Sensationellt besök – Härfågel vid Polismuseet

En bild på Facebook-sidan ”Vilken fågel” fick igår fart på Sveriges alla fågelskådare. Är det sant? En Härfågel på Djurgården mitt i vintern? Den ska inte en finnas i dessa trakter.

Medan fågelskådare som Thomas Strid förundras och inte kan dra sig till minnes att en Härfågel någonsin skådats i Stockholm på vintern, än mindre på Djurgården (och knappt ens på sommarhalvåret), låter den ovanliga fågeln med det rätt fräsiga utseendet sig lugnt beskådas på håll innanför grindarna utanför Polismuseet på Djurgården. Kanske längtar även Härfågeln till ljusare tider och hänger på låset tills Polismuseet åter får öppna.

Kan vi få se Härfågeln här på Djurgården igen? Det är inte omöjligt. Varmare klimat, Djurgårdens eklandskap och öppna fält kan t.o.m. locka fågeln till att häcka på Djurgården om 10-20 år, säger Thomas Strid.

Vi gläder oss åt det sensationella besöket i helgen och välkomnar Härfågeln tillbaka till oss även i framtiden.

Foto: Stefan Oscarsson

Covid-19: Inför ditt besök

Krukväxter med uppmaning till avståndshållning

Att värna våra besökare och våra medarbetare är högsta prioritet för alla på Djurgården och vi följer givetvis de regler och rekommendationer som kommer från regering och myndigheter.

Djurgården är stort, grön och skönt och här finns gott om plats för oss alla, vilket är viktigt i dessa tider. Vi gör allt vi kan för att skapa förutsättningar för att du ska kunna besöka Djurgården på ett bra sätt.

Den 29 oktober kom nya allmänna råd. Dessa håller vi självklar noga reda på. Hos oss har en del valt att ha öppet och fortsätter att arbeta klokt och göra allt som går för att skapa trygga miljöer med mycket utrymme för socialt avstånd. Andra känner sig helt enkelt nödgade att stänga tillfälligt.

Vi uppdaterar kontinuerligt informationen här hos oss, men gå gärna till den enskilda attraktionens hemsida för att dubbelkolla öppettider innan ditt besök. Självklart påverkar den rådande pandemin alla våra verksamheter. Därför är det viktigt att vi alla hjälps åt att följa inrättade säkerhetsåtgärder. För dig som gäst kan det innebära andra typer av köer, färre insläpp och mindre grupper.

Många av Djurgårdsevenemangen påverkas direkt. Andra evenemang går att genomföra men på nya sätt, anpassade efter rådande situation. Håll dig gärna uppdaterad direkt hos arrangören.

 

Pandemin är ännu inte över

* Låt oss hjälpas åt att minska smittspridning och hålla besöket säkert!

* Om du känner minsta symptom ber vi dig att inte besöka oss – men efter två symptomfria dagar är du varmt välkommen hit!

* Håll rekommenderade avstånd. Följ de skyltar och markeringar som finns hos våra aktörer.

* Vi gör allt vi kan för att minska smittspridning, men kom ihåg – avstånd håller vi tillsammans.

Aktuell information från svenska myndigheter om rådande situation och regelverk: krisinformation.se

 

Det blir nyårsfirande på Djurgården även 2020

Inför nyårsfirande på Djurgården även 2020 poserar programledarna inför i varma kläder

Ett ovanligt år går mot sitt slut. Vi står allihopa inför stora utmaningar och många sätter nu sitt hopp till det nya – för det blir trots allt ett nytt år med nya möjligheter, oavsett vad som händer omkring oss. Och kanske viktigast är att det blir nyårsfirande på Djurgården även 2020, genom nedräkning från Skansen.

Det är snart tid att ringa in det nya året, en ceremoni laddad med mycket symbolik. Sedan 1894 har man välkomnat det nya året på Skansen, så även denna nyårsafton. Även om Skansen i övrigt håller stängt kan vi alla följa den traditionsenliga nedräkningen för att välkomna det nya året i direktsändning.

I år håller Parisa Amiri och Anders Lundin tv-tittarna sällskap från Sollidenscenen. Till direktsändningen, som blir utan publik 2020, har skådespelaren Sofia Helin bjudits in att läsa Lord Tennysons dikt Nyårsklockan. På scenen får vi se bland andra Tomas Ledin, Lisa Nilsson, Kaliffa, Sarah Klang och Amanda Bergman.

Tolvslaget på Skansen sänds i SVT1, torsdag 31 december kl 23.00-00.10

De sista timmarna på året går med enkelhet att spendera på Hotell Hasselbacken, vilka erbjuder ett exklusivt nyårspaket och på Ulla Winbladh kan du inmundiga en klassisk Sylvester-supe och höra nyårsklockorna när det nya året ankommer!

Två av White Guides vinnare i hållbarhetspriset finns på Djurgården!

växter, växthus, blommor

White Guide presenterar vinnarna i hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 20/21 – och två av vinnarna finns här på Djurgården!

Vi vill gratulera Oaxen Krog & Slip som är vinnare i kategorin Innovation. 100% Cirkulärt tilldelas idén att skapa en rikstäckande återvinning av vinkorkar för förädling. 100% Cirkulärt i kategorin Helhetsgrepp inom hållbarhet tilldelas projektet Experiment 2000 m2 av Rosendals Trädgård.

Över 30 idéer i hela landet har nominerats i årets omgång av 100% Cirkulärt, och Oaxen Krog & Slip och Rosendals Trädgård kommer nu att få innovationsstöd för att förverkliga sina idéer under 2021.

Syftet med projektet är att bidra till att öka takten på omställningen till cirkulär ekonomi och i förlängningen ett mer hållbart matsystem.

