Två finalister från Djurgården till årets Restauranggala

Två finalister från Djurgården till årets Restauranggala

I veckan släpptes samtliga 45 finalister till årets upplaga av Restauranggalan och två av dem kommer från Djurgården, mycket roligt att Djurgården är representerad! Ännu ett bevis på att alla besökare erbjuds fantastiska matupplevelser på hela Djurgården.

Det är Ulla Winbladh i kategorin Årets Klassiker samt Tekniska by Pontus i kategorin Årets Kulturrestaurang som har lyckats ta plats bland årets finalister. Vi är stolta över att Djurgården kan leverera matupplevelser i bästa klass och önskar dem såklart stort lycka till!

Djurgården har även i år äran att välkomna själva finalen som går av stapeln på Cirkus den 22 oktober. Du kan läsa om samtliga finalister och kategorier här.

Våra finalister

Wärdshuset Ulla Winbladh har ambitionen att ge alla gäster en kulinarisk upplevelse baserad på högklassiska svenska mattraditioner. Detta samtidigt som de ger alla sina gäster personlig service varje dag, året runt. Såklart går det även att släcka törsten i deras bar!

Tekniska by Pontus är Tekniska Museets restaurang som arbetar starkt med hållbarhet, hälsa och innovation. De serverar flera olika rätter där valet av råvaror är säsongsstyrt och lokala råvaror prioriteras. På helgen erbjuds en tacobuffé för både stora och små.

 

Workshop i att lägga upp evenemang på hemsidan

Workshop i att lägga upp evenemang på hemsidan

PRAKTISKA TIPS OM EVENEMANGSKALENDERN

Alla intressenter har fått inlogg till vår gemensamma site för att ni själva ska kunna lägga in allt som händer hos er och publicera direkt på siten. Vissa har kommit igång, andra kanske funderar hur man gör.

Därför tänkte vi samla alla under en timme för att visa hur systemet fungerar, ge lite praktiska tips och också diskutera hur vi bäst lyfter varandra och vår gemensamma destination – Djurgården.

VI MÖTS DEN 25 SEPTEMBER

Vi välkomnar dig – som jobbar med er web, med sociala medier och som har ansvaret för att lägga in evenemang på royaldjurgarden.se, till:

Nordiska museet den 25 september kl. 9:30-10:30.

Gå in genom Södra porten och anmäl dig i vakten.

Självklart kan du sitta kvar en stund efter mötet om du har extra frågor eller vill sitta och lägga in evenemang.

Anmäl dig till trainee@royaldjurgarden.se.

Som hjälpmedel finns även instruktioner på internsidan under Toolbox.

Djurgårdens museer blir sökbara hos SL

Goda nyheter!
Efter att Tekniska museet  uppmärksammat att museet ej var sökbart i SL-appen sammanställde vi samtliga attraktioner i Djurgården som är i samma situation och har diskuterat frågan med SL samt tagit upp detta i en paneldiskussion med bl.a SL.

Nu har vi fått besked att SL uppdaterar sin app så att den blir mer besöksvänlig och attraktionerna blir sökbara!

Ett härligt besked och ett bevis på att vi tillsammans kan göra skillnad. Utgångspunkten i våra samtal med SL var förstås att jag tror att vi i mångt och mycket har samma mål och att vi mer än gärna kan bidra med besökarperspektivet – för det är vi proffs på.

Detta är beskedet:

Datakällan är OpenStreetMap. Samtliga museer som finns definierade i OpenStreetMap och befinner sig inom länsgränsen kommer att vara sökbara. Du hittar källan här.

Titta gärna så att ni finns där. Jag har själv inte hunnit gå igneom för er alla. Uppdateringen av SL-appen ska ske under hösten.

De aktörer hos oss som vi har skickat in till SL är:

 • Cirkus
 • Nya Djurgårdsvarvet
 • Rosendals Slott
 • Rosendals Trädgård
 • Abba the Museum
 • Etnografiska museet
 • Polismuseet
 • Riksidrottsmuseet
 • Spritmuseum & Absolut Art Collection
 • Tekniska museet
 • Vikingaliv

 

Toppenerbjudande på POP House – endast medlemmar

Vad sägs om en natt på POP House med middag för dig och någon du bryr dig om?
POP House har tagit fram ett fint erbjudande för alla medlemmar så passa på att vara kulturell i höst!

Detta ingår:

 • Logi i dubbelrum
 • 2-rätters middag, chefs choice
 • Entré till museum

 

Villkor:

 • Ankomst söndagar i mån av plats och en natt
 • Bokas tidigast 7 dagar innan ankomst
 • Betalas på plats
 • Ange bokningskod KDI och visa upp personalkortet vid ankomst
 • Boka genom att maila frontdesk@pophouse.se
 • Pris 898 kr per person

 

Erbjudandet gäller fram till 29/12!

