Trafiknyheter – om bom, spårväg samt ändringar i buss och båt

Många nyheter väntar på trafikfronten.

Bommen går ner nu till  jul och tidtabellsskiftet äger rum för kollektivtrafiken söndagen den 15 december 2019.  Det betyder att det är många nyheter som påverkar trafik och tillgänglighet till och på Djurgården.

Nyligen möttes Trafikgruppen – eller TUFF-gruppen som den kallas, för att dela information. Här kommer en sammanfattning av lite av vad som sades. För mer exakt information, se trafikplanerare och SL:s hemsida förstås.

BOMMEN GÅR NER

– stopp för bilarna

Djurgårdsbron kommer att vara avstängd för biltrafik och Djurgårdsbommen kommer att vara bemannad på helger från den 30 november till den 22 december 2019 mellan klockan 11-17.

Som alltid – rekommendera promenader, cykel, tunnelbanan, buss, spårväg och båt. Allt leder till Djurgården och upplevelsen blir trevligare utan bilen. 

SPÅRVÄG

För Spårvägen – linje 7:s del blir det vintertidtabell den 15 december med 7½-minuterstrafik på sträckan T-Centralen-Skansen och på sträckan Skansen-Waldemarsudde var 15 minut. 10-minuterstrafiken på kvällstid kommer att förlängas till ca kl 23.00 och härmed blir det tätare trafik vid de olika publikutsläppen efter de olika evenemang vid 21-23-tiden.

Under mars månad 2020 kommer sträckan Skansen-Waldemarsudde vara avstängd p.g.a. kontaktlednings- och spårbyte och ersättas av buss. Spårväg City kommer under nästa år få en ny vagnstyp, vagnar som är 2,65 m breda samt en ombyggd vagnhall i Alkärret. För att klara av validering av färdbevis vid bl.a. T-Centralen kommer plattformskontroll av biljetter att ske.

BUSS

Buss 67 får ny linjesträckning och kommer att trafikera sträckan Odenplan-Östra station-Karlaplan-Skansen-Waldemarsudde-Manilla-Blockhusudden. Extrabussar för skolbarnen t/fr Manilla kommer att köra på sträckan Manilla-Skansen-Karlaplan. Linjesträckningen innebär att buss 67 tar över en del av buss 69:s tidigare resväg.

Buss 69 kommer endast att trafikera sträckan Centralen-Museiparken-Kaknästornet. När en vändslinga har byggts på parkeringen vid Djurgårdsbrunns Värdshus kommer buss 69 att kunna vända där.

BÅT

Linje 80, Sjövägen, kommer att få en ny tidtabell den 1 januari 2020 med utökad trafik till 15-minutertrafik på vissa sträckor i högtrafik och 30-minuterstrafik i övrigt. Linjen kommer att trafikeras till ca kl 23.00 och förlängas från Frihamnen till Ropsten. Nya hybriddrivna färjor liknande båten ”Sjövägen”, kommer att levereras under våren. I Ropsten blir det byte till linje 81, båten till Storholmen/Djursholm/Lidingö.

Detta betyder stora förbättringar på linje 80 från 1 jan 2020 för Djurgårdens del genom att:

-Linjen förlängs till Ropsten med anslutning till båt mot Tranholmen/Storholmen med uppehåll på Lidingö och Djursholm.

-Sträckan Nybroplan-Allmänna Gränd-Saltsjöqvarn-Kvarnholmen-Blockhusudden-Nacka strand får 30-minuterstrafik mellan 05.30-23.00 med 15-minterstrafik på eftermiddagen. I andra riktningen samma förhållande, men 15-minuterstrafik på morgonen. Gäller alla dagar.

-30-minuterstrafik Nacka Strand-Lidingö-Ropsten alla dagar ca 06.30-23.00.

-Den sena kvällstrafiken till kl 23.00 gör att resenärer mot Nacka-Lidingö kan ”åka hem” både från Allmänna Gränd och Blockhusudden istället! Även till Nybroplan så klart!

Djurgårdsfärjan kommer att undersöka hur Skeppsholmen skall trafikeras på det mest optimala sättet på sträckan Allmänna Gränd – Slussen rörande tidtabellsläggning.

Under juletid kommer vi att bjudas på julsånger på färjorna! Emelie kommer att trafikeras på likartat sätt som 2019 under år 2020.

Julklappstips 2019, som räcker hela 2020

Julklappstips 2019, som räcker hela 2020

Vi vill slå ett slag för upplevelser framför prylar. Nyligen utsågs årets julklapp till mobillådan – vi tycker att det är bättre om du tar med dig din mobiltelefon, gör ett besök på Djurgården och förevigar härliga minnen av istället. På Djurgården kan vi erbjuda alla sorters upplevelser, som räcker hela 2020. Här har vi samlat tips på årskort och presentkort.

Så, känner du att det räcker med prylar hemma? Då erbjuder vi den perfekta julklappen till dig, dina vänner eller din familj – en present som räcker länge, nämligen ett årskort eller ett presentkort att nyttja när det passar. Allt ifrån en hel konsertsommar på Gröna Lund, kurser på Rosendals Trädgård, till konst och matupplevelser finns det att välja på.

Vi har sammanställt en lista för att underlätta julshoppingen! Följ bara länkarna nedan, så hittar du all information du behöver.

Tips på årskort eller presentkort på Djurgården 2020

Presentkort

Cirkus
Ocean Bus
Spritmuseum
Rosendals Trädgård
Oaxen Krog & Slip
Ulla Winbladh

Årskort

Gröna Lund
Junibacken
Polismuseet
Prins Eugens Waldemarsudde
Skansen
Spritmuseum
Tekniska Museet
Thielska Galleriet
Vasamuseet
The Viking Museum – Vikingaliv

Nu är det bara att välja – ett eller flera. Vi hoppas att få se dig och dina nära och kära här varje dag under 2020!

Rabatt på logi hos Pop House och Hasselbacken

Rabatt på logi hos Pop House och Hasselbacken

Nu kan alla KDI-medlemmar få rabatt på logi hos Pop House Hotel och Hotell Hasselbacken! Om du visar upp ditt giltiga medlemsskap kan du få 15% rabatt redan nu och hela 2020.

Detta gäller för bästa bokningsbara pris på standardrum/enkel- eller dubbelrum. Bokningen sker på respektive hotells hemsida, det gäller ett rum och i mån av plats.

Det är kostnadsfri avbokning fram till kl. 18:00 dagen innan ankomst, du kan även kontakta respektive reception. Koden för rabatten är: KDIAB Du kan också se detta i förmånslistan här!