Stort grattis igen till Oaxen Krog & Slip och Rosendals Trädgård!

Läs pressmeddelandet här.

Kvarglömda saker får liv på Junibacken

kvarglömda saker

Vad händer egentligen med alla kvarglömda vantar, mössor och kepsar på Junibacken? Med ett publiktak på 8 personer kan inte Junibacken spela teater och har färre besökare än vanligt, det verkar dock ha gjort att kvarglömda saker har fått extra plats där dom kan  härja fritt …

Nu kan alla följa med bakom kulisserna och se hur Lovisas strumpa blir Socke-Ragge, Linus vante blivit Ashtanga och Yusufs keps blivit Facetajm. Syftet är att fortsätta ge besökarna kulturupplevelser i en tid när mycket av barnkulturen inte är tillgänglig.

– Idén bygger på att för barnen är inga ting döda. En pinne blir ett svärd, ett flingpaket ett skepp. Med hjälp av deras kvarglömda prylar kan vi ge dem både inspiration och underhållning som de kan ta del av hemifrån, säger Sanna Pedersen, verksamhetschef på Junibacken.

Följ gänget Kvarglömt digitalt
Genom videoklipp i Junibackens digitala kanaler kan besökarna se hur deras kvarglömda saker skapar oreda för Junibackens medarbetare.

– I början var det lite svårt att jobba parallellt då de vill vara med överallt och nu i buuudgettider så har de även viissahht ett stort intreseeeeseee för tangennnnnnnnnnnnnnnnnnnnntborrrddddddddddddddddddd……*****|$]]]]***++*€€$$]]]]]]{|,,,,     #<>||, skriver Junibackens konstnärliga ledare Mikael Kallin i ett mejl.

Se första filmen här

Junibackens öppettider

 

 

 

 

 

 

 

Lägesrapport december 2020

Så här i början av årets sista månad kan vi nog med ganska stor säkerhet säga att februari var årets ”toppmånad” vad gäller besökare på Djurgården. I den senaste rapporten från september, konstaterade vi att det totala antalet besökare sjunkit drastiskt sedan februari och att Djurgårdens grönytor utnyttjats framför besök på våra museer under våren och stor del av sommaren. Samtidigt konstaterade vi att en allt större andel av det totala antalet besökare besökte våra museer under sensommar och tidig höst.

I Museernas besökssiffror – som museerna rapporterar in till Visit Stockholm – kan vi konstatera att nedgången för museerna jämfört med 2019 var 62 % för september och 52 % för oktober. Ända var känslan under dessa månader försiktigt positiv och vi vågade nästan fundera över om vi klarat oss igenom den värsta prövningen. Under perioden 10 september till 5 oktober genomförde flertalet museer den gemensamma kampanjen 25 % i 25 dagar och det är under dessa veckor vi har höstens högsta totala besökssiffror med peak vecka 39.

Men med ökad smittspridning kom nya restriktioner i slutet av oktober vilket gjorde att många av våra museer stängde med omedelbar verkan. På en vecka gick det totala besöksantalet ner med 30 %, och i och med Skansens stängning i samband med förlängda restriktioner i slutet av november har siffrorna dalat ytterligare.

Vi kan utifrån våra egna mätningar konstatera att vecka 10 fortfarande är vår ”toppvecka”, med totalt ungefär 155 000 besökare. Vecka 39 är höstens bästa vecka, med drygt 20 000 färre besökare än vecka 10. Med stängningen av museerna under slutet av höstlovsveckan sjunker siffrorna tydligt, och efter ytterligare fem veckor är vi nere på hälften av höstlovets besökstal (v. 49).

Region Stockholm delar med sig av statistik och ytterligare information från vecka 49 som kan vara av intresse. Här hittar du rapporten Covid-19: Näringsliv- och arbetsmarknad i Stockholmsregionen, vecka 49

 

Kungl. Djurgårdens Intressenter mäter i ett projekt tillsammans med Kungl. Djurgårdens förvaltning och med stöd från Nationalstadsparkens utvecklingsfond, besöksantal och besöksströmmar på Djurgården. Ett 25-tal fasta mätstationer plockar upp anonymiserade signaler från mobiltelefoner och ger data under dygnets alla timmar. Statistik rörande museer kommer från Stockholm Tourism Barometer.

Svenska dryckers betydelse för besöksnäringen

Visit Sweden driver sedan 2017 Måltidsturismprogrammet för att stärka Sverige som mat och dryckesdestination.
I september lanserades den rapport som tagits fram tillsammans med Kairos Future: “Trendrapport 2020 – måltidstrender”. I samband med lanseringen startade även en webbserie där AGFO vid tre tillfällen under hösten bjudit på olika trendspaningar och paneldiskussioner relaterade till rapporten, dessa har vi självklart följt med intresse.

Det sista tillfället, ägnades åt något så spännande som de svenska dryckernas betydelse för besöksnäringen. Frida Berglund på AGFO trendspanade, och i panelen fanns Anna Lind Lewin, kommunikationskonsult för bland annat skånska drycker, Sorina Garcia Laurila, Visitor Center Manager på High Coast Destillery och Jens Heed, övergripande projektledare för måltidsturismprogrammet på Visit Sweden.

Rekommenderad läsning och lyssning, den intresserade hittar länkar i texten ovan.

Här är några takeaways:

Utbudet av svenska drycker har exploderat senaste åren, öl är fortfarande ledande, men både destillerade drycker, vin och cider kommer starkt. Vi har fler än 600 ölproducenter och hela 60 vingårdar i vårt avlånga land!

Intresset för alkoholfritt växer och är starkt kopplat till hälsotrenden.

