Liljevalchs 100 års jubileum är här

Nu firar Liljevalchs 100 års jubileum i sitt vackra hus.

Liljevalchs har varit en motor i svenskt konstliv sedan 1916. I höstens stora utställning påminns vi om höjdpunkter i konsthallens mer än hundraåriga historia. Från invigningsutställningen 1916 med tidens topptrio Carl Larsson, Bruno Liljefors och Anders Zorn till 2020 års pandemidrabbade presentation av Hilding Linnqvist. Nu firar Liljevalchs 100 års jubileum.

År 1916 när Liljevalchs invigdes uppnåddes Konstnärsförbundets mål med att skapa en oberoende konsthall för permanenta utställningar av samtida konst. Liljevalchs etablerades som en konsthall för både konst och konsthantverk, internationellt och nationellt, klassiker och samtida redan från de första åren.

Med start den 15 oktober presenterar Liljevalchs scener från 48 olika utställningar. Utställningarna påminner om  modernisternas genombrott 1918 och Föreningen Svenska Konstnärinnors utställning rösträttsåret 1921 med namn som Sigrid Hjertén och Siri Derkert, om det politiska 1960-talet med både De otäcka och erotisk konst, om Kjartan Slettemarks pudel 1975 och Hilma af Klints tempelmålningar 1999.

I flera utställningar har hemmets inredning och vardagens formgivning uppmärksammades genom åren med början i Hemutställningen 1917 och kända namn som Carl Malmsten, Märta Måås-Fjetterström och Josef Frank har förstås setts på Liljevalchs.

År 2012 utsågs Strindbergsexposén August. En djefla utställning till årets utställning, det gjorde även den spektakulära modevisionen Utopian Bodies. Fashion Looks Forward år 2015.

År 1952 gjordes en väldig satsning och utställningen Mexikansk konst från forntid till nutid krävde 12 tågvagnar för alla föremål. Inte konstigt att utställningen slog besöksrekord, utställningen fick en publik om 212 431 personer.

Detta är bara några av de höjdpunkter som lyfts i utställningen som visas mellan den 15 oktober 2021 till 16 januari 2022  i Bergsten-huset.

Läs mer om Liljevalchs 100 års jubileum här.

En smak av jul på Djurgården

Våra bästa julbordstips 2021 

På Djurgården ligger julen alltid varmt om hjärtat och vi gör enligt tradition vår ö till ett riktigt julparadis. Mat och dryck är en stor del av julfirandet och vi på Djurgården dukar upp för en ordentlig julbordsupplevelse.  

Det senaste året har varit speciellt för oss alla i och med pandemin och den begränsade livsstil vi behövt anpassa oss till. Nu när saker och ting börjar återgå till det normala ser vi fram emot att arrangera våra julbord som vanligt. Vi har många restauranger så vi kan garantera att det något för alla smaklökar. Här kommer våra bästa julbordstips! 

Hasselbacken

På Hasselbackens nytraditionella julbord finns det något för alla, stora som små. De bjuder på julens alla klassiker, en populära twist på Hasselbackspotatisen och ett dignade dessertbord som tillfredsställer både gastronom och gourmand. På julbordsbuffén finns även läckra alternativ för vegetarianen och överraskningar för alla sinnen.  

Datum: från den 2 december fram till julafton.  

Junibacken

En sagolik julbordsupplevelse i en lekfull miljö med utsikt över Ladugårdsviken. Innan du äter ett gott julbord kan du mingla med vänner och bekanta på sagotorget eller åka en tur i Sagotåget med Astrid Lindgrens berättelse som höjer den mysiga stämningen.  

Oaxen Slip

Oaxen Slip har en fantastisk julmeny som tillagas med nordiska råvaror från små producenter. I år erbjuds även en Klassisk Decembermeny med Oaxens klassiker som råbiff, grillad röding och mandelkaka.  

Tekniska by Pontus  

Ett julbord som serveras i fyra omgångar vid bordet i Tekniskas KRAV-certifierade restaurang. Maten som serveras är klassisk julmat med en liten twist och moderna vegetariska rätter. Man kan välja mellan tre paketerbjudande: baspaket samt två lite exklusivare paket där man får uppleva mer av Tekniska museet.  

Servering: 29/11 – 17/12 

Ulla Winbladh

Här är det julafton varje dag i veckan och stämningen präglas av en väldoftande gran, stärkta linneservetter och tusen juleljus. Ett traditionellt julbord, men samtidigt ett strålande julbord för veganer! Ulla Winbladh har utökat utbudet med fler vegetariska och veganska rätter. 

Servering 18/11 – 23/12 

Tyrol

Tyrol är ett av Sveriges största julbord. Julbordet har sitt ursprung i den lappländska naturen. De serverar vilda läckerheter blandat med julmat som tillagas av råvaror från Vilhelmina som Tyrol leverantörer kommer ifrån. Röding från Magomasjön, hjortron Nästansjömyrerna och ren från lokala samebyar brukar vara populärt på julbordet.  

Vill du hellre stanna hemma? Tyrol fortsätter gångna årets succé Tyrols VildaJullåda. Du kan hämta din VildaJullåda eller få den hemleverad för att slippa stressen under julen och låta Tyrols fantastiska kockar göra jobbet åt dig.   

Servering: 22/11 – 26/12 

Villa Godthem

Ett klassiskt julbord som avnjuts i den gamla och vackra grosshandlarvillan i Schwieserstil från 1800-talet. Inne hos Villa Godthem brinner brasan, glöggdoften sprider sig och ett klassiskt svenskt julbord är uppdukat. Maten som serveras är omsorgsfullt tillagad efter klassiska recept och traditionsenliga råvaror  

Servering: 25/11 – 26/12 

Spritmuseum  

Julen är Spritmuseets käraste högtid. De kryddar snapsen och plockar fram det de syltat och saftat från sommarens skörd. De erbjuder en klassisk julborsupplevelse där de dukar fram nubben, sillen och grisen på bordet. Alla råvaror kommer från deras egen trädgård eller lokala producenter. För den som inte är sugen på nubben eller julskinkan erbjuds alkoholfria drycker och vegetariska rätter. Spritmuseet älskar snapsvisor så vid ert bord finner ni ett häfte med både klassiska och nya snapsvisor.  

Servering: Startar den 19/11, onsdag till söndag.

Rosendals Trädgård

Ät jullunch eller julmiddag i Rosendals Trädgårds juldekorerade växthus där finporslinet är framdukat och lyktorna tända. Årets julmeny har klassiska rätter som samsas med nya stjärnrätter som alla är inspirerade av vinterns smaker. Alla rätter tillagas med säsongens biodynamiska och ekologiska råvaror från den egna trädgården, småskaliga producenter eller KRAV gårdar.

