close

Goda-grannar-biljett mellan Liljevalchs och ABBA The Museum

ABBAskylt.jpg

Hurra nu blir det Goda-grannar-biljett mellan Liljevalchs och ABBA The Museum. Under Vårsalongen 2019 satsar nämligen Liljevalchs och grannen ABBA The Museum på ett biljettsamarbete som ger cirka 25 procents rabatt.

Det är bara ett stenkast mellan de goda grannarna Liljevalchs och ABBA The Museum på Djurgårdsvägen. Medan Vårsalongen 2019 pågår – den 25 januari till 24 mars, ges möjlighet att besöka båda attraktionerna till extra bra pris. Det kan bli en heldagsupplevelse på Djurgården eller besök under två olika dagar.

Den som har entrébiljett (80 kronor) från Liljevalchs visar upp den på ABBA The Museum och får då betala 175 kronor. Det går också att direkt i kassan köpa en “Goda-grannar-biljett” för 249 kronor.

Klicka här för att förköpa en Goda-grannar-biljett
(text endast på engelska, svensk version kommer)

Ett samlat Royal Djurgården till Finland

Idag öppnas portarna till Matka Nordisk Travel Fair i Helsingfors och Royal Djurgårdens starka aktörer ställer för första gången ut under egen flagg på en internationell mässa. Sju grannar och besöksmål har begett sig från Royal Djurgården till Finland för att välkomna de finska besökarna till sig.

Matka Nordisk Travel Fair i Helsingfors, som pågår under fyra dagar, besöks av över 50 000 under konsumentdagarna och över 20 000 under fackdagarna. Sju av Djurgårdens aktörer står sida vid sida för att bjuda in och välkomna de finska besökarna till sig: ABBA The Museum, Junibacken, Nordiska museet, Skansen, Tekniska museet, Vasamuseet, Vikingaliv.

Och tillsammans har man många nyheter att berätta om: I april öppnar Baltic Sea Science Center på Skansen och utställningen Mamma Mia! Behind the movie magic på ABBA The Museum. Den internationella publiksuccén Robots kommer till på Tekniska museet i juli och Nordiska museet producerar en utställning om Arktis som öppnar hösten. Vasamuseet bjuder på ett spännande porgram med drottning Kristina som tema, Vikingaliv har inlett ett samarbete med HBO Nordic runt serien Vikings och Junibackens barnteaterensemble lockar de unga.

– Djurgården visar upp Sveriges starkaste besöksmål, och när vi visar upp oss tillsammans på den internationella arenan och berättar om alla nyheter och allt som finns inom promenadavstånd mitt i hjärtat av Stockholm, då inser man vilken världsattraktion Djurgården är, säger Camilla Zedendahl på Kungl Djurgårdens Intressenter som samlar aktörerna.

Djurgårdens aktörer har bestämt sig för att lägga konkurrens åt sidan för att samarbeta mot en gemensam vision och för att tillsamman lyfta Royal Djurgården som besöksmål. Att ställa ut på Matka är en del i detta arbete.

Det händer på Skansen under 2019

Vill du planera för hela 2019? Och inget missa? Då kan en lista över aktiviteter på Skansen under 2019 i en kort och koncis sammanfattning var en utmärkt utgångspunkt i planeringen för dina besök på Royal Djurgården. Det blir sporttlov, påsk, nationaldag, midsommar, allsång, jazz, livekonserter, folkmusik, dans och öppet i en rad kulturhistoriska miljöer. Hösten bjuder på höstmarknad, höstlovsrys, och vintern på julmarknad, luciafirande och nyårstalare.

25 januari Isbanan öppnas för säsongen på Bollnästorget och håller öppet till 17 mars.

26 januari – Winter Run – löptävling på 5 och 10 km på Djurgården med start, mål och varvning på Skansen.

6 februari Samiska nationaldagen uppmärksammas med visningar, berättelser och sång vid samevistet.

23 februari – 3 mars Sportlov med KP – massor av kul!

23 februari – 20 april Cirkusskola – gå på lina, jonglera, klättra och rocka rockring varje lördag i Bragehallen. Även på sportlovsdagarna 25 februari – 1 mars.

13 – 22 april Påsk med marknad, traditioner och påskkärringar.

18 april Skärtorsdag – alla barn som kommer utklädda till små häxor har fritt inträde.

Baltic Sea Science Center invigs preliminärt v 14 alt 15. Kunskapscenter med inriktning Östersjön.

30 april Valborg firas med tal till våren, underhållning och stor eld på Solllidenplan.

1 maj – 30 september Lill-Skansenteatern har föreställningar helger och röda dagar under maj och september och dagligen juni – augusti.

17 maj Norges nationaldag firas med tåg, tal, musik och folkdräktsklädda besökare.

18 – 19 maj Tjolahopp, tjolahej – Astrid Lindgrens värld på Skansen i samarbete med Rabén & Sjögren, Astrid Lindgrens Värld och Saltkråkan.

21 maj Barn och böcker – temadagar för barns läslust och språkutveckling i samarbete med utbildningsförvaltningen Stockholms stad, Stockholms stadsbibliotek och ALMA.

22 maj Dagen för Biologisk mångfald.

30 maj Folknykterhetens dag firas i Ordenshuset Brofästet.

6 juni Sveriges Nationaldag med stort festprogram med den kungliga familjen.

15 juni Drop in-bröllop för alla som vill göra slag i saken på ett sommarvackert Skansen.

18 – 19 juni Buföring – gårdens djur flyttas till sommarbetet under musik och sång.

21 – 23 juni Midsommarfirande med midsommarstång, små grodorna, folkmusik från Sverige och andra länder.

25 juni – 13 augusti Allsång på Skansen – med Sanna Nielsen som allsångsledare på scenen varje tisdag.

29 juni, 10 – 12 juli Slåttern går Pröva på att slå gräs med lie.

30 juni – 18 augusti Barnens allsång söndagar med Ayla Kabaca och Krumelurorkestern.

1 juli – 19 augusti Blå måndag – jazz på Sollidenscenen varje måndag.

2 juli Rosens dag.

2 augusti – BAO med Benny Andersson, Helen Sjöholm och Tommy Körberg framträder på Sollidenscenen.

8 – 11 augusti Möt romerna på Skansen

24 – 27 augusti Lin och ull – Skansen byalag visar allt från skörd av lin till vård av ylle.

25 augusti Spinnrocka loss! Tävling i att spinna ull i samarbete med Slöjd Stockholm.

28 augusti Med alla sinnen – en dag i samarbete med FUB.

28 – 29 september Höstmarknad anno 1900 – skådespel, kroppkakor och metervis med korv till försäljning.

26 oktober – 3 november Fasor från förr – höstlov på Skansen med gott om väsen, spöken och oknytt.

30 november – 1 december Julmarknad samt 7 – 8, 14 -15 och 21 – 22 december

13 – 15 december Luciafirande.

14 december – konsert med Skansens Lucia på Sollidenscenen.

24 december Julaftonsöppet på Skansen

31 december Nyår på Skansen med nyårsklockor, underhållning och fyrverkerier

Obs! Med reservation för ändringar.

Publikrekord för Liljevalchs 2018

Det blev publikrekord för Liljevalchs 2018 – året då man åter öppnade på Djurgården. När siffrorna räknats samman noteras den makalösa siffran 340 902 besökare på fyra utställningar och två mässor.

Lars Lerin var förstås namnet som lockade flest till oss på Royal Djurgården och konsthallen den gångna sommaren. Utställningen med med Lerins akvareller pågick från 18 maj till 9 september och fick 189 347 besökare. Detta trots det ovanligt varma vädret – värmen påverkade även Liljevalchs som i sin kulturmärkta byggnad inte kunnat bygga in modernaste ventilationsteknik.

Men året började med en omåttligt populär Vårsalong. Efter två års utlokalisering till Stockholm City under arbetet med grundförstärkning och renovering, var den snart hundraåriga institutionen tillbaka i det rosa huset på Djurgården. Och många ville säga välkommen tillbaka – noga räknat 122 146 stycken.

Övriga utställningar under 2018 var arkitekten Petra Gipp på våren och Sovjetisk affischkonst på hösten och in på 2019. Därtill kom två konstmässor som gäster i Liljevalchs lokaler: Market Art Fair i april och Grand Antiques Art & Design i september.

2000-talets bästa publikår tidigare var 2009 med Vårsalong, Ikea 50 år och mattikonen Märta Måås-Fjetterström (172 590 besökare) och 2015 med Vårsalong, Hertha Hillfon och modesatsningen Utopian Bodies (168 577 besökare).