Vi söker en turistinformatör till Royal Djurgården Visitor Center, vikariat på heltid.

Just nu söker vi efter en serviceinriktad, flexibel och positiv person till vårt gemensamma besökscenter, Royal Djurgården Visitor Center. Frida som just nu jobbar heltid på besökscentret kommer från och med i slutet på februari gå på mammaledighet under cirka ett års tid och vi behöver nu en person som under denna tid kan sköta hennes arbete.

I Fridas arbetsuppgifter ingår främst att ta emot besökarna på besökscentret där de får vägledning och tips om allt fantastiskt som finns här på Djurgården. Hon bokar även sightseeingturer, säljer Stockholm Pass, lokaltrafikbiljetter samt souvenirer. 

I Fridas tjänst ingår också att sköta Royal Djurgårdens sociala medier, göra uppdateringar på vår hemsida, sköta kalenderskärmarna och bildspelen som finns inne på besökscentret. Frida ansvarar även för extrapersonal samt schemaläggning. 

Vi vet att alla ni som är verksamma här ute på Djurgården förmodligen känner mycket folk som sitter inne på fantastisk kunskap om Djurgården, som kanske har jobbat här tidigare eller gärna skulle vilja jobba här på Djurgården.

Därför blir vi väldigt glada om ni skulle vilja förmedla denna information vidare. Nedan har ni en länk till information om tjänsten samt hur man ansöker.

ÖVRIG INFORMATION

Start: under februari 2020
Omfattning: Vikariat på heltid under cirka ett år
Sista ansökningsdag: den 3 januari 2020, intervjuer sker under v 2 2020.
Ansökan: till camilla.zedendahl@royaldjurgarden.se
Kontaktuppgifter med eventuella frågor: frida.landen@royaldjurgarden.se Telefon: 08 667 77 01

Turistinformatör vikariat

Erbjudande från TrendStefan – Stora Trenddagen 2020

För någon månad sedan gjorde han ett bejublat framträdande på vår Djurgårdsfrukost, nu vill Stefan Nilsson – ”Trendstefan”, bjuda in hela vårt djurgårds-gäng till hans stora, stora trendföreläsning.

En gång om året samlar Stefan ihop sig och ställer sig på scen för att berätta om vart vår värld är på väg. Ungefär som han gjorde hos, men nu mer på djupet och med lite mer folk. Han håller på i 90 minuter och man får kaffe om man kommer på morgonsittning och vin om man kommer på kvällssittning.

Alltså:

Välkommen till Stora Trenddagen 2020

För nionde gången i rad ställer sig Stefan ”Trendstefan” Nilsson på scen och berättar om vad som händer ute i omvärlden. Skaffa en bra omvärldsanalys i design, lifestyle och konsumtion för året. Nu för första gången i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Vad händer 2020 då?

Jo. Det blir ROLIGT. De allvarliga frågorna från 2019 (lågkonjunktur, robotar som tar våra jobb och klimatfrågan) hänger kvar över oss. Ett nytt moln på oroshimlen är ensamheten och den psykiska ohälsan. Men. Precis som vi 2019 sett initiativ och engagemang, kommer vi 2020 att hitta nya möjligheter. Människan är tillbaka i all sin kraft. Vi kommer att ha sköna middagar tillsammans, bo tillsammans på nya sätt och omge oss med varumärken och företeelser som gör oss glada. Ja, företeelser, inte saker. Ingen vill ha saker 2020, ingen vill konsumera. Vad det kommer att innebära för handeln, för städerna och oss alla är bara ett av många spår Stefan Nilsson guidar oss längs på Stora trenddagen 2020.

Inled 2020 med en inspirerande och ROLIG dag där Stefan Nilsson berättar allt om vad du kan förvänta dig av året.

Stora Trenddagen har premiär i Stockholm den 13 januari, sedan följer Göteborg den 20 januari och Malmö den 27 januari.

Köp dina biljetter nu – till specialpris

Som medlem i Royal Djurgården får ni specialpriset 399 kr ink moms (ord pris 499 kr). Ange koden earlybird när du beställer. Koden gäller till den 15 december. Vill du köpa fler än fem biljetter och betala med faktura, så löser vi det.

All information och biljetter här (www.storatrenddagen.se)

Väl mött på Stora Trenddagen 2020!

Butiksutbildning med Kemikalieinspektionen

Butiksutbildning med Kemikalieinspektionen

Nyligen har vi vi genomfört en butiksutbildning för alla butiker på Djurgården tillsammans med Kemikalieinspektionen på Sjöhistoriska museet. Initiativtagare var Statens Maritima och Transporthistoriska Museer. Dagen inleddes kl. 9 med att Kemikalieinspektionen presenterar vad de gör, varför de finns och vilket syfte/uppdrag de har.  Kemikalieinspektionen finns för att minska riskerna för att människor och miljö skadas av kemikalier och se till att företag och samhället i stort har en god kemikaliekontroll.

Syftet med dagen var att samla alla butiker på Djurgården för att tillsammans få lite bättre koll på vad som egentligen gäller för innehållet i alla produkter vi säljer, detta var efterlängtat och uppskattat. Deltagare från följande intressenter deltog;

 • Liljevalchs
 • Rosendals Trädgård
 • Skansen
 • Tekniska
 • The Viking Museum
 • Prins Eugens Waldemarsudde

Vidare gick Kemikalieinspektionen igenom  vad det finns en lagstiftning mot, och vilka regelverk som gäller för detta, fram till klockan 11. Kemikalielagstiftning finns för varor och för kemiska produkter som är farliga och giftiga i någon mängd. De lagstiftningar som gäller för varor och kemiska produkter skiljer sig åt och går under vissa förordningar och direktiv såsom;

 • Reachförordningen
 • RoHS-direktivet
 • Leksaksdirektivet
 • POPs-förordningen
 • Biocidförordningen

Kemikalieinspektionen avslutade med några bra råd till alla;

 • Att ställa krav på sina leverantörer
 • Att vara påläst
 • Känna till vilka krav som gäller på sina varor
 • Ta reda på om leverantören har kunskap
 • Ställa specifika kemikaliekrav på leverantören
 • Dokumentera skriftligt
 • Ha rutiner vid inköp
 • Gör stickprovskontroller
 • Ta hjälp av andra och varandra

Läs mer på Kemikalieinspektionens hemsida och deras företagssida här.

Du kan också ladda ner presentationen här: Djurgården 12 november 2019.