Drycken spås nu göra samma resa som maten tidigare gjort. Intresset för det lokalproducerade ökar och Covid-19 pandemin verkar ha accelererat detta.

Att kombinera sin kärnverksamhet med kringverksamhet som hotell, guidningar, spa och restaurang är nödvändigt för många producenter.

Samarbeten över branscher är superviktigt.

Är det inte dags att servera svenska drycker vid officiell representation?

SKÅL!

Julklappstips 2020

Gigantisk julgran i stora salen på Nordiska museet vackert dekorerad i vitt

Gör någon extra glad i år genom att bort en upplevelse på Djurgården i julklapp! Från Djurgården kommer här våra bästa julklappstips 2020.

Ett besök på Djurgården passar för hela familjen och möjligheterna är som vanligt många, även nästa år. Den perfekta presenten att ge bort är naturligtvis ett present- eller årskort på Djurgårdens attraktioner, förutom den oförglömliga upplevelsen så bidrar du till att stödja våra verksamheter även år 2021!

Nedan har vi sammanställt en lista med de attraktioner som erbjuder möjligheten att köpa ett års- eller presentkort för 2021 i julklapp!

Missa inte att du även kan beställa mat inför julen.

ÅRSKORT

Junibacken

På Junibacken kan du träffa alla Astrid Lindgrens karaktärer och uppleva en magisk sagovärld!

Polismuseet

Polismuseet passar både stora och små, här kan du lära dig massor om kriminalhistoria och polisyrket men också se många häftiga föremål!

Prins Eugens Waldemarsudde

Vandra bland konst i unik miljö, hitta lugn och inspiration på Waldemarsudde!

Skansen

Upplev en av Sveriges mest levande attraktioner, med ett årskort på Skansen som passar perfekt för både stora och små!

Spritmuseum

Har ett mycket förmånligt årskort, som inkluderar rabatt i museishopen och reducerat inträde för medföljande!

Tekniska museet

På Tekniska är det nästan alltid full fart och något häftigt på gång. Tekniska lämpar sig för alla åldrar och bjuder på en unik upplevelse i teknikens värld.

The Viking Museum

Upplev vikingatiden på nära håll genom en interaktiv upplevelse för hela familjen på The viking museum!

Thielska Galleriet

Betrakta och beundra Thielska Galleriets alla tavlor och konstverk, i en unik samling för den konstintresserade.

PRESENTKORT

Café Monika Ahlberg

Passa på att ge bort en upplevelse för både själ och gom! I Café Monika Ahlberg serveras hembakade bakverk, läckra smörgåsar och flertalet maträtter lagade från grunden.

Oaxen Krog & Slip

Ge bort en matupplevelse i världsklass på Oaxen! Det finns olika paket att välja mellan för att skräddarsy en upplevelse som passar just era önskemål.

Ocean Bus

Ocean Bus är attraktionen som bjuder på en unik upplevelse både på land och till sjöss! Passar perfekt för den som vill se Stockholm på ett annorlunda, och roligt sätt!

Rosendals trädgård

På Rosendals trädgård är du alltid välkommen för en fika och/eller en promenad, här finns mycket lokalproducerade varor och massvis av fina presenter i butiken!

Spritmuseum

Spritmuseum erbjuder allting ifrån dryckesprovningar till fina utställningar, med presentkortet kan du även äta god mat i restaurangen och handla klappar i museishopen!

Ulla Winbladh

Ett presentkort på Ulla Winbladh är lika mycket en smakfull gåva som en uppskattad gest! Gäller på alla restauranger som ingår i Melanders Group.

Villa Godthem

Ge bort ett restaurangäventyr på Villa Godthem i present! Ett kärleksfullt sätt att visa omtanke. Presentkortet gäller på alla Brasseriegruppens restauranger och barer.

 

Generellt gäller årskortet från den första besök. Och i dessa tider kompletteras besökare en tid om attraktionen stänger.

Nu är det bara att välja – ett eller flera.

I advent tänder vi ljusen på Djurgården

vacker färgglad belysning lyser upp Djurgården i advent

Ett besök i på Kungliga Djurgården i advent är en fantastisk upplevelse!
Platsen visar sig i helt ny skepnad och alla tusentals ljuspunkter bildar tillsammans en belysning som skapar både trygghet, glädje och magi.

Vi på Djurgården ser hållbarhet som en viktig del i allt vi gör. Vi strävar ständigt efter nya hållbara arbetssätt och lösningar. som bland annat hjälper oss att minska vårt klimatavtryck. Vi ser det som en förutsättning för att fortsatt vara Skandinaviens främsta attraktion.

Trots att vintern 2020 tyvärr blir lite mörkare än vanligt vill vi ändå passa på att såhär i advent lyfta några goda exempel på vad våra aktörer gör gällande just belysningen.

Kungliga Djurgårdens Förvaltning installerade 2017 den belysning i LED som välkomnar dig när du kommer över Djurgårdsbron från Strandvägen. Ett fyrverkeri av vackert färgsatta träd leder dig till Allmänna Gränd där Hasselbacken, Gröna Lund, Cirkus och Skansen tar över med sina uttryck.

Vårt djurliv behöver sin sömn. Därför blir belysningen sparsammare ju längre ut på ön du kommer. Då och då bryts mörkret av vackert upplysta byggnader och utomhusmiljöer. Växthusen vid Rosendals Trädgård liknar i advent glittrande diamanter där dom står på rad i trädgården. Självklart upplysta med LED.

Gröna Lund var tidigt ute och antog redan 2017 Energimyndighetens Belysningsutmaning tillsammans med ca: 90 andra aktörer. Några år senare med alla 17.000 ljuskällor (ja, du läste rätt) ersatta med LED eller lågenergilampor beräknar man ha minskat sin energiförbrukning för belysning med 75%, ett minst sagt imponerande resultat.

