Magiskt Jullov på Djurgården

Vintern och julen står runt hörnet, en tid då massor av roliga och mysiga evenemang äger rum här på Kungliga Djurgården. I år kommer öns museer och attraktioner som vanligt bjuda på mängder av härliga aktiviteter i juletid – allt från julmarknader och julkonserter till stämningsfulla juliga teaterföreställningar. Butikerna är fyllda med juliga klappar och pynt och restaurangerna och caféerna är redo för julbord, juliga luncher och givetvis massor av hembakt fika som hör julen till

När julklapparna är öppnade och julmaten uppäten väntar en härlig ledighet för många, och jullovet startar för skolbarnen. Självklart bjuder Djurgårdens museer på massor av roligt för både stora och små under jullovet! Ta del av våra bästa tips nedan!

Nordiska museet

26 december – 6 januari 2025
Gör dig redo för en tidsresa under jullovet och upptäck den magiska platsen Tidsvalvet på Nordiska museet. Genom en portal kliver du rakt in i barnens historia från 1870-tal till nutid. I museets lekstuga kan du prova på livet som barn på en bondgård under 1800-talet. Klä dig som piga eller dräng och lek dig igenom gårdens alla sysslor.

Under lovet väntar spännande uppdrag för hela familjen. Ta hjälp av historien och försök lösa mysteriet med den försvunna marsipanfiguren. Vem är den godistjuv som vaknar till liv på museet under nätterna? Du kan också ge dig ut på ett uppdrag genom isberget i utställningen Arktis – medan isen smälter, där ni måste samla lifehacks om livet på jordens nordligaste platser för att lösa uppdraget. En karta och lapphunden Sickis finns till er hjälp.

Gå på dockskåpsjakt.  Åtta, eller är dom fler, dockskåp ur museets berömda samling är gömda i stora hallen från och med 13 december kan du leta efter som.

Skansen

December 25 – January 7 2025
Bring the whole family to a winter-white Skansen, walk around and visit the houses and farms where the scents of Christmas still spread and experience what Christmas was like in the past. Visit the winter-awakened animals, grill sausages together.

In addition to a wintry Skansen being a nice outdoor destination in itself during the Christmas holidays, Bragehallen also opens up for crafts, games, book reading and indoor hanging out after a cold day out in the park.

On January 6, it’s time to dance the Christmas away on Bollnästorget at Skansen, accompanied by a Christmas orchestra and play leaders from the Skansen folk dance team. On Market Street, you can also try your luck in the fish pond, enjoying cotton candy, burnt almonds and other goodies.

Vrak – Museum of Wrecks 

26 – 30 december
Varje dag under Vraks jullov har du och hela familjen möjlighet att delta i en guidad tur om skeppstomtar klockan 13.00. Dessutom kan du testa på en spännande VR-dykning vid ett skeppsvrak, delta i pysselaktiviteter och vara med i vrakjakten – en underhållande frågejakt som sträcker sig runt museets olika utställningar.

Sjöhistoriska museet 

Segla tillbaka i tiden och tar reda på hur man firade jul ombord! Lär dig knep och knåp som användes av dåtidens sjömän för att skapa julstämning mitt ute på havet  långt bort ifrån nära och kära. Här maxas julkänslan och alla barn och vuxna kan delta i familjevisningar, sagostunder, kistjakter och julpyssel.

Jullovet  pågar mellan 20 december – 6 januari 2025, museet håller dock stängd 24, 25 och 31 december.

På familjevisningen får du träffa Kalle Kron från Karlskrona som var sjöman på 1800-talet. Kalle berättar jular han firat under sina världsomseglingar och expeditioner. Vad åt man? Hur roade man sig? Hade man gran och julklappar? och mycket mer. Missa inte heller att skapa dina egna konstverk i skaparverkstaden Ruskpricken.

.

The Viking Museum 

21 december 2024 – 6 januari 2025

För många är julen synonymt med handel, och det gällde även för den vikingatida befolkningen. På The Viking Museum kan du delta i familjeaktiviteten ”Handelsresan”, en underhållande upplevelse som på egen hand tar er runt i utställningen. Det kommer också finnas en handelsman i utställningen som ger ledtrådar till ”Handelsresan”, svarar på frågor och visar föremål relaterade till handel.

Självklart erbjuder museet även sina dagliga visningar varje timme, med särskilda familjevisningar.

Den 28 december kan du få uppleva ett Midvinterblot där gudarna tackas för året som gott. Blotet inleds med en visning 15.30, därefter fortsätter eventet med en ceremoni utanför museet. Självklart kan du delta i ceremonin utan att gå på visningen.

ABBA The Museum

20 december 2024 – 6 januari 2025
Under jullovet har fyra busiga nissar gömt paket i utställningarna på ABBA The Museum. Ta hjälp av mamma och pappa eller en kompis för att hitta paketen!

Junibacken

22 november 2024 – 6 januari 2025
Junibacken sätter återigen upp julföreställningen Pettson får julbesök! Föreställningen som bygger på Sven Nordqvist underbara julberättelse med samma titel hade premiär redan 2012 på Junibacken. och vi kan lova att det är en föreställning med mycket klös.  babydramat. Även föreställningen pippi flyttar in spelas varje dag under jullovet.

Junibacken är otroligt bra på att väcka läslusten i barn och tipsar även om underbara barnböcker med julkänsla som tema, berättelser som som både stora som små kan njuta av. Kolla deras lista här och se om du håller med!

Vasamuseet 

26 december – 6 januari 2025
Fördjupa dig i Sveriges historia genom skeppet Vasa och delta i olika aktiviteter på Vasamuseet under jullovet. Alla barn under 18 år har fri entré till museet.

Museets nya audioguide, ”Pojken och skeppet – en resa i det förflutna”, tar barn och familjer tillbaka till Stockholm på Vasas tid. Följ med 11-åriga Olof genom Vasas historia, möt människorna som arbetade ombord och upptäck museet på egen hand. Du kan också se den charmiga barnfilmen ”Vasagrisen”  där du får följa med grisen Lindbom på ett äventyr ombord på skeppet Vasa. Efter filmen kan du fortsätta i Lindboms spår genom museet med foldern Vasagrisens spår. Hämta foldern i barnfilmshörnan och följ sedan grisen genom museet och svara på kluriga frågor som är baserade på filmen.

Dessutom kan du och hela familjen följa Vasas historia i egen takt i  ”familjespåret”. Ett på-egen-hand-material som tar er på en tur genom skeppets historia och till de mest spännande platserna i museet. ”Uppdrag Vasa” är också en aktivitet för barn (och vuxna) som kan utföras som tävling eller nöje. Efter att ha sett filmen om Vasa löser ni tillsammans de kluriga uppdragen i museet.

Passa på att besöka den australienska LEGO-utställningen Brickwrecks som efter den 6 januari 2025 lämnar Vasamuseet och Sverige! Byggtävling, trolleri och chans att träffa mästerbyggare.

Riksidrottsmuseum

20 december 2024 – 5 januari 2025.

I museets verkstad är det julpyssel till den 31 december – vik pappersfigurer till jul, origami.
Under jullovet kan du spela bordtennis, MultiBall och prova klätterväggen. Är du en sportdetektiv? Hitta leken för de minsta eller leta efter idrotten i våra samlingar för de större barnen! Diplom delas ut. 14.00 Visar vi film för de minsta i biografen: Precis på Wippen, kortfilmer totalt, ca 30 min- om man vill se alla. Från 4 år, textad på svenska.

Vi uppdaterar med fler jullovsprogram från Djurgården ständigt, så håll utkik här för fler nyheter!

Royal Djurgårdens tipskalender

Julen är här och även den älskade tipskalendern! Till skillnad från förra årets kalender så är den här mer interaktiv då alla tips kommer med tävlingar, erbjudanden, aktiviteter och priser! Den ligger på våran instagram @royaldjurgarden samt inne hos Royal Djurgården Visitor Center. Med kalendern missar du inget av det bästa julen har att erbjuda här på Djurgården. Julklappar, julmat, aktiviteter, julpynt och allt man kan önska sig. Här är luckorna som öppnats hittills:

1 December: Royal Djurgården Visitor Center

Finns det något bättre sätt att starta denna kalender än med en giveaway för att fira platsen som ger de bästa tipsen året runt, vårt Kungliga Djurgården Visitor Center! Den här kalendern skrapar bara på ytan av alla saker att se, göra och äta under julen. Det bästa sättet att börja ditt besök är att gå över Djurgårdens bron och planera din dag med oss.
När du besöker Visitor Center i december kan du skriva ditt namn och e-postadress, så utser vi en vinnare 20/12 för att få en fantastisk Djurgården goodiebag i julklapp till dig själv eller att ge bort.

2 December: Nordiska museet

Nordiska är hjärtat av nordisk kulturhistoria och en plats där du kan utforska alla årets högtider och traditioner. Vart kommer ens adventskalendern ifrån? Har tomten alltid varit snäll?⁠ ⁠ Nu när julen är här är det dags att pynta och deras butik har allt från traditionella och nostalgiska julpynt till moderna hantverk. För att starta julen på bästa sätt erbjuder butiken 10% rabatt på julpyntbordet mellan 2/12 – 8/12. Nordiska är platsen för alla högtiders dekorationer och vi tävlar därför ut ett årskort som är både den perfekta julklappen men även en otrolig start på 2025! ⁠ ⁠

Nordiska museets julgran
Butiken på Nordiska museet

 

 

 

 

 

 

 

3 December: Hasselbacken

Hasselbacken har varit en mötesplats sedan 1765 och håller det starkt vid liv än idag! Julen handlar mycket om gemenskap och kvalitetstid med nära och kära vilket är precis den värme som hittas på Hasselbacken. En som verkligen har samlat in människor för gemenskap och umgänge är Jeanette Jacobsson – dotter till Hasselbackens grundare. Hon var inte bara en av Operans mest framstående sångerskor, hon medverkade även i musikaliska soaréer på Villa Hasselbacken. Vad är en bättre julklapp än en vistelse i äkta Jeanette-anda?