Vill du hellre stanna hemma eller överraska nära och kära med en fin present kan du beställa Rosendals Trädgårds jullåda. I jullådan finns massa gott som Rosendals klassiska julsenap, saffransskorpor och svart vinbärsglögg.

Servering: 12/11 – 22/12

 Foto: Claes Helander från Tyrols Vilda Julbord 

Djurgårdsnytt – så berättar vi om utvecklingen

I våras beslutade vi att vi behöver berätta om allt spännande som händer här hos oss för våra grannar. Därför annonserar vi nu i Mitti Östermalm med jämna mellanrum. Temat är tradition och utveckling i förening. Nu planerar vi för #4 och 5 som publiceras i slutet av oktober resp. november 2021.

Så här inleder vi varje annons:

Djurgården  är en plats i ständig utveckling. Så har det alltid varit och så är det även i tunga tider av pandemi som drabbat oss alla så hårt. Vi är 55 attraktioner som tillsammans bär Djurgårdens flerhundra åriga tradition vidare. Det är ett ansvar som vi har respekt för. Nu vill vi hålla dig som bor nära informerad om vad som är på gång. Därför kommer du att hitta oss här var och varannan månad framöver.

Den 25 september 2021:

29 maj 2021:

28 april 2021:

Djurgårdstips inför höstlovet 2021

Vi på Kungliga Djurgården älskar hösten nästan lika mycket som sommaren. Löven ändrar färg och snart blir Djurgården en fantastisk färggrann ö med massor av aktiviteter både för stora som små. Du kanske vill gå på kistjakt? Varför inte ett lösa ett spännande mysterium på Skansen? Lära dig hur De dödas dag firas i Mexiko? eller varför inte skapa en stop-motion film?

Vi erbjuder ett brett utbud, så grabba tag i pennan och anteckningsblocket för här kommer några av våra bästa Djurgårdstips inför höstlovet 2021!

Spöken, gastar och demoner!

Under hösten finns det fullt med otäcka varelser som gömmer sig i mörkret.  För fjärde året i rad öppnar Gröna Lund upp och bjuder på gastkramande monster, fem skräckhus och en skräckparad som även gör den modigaste knäsvag. För den som inte är jätteförtjust i skräck går det alltid bra att stanna i det lilla området. Fyllda med pumpor och snälla häxor är det ett perfekt ställe där både stora och små kan njuta, det är inget mindre än ett höstparadis.

Ett stenkast bort från Gröna Lund ligger The Viking Museum. Här kan du uppleva ett spännande höstlov med tematiserade visningar, spöken och ficklampsjakt. Vågar du följa med personalen efter stängning och ta reda på vad som försiggår på museet när lamporna släckts?

Eller vill du kanske sätta dig i skolbänken igen och lära dig om ”De dödas dag”? I mer än 30 år har den mexikanska högtiden Dia de Muertos uppmärksammas på Etnografiska museet och den 6-7 November händer det igen! Museet firar högtiden med hantverksmarknad och dans- och musikföreställningar med folkdansgruppen Mexico Lindo och mariachiorkestern Fiesta Mexico.  Det är en fantastisk chans att lära sig om andra kulturer. Under lovet har deras kreativa verkstad öppen för eget skapande och de håller visningar dagligen.

För familjen som hellre sitter framför brasan, myser och grillar korv har vi den perfekta höstlovsaktiviteten!

Skansen har höstlov för hela familjen. De erbjuder allt från korvgrillning på Bollnästorget till häxkvastflygning. Kanske vill gammelmormor hjälpa till på tipsrundan? Eller vill mamma och pappa vara med och leka lekar från förr? Du kan alltid utmana familjen på kägelspel på Kägelbanan vid Gubbhyllan. Skansen har ett stort utbud för de som inte kan bestämma sig.

Varför inte ta en tur på Nordiska museet under höstlovet? Här erbjuds det familjevisningar med fokus på mathistoria, lekstuga åt de mindre i 1890-tals miljö och en audioguide där en mallig Gustav Vasa tar dig genom museet många föremål och utställningar.  Ta även med familjen på en tidsresa genom barnens historia i Tidsvalvet eller hjälp varandra att lösa uppdrag och mysterium i museets många utställningar!

Ta inspiration från hösten och var kreativ under höstlovet!

Prins Eugens Waldemarsudde har ordnat den perfekta höstlovsaktiviteten för dig som är intresserad av film, pyssel, Arktis och Antarktis. Med inspiration från utställningen Expedition konst får du chans att skapa stop-motion filmer, perfekt för dig som är  9 år och uppåt. Programmet inleds med en höstlovsvisning av utställningen där nio konstnärer visar upp sin konst och berättar om deras intryck från polarexpeditioner till Arktis och Antarktis. Sen är det bara att sätta igång, ni har en hel eftermiddag på er att skapa!

På andra sidan vattnet erbjuder Sjöhistoriska museet en spännande resa österut med museets maskotar Draken, Galten och Delfinen.  Här finns det massor av spännande aktiviteter för både stora som små.  Bland annat kan du följa med på familjevisningar, skapa kreativt i Skaparverkstaden och gå på kistjakt på museet.

Byt ut höstlovet mot läslov och forskarlov!

Junibacken erbjuder ett läslov fullt med skoj för både barn och vuxna, här finns det allt från teater, mardrömsrum och glass. Nästan alla dagar spelas föreställningen  Skinn Skerping – hemskaste av alla spöken i Småland, baserad på Astrid Lindgrens novell och är perfekt för barn från 5 år och uppåt. I mardrömsrummet kan barnen lämna ifrån och dela med sig av sina mardrömmar. Genom att skriva ner eller rita mardrömmen kan barnen lämna ifrån sig det hemska i en speciell mardrömslåda. Låter det lite för otäckt? I så fall bjuder Junibacken på glass till alla barn som kommer utklädda mellan 30 oktober och 7 november. Sen är det ju såklart inget läslov utan böcker, Junibackens bokhandel har valt ut de bästa spökberättelser för båda barn och vuxna.

Tar du cykeln 10 minuter från Junibacken och följer Rosendalsvägen kommer du tillslut till Tekniska museet, och här ligger fokuset på ett ordentligt forskarlov. Upptäck explosiva rymdshower, utforska utställningen Hyper Human eller gå på visning i Moving to Mars. Det finns massor av olika alternativ och i samarbete med Sveriges Unga Akademi kommer Tekniska ha många olika forskare på plats som tar med alla besökare på hisnande tankeresor och visar hur forskningen inom olika områden fungerar med enkla demonstrationer. Perfekt för den som är nyfiken!

Om inget av det ovanstående lockar, varför inte ta en lugn promenad runt Djurgården? Titta på löven som har ändrat färg och gå in på ett av de många kaféerna, under ÄTA hittar du flera alternativ.

Det finns ett otroligt brett utbud av aktiviteter här på Djurgården och vi har bara nämnt ett fåtal. Öppna upp vår kalender eller ta en titt längre ner för att ta del av allt annat roligt som händer här i höst!