Hållbarhetsarbetet – några tips

hållbarhetsarbete

Vi har tidigare kartlagt vår hållbarhetsarbete på Djurgården och identifierat våra påverkansområden.  Nu börjar vi att ta vidare steg tillsammans och här kommer några rekommendationer ni kan ta tag i omedelbart – om ni inte redan gjort det förstås.

Nollzon

För att öka efterfrågan på eltaxibilar kan du ansluta din verksamhet till Nollzon, ett kostnadsfritt upprop som inte går emot några upphandlingar eller avtal. Taxibeställningar som precis som innan, skillnaden är att elbilar prioriteras vid beställning. Läs mer och skriv under här. Ta 20 sekunder.

Gröna transporter

Prioritera cykeln

Som ett steg på vägen mot ett fossilfritt Djurgården så vill vi lyfta cykeln som transportmedel. Det finns hyrcyklar hos Djurgårdsboden, på Royal Djurgården Visiter Center samt på Allmänna gränd. Uppmana gärna både besökare och anställda att prioritera cykeln framför bilen, både för miljön, säkerheten och smidigheten!

Använd Move by Bike

Hållbarhetsgruppen på Djurgården har mött representanter för Move by Bike för att se om vi kan inleda ett samarbete. Vi vill ju gärna gå över från bil till cykel även när det gäller transporter. Move by Bike kan transportera upp till 300 kr och har upp till 3 kubikmeter lastutrymme – och vi går under en särskild taxa. Läs här hur du kommer igång.

Ursprungsmärkt förnybar el

Ett sätt att bidra till en hållbar energiförbrukning är att endast använda ursprungsmärkt och förnybar el. Läs mer om hur ni kan ställa om energiförbrukningen här.

Anta Fossilfritt Sveriges utmaningar

För att skapa inspiration och bättre förutsättningar för fler aktörer att arbeta hållbart har Fossilfritt Sverige satt upp några utmaningar: Transportutmaningen, Solutmaningen, Tjänstebilsutmaningen och Klimatväxlingsutmaningen. Mer information om utmaningarna och hur din organisation anmäler sig finns här.

Belysningsutmaningen

Även om denna utmaning har avslutas går det fortfarande att anta den och arbeta för en grönare och energieffektivare belysning. Exempelvis Gröna Lund har gått före i denna utmaning. Energimyndigheten skriver mer här.

Karma

Karma är en app som låter dig tjäna pengar på överbliven mat samtidigt som du minskar matsvinnet! Samtidigt så kan konsumenter köpa billigare mat, win-win för alla! Scandic Hasselbacken är först ut på Djurgården. Prova du också.

Läs mer om appen här.

Hållbara restauranger

De restauranger som vill arbeta mer hållbart kan gå med i nätverket Hållbara Restauranger. Under hösten 2018 kommer fyra workshops anordnas, håll koll efter inbjudan!

Minska mängden plast och skräp

Några intressenter har påbörjat initiativ för att exempelvis undvika sugrör och andra engångsartiklar i sina verksamheter – fortsättning följer.

Detta är några av de inledande steg vi tar tillsammans. Återkoppla gärna och berätta hur ert hållbarhetsarbete går framåt.

Nominerats till Stora Turismpriset

Kungl. Djurgårdens Intressenter har nominerats till Stora Turismpriset

Det känns fantastiskt – Kungl. Djurgårdens Intressenter har nominerats till Stora Turismpriset. Det var Visit Stockholms t.f. VD Caroline Strand som besökte alla intressenter på en Djurgårdsfrukost och berättade den goda nyheten.

Stora Turismpriset lyfter fram föredömliga insatser som har utvecklat turismen i Sverige.

I nära samarbete har vi på Djurgården tillsammans arbetat fram plattformen för Royal Djurgården som Scandinavias #1 Attraction. En ära att våra gemensamma ansträngingar och vårt samarbete runt en långsiktig hållbar utveckling på Djurgården får representera Stockholms län i år.

– Genom nyskapande och värderingsstyrd samverkan är Kungl. Djurgårdens Intressenter en modig aktör och tar position som Skandinaviens främsta attraktion. I tider av snabb omställning och utveckling samlar KDI gemensamma krafter för att bryta ny mark genom stark och hållbar utveckling, säger Caroline Strand, tf VD Visit Stockholm.

Läs mer om priset

 

Move by Bike – så här gör du

Nu tar vi Move by Bike till Djurgården. Många av intressenterna på Djurgården är vill vara med och inleda ett  samarbeta med Move by Bike. Inte så förvånande – det är ett av många nödvändiga steg på vägen mot ett fossilfritt Djurgården. Här kan du läsa hur man gör för att komma igång.

Vi har enligt hållbarhetsnätverkets beslut mött Move by Bike och fått ett konkret erbjudande som nu gäller samtliga medlemmar i KDI. Vi uppmanar därför alla och varandra att testa Move by Bike. Tänk till – vilka transporter passar att boka via Move by Bike. Finns det några slingor som ni gör regelbundet? Finns det några transporter ni planerar?

SNABBT OCH LÖNSAMT MED MOVE BY BIKE TILL DJURGÅRDEN

Så här säger Move by Bike:

För att vara lönsam ska man vara snabb. Det gäller såväl dig, som oss.