På Restaurang Lilla Hasselbacken har man arbetat hårt och all belysning består nu av LED.

Lilla hasselbacken i advent
Skansen – Akvariet har bytt ut belysningen över sina akvarier till LED och därmed sänkt den energiförbrukningen med hela 66%.

Flera av våra museer följer uppsatta planer för att byta ut ljuskällor mot mer energieffektiva sådana. Många byggnader med tillhörande utomhusmiljöer kräver ofta kraftiga investeringar både ekonomiskt och arbetsmässigt som måste utföras över tid.

Etnografiska museet, Riksidrottsmuseet och Thielska Galleriet har i vår senaste hållbarhetsinventering 2020 beskrivit detta som ett av deras viktigaste hållbarhetsarbeten just nu. Arbeten att känna stolthet över då dom fortgår trots den svåra situation som pandemin försatt oss i.

Välkommen till Kungliga Djurgården i advent. mål 7 hållbar energi för alla

Nordiska museet flyttar ut – redan idag

Nordiska museet är tillfälligt stängt men håller öppet digitalt, i museibutiken och utomhus på bakgården. Djurgårdsbesökare kan njuta av ett julbelyst museum i vinterkostym, julhandla i butiken och under helgerna värma sig med lokalproducerad äppelmust på bakgården. Framförallt flyttar spännande julvisningar och pysselworkshops hem till besökaren digitalt.

I år firar Nordiska museet jul på ett nytt sätt och ställer om sitt julprogram. Utställningarna är tillfälligt stängda för besök men under hela december bjuder museet på filmade visningar och julquiz med kluriga frågor. Varje söndag i advent blir det pysselworkshops i museets digitala kanaler med smarta tips kring att vika egna adventsstjärnor, dekorera pepparkakor, skapa egna julklappar och snällare nyårssmällare. Allt görs av material som finns hemma och i naturen med inspiration från nordiska traditioner och museets samlingar. På nyårsafton bjuder museet upp till dans i en digital wienervalskurs.

–Vi ställer om istället för att ställa in vårt julprogram och satsar på ett digitalt och generöst utbud. Vi hoppas kunna nå många besökare som kanske inte hade kunnat komma annars, säger Sara Källström, avdelningschef Publik, Nordiska museet.

Museet öppnar även upp museibutiken alla dagar från och med lördag 28 november fram till julafton med hållbara julklappar och noga utvalt hantverk från de nordiska länderna. Besökarna välkomnas in till museibutiken via museets nya konstportal ”Two Directions” skapad av konstnären Outi Pieski. Här kan man även se unika dekorationer som konstnären och modedesignern Martin Bergström tillverkat i återbrukat material till museets julgranar.

Alla lördagar och söndagar fram till och med den 3 januari kl 10-17, välkomnar en julstuga i Lusknäppen på bakgården. Här sker försäljning av lokalproducerade och handplockade produkter, varm äppelmust och pepparkakor.

Få fler tips om jul på Djurgården? Klicka här.

Lite fakta från Nordiska museet:

Öppettider julstuga i Lusknäppen på Nordiska museets bakgård:
Lördag och söndag från 28 november fram till och med den 3 januari kl.10-17.

Öppettider Nordiska museets museibutik:
Öppet alla dagar från lördag 28 november fram till och med onsdagen den 23 december kl.10-17. Webbutiken är öppen dygnet runt: nordiskamuseet.se/webbutik

Jul på Djurgården 2020

Jul och Djurgården hörs ihop. Vi pyntar och fejar för fullt för att du ska kunna komma hit uppleva härliga julaktiviteter utomhus i år.

Och vi har förberett ordentligt, då den här julen ju är lite extra speciell. Tur också att det är stort, grönt och skönt på Djurgården och att det finns det gott om plats för alla att hålla distansen.

Nedan har vi samlat våra tips på roliga julaktiviteter – nu är det bara att välja och vraka. Eller varför inte göra allt? Det är ju ändå jul bara en gång om året. 

*Mycket kan ändras snabbt – så har du tänkta att besöka någon aktör rekommenderar vi att du går till den enskilda aktörens egna hemsida för aktuell information om evenemangen*

Jul på Rosendals Trädgård

Herbarium Vintermiddag

Sommarens restaurangupplevelse Herbarium följa med in i vintern och presenterar ett middagskoncept där fokus är på matupplevelser utifrån trädgårdens skafferi och råvaror från lokala producenter som hör säsongen till. Denna jul lagar de en 4-rätters meny som kommer att förändras under vägen mot jul. Maten serveras till bords i de rymliga, vackert vinterdekorerade växthusen.

Julfika & Jullunch 

Samla kollegorna eller vännerna för en trevlig stund i julens tecken. Julens och vinterns smaker från kök och bageri dukas upp i stämningsfull miljö.

Julstämning i skulpturparken för hela familjen på Thielska Galleriethare i snö

Upptäck den vackra skulpturparken på Thielska Galleriet under adventshelgerna. Museet skapar julstämning utomhus med visningar, tipspromenad för barnen och Café Monika Ahlberg som serverar glögg, varm äppelmust och hembakat julgotter.

Afternoon Glögg på Hasselbacken

Glögg och sötsaker har alltid haft en säker plats under julen. Och nu får du möjligheten att njuta av afternoon glögg i Hasselbackens vackra lobby. Det kommer finnas julgodis, småkakor, saffransmazarin, tryffel och såklart glögg. Ett perfekt sätt att få den där magiska julkänslan.kakor

Julstämning med Nordiska museet

Stämningsfullt utomhus

Låt museets torn lysa vägen till ett stämningsfullt stopp längs vinterpromenaden. Under lördagar och söndagar blir bakgården julstuga med sprakande brasor och doftande dryck. Njut av pepparkakor och varm äppelmust och passa på att handla hållbara julklappar och lokalproducerade godsaker från Julita gård. Det finns gott om plats!