Tekniska museet blir kvällsöppet

Nyligen gick regeringen ut med den glädjande nyheten att restriktionerna upphör att gälla i slutet av september. Tekniska museet har därför valt att förlänga deras öppettider,  från den 1 oktober kommer museet vara kvällsöppet till kl.22.00. Dessutom laddar museet för en höst med ett fullmatat program.

Tekniska museet är en favorit bland barnfamiljer, och för föräldrar och barn är det kanske ett extra efterlängtat besked att de lättade pandemirestriktionerna nu öppnar för en lång rad av roliga upplevelser lagom till höstens stormar och regnväder.

Men Tekniska bjuder också på nyheter för de som lämnar barnen hemma och tar med vännerna för kvällshäng på museet. Museet kommer erbjuda tre visningar varje kväll. Rymdutställningen Moving to Mars från the Design Museum i London, den omskakande kanadensiska fotoutställningen Antropocen om hur vi påverkar vår planet för alltid, och Hyper human, som utforskar människans symbios med tekniken, är tre utställningar som fått stor uppskattning från en vuxenpublik. Museets restaurang Tekniska by Pontus håller öppet för mat och dryck.

Med kvällsöppet vill vi ge så många som möjligt chansen att uppleva Tekniska, dessutom i ett läge när tekniken spelar en allt större roll för vår gemensamma framtid. Det känns viktigt, säger museidirektör Peter Skogh.

Bland höstens höjdpunkter finns firandet av Astronomins dag och natt – med brädspelskväll och ”Space Bar”, Legotävlingar i First Lego League och aktiviteter tillsammans med spelutbildningen Future Games. Höstlovet blir ett forskarlov där flera framstående forskare bjuds in tillsammans med Sveriges Unga Akademi och Fri Tanke förlag som nyligen släppt boken “Forskardrömmar”.

Läs mer om vad som händer på Tekniska museet här.

Trafikinformation – Stockholm Marathon 2021

I spåren av pandemin flyttades årets ASICS Stockholms Marathon i våras till det nya datumet lördag den 9 oktober. Restriktionerna har nu släppts och vi kan se fram emot ett evenemang med både publik på gatorna och löpare som har laddat i många månader.  

Det går utmärkt att ta sig till Djurgården under Stockholm Marathon även om trafiken självklart kommer påverkas. Hos oss är det alltid öppet – särskilt när det är folkfest i stan. Detta är en dag man inte vill missa, därför har vi sammanställt en lista på trafikinformation och hur du tar dig bäst in till Djurgården en sån här dag!

Klockan 11:00 går startsignalen från Stadion och löparna springer iväg mot Kungsholmen. Stockholm Marathon har en sträcka med tre ”loopar” som hålls ihop med en bansträcka genom city. Den andra ”loopen” går igenom natursköna Djurgården via Djurgårdsbrunnsvägen Manillavägen- Djurgårdsvägen till Strandvägen, Blasieholmen och sen via Gamla Stan till Slussen.

Publikplatser 

Publikplatserna hittar du både före och efter Djurgårdsbron, vid ABBA The Museum/Gröna Lund, Djurgårdsvarvet och vid Sjöhistoriska. Här kan du stå och heja på dina nära och kära som deltar i loppet!

Bankarta – Publikplats, underhållsplats och energistationer

Läs mer om bankartan här!

Trafikinformation

På evenemangsdagen den 9 oktober rekommenderar vi att man lämnar bilen hemma och väljer kommunala färdmedel eller cykla eller gå om möjligt. Det finns massor av alternativ till att ta sig fram till Djurgården, här har vi samlat några!

Gunga fram på vattnet med färjan!

Djurgårdsfärjan, SL:s färjelinje 82. Djurgårdsfärjan går mellan Räntmästartrappan/Slussen och Allmänna gränd/Djurgården, via Skeppsholmen. Du kan ta med dig cykel på båten i mån av plats.

Sjövägen, SL:s färjelinje 80. Tar rutten Nybroplan – Allmänna gränd/Djurgården – Saltsjöqvarn – Finnboda hamn – Kvarnholmen – Blockhusudden – Nacka strand – Blockhusudden – Lidingö/Dalénum – Frihamnen – Allmänna gränd/Djurgården.

M/S Emelie kör rutten Hammarby sjöstad – Masthamnen – Djurgården – Nybroplan.

Under jord är det fritt fram!

Självklart går tunnelbanan som vanligt, så varför inte ta röda linjen till Karlaplan eller Östermalmstorg och promenera den sista biten till Djurgården.

Från Östermalmstorg tar du uppgången som leder till Birger Jarlsgatan, följer vägen ner till Berzelii Parken. Därefter går du längs med Strandvägen ända fram Djurgårdsbron! Promenaden tar ungefär 20 minuter i normal promenadtakt.

Från Karlaplan tar du uppgången som leder till Karlaplansrondellen. Därefter går du över Karlaplans rondellen, förbi fontänen och följer Narvavägen rakt fram till Djurgårdsbron. Enkelt och lätt att följa! Promenaden tar ungefär 15 minuter i normal promenadtakt.

När du väl har kommit till Djurgårdsbron kan du alltid fortsätta gå längs med  Strandvägen till Dag Hammarskjölds Väg. Det är 20 minuters promenad som leder direkt till museiparken utanför tekniska, eller en 5 minuters cykeltur om du väljer att hyra cykel från Royal Djurgården Visitor Center som ligger precis till höger efter bron!

Djurgårdsbron – tillfälligt avstängd  för biltrafik

Djurgårdsbron avstängd för trafik men du som gående är fritt fram att passera. Öppning av Djurgårdsbron sker 14:45. Viss trafik kan ske över Djurgårdsbron efter tidigare överenskommelse.

Spårvagn Linje 7 – Djurgårdslinjen

• 09.46, sista spårvagnen går från Centralen mot Kungsträdgården.
• 18.57 återupptas spårvagnstrafiken från Centralen mot Djurgården enligt normal tidtabell.

Busstrafiken

• I Innerstaden blir det stora inskränkningar i busstrafiken under loppet. Vissa busshållplatser dras in eller flyttas.
• Information sätts upp på berörda busshållplatser.
• För ytterligare info hänvisas till SL, telefon 08-600 10 00.

Trafikinformation – Karta över centrala stockholm

Ladda ner kartan som PDF på deras hemsida!

Vill du läsa mera på trafiksituationen där du befinner dig? Gå in på Stockholm Marathons hemsida för att läsa mer om hur hela centrala Stockholm påverkas.

Utställningsbesök i höst – några tips

Löven ändrar färg, kvällarna blir mörkare och kylan kryper sig på, nu är hösten snart här. Vad passar då bättre än att besöka Djurgården och värma sig på någon av de många foto- och konstutställningarna som kommer visas i höst?