Vi vill att ditt gods ska vara framme så snabbt som möjligt, men utan att kompromissa med säkerhet. Därför cyklar våra förare ansvarsfullt och säkert.

Eftersom vi är ett cykelåkeri, påverkas vi inte i någon nämnvärd utsträckning av bilköer. Detta innebär att du som kund behöver inte ta hänsyn till om klockan är 8:00 eller 14:00 när du beställer transporter hos oss.

De rullar oavsett

På movebybike rullar cyklarna året runt, i ur och skur, kallt som varmt.

Vintern är bara en till säsong. och självklart har de erfarna förare och tekniker på stand-by om det skulle bli problem.

Här kan du läsa mer om Move by Bike

PRISLISTA FÖR MOVE BY BIKE TILL DJURGÅRDEN

Alla medlemmar i Kungl. Djurgårdens Intressenter har fått ett särskilt erbjudande enligt en egen prislista med 25 % rabatt:  Prislista 25 procent, 2017-11-14. Där ser ni även zonerna som gäller.

När ni beställer första gången skickar ni ett mail med nedan uppgifter, Därefter kommer de att känna igen er och prislistan gäller per automatik:

Datum:

Antal kolli/påsar:

Tidigast hämta från oss:

Senast till kund:

Namn/företag mottagare:

Leveransadress:

Våning:

Kod:

Kontaktperson på plats, namn/nummer:

Öppettider växel: 8.00-17.00

Boka transporter genom att skicka e-post till: stockholm@movebybike.com

Det går också bra att ringa vår växel på 070-910-11-37

Musikupplevelser på Gröna Lund v.36-37

Kommande två veckor blir det mer musik på Gröna Lund trots att sommaren börjar lida mot sitt slut. Den 6:e september återförenas ett av Sveriges mest mytomspunna rockband, Union Carbide Productions, efter 25 års uppehåll. På fredag spelar Markus Krunegård och under vecka 37 bjuds vi på livemusik av DANIEL ADAMS-RAY x HUMAN samt Takida! Två veckor fyllda av trevliga musikupplevelser!

Gröna Lunds konsertsommar 2018 fortsätter fram till 28:e september då det svenska bandet Teddybears avslutar en fantastisk musiksommar!

 

PREMIÄR – SPÅRVAGN FRÅN T-CENTRALEN

PREMIÄR - SPÅRVAGN FRÅN T-CENTRALEN

VÄLKOMMEN!
Måndag den 3 september vid kl 11 börjar den första spårvagnen att rulla direkt från T-Centralen till Djurgården. 1877 började Djurgårdslinjen tagit nöjeslystna besökare till Djurgården, nu tar moderna vagnar såväl stockholmare som all världens besökare enkelt och hållbart direkt från Stockholms största knutpunkt till Skandinavien främsta attraktion. Fantastiskt!

Den vackraste bukett från Rosendals Trädgård vill vi förära de politiker som blocköverskridande fattat beslutet. Det är ett viktigt steg på vägen mot ett fossilfritt Djurgården och ett hållbart Stockholm!

Trafikinformation inför Tjejmilen

Information om Tjejmilen som går av stapeln lördagen den 1 september 2018.

Första start är kl. 13.00 från start- och målområdet vid Gärdets Sportfält/Lindarängsvägen.

För mer information se www.tjejmilen.se

 

Trafikinformation

På kartan hittar du information om avstängningar kring Tjejmilen. Om du inte hittar svar på din fråga, mejla info@tjejmilen.se, eller ring 08-545 664 40.

Solo-ätartrenden kommer till Sverige & Djurgården

Oaxen Slip tar solo-ätartrenden till Sverige

Allt fler väljer att uppleva saker på egen hand. Solo-resor och sologami (du gifter dig med dig själv) är bara några exempel på företeelser som växer. Nu tar Oaxen Slip solo-ätartrenden till Sverige med konceptet OAXEN SOLO. Du kommer utan sällskap och äter tillsammans med andra solo-ätare.

Skälen att komma till OAXEN SOLO är många. Dina vänner har inte tid, du är i Stockholm på affärsresa, att äta på restaurang utan sällskap finns på din ”bucket list” eller också är det en rädsla du vill övervinna. ”Det finns många anledningar till att du är solo och alla är lika välkomna.” säger Agneta Green, en av grundarna till Oaxen Krog & Slip. ”Vi hoppas att det bli en stor blandning av människor. Vi ser det som en del av styrkan i konceptet.”

OAXEN SOLO blir till en början en kväll i veckan vid ett bord på bistro Oaxen Slip. Du kommer utan sällskap och sitter med människor som av olika anledningar är i samma situation. När du bokar väljer du bara vilken tid som passar dig. Menyn och sällskapet skapas på plats. ”Oaxen Slip är en informell mötesplats öppen för alla typer av gäster, därför satsar vi på SOLO och välkomnar alla solo-ätare.” Säger Agneta.

