close

FAQ

Om Royal Djurgården Visitor Center

Mycket roligt händer på Djurgården, speciellt under sommarhalvåret. Utomhusteater, konserter, allsångskvällar, traditionsfiranden, guidade visningar, dryckesprovningar och jazzkvällar är bara en liten del av Djurgårdens stora utbud, vi vågar lova att här finns något för alla åldrar.

Se Royal Djurgården Visitor Center´s kalender, där vi samlar information om vad som sker på Djurgården, alltifrån stora evenemang så som Maratonlopp till guidade turer på våra museer.

Allt du behöver veta om Djurgårdens utbud av sevärdheter, attraktioner och upplevelser finns under kategorierna Göra, Äta och Sova 

Royal Djurgården Visitor Center finns på Galärvarvsvägen 2, direkt efter Djurgårdsbron på höger sida.

 • Högsäsong (1 maj-30 sep) mellan kl. 09-19 *Avvikelser kan förekomma.
 • Lågsäsong (1 okt-30 apr) mellan kl. 09-17 *Avvikelser kan förekomma.

Bra att veta

Hungrig? Bra, för på Djurgården finns gott om bra matställen. Många besöker Djurgården bara för att njuta av god mat och härlig stämning. Stockholms enda tvåstjärniga restaurang – Oaxen Krog & Slip, ligger här. Rosendals trädgårdscafé lagar det man odlat och är vida känt. Museirestaurangerna har ett spännande utbud – från -Etnografiskas Matmekka till Spritmuseums restaurang med dagsfärsk inspiration och Thielska Galleriet där matkreatör Monika Ahlberg huserar. Du får heller inte missa klassiker som Ulla Winblad, Villa Godthem och Hasselbacken eller livemusik på Pop House, Favelan på Sjöcaféet och Lilla Hasselbackens Jazzkvällar.

Ja, det finns över 70 matställen att välja mellan, strosa bara runt och hitta just ditt ställe eller boka över nätet.

Här finns ingen större matbutik, däremot finns en mindre närbutik ”Djurgårdens handelsbod” som har det allra nödvändigaste.

I närheten finner du två mindre närbutiker, närmast ligger Ica Nära Banér, Banérgatan 3 och Ica Nära Karlaplan, Karlaplan 10. Det finns också två större matbutiker i närheten. På ca 10 minuters gångavstånd från Djurgårdsbron ligger shoppingcentret Fältöversten på Karlaplan, här finns både Ica Supermarket och Sabis.

Allmänna toaletter finns på

Sjöcaféet/Royal Djurgården Visitor Center, Galärvarvsvägen 2
Utanför restaurang Josefina, Galärvarvsvägen 10
Nära Gröna Lunds huvudentré/Djurgårdsfärjans terminal, Falkenbergsgatan Utanför Skansens huvudentré, Djurgårdsslätten
Vid restaurang Djurgårdsterassen, Sirishovsvägen
Nära Djurgårdsbrunns Wärdshus, Djurgårdsbrunnsvägen
Vid parkeringen på Blockhusudden, Blockhusringen

Det finns två bankomater på Djurgården, en utanför Gröna Lunds huvudentré vid Allmänna gränd och en utanför Skansens huvudentré vid Djurgårdsslätten.

Nej, på Djurgården kan du inte växla pengar. Närmaste Forex Bank finns på Kungsgatan 2 eller på inne på NK, Hamngatan.

Ja, det finns en lekplats i Rosendals trädgård och en vid Kaknästornet. I museiparken finns Polismuseums trafiklekplats där barnen kan klättra, leka och hyra trampbilar.

Därutöver finns mycket annat som familjer och barn kan göra tillsammans på Djurgården – aktiviteter och upptäckter givande för både små och stora.

Nej. Enligt de lokala ordningsföreskrifterna är tältning förbjuden på allmän plats, och därmed även på Djurgården.