15% rabatt på Jeanettes 2-rätters middagspaket för vistelse under perioden 25/12-12/1 med koden: Julklapp när du bokar online.

4 December: Vrak och Vasa

Letar du efter unika julklappar? De flesta museer har butikerna tillgängliga för alla och kräver ingen entré för att besöka. Inne på butikerna hos Vasamsueet och Vrak – museum of wrecks hittar du något för alla! De båda firar julen med rea-dagar i hela butiken.⁠ Inredning, leksaker, böcker, mössor, historiska replikor och ett fantastiskt utbud av hållbara produkter som är inköpta med omsorg

Vasamuseet: 25% mellan 4/12 – 6/12⁠
Vrak museum: 20% mellan 9/12 – 20/12⁠ 

5 December: ABBA the museum

ABBA the museum har firat låten som fick världen att dansa – Waterloo! Som slutkläm på årets jubileum, har de tagit fram limited edition julgranskulor. Ett set med 4 kulor, en för varje medlem. Kulorna går att köpa på museet eller i deras webshop. På instagram kan du vara med och vinna kulorna, tävlingen avslutas 12 december.

Limited edition Waterloo
Limited edition Waterloo

6 December: The Viking Museum

Ingenting värmer kropp och själ under julen som glögg!  Oavsett dina preferenser har glögg varit ett måste på julen i århundraden! När du besöker Djurgården under andra adventshelgen, sväng förbi The Viking Museum som firar julen med 20% rabatt på glögg och glöggkryddor 7/12-8/12. Restaurang Eld kommer även att bjuda på kaffe och pepparkaka till maten i helgen. Det perfekta 2:a adventsfirandet! ⁠

7 December: Cirkus

Hela december fylls av julkonserter, ikoniska julbaletter och mycket mera! I år visar de för första gången någonsin en live uppsättning av svenska kultklassikern ”Tomten är far till alla barnen”.⁠ ⁠ Den bästa presenten man kan ge är ett minne och när du bokar en show utvalda torsdagar och fredagar under perioden 1 januari-31 mars 2025 får du 20% på Cirkus restaurangs magiska à la carte. Ta en titt på vårens otroliga showutbud och boka in en helkväll med middag innan 31/12 med koden: ”julklapp20”.⁠ ⁠

8 December: Rosendals Trädgård

Den 9 december är det inget mindre än pepparkakans dag! De allra bästa pepparkakorna hittar du hos Rosendals Trädgård som gör det ordentligt, precis som all annan mat och julfika. Köp färdiga eller köp degen och imponera hemma! Den kommer som gräddig, knäckig eller i en limited edition som inspireras av året i trädgården. I butiken finns allt som behövs under granen och 14-15 december kommer dessutom Beckmans designskola och håller julmarknad! För att fira den gröna trädgårdsjulen och pepparkakans dag, lottar vi ut deras pepparkaksdeg till en av er!  Vi lottar ut en vinnare den 12/12.

 

 

 

 

 

 

 

 

9 December: Junibacken

Julen är en förtrollande tid och genom barnens ögon kan det väcka liv till fantasi och magi. På Junibacken hittar du fantastiska julsagor som värmer upp december. Utöver julföreställningen ”Pettson får julbesök” så bjuder Junibacken in till högläsning av vintersagor under himlavalvet, juligt pyssel och ett fullspäckat jullov med lek, fantasi och massvis med bus! Tillsammans med Junibacken tävlar vi ut ett bokpaket med fribiljetter för fyra personer till tre lyckliga vinnare. ⁠Vi lottar ut vinnarna den 15/12⁠ ⁠

10 December: Backstage

Backstage är inte som något annat hotell! I hjärtat av Djurgården hittar du en unik och kreativ atmosfär som ger en genuin ”bakom kulissernakänsla”. Vad passar väl en  backstage-vistelse bättre än lite dans och sång på ABBA the museum, vem vill inte uppleva hur det såg ut backstage med ett av världens mest kända band! Under vistelser mellan 15/12 – 12/1 har Backtstage 20% rabatt på ABBA-museum paketet! Ge bort en skimrande upplevelse i julklapp!

11 December: Skansen

Den 13 december är det dags för en av våra mest älskade högtider, Lucia. Mellan 13-15 december kommer Skansen att fira högtiden – vilket de har gjort sedan slutet på 1800-talet! Kliv in i Bollnässtugan och lyssna på luciaberättelser, upplev 1920-talet i Ordenshuset eller se det vackra luciatåget i förtrollande Seglora kyrka. Tillsammans med Skansen lottar vi  ut biljetter till tre  vinnare som får komma och fira i helgen ⁠ ⁠ Tävlingen avslutas på Lucia den 13/12.

12 December 

Imorgon är det inte vilken dag som helst – det är lussebullens dag! Lussebullar kommer i olika former och variationer men det som alla har gemensamt är den gyllene färgen som kommer från det smakrika saffranet! ⁠
Den 13/12 firar vi den ikoniska juliga bullen och precis som alla andra fikadagar så har Kungliga Djurgården ett utbud som passar alla. En av våra bagerier här på ön firar Lussebullens dag med ett lussepaket!
⁠Konsthallen ligger i hjärtat av Djurgården och firar med: Lussebulle + bryggkaffe för 69kr! Regeln för lussebullens dag är att man måste äta minst en och  Konsthallen har öppet 09:00-17:00 så passa på att unna dig en fika för erbjudandet gäller bara 13/12.

13 December

På söndag är det tredje advent och det är dags att tända ännu ett ljus. Men vi på Kungliga Djurgården tänder inte vilka ljus som helst, Prins Eugens Waldemarsudde har släppt doftljus vars dofter är inspirerade av Waldemarsudde och Prins Eugen själv.✨️⁠
⁠Ljusen lanserades i samband med Waldemarsuddekrukan mini i glas som är handblåsta av anrika Reijmyre Glasbruk och är perfekta som antingen en kruka precis som Prins Eugene designade den för, men även som vacker ljuslykta. Doftljusen kommer i refill påsar och är tillverkade av Remoair med lokalproducerat skånskt raps och hållbart produktion som kommer i tre dofter.Då tredje advent faller på den 15/12 så firar Waldemarsudde med 15% rabatt på doftljuspåsarna i butiken hela helgen så unna dig en utflykt till den vackra udden, ta julfika och köp doftljus till dig själv och dina nära och kära till julklapp.

 

Håll utkik för kommande luckor och följ den här.

 

 

Fira in nya året på Djurgården

Avsluta år 2024 på det mest minnesvärda sättet genom att tillbringa hela dagen på Kungliga Djurgården. Utforska våra öppna museer, njut av en avkopplande fika eller lunch, och upplev en stämningsfull nyårsbön i Djurgårdskyrkan. Avrunda dagen med en lyxig middag på en av Djurgårdens många restauranger.

För en storslagen avslutning på kvällen rekommenderar vi att du skålar in det nya året antingen på den magiska terrassen hos Hasselbacken eller till den traditionella nyårsdikten ”ring klocka ring” med storslagen utsikt över Stockholm från Skansen. Vi har samlat några tips nedan för att hjälpa dig planera och maximera din nyårsafton på Djurgården!

Foto: Anna Yu/Skansen

Skapa en nyårstradition, gå på museum tillsammans 

Varför inte starta en ny tradition, ta med familjen och vännerna för en heldag på någon av alla öppna museer på nyårsafton. Starta festen tidigt på ABBA The Museum. Värm upp inför kvällen med att sjunga ABBA karaoke, dansa loss och uppträd på scenen tillsammans med ABBA och bli deras femte medlem och testa dina ABBA-kunskaper i museets quiz. Nordiska museet håller öppet hela dagen och bjuder på stämningsfulla toner i stora hallen, kom förbi och lyssna på jazzig och klassisk musik från flygeln.

Gör en resa tillbaka i tiden på nyårsafton. The Viking Museum håller öppet mellan 10.00-15.00, här får du lära dig mer om vilka vikingarna egentligen var och varför de både gjort sig kända och ökända i hela världen. Missa inte att ta en tur i museets vikingafärd Ragnfrids Saga, där du får resa tillbaka till vikingatiden. På nyårsafton välkomnar Vasamuseet dig mellan kl.10.00-14.30. Kom förbi och upplev Vasa, världens enda bevarade 1600-tals skepp och få en fascinerande inblick i Sveriges historia under denna tid.

För familjer med barn finns det roliga alternativ på nyårsafton som föreställningarna ”Pippi flyttar in” och ”Pettson får julbesök” på Junibacken. Med  deras fantastiska sagotåg där ni får dyka rakt in i Astrid Lindgrens magiska värld.

Med sina 12 000 kvadratmeter har Tekniska museet något för alla nyfikna. På nyårsafton håller de öppet mellan 10.00-15.00, under dagen kan du bland annat gå på visning av modelljärnvägen, se pop-up shower och uppleva rymden som aldrig förr.  Kliv ombord på rymdfarkosten Wisdome Stockholm, sätt på 3D-glasögonen och gör dig redo för ett äventyr genom Universum med en pilot och en navigatör som bjuder på en stjärnspäckad rymdshow.

