close
Astronaut Christer Fuglesang bakom ratten när Sveriges första bil får nytt liv

Astronaut Christer Fuglesang bakom ratten när Sveriges första bil får nytt liv

31/05/2022

Sveriges första bil 

Det var I slutet av 1800-talet som ingenjören Gustaf Erikson Vagnsfabriks AB i Södertälje – VABIS fick i uppdrag att ta fram en svensktillverkad automobil med förbränningsmotor. År 1898 blev en första version klar för provkörning. Experimentbilen, som aldrig rullat några längre sträckor har funnits i Tekniska museets samling sedan 1927 och visades fram till nyligen i Maskinhallen.  

Astronaut Christer Fuglesang sätter sig bakom ratten när Sveriges första bil får nytt liv  

Men nu den 1 juni hoppas museet kunna starta bilen och visa den för publik under ett antal tillfällen. Men inte med vem som helst bakom ratten, utan astronauten Christer Fuglesang kommer få äran att styra bilen från 1897 som har som fått nytt liv efter tusentals timmar i verkstad.
Uppvisningen är en del av Tekniska museets hållbarhetsdagar där både historiska transportmedel och framtidens fordon visas upp. 

Premiärturen går den 1 juni 2022 utanför Tekniska museets entré, där alla som vill välkomnas att vara med och se hur många meter sedan den 124 år gamla åkvagnen från Surahammar kan rulla. 

Provkörning av Sveriges första bil
Tid: 1 juni 2022 kl 14:00
Plats: Museiparken, Tekniska museet, Stockholm 

En hållbar framtid  

Tidigare i våras öppnade Tekniska museet Zero City, en utställning som låter besökarna uppleva och utmanas att vara med och lösa behovet av hållbara transportmedel. Bland de historiska fordonen finns Leon Bollée (1897) – den första bilen som rullade på Stockholms gator, elbilen Milburn Electric från 1919 och, förstås, T-Forden (1920). Flera av dem ingår i museets så kallade “Handling Collection” – föremål som tål att köras och visas upp för att upplevas. 

Uppkommande event om framtida hållbara transportmedel går att hitta här under:

2-7 juni: 

  • Trafiksmart vecka på Royal Djurgården. Södra Djurgården stängs av för privat biltrafik. På Tekniska museet visas lösningar för mobilitet och transport framtidens hållbara stad i utställningen Zero City. 

7-12 juni: 

  • Toyota Smart Mobility Week – framtidens fordon visas upp för press och besökare, bland annat en vätgasgenerator, en vätgasbuss och flera andra mobilitetslösningar. Kungliga Djurgårdens Intressenter AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar 59 intressenter på Djurgården. Läs mer