Det finns en hållbar tanke berättar Agneta: ”Hållbarhet är något som genomsyrar hela vår verksamhet, från byggnaden och inredningen till maten och drycken vi serverar. Med OAXEN SOLO får vi möjlighet att lyfta det sociala perspektivet.”

Fredagen den 5 oktober är det premiär för OAXEN SOLO på Oaxen Slip.

Självklart finns det mer att läsa om OAXEN SOLO

Konstnären David Shrigley gästar Spritmuseum i höst!

DAVID SHRIGLEY – EXHIBITION OF GIANT INFLATABLE SWAN-THINGS

En av Storbritanniens mest kända konstnärer, David Shrigley gästar i höst Spritmuseum. Installationen Exhibition of Giant Inflatable Swan-things är skapad exklusivt för museets konsthall och invigs den 27 september. Ingenting är riktigt vad det verkar i Shrigleys universum. Fysikens lagar sätts ur spel, det vardagliga förvrängs och avslöjar en morbid humor av sällan skådat slag. Välkomna ner i kaninhålet!

Enkla tuschteckningar med handskrivna texter och ordlekar, ett visuellt språk som känns igen från serietidningar och karikatyrer, står i centrum i David Shrigleys konstnärskap. Men han arbetar också med skulpturer, stora installationer, animation, måleri, fotografi och musik. Med ett konceptuellt egensinne och en satirisk underton tar sig Shrigley an det som speglar vardagen och det alldagliga i människors beteenden, från shoppinglistor till bitar av konversationer han tjuvlyssnat på. Det är vansinnigt roligt på ett sätt som inte låter sig förklaras.

Shrigley strävar ständigt efter att bredda sin publik genom att regelbundet röra sig utanför galleriernas sfär. Shrigley har samarbetat med musiker som Franz Ferdinand och Blur, han har gjort en minst sagt udda reklamfilm åt klädföretaget Pringle och ställt ut en jättelik tumme, Really Good, på Trafalgar Square. I ett längre samarbete med den populära restaurangen och nattklubben sketch i London har han täckt väggarna i matsalen med en myriad av teckningar.

Utställningen pågår mellan den 27 september och 31 mars 2019. 

För mer information om David Shrigley utställning på Spritmuseum i höst klicka här!

På Djurgården under Europride Stockholm

Royal Djurgården is proud to welcome Europride to Stockholm

Äntligen – Djurgården välkomnar Europride till Stockholm.

Djurgården – ligger inte bara i hjärtat av Stockholm, utan har också en särskilt plats i stockholmarnas hjärtan. Och för oss som älskar Djurgården och dessutom jobbar här har Pride blivit en extra härlig tid på året. Än mer i år – då vi på Djurgården vill hälsa Europride extra välkomna till Stockholm och till oss på Djurgården förstås.

Vi längtar efter att festen ska börja och att vi får öppna våra dörrar för människor från när och fjärran som är här för att uppleva evenemanget tillsammans. Hos hos arrangeras löploppet – Run for Pride, föredrag, konstutställningar, samtal, teater, pyssel för barnen, självklart ABBA-sång och dans och mycket mer.

Skrolla ner så får du lite tips på saker att göra och på de särskilda evenemang som arrangeras under de närmaste dagarna på Djurgården under Europride Stockholm. Fler dagars adderas till med tiden så kika in imorgon också … eller sök i evenemangskalendern på det datum du är särskilt intresserad av.

Svalka dig med en konstrunda på Djurgården – våra bästa tips

Konstrunda på Djurgården

Värmen håller i sig – varför inte svalka dig med besök på konstmuseer. Vi guider dig på din upptäcksfärd in i konstens värld. Planera in en heldag eller två för att skapa din egen konstrunda på Djurgården i våra svala museer.

Djurgården bjuder på att ifrån en uppmärksammad utställning med några av de mer mörka stråken i Lars Lerins fantastiska akvareller till Jaume Plenas magnifika skulpturer. För de som är svaga för storslagna målningar från det förra sekelskiftet rekommenderar vi Thielska Galleriet och Prins Eugens Waldemarsudde. Spritmuseums Absolut Art Collection får man inte missa, ej heller Tekniska museets kombination av matematik och konst.

(Skrolla ner om du direkt vill läsa mer om de olika utställningarna.)

Här kommer våra bästa tips på din egen konstrunda på Djurgården.

1. Waldemarsudde – Ett svenskt kulturarv

I Prins Eugens gamla bostad vid Waldemarsudde får besökarna ta del av hans omfattande konstsamling med ett flertal av Prinsens egna verk som går att beskåda året runt. I slottet finns även verk av bland annat Carl Larsson och den internationella stjärnan Anders Zorn. Samlingarna på om runt 7000 verk omfattar bildkonst, skulptur och konsthantverk. Just nu husar museet utställningen Sigrid Hjertén – En mästerlig kolorist, där en av Sveriges mest framstående modernisters verk fyller lokalernas väggar – missa inte detta!