Ta en paus från museibesöken och besök Djurgårdskyrkan som håller nyårsbön 15.00. Njut av en lugn stund med bön,  musik och stämningsfull sång. 

Nyårssupé, underhållning och fest

Hasselbacken är det självklara valet när det gäller festligheter och nyårsfirande, och detta år är inget undantag. I år firar Hasselbacken nyår med både en lyxig 4-rätters nyårssupé och underhållning. Vid tolvslaget skålas 2025 in från terrassen med en fantastisk utsikt över Stockholms inlopp.

Hasselbacken

Skansen

För den som vill fira tolvslaget med en oslagbar utsikt över Stockholm är Skansen det perfekta valet. Skansens nyårsfirande har anor från 1895, då dikten ”Nyårsklockan” för första gången lästes upp. Dikten har blivit en svensk tradition och sänds varje år direkt på SVT, där orden ”Ring, klocka ring” är något många förknippar med Skansens nyårsfirande.

Från Sollidenscenen bjuds varje nyår på ett helt nyårsprogram med uppträdanden av välkända artister.  2024 leds firandet av Farah Abadi  och hon gästas av: Sarah Klang, Gustaf Norén, Miriam Bryant & Kapari, Dreamgirls, Loa Falkman och musikgruppen ODE.  Årligen utses en ny person för det ärofyllda uppdraget att föra nationen in i det nya året med orden ”Ring, klocka ring” och i år är det Johan Rabaeus som läser.

I väntan på tolvslaget kan du njut av två sprakande nyårskonserter med kvartetten Frispel i Seglora Kyrka på Skansen. De bjuder på eldig barockmusik, folkliga psalmer, nordiskt vemod och medeltida ballader som framförs på 30 olika instrument.

Under dagen på Skansen blir det också mellandagsmarknad med ett 20-tal marknadsbodar som säljer god mat och dryck, delikatesser, hemslöjd och design. Barnen kan bland annat göra gammaldags julpyssel, gå spännande ljudvandring och leta efter tomtens spår bland Skansens hus och gårdar och besöka djuren på Lill-Skansen. Skansen-Akvariet har öppet och du kan utforska de exotiska djuren som bor där. Om du är modig nog kan du även få klappa en orm eller en spindel i deras klapp- och kramhörna. Det blir en dag fylld med roliga och spännande upplevelser för hela familjen!

 

Njut av nyårssupé innan tolvslaget

Fira in det nya året med stil genom att avnjuta en nyårssupé på någon av Djurgårdens många restauranger. På denna särskilda kväll erbjuds exklusiva tre- och fyrarätters menyer. Självklart finns alternativ för alla smaker, från kött och fisk till vegetariska rätter. Här kommer tips på några restauranger som serverar fantastiska nyårssupéer på nyårsafton: Hasselbacken, Lilla Hasselbacken, Wärdshuset Ulla Winbladh, Vill Godthem,  Konsthallen, Stora Gungan och Gubbhyllan

Vi uppdaterar ständigt med fler nyårstips, så håll utkik!

Öppet på Jul och Nyår

Bara för att det är jul och nyår betyder det inte att alla museer, restauranger och caféer stänger här på Kungliga Djurgården! Tvärtom, Djurgården i sig är ju öppet alla dagar året om för dig att njuta av, och på självaste julafton och nyårsafton kommer det finns massor av roliga aktiviteter att ta del av.

Besök Nordiska museet och lyssna på stämningsfulla toner i stora hallen där det bjuds på både jazzig och klassisk musik från flygeln. Kom förbi restaurang Djurgårdsbron för en mysig glöggfika. Dansa runt granen på Skansen och dansa ännu mer på ABBA The Museum. Eller njut av en lugn stund i Djurgårdskyrkan där det blir bön, musik och stämningsfull sång. Här är de museer som har öppet:

Julafton

ABBA the museum 10:00 – 15:00
Skansen 10:00 – 14:00
Skansen-Akvariet 10:00-15:00
Nordiska museet 10:00-17:00
Tekniska museet 10:00-15:00
Djurgårdskyrkan Julbön 15:00

Restauranger och caféer som har öppet på julafton: Villa Godthem, Restaurang Djurgårdsbron, Hasselbackens restaurang,  Nordiska museets restaurang och Krogen Stora Gungan på Skansen håller även öppet.

Nyårsafton

ABBA the museum 10:00 – 18:00
Skansen 10:00 – 0:00 (Firandet på Sollidenscenen som sänds på SVT börjar 23:00)
Skansen-Akvariet 10:00-15:00
Nordiska museet 10:00-17:00 (Nyårskonsert 11:00 – 13:00 ingår i ordinarie entré)
Tekniska museet 10:00-15:00
Vasamuseet 10:00 – 15:00
The Viking Museum 10:00-15:00
Djurgårdskyrkan Nyårsbön 15:00

Läs mer om vad som händer på Djurgården på Nyårsafton och se vilka restauranger som har öppet med nyårsmenyer, här. 

Så här kan du fira Julafton på Djurgården!

Bara för att det är julafton betyder det inte att alla museer, restauranger och caféer stänger här på Kungliga Djurgården! Tvärtom, Djurgården som plats är öppen alla dagar året om för dig att njuta av, och på självaste julafton finns det massor av roligt och mysigt att ta del av. Varför inte ta en välbehövlig paus från julstöket och besök Djurgården för en stund. Här kommer tips på vad du kan göra här på Djurgården på julafton.

Ta en julpromenad på Skansen, hälsa på de vintervakna nordiska djuren och utforska de vackert julpyntade husen och gårdarna. Krogen Stora Gungan  håller öppet om du blir sugen på mat eller fika. I Skansenbutiken Logen kan du passa på att köpa sista minuten-klappar. Baltic Sea Science Center har öppet och 11.00 blir det djurprat i Akvariehallen och 13.15 kan du tillsammans med en djurvårdare upptäcka, utforska och lära dig mer om djuren på  Lill-Skansen. Om du vill träffa ännu fler djur, så håller Skansen-Akvariet öppet mellan 10.00-15.00 där du bland annat kan träffa krokodiler, ormar, spindlar och sköldpaddor.

Nordiska museet håller öppet som vanligt 10.00-17.00 på julafton.

ABBA The Museum har också öppet på julafton, kom förbi, glöm julstressen och släpp loss för en stund. Sjung ABBA-karaoke, dansa loss och uppträd på scenen tillsammans med ABBA och bli deras femte medlem eller testa dina ABBA-kunskaper i museets quiz.  Museet har öppet mellan kl.10.00-15.00.

Wisdome Stockholm

Med sina 12 000 kvadratmeter har Tekniska museet något för hela familjen. På julafton håller museet öppet mellan 10.00-15.00, under dagen kan du bland annat gå på visning av modelljärnvägen och uppleva rymden som aldrig förr.  Kliv ombord på rymdfarkosten Wisdome Stockholm, sätt på 3D-glasögonen och gör dig redo för ett äventyr genom Universum med en pilot och en navigatör som bjuder på en stjärnspäckad rymdshow.

 

Ta en paus från museibesöken och besök Djurgårdskyrkan som håller julbön 15.00. Njut av en lugn stund med bön,  musik och stämningsfull sång. 

Passa på att njut av en mysig julfika eller lunch innan julbordet. Restaurang Djurgårdsbron håller öppet 9.00-15.00, kom förbi för en mysig glöggfika eller något gott att äta. Andra restauranger som har öppet är Hasselbackens restaurang och Villa Godthem.

Läs mer om öppettider på julafton här.

Djurgårdens julmarknader

Ett av det bästa med juletid är givetvis alla fantastiska julmarknader som tar plats. Handla de bästa julklapparna, dansa runt granen, värma sig med glögg och äta alla julens godsaker. På Kungliga Djurgården hittar du inte bara en av Stockholms, om inte hela landets, mest kända marknad men även unika gömda pärlor. Här är marknaderna som du inte vill missa i vinter. Så ta med nära och kära för att starta julstämningen hos oss.

Skansens marknad sedan 1903

På Skansen kan du uppleva en historisk jul sedan 1892! Titta in i julsmyckade hus och gårdar, se vintervakna djur, musik, julsägner och pyssel för hela familjen. 1903 lades grunden till den folkkära julmarknaden på Skansen. Idag är deras julmarknad är fylld av bodar som erbjuder hantverk, julklappar och massvis av god mat. här kan du även dansa runt granen med Skansens spelmän och Skansens folkdanslag. En julmarknad som är ett måste varje år och något som inte går att missa. Läs mer här.

Foto: Skansen
Foto: Skansen

Baltiska traditioner på Sjöhistoriska 

Sjöhistoriska museet bjuder in Estland, Lettland och Litauen för deras populära Baltisk julmarknad den 30/11.  Museet fyller hela huset med högkvalitativa baltiska hantverk och delikatesser. Med på marknaden finns också baltiska ättlingar som hållit liv i de baltiska ländernas hantverkstraditioner här i Sverige. En unik marknad där länderna representeras med mat, hantverk och aktiviteter. Läs mer här.

Baltisk julmarknad
Baltisk julmarknad

Hantverk på Handarbetets Vänner

Om du är ute efter mjuka klappar så kommer du förmodligen hitta flera när Handarbetets Vänners Skola bjuder in till julmarknad och öppet hus den 30/11. Handarbetets vänner firar hela  150 år i år och vilket sätt är bättre att fira än att gå genom deras historia i jubileumsutställning och sen avsluta med att utforska framtidens textiltalanger. Även ateljén öppnar upp för besök så det här vill man inte missa. Läs mer här.