Djurgården erbjuder allt från fotoutställningar om kvinnor och demokrati till  det värmländska folket, naturen och samhällena. Är du mer intresserad av textila arbeten, bjuder Handarbetets Vänners Galleri och Thielska Galleriet på utställningar om bland annat vävning, tyger och mönsterskisser. Dessutom kommer Prins Eugens Waldemarsudde visa Prins Eugens kända målningar, såsom Molnet och Det gamla slottet, men även mindre kända verk ur museets rika samlingar som sällan visas publikt.

Det händer mycket på Djurgården under hösten, så här kommer några tips på utställningar att se och besöka!

Folkvalda att leda

Världskulturmuseerna tillsammans med The Hunger Project välkomnar dig till höstens fotoutställning på Etnografiska museet, Folkvalda att leda. Utställningens fokus är på kvinnor och demokrati och frågeställningar lyfts fram som exempelvis vad händer när kvinnor får inflytande i ett samhälle på samma villkor som män?

Här får ni möta Lokamma, Shahida, Jagadevi, Guthyamma, Khublata och Laxmi – sex indiska kvinnor som alla kämpat för sina platser i politiken. Sex kvinnor som är folkvalda att leda. Utställningen visas till och med 16 januari 2022.

Studio Supersju 

Den 8 oktober öppnar en ny utställning på Handarbetets Vänners Galleri. Utställningen Studio Supersju är vävgruppen som 2016 bestämde sig för att ge samtida vävning ett ansikte utåt. Gruppen består av Siri Pettersson, Arianna E.Funk, Vega Määttä Siltberg, Miriam Parkman, Mirjam Hemström och Ia Centerhall och utspridda över landet verkar de för vävning som nyskapande tradition. Utställningen visas till och med den 20 november i år.

Örjan Henriksson på Liljevalchs+

Fotografen Örjan Henriksson har under fyra år gjort djupdykningar i sin barndoms och sin släkts landskap Värmland. Liljevalchs visar ett utsnitt ur detta projekt som skildrar folket, naturen och samhällena.

Örjan Henriksson är en av Sveriges främsta fotografer, med ett lågmält och koncentrerat berättande i bildform. Han älskar det analoga svartvita fotografiet och har haft en rad uppmärksammade utställningar runt om i världen. 2015 tilldelades han det första Bindefeld-stipendiet till minne av Förintelsen.

Utställningen, med fem stora och 13 mindre fotografier, visas i Liljevalchs+ mellan den 24 september och 7 november.

Platsens själ på Prins Eugens Waldemarsudde

En utav höstens utställningar som visas på Waldemarsudde är Platsens själ med fokus på prins Eugen som landskapsmålare. Med sina suggestiva och stämningsfulla skildringar av den svenska naturen hörde Eugen till de ledande landskapsmålarna vid sekelskiftet 1900. I utställningen visas kända målningar, såsom Molnet och Det gamla slottet, men även mindre kända verk ur museets rika samlingar som sällan visas publikt.

Utställningen är upplagd som en resa, som för besökarna till dessa platser, genom prins Eugens måleri och visas mellan den 14 november 2021 till 1 maj 2022. Läs mer om Waldemarsuddes utställningar här. 

Carl Johan De Geer – den stora missuppfattningen 

I början på 60-talet började Carl Johan De Geer producera stormönstrade fantasifullt expressiva tryck i starka och kontrastrika färgkombin­ationer. Det var en revolt mot tidens brunmurrigt diskreta ideal och uppväxtens estetiska värderingar. Med form och färg ville han påverka hela samhället.

Sedan dess har Carl Johan De Geer (f. 1938) varit en framträdande gestalt i det svenska kulturlivet. Nyskapande, provocerande och lysande mångkunnig har han verkat som bildkonstnär, formgivare, filmare, fotograf, scenograf och författare. Han visste dock redan från början att han ville bli textilformgivare.

Utställningen presenterar hans textila arbeten. Tyger och mönsterskisser visas tillsammans med fotografier från samma tidsperiod. Här visas också filmer där Carl Johan De Geer berättar om sin inspiration och produktion. Utställningen visas på Thielska Galleriet från den 16 oktober till den 20 mars 2022.

 

Det finns ett otroligt brett utbud av utställningar här på Djurgården och vi har bara nämnt ett fåtal. Öppna upp vår kalender eller ta en titt längre ner för att ta del av allt annat roligt som händer här i höst!

Nordens Paris på Nordiska museet

Tidlös elegans, utsökt hantverk och måttsydda drömmar

Ta en resa tillbaka i tiden till haute couturens gyllene era och Parismodets nordligaste utpost i Nordiska museets nya modeutställning Nordens Paris. Utställningen, som öppnar den 17 september, presenterar mode från Franska damskrädderiet på varuhuset NK i Stockholm under sekelskiftet vid 1900-talet.

Dåtidens trendiga modeateljé skapade personliga kreationer utifrån kunders unika mått av högsta hantverksklass som inspirerar än idag. En del av de märken som beställdes av skandinaviska publiken var bland annat Coco Chanel, Christian Dior och Yves Saint Laurent. Det var alltså NK:s Franska damskrädderi som öppnade dörrarna för det internationella modet till Norden.

I Nordens Paris får du ta del av både kunderna av det välkända damskrädderiet, liksom människorna i syateljén. Kundkretsarna bestod av kungligheter, societeten, yrkeskvinnor och scenens stjärnor. Några av dessa kändisar var Prinsessan Sibylla, drottning Louise Mountbatten, Astrid Sampe, Nanna Svartz, Greta Garbo och Zarah Leander. Kunderna anlände ateljén via en mytomspunnen guldhiss från parfymavdelningen på bottenvåningen, rakt upp till den sofistekerande pärlgrå modesalongen.

Se hundratals plagg skapade med inspiration från Parismodet, men anpassad till förutsättningarna på våra breddgrader. Ha ett visuellt möte med den legendariska ateljén och människorna som befolkade dess tudelade värld. Allt detta och lite till i utställningen Nordens Paris på Nordiska museet.

Biljetter till utställningen

För att besöka utställningen förköper du biljett till en viss dag och ankomsttid. Biljetten gäller för hela dagen på museet och övriga utställningar (Tidsvalvet och Lekstugan kräver separat biljett).

Läs mer om utställningen och köp biljetter här.

Vrak – Museum of Wrecks öppnar 23 september

Det är inte varje dag ett nytt museum öppnar på Djurgården. Men nu är det äntligen dags! Ett museum med fokus på Östersjön och historia. Vi är glada över att välkomna Vrak – Museum of Wrecks som öppnar den 23 september. Museet ligger på Djurgårdsstrand 17, mittemellan Vasamuseet och Gröna Lund, och bara några meter ifrån vattnet. Välkommen att se invigningsceremonin med H. M. Konungen via länk nedan, den 22 september 16:00.