Nytt för i år är att du kan ta Hop-on Hop-off båt hit. Ett härligt sätt att ta sig runt. Båten stannar också vid Allmänna gränd och vid Vasamuseet med flera platser.

2. Thielska Galleriet – Den gömda skattkammaren

Thielska Galleriet uppfördes för bank- och finansmannen Ernest Thiels Konstrunda på Djurgårdenstorslagna konstsamling och stod klar 1907 i en magisk Jugendbyggnad vid Blockhusudden. Med sin unika samling med allt från Eugen Jansson till August Strindberg bjuder Thielska Galleriet in dagens konstälskare till ett smörgårdsbord av exceptionell konst från förra sekelskiftet.

Just nu visas två tillfälliga utställningar man inte får missa: Tyra Kleen och Nakenakter.

3. Minnesvård efter flodvågskatastrofen

Alldeles nära Thielska Galleriet – på den vackra Blockhusudden, har minnesvården efter flodvärskatastrofen nu uppförts och invigts. Efter en inledande konstnärstävling valde juryn ut verket Gravitational Ripples av Lea Porsager. Minnesvården ska hedra minnet av dem som miste livet och skapa en gemensam plats för efterlevande, anhöriga och närstående. Nu är det möjligt att besöka besöka platsen.

4. Tekniska museet kombinerar matematik och konst

Den 26 juli bjuder Tekniska museet på något världsunikt. De står värd för världens största tvärvetenskapliga konferens om matematik och konst med hundratals deltagare från över 30 länder. Fysikern och Nobelpristagaren Frank Wilczek inleder och även intresserad allmänhet kan delta. Så planera in den 28 juli i kalendern.

5. Jaume Plensa ställer ut på Djurgården

När du nu är vid Tekniska museet – håll utkik efter Jaume Plensas skulpturer nere vid vattnet. Från Barcelona till Djurgården har 30 ton av konst har fraktats för att du ska kunna njuta av den under din cykeltur eller en promenad längs Djurgårdsbrunnskanalen.

6. Spritmuseet – Absolut konst

I lokaler från 1700-talet finner du Spritmuseum, som har en samling på över 850 verk i sin Absolut Art Collection. Nu ställs det ut verk med djurtema från museets samlingar. Urvalet är färgstarkt och mångsidigt, med många olika tekniker och uttryck.

7. Liljevalchs – Ett smörgårdsbord av samtidskonst

Liljevalchs  har sedan det uppfördes 1916 varit ett centrum för samtidskonst –
och det än idag! Nu ställer den folkkära värmlänningen Lars Lerin  ut sin konst och fyller hela konsthallen med sina verk – helt fantastiskt!

En bonus – det finns fantastiska restauranger och caféer vid varje stopp.

Detta var våra tips – hoppas nu att du får en riktigt trevlig konstrunda på Djurgården.

Världens största matematik- och konstkonferens till Djurgården & Tekniska museet

Tekniska museet står värd för världens största tvärvetenskapliga konferens

Tekniska museet står värd för världens största tvärvetenskapliga konferens om matematik och konst med hundratals deltagare från över 30 länder. Fysikern och Nobelpristagaren Frank Wilczek inleder och även intresserad allmänhet kan delta.

Tekniska museets satsning på lärande upplevelser har bland annat resulterat i utställningen MegaMind och en unik lekpark på temat matematik. Satsningen har lett vidare till att kommittén för internationella matematik- och konstkonferensen Bridges nu valt att arrangera 2018 års upplaga i Sverige på Tekniska museet.

Tidigare års konferenser har arrangerats av universitet och kommuner men nu står alltså för första gången ett museum värd för Bridgeskonferensen som samlar matematik- och konstintresserade från världens alla hörn. Minst 400 deltagare väntas delta och fokus ligger på att mötas, dela erfarenheter och kunskap om konst och matematik.

Konferensen inleds av fysikern och Nobelpristagaren Frank Wilczek och föreläser gör bland annat finske matematikern och historikern Osmo Pekonen (Measuring the Shapeof the Earth), Doris Schattschneider (Marjorie Rice and her Pentagonal Tiling), Mikael Vejdemo-Johansson (To seebeyond the Obvious – 250 000 ways to Tie a Tie) och svenska konstnären Eva Hild, känd förbland annat sina keramiska skulpturer, gjorda med extrem precision. Ett hundratal programpunkter arrangeras under dagarna 25–28 juli.

Konferensen och de flesta av aktiviteterna är på engelska och Bridges vänder sig främst till en internationell publik bestående av matematiker, ingenjörer, lärare, forskare, konstnärer m.fl.

Det finns också möjlighet för intresserad allmänhet att delta i vissa workshops och föreläsningar. Under veckan kan besökare ta del av en stor konstutställning med mängder av kreativa utforskningar i skärningspunkten mellan konst och matematik. Konstnärerna har hämtat inspiration från matematikens fraktaler, polyeder, icke-euklidisk och fyrdimensionell geometri, kakel, knutteori, talteori och mycket mer. I utställningen visas digitala verk i 2D och 3D, målningar, pärlor, keramik, trä, metall, quiltning och papper. Konstnärer från Europa, Afrika, Östasien och Nord- och Sydamerika kommer att vara representerade.