Självklart! Ta med din tillkommande, era gäster och en vigselförrättare på ett friluftsbröllop ute i Djurgårdsnaturen. Bänkar och tält får du dock lämna hemma. Man kan boka vigsel i Djurgårdskyrkan och i Seglora kyrka på Skansen, men också på många av våra museer. På Alla hjärtans dag organiseras drop in-vigslar på flera platser.

Djurgården är en offentlig plats men det finns områden där alkoholförtäring inte är tillåten. På södra Djurgården råder alkoholförbud på Galärvarvskyrkogården.

Vid Lusthusporten, på Lejonslätten och i Galärparken råder alkoholförbud under perioden 30 april-15 juni mellan kl. 22.00-07.00. I Rosendals Trädgård får du inte heller dricka medhavd alkohol.

Det finns inget förbud, men om du tänker grilla på Djurgården så visa respekt mot omgivningen och var noga med att uppmärksamma när det råder eldningsförbud och att följa Stockholm kommuns ordningsföreskrifter. Det innebär att du inte får skräpa ned, skada marken eller orsaka brandrisk!

För grillning rekommenderar vi grusytor eller den iordninggjorda grillplatsen vid Fredrik Bloms väg.

På Djurgården finns många kilometer iordningställda ridvägar som slingrar sig genom landskapet. Det är tillåtet att rida på allmänna vägar och markerade ridvägar. Ridning bör dock undvikas när marken är mjuk och kan skadas. Den ridande är skyldig att lämna företräde för gående till exempel när gående och ridande delar stig eller vid korsning. Använd sunt förnuft så blir ridturen en trevlig upplevelse både för dig och alla andra på Djurgården.

På Greve von Essens väg 63 nära Kaknästornet finns Häståkeriet som har både ridturer och körningar med häst och vagn längst med Djurgårdskanalen. Upplev Djurgården och få känslan av kunglighet när du färdas fram i landå, dragen av parhästar.

Det finns inget Apotek på Djurgården. I närheten finns Apotek Storken på Storgatan 28 eller Apotek hjärtat och Apotek Falken i Shoppingcentret Fältöversten vid Karlaplan.

Stockholm Pass är ett kort som ger besökare möjlighet att spara tid och pengar när de tar del av Stockholms upplevelsesutbud. Stockholm Pass inkluderar fri entré till över 60 toppattraktioner och museer, inklusive ett brett utbud av sightseeingturer med båt och buss. På Royal Djurgården Visitor Center kan du köpa Stockholm Pass för 1, 2, 3 eller 5 dagar.

Trafikrelaterade frågor

Mellan Centralstation och Djurgårdsbron är det smidigast att ta buss 69 som även tar dig till Museiparken och ut till Blockhusudden. Från Kungsträdgården kan du ta Spårvagn 7. Åker du från Frihamnen kan du ta buss 76 till Djurgårdsbron, bussen tar dig också till Gamla Stan och Slussen. På Djurgården går även buss 67 som tar dig mellan Frösundavik/Karlaplan och Skansen.

Mellan Allmänna gränd på Djurgården och Skeppsholmen/Slussen kan du ta Djurgårdsfärjan, som under sommartid går flera gånger i timmen. Med M/S Emelie tar du dig enkelt från Nybroplan till Djurgården och Masthamnen (Vikingterminalen) och Hammarbysjöstad. Lättast hittar du information om båtar och bussar på sl.se och via SL:s egen app.

Är du ny i stan rekommenderar vi att hoppa på en av Stockholms Hop on Hop off bussar (eller båtar under sommaren). Då kan du upptäcka Stockholm i din egen takt genom att hoppa på och av i 24h eller 72h. På Djurgården finns tre stopp vid några av öns största sevärdheter.

Det är SL som ansvarar för kollektivtrafiken i Stockholms län. En SL-biljett är giltig på alla kollektiva transportmedel såsom buss, tunnelbana, spårvagn, SL-färjor och pendeltåg (med reservation för vissa tilläggsavgifter). Det finns enkelbiljetter, korta och långa periodbiljetter och SL-accesskort som kan laddas med reskassa, samt biljetter som kan köpas via mobilen.