Mellan kl. 11 och 12 berättade Camilla Zedendahl om Djurgårdens själ och vilken känsla vi vill förmedla från oss till våra besökare. Vilka vi vill vara, att vi ska vara några som tar ansvar och undanröjer problem för våra gäster, innan det har blivit ett problem. Djurgården vill arbeta värderingsstyrt på detta sätt:

 • Öppet
 • Välkomnande
 • Framåtsträvande
 • Med respekt för historien och tro på framtiden
 • Tillsammans

För oss här på Djurgården är våra värderingar löften som vi stävar efter att uppfylla.

Var och en av butikerna hade med sig en produkt som är extra speciell för dem och deras kunder eller som säljer bra. Waldemarsudde hade med sig Waldemarsudde-krukan vilken är en symbol för platsen och som tillverkas i Sverige. Den finns i olika storlekar och är en klassiker. De hade också med sig en tvål gjord av egenodlade rosor, tillverkad i Spånga och denna produkt är en stolthet för museet.

The Viking Museum tog med sig Ice Rocks, kuber i blå granit som fryses in för att kyla drycker, utan att dryck späs ut av smält is. Dessa med en runa på vilken bildar ordet is. Museet arbetar mycket med story telling vilket också syns i produkterna i butiken.

Statens Maritima och Transporthistoriska Museer hade tillsammans tagit med sig en 3D-bild av Vasaskeppet i återvunnet trä från rivningshus. Detta ger produkten en psyko-social aspekt och gör den  på det viset speciell. Dock kommer den inplastad vilket ger en annan aspekt och en fråga ifall denna produkt verkligen är bra eller inte. Det ligger mycket historia bakom bilden i det trät, som sedan  är omgiven av miljöovänlig plast.

Sjöhistoriska valde en produkt att dekorera julgranen med i form av ett hänge eller liten träbit i plywood med bilder på föremål från deras arkiv. Detta symboliserar museet mycket och blir en mer miljövänlig dekoration i juletider istället för det stora plastutbud som ofta är det vanligaste.

Skansen tog med sig en bit textil med mönster från en väst som görs i Dalarna, detta för att symbolisera deras folkdräkter som de väver på plats på Skansen och är central samt används flitigt i verksamheten. De använder eko-bomull bland annat. De hade också med sig en typisk museiprodukt i form av en magnet, gjord i plast och även inslagen i plast. Detta för att visa på vad som kan uppfattas som bra och sämre produkter med hänsyn till material bland annat.

Rosendals Trädgård berättade om sitt egenbakade surdegsbröd och om Rosendalskrukan, vilken är en ikon för dem. De arbetar mycket med det lokala och ekologiska. Tekniska berättade om att de vill föda teknikintresset, att de inte är någon vanlig typisk museibutik och att de också tänker mycket hållbart.

Efter detta var det dags för promenad till och lunch på Tekniska by Pontus mellan kl. 12-13 innan Jan Naumburg fortsatte dagen med att prata om Smarta val den sista timmen. Detta är en märkning som de Maritima och Transporthistoriska museerna tagit fram. Det hette tidigare Vårt val men nu funderar man på om man kan uppdatera det till ”Smart val”. Det finns både svårigheter och fördelar med detta och Jan räknade upp dem så här:

Svårigheter

 • Kommunikation
 • Kriterieförändringar
 • Att märka billiga produkter
 • Ensamt och okänt
 • Fördelar

  • Vi bryr oss om det som är hållbart – vi tar ansvar
  • Stolthet
  • Bra i kampanjer
  • Lätt att göra rätt med en märkning eller logga
  • Vidare berättade han om inspiration från Choice hotel i Norge som ligger i framkant med sitt hållbarhetsarbete och nudgar sina gäster med att på exempelvis deras buffé byta ut storleken på tallrikarna till mindre och har på det viset minskat sitt matsvinn. De använder även små skyltar intill vissa maträtter märkta med ”Smart val” och detta har gjort att dessa maträtter gått åt i mycket större utsträckning än mat utan märkning.

   Jan tycker att det vore bra om fler av oss gick ihop för att utveckla denna märkning tillsammans. Tillsammans kan vi starkare nudga våra gäster med tydliga gemensamma budskap, vara transparenta och stå för. Det är en lång bit kvar att jobba på och egentligen borde man kunna märka upp allt i sin butik som ett Smart val, men bara det börjas någonstans så kan det ena leda vidare till något annat bra.

   KDI skulle kunna hålla i ett projekt med att sätta ihop ett lättförståeligt paket för alla butiker att utgå från och applicera på sin verksamhet. Detta behöver vi  i så fall gå ihop om och göra tillsammans, utveckla detaljer om en ambition och skapa en kriteriesammanställning. Liljevalchs kommer hålla i en kurs i detta ämne i januari och beroende på respons så skulle man kunna spinna vidare på det. Det kommer även hållas workshops nästa år på samma ämnen med tillfälle att arbeta med sina produkter i butiken och ta lärdom av varandra.

   Mycket lärorik och inspirerande dag med bra och nyttig information från initiativtagande arrangörer

   Vid pennan Sandra Hägglund, praktikant KDI

Julbord på Djurgården 2019 – våra tips!

Julbord på Djurgården 2019

Klassiska björnköttbullar, Janssons Frestelse, saffranskokta päron, grönkålschips, julskinka, syrad mjölkglass och humlad grädde. Här på Djurgården kommer du finna det julbord som passar dig allra bäst. Klassiskt svenskt julbord, julbord med vilda smaker från Norrland eller julbord som erbjuder mycket vegetariska och veganska alternativ. Det är dags för julbord på Djurgården 2019. Nedan har vi samlat våra tips.

Välkommen till Skansen och till Solliden

Ett besök på Skansen är ett måste till jul. Varför inte kombinerar Skansenbesöket med ett julbord.

Högt upp, med vacker utsikt över Skansen, serverar man på Solliden  ett traditionellt julbord skapat av de fantastiska bröderna Kappen. Med stor kärlek till mat och fokus på närproducerat utlovar de en mängd olika sillar, kalla och varma rätter likväl som ett brett, vegetariskt utbud och såklart; ett härligt gottebord fyllt av sötsaker.

Mer om julbord på Solliden här.

Traditionellt Svenskt helyllejulbord i historisk miljö på Krogen Stora Gungan på Skansen

Gunga in julen med svenska smaker och tradition i Krogen Stora Gungans stämningsfulla stuga med interiör och historia från 1800-talet. Njut av inlagd sill, krämig janssons frestelse, dopp i grytan och ett stort urval av hembakade julkakor och godis.

Känn doften av dekorerade kanelstänger och låt dig värmas av vinglögg vid den tända brasan. Krogens utmärkta egna snapstoner passar perfekt deras egna snapsvisor. Allt i härliga Skansens juliga miljö.

