Fira Stockholm Pride 2020 på Djurgården

Stockholm Pride 2020 på Djurgården

Det närmar sig Stockholm Pride 2020. I år sker firandet digitalt den 31 juli-2 augusti, men du kan komma och fira Pride hela veckan här på Djurgården. Nedan har vi samlat våra tips.

#LoveWins 🌈

BALTIC SEA SCIENCE CENTER

Under Prideveckan, 27 juli–2 augusti, berättar husets akvarister om hur kärleken kan se ut för spiggen, kantnålen, den (nästan) odödliga maneten och många andra av Östersjöns spännande innevånare.

Visningen är gratis och äger rum vid akvarierna i Baltic Sea Science Center kl. 13 alla dagar under Prideveckan.

THE VIKING MUSEUM

Följ med på en spännande, upplysande och rolig vandring genom vikingarnas syn på manlighet och homosexualitet under visningen ”Sagolika Sissies & Macho Vikingar”.

Visningarna sker kl. 11:00, 13:00 och 15:00 på torsdag och fredag och visningen ingår i entrépriset.

ABBA THE MUSEUM

Ta med en vän eller din käresta och upplev ABBAs historia. Fira kärleken (och gå 2 för 1)!

Museet har förlängt sina öppettider för Pride-helgen och har öppet till 18:30 lördag 1 augusti och 11:00-16:30 torsdag, fredag och söndag. Här kan du köpa biljetter.

SJÖHISTORISKA

Följ med på en Pridespecial-visning kl. 14 på fredag, lördag och söndag: ”Kvinnor mot strömmen”. I visningen berättas om ett antal kvinnor som lämnat avtryck i den maritima historien. De levde i en tid och ett sammanhang där mannen var norm. Den som vågade gå mot strömmen kunde straffas hårt, eller få medalj av Kungen!

Anmälan görs direkt på plats i entrén till museet.

CIRKUS & POP HOUSE

Välkommen till Nordens första Dragdinner på Pop House i samarbete med Cirkus! Förväntar dig humor, dans, spex, bus och den världsberömda tävlingen ”Klackracet” (vem går egentligen bäst i högklackat?). Dragqueens som uppträder är Becky, Miss Listerine och ”Man som härmar kvinnor”.

När? lördag 1 augusti, kl. 19:00-20:45. Klicka här för att boka bord, det blir en spännande kväll!

STOCKHOLM PRIDE PARAD

Det blir stort fokus på Stockholm, inte minst med anledning av att kronprinsessan Viktoria inviger och öppnar Paraden den 1 augusti. Det är första gången någon från den svenska kungafamiljen deltar i ett sammanhang med Stockholm Pride.

Sändningen går att följa via Stockholm Prides hemsida och sociala medier mellan kl. 12:00-14:00.

Välkommen att fira Stockholm Pride 2020 på Djurgården.

Tekniska och Junibacken samarbetar!

Tillsammans stärker vi varandra! Tekniska museet har krokat arm med sina vänner Junibacken i ett underbart samarbete: du får 20% rabatt på entrén till Junibacken när du går på Tekniska till ordinarie pris – och vice versa.

När du gör ett besök hos Tekniska får du en bokningskod på ditt kvitto, förköp din biljett på Junibackens webbplats för att kunna nyttja rabatten, då väljer du dessutom entrétid för garanterad plats att komma in. Besöker du Junibacken först visar du upp kvittot i entrékassan på Tekniska för att nyttja rabatten.

Erbjudandet gäller hela sällskapet och är giltigt till den 30 september 2020.⁠

Då är det bara att bestämma vilket du vill besöka först!

Junibacken öppnar igen – och Pippi Långstrumps 75-årsjubileum firas

Här kommer Pippi Långstrump!

Junibacken öppnar sina dörrar igen den 10 juli, äntligen! Återöppningen och Pippi Långstrumps 75-årsjubileum firas med premiären av Junibackens nya utställning ”Huller om buller med Pippi Långstrump”, där besökarna får lyfta Lilla Gubben, krypa in i sockerdricksträdet, leka i godisaffären, flyga Pippis flygplan plus en massa andra Pippi-tokerier. Pippi-utställningen har skapats för att hylla Pippis 75 års-jubileum.

Vi vill att barnen ska få uppleva känslan i att själva delta i de scener som de känner igen från berättelserna om Pippi. Stor vikt har lagts på detaljerna som gör att såväl barn som vuxen får ett riktigt sug i magen, säger Sanna Pedersen, verksamhetschef på Junibacken.

För garanterad plats rekommenderas besökare att förköpa dagsbiljett med bokad entrétid. Det kan du göra här.

Välkommen in i Pippis knasiga värld!

Nu blir det skräpdyk på Djurgården

Skräpdyk på Djurgården

Den 11 juli mellan klockan 10.00 och 15.00 dyker Djurgårdens aktörer ner under ytan för att tillsammans med det ideella initiativet Rena Botten gemensamt ta krafttag mot nedskräpning i våra vatten. Välkommen att följa dykarnas arbete i detta skräpdyk på Djurgården. Du hittar dem nedanför Sjöhistoriska för att se vad som gömmer sig under utan.

Nej, bara för att vi inte ser det är det inte borta. Det finns allt för mycket skräp under utan som vi inte ser, men som påverkar våra vatten och de djur som lever där. På lördag dyker vi i för att städa upp.

– Vi på Djurgården samarbetar runt hållbarhet. Ett rent och snyggt Djurgården är en självklarhet för oss. Redan förra året åtog vi oss att arbeta aktivt och göra vårt för att minska nedskräpningen. Genom att skräpdyka på lördag vill vi visa var mycket av skräpet hamnar. Aktionen blir en liten, men viktig del i vårt gemensamma åtagande. Nu hoppas vi att många vill komma stranden nedanför Sjöhistoriska och följa vårt arbete, säger Camilla Zedendahl, vd på Kungliga Djurgårdens Intressenter.

