Presentation av vår hållbarhetsinventering på Djurgården

hållbarhetsinventering på Djurgården

Under föregående år gjorde vi en stor hållbarhetsinventering på Djurgården. Detta var startskottet för ett strategiskt hållbarhetsarbete som nu pågår. Alla Kungl. Djurgårdens Intressenters medlemmar fick möjlighet att berätta om sitt arbete via en enkät. Därutöver djupintervjuades 8 aktörer. Är du nyfiken på resultatet? Då är du välkommen till Nordiska museet den 17 april kl 9.30-11.00.

Tillsammans med U&WE – som arbetar för hållbarhetsdriven verksamhetsutveckling, utförde vi  en s.k. kamelanalys på Djurgården. Kamelanalysen syftar till att kartlägga ett företags eller organisations strategiskt viktiga hållbarhetsfrågor. Med strategiskt viktig menas det som är dess stora belastning på klimat, miljö eller inom det sociala området. Men även vad som är mest effektivt ur affärssynpunkt att satsa på och de områden där man ligger långt fram.

Kamelanalysen består av två huvudsakliga delar – insamling av data och beräkning av miljöpåverkan. Därefter analyseras, värderas och vägs resultaten pasted-image samman från de olika perspektiven utifrån vedertagna ekologiska principer. Kamelanalysen utmynnar i ett antal rangordnade områden som bedöms vara de som har störst påverkan på framtida hållbarhet.

Hållbarhetsinventering på Djurgården & Agenda 2030

Vi har tillsammans tagit fram en modell för vårt arbete där vi ser det som en självklarhet att börja från grunden och bygga uppåt. Dvs. vi behöver veta vad som gjorts, vad som görs och vilka ambitioner det finns för framtiden.

hållbarhetsinventering på Djurgården

Genom hållbarhetsinventeringen har vi identifierat våra utmaningar under följande rubriker:

inköp och leverantörspåverkan
mat & dryck
gods & persontransporter
samhällsutveckling

Sedan har vi identifierat vilka av hållbarhetsmålen som har bäring på detta. Ett spännande arbete må jag lova. Vi har sedan bearbetat resultatet i workshops och genom att inleda ett samarbete med Agenda 2030 Delegationen och Fossilfritt Sverige.

 

Vill du veta mer om vår hållbarhetsinventering på Djurgården?

Vi vet att många är intresserade av att vara med och bidra i det framtida arbetet. Då kan ett första steg vara att ta del av resultatet av inventeringen.

Du är välkommen till Nordiska museet den 17 april kl 9.30-11. Anmäld dig till trainee@royaldjurgarden.se.

 

Gröna Lund välkomnar till alla KDI:s medlemmar till genrep

Våren är här och det betyder att Gröna Lund snart öppnar sina dörrar.

Men innan dess – den 19 april, är det dags för det stora genrepet. Då vill vännerna på Gröna Lund bjuda in alla KDI-medlemmar och personal att vara först ut och prova på allt inför öppningen den 28 april.

Så här anmäler du dig till Gröna Lunds genrep

Den 19 april är det dags för årets stora Genrep. Detta är en dag då vi öppnar upp tivolit för att våra nya och återvändande medarbetare ska få en chans att värma upp och utbilda sig praktiskt inför den stora premiären. Medan våra medarbetare finputsar formen får du och dina vänner möjlighet att, före alla andra, testa våra attraktioner, äta gott i våra kiosker, njuta av en middag på någon av våra restauranger, prova lyckan i våra spel eller utmana varandra i en 5-kamp.

Klockan 16.00 öppnas portarna till Genrepet, och klockan 21.00 får tivolit gå i vila inför den stora premiären. I utbyte mot 50 kronor/person (pengarna skänker vi till World Childhood Foundation) kommer du och fem av dina vänner få varsin entré, spelkupong samt åkband.

För att säkerställa att alla gäster i parken får en härlig upplevelse så har vi ett begränsat antal platser. Först till kvarn!

OSA senast den 17 april på föjande länk: www.gronalund.com/genrep18

Ange följande lösenord: Genrep18

Observera att detta är en utbildningsdag för våra medarbetare och att köer därför kan förekomma.