Allt om Jullovet på Djurgården!

Här på Djurgården finns det ett stort utbud av jullovsaktiviteter för hela familjen. Jullovet är som alla andra lov en lång högtid för barnen. Vad passar då bättre än familjeaktiviteter för att få en härlig stund ihop?

Planera in en heldag eller flera med att besöka några av våra museer som har massor av mysiga, roliga och spännande aktiviteter för stora och små under hela jullovet.

Här kommer våra bästa jullovstips!

(Scrolla ner ifall du vill se samtliga aktiviteter som sker på Djurgården)

I HAVETS DJUP

Till jul öppnar Sjöhistoriska museets nya aktivitetsrum Blubb. Därför går deras jullovsaktiviteter i marinarkeologins och undervattensvärldarnas tecken.

!

I lekrummet BLUBB får du följa med in i en magisk del av Östersjön med ubåtar, fiskar sjunkna skatter och vrak. Här är det fritt fram för lek och fullt med saker att se och göra: Åka rutschkana i segelfartyget, styra fiskebåten, meka och lösa problem i maskinrummet, klä ut sig till kapten, undersöka den sjunkna lasten, pausa och lyssna på sagor bland sälarna.

Men det blir naturligtvis även andra lovaktiviteterna i hela museet. Så som tävlingen kistjakt, därdu får leta efter kistor, svara på frågor och tävla om tio fina priser från museets butik. Skaparverkstaden Ruskpricken håller också öppet därdu kan bygga ditt eget vrak eller vad du vill. Du kan också gå på de guidade visningarna ”Att dyka i havets djup” som passar utmärkt för barn mellan 5-8 år eller ”Vad döljer sig i havets djup” som passar bättre för lite äldre barn mellan 9-12 år.

När: 26-30 december och 2-8 januari.

Klicka här för mer information on Jullovet på Sjöhistoriska museet!

VERKSTAD OCH FAMILJEVISNINGAR

Bli inspirerad av den färgstarka utställningen Feathers på Etnografiska museet tillsammans med hela familjen på jullovet. Följ med på familjevisningar där du färdas runt om i världen där man använt sig utav fjädrar fram till våra dagar. I verkstaden fortsätter sedan temat fåglar, där du kan bygga din egen fågelholk.

När: 27-30 december och 2-6 januari

Klicka här för mer information om jullov på Etnografiska museet!

TEATER OCH MUSIK 

Under Junibackens jullov har du möjlighet att uppleva Tommy och Annikas första, storslagna möte med Pippi Långstrump i teatern Pippi flyttar in som spelas tre gånger varje dag under lovet. Utanför Villa Villekulla bjuder också Junibackens egen ensemble in små och stora för att spela och sjunga låtar ur Astrid Lindgrens stora låtskatt. Tillsammans bildar ni Astrids bästa band.

Den 19 december öppnade Junibacken en ny utställningsyta inspirerad av Stina Wirséns populära Vem-böcker. Här kan barn och vuxna tillsammans bygga med jättestora klossar. Vem bygger, vem river? är en interaktiv utställning där ni upplever tillsammans, som utmanar fantasin och kreativiteten hos både små och stora.

När: 26 december- 6 januari

Klicka här för mer information om jullovet på Junibacken!

JUL FÖR BÅDE STORA OCH SMÅ

Under jullovet på Nordiska museet kan du bli en Tidsdeckare, gå på sagostund, resa tillbaka till 1890 i Lekstugan och följa med på familjevisning. Den 13 januari avslutas Nordiska museets julfirande med en klassisk julgransplundring.

När: 22 december – 8 januari

Klicka här för mer information om jullovet på Nordiska museet!

SKAPARVERKSTAD 

På Riksidrottsmuseets jullov kan du skapa roliga skidåkare av piprensare i museets verkstad.

När: 27 – 30 december och 2 januari – 6 januari

Klicka här för mer information om jullovet på Riksidrottsmuseet!

BARNENS JUL PÅ SKANEN 

Julen är barnens högtid och på Skansen har de barnaktiviteter som hör julen till. Julstämning i massor, dans kring granen och pyssel.

I skogens hus på Skansen pågår pyssel och ljusstöpning. Med egen fantasi får barnen göra gammaldags glanspappershjärtan, marknadskarameller eller karamellstrutar. I Skansens hus och gårdar kliver du rakt in i julfiranden från förr. Se vilka rätter som fanns på julbordet från olika epoker och lär dig mer om våra jultraditioner. Det finns också olika julpromenader att välja bland, Stora och lilla julturen, Spår av tomten och Bland tomtar & bockar.

Passa även på att besöka Lill-Skansen där du får hälsa på smådjuren, rid ponny eller ta ett varv på övre området och hälsa på djuren under vintertid.

Skansen-Akvariet som fyller 40 år bjuder på fri entré under hela jullovet. På Skansen-Akvariet finns allt från apor, fiskar och krokodiler, till skorpioner, papegojor och grodor och är en spännande och exotisk del av Skansen.

När: 22 december – 6 januari

Klicka här för mer information om jullovet på Skansen!

AKTIVITETER FÖR HELA FAMILJEN PÅ TEKNISKA MUSEET

Ta en paus från julstöket och gör någonting riktigt spännande och roligt tillsammans med familjen. På Tekniska museet får du uppleva spelupplevelser, experimentshower och testa VR-spel under jullovet.

Museets kluriga museivärdar bjuder på en ny experimentshow och tar med dig upp i luften – ta ett djupt andetag och häng med! Lär dig mer om vad tryck är, hur länge vatten kokar i vakuum och hur en marshmallow ser ut i rymden?

Modelljärnvägen är som vanligt i gång och i restaurangen kan du ladda batterierna med både mat och fika

När: 27 – 30 decemner och 2 januari – 6 januari

Klicka här för mer information om jullovet på Tekniska museet.

FAMILJEVISNINGAR PÅ VASAMUSEET! 

Under jullovet bjuder Vasamuseet på extra aktiviteter så som guidade familjevisningarna Bygga, lasta, segla och Från Havets djup.

Bygga, lasta, segla – Vasa skulle bli Sveriges främsta krigsskepp. Vad behövdes för att bygga det och hur gick det till? Få reda på mer om bygget av Vasa och avsluta med att segla iväg i upplevelserummet Under däck. För barn 4-10 år.

Från havets djup – När Vasa hittades öppnades en lucka till 1600-talet. Skeppet var fyllt med spännande föremål. Pröva att vara marinarkeolog och funderar över vad saker kan ge för ledtrådar till människor och deras liv för länge sedan. För barn från 7 åroch uppåt.

När: 26-31 december och 2-9 januari

Klicka här för mer information om jullovet på Vasamuseet!

KÄNN OCH SMAKA PÅ VIKINGATIDEN

På Vikingalivs jullov blir det allt från barnteater till temavisning om HBO Nordics serie Vikings.

Vågar du möta Egil Skallargrimsson i Vikingalivs barnteater? Egil var en riktig värstingviking som nu vaknat upp på Vikingaliv. Han och hans stökiga gäng behöver barnens hjälp att hitta tillbaka till Vikingatiden.

Känn och smaka på Vikingatiden på Vikingalivs barnvisningar under lovet. Vilka var egentligen vikingarna? Hur var det för de som gav sig av i viking? Och hur var livet för de som stannade hemma på gården? Rekommenderas från 7 år.

När: 26 december – 8 januari

Klicka här för mer information om jullovet på Tekniska museet.

Tekniska museet vinner S:t Julianpriset

Tekniska museet vinner S:t Julianpriset

På Djurgården arbetar vi med tillgänglighet för alla. Tidigare har Vasamuseet, Gröna Lund och Skansen fått S:t Julianpriset och nu har Stockholms stad även uppmärksammat Tekniska museet för deras fleråriga arbete med att göra museet tillgängligt för fler besökare.

Det är Stockholms Stad som nu hyllar Tekniska museet för kreativa satsningar på tillgänglighet. S:t Julianpriset delas ut till organisationer som arbetar aktivt för att främja tillgänglighetssatsningar. Tekniska museet har i flera år satsat på att göra museet tillgängligt för besökare med både kognitiva och fysiska funktionsvariationer. Arbetet innefattar förutom ramper och hissar även anpassad information på hemsidan, öppettider, besökar- och pedagogtäthet samt utställningsdesign.