På lördag gör vi vårt andra skräpdyk i samverkan med det ideella  initiativet Rena Botten som plockat upp tonvis med skräp under åren. Nu ska vi tillsammans städa botten i Djurgårdsbrunnsviken, i Museiparken nedanför Sjöhistoriska. Uppemot 10 dykare kommer att rena botten från skräp, däribland flera representanter från våra olika aktörer på Djurgården.

Alla som vill är varmt välkomna att medverka vid denna skräpdykardag och se vad vi hittar på botten!

Arbetet med ett rent och snyggt Djurgården genomförs av Kungliga Djurgårdens Intressenter i samarbete med Kungliga Djurgårdens förvaltning, Sjöhistoriska museet, Nationalstadsparken, Rena Botten och Håll Sverige Rent. Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse som arbetar för att uppnå visionen ”Ingen skräpar ner”.

Vill du veta mer eller anmäla dig till skräpdykardagen, kontakta Camilla Zedendahl, vd på Kungliga Djurgårdens Intressenter på camilla.zedendahl@royaldjurgarden.se eller +46 (0)709 906973.

Vill du veta mer om Rena Botten och kanske medverka? Kika in på deras facebooksida.

Barnens Djurgården

En hemester är den stora trenden under sommaren. Och vad sägs om ett (eller fler) besök på Djurgården? Nu är nästan alla attraktioner på Djurgården öppet igen, där finns det som alltid ett stort utbud av aktiviteter för hela familjen. Och allt på ett ansvarsfullt sätt såklart.

Här kommer några tips på roliga aktiviteter för barn under sommaren på Djurgården.

SJÖHISTORISKA ÖPPNAR IGEN

Den 30 juni öppnar Sjöhistoriska sina dörrar igen – hurra! Varför inte ta med dig familjen på en familjevisning? Anmäl intresse i entrén eller per telefon (08-519 549 00).

EN NY UTSTÄLLNING FÖR BARN PÅ NORDISKA MUSEET

Nordiska museets nya utställning, Tidsvalvet, premiär den 1 juli. Här kan barn utforska hur deras vardag kunde ha sett ut om de levt i en annan tid. En praktisk och interaktiv upplevelse man inte vill missa!

Tidsvalvet riktar sig till barn mellan 8 och 12 år och blir därmed ett komplement till Lekstugan, Nordiska museets populära lek- och lärmiljö för barn i förskoleåldern. Klicka här för att köpa en entrébiljett till Nordiska museet och Tidsvalvet.

PARKTEATERN – ETT EXKLUSIVT PROGRAM FÖR BARN

Parkteatern erbjuder ett exklusivt program för barn från den 1 juli. På en ny scen i Galärparken blir det sprakande barnkultur för en liten publik hela sommaren. Och som vanligt – skoj, fri entré och utomhus.

Biljetter släpps löpande, på måndagar. Här kan du boka biljetter.

BLI EN RIKTIG VIKING PÅ VIKINGALIV!

Vikingalägret är ett dagsläger där historieintresserade barn för lära sig om allt kring den mytomspunna vikingatiden. Klicka här för mer information och anmälan.

På museet kan barn också följa med på en barnvisning och lära sig om vikingatiden genom att utforska föremål och smaka på vikingatida färdkost.

P.S. Fr.o.m. den 1 juli öppnar The Viking Museum dagligen igen, äntligen!

VÄLKOMMEN TILLBAKA, JUNIBACKEN! 

Junibacken är inte så likadan utan barn. Men från den 10 juli och varje fredag-söndag framåt kan du besöka Junibacken igen! Vi rekommenderar att du köper din dagsbiljett online för garanterad plats att komma in – det kan du göra här.

UPPTÄCKA BARNUTSTÄLLNINGEN POLIS, POLIS… PÅ POLISMUSEET 

I Polismuseets polisstad kan du på ett lekfullt sätt lära sig mer om polisen. Klä dig i polisuniform, prata i kommunikationsradio, kör polismotorcykel och lös spännande uppdrag på polisstationen eller hamna i arresten.

Utställningen vänder sig främst till barn mellan 5 och 9 år, men självklart är även yngre och äldre välkomna.

LEKA UTOMHUS PÅ SKANSEN OCH TEKNISKA MUSEET

För de minsta på Skansen finns lekparkerna Ormen, Ekorrparken och Päronparken. Tänker du lämna nappen på Lill-Skansen? Nu finns det en ny plats utomhus där det också går att hämta sitt nappintyg.

Utanför Tekniska museet ligger Matematikträdgården, där barn kan leka på många olika och roliga sätt. En plats där du kan leka lärorikt och upptäcka att matematik finns överallt.

Värmt välkommen till Djurgården under sommaren!

Nordiska museet öppnar upp ny entré

Den 1 juli öppnar Nordiska museet en ny entré mot den tidigare stängda bakgården och Galärparken. För den konstnärliga gestaltningen står den finska konstnären Outi Pieski med konstverket ”Two Directions”, inspirerad av föremål ur museets samiska samlingar. Med ”Two Directions” synliggörs en viktig del av nordiskt och samiskt kulturarv som nu får ett permanent avtryck i museibyggnaden.

Det permanenta konstverket Two Directions / Guokte Bálga är gjort av Outi Pieski på uppdrag av Nordiska museet och Statens konstråd. Verket är byggnadsknutet och består av flera delar i och omkring den nya västra entrén. Två av delarna finns längs entrébyggnadens utskjutande glasparti och på avgränsande staket gjorda av olika mönster utförda i corten. Mönstret skapar ett ljus- och skuggspel som förändras över dygnets timmar och årstidernas skiftningar.

– Den gamla, samiska dekorationstraditionen är ett språk där varje enskilt element är ett ord. Tillsammans skapar de en sirlig historia om samisk filosofi, kosmologi och liv. Konstverket speglar museets samlingar, som omfattar föremål från flera olika samiska regioner. Väggarnas utsmyckning hämtar inspiration från sydsamiska dekorationsband, vars diagonala struktur är ett uttryck för flexibilitet och gemenskap, medan den vertikala/horisontella strukturen står för stadga och stabilitet, säger Outi Pieski.