Fysiska biljetter kan köpas på SL-center, i biljettautomater vid tunnelbane- och pendeltågsstationer, samt av återförsäljare. På Djurgården kan du köpa biljetter på Royal Djurgården Visitor Center som säljer enkelbiljetter, 24h-biljetter och 72h-biljetter. Du kan ladda ditt SL-accesskort vid spårvagnsstationerna utanför Nordiska museet och Abba museet/Gröna Lund, samt vid Djurgårdsfärjans terminal vid Allmänna gränd.

Det går INTE att köpa biljett ombord på bussarna, däremot kan du köpa enkelbiljetter på spårvagnen (men till ett högre pris än om du förköpt biljett). Observera att konduktörerna på spårvagnen endast tar emot kontanter. För ungdom, studenter och pensionärer är biljettpriserna reducerade.

Biljetter till Hop on Hop off bussarna/båtarna kan du köpa hos oss på Royal Djurgården Visitor Center eller direkt hos chauffören/personalen ombord som tar emot kortbetalning, svenska kontanter eller Euro.

På Djurgården finns cykelbanor som gör det enkelt för dig att ta dig runt. Och det går fort. Från Sjöcaféet och Royal Djurgården Visitor Center cyklar du exempelvis till Tekniska museet och Museiparken eller till Rosendals slott på ca 7 minuter. Och tänk så mycket du har att se på vägen. Du kan även ta dig längre in i Nationalstadsparken. På Royal Djurgården Visitor Center kan du hämta en cykelkarta med vägledning på svenska och engelska.

Cyklar finns att hyra per timme eller per dag på Sjöcaféet som ligger vid Djurgårdsbron, precis nedanför Royal Djurgården Visitor Center. Här kan du även hyra kanoter, kajaker och trampbåtar. Uthyrningen är öppen mellan april och september. Flytvästar, hjälmar och cykellås finns att låna.

Mellan april och oktober har Citybikes två cykelställ på Djurgården, ett vid Allmänna gränd och ett vid Djurgårdsbron. Med en Citybike tar du dig enkelt runt hela Stockholm stad för en billig peng. För att få tillgång till en Citybike behövs ett Citybikes-kort som kan köpas i de flesta Pressbyrå- och 7-eleven-butiker. Djurgårdens närmaste Pressbyrå finns vid Karlaplans tunnelbanestation. På Djurgården kan du köpa Citybikes-kort på Scandic Hasselbacken, Pop House Hotell och Villa Källhagen. Kortet fungerar som en nyckel till cykelställen där du kan låna en cykel för att ta dig en tur på Djurgården. Obs! Tänk på att cykeln måste returneras inom 3 timmar. Därefter kan du låna den i ytterligare 3 timmar.

Ja, det finns 126 båtplatser i gästhamnen Wasahamnen varav 26 platser kan bokas via dockspot.com. Hamndjup: 2-6 meter. Förtöjning: Bom, boj och långsida.

Du kan ta bilen till Djurgården, men det är inget vi rekommenderar. Speciellt inte under helger eller sommartid när Djurgården har ett stort antal besökare. Istället rekommenderar vi våra gäster att parkera -bilen i P-huset Gallerian, Hamngatan 37, för att sedan ta spårvagnen till Djurgården. Det går också bra att parkera bilen på Narvavägen, där är det kostnadsfri parkering på helgerna. Vissa tider stängs Djurgården helt för privatbilar.

Är det så att du ändå vill ta bilen till Djurgården så finns det en del att tänka på. Under helger och under sommartid kan det vara svårt att hitta lediga p-platser och under vissa tider är det förbjudet att åka in på Djurgården via Djurgårdsbron (se nästa fråga).