MegaMind

Den utställning som främst uppmärksammas genom S:t Julianpriset är interaktiva MegaMind. I utställningen får besökare lära sig genom att testa, röra, experimentera och utforska. Tillgänglighet har varit en del av utställningsbyggandet redan från start. Tekniska museet har även gjort ytterligare satsningar genom MegaMind Funkis, öppettider med begränsat antal besökare och fler pedagoger.

Information

En kärnfråga i tillgänglighetsarbetet har varit hur besökare tar till sig information och att det ska vara möjligt på olika sätt. Tekniska museet har information tillgänglig för dem som vill ha detaljerad information, för dem som vill ha information genom rörligt material eller visuell kommunikation och för dem som vill ha information genom olika medier. MegaMind har ett informationssystem som låter besökarna välja hur de vill ta till sig information.

S:t Julianpriset

S:t Julianpriset delas varje år ut för att uppmärksamma företag, verksamheter och organisationer som aktivt arbetar för att alla, oavsett funktionsförmåga, ska kunna delta i samhället på lika villkor.

Tekniska museet vann pris i kategorin “Tillgänglig information och kommunikation” med motiveringen: “Utställningen MegaMinds har ett fullt ut inkluderande förhållningssätt i sin utformning. Ingen ska exkluderas, alla ska kunna delta. Den tekniska framtiden är verksamhetens vardag och rymmer även universella lösningar på tillgänglig information och kommunikation. Genom att involvera sakkunniga, forskare och referensgrupper når de en bred kompetens. Deras arbete gör dem till ett gott exempel för andra.”

 

 

Ge bort en upplevelse – tips på årskort eller presentkort på Djurgården

tips på årskort eller presentkort på Djurgården

Årets julklapp är det återvunna plagget – bra tycker vi och tänker att man kanske inte ens behöver ge bort prylar. På Djurgården kan vi erbjuda alla sorters upplevelser. Som räcker hela 2019. Här har vi samlar tips på årskort eller presentkort på Djurgården.

Så känner du att det räcker med prylar hemma? Då erbjuder vi den perfekta julklappen till dig, dina vänner eller din familj – en present som räcker länge, nämligen ett årskort eller ett presentkort att nyttja när det passar. Allt ifrån en hel konsertsommar på Gröna Lund, kurser på Rosendals Trädgård, till konst och matupplevelser finns det att välja på.

Vi har sammanställt en  listan för att underlätta julshoppingen!

(Vill du istället ge bort ett fint paket med något från Djurgården så har vi samlat några tips från våra fina museibutiker. Där kan du hitta lite annorlunda julklappar. Läs om detta här!)

Följ bara länkarna nedan, så hittar du all information du behöver.

Tips på årskort eller presentkort på Djurgården 2019

Presentkort

ABBA The Museum
Cirkus
Junibacken
Ocean Bus
Spritmuseum
Rosendals Trädgård
Oaxen Krog & Slip
Ulla Winbladh
Djurgårdens Ekolyx

Årskort

Gröna Lund
Junibacken
Nordiska museet
Polismuseet
Prins Eugens Waldemarsudde
Skansen
Spritmuseum
Tekniska Museet
Thielska Galleriet
Vasamuseet 

Vi hoppas att du hittat något som du gillar bland våra tips på årskort eller presentkort på Djurgården och hoppas att få se dig och dina nära och kära här varje dag under 2019!

Julklappstips från Djurgården – besök våra museibutiker

Nu närmar sig julen med stormsteg och du kanske stressar över att hitta den perfekta gåvan till alla nära och kära. Glöm stressen och skäm bort dig själv med ett museibesök istället. Vi kan nämligen lova att du samtidigt kan lösa din julklappsångest. På Djurgården finns  fantastiska museibutiker där du hittar annorlunda gåvor. Dessutom är butikerna i sig ett rent nöje att besöka.  För att göra det ännu enklare för dig har vi samlat några Julklappstips från Djurgården här. 

(Vill du istället ge bort trevliga upplevelser i julklapp?  Här kan du hitta en listan över presentkort och årskort på Djurgården!)

Julklappstips från Djurgården

ABBA The Museum

 

I ABBA the Museums butik hittar du allt som har med ABBA att göra, oavsett om det är T-shirts, muggar, ABBA-monopol (ja, det finns på riktigt!) eller honung, såklart kallad Honey, Honey. Butiken ligger precis innanför ingången och det krävs inte biljett för att gå in och hitta din favoritpryl. De säljer såklart även CD- och LPskivor, både från ABBA men även bandmedlemmarnas egna projekt.

Personalens tips:

Butiken släpper varje år en julgranskula lagom till jul. Kulorna är i olika färger varje år och årets färg är guld. Du hittar dem uppstaplade i en snygg pyramid i butiken. Säkra din egen guldiga ABBA-julkula!

Junibacken

I Sveriges största barnbokhandel är målet att väcka barnens läslust till liv. Personalen har noggrant valt ut böcker till både stora och små. Böckerna finns även på flera olika språk förutom svenska. Här finns såklart många verk från Astrid Lindgren men även från andra svenska författare och illustratörer. När du vill ha paus från läsandet finns det även fina affischer, dockor och mjuka djur. Personalen välkomnar dig in i bokhandeln även utan biljett.

Personalens tips:

Årets julklappsbok är Astrid Lindgrens Räven och Tomten.

Räven och tomten är ett litet juldrama av Astrid Lindgren och Eva Eriksson, som bjuder på magisk stämning och enastående fina bilder.
För de tyska läsarna skrev Astrid Lindgren 1950 berättelsen Räven och tomten, en fri tolkning på prosa av Karl-Erik Forsslunds diktverk med samma namn, men först julen 2017 publicerades den för första gången på svenska.
Eva Eriksson, älskad illustratör till bl a Ulf Stark, Rose Lagercrantz och Ulf Nilssons böcker, har aldrig tidigare illustrerat en text av Astrid Lindgren. Tillsammans gör de bilderboksmagi med Räven och tomten. En julboksklassiker att räkna med många jular framöver

 

Nordiska museet

Nordiska museets butik är helt nyrenoverad med ett nytt och trevligt sortiment. Hela sortiment består av nordiska produkter – stickade tröjor från Island, halsdukar från Grönland och skäggtvål från Norge. Dessutom säljs under delar av året äppelmust producerade av äpplen från Nordiska museets övriga anläggningar. Du kan enkelt besöka butiken genom att lösa en gratis butiksbiljett i entrékassan.

Personalens tips:

 

Personalen i butiken vill rekommendera dig att kolla in Berchska samlingen, en unik samling anteckningsböcker, prints och vykort inspirerade av en av museets mönstersamlingar.

Tekniska museet

Tekniska museets spännande butik innehåller ett välfyllt och unikt sortiment som är spännande för alla åldrar. De erbjuder pussel, smarta böcker och kluriga spel. För dig som har årskort på Tekniska museet gäller 10 % rabatt på ordinarie priser. Ett besök i butiken är smidigt då du inte behöver biljett till museet.

Personalens tips:

Refo är en serie smycken gjorda av återvunna material i spännande design, perfekt för dig som vill bidra till en mer hållbar konsumtion! Smyckena är gjorda av datortangenter, dragkedjor etc.

Prins Eugens Waldemarsudde

 

 

 

 

 

 

 

I denna butik hittar du många fina föremål relaterade till museets utställningar. Här kan du köpa vykort, utställningskataloger, konst- och trädgårdsböcker samt även den berömda Waldemarsuddekrukan som endast går att köpa här. Dessutom kan du köpa blommor och krukväxter från deras eget trädgårdsmästeri efter tillgång och säsong. Butiken ligger precis innanför entrén och kräver inte biljett.

Personalens tips:

En av Prins Eugens många vänner var konstnären Per Hasselberg. Flera av hans verk finns både inomhus och utomhus på Waldemarsudde. Även i butiken kan du hitta denna vackra gipsavgjutning av Mignon.

Här var fem tips vi tagit fram. Men det finns flera  – alla våra museer har butiker. Så kom hit! Njut av en museiupplevelse och fixa julklappsstressen i samma veva. Enkelt.

Vi har ett tips till – kanske vill du bjuda på en museiupplevelse eller ett år av skoj på Gröna Lund? Vi har sammanställt en lista över presentkort och årskort att ge bort.

God Jul och ett gott nytt helt år på Djurgården önskar vi!

Bodluckorna slås upp – dags för Skansens julmarknad!