Vrak är perfekt för den nyfikna och historieintresserade. På museet får besökaren upptäcka Östersjöns unika lämningar och vrak. Genom omslutande filmupplevelser förflyttar besökaren sig ner till Östersjöns havsbotten och bland annat kan man vandra längs med det mytomspunna vraket Resande man. Med hjälp av digitala lösningar, VR-dyk, arkiv-dyk och spel, lyckas museet ta upp historian till ytan utan att påverka och störa Östersjöns havsbotten.

Vrak är Vasamuseets nya systermuseum och ingår i Statens maritima och transporthistoriska museer. Museet ligger i en gammal båthall ritad av arkitekt Paul Hedqvist från 1941. Fahlander Arkitekter och byggentreprenör Serneke har varsamt byggt om båthallen med hållbart material som betong, ek, stål och glas. De har tagit inspiration från havet, skeppen och strandbotten och skapat en byggnad där människan möter havet. Museet är nu nominerat till både ROT-priset och Betongpriset för den varsamma ombyggnaden.

Torsdagen den 23 september öppnar Vrak Om du inte kan bärga dig finns det redan material på deras hemsida, vrak.se. Där kan du hitta vrakberättelser, poddar med marinarkeologiska teman, filmer om vrak i Östersjön och mycket mer.

Här kan du titta på invigningen den 22 september 16:00! 

 

Gröna Lund kan få Stora Turismpriset

Den 24 november i år utses vinnaren av Stora Turismpriset. Varje år delas priset ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism till en aktör som på ett nytänkande och innovativt sätt bidragit till att utveckla besöksnäringen. Många företag inom besöksnäringen har i spåren av pandemin behövt ställa om till nya marknader och kundgrupper. De nominerade till Stora Turismpriset i år är inspirerande exempel på företag som ställt om efter de nya förutsättningarna.  Priset delas ut den 24 november i samband med konferensen Besöksnäringen på agendan.

Här på Djurgården blev vi inte särskilt förvånade när nyheten släpptes att Gröna Lund är Stockholms läns nominering till Stora Turismpriset i år. Under pandemin har Gröna Lund utvecklat sin verksamhet och haft ett engagemang i utvecklingen av Djurgården som destination. De förändringar som Gröna Lund har gjort är långsiktiga lösningar som bidrar till en hållbar utveckling. Gröna Lund har ställt om både affärsmodellen och tillhörande biljettsystem för verksamheten för att kunna hantera restriktionerna men med en långsiktig ambition och lönsamhet. Med konsertkonceptet Late Night Concert i samarbete med TV4 och Live Nation har Gröna Lund behållit sin position som konsertarena och nått nya målgrupper.

– Vi är otroligt stolta över att Region Stockholm och Visit Stockholm nominerat oss till Stora Turismpriset. Gröna Lund har varit en betydelsefull arbetsplats och nöjesplats för stockholmarna i över 138 år, något som vi jobbade hårt för att kunna fortsätta vara även under pandemin. Att ingenting är omöjligt är en del av vårt DNA och genomsyrar allt vi gör. Därför är jag extra stolt över att vi inte bara kunde hålla öppet utan till och med kunde utveckla tivolit under det här året, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell.

– Gröna Lund skapar jobb och hållbar tillväxt för hela Stockholmsregionen och stärker regionens identitet och attraktionskraft. De visioner Gröna Lund har bidrar med innovation och omtänksamhet till en öppen plats för såväl stockholmare som besökare, säger Cristine Dahlbom, Tillväxtchef i Region Stockholm.

Ur underlag för nominering:

Gröna Lund har under många år gjort kontinuerliga investeringar och ett gediget utvecklingsarbete. Gästens upplevelse är alltid i fokus och innovation och produktutveckling är en viktig del i arbetet. Med nöjda gäster som vill komma tillbaka skapas förutsättningar för en lönsam verksamhet. Överskottet används för att utveckla utbud och höja kvaliteten.

Parks & Resorts har vidare tagit in ny investerare under pandemin som stärker företagets förmåga att ta sig igenom krisen. De har även säkrat genomförandet av verksamheten och investeringen för Monster, en berg-o-dalbana i absoluta Europa toppklass som stimulerat attraktiviteten i nystarten. Tivolit har i år öppnat upp med ett ännu större utbud.

Under två års tid har utmaningen ”Challenge 2020” pågått, där alla medarbetare inom hela koncernen jobbat för att nå högt uppsatta mål för både ekonomi och gästnöjdhet. I början av 2020 reste drygt 400 medarbetare över Atlanten för att tillsammans besöka bland annat Disney World, Universal Studios och Sea World. Studieresan var ett sätt för att fylla medarbetare med inspiration och kunskap från några av världens mäktigaste nöjesparker.

Läs mer om Stora Turismpriset 2021 här. 

Vi söker turistbyråansvarig till Royal Djurgården Visitor Center, vikariat heltid

Varje dag, året runt kommer stockholmare såväl som besökare från jordens alla hörn för att besöka Kungliga Djurgården. För att välkomna våra gäster på bästa sätt driver vi tillsammans Royal Djurgården Visitor Center, en auktoriserad turistinformation placerad på bästa plats efter Djurgårdsbron vid entrén till Djurgården. Här presenterar vi tryckt material, skapar digitalt material och informerar personligen om 60-talet museer, attraktioner och restauranger på södra Djurgården, i museiparken såväl som om Nationalstadsparken.

Bakom Royal Djurgården Visitor Center står Kungliga Djurgårdens Intressenter och våra partners Länsstyrelsen i Stockholms län, Kungliga Djurgårdens Förvaltning och Djurgårdsbrons Sjöcafé.

VILL DU JOBBA HOS OSS?

Till vårt besökscenter söker vi nu en serviceinriktad, flexibel och positiv person som har ett genuint intresse för att möta människor och sprida information om denna fantastiska plats. Därtill bör du ha erfarenhet av att jobba med sociala medier.

Du kommer att ha huvudansvar för besökscentret som servar aktörerna på Djurgården och ansvara för att här alltid finns uppdaterad information om dem. I dina arbetsuppgifter ingår att vägleda besökarna och ge dem tips om allt spännande som finns här på Djurgården. Du kommer att boka sightseeingturer, lokaltrafikbiljetter samt sälja souvenirer m.m.  Du kommer även att ansvara för extrapersonal och för schemaläggning.

I tjänsten ingår att sköta Royal Djurgårdens sociala medier, göra uppdateringar på vår hemsida samt sköta kalenderskärmar och bildspel som finns inne på besökscentret.

Du ska ha god lokalkännedom och gärna erfarenhet av arbete inom service och turism. Våra gäster kommer från hela världen, goda kunskaper i svenska och engelska är en självklarhet, ytterligare språkkunskaper är meriterande.