Klicka här för ytterligare information om Krogen Stora Gungans julbord på Skansen. 

Julbord – Med vilda smaker från Norrland

Majoriteten av rätterna som serveras på Tyrols julbord är gjorda från egna recept och kockarna har ett nära samarbete med trogna leverantörer från de lappländska vidderna för att hitta de finaste råvarorna till sina drygt 200 smakupplevelser.

De klassiska björnköttbullarna, älgsteken, den kåtarökta fjällrödingen, den souvasbakade laxen och åkerbärsglassen kommer självklart finnas kvar, men som vanligt blir det även en hel del spännande nyheter. Sedan 2011 erbjuds även en uppskattad veganmeny med delikatesser från det vilda som bär, svamp och annat gott.

Klicka här för att boka Tyrols julbord med vilda smaker från Norrland

En modern julmåltid på Spritmuseum

På Spritmuseum serveras deras version av en modern julmåltid. Ett tiotal serveringar i varierande storlek där alla julens smaker får plats, spännande kombinationer och presentationer med fokus på hantverk och smak. Självklart finns även en vegetarisk version av menyn.

På Spritmuseum erbjuds också en kortare introduktion av utställningen ”Julens kryddor” innan eller efter middagen för de som vill (detta bokas i förväg).

Boka Spritmuseums julbord här

Boka en unik julbordsupplevelse och kom i julstämning på forntida vis på The Viking Museum 

Den 12 december kan ni få en spännande visning om vikingatidens julfirande och en tre-rätters julmiddag med nordiska smaker.

Julen är ju väldigt viktig för oss, men vad kommer vårt sätt att fira egentligen ifrån? Vad finns det för vikingatida spår i dagens julfirande? Vad var ”jól” och hur firandes det? Följ med på en visning fullspäckad med midvinterblot och gårdstomtar.

Boka ”jól-bord” på The Viking Museum den 12 december här

Julbord med klassisk julmat på Oaxen

Alla har vi våra egna favoriter på julbordet, det finns något för alla och det är det som är själva essensen av julbord. Att få återse våra favoriter – som rökt sill, örtgravad strömming, dragon- & senapsgravad lax, leverkorv, kallrökt vildsvinskorv, ingefärskryddad fläsksida, saffranskokta päron och mandelmusslor med sylt och grädde…

Oaxens klassiska julmat dukas upp i deras nordiska bistro. Precis som tidigare år på Oaxen tillagar de sitt julbord av nordiska råvaror från små producenter och allt görs från grunden, för hand av de mest utmärkta råvarorna.

Boka Oaxens klassiska julbord här

Upplev härlig julstämning på anrika Hasselbacken

Boka ditt julbord på Hasselbacken och njut av både stämningen och miljön. Hos Hasselbacken får alla – köttätare, vegetarianer och veganer – den rätta julkänslan.

Klicka här för att boka julbord på Hasselbacken

En gastronomisk resa i Tore Wretmans anda på Villa Godthem, med omsorgsfullt hemlagad julmat på klassiska råvaror

Redan nu är hela julbordsmaskineriet igång på Villa Godthem med den årliga planeringen. Menyupplagningar avlöser varandra, smaktester skall utmynna till den bästa råvaran, passande öl, vin och snaps skall tas fram, dukningen skall justeras, belysningen skall anpassas, jultomten skall utses.

Under lång tid har Villa Godthem samlat recept och kunskap som förts över från generation till generation. Den kunskapen och den traditionen försöker de tillvarata och använda sig av när de lagar sin julmat.

I år dukar köksmästare Antonio och hans köksteam upp ett julbord ni sent kommer glömma. De är lite extra stolta över deras inlagda sillar och strömming, rökta laxen och de bakade pastejerna.

Boka Villa Godthems julbord här

Ett klassiskt julbord på Villa Källhagen

När mörkret lägger sig och julen står för dörren erbjuder Villa Källhagen ett stort, vällagat och traditionellt julbord där alla dina önskningar slår in – god mat, skummande dryck, glittrande juldekorationer och sprakande marschaller.

Kökschef Micael och hans brigad har lagt in sill, trillat köttbullar och smakat av senapen. Dessertbordet dukas upp av Villa Källhagens konditor med marsipangrisar, tryffel, knäck och saffransgodis. Hovmästarna med personal står redo att ta emot er och ser till att snapsen är väl kyld.

Boka Villa Källhagens julbord här

Jul på Ulla Winbladh

På Ulla Winbladh är målsättningen alltid att bjuda på en upplevelse som är långt mycket större än de hemlagade delikatesserna på julbordet. För dem är den stämningsfyllda inramningen lika viktig som att det finns 23 sorters sill, nybakat vörtbröd, perfekt tempererat dopp i grytan, knäckig knäck och minst 12 olika nubbesorter. För att inte tala om de tusen juleljusen, luciatåget, den äkta granen, de stärkta linneservetterrna, apelsinerna med nejlikor och nissarna som nitiskt övervakar att allt är fräscht och välfyllt. På Ulla Winbladh lämnar de ingenting åt slumpen.

I år har de ytterligare utökat deras veganska julbord och erbjuder ännu fler utsökta rätter. De tummar för den sakens skull förstås inte en millimeter på deras traditioner, utan dukar fram alla rätter som du som äter kött är van att avnjuta på Ulla Winbladhs julbord.

Boka Ulla Winbladhs julbord här

Julbord på Rosendals Wärdshus

Mitt i grönskan på Kungliga Djurgården erbjuder Rosendals Wärdshus er möjligheten att tillbringa en dag eller kväll med fokus på vällagad mat i en vacker historisk miljö. Julmaten på Rosendals Wärdshus är en blandning av klassisk svensk julmat och tillägg av viltkött, då vi befinner oss på H.K.H. Oscar II:s gamla jaktmarker.

Klicka här för att boka julbord på Rosendals Wärdshus

Gå på ett sagolikt julbord på Junibacken

Inled kvällen med värmande glögg på Junibackens Sagotorg. Ta sen en tur i det älskade Sagotåg som tar er på en resa genom Astrid Lindgrens fantastiska berättelser. Under tiden dukar Junibackens personal upp ett klassiskt julbord med många gröna inslag och ett härligt gottebord. Detta avnjuts tillsammans med en fantastisk utsikt över vattnet och några av Stockholms mest kända landmärken.