Museibutiken öppen med omtanke

Museibutiken är öppen för julhandel i lugn och ro utan trängsel fram till julafton. Här finns ett stort sortiment hållbara klappar och noga utvalt hantverk från de nordiska länderna.

Flytta till Mars, Tekniska museetNy utställning på Tekniska museet

Den 25 december, då många kanske känner sig ganska färdiga med julen, öppnar Tekniska sin nya, stora utställning – Moving to Mars. Så glöm pepparkaksbak, släktsittningar och presentångest för en dag i framtidens och rymdens tecken.

Planeten Mars har fascinerat människan i tusentals år, och våra drömmar om att en dag sätta foten på den röda planeten kan bli verklighet inom en inte alltför avlägsen framtid. The Design Museum i London har skapat en upplevelse som tar dig dit med alla sinnen, där du inte bara kan känna lukten, ljuset, och sanden under dina fötter utan även kliva in i en fullskalig boendemiljö.

 

Letar du efter lite julklappsinspiration? Här hittar du våra julklappstips.

Skansen stänger tillfälligt – för första gången på 129 år

en häst och vagn

Den pågående pandemin och de lokala råd som gäller påverkar oss alla. Och nu på fredag den 27 november kl. 15 stänger Skansens sina entréer för första gången på 129 år. Julen på Skansen är alltså inställd i år.

Vill du stöda Skansen under tiden när de har stängt – och har något att se fram emot när de öppnar igen? Då tipsar vi om ett årskort som passar perfekt för både stora och små!

Letar du efter presenttips? Vad sägs om ett eller fler presentkort, eller något fint från Skansens webbshop. Här finns klassiskt svenskt hantverk liksom Skansens egen kollektion som tillverkats efter förlagor i Skansens hus och gårdar.

Just nu har Junibacken, Prins Eugens Waldemarsudde, Rosendals Trädgård, Spritmuseum och Thielska Galleriet öppet. Djurgården självt har förstås alltid öppet för en promenad och här hittar du vår härliga promenadtips.

Och du behöver inte gå hungrig på din promenad. Många av Djurgårdens restauranger har öppet och håller dessutom uteserveringarna öppna.

(Pressmeddelande med mer info här.)

Alice Aycocks skulptur blir kvar på Djurgården

Vita ringar skulptur

Kungliga Djurgården är Stockholms gröna vardagsrum och här är alltid öppet – dygnet runt, året runt. Många söker sig hit för en promenad och därför är nyheten om en permanent skulpturpark extra spännande. Prinsessan Estelles Kulturstiftelse har släppt nyheten om att de förvärvat den första skulpturen till den skulpturpark som nu skapas här hos oss. Alice Aycocks skulptur ’Hoop-La’ som ingick i årets uppmärksammade utställning ’Alice Aycock at Royal Djurgården’ blir kvar på Kungliga Djurgården. Härligt att Ståthållarämbetet och Kungl. Djurgårdens förvaltning valt att inkludera konst i sin långsiktiga plan för utveckling av Rosendals parkområde.

– Ståthållarämbetet och Kungliga Djurgårdens förvaltning har en långsiktig plan för utvecklingen av hela Rosendals parkområde. Startskottet för den fleråriga planen var invigningen av Folke Bernadottes bro 2019. Vi ser att ett tillskott av skulpturer skulle passa väl in i en fortsatt utveckling av parkområdet, säger ståthållare Staffan Larsson.

Sommarens temporära utomhusutställningen sågs av åtskilliga av Djurgårdens miljontals besökare. Utställningen var Alice Aycocks första separatutställning i Skandinavien och den första utställningen som arrangerades i stiftelsens regi.

Skulpturen ’Hoop-La’ hittar du vid Folke Bernadottes bro.

Stort tack till Prinsessan Estelles Kulturstiftelse som genom denna satsning  bidrar med ytterligare upplevelser på denna  stora, gröna, sköna och öppna ö.

Höstpromenadtips från Djurgården

solen bryter fram mellan höstlöven

I dessa tider har naturen aldrig känts viktigare. Tur då att Djurgården är stort, grönt och skönt och att mycket finns att njuta av utomhus. Avstånden är bekväma och det finns gott om plats för alla i den fria, friska luften. Djurgården är en viktig del av den Kungliga Nationalstadsparken och här finns mycket att upptäcka. Varför inte ta en höstpromenad på Djurgården?

Här kommer några höstpromenadtips från oss på Royal Djurgården.

VACKRA TRÄDGÅRDAR

Rosendals Trädgård är ljuvlig att besöka varje tid på året. Gårdsbutiken och plantboden har kvällsöppet kl. 16-18 på torsdagar fram till jul, där det finns pepparkaksdeg, julblommor, äppelmust, svartvinbärsglögg och ljus att lysa upp i mörkret med. Och fr.o.m. den 26 november är trädgårdens Herbarium tillbaks i en vinterupplaga.

RIKT DJURLIV

Isbladskärret på södra Djurgården i Stockholm

Önskar du ta en romantisk promenad med någon du bryr dig om längs med Djurgårdens vackra natur? Kronprinsessan Victorias och Prins Daniels Kärleksstig går längs med Isbladskärret och ger dig en god chans att uppleva en omväxlande natur, med vild barrskog, vacker ädellövskog och jätteekar. Dessutom finns det många vilda fågelarter i området.

MONUMENT OCH SKULPTURER

Djurgården är även en plats för reflektion, att samla kraft och att möta allvaret. Skulpturparkerna vid Prins Eugens Waldemarsudde och Thielska Galleriet är ljuvliga så här års.