Vi ser att du har utbildning inom turism eller motsvarande, samt har erfarenhet av WordPress och är kunnig i arbete med sociala medier på såväl svenska som engelska.

MER OM TJÄNSTEN

Start: oktober/november 2021
Omfattning: vikariat på heltid under cirka ett år, med eventuell möjlighet till förlängning
Sista ansökningsdag: den 23 september 2021, intervjuer kommer att ske under vecka 39, 2021

Ansökan: till camilla.zedendahl@royaldjurgarden.se mobil: 0709906973

Kontaktuppgifter med eventuella frågor: frida.landen@royaldjurgarden.se 

Telefon: 08 667 77 01 

ABBA The Museum – presenterar ABBA Voyage

Vi är många som har väntat på dagen då Sveriges genom tiderna mest framgångsrika och älskade band ska återförenas. I torsdags kväll, den 2 september, gick mångas högsta musikdröm i uppfyllelse. ABBA är tillbaka med helt ny musik – 39 år efter att bandet splittrades.

För första gången fick fans världen över höra de nya singlarna ”I still have faith in you” och ”Don’t shut me down”. Låtarna är en del av det kommande studioalbumet som släpps i november i år.  Benny Andersson och Björn Ulvaeus avslöjade också under presskonferensen i London att det kommande studioalbumet är en del av det stora konsertprojektet ”ABBA Voyage”.

ABBA Voyage är ett projekt som ABBA medlemmarna arbetat med i många år och som initialt gick ut på att återskapa de fyra som digitala 3D-avatarer för att kunna sätta upp en livekonsert där allt utom ABBA var live. Projektet växte och plötsligt fanns tanken hos gruppen att det vore ju kul att göra lite ny musik till konserten.

I museets nya installation finns intervjuer med Björn Ulvaeus och Benny Andersson. Ludvig Andersson och Svana Gisla medverkar som producenter för projektet, och sist men inte minst berättar Ben Morris, creative director för projektet, om den enorma tekniska produktionen. Naturligtvis finns videon med den nya musiken.

Museets eget bidrag till installationen är en kärleksfull hyllning till de fans som en gång i mitten på 80-talet ordnade en brevinsamling som skickades till ABBAs skivbolag Polar. I breven skrev fansen om sin stora önskan att få ett sista album eller åtminstone några nya låtar, ”-vi har ju väntat i sex år”…!

– Så spännande att äntligen få berätta och beskriva projektet ABBA Voyage för våra nya och gamla besökare. Det här är en häftig resa där Stockholm och ABBA The Museum är ”the road to London” och till konserten i den nybyggda arenan. Albumet från fansen som redan på 80-talet brevledes önskade sig ny musik finns nu utställd i museet. En varm och kärleksfull hyllning till alla ABBAs lojala fans, säger Ingmarie Halling, creative director & curator på ABBA The Museum.

– Ja vad säger man. Plötsligt händer det! Det som många trodde aldrig skulle hända. Nu kan vi på museet utöver att visa och berätta om det som tidigare hänt i ABBAs historia nu även presentera vad som händer nu och i framtiden. För ABBAs musikaliska resa bara fortsätter, säger Caroline Fagerlind, Museichef på ABBA The Museum.

Upplev hela ABBAs historia och framtid på ABBA The Museum.

Trafikinformation gällande Tjejmilen 2021

Nu på lördag den 4 september är det äntligen dags för Tjejmilen – Sveriges största evenemang bara för kvinnor!

Det har återigen blivit dags att samlas vid Gärdet för att springa 10 km runt Djurgården. De nya restriktionerna tillåter motionsevenemang med 900 deltagare samtidigt i start- och målområdet (fler kan befinna sig på banan). Det är utifrån dessa restriktioner som upplägget av årets Tjejmilen har planerats.

År 2024 fyller Tjejmilen 40 år och detta kommer att firas med pompa och ståt! Under fyra år ska alla fantastiska tjejer som sprungit Tjejmilen hyllas genom unika lopp med guldkant. I år görs en tidsresa bakåt och Tjejmilen 2021 kommer att präglas av 80-talet.

 

På vattnet är det fritt fram

Djurgårdsfärjan, Sjövägen 80 och M/S Emelie kör enligt tidtabell hela dagen.

Tunnelbana, spårvagn och buss

Du kan självklart också ta tunnelbanan till Karlaplan eller Östermalmstorg och sedan promenera den sista biten till Djurgården och Museiparken.

Spårväg City, Linje 7 mellan T-Centralen och Waldemarsudde kommer gå enligt normal tidtabell under hela lördagen. Busslinje 67 kommer förkortas under evenemanget och går mellan Karlaplan och Waldemarsudde, bussen stannar alltså inte vid Manilla, Thielska Galleriet och Blockhusudden.

Klicka här för att komma till SL:s reseplanerare.

Nedan ser du när och vilka vägar som kommer att vara avstängda under Tjejmilen

 1. Valhallavägen/Banérgatan, mot Gärdet 09.30-10.00 och 11.30-19.00.
 2. Lindarängsvägen/Valhallavägen, avstängt mellan Valhallavägen och Tegeluddsvägen 08.30-19.00
 3. Sandhamnsgatan/Lindarängsvägen 08.30-19.00
 4. Lindarängsvägen vid Tegeluddsvägen, avstängt mellan Tegeluddsvägen och Valhallavägen 08.30-19.00
 5. Tegeluddsv/Lindarängsv mot Kaknäsvägen 12.00 – 18.30
 6. Djurgårdsvägen vid Waldemarsudde 12.00-18.30
 7. Rosendalsvägen vid Rest Godthem 12.00-18.30
 8. Strandvägen/Djurgårdsbron, mot Gärdet 12.00-19.00
 9. Linnégatan mot Oxenstiernsgatan 12.00-19.00
 10. Dag Hammarsköldsv mot Djurgårdsbrunnsv 12.00-19.00
 11. Oxenstiernsgatan, mellan Valhallv o Strandv 12.00-19.00

Klicka här för att läsa mer om Tjejmilen 2021.

Astrid Lindgrens spökberättelse får nytt liv på Junibacken

Den 20 augusti har Astrid Lindgrens mer okända novell ”Skinn Skerping – hemskast av alla spöken i Småland” nypremiär på Junibacken.  Det är en läskig föreställning som väcker tankar om fantasi och när fantasi blir rädsla.

Föreställningen är baserad på Astrid Lindgrens novell med samma titel. Den handlar om drängen Skinn Skerping – en vildtoring som jämt gjorde en massa hyss och galenskaper och som dog av sitt eget upptåg. Sedan dess spökar han i de småländska byarna.

Föreställningen hade premiär i oktober 2020. Efter en vecka ställdes föreställningarna in med anledning av nya restriktioner och har inte spelats sedan dess. Men den 19 augusti är det genrep för publik och den 20 augusti är det nypremiär för föreställningen.