Klicka här för att boka Junibackens sagolika julbord

Inspireras av den fornnordiska julen och boka jólbord på The Viking Museum

På museets restaurang Glöd serveras ett nordiskt julbord där det även ingår en guidad visning om vikingatidens julfirande och äventyrsfärden Ragnfrids saga. Om du bokar den 12 december är det även julmarknad i museibutiken denna kväll och museet har kvällsöppet! Till julbordet får man smaka på deras egengjorda glögg och sedan ett trerätters jólbord med traditionell julmat som hjorttartar, vildsvinskarré, kolaäpplen och pepparkakor. Du kan självklart även njuta av museets julbord och visning på andra datum fram till jul också.

Klicka här för att boka ett fornnordiskt jólbord på The Viking Museum

Julmiddag på Rosendals Trädgård 

Köksmästare Billy White på Rosendals trädgård har utifrån säsongens biodynamiska och ekologiska råvaror satt ihop en meny med både klassiska julsmaker och nya trädgårdsfavoriter.

Börja kvällen med varm kryddad must med Calvados ute vid öppen eld, sen välkomnas ni in i växthuset. Där serveras Rosendals egna trädgårdsöl, hemkryddad snaps, noga utvalda viner och goda alkoholfria alternativ.

Istället för gemensam buffé så dukar de upp buffén till bords. Maten kommer ut på stora fat och fylls på vid behov, inledningsvis en kall servering och sen en varm servering. Middagen avslutas med en härlig dessertbuffé från både kök, bageri och gårdsbutik.

Här finner du mer information om julmiddag på Rosendals Trädgård 

Vad finns mer att göra på Djurgården inför jul? Nedan får du lite tips.

Tycker du att upplevelser är den bästa julklappen? Då har vi samlar tips på årskort. Bra, eller hur?

En höstlovsdag på Skansen – Fasor från förr

En höstlovsdag på Skansen - Fasor från förr

En höstlovsdag på Skansen har mycket att erbjuda alla som vill komma dit. Det finns aktiviteter runt om i hela parken och i stadskvarteren kan man bland annat stöta på lustiga typer..

Staden sägs vara kolerasmittad och här får man akta sig för att själv inte bli smittad. I tullen kan du få ditt sundhetsbevis som kan hjälpa dig. Du kan också få goda råd i Boktryckargränd, Apoteket och i Kryddboden.

Det grillas korv på Bollnästorget och här kan du ta med egen korv eller köpa på plats. Du kan också göra ditt eget pyssel i Skogens hus i form av skyddande örtpåsar eller amuletter att ta med hem.

För den som vågar kan man också få höra riktigt läskiga historier både i Seglora kyrka och i Back Mats stuga i Moragården.

Om allt detta inte vore nog så har Skansen även skattjakt varje dag under höstlovet. Skynda dit och börja leta! Ta med dig hela familjen och alla vänner och njut av de sista höstlovsdagarna. Läs mer om Skansens aktiviteter här!

Besökssiffror på Djurgården

 

– Så här har vi räknat.

Med anledning av SVT Stockholms inslag om besökssiffror på Djurgården.

2009 tog KDI:s dåvarande styrelse kontakt med en konsult för att skaffa sig en uppfattning om hur många besökare Djurgården har. Syftet var att titta på Djurgårdens betydelse för oss som bor i Stockholm såväl som för svensk besöksnäring. Siffrorna såväl som en budskapsplattform togs fram, bl a med en jämförelse mot den kinesiska murens besökarantal. Styrelsen lät även ytterligare ett företag kontrollera uppgifterna, vilket kom fram till samma resultat.

Hur ser beräkningarna av besökssiffrorna ut?

Beräkningarna som visar på 15 miljoner besökare grundade sig i den statistik som då fanns att tillgå. Utgångspunkten var det antal personer som löste entré till våra attraktioner och en uppskattning – utifrån befintlig information om kollektivtrafik och andra besöksfakta, att ungefär lika många besöker Djurgården för rekreation, för att besöka exempelvis en restaurang, se en musikal, ta en promenad eller en joggingtur.

Hur ser jämförelsen mot kinesiska muren ut?

Jämförelsen mot kinesiska muren grundar sig i att Djurgårdens besökssiffror ställdes i relation till de delar av den kinesiska muren som oftast presenteras som besöksmål vid jämförelse av andra besöksmål, dvs. Badaling.

Här ser du ett exempel (underliggande källa: National Tourism Administration of the People’s Republic of China): https://www.travelandleisure.com/slideshows/worlds-most-visited-tourist-attractions?slide=159030#159030 .

Utvecklingen av denna del diskuteras nyligen i China Daily (2019-05-29), där siffrorna för 2018 uppges vara ca 10 miljoner besökare: http://www.chinadaily.com.cn/a/201905/29/WS5ceddf96a3104842260be639.html

Hur ser det ut idag och i framtiden?

Siffran 15 miljoner är inte ny och vi har valt inte att revidera den trots att nya attraktioner tillkommit och många attraktioner har fler besök nu än då. Vi har istället känt ett behov av att göra helt nya mätningar med den teknik som finns att tillgå idag. Detta arbete har påbörjats. Testmätningar genomfördes under sommaren och större mätningar genomförs nu. Fokus har flyttats från att presentera en totalsumma till att ta fram fakta som underlag för att tillsammans och långsiktigt hållbart kunna utveckla platsen på ett klokt sätt.

Det vi nu söker mäta är hur våra besökare fördelar sig över tid och rum, dvs. när de kommer, hur länge de stannar samt var och hur de rör sig. Mätningarna kommer även att ske över ett helt år för att följa fluktuation över säsong. Arbetet utförs med stöd från Nationalstadsparken och i samarbete med Kungliga Djurgårdens förvaltning.

De nya mätningarna kommer att ge oss nödvändigt underlag för att i samverkan säkerställa ett tillgängligt, öppet och välkomnade Djurgården för stockholmare såväl som för långväga besökare idag och imorgon.

Dia de Muertos – mexikansk tradition på Djurgården

Dia de Muertos - mexikansk tradition på Djurgården

Dia de los Muertos är en mycket gammal religiös mexikansk högtid som infaller den 2 november och som firas liknande den svenska Alla helgons dag. Dia de los Muertos härstammar från dels de förspanska indianska kulturerna i Mesoamerika och från katolicismen. Det är en stor och populär tradition som man håller hårt på i landet och den firas främst i de södra delarna av Mexiko.

Tron på att de döda återvänder och besöker sina anförvanter på kyrkogårdarna och runt hemmen under natten till den 3 november är mycket stark. De kommer även tillbaka för att ta del av den mat och dryck som de saknar och behöver från jordelivet.