Det är den tid på året vi längtat efter – det är äntligen dags för julmarknad på Skansen. Den 24 november premiäröppnar bodarna sina luckor, och försäljare från hela landet packar upp julmat, textilier, trähantverk, fisk och konfekt, pepparkakshus och saffransbullar. Det blir dans runt granen med Julorkestern, det serveras rykande het glögg och nybakade små munkar, brända mandlar, kolbullar och mycket mera. Hantverkarna i stadskvarteren – glasbruket, krukmakaren och flera andra små verkstäder har öppet. Detta är någon man inte vill missa.

Självklar finns mycket gott att hitta här. Men är du sugen på att planera in några fler stopp på Djurgården kommer våra tips på platser att äta julmat här.

Julmarknaden på Skansen pågår 24 – 25 november, 1 – 2, 8 – 9 och 15 – 16 december.

136 antagna till Vårsalongen 2019

Vårsalongen 2019 på Djurgården

Rekordmånga ansökningar kom in till Vårsalongen 2019. Efter en veckas intensivt juryarbete har 136 konstnärer valts ut till Vårsalongen 2019 på Djurgården. Den 25 januari öppnar utställningen på Liljevalchs med deras 254 verk. Något ett se framemot.

Aldrig tidigare har så många velat ställa ut på Vårsalongen. 3538 ansökningar hade kommit in när tiden gick ut. Och medan byggarbetet för Liljevalchs+ bullrade utanför det rosa huset pågick ett koncentrerat studium i juryn för att av detta överflöd välja ut just de verk som tillsammans bildar den bästa Vårsalongen 2019.

68 procent av ansökningarna kom från kvinnor. Av de 136 som antogs var 79 kvinnor och 57 män, och medelåldern är 49 år. Yngst är en 18-åring från Stockholm och äldst är två deltagare som passerat 90-årsstrecket.

Den helt dominerande tekniken är måleri med 120 verk, inklusive blandteknik med måleri som grund. Därefter kommer teckning och grafik med 23 verk vardera, skulptur 22 och textil 18.

Ett 60-tal av de uttagna kommer från Storstockholmsområdet. I övrigt är spridningen stor, från Alingsås till Ör.

I årets jury ingick konstnärerna Helene Billgren, Susanne Vollmer och Lasse Åberg, den senare tillika museichef. Som sedvanligt var Liljevalchs chef Mårten Castenfors juryordförande.

Det finns alltså anledning att längta till januari och Vårsalongen 2019 på Djurgården och på underbara Liljevalchs.

Julmiddag på Djurgården

Klassiska björnköttbullar, Janssons Frestelse, saffranskokta päron, grönkålschips, julskinka, syrad mjölkglass och humlad grädde. Här på Djurgården kommer du finna det julbord som passar dig allra bäst. Klassiskt svenskt julbord, julbord med vilda smaker från Norrland eller julbord som erbjuder mycket vegetariska och veganska alternativ. Nedan har vi samlat våra tips bland Djurgårdens många julbord.

 • Julmiddag på Spritmuseum: visning med provning, middag baserat på traditionella råvaror i ny tappning.

Julen på Spritmuseum börjar med ett glas av deras egen glögg samt kryddkaka. Gå vidare in i museet där det bjuds på bland annat sill, nubbe, julskinka och julöl samt några åfanismer* om julen och dess traditioner. Visningen tar ca 45 minuter. Innan det blir dags att slå sig ner till bords får ni också se den nya utställningen En Kryddad jul med fokus på kryddning av svenska drycker, både historiskt och samtida och David Shrigley – Exhibition of Giant inflatable Swan-things.

*åfanism – å fan, saker du troligen inte hade en aning om.

Julmiddagen serveras sedan i museets restaurang som i slutet på november och under december kryddat sin avsmakningsmeny med julens godaste smaker. Årets sex serveringar inkluderar gravad strömming med syrad grädde och malt, anka stekt på benet med glödbakade rödbetor, himmelsraften från Oviken med kvitten och som avslutning clementincurd med risgrynsmaränger, syrad mjölkglass och humlad grädde. En vegetarisk meny finns även till hands.

När: Från 27 november.  

För mer information om julbord på Spritmuseum klicka här

 • Midvintergille på Vikingaliv

Kvällen startar med glögg vid museets sprakande eldar och vedkorgar och fortsätter sedan med en guidad visning om vikingatiden. Därefter följer en resa, Ragnfrids saga, där ni med ljus, ljud och stämningsfulla miljöer färdas genom vikingarnas plundringar i väst och trälhandeln i öst. Kvällen fortsätter på museéts restaurang Glöd. Här erbjuds en trerätters middag med traditionell julmat så som flera sorters sill, kallrökt lax, julskinka, köttbullar, prinskorv, revbensspjäll, Janssons frestelse, ostkaka och julgodis.

När: 3 december – 16 december

Boka här: Christer Andersson – 070 245 04 77, Diana Rönnögård – 0760 044 853 
eller maila – boka@vikingaliv.se

 • Ulla Winbladh välkomnar alla till en riktigt God jul på Djurgården

På Ulla Winbladh är julbordet upphöjt till konst. Målsättningen är alltid att bjuda på en upplevelse som är långt mycket större än de hemlagade delikatesserna på julbordet. Den stämningsfyllda inramningen är lika viktig som att det finns 23 sorters sill, nybakat vörtbröd, perfekt tempererat dopp i grytan, knäckig knäck och minst 12 olika nubbesorter. För att inte tala om de tusen juleljusen, luciatåget, den äkta granen, de stärkta linneservetterrna, apelsinerna med nejlikor och nissarna som nitiskt övervakar att allt är fräscht och välfyllt. Ulla Winbladh lämnar inget åt slumpen.

I år har Ulla Winbladhs julbord utökats ytterligare med ett veganskt julbord genom att erbjuda ännu fler rätter. (De tummar förstås inte en millimeter på deras traditioner, utan dukar fram alla rätter som du som äter kött är van att avnjuta på Ulla Winbladhs julbord).

Du som verkligen längtar efter julmat kan göra ett klipp första veckan då Ulla Winbladh inleder julbordstiden med premiärpriser. De erbjuder också lite lägre priser när du bokar julbord tidigt i veckan eller tidigare på dagen.

När: 22 november – 23 december

För mer information om julbord på Ulla Winbladh klicka här 

 • Julbord på Vasamuseets restaurang

Starta kvällen med en tur runt Vasaskeppet tillsammans med museets kunniga guider. Efter visningen serveras egenkryddad glögg i Vasamuseets Restaurang. Museets kockar har inför julen satt samman en måltid av fina handplockade råvaror, allt tillagat från grunden med ekologiskt fokus och med stor omsorg. För ett mer familjärt och stämningsfullt sätt serveras rätterna direkt vid bordet (bordsbuffé).

När: 26 november – 21 december

För mer information om julbord på Vasa museet klicka här

 • Julbord på Rosendals Wärdshus

Mitt i grönskan på Kungliga Djurgården erbjuder Rosendals Wärdshus er möjligheten att tillbringa en dag eller kväll med fokus på vällagad mat i en vacker historisk miljö. Julmaten på Rosendals Wärdshus är en blandning av klassisk svensk julmat och tillägg av viltkött, då vi befinner oss på H.K.H. Oscar II:s gamla jaktmarker.

När: 26 november – 21 december

Klicka här för mer information om julbord på Rosendals Wärdshus 

 • Julbord på Oaxen slip

Alla har vi våra egna favoriter på julbordet, det finns något för alla och det är det som är själva essensen av julbord. Att få återse favoriter – som rökt sill, örtgravad strömming, dragon & senapsgravad lax, kalvaladåb, leverkorv, kallrökt vildsvinskorv, ingefärskryddad fläsksida, saffranskokta päron och mandelmusslor med sylt och grädde…

Precis som tidigare år ute på ön Oaxen tillagas julbordet av nordiska råvaror från små producenter och allt görs från grunden, för hand av de mest utmärkta råvarorna. Det klassiska julbordet på Oaxen dukas upp i deras nordiska bistro.

När: 27 november – 22 december

För mer information om Oaxens julbord klicka här

 • Julbord med vilda smaker från Norrland

På Tyrols Julbord får du en unik och sensationell matupplevelse. De erbjuder ett av Sveriges största julbord där delikatesser från den norrländska vildmarken samsas med traditionell julmat, en tradition som inte har förändrats sedan starten 1983.

De klassiska björnköttbullarna, älgsteken, den kåtarökta fjällrödingen, den souvasbakade laxen och åkerbärsglassen kommer självklart finnas kvar, men som vanligt blir det även en hel del spännande nyheter.