Vi ser fram emot en magisk kväll på årets genrep.

Varmt välkommen!

Psst!! Säkra din plats på en av våra härliga restauranger redan nu. Boka bord på Kryddhyllan, Biergarten eller Fiesta Taqueria & Bar genom att ringa till 010-708 70 00.

Vill du ladda ner inbjudan? Då klickar du här: Genrepsinbjudan 19 april 2018 extern

 

 

Trafiken till Djurgården under Tjejmilen 21K den 21 april 2018

Här kommer information om trafiken till Djurgården under Tjejmilen den 21 april 2018. Tjejmilen är det första löploppet som påverkar framkomligheten på Djurgården 2018. Vi kommer kontinuerligt att lägga upp information om framtida lopp här. Här hittar du information om vilka årets samtliga lopp på Djurgården är.

Tjejmilen 21K avgörs lördagen den 21 april. Distansen är 21.1km. Loppet avgörs på en bana på Södra Djurgården. Start och mål är vid Biskopsudden. Loppet startar kl. 12.00 och håller på till kl. ca 15.00.

Så här påverkas trafiken

  • Spårvagn 7 går som vanligt.
  • Buss 69 går hela dagen med omlagd tur till Kaknäs/Mörka Kroken.
  • Buss 67 går som vanligt enligt tidtabell.
  • Båtlinje 80 går till Blockhusudden, tidtabell se www.sjovagen.nu
  • Trafik till södra Djurgården (Djurgårdsön) hänvisas via Djurgårdsbron och Djurgårdsvägen.
  • Trafik ut från Blockhusringen åker via Sjötullsbacken-Djurgårdsvägen-Prinsessan Ingeborgsväg-Prins Carls väg-Manillavägen-Fredriks Blomsväg-Rosendalsvägen och Valmundsvägen.

Det kommer att vara hänvisningspilar och vid Rosendalsvägen-Valmundsvägen är det funktionärer som visar fordon ut.

  • Dag Hammarskjölds väg-Djurgårdsbrunnsvägen fram till Djurgårdsbrunnsbron är avstängd kl. 12.00–15.00.
  • Gäster till Villa Källhagen och ambassaderna hjälper vi in och ut mellan kl. 12.00–15.00.
  • Till Kaknästornet och båtklubbar/boende vid Hundudden åk följande väg: Tegeluddsvägen-Lindarängsvägen-Kaknäsvägen-Hunduddsvägen.
  • Djurgårdsvägen från Ryssviksvägen-Blockhusudden är avstängd kl. 12.00–15.00.

Du kan ladda ner kartan här: TM21K Trafik boende 2018.

För mer info samt frågor kontakta projektledare på Stockholm Marathongruppen Malin Aho, telefon 070-340 48 07 eller via malin.aho@marathongruppen.se 

 

Nya passertillstånd inför årets trafikavstängning på Södra Djurgården

Vi har fått följande information från Kungl. Djurgårdens Förvaltning:

Till Valborg börjar den sedvanliga trafikavstängningen på Södra Djurgårdens västra del vid ”Djurgårdsbommen” intill Biologiska museet. Under sommaren 2018 (28 april – 30 september) stängs bommen följande tider:

* Lördagar, söndagar och helgdagar  kl 11 – 16
* Skansens allsångskvällar (tisdagar) kl 17 – 20

Under dessa tider får endast boende och verksamma med passertillstånd passera med motorfordon. Undantag görs för kollektiv- och nyttotrafik, taxi, samt för besökare med särskilda skäl.

För bommen ansvarar Stockholms stad, som beslutar om tider och övriga regler i samråd med Kungl. Djurgårdens förvaltning. Bommen bemannas av Estate Bevakning, som även sköter parkeringsövervakningen på Kungl. Djurgården.

Nya passertillstånd

De passertillstånd som hittills använts börjar bli till åren och många har kommit på avvägar. Inför säsongen 2018 kommer de därför att bytas ut.