Handarbetets vänner
Handarbetets vänner

Historisk julmarknad

Mellan 30/11-1/12 kan man resa tillbaka till vikingatiden när The Viking Museum bjuder in till historisk julmarknad. Djurgårdsstrand kommer välkomna hantverk, mat och annat som man kan önska sig i en vikingatida jólmarknad. Det blir även tidsenlig musik av bandet Galt. Så ta med nära och kära och drick lite glögg, mingla med vikingar och starta julen. Läs mer här.

Vikingatida jólmarknad
Vikingatida jólmarknad

Djurgårdskyrkan- Stadens minsta julmarknad

Varför inte besöka marknaden som arrangörerna själva; Djurgårdskyrkans vänner kallar ”stadens  minsta julmarknad”. Söndagen 8 december 12:30 öppnar marknaden. Här säljs hemgjord saft och sylt, olika sorters bröd och kakor samt stickade och virkade alster. Passa på att inhandla julens bröd eller kanske en julklapp!

Beckmans Designhögskola gästar Rosendals Trädgård

Senare i december kommer Rosendals Trädgård gästas av Beckmans Designhögskola för den årliga julmarknaden 14-15 december. Beckmans talangfulla elever som studerar form, mode och visuell kommunikation tar över växthuset med massvis av unika julklappar! Utöver ett brett utbud av hantverk och design så blir det även en vinterbar, mat i caféet och en öppen plantbod och gårdsbutik. Läs mer här.

Jul på Rosendals Trädgård
Jul på Rosendals Trädgård

 

 

 

 

 

 

Vill du veta vad mer som händer på Djurgården? Utforska våran evenemangskalender.

 

Djurgården – en prisbelönt ö!

Att Kungliga Djurgården är en av Scandinaviens främsta attraktion och en unik plats i världen vet många om. Men visste du att platsen även har många priser på bältet? Flera av attraktionerna, museerna och restaurangerna har vunnit alla sorters priser. Även 2024 har bjudit på flera nya vinster och visat kvalitén på våra fantastiska besöksmål, dessutom har man som destination åter igen fått den globala organisationen Green Destinations Platinum Award för destinationens gemensamma hållbarhetsarbete.

Bästa Thrill Ride i Europa 2024

Gröna Lund firade 140 år 2023 och har varit en viktig plats i Stockholm genom flera generationer. Även om de bevarar en rik historia så är de fortfarande alltid ett steg in i framtiden med moderna och kittlande åkattraktioner! Parken har alltid legat i framkant med åkturer så väl som konserter, skräckhus och övrigt som de erbjuder besökare. I september i år, vann de årets Thrill Ride för attraktionen Ikaros som öppnade 2017. Med en totalhöjd på 95 meter, fallvinkel på 90 grader och en hastighet på 90km/h, kan man verkligen förstå att det blev vinnaren under European Star Awards och att svensk innovation och upplevelser är på hög internationell nivå. Lär mer om Ikaros och Thrill Ride priset här.

Ikaros – Foto av: Sven Prim/Agent Molly & Co
Foto på priset – Gröna Lund

 

 

 

 

 

 

 

Kulturarvspriset 2024

När Artur Hazelius grundade Nordiska museet så ville han bevara och tillgängliggöra den nordiska kulturhistorien, så när museet vinner Kulturarvspriset över 150 år senare blir vi inte förvånade! Juryns motivering säger bland annat ”Under de senaste åren har museet fått vingar genom angelägna utställningar som ”Arktis”, sköna utställningar som ”Nordens Paris” och nu senast genom den mäktiga och hyllade ”Nordbor”. Nordiska museet är inte bara en utav Stockholms främsta museer utan hela landets och vi kan inte säga annat än ett välförtjänt grattis och vi ser ram emot ytterligare 150 år!

Läs mer om priset här.

Fotot: Nordiska museet

Svenska designpriset 2024

Den 17 oktober var det dags för Svenska Designpriset 2024 där vi inte bara hade en vinnare, vi hade två!

Etnografiska museet tog hem vinsten i kategorin XL Design – Monter / Utomhus 2024 för utställningen ”We are Seediq”! Utställningen öppnade 2023 och lyfter urfolket Seediq i Taiwan och har med en visuell upplevelse har den berättat deras historia. Med hjälp av det visuella kan man bjuda in besökare och lyfta historia, kultur och samhälle på ett inspirerande sätt. Motiveringen säger bland annat ”Inspirerat av mönster från historiska artefakter, flätar den grafiska designen samman nutid och dåtid.”. 

We are seediq
Invigning av We are Seediq 2023

 

 

 

 

 

 

 

Även Nordiska museet vann Svenska designpriset 2024! I samband med förra årets 150-års-firande gjorde de om hela sin grafiska profil och en totalrenovering utav hemsidan. Den har nu uppmärksammats med en vinst i kategorin Heldigitalt Webbsida 2024, dessutom av både jury och peoples choice. Motiveringen lyder: ”En kraftfull formgivning och behaglig interaktivitet som respekterar historiskt arv men ändå väcker upptäckarlust och förmår agera fond åt en rad vitt skilda temporära uttryck.”

Läs mer om Etnografiskas och Nordiskas priser här.

 Platinum Award  2024

Efter att ha nått topplaceringen 2022 har Kungliga Djurgårdens Intressenter arbetat strategiskt och målmedvetet tillsammans med sina 62 medlemmar – Sveriges mest välbesökta museer, restauranger och andra aktörer inom besöksnäringen på Djurgården. En granskning omfattande cirka hundra kriterier, visar att det redan tidigare prisade arbetet har utvecklats ytterligare. För att tilldelas Platinum Award måste minst 90 procent av dessa kriterier uppfyllas – något Djurgården framgångsrikt återigen uppnått, nu med råge.

Kungliga Djurgårdens Intressenter, som representerar 62 medlemmar, har tillsammans utvecklat destinationen med fokus på cirkulära och resurseffektiva lösningar. Samarbetet mellan museer, restauranger och andra besöksmål framhålls som en nyckelfaktor för framgången.

Djurgården har också förstärkt sin globala position genom att stå värd för världskongressen GSTC 2024, med deltagare från 57 länder, och bidrar aktivt till utvecklingen av internationella hållbarhetsstandarder. Läs mer om utmärkelsen här

Dezen Award- Bästa kulturprojekt 2024

Tekniska museets tillbyggnad Wisdome Stockholm vann prestigefyllda Dezeen Awards och får utmärkelsen Best Culture Project 2024 för sin spektakulära träkonstruktion.

Dezeen Awards lyfter varje år fram världens bästa arkitektur, inredning och design. Juryn motiverar priset med ”Det här projektet är ett fantastiskt exempel på arkitektonisk innovation som harmoniskt integreras med sitt sammanhang. Genom att omdefiniera förväntningarna på planetariumdesign skapar det en välkomnande närvaro på gatunivå samtidigt som det bibehåller en imponerande inre volym. Projektet balanserar på ett vackert sätt djärvhet och subtilitet och skapar en anmärkningsvärt inbjudande atmosfär.”

Wisdome

Nomineringar 2024

Utöver vinster har det även varit en hel del fantastiska nomineringar!

  • Vrak: European museum of the year + Guldörat (22/10)
  • Tekniska museet: Stora turismpriset 2024
  • Visitor Center nominerades till pris för gott värdskap  läs om  nomineringen här

En smakresa på Djurgårdens julbord

Kungliga Djurgården är en plats där svensk historia bevaras och möter nya innovativa idéer. Vad är bättre än ett smakrikt julbord för att värma upp själen i vintermörkret? Oavsett smak och preferens så finns det något för alla. Nedan har vi samlat de restauranger som serverar julmat och magisk julstämning här på Djurgården.

Foto: Blå porten

Rosendals Trädgård

Börja med en varm äppelmust ute vid elden innan ni kliver in i växthuset med dekorationer från från Rosendals Trädgård. Rosendals Trädgårds kockar och bagare har skapat en julbuffé bestående av klassiska smaker och nya trädgårdsfavoriter utifrån säsongens biodynamiska och ekologiska råvaror. Det blir ett julbord som inte liknar något annat så se till att boka in en plats för det här vill man inte missa! Det är mellan 28 november -21 december och du hittar mer information samt bokningar här.

Villa Gothem

När kylan smyger på är ni välkomna att traska över till eldkorgarna utanför Villa Godthem för att värma upp fingrarna. Inne i den vackra grosshandlarvillan sprider sig glöggdoften och ett klassiskt svenskt julbord är uppdukat. Här är julmaten omsorgsfullt tillagad efter klassiska recept och med traditionsenliga råvaror. Julbordet är mellan 13 november-26 december men är populärt så boka din plats här.

Wärdshuset Ulla Winbladh 

Från 15 november är det julafton varje dag! På Ulla Winbladh är julbordet nästan kategoriserat som ett mästerverk. Den stämningsfyllda atmosfären med väldoftande gran, tusen juleljus och stärkta linneservetter är lika viktig som den hemlagade sillen, det nybakade vörtbrödet, det perfekt tempererade doppet i grytan och den knäckigaste knäcken. I år utökar de även sitt julbord genom att erbjuda ännu fler vegetariska och veganska rätter. Boka en lunch eller middag på Ulla Winbladhs julbord här.

Julbord på Ulla Winbladh
Julbord på Ulla Winbladh

Spritmuseum

Ta med dig dina vänner, familj och alla tomtegubbar till julbordet på Spritmuseum mellan 22 november – 21  december. Värm upp stämbanden för det utlovas snapsvisor i högsta hugg hela kvällen. Med klassiska smaker, den perfekta nubben och sång som förvandlas till skönsång efter några visor, kommer det bli ett julbord som du sent glömmer! En kväll du sent kommer glömma så säkra din plats och läs mer här.