– Både vi och publiken tyckte mycket om föreställningen och det känns väldigt roligt att kunna spela den igen. Här får publiken vara med om det otäcka när fantasin inte alls är bra. Lite slarvigt refererar vuxenvärlden ibland till barns fantasi som ”fantastisk” och ”beundransvärd” när den likaväl kan vara det motsatta – något som hindrar och oroar, säger Mikael Kallin, regissör och konstnärlig ledare för Junibackens teater.

För att undvika trängsel gäller förbokning av teaterbiljetter till Junibackens föreställningar. Biljetterna kostar ingenting och är giltiga tillsammans med en entrébiljett. Alla biljetter hittas på junibacken.se. 

Junibackens ”Skinn Skerping – hemskast av alla spöken i Småland” är en läskig föreställning för barn från 5 år. Här kan du läsa mer om föreställningen. 

Stockholms bokhelg på Djurgården

Den 26-29 augusti kommer över 100 förlag, museer och institutioner att fylla Stockholms gator i litteraturens tecken när Stockholms bokhelg startar. Självklart är vi på Djurgården med.

Under tre dagar välkomnar Hasselbacken dig till ett fullmatat program i deras fantastiska trädgård här på Djurgården. Vad sägs om demokrati och sekter, forskningspolitik och fågelskådning, världen enligt den fundamentala fysiken, andlighet i offentligheten och, inte minst, fotboll?

Förutom samtal bjuds det på musik med Isabella Lundgren, Tomas Andersson Wij och Annika Norlin, sagoläsning och brädspel med Sveriges första astronaut Christer Fuglesang och träningstips med fysiologerna Jessica Norrbom och Maria Ahlsén.

Dessutom dukas ett långbord upp vid sidan av scenen med böcker till ett mycket bra pris, köp med dig en eller två och få dem signerade.

Alla samtal filmas av Bilda och livesänds på deras och Fri Tankes Facebooksida.

Stockholms bokhelg för de yngre 

På söndag den 29 augusti gästas Hasselbacken även av Sveriges första astronaut Christer Fuglesang. Christer läser högt ur sin barnbok ”Rymdresan” där du får följa syskonen Markus och Marianas äventyr. Passa på att ställ dina frågor om rymden och provspela brädspelet med samma namn som boken (passar för barn mellan 8-12 år). Läs mer om Christer Fuglesangs besök på Hasselbacken under Stockholms bokhelg här.

Möt Mumin och Lilla My på Junibacken

Den 28-29 augusti bjuder Junibacken in alla barn till högläsningsstunder i Paviljongen. Här får barnen lyssna på ”Hur gick det sen?” och ”Vem ska trösta Knyttet?”. På plats finns även Lilla My och Mumin som är på besök hela helgen. Dessutom blir det tävling med välfyllda goodiebags i potten.

Besöket i Junibackens paviljong med högläsning och träff av Lilla My och Mumin är gratis. Entré till resten av Junibacken kan köpas här.

 

Liljevalchs+ invigs 12 augusti

Äntligen står Liljevalchs+ färdigt bredvid Carl Bergstens klassiska rosa byggnad från 1916. Den 12 augusti klockan 11 är det offentlig invigning med fanfarer och tal på platsen framför tillbyggnaden.

Nya Liljevalchs+ är “ett konstverk för konst” och består av tre våningar, signerat arkitekt Gert Wingårdh i samarbete med glasformgivaren Ingegerd Råman. Anläggningen tar glittrande plats i sitt offentliga rum med nästan 7000 transparenta glasbottnar till fasad.

När du träder in i anläggningen öppnas ett antal salar med spektakulär höjd och rytm, salar som ger möjlighet att parallellt presentera stora och små utställningar. 166 taklanterniner skapar ett rutnät som möjliggör många olika rumsindelningar och ljusinsläpp. Med absolut klimatkontroll och högsta säkerhet kan Liljevalchs ta emot den dyraste och känsligaste av konst och hålla öppet alla dagar i veckan.

Dessutom får stockholmarna och stadens besökare en ny restaurang och en stor butik, samtidigt som de kan glädjas åt att huvudbyggnaden och restaurang Blå Porten pietetsfullt renoverats i grunden.

Fyra nya utställningar öppnar i samband med invigningen. Gert Wingårdh, Ingegerd Råman och Bea Szenfeld ligger bakom utställningarna som handlar om betong, glas och papper. Därtill har Kajsa Andersö och Tomas Boman skapat filmen ”Ur dagbok över tillkomsten av Liljevalchs+” som kommer att visas till och med 12 september på Liljevalchs+.

På invigningsdagen den 12 augusti kommer Liljevalchs chef Mårten Castenfors att välkomna publik och inbjudna på den avspärrade Falkenbergsgatan utanför tillbyggnaden. Kultur- och stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo och bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin liksom Stockholms stads fastighetsdirektör Anders Kindberg och arkitekten Gert Wingårdh talar innan det är dags för invigningsfanfarer.

I och med att pandemin sätter gränser med hur många som kan samlas utanför och hur många som kan släppas in samtidigt rekommenderas att förköpa biljetter till invigningen.  Här kan du förköpa din biljett! 

Äntligen går de gamla spårvagnarna i tjänst igen

– välkommen ombord

Efter en tid av restriktioner får de gamla spårvagnarna som går mellan Norrmalmstorg och Djurgården får åter ta med passagerare. Premiär blir  lördag den 17 juli. 

Djurgårdslinjen trafikeras sedan mellan Norrmalmstorg och Djurgården med fram till mitten av augusti onsdag-söndag mellan ca kl 11 och 17. Från mitten av augusti till och med 19 december sker trafiken på lördagar och söndagar ca kl 11-17. 

Första avgång från Norrmalmstorg kl. 10.39. Därefter 11.00 och 11.22 och vidare med drygt 20 minuters intervall. 

Bakgrund 

På grund av pandemin och att regionens kollektivtrafikmyndighet avrått från ”icke nödvändiga resor” med kollektivtrafiken har Djurgårdslinjens trafik med museala vagnar varit inställd hela år 2020 och halva 2021 fram till nu. 

– Vi har visserligen kört våra vagnar (tomma) då och då för att upprätthålla personalens kompetens och behörigheter, säger trafikchefen Per Englund. Men vi längtar efter att möta våra resenärer igen. Och vi tror att många längtar efter oss! 

Aktiviteter utanför Royal Djurgården Visitor Center

Händer det något extra spännande hos er just nu? Vill du berätta om det och välkomna till er redan vid Djurgårdsbron. Ja, då kanske du vill ta över ytan utanför Royal Djurgården Visitor Center för en dag eller två?

Självklart är det möjligt. Tidigare har vi tagit en avgift för detta, men inte längre. Vi bjuder helt enkelt på platsen om du adderar värde för besökarna och är en del av värdskapet. Bra, eller hur?