På Djurgården finns det möjlighet till parkering vid följande platser, men tänk på att antalet platser är begränsat:

 • Kaknästornet, Mörka kroken 28
 • Källhagen, Djurgårdsbrunnsvägen 10
 • Djurgårdsbrunns Wärdshus, Djurgårdsbrunns-vägen 65 Norra varvsporten,
 • Galärvarvsvägen
 • Rosendal, Rosendalsvägen 1
 • Tivolitomten/Gröna Lund, Falkenbergsgatan
 • Cirkus, Hazeliusbacken
 • Djurgårdsslätten, Djurgårdsvägen 86
 • Sirishovsvägen
 • Waldemarsudde, Prins Eugens väg
 • Biskopsudden, Biskopsvägen 1-9
 • Blockhusudden, Djurgårdsvägen/Blockhusringen
 • Lördagar och söndagar kl. 12-16 från Valborg till 1/10
 • Tisdagar kl. 17-20 under juni, juli och augusti (Allsång på Skansen)
 • Lördagar och söndagar kl. 12-15 från slutet på november till slutet av december (Julmarknadshelger på Skansen).                                                 Avstängningen gäller från skylten vid Djurgårdsbron i riktning in mot Djurgården. En kontrollstation, ”bommen”, finns lite längre in på vägen. Avstängningen gäller inte för bussar, taxi eller fordon med giltigt handikapptillstånd, inte heller för bilar med passertillstånd.

Generell information

Kungliga Djurgården är en stadsdel, ett besöksmål, ett -nöjes- och rekreationscentrum, Stockholms grönaste vardagsrum och en viktig del av den Kungliga National-stadsparken.

Sedan 1400-talet har Djurgården ägts av Sveriges kung. Från att ha varit kunglig jaktmark dit ”vanligt folk” lockades för att gå på krog och värdshus har öns upplevelseutbud utvecklats med tiden. Fler och fler nöjessökande stockholmare, men också långväga turister, började vallfärda hit för teaterbesök, musik och dans. På 1850-talet slog det första tivolit upp sina portar, Hasselbacken öppnade och 40 år senare invigdes världens första friluftsmuseum Skansen.

Idag är Djurgården det mest attraktions- och upplevelsetäta besöksmålet i Stockholm, för att inte säga i Skandinavien. Samtidigt är Djurgården en fridfull, vackert grönskande oas mitt i en pulserande storstad.

Nej, Djurgården är en plats öppen för alla och helt gratis att besöka och njuta av som parkområde. Besöker man någon av Djurgårdens attraktioner förekommer entréer och andra avgifter.

Det fantastiska med Djurgården är att här finns något för alla att göra, se, äta och uppleva, och vi på Djurgården är omåttligt stolta över den mångfald av människor vi välkomnar hit. En Djurgårdsutflykt kan bestå av en oförglömlig kulinarisk upplevelse, en djupdykning i svensk kultur eller en hel dag späckad med aktiviteter. Med museer och konsthallar, tivoli, restauranger, caféer och promenad-stigar vågar vi lova att det finns något för varje tillfälle och sällskap.

Djurgården har attraktioner i världsklass och här finns Sveriges mest besökta museer. Vasa museet är Sveriges mest besökta museum med nästan 1,5 miljoner besök år 2017, tätt följd av Skansen som hade över 1,3 miljoner besökare förra året. Djurgårdens museer är inte bara välbesökta, utan även mycket uppskattade.

Utmärkelsen ”Årets museum” förärades 2017 Prins -Eugens Waldemarsudde och 2016 Tekniska museet. Skansen har valts till stockholmarnas favoritmuseum och Junibacken till det mest barnvänliga museet år 2017. Vasa-museet har via TripAdvisor röstats fram till 9:e plats bland världens främsta museer.

Men här finns inte bara museer. På Djurgården finns också världens mest berg- och dalbanetäta nöjespark Gröna Lund, som år 2017 tog emot över 1,5 miljoner besökare.


Kungliga Djurgårdens Intressenter, KDI AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar nära ett 50-tal intressenter på Djurgården. Läs mer