Du som boende och verksam inom det avstängda området  – Södra Djurgården fram till och med Rosendal och Waldemarsudde (från Djurgårdsbron räknat) – kan söka nytt tillstånd hos Estate, genom mejl till: info.parkering@estate.se

Boende med flera bilar i hushållet, eller verksamheter med fler företagsbilar (eller motsvarande) kan liksom tidigare beviljas fler tillstånd. Liksom tidigare är det även möjligt, för både boende och verksamma, att hos Estate söka tillfälliga tillstånd för tillfälliga gäster etc, om så är motiverat.

Skulle hanteringen inte hinnas med gäller gamla tillstånd övergångsvis.

Estate svarar även på alla era frågor i sammanhaget på info.parkering@estate.se

 

Med önskan om en trivsam Djurgårdssommar!

Kungl. Djurgårdens förvaltning

Fem bra tips på konst på Djurgården

fem bra tips på konst på Djurgården

Det finns ett fantastiskt utbud på Djurgårdens olika museum och konsthallar. Så varför inte gå på upptäcksfärd i konstens värld? De som brinner för samtidskonst borde ta sig till Liljevalchs utställningar – som är ett av landets främsta konsthallar. För de som är svaga för storslagna målningar från det förra sekelskiftet borde de ta sig till Thielska Galleriet eller Prins Eugens Waldemarsudde. På Djurgården finns det någonting för alla och här kommer fem bra tips på konst på Djurgården.

1. Liljevalchs – Ett smörgårdsbord av samtidskonst

Liljevalchs  har sedan det uppfördes 1916 varit ett centrum för samtidskonst –
och det än idag! Något att se fram emot nu under våren är Market Art Fair – som startade 2006 och nu liksom tidigare år visas konst från framstående nordiska gallerier och konstnärer. Till sommaren kommer den folkkära värmlänningen Lars Lerin att ställa ut sin konst och fyller hela konsthallen med sina verk – helt fantastiskt!  Ett tydligt vårtecken är den årliga vårsalongen– som äntligen är tillbaka här på Djurgården. Den första salongen öppnade 1921 och Vårsalongen är därmed landets äldsta obrutna utställningsformat. Under årets Vårsalong gick det att beskåda verk av hela 137 olika konstnärer med totalt 284 verk.

2. Thielska Galleriet – Den gömda skattkammaren

fem bra tips på konst på Djurgården

Thielska Galleriet uppfördes för bank- och finansmannen Ernest Thiels storslagna konstsamling och stod klar 1907 i en magisk Jugendbyggnad vid Blockhusudden. Med en fantastisk samling med allt från Eugen Jansson till August Strindberg bjuder Thielska Galleriet in dagens konstälskare till ett smörgårdsbord av exceptionell konst från förra sekelskiftet. Just nu erbjuds besökarna en utställning om Japonsim i värmländska konstnärskap, där flera välbekanta verk ur museets samlingar hamnar i ett helt nytt ljus där det visar sig att deras nationalromantiska estetik har rötter i den japanska konsten.

3. Waldemarsudde – Ett svenskt kulturarv

I Prins Eugens gamla bostad vid Waldemarsudde får besökarna ta del av hans omfattande konstsamling med ett flertal av Prinsens egna verk som går att beskåda året runt. I slottet finns även verk av bland annat Carl Larsson och den internationella stjärnan Anders Zorn. Samlingarna på om runt 7000 verk omfattar bildkonst, skulptur och konsthantverk. Just nu husar museet utställningen Sigrid Hjertén – En mästerlig kolorist, där en av Sveriges mest framstående modernisters verk fyller lokalernas väggar – missa inte detta!

4. Spritmuseet – Absolut konst

I lokaler från 1700-talet finner man Spritmuseum, som har en samling på över 850 verk i sin Absolut Art Collection. Under våren går det nu att se Bertil Valliens utställning Under ytan. Förbi museets bar och restaurang hittar man det mörka rummet med Valliens vassa glasskulpturer. Till sommaren kommer det ställas ut verk i djurtema från museets samlingar, varav 100 verk skildrar djur. Urvalet är färgstarkt och mångsidigt, med många olika tekniker och uttryck.

