela sommaren. Och som vanligt – skoj, fri entré och utomhus.

Biljetter släpps löpande, på måndagar. Här kan du boka biljetter.

BLI EN RIKTIG VIKING PÅ VIKINGALIV!

Vikingalägret är ett dagsläger där historieintresserade barn för lära sig om allt kring den mytomspunna vikingatiden. Klicka här för mer information och anmälan.

På museet kan barn också följa med på en barnvisning och lära sig om vikingatiden genom att utforska föremål och smaka på vikingatida färdkost.

P.S. Fr.o.m. den 1 juli öppnar The Viking Museum dagligen igen, äntligen!

VÄLKOMMEN TILLBAKA, JUNIBACKEN! 

Junibacken är inte så likadan utan barn. Men från den 10 juli och varje fredag-söndag framåt kan du besöka Junibacken igen! Vi rekommenderar att du köper din dagsbiljett online för garanterad plats att komma in – det kan du göra här.

UPPTÄCKA BARNUTSTÄLLNINGEN POLIS, POLIS… PÅ POLISMUSEET 

I Polismuseets polisstad kan du på ett lekfullt sätt lära sig mer om polisen. Klä dig i polisuniform, prata i kommunikationsradio, kör polismotorcykel och lös spännande uppdrag på polisstationen eller hamna i arresten.

Utställningen vänder sig främst till barn mellan 5 och 9 år, men självklart är även yngre och äldre välkomna.

LEKA UTOMHUS PÅ SKANSEN OCH TEKNISKA MUSEET

För de minsta på Skansen finns lekparkerna Ormen, Ekorrparken och Päronparken. Tänker du lämna nappen på Lill-Skansen? Nu finns det en ny plats utomhus där det också går att hämta sitt nappintyg.

Utanför Tekniska museet ligger Matematikträdgården, där barn kan leka på många olika och roliga sätt. En plats där du kan leka lärorikt och upptäcka att matematik finns överallt.

Värmt välkommen till Djurgården under sommaren!

Nordiska museet öppnar upp ny entré

Den 1 juli öppnar Nordiska museet en ny entré mot den tidigare stängda bakgården och Galärparken. För den konstnärliga gestaltningen står den finska konstnären Outi Pieski med konstverket ”Two Directions”, inspirerad av föremål ur museets samiska samlingar. Med ”Two Directions” synliggörs en viktig del av nordiskt och samiskt kulturarv som nu får ett permanent avtryck i museibyggnaden.

Det permanenta konstverket Two Directions / Guokte Bálga är gjort av Outi Pieski på uppdrag av Nordiska museet och Statens konstråd. Verket är byggnadsknutet och består av flera delar i och omkring den nya västra entrén. Två av delarna finns längs entrébyggnadens utskjutande glasparti och på avgränsande staket gjorda av olika mönster utförda i corten. Mönstret skapar ett ljus- och skuggspel som förändras över dygnets timmar och årstidernas skiftningar.

– Den gamla, samiska dekorationstraditionen är ett språk där varje enskilt element är ett ord. Tillsammans skapar de en sirlig historia om samisk filosofi, kosmologi och liv. Konstverket speglar museets samlingar, som omfattar föremål från flera olika samiska regioner. Väggarnas utsmyckning hämtar inspiration från sydsamiska dekorationsband, vars diagonala struktur är ett uttryck för flexibilitet och gemenskap, medan den vertikala/horisontella strukturen står för stadga och stabilitet, säger Outi Pieski.

Mönsterbilden till verket har Outi Pieski hämtat från en dekorerad sked i ben från museets samlingar. I samisk kultur är skeden ett personligt föremål. Skedens ristningar, tecknen och mönster är bärare av ett kulturarv och identitet men också magi och mytologi.

– Verket Two Directions är ett medvetet, samtida tillägg till vår ikoniska museibyggnad som är rikt dekorerad med skulpturer och reliefer beskrivande den nordiska historien och mytologin. För oss är det viktigt att uppdatera museibyggnaden på ett varsamt, samtida och respektfullt sätt. Outi Pieskis verk synliggör och bidrar till ytterligare dimensioner och förhållningsätt inom nordiskt kulturarv, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Nordiska museet.

– I verket förenar Outi Pieski på ett djupt egensinnigt och poetiskt sätt sina erfarenheter och kunskaper från den samiska kulturen och hantverkstraditionen till ett samtida monumentalt konstverk, säger Peter Hagdahl, curator på Statens konstråd.

Den nya entrén ligger i museets markplan och utgör en viktig del i ett långsiktigt arbete med att förbättra museets tillgänglighet. Genom att skapa en ny väg in till museet öppnas tidigare stängda ytor för lärande upplevelser. Den nya entréns utbyggnad är ritad av arkitekt Lone-Pia Bach. Längre in i entrén visas även det nyförvärvade videoverket Birds in the Earth av den finska konstnären Marja Helander.