När: 29 november – 24 december

För mer information om Tyrols julbord klicka här 

 • Avnjut ett klassiskt julbord på Scandic Hasselbacken

På Scandic Hasselbacken har de i många år serverat julbord under december månad och i år dukas succén upp igen för en härlig julstämning med god mat och dryck.

När: 30 november – 24 december

För mer information om julbord på Scandic Hasselbacken klicka här

 • Klassiskt julbord på Villa Källhagen

När mörkret lägger sig och julen står för dörren erbjuder Villa Källhagen ett stort, vällagat och traditionellt julbord där alla dina önskningar slår in – god mat, skummande dryck, glittrande juldekorationer och sprakande marschaller.

Food & Beverage Manager Pontus Wellén och hans brigad har lagt in sill, trillat köttbullar och smakat av senapen. Dessertbordet dukas upp av Villa Källhagens konditor Magnus Hård med marsipangrisar, tryffel, knäck och saffransgodis. Hovmästare och serveringspersonal står redo att ta emot er och ser till att snapsen är väl kyld.

När: 29 november- 24 december

För mer information om Villa Källhagens julbord klicka här

 • Godaste Julen på Villa Godthem

På restaurang Villa Godthem hedrar de den svenska matkulturen, arvet och jultraditionen. Under lång tid har de samlat recept och kunskap som förts över från generation till generation. Den kunskapen och den traditionen försöker de tillvarata och använda sig av när de lagar julmaten.

Förberedelserna är i full gång där menyupplagningar avlöser varandra, smaktester skall utmynna till den bästa råvaran, passande öl, vin och snaps skall tas fram, dukningen skall justeras, belysningen skall anpassas, jultomten skall utses…

I köket görs inlagd sill och strömming, laxen ska rökas, pastejer ska bakas. På Villa Godthem vill de gärna att du testar den gravade laxen, för förutom de klassiska recepten skapar de årligen en ny smaksättning. I år har valet fallit på apelsin och peppar. Det vegetariska utbudet blir också allt större på Villa Godthems julbord. Förutom traditionella recept såsom finsk kålrotslåda, serverar de även moderna gröna alternativ så som råmarinerade sallader, kantarellomelett, röd linssallad, rostad sötpotatis med granatäpple, grönkål- och dillchips med mera.

Du bjuds på en gastronomisk resa i Tore Wretmans anda – omsorgsfullt hemlagat julmat med klassiska råvaror.

När: 23 november – 26 december

För mer information om julbord på Villa Godthem klicka här

 • Julfesten blir sagolik på Junibacken!

Inled kvällen med värmande glögg på Sagotorget medan Junibackens personal dukar upp ett klassiskt julbord och ett härligt gottebord, intill Nybrovikens glittrande vatten. I Junibackens julbordspaket ingår en tur med Sagotåget, ett klassiskt julbord, gottebord och kaffe. Om man vill kan man välja till ett dryckespaket. Då ingår välkomstglögg på Sagotorget samt 2 glas vin eller öl. Junibacken tar emot sällskap om minimum 50 vuxna.

Klicka här för mer information om Junibackens julbord

 • Jultallrik på Sjöcaféet!

I december månad kan du beställa in Sjöcaféets Jultallrik med klassisk svensk julmat. På tallriken finns bland annat köttbullar, sill, julkorv, julskinka och gravad lax med mera.

När: I december månad

För mer information om Sjöcaféet klicka här

 • Julbord på Matmekka 

Starta kvällen med välkomstglögg & pepparkaka på Etnografiska museets restaurang Matmekka. På Matmekka lagas maten från rena, färska, ekologiska råvaror och inga onödiga tillsatser. På Matmekkas julbord får du delvis sätta ihop ditt eget julbord från 4 olika sektioner. Det kalla bordet från havet, det gröna bordet från ängar & fält, det varma Thai-bordet och det söta bordet. Från det gröna och det varma bordet serveras totalt 8 rätter som du själv väljer ut.

När:Julbordet kan bokas för större grupper kvällstid (ej onsdagar) från kl 18.00.

För mer information om julbord på Matmekka och bokning klicka här

 • Julbord över öppen eld  

Djurgårdens Ekolyx anordnar i år två julbord i Stora Skuggans historiska miljöer, med sprakande eldar och ljuvlig doft av julmat.

Börja kvällen med att gå en historisk vintervandring med Jenny från Djurgårdens Ekolyx i ljuslyktornas och oljelampornas sken. Under vandringen berättar Jenny om platsens historia och Djurgårdens rika natur. Vandringen går över stock och sten och landar vid Stora Skuggans Dansbana, där en varm glögg över en brasa väntar vid sjön Spegeldammen.

Vid Dansbanan kommer Elle från Elles Utemat att bjuda på ett julbord över öppen eld bestående av svenska rätter som älgköttbullar på Muurikka, Janssons Frestelse i fältugn, hemmagjorda sillinläggningar, varmrökt fisk och mer. Förutom de klassiska svenska rätterna kommer sällskapet att få smaka på några ryska specialiteter. Till efterrätt serveras Ris à la Malta och choklad.

När: Fredag 30 november och lördag 1 december från kl.17.00

För mer information om Djurgårdens Ekolyx julbord vid Stora Skuggan klicka här

 

 

 

 

 

Serien Vikings flyttar in på Vikingaliv

serien Vikings flyttar in på Vikingaliv

Nu kommer ett spännande tillskott på Djurgården – serien Vikings flyttar in på Vikingaliv. I samband med premiären av säsong 5B av den populära serien Vikings på HBO Nordic erbjuder Vikingaliv en unik guidad visning och miniutställning om sanningen bakom några av seriens karaktärer.

– Vi har genom ett samarbete med HBO Nordic fått möjlighet att presentera Vikings här hos oss på Vikingaliv, både genom den guidade visningen och en utställning med häftiga bilder från serien. Vi är otroligt glada och stolta över det här samarbetet säger Ida Wiremark, marknadschef.

Det var det stora intresset för serien bland Vikingalivs besökare som fick museipedagogen och arkeologen Tora Larsdotter Andersson att börja fundera på hur Vikings skulle få bli en del av Vikingaliv. Tora själv är ett stort fan av serien och har från starten kunnat dra många paralleller mellan serien och sina arkeologiska kunskaper. Den 17:e november hålls för första gången den unika visningen om sanningen bakom karaktärerna i Vikings, signerad Tora själv, på Vikingaliv.

– Vi kallar visningen; Vikings – den sanna historien. Det finns så otroligt många spännande karaktärer i serien, Lagertha, Björn och Ragnar är bara några av dem. Men att de faktiskt bygger på såväl nordiska sagor som verkliga människor är det kanske inte så många som känner till. Det känns väldigt häftigt att vi på Vikingaliv nu får presentera en guidad visning om det här säger Tora Larsdotter Andersson, arkeolog och museipedagog.

Som komplement till den guidade visningen har Vikingaliv en miniutställning om flera av de olika karaktärerna från serien.

– Vikings är i särklass en av de mest populära serierna hos oss och vi är så glada för att Vikingaliv sätter ihop den här fantastiska utställningen, säger Karin Larsdotter, PR-ansvarig på HBO Nordic.

Den guidade visningen kommer att hållas på svenska och engelska. Den ingår i Vikingalivs ordinarie entrépriser och kommer inledningsvis att hållas vid följande datum:

17 november kl 11.30 – svenska

17 november kl 14.30 – engelska

18 november kl 11.30 – svenska

18 november kl 14.30 – engelska

1 december kl 11.30 – svenska

1 december kl 14.30 – engelska

2 december kl 11.30 – svenska

2 december kl 14.30 – engelska

15 december kl 11.30 – svenska

15 december kl 14.30 – engelska

16 december kl 11.30 – svenska

16 december kl 14.30 – engelska

28 december kl 11.30 – svenska

28 december kl 14.30 – engelska

4 januari kl 11.30 – svenska

4 januari kl 14.30 – engelska

Grattis Gröna Lund till pris för Årets bästa HR-team

Vybild över Gröna Lund

Gröna Lund fick igår ta emot priset för ”Årets Bästa HR-team” som delades ut på Human Growth Award i Stockholm. Priset är instiftat och delas ut av Wise Group, där de i år hade 37 nominerade bidrag att ta ställning till. Och det var en stolt och lycklig HR-avdelning från Gröna Lund som igår gick upp på scenen på Rival för att ta emot priset.