Förberedelserna inför Dia de los Muertos är många och väldigt noggranna. Man skapar bland annat ett altare i hemmet med olika nivåer beroende på hur mycket plats man har. Där ställs sedan foton fram på de bortgångna tillsammans med mat, dryck eller saker som dessa personer tyckte om eller som representerade dem på något sätt. Altaret dekoreras med ljus och gula och orange tagetes som symboliserar denna högtid speciellt.

På kyrkogårdarna dekoreras gravarna till de bortgångna på liknande sätt med dessa blommor, ljus, mat, dryck och föremål som personerna saknar. Sedan sitter man vid gravarna och altaren på kyrkogårdarna under den natten och berättar historier om de bortgångna och hur deras liv såg ut, för sin familj och släkt. Man äter och dricker det som tagits med och minns dessa personer med glädje istället för sorg, vilket är en viktig del i denna tradition. Döden ses inte som något hemskt och sorgligt utan som en naturlig del av livet, likaså återvändandet under denna natt. Det kan exempelvis stå ett Mariachi-band och spela mitt på kyrkogården som en del av nattens firande och en hyllning till de döda.

Av det ätbara som ställs på altaren är bland annat Pan de Muerto som är ett sött bröd med benknotor av deg dekorerat ovanpå. Det bakas och säljs under och inför denna högtid och äts vanligtvis vid gravarna och i samband med firandet. Även sockerskallar kan köpas och ställas dit som en del av traditionen.

Om du inte kan ta dig till Mexiko för att ta del av denna högtid, så firar Etnografiska museet Dia de los Muertos traditionsenligt med musik- och dansföreställningar, visningar och hantverksmarknad. Du kan även köpa Pan de Muerto och i restaurangen har de mexikanskt tema. De har också kreativ verkstad för alla små.

Läs mer om Etnografiska museets evenemang här!

Utställningen ”Sport och Sápmi” invigs på Riksidrottsmuseet

Utställningen "Sport och Sápmi" invigs på Riksidrottsmuseet

Igår eftermiddag invigdes den nya utställningen Sport och Sápmi på Riksidrottsmuseet med introducerande ord av museichef Pernilla Klingofström och tal av Gunilla Stillström, utställningsproducent samt Helene Öberg, statssekreterare hos kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna Amanda Lind.

I utställningen kan man skåda bland annat olika typer av redskap till samiska lekar och spel, mycket intressant historia och fakta om samisk idrott och hur den har utspelat sig genom tiderna, samt mycket mer.

Vad är samisk idrott? Frågan har många svar. Det kan handla om aktiviteter som har en koppling till samernas traditionella livsföring såsom lassokastning och renskötartävlingar och samiska idrottsgrenar. Det kan även handla om idrott som utövas i ett sammanhang där utövarna identifierar sig som samer, till exempel vid samemästerskap eller när de representerar Sápmi vare sig det handlar om traditionell samisk idrott eller modern västerländsk idrott.

Men det kan också handla om alla former av idrott som utövas av personer som identifierar sig som samer. Den samiska idrottens historia är i dag relativt okänd. I den här utställningen får du insikt om sportens betydelse och funktion i Sápmi. Det finns något för hela familjen där de yngre bland annat kan läsa samiska sagor och prova samiska brädspel.

Ta reda på mer och kom och ta del av denna spännande utställning hos Riksidrottsmuseet! Se öppettider här.

Höstlov på Djurgården 2019

Höstlov på Djurgården 2019

Höstlovet närmar sig med stormsteg och det har verkligen blivit ruggigt på riktigt där ute nu. Vet du inte riktigt vad du ska hitta på för att liva upp stämningen i höstmörkret?

Då kan du alltid besöka oss på Djurgården som har blivit fantastiskt vackert med alla höstfärger på träden. Och med alla aktiviteter som har kommit upp finns det nog med saker att göra för hela lovet, för hela familjen, alla vännerna och kanske släkten också.

Det finns både saker att hitta på utomhus, om dagarna bjuder på molnfria soliga timmar, och även inne på våra olika museum och gallerior bland mycket annat. Skrolla ner så hittar du alla roligheter och läskigheter som bara väntar på att få upplevas. Allt från Halloween-firanden på många av våra ställen, till flera andra både kusliga och mindre kusliga aktiviteter.

Dessutom hittar du tips på några av våra pågående utställningar som du kan passa på att besöka när du är här.

Ta en titt här nedanför och läs mer om vad just du är sugen på att hitta på. Gör ett eller fler besök hos oss under lovet, förgyll dessa dagar med fina minnen och upplevelser!

Förmånslista vintern 2019/2020

Vybild över Gröna Lund

LADDA NER LISTAN SOM GÄLLER 1 OKTOBER 2019-15 JANUARI 2020 HÄR:

KDI_Formanslista 2019_oktober-januari

Syftet med att ha en förmånslista är att stärka värdskapet på Djurgården. Det ska vara både kul och härligt att lära känna varandra. Förmånerna är således en viktig del i att fördjupa allas vår kunskap om varandra och att stärka Djurgårdens gemenskap.

Passa på att upptäcka Djurgården ordentligt – hos varandra och med varandra!

Praktiskt runt förmånslistan
Datum att hålla reda på:

LISTA NR 1 gäller 15 januari-30 april
5 januari 2019 sista dag att uppdatera erbjudanden
15 januari 2019 ny uppdaterad lista presenteras

LISTA NR 2 gäller 1 maj-30 september
15 april sista dag att uppdatera erbjudanden
1 maj ny uppdaterad lista presenteras

LISTA NR 3 gäller 1 oktober-15 januari 2020
15 september är sista dag att uppdatera erbjudanden
1 oktober ny uppdaterad lista presenteras

Så här använder du förmånslistan
Du kan ladda ner listan eller distribuera ut länken till både era anställda och självklart till den personal hos er som berörs: entrépersonal, konduktör, båtpersonal, restaurangpersonal etc.

Mot uppvisande av giltigt personalkort får man ta del av trevliga erbjudanden enligt listan. Viktigt att veta är att man förstås ska visa upp personalkortet innan beställning

Med giltigt personalkort menas att kortet innehåller: Företagets logga, den anställdes för- och efternamn och giltighetsdatum. Om bild saknas på kortet ska man uppvisa legitimation i kombination med personalkortet.
Erbjudandet avser endast den anställde, om inget annat anges.

Här hittar du förmånslistan
Förmånslistan hittar ni på den interna hemsidan under rubriken ”Toolbox” eller så kan ni ladda ner den – du hittar den högst upp i texten.