Den 28 juli är det full aktivitet för barnfamiljen och intresserad allmänhet. Hela huset sjuder av roliga prova på aktiviteter Det blir ett fullspäckat program för den matematiknyfikna familjen. Under dagen medverkar flera av konferensens konstnärer och matematiker med praktiska verkstäder som besökare kan delta i. Möt bland annat konstnären Joaquin Rosell i workshopen ”Lek med matte, mönster, pussel och speglar”, eller utforska matematik genom kropp och rörelse tillsammans med Riikka Kosola och Saara Lehto och få svar på hur en snöflinga ”dansas”.

”Att stå värd för den internationella konferensen Bridges är en stor ära och betyder mycket för vårt arbete med att öka barn och ungas intresse för matematik. Det är särskilt roligt att kunna erbjuda ett innehåll där områden som konst, teknik och matematik möts på ett så kreativt sätt.” Peter Skogh, Museidirektör Tekniska museet.

Alla vi säger varmt välkomna till Djurgården och passa på att ta del av aktiviteterna!

Läs mer om programmet här.

Kungliga promenader – ny app för Kungliga Djurgården

Kungliga promenader – upptäck Kungliga Djurgården

Kungliga promenader – upptäck Kungliga Djurgården

Appen ’Kungliga promenader’ guidar dig under en naturskön promenad på Djurgården – från Djurgårdsbron, längs stranden till det kungliga sommarslottet Rosendal.

På vägen passerar du skulpturer, byggnader och platser där historiska händelser har utspelat sig.

Bernadottepromenaden berättar om ätten Bernadottes betydelse för Kungl. Djurgården. Sju Bernadottekungar har sin egen koppling till området. Läs om kungen som uppförde Rosendals slott och parken därikring, om kungen som firade sitt 25-årsjubileum med en världsutställning och om kungen som invigde världens första nationalstadspark.

Strandpromenaden sträcker sig från Djurgårdsbron längs stranden mot Rosendal. Vi passerar bland annat ”den svenska näktergalen” och lär om händelser och personer som gett Jägarbackarna och Villa Godthem sina namn.

Appen ger även möjlighet att komponera promenader efter intresse med kategorierna Parker och natur, Kungligt, Byggnadsverk, Skulpturer och Platser och händelser.

Kungliga promenader’ finns att ladda ned kostnadsfritt på App Store och Google Play i samarbete men Kungl. Djurgårdens förvaltning. Texterna är på svenska och engelska och illustreras med historiska och nytagna bilder.

DN har också skrivit om nyheten.

För mer information om Kungliga promenader klicka här

Öppet brev – ge Djurgården helt elektrifierad kollektivtrafik

Öppet brev till Trafiknämnden

Trafiknämndens ledamöter i Stockholms läns landsting har idag fått ta emot ett öppet brev – ge Djurgården helt elektrifierad kollektivtrafik är uppmaningen. Det är Royal Djurgården och organisationen Fossilfritt Sverige som framför ett krav om att utreda elfärjor till Djurgården och hur färjeläget vid Slussen kan anpassas efter det som en viktig symbol för en hållbar stad.

20180628 – Öppet brev till Trafiknämnden i Stockholms läns landsting

Rusta Djurgårdsfärjorna och ge Djurgården helt elektrifierad kollektivtrafik

Efter sommaren börjar spårvagnarna till Djurgården rulla direkt från Centralen. Skandinaviens största besöksmål med hela 15 miljoner besökare per år, fler än kinesiska muren och Disneyland Paris, får då en kapacitetsstark, tillgänglig och miljövänlig kollektivtrafik. Låt oss lyfta Djurgårdsfärjan till samma nivå och på sikt ge Djurgården helt elektrifierad kollektivtrafik.

Djurgårdsfärjorna börjar bli till åren vad gäller tillgänglighet och miljövänlighet och står just nu inför en modernisering. Efter som Slussen nu byggs om med ett nytt färjeläge är det nu av yttersta vikt att färjelinjen nu byggs med långsiktig hållbarhet i åtanke.

Djurgården kan bli ett skyltfönster för ett hållbart Stockholm och ett fossilfritt Sverige. Med sin unika kombination av kultur och nöjen, park och natur kan ön bli en förebild som kan sprida förnybar teknik och kretsloppstänkande. Ett viktigt steg på vägen är då att göra transporterna fossilfria och elektrifiera färjetrafiken.

Djurgårdsfärjan fyllde 120 år i fjol och torde vara Sveriges mest kända båtlinje. Den tar redan idag nära tre miljoner resande till och från Djurgården. Alla förutsättningar för att här satsa på elfärjor finns på plats. Nu saknas endast ett klokt beslut.