Mönsterbilden till verket har Outi Pieski hämtat från en dekorerad sked i ben från museets samlingar. I samisk kultur är skeden ett personligt föremål. Skedens ristningar, tecknen och mönster är bärare av ett kulturarv och identitet men också magi och mytologi.

– Verket Two Directions är ett medvetet, samtida tillägg till vår ikoniska museibyggnad som är rikt dekorerad med skulpturer och reliefer beskrivande den nordiska historien och mytologin. För oss är det viktigt att uppdatera museibyggnaden på ett varsamt, samtida och respektfullt sätt. Outi Pieskis verk synliggör och bidrar till ytterligare dimensioner och förhållningsätt inom nordiskt kulturarv, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Nordiska museet.

– I verket förenar Outi Pieski på ett djupt egensinnigt och poetiskt sätt sina erfarenheter och kunskaper från den samiska kulturen och hantverkstraditionen till ett samtida monumentalt konstverk, säger Peter Hagdahl, curator på Statens konstråd.

Den nya entrén ligger i museets markplan och utgör en viktig del i ett långsiktigt arbete med att förbättra museets tillgänglighet. Genom att skapa en ny väg in till museet öppnas tidigare stängda ytor för lärande upplevelser. Den nya entréns utbyggnad är ritad av arkitekt Lone-Pia Bach. Längre in i entrén visas även det nyförvärvade videoverket Birds in the Earth av den finska konstnären Marja Helander.

Stor konst av Alice Aycock

STORT

Det är inte bara stort att Alice Aycott ställer ut sina verk på Djurgården, de är de sex skulpturerna är också stora i sig. Verken kommer ur den hyllade serien ”Turbulence” och några av dem har tidigare visats längs Park Avenue i New York. Skulpturutställningen med Alice Aycock, som är den första som arrangeras av Prinsessan Estelles Kulturstiftelse.

Skulpturerna hittar du invid  Djurgårdsbrunnskanalen i närhet till Folke Bernadottes bro. som knyter samman Museiparken och Rosendals Slott. Tackvare den nya bron är det smidigt att ta sig över vattnet för att uppleva utställningen på båda strandkanterna.

ÖPPET

Djurgården har alltid öppet – dygnet runt, året runt, och under samma tider kan du njuta av Alice Aykotts konst, ända fram till i september.

Konstvandring för alla!

Skulpturerna och vandringen är öppen för alla att upptäcka. Varje dag klockan 13.00 under perioden 7 juni – 27 september ges en gratis introduktion till utställningen och Alice Aycocks konstnärskap med start från informationskiosken. Vandringen avslutas utanför Tekniska museet.

Visningen tar ca 30 minuter och ges på svenska. Ingen föranmälan krävs och vuxna och barn i alla åldrar är välkomna. Den 24 juni, 1 juli, 12 augusti och 20 augusti kommer dessutom Tekniska museets pedagoger att stå redo efter den allmänna visningen för dem som vill skapa med spännande material. 

Vill du gå på egen hand, men ändå veta mer? Då laddar du ner audioguiden från stiftelsens hemsida: preks.se

Stort tack till Prinsessan Estelles Kulturstiftelse som genom denna härliga utställning erbjuder ytterligare ett av många stora, gröna, sköna och öppna besöksmål på Djurgården denna sommar.

Konst <3 Djurgården

Dags för Ocean Bus att köra ut i vattnet

Ocean Bus Royal Djurgården

Är det en buss? Eller är det en båt? Ja, det är båda. Och tur är väl det när bussen tar fart och kör ut i vattnet! Den färdas sedan lugnt i vattnet genom Djurgårdsbrunnskanalen och längs Djurgårdens strand.

Denna annorlunda upplevelse startar till helgen den 27 juni och du kliver på vid Strömgatan – mellan Kungliga Operan och Grand Hotel. Sedan tar färden dig hit till Djurgården. En underbart engagerad guide utlovas.

Du bokar din biljett i förväg här. Ocean Bus kör alltid utan fönster och nu med en stolsrad mellan varje sällskap, så att det går att hålla avstånd.

Välkommen tillbaka!

Storsatsning på barnen – biljettsläpp

Nu släpps biljetter till Nordiska museets nya storsatsning på barnen – Tidsvalvet – premiär den 1 juli.  Hur var det att äta gröt till middag varje dag, stiga upp klockan tre för att arbeta eller att bli sjuk innan det fanns mediciner? Här kan barn utforska hur deras vardag kunde ha sett ut om de levt i en annan tid. En interaktiv upplevelse som baseras på verkliga händelser under de senaste 150 åren, där barnpubliken också kan bidra med sin egen historia om att vara barn idag. (Men glöm inte att ni kan komma till Nordiska museet redan nu – här finns alltid något som passar stora som små.)

Vi vill väcka nyfikenhet och medvetenhet hos barn om hur det var förr och samtidigt förmedla att även deras egen historia kan bli en del av framtida minnen, säger David Berner, producent och projektledare på Nordiska museet.

En lönndörr i ett dammigt arbetsrum visar sig vara en portal rakt in till barnens historia. Här börjar en resa i tid och rum mellan 1860 och idag med nedslag i historiska händelser och berättelser från verkliga livsöden ur Nordiska museets arkiv. Barnen som Tidsvalvet berättar om har levt på riktigt, några har fått nya namn och ibland har flera berättelser sammanflätats till ett barns.

Nordiska museet har tillsammans med formgivaren Sara Wiklund skapat en dramatiserad och lekfull scenografi där tidsenliga interaktiva miljöer och verkliga föremål gör det möjligt att uppleva hur barn under de senaste 150 åren klätt sig, ätit, bott, lekt, arbetat och gått i skolan. Här gäller både se, röra och göra.

Hemma i någons egna rum är det 1989 och skönt häng med serietidningar och blandband. I en tågkupé på 1940-talet behöver tre barn som på olika sätt drabbades av kriget hjälp. Vid matplatsen gäller det att komponera rätt meny till rätt barn. Passar nävgröt eller pizza? Den som provar kläder i garderoben får uppleva något märkligt framför spegeln och en trappa upp ligger ett mystiskt gammalt bibliotek där porträtten och föremålen vaknar till liv och berättar spökhistorier från museets arkiv, bearbetade av författaren Martin Widmark.