– Vi är så otroligt glada och stolta över det här priset. För oss är det viktigt att alla ska känna sig lika välkomna alltid, både vad gäller våra gäster och våra medarbetare. Vårt mål är att vara en inkluderande arbetsplats där alla känner sig delaktiga och även känner att de kan stanna och utvecklas. Det här priset bara sporrar oss till att göra ett ännu bättre jobb, säger Ida Troive, HR-chef på Gröna Lund.

– Med priset vill vi lyfta fram det mest innovativa HR-teamet och inspirera resten av HR-Sverige genom att dela vidare initiativen. Vi är därför glada att nu kunna lyfta och berätta om Gröna Lunds HR-teams lekfulla, normutmanande, affärsmedvetna och inspirerande tillvägagångssätt där de realiserar medarbetares drömmar både sett till att det för många är första arbetet, men också sett till den snabba karriärförflyttningen som erbjuds de med rätt attityd och driv, säger Nathalie Berthelius, HR-och kulturchef Wise Group.

Alla vi kollegor på Djurgården säger grattis!

Läs mer på www.humangrowthaward.com

 

Skansen firar 125-åring med återställande av originalglas!

Lagom till Biologiska museets jubileum står det klart att mycket har hänt sedan museet stängdes för allmänheten i augusti 2017. Den ikonisk byggnaden på Djurgården har nu gott hopp om framtiden och Skansenchefen John Brattmyhr tror på en lösning.

-Vi ser utmaningarna med Biologiska museet som har stora underhållsbehov, säger John Brattmyhr, och vi har haft långa samtal med länsstyrelsen för att tillsammans kunna lösa finansieringen. Det ser ut som att vi är på god väg att kunna börja upprustningen.

Skansen har ansökt om medel för att återställa takfönstren till originalskick och att få museet byggnadsminnesförklarat.

-Vid byggnadsminnesförklaringen fastställs skyddsbestämmelser som bland annat säger hur byggnaden ska vårdas och hur ändringar får göras. Det kommer ställa extra höga krav på oss och den verksamhet vi kommer kunna bedriva på sikt i Biologiska museet.

– Vi har också ansökt om att återställa museets takfönster till ett utförande som liknar ursprungligt från 1893. Skansen har i samråd med Länsstyrelsen och byggnadsantikvarie genomfört provfönster inför ett återställande. Etapp ett av fönsterbyte pågår fram till årsskiftet. Etapp två sker förhoppningsvis under 2019 alternativt under 2020. Under den tidsperiod då fönsterbyte pågår kommer andra interiöra och exteriöra arbeten att utföras. Renovering av hela byggnaden kommer att kosta flertalet miljoner, pengar som Skansen saknar.

Biologiska museet

Biologiska museet grundades av Gustaf Kolthoff‚ som bland annat var konservator‚ amatörzoolog och författare och innehåller samlingar av skandinaviska däggdjur och fåglar i sina naturliga ekologiska miljöer. I det stora dioramat framställs de olika landskapstyperna från inlandsnatur till kustlandskap.

Museibyggnaden uppfördes 1893 och ritades av arkitekten Agi Lindegren som hade de norska medeltida stavkyrkorna som förebild. Det blev en stor attraktion på Stockholmsutställningen 1897 med de unika, och enormt stora, dioramorna  där Bruno Liljefors målat naturmiljöer som bakgrund till utställningen av djur och fåglar.

På bottenvåningen finns två mindre dioramor med motiv från Spetsbergen – Ishavsgrottan, och en dalgång från östra Grönland.

Biologiska museet kommer tills vidare att vara stängt, troligtvis fram till 2020.

Spritmuseum bjuder på Stockholms mest väldoftande utställning

Spritmuseum doftande utställning

​Få svenska högtider doftar och smakar så mycket som julen. Så passa på att njuta när Spritmuseum doftande utställning. Kryddig glögg, knapriga pepparkakor och nejlikadoftande apelsiner väcker känslor och skapar stämning. Något att se fram emot när vintern är som kallast och mörkast. Planera in ett besök till Spritmuseums nya utställning ”En kryddad jul – Julens drycker och smaker” för att väcka den alldeles speciella känslan: Nu är det jul igen!

Utställningen visas 14 november – 13 januari 2019.

Varför använder vi så många kryddor i julens drycker? Vad har kryddorna använts till och hur doftar de? Följ med på en sinnlig vandring bland julens drycker. Fängslande fotografier av kryddor och andra smaksättare, tagna av Edvard Koinberg, fyller väggarna.

Utställningen berättar historierna bakom julens drycker och hur de funnit sin plats vid julbordet. Julölen har sina anor så långt bak som till 900-talet då vikingarna fyllde sina dryckeshorn med kryddad öl. Glöggen blev en jultradition redan på 1800-talet och 2017 fanns det 71 varianter i Systembolagets sortiment. Brännvinet har kryddats i århundraden men det var först 1994 som färdigkryddad julsnaps fanns på Systembolaget. Och julmusten har en ohotad ställning som det svenska julbordets alkoholfria alternativ nummer ett. Besökare har möjlighet att dofta på ett tjugotal kryddor och smaksättare medans stämningsfull julmusik fyller rummet.

Väggarna är klädda med fotografen Edvard Koinbergs måleriskt vackra bilder av kryddiga örter, bär och frukter. Koinberg är en av våra främsta fotografer av växtliv och trädgård med mer än 20 år i branschen. Koinberg har publicerat böcker och gjort hundratalet utställningar runt i världen, bland annat den uppmärksammade “Herbarium Amoris” som är en hyllning till den svenske vetenskapsmannen Carl von Linné. I utställningen på Spritmuseum visas drygt 20 bilder av kryddor, bär och frukter som hör julen till.

Första spadtaget för den nya bron på Djurgården!

nya bron på Djurgården

För ett år sedan utlovade Kungliga Djurgårdens Förvaltning en ny gångbro mellan Museiparken på Norra Djurgården och Rosendal på Södra Djurgården. Nu sätts spaden i marken för Folke Bernadottes bro! Och det är bara början på en rad satsningar och investeringar nu när man välkomnar den nya bron på Djurgården.

Spadtaget för den nya bron på Djurgården tas på norra sidan av Djurgårdskanalen, den 26 oktober kl 06.30, på brinken nedanför Tekniska och Etnografiska museet. De fem museicheferna för Etnografiska, Tekniska museet, Polismuseet, Riksidrottsmuseet och Sjöhistoriska sätter spadarna i marken tillsammans med Tin-Tin Jersild från Rosendals Trädgård. En ljusprojektion visar hur bron kommer att se ut när den invigs hösten 2019. Det är en av alla satsningar som kommer att göra Djurgården än mer tillgängligt, intressant och roligt för de 15 miljoner människor från jordens alla hörn som årligen besöker oss. 

Under de närmaste fem åren investeras drygt 2 miljarder i kulturarvet, i nya upplevelser och därmed i Stockholms attraktionskraft. Världens berg-och dalbanetätaste tivoli Gröna Lund får ännu en häftig berg-och dalbana. Grannen Liljevalchs bygger till och anlägger ett nytt torg och i samma kvarter bygger Pop House ut, och renoverar samtidigt det nyligen förvärvade Cirkus. Junibacken utvidgar och på Biskopsudden byggs en ny restaurang med Michelin-ambitioner under ledning av Tommy Myllymäki & Svenska Brasserier.

Djurgårdens intressenter samarbetar för att stärka destinationen och verkar för att den utvecklas på ett hållbart sätt.

– Som Skandinaviens främsta attraktion har vi ett ansvar att tänka långsiktigt och att lyfta viktiga framtidsfrågor. Detta vilket genomsyrar det arbete vi gör tillsammans och även de satsningar som sker här på Djurgården, säger Camilla Zedendahl, vd för Kungl. Djurgårdens Intressenter.

Nordiska museet satsar på en stor utställning om Arktis som berör oss alla. Rosendals Trädgård tar genom ”Initiativ 2000 kvm” sig an utmaningen att odla fram en hållbar matkultur som respekterar gränserna för vad planeten tål. På Skansen växer kunskapscentret ”Baltic Sea Science Center” fram, vilket lyfter Östersjöns aktuella miljöutmaningar och beräknas öppna i april 2019. Statens Maritima Museer presenterar Östersjöns världsunika kulturarv i ett helt nytt marinarkeologiskt museum som planeras öppna 2020.

I samband med första spadtaget tänds åter vinterbelysningen på Djurgården som i år också lyser upp den norra sidan, Djurgårdsbron och Galärvarvsmuren.