Varför inte kombinera din hsötpromenad med en fika utomhus? Både Café Ektorpet på Waldemarsudde och Café Monika Ahlberg på Thielska erbjuder också take-away om du vill ta med en kaffe på en promenad utifrån dessa minnesmärken.

KUNGLIGA PROMENADER

Det är gratis att ladda ner appen Kungliga promenader. Rustad med appen är du redo att ge dig ut på lärorika promenader på Djurgården. Tre varianter finns att välja mellan. Bernadottepromenaden är en favorit.

Hungrig på vägen? På flera av våra restauranger kan du sitta ute och äta. Många av de erbjuder också take away.

Varmt välkommen att ta en höstpromenad på Djurgården.

Spritmuseum lanserar digitalt julbord

Julkasse från Spritmuseum för digitalt julbord

När vi tänker på jul tänker vi på att umgås med nära och kära, god mat och dryck och att umgås med våra kollegor på julfesten. Men hur blir det i år? Spritmuseum kommit på en spännande och kreativ lösning så att du får allt du behöver till julfesten: ett digitalt julbord!

Hur funkar det? När du satt upp en online-mötestid, kör museet hem hela menyn till samtliga medarbetare. Till maten får ni en virtuell genomgång av menyn av kockarna, SM- vinnande snapsvisor och en lista på rekommenderade, alkoholfria och alkoholhaltiga, drycker att köpa i förväg.

Det går även att boka in en virtuell visning där ni får följa dryckesexpert Nadja Karlsson in i Spritmuseums nya utställning VIN och lägg till museets favorittävling – 7-minutersvisan, där medarbetarna får visa upp sin kunskaper i både kvicktänkthet och rim.

Det digitala julbordet erbjuds från 19 november. För mer information och för att boka, maila restaurangen@spritmuseum.se.

Julen är räddad!

Vill du uppleva julbord på plats? Spritmuseum och många av våra restauranger erbjuder även julbord på plats här hos oss på Kunliga Djurgården, läs mer om Djurgårdens alla julbordserbjudanden här.

Aktuellt: öppet eller stängt?

Fallna, gulfärgade löv på marken

Nya allmänna råd påverkar oss alla. Det är nu viktigt att vi lämnar ut korrekt information om varandra till våra gäster och till vår omvärld. Många har valt att ha öppet med förstärka rutiner, andra har tillfälligt stängt.

Här samlar vi information om vilka vägar våra medlemmar valt.

OBS! Detta är den information vi erhållit per 2021-01-12 och saker ändras fort – mycket information döljer sig bakom länkarna. Öppettider kan även påverkas av väder, vackert väder kan innebära utökade öppettider och tvärt om.

Vi lägger upp information, så snart vi får sådan. Maila den information ni vill dela med er av till info@royaldjurgarden.se samt camilla.zedendahl@royaldjurgarden.se. Alt sms:a eller ring Camilla Zedendahl på 07099906973 så lägger vi upp ny information kontinuerligt.

FÖLJANDE HAR ÖPPET

ATTRAKTIONER

Handarbetets Vänner har öppet. Öppettider här.

Junibacken har öppet. Öppettider här.

Prins Eugens Waldemarsudde har öppet. Öppettider här.

Rosendals Trädgård har öppet. Öppettider här.

Royal Djurgården Visitor Center har öppet. Öppettider här.

Spritmuseum har öppet (dock ej måndag & tisdag tills vidare). Öppettider här.

Thielska Galleriet har öppet – dock ej kvällsöppet. Öppettider här.

RESTAURANGER OCH FIKA

Aira har öppet. För mer information klicka här.

Café Ektorpet har öppet. För mer information klicka här.

Café Monika Ahlberg har öppet. För mer information klicka här.

Glöd har öppet. För mer information klicka här.

Lilla Hasselbacken har öppet.  För mer information klicka här.

Oaxen har öppet. För mer information klicka här.

Pop House restaurang har öppet endast för frukost. För mer information klicka här.

Rosendals Trädgård har öppet. För mer information klicka här.

Sjöcaféet har öppet. För mer information klicka här.

Spritmuseum har öppet. För mer information klicka här.

Villa Godthem har öppet. För mer information klicka här.

Villa Källhagen har öppet. För mer information klicka här.

Wärdshuset Ulla Winbladh har öppet. För mer information klicka här.

FÖLJANDE HAR TILLFÄLLIGT STÄNGT

ATTRAKTIONER

ABBA The Museum har stängt tillsvidare. Mer information här.

Djurgårdsboden har stängt tillsvidare. Mer information här.

Etnografiska museet har stängt tillsvidare. Mer information här.

Liljevalchs har stängt tillsvidare. Mer information här.

Nordiska museet har stängt tillsvidare. Mer information här.

Riksidrottsmuseet har stängt tillsvidare. Mer information här.

Sjöhistoriska museet har stängt tillsvidare. Mer information här.

Skansen har stängt tillsvidare. Mer information här.

Skansen-Akvariet har stängt tillsvidare. Mer information här.

Snus- och Tändsticksmuseum har stängt tillsvidare. Mer information här.

Polismuseet har stängt tillsvidare. Mer information här.

Tekniska museet har stängt tillsvidare. Mer information här.

The Viking Museum har stängt tillsvidare. Mer information här.

Vasamuseet har stängt tillsvidare. Mer information här.

RESTAURANGER OCH CAFÉER

Gubbhyllan har stängt tillsvidare. Mer information här.

Hasselbacken har stängt fram till påsk. För mer information klicka här.

Krogen Stora Gungan har stängt tillsvidare. Mer information här.