I ett särskilt uppdrag kan barnpubliken bli hjältar som räddar historiska barns vardagsberättelser och livsöden från att glömmas bort, genom att samla in dem till museet. Det gäller bland annat att hitta skor till Conrad som fick gå barfota fram till första snön, pekpinnen som skolfröken slog Marita med när hon skrev med vänster hand, Mary-Anns hem där alla sju i familjen sov i samma rum eller botemedel till Albins lillebror som fått mässlingen. I slutet av besöket kan barnen också bidra med sin egen berättelse om att vara barn idag. Genom att spara den för framtiden i museets arkiv med hjälp av ”Minnesmaskinen” går också de själva till historien.

Scenografin ger inramning åt närmare 200 kulturhistoriska föremål ur Nordiska museets samlingar. Alla berättar något om hur barns levnadsvillkor förändrats över tid. Här finns alltifrån välanvända leksaker och stoppade strumpor till minnessaker som familjer vårdat för att inte glömma sitt älskade barn.

Tidsvalvet riktar sig till barn mellan 8 och 12 år och blir därmed ett komplement till Lekstugan, Nordiska museets populära lek- och lärmiljö för barn i förskoleåldern. Tidsvalvet ligger i ett av museets vackraste rum som nu för första gången öppnas för publik. I anslutning finns också en helt ny skaparverkstad och ateljé som från och med i höst erbjuder kreativa workshops för skolklasser och familjepublik.

Midsommar på Djurgården

På fredag är det midsommarafton. Det blir en midsommarhelg likt ingen annan. Upptäck våra öppna restauranger, njut av konst och härliga promenader. Självklart har Skansen öppet, men programmet är anpassat och förköp gäller. Här kommer lite tips inför helgen.

Midsommar på Skansen

Efter noga övervägande har Skansen alltså valt att hålla öppet under midsommarhelgen. Beslutet innebär att de anpassar både midsommarfirandet och antalet gäster som kan komma till Skansen. Man släpper ett begränsat antal förköpsbiljetter och det är först till kvarn som gäller.

Området kommer att pyntas för midsommar, men dansen runt midsommarstången kommer att utebli. Fokus kommer att vara på parken, dvs. aktiviteter utomhus som inte skapar folksamling. Möjligheterna till pick-nick utökas under midsommarhelgen och man kan förboka midsommarlunch på någon av restaurangerna inom området.

OBS! Förköpsbiljetter måste bokas även av Skansens årskortsinnehavare. Det går alltså inte att komma in dessa tre midsommarhelgdagar, 19 – 21 juni, enbart genom att visa sitt Skansen årskort i år.

Förköpsbiljett till Skansens midsommarhelg bokar du här.  Årskortsinnehavare kommer att betala 60 kronor eftersom de i år måste ha förköpsbiljett för midsommarhelgen.

Läs mer om biljetter och midsommar på: www.skansen.se/midsommar

Besök Nordiska museet och Spritmuseum hela midsommarhelgen

Nordiska museet, som visar nordiska traditioner, har självklart också öppet på midsommarafton – ja, alla dagar i sommar kl 10.00–17.00.

Spritmuseum har också öppet hela sommaren såväl som under midsommarhelgen och du är varmt välkommen! Bryggan har öppnat för sommaren och erbjuder ett unikt och brett urval av svenska hantverksdrycker. Dessutom har man just öppnat en ny utställning med verk ur samlingen Absolut Art.

Sommarkvällsöppet midsommar på Stora Gungan på Skansen

Skansen stänger kl 16 på midsommarafton, men du kan stanna kvar lite längre. Under sommaren har Krogen Stora Gungan särskilt kvällsöppet – så även i midsommar. Reservera ditt bord för middag, dryck eller fika. Borden reserveras inomhus men vid fint väder man kan sitta på vår uteservering i mån av plats. Du kan boka på bokning@storagungan.se, eller via bokningförmulär: BOKA HÄR

Du kan också förbeställa en Picknick-korg, eller köpa på plats.

Fler picknick-korgar

Hos Gubbhyllan kan ni boka Stora picknickkorgen med en matig sallad, surdegsbröd, efterrätt med vit choklad och bär och mycket mer. Picknickkorgen måste bokas i förväg. Sista bokningsdag för Stora picknickkorgen är 16 juni kl 18:00. Utöver picknickkorg erbjuder Gubbhyllan även en fikapåse och en bullpåse för alla fikasugna. Behöver ej förbokas.

Om Stora picknickkorgen och hur du bokar.

Solliden har plats för dig

Visst känner man igen Solliden från Allsångskvällarna. Tänk – det finns fortfarande platser kvar till midsommar i Sollidens matsal. Här har du en vidunderlig utsikt och här kan du boka ditt bord.

Mer om mat på Skansen.

Midsommarafton, Midsommardagen – ja, hela helgen.

Njuta av ledighet och högsommar. Många attraktioner har stängt på själva midsommarafton, medan flera har öppet midsommardagen, än fler  självklart på söndagen. På ABBA The Museum har man exempelvis öppet lördag och söndag och du får gå två för en. Ett sommarerbjudande man inte vill missa Walk in, Dance out!

Hungrig behöver du inte gå

Många restauranger har öppet. Vi har ju nästan 30 stycken att välja emellan.

Vi rekommenderar att du bokar bord – framför allt till midsommarafton, vi har samlat länkar till bokning här.

Aktuellt just nu – kalendarium

Vasamuseet guidning utomhus

Sommaren 2020 ser annorlunda ut, på Djurgården som överallt annars. En vanlig sommar kommer tusentals besökare för att uppleva musik på Djurgården. Men i år blir det inte som vanligt då de flesta konserter har fått ställas in på grund av rådande bestämmelse. Andra evenemang går att genomföra men på nya sätt, anpassade efter rådande situation. Håll dig uppdaterad direkt hos arrangören.