För att Sverige ska nå målet att minska utsläppen av växthusgaser från inrikes transporter med 70 procent till år 2030 måste våra knappa resurserna användas optimalt. Konkurrensen om biodrivmedel kommer att öka när både tung lastbilstrafik, flyget, sjöfarten och industrin byter bränsle. Därför bör eldrift utnyttjas där det är möjligt och särskilt i områden och på sträckor med stora synergieffekter.

För färjetrafik på kortare sträckor med förutbestämd rutt, som Djurgårdsfärjan, är det lätt att anpassa batteristorlek och laddtider. Effekterna skulle vara positiva för klimatet, men också för den lokala miljön med minskade utsläpp och minskat buller. Sedan 2014 testas elfärja på två linjer: mellan Nybroplan och Kvarnholmen samt mellan Solna strand och Riddarholmen, vilken den senare linjen minskat utsläppen med 300 ton koldioxid per år och dessutom sänkt driftskostnaderna med 40 procent.

Vi vill därför att landstinget nu utreder elfärjor till Djurgården och hur färjeläget vid Slussen kan anpassas efter det. Det skulle också bli en viktig symbol för en hållbar stad.

Djurgården är Skandinaviens största besöksmål med hela 15 miljoner besökare per år, fler än exempelvis kinesiska muren och Disneyland Paris. Kungl. Djurgårdens Intressenter samlar flera av de aktörer som har sin verksamhet på Djurgården med målet att tillsammans, och i samarbete med andra, bevara och utveckla Djurgårdens unika kvaliteter.

Hållbarhet är en självklarhet och en förutsättning för att hantera dagens och morgondagens besöksströmmar. På Djurgården finns möjlighet att kombinera platsens rika historia med moderna miljövänliga lösningar av senaste snitt. Precis som vid Stockholmsutställningarna på Djurgården 1897 och 1930 kan vi visa upp och marknadsföra de idéer som ska göra Sverige till ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

Redan idag blir Skansens hästgödsel näring åt Rosendals biodynamiska odling, Aquaria vattenmuseum sätter ut Östersjööring som återvänder via deras laxtrappa, idéer finns om samordnad sopsortering och gemensamma leveranser. Fossilfria transporter är en självklar del i arbetet. Det är därför välkommet att spårvägen till Djurgården nu förlängs till Centralen och att landstinget utreder övergång till elbussar.

Vi har här en historisk chans att ta ännu ett kliv mot ett än mer hållbart Stockholm och Djurgården. Vi uppmanar landstingets politiker i alla partier att gripa detta unika tillfälle att med elfärjor göra Djurgårdens kollektivtrafik helt elektrifierad och göra världens första nationalstadspark till en världsutställning för hållbara transporter.

John Brattmyr

VD Stiftelsen Skansen, ordförande Kungl. Djurgårdens Intressenter

Camilla Zedendahl

VD Kungl. Djurgårdens Intressenter

Svante Axelsson

Nationell samordnare för Fossilfritt Sverige

 

För mer information:

Camilla Zedendahl, vd Kungl. Djurgårdens Intressenter, 070-9906973 camilla.zedendahl@royaldjurgarden.se. Se även royaldjurgarden.se

Peter Söderberg, kommunikationsansvarig Fossilfritt Sverige (M2016:05), 070-310 57 97, peter.g.soderberg@regeringskansliet.se

 

Om Kungl. Djurgårdens Intressenter

Kungl. Djurgårdens Intressenter är en medlemsorganisation som samlar och engagerar 48 aktörer på Djurgården. Tillsammans välkomnar Djurgården över 15 miljoner besökare. Under de närmaste åren investerar aktörerna som utgör helheten Royal Djurgården mångmiljardbelopp i denna besöksattraktion som ständigt utvecklas och växer. Genom Kungl. Djurgårdens Intressenter samverkar aktörerna för att hållbart utveckla Djurgården som besöksmål och stärka dess position som Skandinaviens främsta attraktion.

Om Fossilfritt Sverige

Fossilfritt Sverige startades av regeringen inför klimatmötet i Paris 2015 och hittills har över 350 aktörer gått med. Svante Axelsson är nationell samordnare för Fossilfritt Sverige. Han fungerar som aktörernas länk till regeringen för att röja undan hinder och skapa förutsättningar för snabbare utsläppsminskningar.

 

Minnesvård efter flodvågskatastrofen 2004 invigt på Djurgården

minnesvård efter flodvågskatastrofen 2004 invigts på Djurgården

Tio år efter flodvågskatastrofen i Sydostasien beslutade regeringen att upprätta en minnesvård för att hedra minnet av dem som miste livet och skapa en gemensam plats för efterlevande, anhöriga och närstående. Nu har minnesvård efter flodvågskatastrofen 2004 invigts på Djurgården.

Minnesvården har uppförts på en vacker plats, Blockhusudden, på södra Djurgården i Stockholm. Efter en inledande konstnärstävling valde juryn ut verket Gravitational Ripples av Lea Porsager, vilket invigdes den 5 juni 2018..