Nordiska museets restaurang har stängt tillsvidare.

Tekniska by Pontus har stängt tillsvidare. Mer information här.

Vasamuseets restaurang har stängt tillsvidare. För mer information klicka här.

Vad kan vara bättre på hösten än lite kultur på Djurgården?

25/25 kampanjbild

Massor av kultur, såklart!

 

Så lanserade vi kampanjen 25% i 25 dagar där 11 av Djurgårdens museer för första gången gick samman för att erbjuda rabatterade entréer. Under 25 dagar, från den 10 september till den 5 oktober, gav ett besök på något av de medverkande museerna rabatt på entréavgiften hos medverkande grannar. Rabatten gällde mot uppvisande av kvitto från besökt museum i kombination med rabattkort som besökaren fått när denne löst sin första entré.

Utvärderingen visar så här långt att drygt 1200 personer utnyttjat erbjudandet. Några av de medverkande museerna har noterat från vilken granne besökaren kommit och på så vis fått indikation på hur deras besökare kombinerat sina museibesök. Vissa av besökarna har passat på att besöka ett eller flera extra museer under samma dag medan andra valt att återkomma till Djurgården vid senare tillfälle under kampanjperioden.

Positiv respons från gästerna och en relativt lätthanterad kampanj har gett mersmak och majoriteten av museerna ställer sig positiva till att göra något liknande igen. Det har upplevts som positivt att få ge erbjudandet till gästerna, att göra något tillsammans och lyfta varandra i dessa tuffa tider.

”Gästerna har blivit glada. Många passar på att uppleva museum nu när det är lite färre besökare och då blir de glada att få lite rabatt och kunna besöka ännu fler.”

Medverkade gjorde ABBA The Museum, Etnografiska, Junibacken, Nordiska, Snus- och Tändsticksmuseet, Sjöhistoriska, Spritmuseum, Tekniska, Thielska Galleriet, Vasamuseet och The Viking Museum. Dessutom hjälpte Skansen och Waldemarsudde till att dela ut rabattkort till sina betalande gäster.

Se hur de medverkande lyfte kampanjen och varandra under kampanjens första vecka – sammanställning kommer här: 25 25 sammanställning kommunikation 20200915-komprimerad.

 

Grön innovationszon Djurgården – 5G Ride

Grön innovationszon Djurgården

Den 24 september togs ett stor steg för Stockholms framtida kollektivtrafik här när en självkörande elbuss provkördes med hjälp av 5G. Det var även ett stort steg för Djurgården som grön innovationszon. Kungliga Djurgården har varit en plats för innovation i över hundra år, för fyra år sedan satte vi visionen att framtidens hållbara lösningar skulle presenteras här. Nu ser vi effekten. 

Bakom valet av Djurgården som testyta står mycket arbete – från hela KDI, från KDF och även från Tekniska museet som bl a mötte upp med en utställning om projektet.

Uppmärksamheten från världens alla hörn var stort efter pressmeddelandet  som gick ut, vilket inleddes med ”Next stop Royal Djurgården”.

Här kommer några utvalda exempel:

 

International media

 

Bakom projektet står Telia, Ericsson, Intel, Keolis, Urban ICT Arena m fl.

Dags att boka julbord på Djurgården

Snöigt Djurgården, Wärdshuset Ulla Winbladh sett utifrån

Välkomna till jul hos oss på Kungliga Djurgården!

Jul och mat hör ju som bekant ihop, därför vill och hoppas vi att din julbordsupplevelse ska vara något utöver det vanliga även detta år. Därför har vi tänkt till lite extra inför ditt besök och anpassat oss till rådande riktlinjer för att du kan känna dig trygg i att besöka oss.

Det finns gott plats för alla på vår stora, gröna och sköna ö och ett brett matutbud. För att underlätta för dig har vi samlat våra bästa julbordstips. Nu är det bara för dig att välja – ett eller kanske flera.

Hasselbacken

 

Julbordet på Hasselbacken är något för alla, vare sig man är ute efter en mer traditionell servering   med alla svenska julklassiker eller ett vegetariskt/ veganskt alternativ.

Hasselbackens koncept grundar sig på flexibilitet, hållbarhet och medvetenhet, detta kommer innebära en säkrare och mer angenäm gästupplevelse i kombination med ett kraftigt reducerat matsvinn.

Datum : från den 26 november fram till julafton

Junibacken

Välkommen på en sagolik julkväll hos Junibacken!

Junibacken erbjuder en julupplevelse i unik, lekfull miljö med oslagbar utsikt över vattnet och några av Stockholms mest kända landmärken.  Förutom den goda maten och mingel på sagotorget ingår också en tur på Sagotåget där Astrid Lindgrens älskade berättelser sätter tonen för en späckad helkväll.

Skicka din förfrågan på Junibackens hemsida för att säkra din plats redan idag!

Oaxen Slip

Med de bästa nordiska råvarorna från små producenter erbjuder Oaxen Slip en väl utvald julmeny med samma högklassiga ingredienser som tidigare år, alla rätter serveras direkt vid bordet och du har även möjlighet att välja från den ordinarie a la carte- menyn!

Servering 24/11 till 22/12

Rosendals trädgård

 

 

 

 

 

 

 

Rosendals trädgård tänder ljusen, kryddar snapsen, värmer musten och står redo att ta emot både mindre och större sällskap. Utifrån säsongens biodynamiska och ekologiska råvaror har köksmästare Billy White satt ihop en meny med både klassiska julsmaker och nya trädgårdsfavoriter.

Varmt välkommen till Rosendals trädgård för julbord från och med den 25/11 och fram till den 20/12.