I vårt kalendarium fylls det på med nya evenemang allt eftersom. Här finns också information om pågående utställningar och visningar. Dessutom finns här tips om digitala visningar och museiupplevelser för dig som inte har möjlighet att komma hit. Filtrera gärna fram det du är intresserad av.

KALENDARIUM

Varmt välkommen!

Välkommen till Djurgården – Stockholms gröna vardagsrum

Kungliga Nationalstadsparken 25 år

Passa på att upptäcka det gröna Djurgården! Hoppa på cykeln eller ta fram promenadkängorna och ta dig till platser du aldrig varit tidigare. Ta med pick-nick och njut av natur och djurliv. Djurgården är en del av den Kungliga Nationalstadsparken – här är stort, grön och skönt.

VACKRA TRÄDGÅRDAR

Ta en långpromenad och sikta in dig på Folke Bernadottes bro. Här tar du dig enkelt mellan Museiparken och Rosendal. Rosendals Trädgård är ljuvlig att besöka varje tid på året, så även denna. Trädgårdscaféet har öppet och bullat upp. Och vill du få inspiration till din egen trädgård är ett besök i plantboden ett måste. Ja, du kan till och med beställa din egen trädgårdsmästare.

Vill du kombinera trädgård och konst rekommenderar vi promenader till Prins Eugens Waldemarsudde. Trädgården är alltid öppen!

RIKT DJURLIV

Näktergal fågelskådning på DjurgårdenPå Djurgården finns ett rikt djurliv. I Kungliga Nationalstadsparken häckar över 100 vilda fågelarter och här finns både välkända djur som rådjur, rävar, harar och paddor, och mer ovanliga arter.

Ett bra sätt att uppleva Djurgårdsnaturen är att promenera längs Kronprinsessan Viktorias och Prins Daniels kärleksstig som invigdes 2012 och var en bröllopsgåva till kronprinsessan Victoria och Prins Daniel från Världsnaturfonden WWF. Kärleksstigen är 390 meter lång och sträcker sig längs Djurgårdens sydvästra strand. Skyltar berättar om det fantastiska växt- och djurlivet i och kring Isbladskärret.

Skansen finns många djur att upptäcka. Här kan man promenera och upptäcka nytt varje gång man gör ett besök. Skansen är stort, här finns plats för många. Visste du att bara Skansen är lika stort som hela Gamla stan?

KUNGLIGA PROMENADER

Med gratisappen ”Kungliga promenader” blir du guidad till lärorika promenader i historiska och kungliga spår. Tre sträckor finns att följa. Ladda ner appen från App Store eller Google Play, ta på dig kronan och ut och promenera!

MINNESMONUMENT

Djurgården är en plats för nöjen och har varit så i många hundra år. Här är det lätt att ha roligt tillsammans, umgås, lära mer och få inspiration. Men Djurgården är även en plats för reflektion, att samla kraft och att möta allvaret. Här finns flera monumentala minnesmonument som kan ge meningsfulla tillbakablickar och utrymme för reflektion. En promenad utifrån minnesmärken kan ge nya perspektiv.

HYR CYKEL, KAJAK, KANOT ELLER TRAMPBÅT

Vid Strandvägens entré till Djurgården, just på andra sidan Djurgårdsbron, ligger Sjöcaféet. Här kan du hyra cykel, kajak, kanot eller trampbåt för att upptäcka det gröna, och det blå Djurgården. På Royal Djurgården Visitor Center som ligger i samma hus, får du hjälp med tips på turer. Med cykeln kan du ta dig längre och upptäcka mer av såväl Djurgårdens natur som av dess attraktioner.

Covid-19: Inför ditt besök

Att värna våra besökare och våra medarbetare är högsta prioritet för alla på Djurgården och vi följer givetvis de regler och rekommendationer som kommer från regering och myndigheter.

Djurgården är stort, grön och skönt och här finns gott om plats för oss alla, vilket är viktigt i dessa tider. Vi gör allt vi kan för att skapa förutsättningar för att du ska kunna besöka Djurgården på ett bra sätt även i dessa tider.

Alla Djurgårdens restauranger och de allra flesta av attraktionerna har öppet. Dock har regeringens beslut om förbud mot allmänna sammankomster för offentliga tillställningar med fler än 50 personer påverkat alla våra verksamheter. Därför är det viktigt att vi alla hjälps åt att följa inrättade säkerhetsåtgärder. För dig som gäst kan det innebära andra typer av köer, färre insläpp och mindre grupper. För ett fåtal av våra attraktioner innebär rådande bestämmelser att verksamheten inte kan bedrivas och för dessa väntar öppning något lite längre.

Många av Djurgårdsevenemangen påverkas direkt. Musiksommaren 2020 blir inte densamma som tidigare år då de flesta konserter har fått ställas in. Andra evenemang går att genomföra men på nya sätt, anpassade efter rådande situation. Håll dig gärna uppdaterad direkt hos arrangören.

 

Pandemin är ännu inte över

* Låt oss hjälpas åt att minska smittspridning och hålla besöket säkert!

* Om du känner minsta symptom ber vi dig att inte besöka oss – men efter två symptomfria dagar är du varmt välkommen hit!

* Håll rekommenderade avstånd. Följ de skyltar och markeringar som finns hos våra aktörer.

* Vi gör allt vi kan för att minska smittspridning, men kom ihåg – avstånd håller vi tillsammans.

Aktuell information från svenska myndigheter om rådande situation och regelverk: krisinformation.se

Personlig utställning öppnar på Spritmuseum

Den 13 juni öppnar Absolut Art Collection – när personalen får välja. 

I tider som dessa får man hitta nya grepp. På Spritmuseum har personalen fått utforska museets konstsamling och utifrån den valt varsitt verk – en favorit. Ett 20-tal medarbetare samt medlemmarna i styrelsen har engagerat sig i urvalet och berättar varför de har valt just “sitt” konstverk. Resultatet blir en unik och mycket personlig utställning där urvalet speglar mångsidigheten, färgprakten, poesin och humorn, som finns i den här unika konstsamlingen, och i huset.