Höstens konstrunda på Djurgården

höstens konstrunda på Djurgården

Löven ändrar färg, kvällarna blir mörkare och höstkylan kryper sig på. Vad passar då bättre än att besöka Djurgården och värma sig på någon av de många konstutställningar som erbjuds på Djurgården? Du kan enkelt njuta av konsten både en eller två dagar, så varför inte skapa en egen runda – höstens konstrunda på Djurgården?

Djurgården erbjuder på allt ifrån David Shrigleys uppblåsbara svanar på Spritmuseum till traditionell folkkonst på Nordiska Museet. För dem som är svaga för storslagna målningar från det förra sekelskiftet rekommenderar vi Thielska Galleriet och Prins Eugens Waldemarsudde.

Ta en promenad, eller varför inte en cykeltur. Det finns så mycket att upptäcka på vägen. Bland annat de många monument och minnesmärken som finns här. Senast invigdes Ripples – en minnesvård efter flodvågskatastrofen under sommaren 2018.

Vårt förslag på konstrunda börja längst ut på Djurgården med Thielska Galleriet för att sedan röra dig tillbaka mot Djurgårdsbron. Första stopp blir sedan  Waldemarsudde, därefter Liljevalchs, och sedan Spritmuseum som ligger endast en stenkast därifrån. Avslutar gör du på Nordiska museet.

(Skrolla ner om du direkt vill läsa mer om de olika utställningarna.)

Våra bästa tips inför höstens konstrunda på Djurgården

Thielska Galleriet – Den gömda skattkammaren

Thielska Galleriet uppfördes för bank- och finansmannen Ernest Thiels storslagna konstsamling och stod klar 1907 i en magisk Jugendbyggnad på Blockhusudden. Med sin unika samling med allt från Eugen Jansson till August Strindberg bjuder Thielska Galleriet in dagens konstälskare till ett smörgårdsbord av exceptionell konst från förra sekelskiftet.
Just nu visar de en utställning av Ivan Aguéli på temat Måleriet och mystiken. Utställningen lyfter fram hur Aguélis måleri, andlighet och aktivism stimulerade varandra.

Utställningen invigs med en vernissage lördag 6 oktober, du kan läsa mer om det här.

Waldemarsudde – Ett svenskt kulturarv

I Prins Eugens gamla bostad vid Waldemarsudde får besökarna ta del av hans omfattande konstsamling med ett flertal av prinsens egna verk som går att beskåda året runt. I slottet finns även verk av bland annat Carl Larsson och den internationella stjärnan Anders Zorn. Samlingarna på omkring 700 verk omfattar bildkonst, skulptur och konsthantverk. Från 6 oktober arrangerar museet utställningen Thinking like a mountain  av den uppmärksammade svenska fotografen Helene Schmitz. Helene Schmitz vill med sina fotografier utforska människans komplicerade förhållande till naturens krafter. Denna utställning fokuserar på utvinning av naturresurser i Sverige och på Island.

Liljevalchs – Samtidskonst och form i attraktiv miljö

Liljevalchs riktar sig både till den breda publiken och till besökare som är särskilt intresserade av vissa konstnärskap eller konst- och formriktningar.
Året om visas här minst fyra stora utställningar. Den 12 oktober inviger Liljevalchs en utställning om Sovjetisk affischkonst som djupdyker ner i sovjetiskt 20-tal med film- och propagandaaffischer från en unik japansk samling producerade under Lenins och Stalins brutala regimer. I samband med utställningen kommer Cinemateket att visa tio stumfilmer från 20-talet av de största sovjetiska regissörerna.

Spritmuseum – Exhibition of Giant Inflatable Swan-Things

Konstnären David Shrigley är känd inom flera delar av konstnärsvärlden för sin morbida humor, enkla tuschteckningar och storskaliga konstverk. Shrigley arbetar inom olika medier för att lyfta fram både triviala som ljusskygga sidor av mänskligt beteende. Shrigley tecknar regelbundet i The Independent samt The Guardian, han har gett ut flera olika böcker och han har ställt ut jättelika dockor på utställningarna Life Model Life Model II. Nu har han skapat en utställning exklusivt för Spritmuseum med överdimensionerade badleksaker formade som svanar som fylls med luft för att sedan tömmas igen, hela tiden med ett ständigt förnöjt och samtidigt nollställt leende. Besök även butiken för att köpa något av de många föremål Shrigley skapat!

Nordiska Museet – Upplev traditionell folkkonst

Nordiska Museet är Sveriges största kulturhistoriska museum. Här kan du uppleva olika delar av nordiskt kultur, allt från folkhemslägenheten till nordiskt ljus och samiskt hantverk. I museets samlingar finns över 1,5 miljoner föremål , många av dessa är fotografier eller andra konstverk. De föremål som visas offentligt är fördelade på 17 olika utställningar. En av dessa är inspirationsutställningen Folkkonst som låter besökaren vandra genom sex olika rum. I dessa rum illustreras svensk historia i färg, form, mönster och material.

Utställning Folkkonst

 

Som en bonus finns det fina restauranger och caféer vid alla dessa attraktioner.

Vi önskar dig en trevlig konstrunda på Djurgården i höst!

Allt om höstlovet på Djurgården

Höstlovet på Djurgården

Dags att börja planera höstlovet? På Djurgården finns något som passar alla – här kommer våra bästa höstlovstips

Snart infaller ett efterlängtat höstlov. Det är dags att ladda batterierna inför vinter och kyla och bara umgås med vännner och familjen. Planera in en heldag eller flera med att besöka några av våra museer som har både mysiga och kusliga aktiviteter för stora och små.

Vägg i vägg bjuder vi på läslov, halloween och Allhelgonatraditioner från hela världen. Vad sägs om sagostunder, teater, besöka museer efter stängning, utforska fotografi eller lära dig mer om de dödas dag – Dia de Muertos? Skansen bjuder på fri entré för barn under 15 år hela höstlovet! Och för andra året i rad slår också Gröna Lund upp sina portar. Nu ännu läskigare. Vågar du?

Här kommer våra bästa höstlovstips!

(Scrolla ner ifall du vill se samtliga aktiviteter som sker på Djurgården)

 

Här är några höstlovstips

Night at the ABBA museum

Under höstlovet erbjuder museet roliga och kusliga aktiviteter för både små och stora. Alla som vill och vågar följa med museets personal på en vandring in på ett mörkt museum efter stängning är välkomna….

Varje dag visas också en spöksaga i museets biograf. Sagan handlar om hovmästaren på restaurang Lindgården som fanns där innan ABBA The Museum byggdes. För de lite yngre barnen visas också den tecknade filmen Popsagan i biografen, där Björn Ulveus berättar historien om ABBA. Samtidigt som filmen rullar finns också möjlighet att färglägga fina bilder från museets ritbok.

När: 30 oktober – 1 november

Vill du veta mer om höstlovsprogrammet klicka här. 

Rysligt och mysigt Halloweenfirande på Gröna Lund

Gröna Lund lovar att Halloween 2018 blir längre, större och läskigare än någonsin! Du kommer bland annat att kunna gå ombord på den blodisande nyheten Ghost Ship.

Det mindre läskiga firandet sker på Lilla Området på tivolit. Här kan du hänga med häxor, klättra i höbalar eller ta en tur i Spindelpigan eller Spökbilarna. Strosa runt i en härlig miljö med känsla av höstmarknad. Kliv in i ett spökhus som får alla barn att känna sig modiga. Förtrollas av årets nya föreställning inne på Teatern. Det är några av sakerna du kan göra på Lilla Området under halloween, den del av Gröna Lund där höstmys och kul för barnen står i centrum. Här finns garanterat inga onda väsen.

När: 19 oktober – 4 november

Du kan läsa mer om Gröna Lunds Halloweenfirande här.

Läslov på Junibacken

Junibacken händer det massor under läslovet. Upplev Tommy och Annikas första möte med Pippi Långstrump i Pippi flyttar in,  som under läslovet spelas varje dag. Utanför Villa Villekulla bjuder den egna ensemblen in små och stora för att spela och sjunga låtar ur Astrid Lindgrens stora låtskatt. Tillsammans bildar ni Astrids bästa band. 

Museets Paviljong är under veckan öppen för pyssel – kom och skapa din version av Lilla Gubben. Upptäck Barbro Lindgrens fina fantasifulla karaktärer genom Junibackens utställning och föreställningen Loranga. Och missa inte att ta en tur i det älskade Sagotåget.