Butiksutbildning på Djurgården – inbjudan

Butiksutbildning med Kemikalieinspektionen

Statens maritima och transporthistoriska museer och Kungliga Djurgårdens Intressenter i skön gemenskap, bjuder in de som arbetar med inköp och urval till butiker för en kunskaps- och utvecklingsdag onsdag den 13 november.

Vi har två huvudnummer;

–          Det ena handlar om hur vi som driver museibutiker och liknande berörs av kemikalielagstiftningen.

–          Den andra punkten handlar om att vidareutveckla en kvalitetsmärkning för produkter som är mer hållbar än andra. Allt för att förstärka den positiva Djurgårdskänslan och för att förenkla för kunden, och även för oss själva förstås.

Varför ska just du komma?

Vi tror att det finns en oavsiktlig kunskapslucka som behöver täppas till. Vet du t.ex. att det du ser på bilden omfattas av både Reachförordningen och av Leksaksdirektivet?  Om du vet det och hur du ska hantera kunskapen är det jättebra, om inte så kommer du att få det svaret den 13:e november, liksom svar på andra frågor du inte visste att du behövde ställa.

Vi tror också att det vore bra om vi kan hjälpa våra besökare och kunder att göra smarta val, så vi kommer också att prata om en kvalitetsmärkning som vi på Djurgården kan utveckla.

Tider:

9-11 Kemikalieinspektionen

11-12 Smart val pass 1

12-13 Lunch

13-14 Smart val pass 2

Anmäl dig, senast 16 oktober, till Sandra på Kungliga Djurgårdens Intressenter: trainee@royaldjurgarden.se

Vi återkommer med plats, det kommer att bli någonstans på Djurgården förstås.

Varmt välkomna!

Egen mugg ger rabatt på kaffet

rabatt på kaffe

Hållbarhet finns i Djurgårdens själ, vilket innebär att vi vill  ta ansvar och tänker långsiktigt. Vi här på Djurgården har bl a beslutat att ta krafttag mot nedskräpningen och vi arbetar på många fronter. Här har vi har krokat arm med Håll Sverige Rent.

Egen mugg ger rabatt på kaffet

Ett litet steg tar vi tillsammans: – om du tar med dig din egen mugg, ger vi rabatt på kaffet. Först ut med erbjudanden är: Gubbhyllan, Krogen Stora Gungan, Rosendals Trädgård, Spritmuseum och Villa Källhagen.

Du får 10 kronors rabatt på kaffet i medhavd mugg på Rosendals Trädgård.

På Stora Gungan får du kaffet för halva priset om du har med dig egen mugg eller termos.

Du får 5 kronors rabatt på Spritmuseum och på Gubbhyllan. Gubbhyllan erbjuder även gratis påtår under Skansenbesöket.

Spritmuseum säljer även sin egen återanvändbara mugg gjord av kaffesump i sin butik. Köper du en sådan mugg får du första koppen kaffe gratis (och snygg är den också)!

Och kikar du in på Villa Källhagen med medhavd mugg får du 25% rabatt  på kaffet.

Museet Junibacken har infört en annan rabatt. Du som lämnar ditt glasspapper i kassan får 1 krona rabatt på din glass.

Ett litet första steg i ett stort och viktig arbete. Vill du läsa mer om vårt åtagande? Klicka här.

Folke Bernadottes bro på Djurgården invigd

Invigning av Folke Bernadottes bro på Djurgården

Den 17 september var det äntligen dags för invigningen av Folke Bernadottes bro här på Djurgården. Som vi har sett fram emot denna dag och nu kan man äntligen ta sig mellan södra och norra Djurgården ännu lättare!

Den kungliga invigningen av den nya gångbron över Djurgårdskanalen ägde rum kl: 11:00 vid det norra brofästet invid Djurgårdsbrunnsviken i närvaro av kungaparet och med tal av konungen själv.  Innan dess inledde riksmarskalk Fredrik Wersäll med välkomstord och medverkade gjorde även hovtrumpetare Olle Hermansen och Brasskvintett ur Livgardets dragonmusikkår under ledning av Carl Löfvenius Hellman.

Efteråt kunde man få en fri visning av Rosendals slott och samtidigt passa på att premiärpromenera över bron. Folke Bernadottes bro förbinder Musieparken på norra sidan med Rosendal på södra sidan och har nu gjort vårt Djurgården ännu mer roligt och intressant för alla våra besökare!

Kungliga Djurgårdens förvaltningen står bakom satsningen på bron och vi är alla stolta över detta tillskott. Vi hoppas att du kommer ha nytta av den nya bron lika mycket som vi. Gör ett besök till Djurgården och njut av den fina utsikten från bron och ta en promenad över Djurgården!

Lite historia

Karl XIV Johans pontonbro

Visste du att redan under 1820-1840-talen lät Karl XIV Johan bygga en pontonbro här. Han ville ha en kort förbindelse mellan Rosendals slott och det övningsfält på Ladugårdsgärdet så att han skulle kunna följa krigsskådespelen från Kungliga borgen. Till arkitekt anlitade han Fredrik Blom som även stod som arkitekt för både Rosendals slott och Kungliga borgen. Samtidigt med förnyelsen av övningsfältet på Gärdet lät Karl XIV Johan anlägga lustparken Rosendal. Karl XIV Johans pontonbro fanns bara under sommartid mellan 1820-talet och fram till 1848 och sträckte sig från södra stranden vid Rosendals lustpark till ungefär där Tekniska museet ligger idag. På stranden syns fortfarande rester av brofästet.

Stockholmsutställningens bro

I samband med Stockholmsutställningen 1930 anlades en provisorisk gångbro ungefär i samma läge som Karl XIV Johans pontonbro 100 år tidigare. Bron och restaurangen vid brons södra landfäste ritades av utställningsarkitekten Gunnar Asplund. Med bron kunde man sammankoppla utställningens huvudområde, som låg längs Djurgårdsbrunnsvikens norra sida med ett mindre utställningsområde på den södra sidan. Nattetid var bron upplyst med 1 000 glödlampor och blev därmed en del av utställningens koncept, där ”ljuset i natten” spelade en viktig roll. Bron fanns bara så länge Stockholmsutställningen varade, alltså mellan 16 maj och 29 september 1930.

Nu har vi äntligen en permanent förbindelse.