I över 850 målningar, grafiska blad, fotografier, skulpturer, möbler och konsthantverk under åren 1985–2004 tolkade internationella och svenska konstnärer ett och samma objekt: En vodkaflaska. Flertalet av verken reproducerades i annonser av uppdragsgivaren Absolut Vodka i tidskrifter världen över.

Många människor har sett reklamen, men långt ifrån alla har sett konstsamlingen Absolut Art Collection. En utställning man inte vill missa alltså.

En plats för matälskare

Vasamuseets restaurang uteservering

Djurgården är verkligen en plats för matälskare. Här finns ett stort utbud med nära 30 restauranger och caféer. Allt från stjärnkrogar och anrika värdshus till restauranger i grönska, vid vatten och i inspirerande museimiljöer. Alla har sina specialiteter, det är bara att prova sig igenom det digra utbudet.

Genom ett alldeles nytt restaurangsamarbete får du som gäst ännu en anledning att besöka flera av Djurgårdens många mat- och fikaställen. Genom samarbetet ger tjugoen restauranger 10% rabatt på nästa nota – om du går till en grannrestaurang. Det är grannsamverkan på riktigt!

Så ta chansen att upptäcka mat- och dryckesutbudet hos Djurgårdens smaksäkra restauratörer som lagar mat på medvetet utvalda råvaror i säsong. Det finns en mängd matupplevelser att upptäcka på hemmaplan – se hela utbudet här. Så hoppa på cykeln eller ta en promenad och upptäck att mat och dryck är en god anledning att ta sig till Djurgården. Och kom ihåg att Djurgården är stort och det är lätt att hålla avstånd, nog så viktigt just nu.

Matälskare <3 Djurgården

Kampanj – Stort, Grönt, Skönt och Öppet!

Den 13 juni börjar vår kampanj Stockholmssommar <3 Djurgården. Då ska alla stå redo och bidra via sina kanaler.

Tillsammans ser vi till att kampanjen får spridning och effekt!

Läs igenom ordentligt och återkom med eventuell frågor.

SYFTE

Syftet med kampanjen är att tillsammans göra ett tydligt avstamp och berätta att säsongen är igång, välkomna till sommar på Djurgården och berätta att här är stort, grönt, skönt och öppet.

Även om inget är sig likt är en sak säker: sommaren börjar på Djurgården.

Genom kampanjen ”Stockholmssommar <3 Djurgården” knyter vi alla 55 aktörer på Djurgården an till Visit Stockholms budskap ”<3 Stockholm” som kopplas till öppenhet, framtidstro och ett levande Stockholm.

Genom budskapet ”Stort, grönt, skönt och öppet” vill vi välkomna till Djurgårdens stora och breda utbud av upplevelser och betona att här finns plats för alla – vilket känns extra viktigt i dessa tider.

FÖRST: Tidplan
SEDAN: Info om den gemensamma annonsering som görs.
SLUTLIGEN: Info om vad ni kan bidra till genom era kanaler. Samt ett mediakitt för er att använda som ett verktyg.

TIDPLAN

11 juni
Mediakitt till alla intressenter
Uppdatering kalendrar och royaldjurgarden.se
Info ut till press

13 juni
Facebook annonsering börjar
1 helsida SvD Kulturdel
Start för alla intressenter att bidra med inlägg i  egna kanaler

14 juni
1 helsida SvD Kulturdel

16 juni
Helsidor i Mitti: Östermalm, Kungsholmen, Vasastan & Södermalm +Täby, Nacka, Solna & Lidingö

23 juni
1 helsida Mitti Östermalm

26 juni  Facebook-annonsering avslutas

GEMENSAM ANNONSERING

PRINT

Vi har valt print för att få ett tydligt avstamp.

MÅLGRUPP: Genom helsidesannonsering vill vi fördjupa relationen med Stockholmarna. De ska känna sig hemma på Djurgården och uppleva att vi har mycket att erbjuda. Vi bjuder in dem till sommarens nystart där de kan upptäcka något nytt eller återupptäcka någon gammal favorit.

MEDIAVAL: Den 13 och den 14 juni ser ni en helsida i Svenska Dagbladet, den 16 juni ser nI helsidesannonsering i Mitti-tidningar som går ut till: Östermalm, Kungsholmen, Vasastan & Södermalm +Täby, Nacka, Solna & Lidingö. Den 23 återkommer vi med en helsida i Mitti Östermalm

 

 

 

 

 

 

 

FACEBOOK-ANNONSERING

Samma lördag börjar vår digitala kampanj som  den pågår i första hand fram till den 26 juni. Vi har valt Facebook-annonsering bl a då studier visar att det är en väl fungerande kanal i dessa tiden.

 

MÅLGRUPP: genom att annonsera på Facebook kan vi skräddarsy information, och definiera våra fyra målgrupper – samtliga inom 2 timmar från Djurgården, och följa upp resultatet.

Exempel på annonseringens utformning till en av målgrupperna (som anges i det blå fältet ovan) weekend/semesterresenärer:

 

 

Viktigt att alla aktörer lägger till evenemang i evenemangskalendern och ser över sin information på royaldjurgarden.se, då Facebook-annonseringen leder hit.

PR

Pressmeddelande om kampanjen går ut den 11 juni. Följ gärna Royal Djurgårdens konto på MyNewsdesk genom vilket samtliga pressmeddelanden går ut. Dela gärna informationen.

VAD KAN JAG GÖRA?

1 Häng på kampanjen via era kanaler. Hur? Se nedan.
2 Håll koll på varandra och lyft varandra genom att följa och gilla kollegors inlägg och kanske även rekommendera varandra.
3 Använd @royaldjurgarden när det är tillämplig och sedan hashtags: #royaldjurgarden #royaldjurgården #royaldjurgarden #visitstockholm #stockholm #visitsweden #Stockholmssommar<3Djurgården
4 Uppdatera er information på royaldjurgarden.se.
5 Dela ut kartor över Djurgården till alla som vill ha. Finns att hämta på Royal Djurgården Visitor Center vid Djurgårdsbron.