Spritmuseum

Kockarna och dryckesexperterna på Spritmuseum har förberett sig noga och länge för att kunna erbjuda den ultimata julbordsupplevelsen. Alla råvaror kommer antingen från lokala producenter eller deras egen trädgård och här kan du avnjuta alla klassiska julsmaker.

Julmenyn finns tillgänglig från 19/11 och serveras onsdag till lördag!

Tekniska by Pontus

Tekniska museets KRAV-certifierade restaurang Tekniska by Pontus dukar upp för julbord som andas hållbarhet och innovation, samt är Covid-19 anpassat. Här bjuder teamet i köket på en matupplevelse som gör gott för både gom och miljö. På årets julbord med bordsservering i fem omgångar hittar du såväl traditionella julrätter med en twist som moderna vegetariska rätter.

Julbordet kan bokas under perioden 27 november–18 december 2020

Tyrol

 

 

 

 

 

Gröna Lund må ha haft ett annorlunda år, likt de flesta utav oss men något som fortsätter vara som vanligt är Tyrol med sin julbordstradition. Som bekant är julbordet på Tyrol en matupplevelse utöver det vanliga! Med originella smaker och exklusiva råvaror från Norrland håller maten högsta klass och traditionen lever vidare på Tyrol. Varmt välkommen!

Årets julbord på Tyrol, startar den 26/11 och pågår fram till 22/12 samt på julafton.

Ulla Winbladh – Julafton varje dag!

Som alltid på Ulla Winbladh är julbordet upphöjt till konst, och här kan du avnjuta äkta svenskt mathantverk i historisk miljö. Här serveras husmanskost som den alltid borde vara: En rent sinnesutvidgande upplevelse. Alla är välkomna hos Ulla Winbladh, här behandlas folk som kungar och kungar som folk!

Datum för julbordet: 19/11 – 23/12.

I år kör Ulla Winbladh även tre olika julbord take away. Om du inte vill eller kan hämta maten själv kan de givetvis ordna så att du får den skickad till dig.

Vasas Julmatkasse

I år erbjuder Vasamuseets Restaurang en julkasse med sina bästa råvaror och rätter till det klassiska svenska julbordet. Alla rätter är lagade på Vasamuseets Restaurang från grunden och du behöver bara värma det småvarma, koka potatisen och sedan ägna dig åt att fira jul med dina nära och kära.

Sista beställningsdatum: 18/12!

Villa Godthem

Inne i den alltid så inbjudande grosshandlarvillan brinner brasan, glöggdoften sprider sig och ett klassiskt svenskt julbord är uppdukat. Här är julmaten omsorgsfullt tillagad efter klassiska recept och traditionsenliga råvaror.  Villa Godthem satsar även extra mycket på de gröna och glutenfria alternativen!

Välkomna till Villa Godthem mellan den 25/11 och 26/12!

Villa Källhagen

När mörkret har lagt sig och julen står för dörren erbjuder Villa Källhagen ett vällagat julbord där du hittar allt du kan önska dig! God mat, skummande dryck, glittrande juldekorationer och sprakande marschaller skapar tillsammans med den glada personalen en svårslagen julbordsupplevelse!

Villa Källhagens julbord serveras från 25/11 till 25/12!

Restaurangen erbjuder nu en möjlighet att komplettera ditt julbord där hemma. Beställ din julpåse mellan 27/11 och 23/12!

 

Vi står enade och samarbetar för att ta oss ur denna stormiga period- tillsammans.  Många av julborden kommer i år inte att erbjuda buffé-alternativet utan istället satsa på bordsservering. Även avstånden mellan borden ökas och restriktioner gällande antal besökare kommer att tillämpas. Detta kommer leda till minskad trängsel men även till att mindre volymer mat kastas.

I dessa något osäkra tider är det viktigt att vi håller ihop, stöttar varandra och därför finns vi till för er, våra besökare. Kontakta oss för ytterligare information, funderingar eller önskemål.

Webinarier, rapporter och undersökningar från Visit Stockholm

Webinarie Visit Stockholm

Visit Stockholm har släppt rapporter om evenemang och betydelsen av dessa – för stockholmare specifikt och svenskar generellt. De bjuder dessutom in oss att delta i seminarier om Stockholm och vägen framåt. Du hittar mer information nedan.

Kommande webinarier – save the date:

Stor osäkerhet, fortsatt smittspridning och tuffa förutsättningar för många i besöksnäringen gör det ännu viktigare att arbeta tillsammans för att skapa förutsättningar för utveckling. Under hösten arrangerar Visit Stockholm ett antal digitala mötesplatser.

 • 20 oktober kl 14 – Digitalt möte
  Hur utvecklar vi destinationen Stockholm tillsammans med riktning framåt, grundat i insikter, erfarenheter och omvärldsspaningar.
  Anmäl dig här!
 • 11 november kl 13 – Digitalt möte
  Innehåll presenteras senare beroende på utvecklingen under hösten.

Ta del av genomförda webinarier, rapporter och undersökningar här

 • Rapport oktober 2020 – Evenemang 2020, så tänker svenskarna
  Göteborg & Co och Visit Stockholm har under hösten genomfört en stor undersökning kring människors uppfattning om en vår och sommar utan evenemang. Vi har även ställt frågor om hur man ser på Stockholm som evenemangsstad och inställningen till att åter besöka evenemang när restriktionerna lättar.
  Ladda ner rapporten här.
  Lyssna på webinariet här.

 • Rapport juni 2020 – Evenemang och sommarsemester 2020, så tänker stockholmarna
  Visit Stockholm och Stadsledningskontoret har tillsammans fördjupat sig i hur stockholmarna resonerar kring en stad utan evenemang och besökare. Men också passat på att höra om semesterplanerna.
  Ladda ner rapporten här.
  Lyssna på webinariet här.