5. Nordiska Museet- På modet

fem bra tips på konst på Djurgården

Mode och Nordiska går hand i hand och utöver deras fascinerande modeutställning har de just nu en fotoutställning med ett flertal av Karin Bernhard verk. Karin Bernhard som är mest känd som pionjär inom svenskt matfotografi, började sin yrkesbana som porträtt- och modefotograf 1938. Hennes häpnadsväckande porträtt hänger på museets väggar –unna er en stund på Nordiska och studera porträtten.

 

Detta var mina fem bra tips på konst på Djurgården! Hoppas ni får lika mycket njutning av konstutbudet som jag har fått!

Är du nyfiken på när de olika utställningarna äger rum klicka här för att komma till evenemangskalendern.

/Nikolina Ullgren – nyexaminerad konstvetare

Hållbarhet i centrum för nytt samarbete

Djurgården samarbetar med Agenda 2030 delegationen och Fossilfritt Sverige

Vi på Djurgården vill vara delaktiga i att lösa dagens utmaningar. På våra anläggningar, och genom våra aktiviteter och utställningar, inspirerar och folkbildar vi årligen miljontals besökare. Genom att fördjupa vårt samarbete inom hållbarhet vill vi förstärka det varje aktör redan bidrar med. Men vi ser inte bara till våra egna verksamheter – vi samarbetar sinsemellan. Och vi har nu inlett ett nytt spännande samarbete för att utmana oss att ta nya och snabbare stag framåt – Djurgården samarbetar med Agenda 2030 delegationen och Fossilfritt Sverige.

AGERA MER HÅLLBART

Vårt arbete med hållbarhet sker i flera steg. Vårt första steg var att inventera det vi har på Djurgården för att se vad vi kan göra för att agera mer hållbart. Med detta som grund tar vi nu ytterligare steg. 

SAMARBETA MED VARANDRA

Det steg vi tar nu  är att samarbeta. Genom att samarbeta och dela kunskap inspirerar vi varandra till att stärka vårt hållbarhetsarbete och bidra till en positiv samhällsutveckling. Ambitionen är att agera på ett sådant sätt att vi även kan inspirera andra i vår omgivning till att tänka och agera hållbart.

Vi har format en kärntrupp som tillsammans kommer att arbeta fram strategier som sedan presenteras för alla intressenter.

SAMARBETA MED ANDRA – DJURGÅRDEN SAMARBETAR MED AGENDA  2030 DELEGATIONEN OCH FOSSILFRITT SVERIGE

Vi vet att vi inte står ensamma i världen. Ska vi nå framgång inom hållbarhetsarbetet måste vi hitta kroka arm med flera och söka nya vägar att göra saker bättre. Och vi kan inte tänka oss någon bättre väg att gå än att samarbeta med de bästa. Därför känns det fantastiskt att vi fått möjlighet att  samarbeta med Agenda 2030 Delegationen och Fossilfritt Sverige.

Genom dessa samarbeten får vi tillgång till inspiration och kompetens.

VI VILL LEDA UTVECKLINGEN

Vårt yttersta mål är att leda utvecklingen. Vi ser hållbarhet som en helt central del av vår identitet och vår attraktionskraft som Stockholms, Sveriges och Skandinaviens främsta attraktion. Vi vill vara ett föredöme för andra och ligga i framkant.

Det arbetet börjar nu. Och vi har satt ett målår till 2021. Så det är bara att kavla upp ärmarna och börja agera.

Skyltskåpet vid Djurgårdsbron

Skyltskåpet vid Djurgårdsbron

Som ni vet passerar miljontals människor Djurgårdsbron varje år, och strax efter bron finns ett skyltskåp utanför Sjöcaféet och Royal Djurgården Visitor Center. Vår tanke är att vi ska förse en del av skåpet med spännande information om allt som är på gång här på Djurgården.

Därför ger vi nu medlemmarna i Kungl. Djurgårdens Intressenter möjligheten att skylta med information om vad som sker hos er just nu. Informationen ska vara rykande aktuell för veckan vi är i och avse nyheter och tips på saker att göra, dvs. evenemang.

Hur gör jag för att få en plats den kommande veckan med material i skyltskåpet?

Det finns plats för 2 st A3 affischer åt gången, vilket innebär att två aktörer får plats att samsas. Det är först i kvarn som gäller, men självklart förbehåller vi oss rätten att fördela platserna efter angelägenhet och så rättvist som möjligt. Vi byter affischerna på måndagar.

Skicka ett mail till Frida på info@royaldjurgarden.se med en förfrågan. Ange när ni vill ha informationen uppe och vad den avser. OBS! skriv ”Skyltskåp” i ämnesraden.

När och var levererar jag materialet?

–  Ni tar själva fram materialet och levererar till Royal Djurgården Visitor Center på Galärvarvsvägen 2, senast söndag eftermiddag veckan innan.

–  Affischen ska vara i A3-format

–  Affischen sitter i en vecka (eventuellt längre om ej nya förfrågningar kommer in och materialet funkar för en längre period)

Royal Djurgården Visitor Center förbehåller sig rätten att jämt fördela platser mellan intressenterna.

Stockholm Marathons nya sträckning

I år får Stockholm Marathon en ny sträckning. Denna sträckning kommer att påverka trafiken till oss i större utsträcknings än tidigare. Riktigt hur vet vi inte ännu, då samtal pågår om när och hur de allmänna kommunikationerna kan ta sig fram och det sista ordet ännu inte är sagt.

Vi uppdaterar informationen

Självklart uppdaterar vi information här på sidan med det senaste om trafiken till och från Djurgården och museiparken under eventet den 2 juni så snart vi vet mer.

Vi fortsätter självklart föra den långsiktiga dialog om hur evenemang ska förläggas hos oss för att påverka de ordinarie verksamheterna så lite som möjligt.

Vi välkomnar löparna

Trots att eventet ställer till det för oss, vill vi samtidigt välkomna löparna. Vi älskar ju att ta emot gäster. Fundera gärna på hur ni visar upp er verksamhet och samtidigt som vi hejar fram alla som springer – blir det ”spring så spelar vi” i år också?

Nytt samarbete med Stockholm LGBT

Stockholm LGBT

Vi har nu blivit medlemmar i Stockholm LGBT, ett nätverk som lyfter Stockholm som ett fantastiskt besöksmål för hela regnbågsfamiljen.  Stockholm LGBT är ett nystartat initiativ och en efterföljare till Stockholm Gay & Lesbian Network. För oss här på Djurgården är det självklart att vara med nu när man nysatsar!

Några av våra aktörer på Djurgården, så som ABBA The Museum, PopHouse och Vasamuseet är också medlemmar – helt rätt tycker vi!

Som medlemmar bidrar vi med information om Djurgården och allt som händer här bland annat genom att vi har plats på stockholmlgbt.com med en bild och en kort text om Djurgården. Vilket betyder att vi har ännu en plattform att nå ut till våra besökare.

Vad är Stockholm LGBT?

Stockholm LGBT jobbar med att marknadsföra Stockholm som en öppen stad där det läggs stor vikt på mångfald och integration. Målgrupp är hela regnbågsfamiljen. Man arbetar med kommunikation, pressresor och event. Här kan vi vara med och bidra. Företaget är nystartat och två av deras samarbetspartners är QX och Stockholm Gay Life.

Vi vet att engagemanget är stort på Djurgården av att få vara med i diskussionen och att många här har varit delaktiga under Prideveckan. Samarbetet med Stockholm LGBT är en extra satsning på en för oss viktig målgrupp. Vi har mycket att erbjuda för alla och vi vill självklar berätta att vi har öppet året runt.

EuroPride

I år är det Europride i Stockholm, mellan 27 juli-5 augusti, vilket betyder att Sverige har ögonen på sig. Nu börjar det bli dags att tänka på vad vi kan göra gemensamt för att visa vårt stöd.

Förra året, precis innan Prideveckan hölls Run for Pride, Sveriges enda och första HBTQ-lopp, helt fantastiskt och passande att ha här på Djurgården – som hålls även i år. Under Stockholm Pride, som är Skandinaviens största Pridefestival – nu även Europride – har vi chansen att visa framfötterna som Skandinaviens största attraktion.

Djurgården del i upprop för bättre integrering

Djurgården del i upprop för bättre integrering

I slutet av förra året samlades representanter för Sveriges besöksnäring på Djurgården för att delta i den fjärde upplagan av Skandinavien Green Tourism Camp, en s.k. BarCamp för  hållbar turismutveckling. Efter två dagar av generös kunskapsdelning skrev deltagarna under ett upprop för bättre integrering – ett upprop som nu leder vidare.

Självklart är Djurgården del i upprop för bättre integrering. För oss är ju ett öppet välkomnande Djurgården för alla vår mission.

Hur kan besöksnäringen visa vägen?

Temat vid BarCampen på Djurgården var Hur kan besöksnäringen visa vägen?

Utgångspunkten för mötet var FN:s engagemang i att få parterna i vår näring att arbeta tillsammans med ambitionen att göra turismen till en katalysator för positiv förändring.

Det var en utmaning vi tar till oss.

Som alltid på en BarCampen var fokus på kunskaps- och erfarenhetsutbyte. Samtidigt fick vi möjlighet presentera Djurgården och vår hållbarhetsarbete här för att hållbarhetsengagerade kollegor från norr till söder. Vi fick visa upp ABBA The Museum och POP House, Scandic Hasselbacken, Skansen, Gröna Lund och Rosendals trädgård. Och Djurgården imponerade i mångfald, initiativ, samarbete och värdskap.

Djurgården del i upprop för bättre integrering och hållbar utveckling

BarCamp-deltagarna enades om ett upprop, vilket nu har publicerats i bland annat Aktuell Hållbarhet, Norran (låt besöksnäringen ta ett större ansvar för nyanlända, i Östra Småland (En bransch som vill ge nyanlända jobb)  med flera tidningar. Och resultatet av uppropet lät inte vänta på sig. I april är vi som står bakom uppropet inbjudna till Arbetsförmedlingen för att där ta frågan vidare. Det kommer att bli ett spännande och viktigt samtal.

Är du nyfiken på vad som stod i uppropet? Läs det gärna nedan.

Låt besöksnäringen ta större ansvar för bättre inkludering

Trots att besöksnäringen är en av landets snabbaste växande branscher får företagen lite hjälp med att anställa nyanlända. Det är hög tid att hitta ett väl fungerande arbetssätt för att matcha arbetssökande med arbetsgivare, skriver företrädare för besöksnäringen.

Ungdomsarbetslösheten är rekordlåg och inom alltfler sektorer råder det brist på folk. Men för de nyanlända ser situationen mörkare ut; här är arbetslösheten hög och vi riskerar ett långvarigt utanförskap. Besöksnäringen vill ta ett större ansvar; vi har både behov och vilja att anställa fler än någonsin förut, gärna många nyanlända. Men för att det ska ske måste hindren på arbetsmarknaden undanröjas.

Nyligen samlades representanter från svensk besöksnäring på BarCamp på Djurgården i Stockholm för att samtala om de gemensamma möjligheter och utmaningar som branschen står inför inom hållbarhetsområdet. Ett tema som blev en tydlig tonsättare för de två dagarna var önskemålet att bättre integrera nyanlända. Det blev uppenbart att besöksnäringen vill vara en del av att hålla ihop landet, bidra till att minska klyftorna och undvika att vi får ett långvarigt eller permanent utanförskap för nyanlända. Besöksnäringens välkomnande och öppna attityd går igen i hur vi ser på de som nyligen kommit till Sverige – allt annat går emot näringens själva essens.

Besöksnäringen är den snabbast växande basnäringen i Sverige och med det en viktig jobbmotor – 20 procent av alla nya jobb i Sverige åren 2007–2015 skapades inom besöksnäringen, som också har en historik av att vara en första arbetsplats. Vi vet hur viktigt detta första jobb är; det är så man kommer in i samhället, får erfarenheter, kontakter och en kontext att bygga på.

Besöksnäringen är också till sin natur internationell. Våra gäster kommer från hela världen och det gör också vi som jobbar här. Över 37 procent av alla som är sysselsatta i besöksnäringen är födda utomlands och 6 av 10 företag drivs av människor som är födda i ett annat land. Det är betydligt högre andelar än i någon annan bransch. Dessutom är nästan 30 procent av oss under 25 år. Branschen har låga trösklar för de som vill starta eget, för de med medhavd yrkeserfarenhet och för dem som söker ett instegsjobb. Allt detta är en tillgång för branschen och en förutsättning för dess tillväxt och utveckling.

Vi ser att arbetskraftsintensiva sektorer har en särskilt viktig roll i att hantera en fungerande och effektiv inkludering. I takt med att automatiseringen ökar, minskar efterfrågan på arbetskraft i tillverkningsindustrin. Därmed blir servicesektorn alltmer nyckeln till att ge möjlighet för hitflyttade att använda sin förmåga, kunskap och vilja för att hitta sysselsättning.

För att kunna fortsätta på den inslagna vägen och för att kunna nå regeringens mål om Europas lägsta arbetslöshet, behöver vi öka samhällets kapacitet att inkludera våra nya medborgare som flytt eller flyttat hit. Nu gäller det för Arbetsförmedlingen och regeringen att tillsammans med besöksnäringen underlätta för de nyanlända att komma i arbete – och i besöksnäringen finns många uppenbara ingångar.

Besöksnäringen har varit starkt pådrivande för att få snabbspår för nyanlända till sektorer med brist på folk, men det enda vi hittills fått inom sektorer som rört oss är för kockar. Logiken från Arbetsförmedlingen verkar ha varit enkel: Den som exempelvis i Syrien lagat meze från Mellanöstern kan rimligen göra det också i Sverige. Men hittills är resultaten inte tillfredsställande; byråkratin är omfattande och långt färre har kommit ut på arbetsmarknaden än vad vi hade förväntat och förberett oss för. Dessutom är avgränsningen alltför snäv; besöksnäringens behov av arbetskraft är mycket bredare än bara kockar och inom många områden skulle språkkunskaper, kulturella insikter och mycket annan kunskap som nyanlända besitter göra vår näring mer konkurrenskraftig vilket i sin tur skapar ökade skatteintäkter och ytterligare möjligheter att anställa.

Det är hög tid att hitta ett väl fungerande arbetssätt för att matcha arbetssökande med arbetsgivare. Vi förväntar oss betydligt högre prioritet och draghjälp från berörda instanser i framtiden och uppmanar regeringen att se över hur Arbetsförmedlingen arbetar med snabbspåren.

Som en av Sveriges snabbast växande branscher vill besöksnäringen välkomna nyanlända i lika hög grad som vi välkomnar våra gäster. Men vi kan inte undanröja hindren på egen hand; regeringen och arbetsförmedlingen måste vara med.

Camilla Zedendahl, Kungl. Djurgårdens Intressenter och Green Meeting Industry Council
Katarina Thorstensson, Göteborg & Co
Mattias Goldmann, Fores
Andreas Olsen, Hotell Kristina
Anna Hegethorn, Smålands Turism AB
Björn Johannessen, Karlstad CCC
Carin Broryd, Parks and Resorts
Cathrine Dehli, Nordic Choice Hotels
Cecilia Fjellman, Visit Värmland
Erik Huss, Husstainability
Jan Peter Bergkvist, SleepWell AB
Jens Johansson, U&We
Joakim Ritzén, Visit Linköping
Julia Senninger, Hållbara Restauranger
Karin Assarsson, Sigtunastiftelsen
Kristin Lundén, Münchenbryggeriet
Lotta Boman Sigtunahöjden, Hotel & Conference
Lotta Zacke, Uppsala Konsert & Kongress
Louise Gustafsson, Rezidor Hotel Group AB
Maud Ån, SITE II Projekt
Petra Löfås, Svenska Mässan & Gothia Towers
Richard Lindberg, One Planet Rating AB
Simone Wenzel, Biosfärområde Blekinge Arkipelag
Stefan Johansson, Strömma Turism & Sjöfart AB
Sylvia Nylin, Svenska Möten
Tin-Tin Jersild, Stiftelsen Rosendals Trädgård