Häng på kampanjen i era egna kanaler

Här kommer två korta texter ni kan utgå ifrån när ni skriver inlägg. Använd dem som de är eller skriv om som det passar er. Viktigt bara är att vara generös mot alla Djurgårdsgrannar och att poängtera att det är sommar och vi har öppet.

Textförslag för er som har öppnat:

Stockholmssommar <3 Djurgården

Sommaren börjar på Djurgården. Klart vi på (lägg in ert namn) har öppet,  precis som så många  attraktioner och restauranger här. Tillsammans öppnar vi upp stockholmssommaren och säger välkommen att återuppleva dina djurgårdsfavoriter och kanske upptäcka några helt nya. Här är stort, grönt och skönt och det finns gott om plats för alla, vilket vi tycker är viktigt i dessa tider.

@royaldjurgarden #royaldjurgården #royaldjurgarden #visitstockholm #stockholm #visitsweden #Stockholmssommar<3Djurgården

Textförslag för er som planerar att öppna:

Stockholmssommar <3 Djurgården

Sommaren är här och Djurgården väntar på dig. Många har öppnat och vi planerar för öppning den XX/XX. Tillsammans välkomnar vi stockholmssommaren och hoppas att du vill återuppleva dina djurgårdsfavoriter och kanske upptäcka några helt nya i år. Här är stort, grönt och skönt och det finns gott om plats för alla, vilket vi tycker är viktigt i dessa tider.

@royaldjurgarden #royaldjurgården #royaldjurgarden #visitstockholm #stockholm #visitsweden #Stockholmssommar<3Djurgården

Använd era bilder som de är eller addera något av orden: Stort, Grönt, Skönt, Öppet. Ni kan även addera ”Stockholmssommar <3 Djurgården”. Jpeg filer finns att ladda ner här.

Fortsätt gärna under hela sommaren.

Här kommer några exempel:

Förmånslista vår 2020 och framåt

Du laddar ner listan här.

ALLTSÅ: Vi vill alla att det ska vara både enkelt och kul att lära känna varandra.

Syftet med förmånslistan är just detta – att göra det lätt att fördjupa allas vår kunskap om varandra och att stärka Djurgårdens gemenskap. Genom förmånslistan stärker vi värdskapet på Djurgården.

För kom ihåg – varje gäst är allas gäst. Och vi vill ju att våra gäster ska upptäcka mer, stanna längre och besöka fler.

Så använd listan och upptäck Djurgården ordentligt – hos varandra och med varandra!

Praktiskt runt förmånslistan
Datum att hålla reda på:

LISTA NR 1 gäller 15 januari-30 april 2020
5 januari sista dag att uppdatera erbjudanden
15 januari ny uppdaterad lista presenteras

LISTA NR 2 gäller 1 maj-30 september 2020
15 april sista dag att uppdatera erbjudanden
1 maj ny uppdaterad lista presenteras

LISTA NR 3 gäller 1 oktober-15 januari 2020
15 september är sista dag att uppdatera erbjudanden
1 oktober ny uppdaterad lista presenteras

Så här använder du förmånslistan
Du kan ladda ner listan eller distribuera ut länken till både era anställda och självklart till den personal hos er som berörs: entrépersonal, konduktör, båtpersonal, restaurangpersonal etc.

Mot uppvisande av giltigt personalkort får man ta del av trevliga erbjudanden enligt listan. Viktigt att veta är att man förstås ska visa upp personalkortet innan beställning.

Med giltigt personalkort menas att kortet innehåller 1) företagets logga, 2) den anställdes för- och efternamn samt 3) giltighetsdatum. Om bild saknas på kortet ska man 4) uppvisa legitimation i kombination med personalkortet.
Erbjudandet avser endast den anställde, om inget annat anges.

Här hittar du förmånslistan
Förmånslistan hittar ni på den interna hemsidan under rubriken ”Toolbox” eller så kan ni ladda ner den här.

Nationaldagshelg på Djurgården: firande på kunglig mark och invigning av skulpturutställning

Det närmar sig Nationaldagshelg på Djurgården. Ända sedan 1893 har nationaldagen firats på Skansen i närvaro av kungafamiljen med musik, högtidstal och utdelning av fanor. Men i kölvattnet av rådande pandemi bryts nu denna 127-åriga tradition. Däremot inviger H.K.H Prins Daniel  årets skulpturutställning på Kungliga Djurgården med Alice Aycock den 7 juni. Och mycket annat.

Med sol och värme i huvudstaden visar Djurgården upp sig i sin vackraste försommarskrud och alla är välkomna att fira sin nationaldag här. Hela Djurgården är tillgängligt för den som vill fira nationaldag. Boka ett bord hos någon av våra restauratörer eller packa picknickkorgen och ta med vänner och familj för ett tryggt utomhusfirande på vår stora, gröna och sköna ö.

Flera av museerna här hos oss på Djurgården har börjat öppna upp så nationaldagsfirande kan kombineras med en efterlängtad dos kultur.

Dagen efter nationaldagen, söndagen den 7 juni, är det invigning av årets skulpturutställning på Kungliga Djurgården med Alice Aycock. Även om skulpturerna bäst skådas på plats förrättas invigningsceremonien digitalt av H.K.H. Prins Daniel via stiftelsens hemsida www.preks.se kl. 13:00. Utställningen består av sex skulpturer ur den hyllade serien ”Turbulence”. Några av verken har tidigare visats längs Park Avenue i New York. Utställningsperioden är planerad till 7 juni – 27 september. Skulpturerna installeras vid Djurgårdsbrunnskanalen i närhet till Folke Bernadottes bro.

Skulpturutställningen med Alice Aycock, som är den första som arrangeras av Prinsessan Estelles Kulturstiftelse, visas på en utställningsplats nedanför Tekniska Museet och Rosendals Slott. Alltsedan invigningen av Folke Bernadottes bro i september 2019 är det smidigt att ta sig över vattnet, vilket gör att man genom en härlig promenad nu kan uppleva utställningen på båda strandkanterna.