Förutsättningarna är följande:

1. Området vi har rådighet över är det direkt utanför besökscentret. Det är detta område ni har att hålla er till och det är här vi har möjlighet att ge tillstånd.

2. Er närvaro ska addera värde, dvs. bidra till upplevelsen. Pippiflätor, Vikingakläder, tävlingar, lekar, högläsning och aktiviteter uppmuntras. Skyltar och liknande är inte välkomna, utan det är er närvaro som gör skillnaden.

3. Väl på plats är ni en del av värdskapet för hela Djurgården, dvs. ni får svara på frågor om er såväl som om alla Djurgårdskollegorna. Och har ni inte svaret hänvisar ni in till besökscentret.

4. Papper och flyers ska undvikas, om det inte är något som ger ett extra värde för besökaren och ger er en möjlighet att mäta er insats, tex. ett erbjudande om att gå 2 för 1, en gratis rundtur eller varför inte än hellre något roligt och överraskande.

Hur bokar jag? Maila Frida på frida.landen@royaldjurgarden.se eller info@royaldjurgarden.se och boka in dig.

På bilden ser ni vår duktiga kollega Annéa Björkquist som sommarjobbar på Royal Djurgården Visitor Center. Annéa använder torget för att dela ut Djurgårdskartor och informera alla Djurgårdens besökare om allt fantastiskt som finns att besöka och göra här hos oss i sommar.

Skyltskåpet vid Djurgårdsbron

Allas vårt Djurgården

Som ni vet passerar miljontals människor Djurgårdsbron varje år, och strax efter bron finns ett skyltskåp utanför Sjöcaféet och Royal Djurgården Visitor Center. Vår tanke är att vi ska förse en del av skåpet med spännande information om allt som är på gång här på Djurgården.

Kungl. Djurgårdens Intressenter medlemmar har möjligheten att skylta med information om vad som sker hos er just nu. Informationen ska vara rykande aktuell och avse nyheter och tips på saker att göra, dvs. evenemang eller för att visa en pågående utställning just nu.

Hur gör jag för att få en plats den kommande veckan med material i skyltskåpet?

Det finns plats för 2 st A3 affischer åt gången, vilket innebär att två aktörer får plats att samsas. Det är först i kvarn som gäller, men självklart förbehåller vi oss rätten att fördela platserna efter angelägenhet och så rättvist som möjligt. Vi byter affischerna på måndagar.

Skicka ett mail till Frida med kollegor på info@royaldjurgarden.se med en förfrågan. Ange när ni vill ha informationen uppe och vad den avser. OBS! skriv ”Skyltskåp” i ämnesraden.

När och var levererar jag materialet?

–  Ni tar själva fram materialet och levererar till Royal Djurgården Visitor Center på Galärvarvsvägen 2, senast söndag eftermiddag veckan innan.

–  Affischen ska vara i A3-format

–  Affischen sitter i en vecka (eventuellt längre om ej nya förfrågningar kommer in och materialet funkar för en längre period)

Royal Djurgården Visitor Center förbehåller sig rätten att jämt fördela platser mellan intressenterna.

Här informerar Thielska Galleriet om den aktuella utställningen Individ och andlighet under vecka 28. Det finns mycket lediga tider kvar i sommar (och resten av 2021) så boka gärna in er, så att fler besökare når information om vad som är aktuellt hos er just nu.

Prideflaggan är hissad på Djurgården

Ett av Royal Djurgårdens löften som vi alltid strävar efter att uppfylla är ett öppet, inkluderande och välkomnande Djurgården. Våra besökare ska mötas med respekt, värdighet och omtanke. Djurgården är öppet för alla, oavsett ålder, kön, funktionshinder, ras, etnicitet, ursprung, religion eller annan status.

Här på Djurgården har vi sedan 2018 varit medlemmar i Stockholm LGBT. Stockholm LGBT är ett medlemsbaserat nätverk av hotell, restauranger, attraktioner och andra partners som är engagerade i att upprätthålla Stockholms rykte som en av de mest inkluderande och öppna städerna i världen.

Att vi samarbetar med Stockholm LGBT är en extra satsning på en för oss viktig målgrupp. Vi har mycket att erbjuda för alla och vi vill självklart berätta att vi har öppet året runt. Så det är bara att komma på besök när helst det passar.

Som medlemmar har vi plats på Stockholm LGBT:s hemsida där inspiration om regnbågsvänliga hotell, restauranger och museer lyfts. Två av Djurgårdens hotell, Hasselbacken och Pop House Hotel, finns med på listan över vart man ska bo under sin Stockholmsvistelse. Under kategorin ”Places to visit” hamnar många av våra museer och attraktioner så som Abba The Museum, Cirkus, Skansen och Gröna Lund. Djurgården lyfts också som det perfekta stället att ta sin joggingtur på under semestern. Upptäck mer på stockholmlgbt.com. 

Stockholm Pride 2021 på Djurgården 

Utanför Royal Djurgården Visitor Center är prideflaggan redan hissad. Nu längtar vi efter att Stockholm Pride ska gå av stapeln, även om festivalen kommer bli lite annorlunda i år. Prideveckan brukar inledas med Run for Pride. Detta är Sveriges enda och första HBTQ-lopp, helt fantastiskt och passande att ha här hos oss på Djurgården. Förra året fick loppet tyvärr ställas in på grund av coronapandemin trots ansträngningar och nära samarbete med myndigheter. Men i och med lättade restriktioner kommer loppet att hållas här på Djurgården i år, dock blir det något senare än vad vi är vana vid. Den 25:e september är det dags för Djurgården att förvandlas till en färgsprakande plats med fokus på glädje, fest och gemenskap, då Run for Pride startar kl.13.00. Läs mer om Run for Pride här. 

Årets Pride Festival kommer främst firas på södermalm här i Stockholm mellan den 2-8 augusti. Festivalen kommer att vara utformad och anpassad efter rådande restriktioner. Temat för festivalen är ”Nyckeln till frihet”, en påminnelse om vad priderörelsen var från början – en demonstration och manifestation för rättigheter som ger frihet att vara den du är och älska de du vill. Läs mer om Stockholm Pride här. 

Här på Djurgården brukar vi även fira med musik, konstutställningar, samtal, teater, visningar, pridepyssel – ja, hela Djurgården ska vara i feststämning. I år blir det inte ett lika storslaget firande som tidigare, men på The Viking Museum kommer de dagliga guidade turerna att handla mycket om Pride. Under torsdagen den 5 augusti och fredagen den 6 augusti kommer museet gästas av Alexander Volk från Flaming Viking Tours som kommer hålla visningen ”Sagolika sissies och Macho vikingar” kl.11:00 och 13:00.  Dessutom kommer museets butik att ha Pride-tema med utvalt godis, te och prylar till försäljning.