Kungaparet och Kronprinsessparet ankom till invigningen tillsammans med statsministern och fru Ulla Löfven, statsrådet Lena Hallengren, Thailands ambassadör Soonthorn Chaiyindeepum och Stockholms landshövding Sven-Erik Österberg.

Därefter inleddes ceremonin med välkomstord av Statens fastighetsverks generaldirektör Ingrid Eiken Holmgren och den danska konstnärinnan Lea Porsager.

Kungen höll sedan ett tal i vilket han bland annat sade:

”Våra minnen bär vi alltid med oss, vart vi än går. Ändå kan det betyda mycket att ha en plats att gå till för att minnas. (…) Det känns bra att Kungliga Djurgårdens mark kan användas för detta ändamål. Och jag är hedrad över att få vara här i dag tillsammans med er. Kära vänner! Jag hoppas att denna minnesvård ska komma att bli en plats för många att besöka – ett tillfälle till eftertanke. En plats för er.”

Syftet med minnesvården är att hedra minnet av dem som miste livet i flodvågskatastrofen och skapa en vacker och värdig gemensam plats for dem som överlevde flodvågskatastrofen samt for efterlevande anhöriga och närstående. Nu är det möjligt att besöka besöka platsen.

Vikingatid på Djurgården: Vikingaliv satsar på historiska upplevelser

vikingatid på Djurgården

Lite mer än ett år har gått sedan Vikingaliv slog upp portarna. Nu utvecklar museet sin utställning och inviger lagom till sommarsäsongen helt nya spännande interaktiva delar.  Nu är det åter vikingatid på Djurgården.

– ”Vi har skapat ännu mer känsla och spänning. I de nya delarna finns massor att upptäcka för besökare i alla åldrar” säger Anna Nisslert, programansvarig på Vikingaliv.

I de nya delarna erbjuds interaktivitet, föremål att känna på och känslan av att stiga in i vikingatiden. Besökaren kan nu följa ullens väg till segel, ta del av hur vikingatidens mäktiga skepp byggdes och känna på underliga operationsverktyg.

Största förändringen är att delar av ett vikingatida långhus byggts upp i museet. Här känns doften av tjära och skinnfällar hänger från taket. Det vikingatida långhuset är inrett som ett matförråd, där besökare kan bekanta sig med råvaror, verktyg och livet i det vikingatida hemmet. Här får besökarna också veta hur det var att vara barn på vikingatiden, hur gamla blev de? Hur såg leksakerna ut och när blev barnen vuxna? Här finns tidsenliga kläder att prova för de barn som vill.

Dessutom kan besökaren möta Estrid Sigfastsdotter. Hon tros ha varit en av 1000-talets allra mäktigaste kvinnor i trakten kring Täby och Vallentuna norr om Stockholm. Tack vare att hon och hennes familj rest flera runstenar och att arkeologer hittat hennes grav kan vi veta en hel del om hennes liv.

Estrids skelett hittades vid ett brobygge i Täby 1995. Arkeologen Lars Andersson var en av de personer som hittade Estrid:

– ”Plötsligt, i ett skoptag med grävmaskinen, så blottades nederdelen av ett mänskligt skelett. Direkt började jag fundera; Vem var det? Är det en man eller kvinna? Vad hette hen? Var bodde hen? Vilken tid var hen ifrån” – Så beskriver Lars Andersson upptäckten vid utgrävningen.

Estrids flytt till Vikingaliv har möjliggjorts genom ett samarbete med Runriket och Täby kommun.

Belysningsutmaning – gör som Gröna Lund: häng med!

Härligt när man vaknar, slår på radion och hör om Gröna Lunds hållbarhetsarbete på nyheterna. Denna gång handlar det om belysning och att Grönan antagit belysningsutmaningen. Det kan du och ditt företag göra också. Hur? Här kommer mer information om hur du går till väga.

Belysningsutmaningen är en del av det internationella initiativet, Global Lighting Challenge som lanserades vid klimattoppmötet COP 21 i Paris december 2015. Vi skulle gärna se att fler på Djurgården ansluter sig.

Belysningsutmaning – gör som Gröna Lund: anslut dig!

Aktiviteter och åtaganden

Belysningsutmaningen har främst verkat genom kunskapsspridning och dialog för att inspirera och engagera olika aktörer. Ett antal event har anordnats, exempelvis i Almedalen, men även mer tekniska seminarier kring de senaste styrsystemen och tillämpningarna av LED.

Sammanlagt 92 aktörer från offentlig sektor till privata aktörer har ställ sig bakom satsningen varav de flesta även antagit åtaganden och ett tiotal av dessa är mätbara. Exempel på åtaganden:

 • Köpings kommun har bytt ut belysning i elljusspår och halverat belysningens elanvändning.
 • Gröna Lund byter ut all sin belysning och kommer minska belysningens elanvändning med 75 procent.
 • Coop byter ut belysningen i sina 250 butiker och har minskat belysningens elanvändning med 21 GWh eller 40 procent.

 

Följ länken och anmäl dig och ditt företag du också: energimyndigheten.se/belysningsutmaningen