Premiär för ny musikal på Junibacken

Premiär för ny musikal på Junibacken

Den 19 september 2019 är det dags! Då är det premiär för en nyskriven musikal på Junibacken.. Ridån dras upp för första gången i Salongen för urpremiären av mysrysaren Monstret och människorna, en musikal baserad på Mats Strandbergs och Sofia Falkenhems bokserie om Monstret Frank. Föreställningen riktar sig till barn mellan fem och tio år och deras närstående vuxna. Ett härligt tillskott här på Djurgården

Berättelsen tar sin början på Franks nioårsdag då något händer som förändrar hans liv. Grannen Alices hund Uffe blir så uppspelt att han råkar bita Frank i handen, och snart börjar Frank drömma mystiska drömmar…

Biljetter till musikalen kostar 240 kr/st och alla betalar barnpris, och då ingår dessutom inträde till Junibacken samma dag. Vill man åka Sagotåget löser man separat tågbiljett i entrékassorna.

På Junibacken tar man barn och kultur på allvar. Genom kulturen vill de inspirera, väcka känslor och uppmuntra kreativitet. Junibacken skapar alla deras uppsättningar själva och i huset finns regissör, kompositör, ateljé och egen ensemble. Teaterverksamheten har alltid haft en central roll i huset och med den nya utbyggnaden ”Salongen” kan de äntligen erbjuda sina besökare en komplett helaftonsproduktion!

Junibacken vill också fortsätta inspirera och stimulera små och stora i Astrid Lindgrens anda. Och Mats Strandberg för Astrids berättartradition vidare, han säger:

”…Astrid har varit en stor inspiration för mina barnböcker. Framför allt beundrar jag hennes sätt att låta vemodet ta lika mycket plats som humorn och spänningen. Som barn hittade jag styrka i hennes berättelser. Hon lärde mig om att vara modig, fast man egentligen inte törs.”

Törs du gå och se denna mysrysare? Se muséets öppettider här.

28 sept – minnesstund för Estoniaoffren

Memorial for victims of Estonia tragedy at Djurgården

Det har gått 25 år sedan passagerarfärjan M/S Estonia förliste på sin färd från Tallinn till Stockholm. Detta var den största civila fartygskatastrofen i Europa efter andra världskriget och 852 personer omkom varav 551 från Sverige.

För att hedra offren och de anhöriga sker lördagen den 28 september kl. 14:00 en minnesceremoni med kransnedläggning vid Estoniamonumentet invid Galärvarvskyrkogården hos oss på Djurgården.

DD.KK.HH. Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel medverkar vid ceremonin liksom representanter från riksdag och regering, myndigheter samt utländska beskickningar.

Detta sker också tillsammans med MSB som är statens kontaktorgan för anhöriga och överlevande från Estoniakatastrofen. MSB har med anledning av 25-årsminnet beviljat två anhörigorganisationer, SEA (Stiftelsen Estoniaoffer och anhöriga) samt FAE (Föreningen anhöriga Estonia, Lindesberg) ekonomiskt bidrag om 475 000 kronor respektive 75 000 kronor för att anordna minneshögtid, uppdatera webbplatser, ta fram tryckt material samt andra aktiviteter som rör 25-årsminnet.

Bygga broar – konferens på Cirkus

Här kommer inbjudan till en konferens för ett hållbart näringsliv och ett hållbart Sverige med fokus på samverkan mellan generationerna för att uppnå FN:s Globala mål för hållbar utveckling 2030. Syftet är att hjälpa organisationer och företag att öka den humana och sociala hållbarheten på våra arbetsplatser för att skapa hållbara resultat. Du kan läsa mer här:
Framgångsrika ledare från näringslivet delar med sig av hur ni kan maxa resurserna på ett hållbart sätt.
Ni får med er konkreta verktyg för att:
 • Ändra attityder, vanor och beteenden för att öka arbetsglädjen och engagemanget.
 • Förenkla kommunikationen mellan generationerna.
 • Få de hårda och mjuka värdena att mötas för att skapa hållbara resultat.
 • Frigöra tid och energi för att uppnå dina strategiska mål.
 • Arbeta mer enligt FN:s globala mål för hållbar utveckling.
Varje deltagare får ett MyNeeds test av ett värde av 5000kr, ett test som kartlägger individernas omedvetna behov, inre drivkrafter och motivation, ett verktyg som ger rätta förutsättningar för att maxa potentialerna och resurserna på ett hållbart sätt, perfekt höst aktivitet för teamet, kunder eller andra andra intressenter. Få ihop ett brobyggarteam och var med och bygg en hållbar framtid och ett hållbart Sverige.
Det är flera organisationer som nu är med för att göra skillnad i sin organisation och i samhället i stort genom att ha köpt ett 10-biljetters-paket för 1495 kr/per biljett istället för 1995kr:-, varje 10 sålda biljetter genererar en grattis biljett till en student, funktionsnedsatt eller en pensionär.
Och mötet är förstås här hos oss på Cirkus!

Skansens öringar flyttar hemifrån

Skansens öringar flyttar hemifrån

Vårvintern 2017 föddes 101 havsöringar på Djurgården under  på Aquaria. Dessa har sedan flyttat till Skansens Östersjöhus Baltic Sea Science Center.

Nu ska de få flytta hemifrån. Och de får hjälp med flytten av Weeping Willows Magnus Carlsson.

Var med du också

Kom och se när Skansens öringar släpps ut. Du är välkommen till den skyddade viken nedanför Skånska gruvan nu på söndag den 8 september kl 10.00. Medhjälpare vid släppet är Weeping Willows Magnus Carlsson, som engagerat sig i Östersjön och dess framtid.

Havsöring (Salmo trutta)

De havsöringar som Skansen släpper är uppfödda på konstgjord väg. Föräldrarna togs upp, kramades på rom och mjölke och släpptes därefter ut igen. Äggen fick sedan ligga i en äggkläckningsmaskin tills de var redo att kläckas. En nykläckt öring har en gulesäck på magen som ger den näring. På så sätt klarar sig den lilla fisken den första tiden utan att behöva jaga rätt på sin mat. När gulesäcken väl är absorberad har den vuxit till sig och kan börja jaga och äta själv.

Havsöring vandrar upp i sötvatten vid parning, lägger sina ägg som kläcks där innan de som unga vuxna vandrar ut i havet igen. Skansens havsöringar är födda under vårvintern 2017 och är nu strax över 2,5 år, och klarar sig bra på egen hand. Att släppa ut 101 öringar vid ett tillfälle är lite jämfört med alla fiskar som sätts ut årligen i Sverige, men det är inte vanligt att allmänheten får komma så nära fiskarna som de kommer att göra på söndag. Med det här öringsläppet vill Skansen informera om Östersjön och dess arter, där havsöringen är en viktig art för såväl näringskedjan som för oss människor. Passa på att göra ett besök till Djurgården på söndag för detta unika tillfälle!

Foto: S Beskow/Azote Källa: havet.nu