Stort tack till Prinsessan Estelles Kulturstiftelse som genom denna härliga utställning erbjuder ytterligare ett tryggt besöksmål på Djurgården denna sommar.

Det gröna Djurgården lockar fler besökare

Under våren har mätningar av gästflödet på Djurgården genomförts. Upplägget till undersökningen togs fram innan någon visste hur annorlunda denna vår skulle bli med isolering, hemarbete, och social distansering. Mätningarna genomförs nu kontinuerligt och vid en analys av resultatet för vecka 10 – 19 visar det sig att intresset för Djurgårdens grönområden har ökat markant.

I höstas påbörjades besöksmätningar på Djurgården för att se hur gästerna rör sig. Bakom mätningarna står Kungliga Djurgårdens förvaltning och Kungliga Djurgårdens och syftet är att inhämta så mycket information som möjligt för att ha ett bra underlag för att långsiktigt arbeta med förbättrad logistik.

– Vi behöver fakta för att ta hand om och utveckla platsen på ett klokt sätt, berättar Camilla Zedendahl, vd för Kungliga Djurgårdens Intressenter. Inte visste vi då att ett virus skulle förändra hela läget och besöksflödena denna vår.

Mätningen genomförs av Bumbee Labs som mäter besöksflöden genom att fånga upp anonymiserade Wi-Fi-signaler i smarta mobiltelefoner.

– Djurgårdens totala besöksantal har tydligt påverkats av Covid-19 pandemin. Besökarantalet har sjunkit med ca 50% sedan vecka 10, dvs. innan pandemin resulterat i några restriktioner, samtidigt har antalet promenader i våra grönområden vid Djurgårdsbrunnsviken ökat markant. Under vecka 17 ökade antalet promenader med hela 90%, Karl Samuelsson, vd på Bumbeelabs.

– Djurgården är öppen dygnet runt, året om, även en vår som denna. Siffrorna visar att det uppskattas, vilket gläder oss mycket. Djurgården är en viktig oas för stockholmaren, säger Magnus Andersson, slottsfogde och chef för Kungliga Djurgårdens förvaltning.

– Mätningarna visar att det har varit naturligt att söka sig till Djurgårdens grönområden i dessa tider. När nu flera museer är på väg att öppna upp blir det intressant att se vilka rörelsemönster det ger. Tillsammans tipsar vi om alla de trygga och natursköna smultronställen på denna stora, gröna och sköna ö. Vi har även introducerat ett nytt restaurangsamarbete där ett besök hos en av oss ger rabatt hos grannen, alltså nästa restaurang du kommer till. Vi hoppas att många tar chansen att upptäcka mer och nya delar av det gröna Djurgården, mat- och dryckesutbudet såväl som kulturutbudet denna sommar, avslutar Camilla Zedendahl, Kungliga Djurgårdens Intressenter.

_____

Bakom mätningarna står Kungliga Djurgårdens förvaltning och Kungliga Djurgårdens Intressenter. De genomförs med stöd från Länsstyrelsen via Nationalstadsparkens utvecklingsbidrag.

Morsdagstips från Djurgården

Morsdagstips från Djurgården

Söndagen den 31 maj firar vi våra fina mammor på mors dag! Solen skiner, blommorna blommar och här på Djurgården har vi gott om plats för dig och din mamma.

Här kommer flera Morsdagstips från Djurgården att bjuda med mamma på. Välkommen till Djurgården på mors dag!

1. Lämna barnen hemma och ta mamma till ett hotell!

Skäm bort mamma med en övernattning på hotell. Välj mellan tre härliga hotell på Djurgården: Hotell Villa Källhagen, Prince van Orangiën och Hotell Hasselbacken, vilka alla erbjuder vackra utsikt samt gott mat.

2. Plocka dina egna blommor

Rosendals Trädgård erbjuder självplockning av tulpaner! Låna sax i plantboden och sätt ihop en vacker blombukett till din mamma. I Prins Eugens Waldemarsuddes butik har de produkter från Waldemarsuddes eget trädgårdsmästeri; snittblommor, krukväxter och blomsterlökar. Självklart kan du också ta mamma på en trädgårds- eller skulpturparksbesök.

3. Njut av god mat

Fira mors dag med att upptäcka nya delar av Djurgården och stöd ditt lokala kök samtidigt. Gå till någon av de 20 restaurangerna och när du får ditt kvitto får du även ett kort som ger dig 10% rabatt på notan – hos grannen! Vad sägs om en morgonfika på ett ställe följd av lunch på ett annat (med 10% rabatt)?

Villa Godthem

Flera av våra restauranger erbjuder speciella mors dags-menyer. Till exempel på Villa Godthem har Köksmästare Antonio Molina satt ihop en härlig meny med tillhörande dryckespaket.

4. Ta en promenad tillsammans

Djurgården är grönt och skönt och kanske stockholmarnas favoritplats att promenera på… Bjud in mamma på en promenad runt Djurgården med hjälp av appen ”Kungliga promenader” eller Kungliga Nationalstadsparkens nya ”Naturkarta”.

5. Upplev lite konst

Liljevalchs bjuder in dig och din mamma till den nya konstutställningen “En paradisattack”. Och den 31 maj är sista chansen att se utställningen ”Edvard Munchs fotografier. Det experimentella jaget” på Thielska Galleriet samt Angus Fairhurst Absolut Art CollectionSpritmuseum – dem vill ni inte missa.

Himmelsk Marmelad på Skansen Butiken

6. Köp en fin present till mamma

Gör mamma glad med en fin present från en eller flera av våra fina butiker. På Skansenbutiken, Rosendals Gårdsbutik, Waldemarsuddes butik bland andra kan du hitta många hållbara och naturliga produkter som passar perfekt till en mors dags-present.

 

Varmt välkommen hit och ta del av våra morsdagstips från Djurgården! Kanske har du några andra …?