The Viking Museum -Restaurang Eld

Upplev en underbart generös 3-rätters julmåltid som serveras vid ditt bord i  den mysiga restaurangen som är pyntad till nock. På restaurang Eld är allt tillagat på plats och från grunden. Du kommer serveras traditionella rätter med förhöjda smaker och en och annan överraskning. Julbordet serveras på lördagar & söndagar 11:00 – 15:00 och ni behöver vara mist 4 personer för att boka.  Läs mer här

Gröna Lund – Tyrol

Även i år slår Tyrol upp sitt klassiska vilda julbord med högkvalitativa råvaror och inspiration från norrländska vildmarken mellan 28 november-24 december. Här hittar du varmt, kallt, sött, salt nytt och traditionellt. Men innan ni sätter er ner för en smakupplevelse måste du och ditt sällskap självklart utmana varandra i julkampen! Få upp värmen i en fartfylld 5-kamp i äkta julanda, perfekt för alla tävlingsinriktade själar och vad muntrar inte upp en förlust bättre än god julmat! Läs mer om deras julbord samt bokning här.

Bild: Gröna Lund
Bild: Claes Helander – Gröna Lund

 

 

 

 

 

Vill du njuta av Tyrols julbord hemma? Inga problem! Tyrol erbjuder 50 rätter och delikatesser som kommer sätta guldkant på din jul. Det går att få hem jullådan den 23 eller 24 december men se till att boka i tid! Beställ jubordslådan här.

Slipen

På Slipen kan man njuta av ett hemlagat julbord som värmer både kropp och själ! Här kan du förvänta dig alla viktiga klassiker som till exempel Jansons frestelse, inlagda sillar och det godaste vörtbrödet! Inredningen, med maritima inslag som hängande ekor i taket och inte minst de stora fönstren, garanterar en mysig julstämning. Ta med nära och kära och boka plats här.

Blå Porten

Välkommen att avnjuta Blå Portens klassiska julbord i vacker och stämningsfull 1900-talsmiljö. Blå Porten bjuder in till en familjär atmosfär där julbordet inleds i deras vackra trädgårdsoas tillsammans med tomten som serverar rykande varm glögg! Samla vänner, familj eller kollegor och njut av Blå Portens klassiska julbord. Vegetariska rätter serveras och veganska rätter kan ordnas. Säkra era platser idag så ni inte missar magin! Julbordet serveras från den 26 november och pågår till och med 24 december vilket är nytt för i år. Boka din plats och läs mer här.

Bild: Blå Porten

Hasselbacken

Välkommen till anrika Hasselbackens nytraditionella julbord på natursköna Djurgården. Här bjuds det på julens alla klassiker och ett dessertbord som får en att tappa andan. På julbordets buffé finns även vegetariska läckerheter och överraskningar för alla sinnen. Hasselbacken serverar sitt nytraditionella julbord mellan 22 november och 22 december, samt på julafton. Säkra din plats på Hasselbackens magiska julbord här. 

Skroten Café och Skeppshandel

Mellan den 11-115 December bjuder Skroten in till julbord i deras mysiga maritima lokal. Ett julbord blandat med traditionella svenska smaker och även mycket av det bästa vårt fina hav har att erbjuda. Utöver deras smakrika julbord så erbjuder de även en klassisk julkasse mellan 1-23 december fylld med godsaker och flera typer av rätter. Boka julkasse och julbord här.

Strömma

Har ni någonsin firat jul ombord på en båt? Kolla in strömmas utbud av julbord och upplevelser under jul säsongen. Besök Vaxholms Kastellet, kliv ombord ett sekelskiftesfartyg eller åk till vikingastaden Birka för ett äventyrligt och historiskt julbord. På deras hemsida har de samlat alla erbjudanden de har under kategorin Julbord. Läs om dem och boka en båttur ni sent kommer glömma här! Missa inte att de även har en nyårskryssning i Stockholms skärgård!

Foto: stromma.se
Bild: Strömma

 

 

Kom i julstämning hos oss

Juletider närmar sig och Kungliga Djurgården förvandlas till en mysig och stämningsfull julmiljö. Vi har tagit fram de bästa tipsen för att komma in i julstämningen och ljusa upp den kalla och mörka vintern.

Foto: Skansen

Invig julen

Julen tjuvstartar redan 13-14 november när Rosendals trädgård bjuder in till mysiga julkvällar för att inviga säsongen med mat, musik och mingel! Växthusen är vintersmyckade, lyktor och ljusinstallationer upplyser trädgården och granen står och lockar båda små och vuxna! Även Nordiska museet firar in julen ordentligt med en invigning den 1 december. Det blir musik, julpyssel och den stora tändningen av årets gran.

Julpynt

I november börjar öns butiker fyllas med julpynt. Både Skansenbutiken och Nordiska museets butik erbjuder alltid ett utbud av traditionella dekorationer så väl som moderna tappningar. Perfekt för de som vill pryda sina hem med juliga hantverk. Från och med Rosendals trädgårds julkvällar så kan man hitta en massa vackra dekorationer där. Deras plantbod har allt från julblommor till julkulor och girlanger.

Nordiska museets butik
Skansenbutiken

Julens smaker

Att ön är fylld med himmelska julbord är ju givet men frågan är ju vart man ska börja? Massvis av restauranger på Djurgården har ikoniska och klassiska julbord som man inte kan missa men även en del nytänkande och unika julbord. Oavsett vad man önskar så finns det här men se till att säkra din plats i god tid, för att om det är något julborden är utöver smakrika så är det att de är oerhört populära! Läs mer om julborden här.

Under jultider är det även viktigt med sitt dagliga fika-intag. Massvis av våra caféer och bagerier serverar alla julens klassiker och även nya spännande fika alternativ. Pepparkakor från Rosendals Trädgårds vedugnsbageri är en av alla våra smakrika måsten. Men det är även här på Djurgården du finner de bästa lussebullarna och den varmaste glöggen.

Julbord på Blå Porten
Julfika på Slipen

 

Julmarknader

Något av det bästa med juletiden är alla fantastiska julmarknader som man kan besöka. Här på Djurgården kryllar det av julmarknader. En av Stockholms absolut bästa och mest klassiska marknaderna finner du på Skansen. Med känsla från sekelskiftet kan du njuta av hantverk, glögg, dans och mycket mer. Skansens julmarknad är varje adventshelg men just första adventshelgen kan du utforska massvis av andra magiska marknader.

Testa på internationella julraditioner och smaker på Sjöhistoriska museets otroligt populära baltiska julmarknad! Den 30 november kommer Estland, Lettland och Litauen representeras med mat, hantverk och aktiviteter.

Den 30 november-1 december kan du även fynda hantverk och utforska en vikingatida jólmarknad på The Viking Museum. Om du är ute efter mjuka klappar så kommer du förmodligen hitta flera när Handarbetets Vänners Skola bjuder in till julmarknad och öppet hus den 30 november.

Senare i december kommer Rosendals Trädgård gästas av Beckmans Designhögskola och dess elever för den årliga julmarknaden 14-15 december. Utöver ett brett utbud av hantverk och design som är den perfekta julklappen så blir det även en vinterbar, mat i caféet och en öppen plantbod och gårdsbutik.

Baltisk julmarknad på Sjöhistoriska
Skansens julmarknad

Pyssel och workshops

Det finns inget mer givande än att få skapa med sina egna händer. På Djurgården finns det massvis av kurser och annat kul där du kan skapa fantastiska julklappar och dekorationer. På Prins Eugens Waldemarsudde det workshops i att binda ihop din egen julkransar i november men även ett föredrag om julens blommor den 11 december.

Även Rosendals Trädgård kommer ha kurser i kransbindning där du kan lära dig göra vackra kreationer tillsammans med de allra duktigaste. Ett besök till trädgården kan verkligen inspirera till julens alla arrangemang. Rosendal kommer dessutom hålla i en workshop i julgodis med ingen mindre än Elisabeth Johansson! Utforska julens smaker och inspireras i en julbakning som verkligen tar fram ens inre gottegris. Vill du baka hemma? Testa Rosendals alldeles egna pepparkaksdeg som kommer i flera varianter som passar allas smak och preferenser!

Rosendals Pepparkaksdeg
Rosendals pepparkakor

 

 

 

 

 

 

Utöver Nordiska museets julinvigning som kommer hålla pysselverkstad så är årets gran inspirerad av just slöjden – granen ska fyllas med julrosor som hyllar kvinnor inom textil och folkbildning under 500 år.  De börjar med att fora hemslöjden 125 år den 27 november och därefter blir det julig stick-aw den 4 december.

Utforska jultraditioner

Nordiska museet erbjuder en rad utställningar som gräver fram rötterna till några av våra äldsta och mest älskade traditioner som tillhör julen och vintertid. Högtider och traditioner genom Sveriges och Nordens kulturhistoria är ett av Nordiska museets kunskapsområden.  Visste du förresten att Nordiska museets grundare Artur Hazelius själv var med och skapade det moderna Luciafirandet och det stora nyårsfirandet på Skansen?

Lucia konsert

14 och 15 december gästar Frida Hyvönen Stora hallen på Nordiska museet. Frida bjuder på eget material och julsånger i en mix hon kallar ”en smått gudomlig jul med Frida Hyvönen”.  Frida Hyvönen med uppbackning av ett gäng musiker fyller den mäktiga Stora hallen med julstämning.  Frida Hyvönen från Robertsfors i Västerbotten debuterade 2005. Hon har släppt sju studioalbum och fått flera grammisar och andra priser för både text och komposition.

Foto av Luger-Nordiska museet

Ett Barnvänligt Djurgården

Kungliga Djurgården är det perfekta besöksmålet för hela familjen! Genom flera generationer har barn växt upp med minnen från Djurgården, och kommer så att fortsätta i många generationer framöver.

Med lekfulla och interaktiva museer, barnvänlig mat och gröna naturområden med parker att utforska fritt, erbjuder Djurgården något för alla. Besök vår hemsida på royaldjurgården.se för att utforska kalendern med familjevänliga aktiviteter och se vad som är på gång just nu. Ta med hela familjen och upptäck allt som Djurgården har att erbjuda!

Här kommer tips på barnvänliga museer, platser och aktiviteter ni bara inte får missa:

Junibacken

Junibacken är en given plats för barn i alla åldrar och det är med all rätt. Hit kommer besökare från världens alla hörn för att dyka in i Astrid Lindgrens magiska sagor. Med varierande interaktiva utställningar skapade för barn kan ni spendera timmar utan att tröttna. Lekplatserna är menade för barn att kunna släppa loss och låta kreativiteten flöda. För Astrid Lindgren var det viktigt att ge ljus till andra författare och därför hittar du flera andra ikoniska berättelser såsom Mumin, Pettson & Findus, Lasse-Majas detektivbyrå och många fler. Junibacken är platsen där sagor kommer till liv och där barnlitteraturen bevaras för framtiden. 

Utöver alla lekytor så visar Junibacken upp flera teaterföreställningar för alla åldrar och såklart Pippi och hennes vänner. En sak som inte får missas är Astrid Lindgrens fantastiska Sagotåg. Här möter du Madicken, Emil i Lönneberga, Karlsson på taket, Ronja Rövardotter och alla andra otroliga karaktärer från Astrids berättelser. Detta var även det sista Astrid Lindgren skrev och spelade in, något som kommer fortsätta sätta ett leende på läpparna på besökare långt framöver, ett magiskt arv.

Nordiska Museet

Nordiska museet är inriktat på kulturhistoria i Sverige från 1600-talet och framåt genom olika föremål, prylar och kläder.  För barnen finns en hel del kul också och dessutom har barn fri entré till museet! Tidsvalvet är en utställning som tar dig genom en hemlig portal och genom tiden från 1870 och framåt. Här får barn uppleva hur deras vardag hade sett ut om de levt under en annan tid. Vilka leksaker fanns det? Hur hade det sett ut hemma? Tidsvalvet är en prisbelönt interaktiv upplevelse som gestaltar drygt 150 år av historia och barns vardagsliv genom scenografi, digitala stationer och verkliga föremål och berättelser.

I museets Lekstuga får barnen chansen att utforska och leka med allt, även gamla historiska föremål, och uppleva vardagen som piga eller dräng på slutet av 1800-talet. De kan prova på att mjölka korna, ta vagnen ner till handelsboden, bära in ved eller tvätta kläder i ån. Gården bjuder alltid på sysslor att engagera sig i, vilket skapar en spännande och lärorik miljö för besökarna.

Bra att veta är att ni behöver förboka biljett till både Tidsvalvet och Lekstugan på Nordiska museets hemsida. Läs mer och boka era biljetter här. 

Tekniska museet

Stockholms hjärta för teknik och vetenskap hittar ni självklart på Tekniska Museet! Med interaktiva utställningar kan ni spendera timmar av kreativa lösningar,  spela spel, uppleva en alternativ framtid och experimentera. Tekniska museet erbjuder en bredd av utställningar om bland annat spel, AI, gruvor, hållbara städer och mycket mer. Allt från lekplatser för de allra minsta till nostalgiska resor för vuxna. En av alla fantastiska saker med Tekniska museet är att de erbjuder Djurgårdens längsta öppettider. Här kan du testa, leka, pyssla och experimentera från kl.10.00 på morgonen till kl.22.00 på kvällen, visst är det fantastiskt! 

I december 2023 välkomnade vi Wisdome Stockholm! Tekniska museet har byggt en banbrytande byggnad fylld med världsledande teknik som kommer att göra världen begriplig på mikroskopiskt avstånd. Här visas föreställningarna Making Magic 3D, Stort 3D och interaktiva rymdäventyret för hela familjen OpenSpace, hålls företagsevent och är en mötespunkt för skolklasser. 

Skansen

Foto: Anna Hugosson, Skansen

Stockholms kära friluftsmuseum Skansen är en plats där familjer samlats sedan 1891! Med en samlingsplats för svensk kultur och historia är Skansen ett måste för alla barn att uppleva. Skansen erbjuder dagligen program med aktiviteter för barn. Teatrar och musikaler, pyssel, interaktiva träffar med djur och lekar från förr. Runt varje hörn hittar ni barnvänliga platser såsom det gamla förtrollande tivolit Galejan, Lill-Skansen, lekplatser och mycket mer.

Skansen håller öppet året runt, och ett årskort är en nästan obligatorisk investering för många familjer i Stockholm varje år. För att se vad som är på gång på Skansen kan du kolla in deras hemsida och kalender. Det finns så mycket att upptäcka här att en enda dag inte räcker till. Varje dag bjuder på nya äventyr och upplevelser att utforska!


Barnvänliga utställningar

Flera attraktioner på Djurgården har barnvänliga utställningar och attraktioner. Exempelvis museiparken där alla museer välkomnar barn. Pyssla på Etnografiska museet, lek i utställningen Blubb på Sjöhistoriska museet, lös fall på Polismuseet och testa alla sorters sporter på Riksidrottsmuseum. Utanför Polismuseet och Riksidrottsmuseum hittar du en interaktiv lekplats där du kan hyra trampbilar och tävla i sjukamp på sommaren. 

För den mer fartfyllda är Gröna Lunds område för småttingar givet där man kan åka klassiker som nyckelpigan och tekopparna eller besöka Pettson och Findus. Runt hörnet finns även The Viking Museum med ett sagotåg för de modiga barnen där man åker på räder genom Europa eller kanske till och med utmana en äkta viking i en svärdduell? En bit längre fram kan man upptäcka Tidsvalvet på Nordiska Museet, den interaktiva utställningen där du reser genom barns vardag i 150 år. 

Flera av våra museer på Kungliga Djurgården erbjuder familjevisningar anpassade för alla barn. En interaktiv upplevelse för att öppna barns ögon till historia, kultur, vetenskap och allt däremellan.

Mat för alla åldrar

I allt bus och lek behöver man äta lite och ladda batterierna. Restaurangerna på Djurgården har barnmenyer så det går alltid att hitta något passande för små hungriga magar. Men vissa restauranger sticker ut lite extra. På Junibacken hittar du självklart något för hela familjen, inget slår en paus med goda pannkakor efter flera timmar av lek. Eller vad sägs om viking-köttbullar på restaurang Eld eller kanske en god pizza vid vattnet på restaurang Djurgårdsbron. 

Oavsett hur god maten är så har barnen oftast bara ett mål i tankarna och det är såklart glass! För att fira Emil i Lönneberga och den nya utställningen så har Junibacken tagit fram en Emil-glass med smak av gräddglass och blåbärssylt. På somrarna i Wasahamnen hittar du Kennys Gelato, svenska mästare i glass! Med smaker som varierar dagligen kan du hitta allt från Markoolios hasselnöt till Smurfglass, ett ställe alla behöver besöka minst en gång under sommaren.

Lek i det gröna

Ibland behövs inte mer än fint väder, en boll och lite bullar. Djurgården erbjuder en mängd vackra parker där besökare kan koppla av och njuta av naturen. Kungliga Djurgårdens Förvaltning gör ett fantastiska arbete med att sköta om ön. Det är svårt att inte bli imponerad av de vackra blomsterarrangemang och trädgårdar som de tar hand om med sådan omsorg.

På Djurgården finns flera platser där du kan köpa med dig något gott att äta och dricka för dagen. På Skroten Matbod & Deli hittar du allt från enkla snacks som chips till mer matiga luncher. I gårdsbutiken på Rosendals Trädgård kan du köpa med dig färskt bröd, fika och frukt, allt du behöver för en dag att upptäcka Djurgårdens vackra natur och trädgårdar. På Tekniska museet kan du köpa allt från drakar att flyga med till robotar som blåser såpbubblor. Det finns verkligen något för alla smaker och intressen!

Foto: Djurgårdsbron

En fin sommardag är en av de bästa aktiviteterna en båttur. På restaurang Djurgårdsbron kan du hyra kanoter, trampbåtar och roddbåtar vilket är perfekt för att utforska Djurgården från vattnet. Strömma har båtturer både inom Stockholm och i Skärgården och Mälaren. Vad sägs om att resa tillbaka i tiden och ta en heldag i vikingastaden Birka eller kanske ett mindre äventyr och ta ett varv runt Djurgården. För de som vill ha ett lite mer fartfyllt äventyr är Ocean Bus perfekt. På en timme utforskar du det bästa av Stockholm både från land och vatten. Bussen som liknar en haj kör med full fart ner i vattnet här på Djurgården och med en blandning av musik och liveguidning så är det en perfekt aktivitet för hela familjen.

Under somrarna är det fullspäckat program i Galärparken när Parkteatern bygger upp sin scen för säsongen. Med föreställningar av alla sorters slag är det bara att slå sig ner och njuta. Det är som alltid fri entré till Parkteaterns föreställningar! 

Detta är bara några tips på alla barnvänliga museer och aktiviteter du kan hitta på här på Djurgården. Se fler barnvänliga tips i vår kalender och alla våra museer och attraktioner här.

Halloween och Alla Helgons Dag

Årets kusligaste tider är runt hörnet! Halloween och All Helgonas Dag faller in på vecka 44 och Djurgården har givetvis en händelsefull atmosfär. Besök Galärkyrkogården eller träffa spöken – här är lite av det som pågår under högtiderna.

För att se mer om vad som händer på ön, ta en titt på vår evenemangskalender.

Alla Helgonas dag: 2 November

All helgonas dag är en uråldrig högtid och är en dag då vi reflekterar över de som har gått bort och sträcker en extra tanke till nära och kära. Oavsett vilken kultur så är det en dag som kretsar kring död och de som inte är med oss längre. Vill du veta mer om högtiden så kan du utforska historien på Nordiska Museet i deras utställning ”Traditioner”.

Precis bakom Nordiska så hittar du även Djurgårdens kyrkogård – Galärkyrkogården, där många väljer att spendera högtiden. Den skapades för att vara en kyrkogård för flottan på 1700-talet men idag är det en viloplats för alla. Utöver anhöriga är även de som hittades när man tog upp Vasa, begravda där efter 333 år under ytan samt en del kända figurer som folk vill besöka och tacka. Samt hem för minnesplatsen för Estonia som är väl besökt året om, speciellt i år när det var 30 år sedan katastrofen.

Oscars församling kommer även att öppna upp Galärvarvskapellet som ligger i Galärkyrkogården.  Där kommer det hållas Andakt med präst Åsa Meurling och musiker Marie Olhans. Det kommer vara vid klockan 12:15, 13:30, 13:45, 14:30 och 15:15.

Galärkyrkogården
Estoniamonumentet

 

 

 

 

 

 

 

 

Rosendals Trädgård:

Rosendals Trädgård håller en allhelgonaljus den 1 – 2 November. Ljus och lyktor kommer lysa upp frukträdgården och självklart kan du också komma och tända ett ljus själv. Mys i restaurangen med en god höstlunch eller en nybakad fika. Höstmörkret kommer även lysas upp av en brasa ute på gårdsplanen.

Etnografiska museet:

I Mexikans kultur är det här än av de största högtiderna som där är känt som – Día de muertos. De dödas dag firas också den 2 november och den går att uppleva här på Djurgården! Etnografiska museet bjuder in till en helg (2-3 november) med mexikansk folkdans och mariachimusik, marknad, visningar, offeraltare ofrenda, ansiktsmålning, filmvisning, och skelettverkstad.

Halloween: 

Halloween är också en uråldrig högtid men har formats många gånger om innan det blev den Halloween som vi känner till idag. Det är en högtid som passar stora som små. Idag handlar det främst om allt som är läskigt och självklart hittar du kusliga aktiviteter här på Djurgården!

Gröna Lund:

På Gröna Lund kan du möta alla möjliga sorters varelser som spöken, zombies, häxor och clowner. Med flera olika skräckhus och dekorationer som fyllt parken så är det den självklara platsen att spendera Halloween. Drinkar i blodpåsar, skräckparad, pumpasoppa och självklart fartfyllda åkturer så är det det en garanterad kusligt rolig kväll!

Även för de mer rädda av sig så är Lilla området fylld med mysig stämning där man kan träffa busiga häxor, dricka varm choklad eller kanske se Pelle Svanslös nya Halloween show! Gröna Lund har öppet på själva Halloween men även fler datum vilket du hittar här.

Halloween på Gröna Lund
Halloween på Gröna Lund

 

 

 

 

 

 

Etnografiska museet:

Den nya utställningen på Etnografiska, ”Yokai – Japanska väsen” utforskar den Japanska kulturens olika väsen från 1600-talet till dagens populärkultur. Den 26 oktober kommer parken transformeras till en kuslig plats där museet kommer ta en runt på en väsenvandring där du kommer möta olika Japanska väsen som lurar runt hörnen.

ABBA the museum:

Det är inte halloween utan en snygg utklädnad och om det är någon som vet allt om utklädnad så ä det ingen mindre än ABBAs designer – Owe Sandström! Han är hjärnan bakom bandets ikoniska scenkläder och den 31 oktober har du chansen att träffa honom, prata om hans verk och glittra till en helt egen design tillsammans. Vem vet? Kanske en ABBA medlem blir årets utklädnad?

The Viking Museum:

I nordisk mytologi och fornnordisk historia har man också haft en högtid i slutet av hösten, då firade man med ett Alvablot. Det var till för att offra till gudarna när skörden var i sin höjd och djuren var som fetast. Oavsett om du önskar kärlek, lycka eller bara lite tur i vardagen så kan du komma och offra till de nordiska gudarna den 1 november på The Viking Museum. 

Blot i Galärparken

Halloween för de små:

Hela vecka 44 är fullproppad med kusliga aktiviteter för hela familjen! Ficklampsvisning på Vrak, sjömonster på Sjöhistoriska, spökjakt på Junibacken, busiga häxor på Gröna Lund och mycket mer! Vi har samlat ihop alla familjevänliga aktiviteter som inte borde missas. Se vad som händer under höstlovet här.

Höstlov 2024

Äntligen dags för höstlov 2024! Det närmar sig kusliga och mystiska tider här på Kungliga Djurgården. Flera av våra museum och attraktioner bjuder in hela familjen på höstlovsaktiviteter och en rysande Halloween. Utforska museum i mörker, pyssla, träffa väsen eller gå på visningar och jakter. Ta fram kalender och penna för här kommer höstlovsprogrammen på Djurgården.

Sjöhistoriska Museet – Sjömonster
26/10 – 4/11: kl. 10.00–17.00

Den 26 Oktober drar Sjöhistoriska museet igång sitt höstlovsprogram med tema: Sjömonster, som pågår till och med 4 November. Vilka är dom mytomspunna varelserna som lurar i dunklet under ytan.  Titta på föreställningen om sjömannen som förliste och försöker hitta hem utan att stöta på några havsmonster eller var med på sagostund med högläsning om livet på havets botten. Museet bjuder även in till kistjakt och skaparverkstad, något man inte vill missa!

Nordiska Museet – Natt på museet
28/10 – 29/10: kl. 18.30–21.00

Skulle du våga gå runt på ett mörkt museum mitt i natten? Den 28 och 29 Oktober har du isåfall  chansen. Portarna är låsta, ljuset är släckt och alla har gått hem, eller? Vad är det egentligen som vaknar till liv i den gamla byggnaden? Bli även tidsresenär  i tidsvalvet och lekstugan hela vecka 44.

Polismuseet – Bli en riktigt bra detektiv
28/10 – 3/11: kl. 12:30 – 15:30

Lös mysterier med LasseMajas detektivbyrå, gå med i deckarskolan och fråga en riktig brottsutredare. Polismuseet har öppet varje dag under höstlovet. Du får lära dig hur du blir en riktigt skarp detektiv för. 30/10 kan du dessutom fråga en riktig brottsutrdare hur dom jobbar, det vill du inte missa. Här kan du ställa frågor om och lära dig allt om polisens utrustning, du kan också titta och känna på polissaker från förr i tiden. Polismuseet har något för alla åldrar, vare sig man löser mysterier eller vill klä sig i polisuniform och bli polis för en dag så är det polismuseet man ska vara under höstlovet!

Gröna Lund – En rysande värld
11/10 – 10/11: kl. 10.00–22.00

Pelle Svanslös och hans vänner är tillbaka på Grönan! På Lilla Området kan du bekanta dig med karaktärerna, spela roliga Pelle-spel och varför inte gå på pannkakskalas! Missa inte föreställningen Pelle & Maja i Amerikatt  som visas varje dag under Halloween.

Lilla området är en mysig och magisk plats för hela familjen. Här kan du  För de våghalsiga så är resten av Gröna Lund en fasansfull plats med många skräckhus och varelser. Med ny teknik har du i år möjlighet att lyssna in en mördares tankar på nära håll, och  kanske dom över 15 år vågar sig in i  nya skräckhuset Zombiesta där gästen står på menyn.

Inför Halloween har Hotell Hasselbacken och Gröna Lund tillsammans skapat ett paket där hela familjen kan stanna över på hotellet och gå på allt kul i parken.  Perfekt för en höst-weekend! Läs mer om erbjudandet här.

Vrak – Vrakspöke och vrakjakt
28/10 – 3/11: kl. 10.00–19.00

Dyk in på Vrak för ett Höstlov med pyssel och familjevisningar! Utforska museet under vrakjakten eller gå på familjevisningar hela veckan. Den 28 oktober till  3 november kan man försöka hitta det mystiska vrakspöket under en ficklampsvisning. Se vad som lurar i utställningarna på kvällen när lamporna släcks ner.

Ocean bus – Hajen på hjul
26/10 – 1/12: kl. 10.30–15.00

Åk genom Stockholms gator och splasha ner i Djurgårdsbrunnsviken med en tur på Ocean Bus! En fartfyllt resa med musik, skratt och ni kommer garanterat lära er något nytt om vår fantastiska huvudstad. Ta med hela familjen på ett äventyr och en sightseeing med ett stort plask!

The Viking Museum – Höst på vikingarnas tid
27/10 – 2/11

Under höstlovet blir det både mysiga och småkusliga aktiviteter på museet. Låt dig bli spådd av en völva, lär dig om växtfärgning och upptäck vikingatida varelser och väsen i en monsterjakt. “Bland Drakar och Draugr”. Varje dag under lovet,  kl. 11.30 och 13.30, erbjuds familjevisningar.  Höstlovet kommer avslutas med en fornordisk blót-ritual där man kan offra till gudarna och vara på deras goda sida.

Den 1 november kan du delta i museets årliga Alvablot – en av årets viktigaste vikingatida offerhögtider där bortgångna förfäder och förmödrar hedras.

Waldemarsudde – experimentella modecollage
31/10 – 2/11: kl. 13.00

På höstlovet fylls Waldemarsudde med Isac Grünewalds skimrande färger i utställningen konst och teater ligger fokus  på  kläder och mode.  Efter visning i utställningen hålls en workshop i  den vackra ateljén  där du kan skapa ditt alldeles egna experimentella modecollage.

Tekniska Museet – höstlov fyllt av kreativitet och nyfikenhet
26/10 – 3/11
Har du alltid velat resa ut i rymden? Nu har du din chans! I Wisdome kan du resa bland stjärnor och galaxer i 3D, det finns flera föreställningar att välja bland.

Varför inte väcka ett slumrande intresse för vetenskap och teknik genom praktiska workshops och inspirerande föreläsningar. I teknikverkstaden kan dom mindre barnen bygga sina egna konstruktioner och om det behövs få hjälp av duktiga pedagoger.  Under lovet utlovas temadagar med både experiment, teaterföreställningar sagostunder. Du kan också hjälpa skogsdetektiverna att lösa mysteriet i skogen.

Missa inte heller  att museets restaurang både har barnvänliga menyer och ytor att röra sig på, ett perfekt utflyktsmål för hela familjen!

Skansen – Höstlovsmysterium
26/10 – 3/11: kl. 10.00–16.00

Skansens gator fylls med spänning och under. Åk tillbaka till 1800-talet och i höstlovsmysteriet Hemliga sällskapet och det försvunna ljuset. Lös kluriga ledtrådar och lös gåtorna i Skansens anrika och mystiska miljö. Lyssna även på kusliga berättelser i Back-Mats stuga, pyssla på lill-skansen, besök kloka gumman eller lyssna på musikaliska framträdanden i Seglora kyrka.

Upplev Skansen efter skymning i deras ljusvandring.  Vandra genom 1800 talet i lyktans sken och se evolutionen till elektriciteten.  Säkra din biljett redan nu.

Snus & Tändsticksmuseum- Höstlovspyssel
28/10 – 3/11: kl. 11.00–15.00

Väl vid Skansen, passa på att svänga förbi Snus & Tändsticksmuseet för höstpyssel! Designa tändsticksaskar eller måla tändsticksmotiv på museet. Låt kreativiteten flöda och skapa.

Etnografiska museet -Väsenvandring i Yokaiernas värld
26/10 – 5/11: kl. 15.00–16.00

På Etnografiska museet spenderar vi höstlovet i japansk anda! Yokaier- japanska väsen kommer i många skepnader och vissa är farligare än andra så upptäck denna spännande värld i den nya utställningen. Det går också ett rykte att flera väsen har flyttat ut på Djurgården och gör parken osäker. 26/10 kan du följa med museets eget spöke och lär er hur man handskas  med dom olika varelserna. om du hellre vill lära dig göra dina egna skelett så håller  skelettverkstaden öppet 29/10.

Junibacken – Ny utställning och spöklik högläsning
14/10 – 3/11

Missa inte Junibacken annorlunda utställning av Pija Lindenbaum med premiär 24 oktober. I Stig in!  kan du gå på upptäcktsfärd genom några av Pijas böcker.

På höstlovet fylls Junibacken också av lagom läskiga spökligheter. Det ryktas att hela sex olika  spöken har gömt sig i huset och du kan hjälpa till att hitta dom genom att gå på spökjakt.  I spökskrivarskolan får du lära dig skriva dina egna spökhistorier. Varje dag är det också högläsning  ur den spännande bokserien Spökbyrån för den som vågar.

Vasamuseet- Äventyr och Kreativitet på Vasamuseet under Höstlovet!
28/10 – 3/11

Under Höstlovet bjuder Vasamuseet in till en riktig äventyrsfest för barn och unga! Utforska spännande berättelser med författarsamtal och skrivarverkstäder där du kan skapa dina egna historier. Lyssna på den

fascinerande audioguiden om Olof i 1600-talet, eller följ med grisen Lindbom på hans roliga äventyr i ”Vasagrisen” genom högläsning och filmvisning!

Och glöm inte bort bokstavsjakten – en kul utmaning där du letar efter dolda bokstäver i museet! Allt detta ingår i entréavgiften, som är gratis för barn och unga upp till 18 år. Missa inte chansen att ha kul och lära dig mer om historia på ett lekfullt sätt!

 

 

 

Äppelfesten 2024!

Välkommen till Äppelfest på Djurgården som startar under äpplets dag den 25 september och pågår till och med 29 september! Hitta nya och gamla sätt att njuta av den hyllade frukten. Som dryck, dessert eller i mat? Testa er fram på Kungliga Djurgårdens många museum och restauranger innan ni vandrar runt i naturområdena. Visste du att Skansen har en egen äppelsort som upptäcktes 2016? Det blir färgsprakande och smakrika dagar där Djurgården går ihop lite extra i äpplets ära!

Äppeldryck

Äppelfestens entré

Precis när du kommer över bron så möts du av restaurang Djurgårdsbron. Starta din äppelfest med varm äppelmust eller äppelcocktails ihop med fika eller en lunch som självklart också speglar äpplet. Det är den perfekta platsen att slå sig ner på då det även är där du hittar Royal Djurgården Visitor Center som kommer berätta allt om vad som händer under äppeldagarna. Det är mycket på gång och därför är det den bästa möjliga starten.

Djurgårdsbron
Äppelmeny på Djurgårdsbron

Smaka en ”cloudy apple” på Hasselbacken

Äpplen är inte bara goda i att äta, de är perfekta att ha i dryck av alla olika slag. Anrika Hasselbacken har alltid haft en rik dryckestradition och historia så de kommer fira äpplet med en helt egen äppelfestdrink som heter ”Cloudy apple” och den vill man inte missa!

Must, mos och äppeldrömmar på Skroten

Inget slår en frisk äppelmust och Skroten Matbod och Deli har flera olika sorter från flera musterier runtom landet. Men inte bara det! Här kan du även unna dig deras hemkokta äppelmos och andra äppelmarmelader, göra vardagen hemma mycket godare.

Även Skroten Café och Skeppshandel är med som ligger ett stenkast bort! De serverar ”Skrotens äppeldröm” som är en magisk äppelkompott med rostad smul deg och cheesecake crème, perfekt som take away ut i höstsolen eller äta på plats i cafét.

Skroten Matbod och Deli
Skroten Café och Skeppshandel

Äppelaktiviteter

Äppeldagar på Rosendals Trädgård

Med en anrik fruktträdgård där de första träden planterades på 1860-talet spelar äpplet en central roll på Rosendals Trädgård. Rosendals Äppelfest pågår helgen 28-29 september. Då visar trädgårdsmästarna upp årets skörd och anordnar aktiviteter för att sprida kunskap om våra äpplen. I vedugnsbageriet bageriet och köket på Rosendal tar bagare och kockar tillvara på skörden och utlovar härliga bakverk med äpple, must och annat gott från denna kära frukt.

Cidersöndag på Spritmuseum

En av de många fantastiska saker man kan göra med äpplen är ju såklart cider! Det finns fantastiskt god hantverkscider och på Spritmuseum kan du utforska smaker, tekniker och trender. Varmt välkomna till Cidersöndag den 29 september! Para ihop den friska cidern med god mat och gott sällskap i Spritmuseums mysiga berså.

Cidersöndag på Spritmuseum
Cidersöndag på Spritmuseum

Vasas systerskepp Äpplet

Visste du att Vasas systerskepp, som sjösattes år 1629, heter äpplet? 2023 hittade Vraks dykare och marinarkeologer Äpplets vrak som ligger ute i Stockholms skärgård. Därför handlar Vraks dagliga guidade turer om Äpplet under Äppelfesten.
Tider för visningarna: 11.00 svenska, 12.00 engelska, 14.00 svenska, 15.00 engelska.  Välkomna!

Inne på Mackverket kan du även unna dig goda äppelmunkar, ett perfekt avslut efter en dag på Vrak.

Högläsning och hembakad äppelkaka på Junibacken

Varför inte koppla av och lyssna på Jan Lööfs berättelse, Sagan om det röda äpplet. Alla dagar under äppelfestivalen är det högläsning i Arkivet i Junibackens’ bokhandel. För den som blir sugen serverar Den KRAV-certifierade restaurangen hembakad äppelkaka med vaniljsås och äppelmust från Värmdö.

Skansens helt egna äppelsort

2016 upptäcktes en helt ny äpplesort, Skansens helt egna! Fruktodlingen i Sverige har gamla anor. Under 1600-talet anlade adeln stora fruktodlingar på sina egendomar, och soldaterna tog med sig odlingskunskaper och nya fruktsorter till Sverige från krigstågen på kontinenten. På Skansen finns Skogaholms äppelodling där det finns många olika sorters äpplen, både vanligt förekommande och mer ovanliga sorter.

Skansens äppelodling

Väl inne på Skansen, passa på att besöka både Gubbhyllan och Krogen Stora Gungan som serverar ett glas med kylt ofiltrerad äppelmust tillsammans med en äppeltart, äppel- & lönnsirap karamell, nyvevad karameliserad äppelmjölkglass!

Äpplet i mytologin

Ännu ett känt äpple är ju såklart Iduns äpple. Hon är ungdomens och fruktbarhetens gudinna och i sin korg förvarar hon de gyllene äpplen som gudarna äter av för att hålla sig evigt unga och starka. Iduns äpplen gav evig ungdom och skönhet och i fornnordiska mytologin symboliserar äpplet fruktsamhet och evig ungdom. