close

Henrik Waldenström

Henrik Waldenström

Hägerstöld – ett ovanligt brott på underbara Djurgården

Som en del andra stockholmare föddes jag i den kortvuxne skogvaktaren Lill-Jans skog på Norra Djurgården (där Allmänna BB låg), och har tidigt präglats av att ha naturen nära hemmet. Den ovärderliga tillgången till ett område av Djurgårdens storlek i tidiga barnaår ledde också till insikten att området borde skyddas. Det har således varit min livsuppgift sedan 1980-talet. Först som idégivare till en Ekopark som efter hård folklig kamp skyddades år 1995 som Sveriges och världens första nationalstadspark (idag benämnd Kungliga nationalstadsparken). Ett 27 kvadratkilometer stort område innefattande Skeppsholmen, Djurgården, Haga-Brunnsviken, Ulriksdal och Fjäderholmarna.

Ön Södra Djurgården, i turistsammanhang kallad ”Kungliga Djurgården”, har naturligtvis en särskild plats i mitt gröna hjärta. Bland annat eftersom jag tidigt (1982-83) var behjälplig vid restaureringen av den gamla våtmarken till en fullvärdig fågelsjö – Isbladskärret. Idag stockholmstraktens mest besökta fågelsjö.

Som inbiten fågelskådare kunde jag notera att Skansens friflygande hägrar gärna kom till kärret vid Blockhusudden för att äta småfisk. ”Man kanske kunde få några att häcka här”, tänkte jag för mig själv. Tänkt och gjort! Redan våren 1987 satte jag och en vän upp sex plattformar i alarna på ön i kärret som hjälp på traven. Inget hände – första året. Men 1989 kom två par och byggde präktiga risbon på plattformarna. Sedan drog det på. Efter några år hade ALLA Skansens hägrar flyttat från kolonin på Skansen till ”mina” plattformar och intilliggande träd. Till slut kunde jag räkna in över 60-tal bon i kolonin. De gamla hägrarna tillbringade vintern i Råstasjön där de fick fisk av Solna kommun. Efter den svåra vintern 2012-13 var de bara ett tjugotal par, men nu växer kolonin igen, t o m till andra sidan Djurgårdsbrunnskanalen.  Jag har offentligt berättat om ”hägerstölden” på hundratals guidade turer på kanalbåt och på gökottor. Har dock inte fått någon officiell kommentar från Skansen…ännu.

Gå gärna runt Isbladskärret via Kronprinsessan Victorias och Prins Daniels kärleksstig och skåda hägrar och andra fåglar. Hägrar kan ses hela året om vintern är mild, men ses bäst i april-augusti.

Henrik Waldenströms bästa djurgårdstips

1) Gå gärna runt Isbladskärret via Kronprinsessan Victorias och Prins Daniels kärleksstig och skåda hägrar och andra fåglar. Hägrar kan ses hela året om vintern är mild, men ses bäst i april-augusti.

2) Sätt dig i kung Karl XIV Johans vagn och åk runt i hans landskap från Royal Djurgården Visitor Center längs stranden av Djurgårdsbrunnsviken ut till Blockhusudden, och beundra särskilt Rosendals slott på vägen. Det bästa exemplet i Sverige på Empiren eller Karl-Johan stilen.

3) Åk med kung Oscar II i hans vagn och hälsa våren välkommen genom att åka runt Kungseken vid Manilla, helt enligt traditionen. Passa även på att se den största djurgårdseken – Prins Eugens ek – vid Waldemarsudde. Djurgården har ett av Europas största sammanhängande bestånd av jätte-ekar.

 Kungliga Djurgårdens Intressenter, KDI AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar nära ett 50-tal intressenter på Djurgården. Läs mer