När: 30 oktober – 4 november kl. 10-17

Ruskigt mysig stämning på Nordiska museet på höstlovet!

Nordiska museet välkomnar dig till att bli en Tidsdeckare, gå på sagostund, resa tillbaka till 1890-talet i Lekstugan och följa med på familjevisningar. Men du kan också om du vågar besöka museet efter stängning den 29 och 30 oktober, vågar du? Porten är låst, lamporna släckta och personalen har gått hem. Allt är tyst och stilla. Eller…?

Upplev magi och mystik under en jakt på ledtrådar i ett stängt och släckt Nordiska museet. Med hjälp av en speciell karta får du ta dig runt i museet och leta efter en magisk kod.

Den behövs för att komma ut igen. Till din hjälp finns de personer träffar på vägen – en kapten Anckarström som är på väg till en maskeradbal, Kung Gustaf III, prästen Hjortsberg, potatishandlare Karlsson, en snickarlärling och lite annat folk från de senaste 500 årens historia finns på plats för att hjälpa dig. Vandringarna tar cirka 45 minuter och startar var 15:e minut mellan kl. 18:45-21:15, du förköper biljett till ett klockslag.

När: 27 oktober – 4 november kl. 11-17

Här kan du läsa mer om Natt på Nordiska museet

Utforska fotografi på Prins Eugens Waldemarsudde

Hämta inspiration från höstens fotoutställningar och Waldemarsuddes vackra omgivningar. Studera Helene Schmitz på en gång vackra och hotfulla bilder av landskapet i utställningen Thinking like a mountain och fotografera egna vyer med mobilen. Du får också lära dig mer om bildkomposition och experimentera med olika motiv och perspektiv.

När: 30 oktober – 2 november
13:00-13:45 Höstlovsvisning: Utforska fotografi!
14:00-15:30 Workshop i foto

Biljetter och anmälan
Biljetter köps via vår hemsida eller i museets entrékassa. Deltagarna fotograferar med egna mobiltelefoner. Se till att du har laddat batteriet och har plats för nya bilder. Begränsat antal platser.

Köp biljetter och läs mer här.

Med faror och farsoter som tema pågår flera höstlovsaktiviteter på Skansen

Passa på att spökpyssla i Skogens hus och fascineras av kusliga berättelser i Älvrosgården och Back-Mats stuga. Besök de kloka i Bollnässtugan för att få tips och råd om det ena och det andra. I Stadskvarteren har koleran utbrutit,  har du turen att passera sundhetskontrollen så får du lära dig mer om de farsoter som drabbat befolkningen genom historien.

Varje dag kan du grilla korv på Bollnästorget, ta med egen eller köp på plats.

När: 27 oktober – 4 november kl. 10-16
Och det är gratis inträde för barn under 15 år hela höstlovet!

Här kan du läsa mer om höstlov på Skansen.

Upplev ett spännande och intressant höstlov på Vikingaliv

När: 27 oktober – 4 november
Pris: Vuxna 159 SEK, barn 119 SEK, barn 0-6 år gratis

Läs mer om höstlov på Vikingaliv här.

Lär dig att programmera ett spel på Tekniska museet

Med roliga uppgifter får barnen skapa ett eget spel i programmet Scratch. Under fyra dagar lär vi oss att koda både självständiga och spelarstyrda karaktärer. Du får även skapa ljud och grafiska effekter till ditt spel!
Dessutom lär du dig grundläggande logik. Vid kursens slut får barnen redovisa sina spel för de andra deltagarna. Ingen förkunskap krävs förutom läskunnighet.

När: 29 oktober – 1 november kl. 10-15
För barn mellan 8-12, anmäl dig här.

Tekniska Museet har dessutom flera andra spännande utställningar som är väl värda ett besök, exempelvis den nyöppnade Play Beyond Play, en totalupplevelse med spelstationer och fantasifulla spelmiljöer på 1000 kvm!

Du kan läsa mer om utställningen här på museets hemsida.

Riksidrottsmuseet

Riksidrottsmuseet anordnar gratis verkstad där du kan göra en egen serie. Du kan även utmana dig själv och andra i hockeyspel. Dessutom är det filmklubb kl. 14 varje dag. Hela veckan sker boktips och högläsning.

När: 29 oktober – 5 november
Pris: Gratis

Tema Navigation på Sjöhistoriska

Hur kan du hitta rätt när allt du kan se är himmel och oändligt hav?

På höstlovet visar och berättar Sjöhistoriska museet om smarta knep och märkliga mojänger som gjorde det möjligt att korsa världshaven och upptäcka nya kontinenter. På programmet finns skaparverkstad, kistjakt och visningar av olika slag.

När: 29 oktober – 4 november kl. 10-17
Pris: Gratis

Du kan läsa mer om höstlovet på Sjöhistoriska här.

Skelettverkstad på Etnografiska museet

Under höstlovet är det tema De Dödas Dag – Dia de Muertos i verkstaden.

Lär dig mer om den mexikanska traditionen Dia de Muertos – De Dödas Dag. Du får också lära dig mer om likheter och skillnader mellan Allhelgonahelgen i Sverige och Halloween i USA. Högtiden till ära får du skapa Skelettmarionetter av hårdpapp och mycket mera i verkstaden.

När: 28 oktober – 4 november kl. 12:30-16
Pris: 50 SEK i materialkostnad

Höstlov på Vasamuseet

På höstlovet kan skollovslediga barn följa med på spännande upptäcksfärder i museet för att lära sig mer om skeppet och människorna kring Vasa. Häng med grisen Lindbom ut på havet, utforska skelett och testa att styra med kollerstock.

När: 3-11 november

Nu tänder vi återigen Djurgårdsljuset

Nu börjar 26 oktober närma sig med stormsteg. Det är datumet då vi återigen tänder Djurgårdsljuset. Har ni inte redan planerat ert bidrag så finns det fortfarande möjlighet till det!

Vill ni vara en del av att lysa upp Djurgården så kontakta henrik@presentationsdesign.se eller ring honom på 0766-441451
Projektansvarig från KDF är Johan Nilsson.
Ni kan också alltid kontakta Camilla på camilla.zedendahl@royaldjurgarden.se om ni har ytterligare frågor.

Här kan du läsa mer i det inlägg som vi publicerade i mars om Djurgårdsljuset.

NY FÖRMÅNSLISTA

Syftet med att ha en förmånslista är att stärka värdskapet här på vårat fantastiska Djurgården. Det ska vara kul och härligt att lära känna varandra och förmånerna är en viktig del i att stärka Djurgårdens gemenskap. Så passa på att upptäcka Djurgården ordentligt. Dessutom välkomnar vi en ny medlem i Kungl. Djurgårdens Intressenter – Vasamuseets restaurang till listan. Vi säger varmt välkommen in i Djurgårdsgemenskapen.

PRAKTISKT RUNT FÖRMÅNSLISTAN

DATUM ATT HÅLLA REDA PÅ

LISTA NR 1 gäller 1 maj- 30 september
15 april sista dag att uppdatera erbjudanden
1 maj ny uppdaterad lista presenteras

LISTA NR 2 gäller 1 oktober-15 januari 2019
19 september är sista dag att uppdatera erbjudanden
1 oktober ny uppdaterad lista presenteras

LISTA NR 3 gäller 15 januari-30 april 2019
5 januari 2019 sista dag att uppdatera erbjudanden
15 januari 2019 ny uppdaterad lista presenteras

SÅ HÄR ANVÄNDS FÖRMÅNSLISTAN

Du kan ladda ner listan eller distribuera ut länken till både era anställda och självklart till den personal hos er som berörs: entrépersonal, konduktör, båtpersonal, restaurangpersonal etc.

Mot uppvisande av giltigt personalkort får man ta del av trevliga erbjudanden enligt listan. Viktigt att veta är att man förstås ska visa upp personalkortet innan beställning.

Med giltigt personalkort menas att kortet innehåller: Företagets logga, den anställdes för- och efternamn och giltighetsdatum. Om bild saknas på kortet ska man uppvisa legitimation i kombination med personalkortet.

Erbjudandet avser endast den anställde, om inte annat anges.

HÄR HITTAR DU FÖRMÅNSLISTAN

Förmånslistan hittar ni på den interna hemsidan under rubriken ”Toolbox” eller så kan ni ladda ner den här: KDI förmånslista okt-dec 2018-1

Ha det trevligt hos och med varandra!


Kungliga Djurgårdens Intressenter, KDI AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar nära ett 50-tal intressenter på Djurgården. Läs mer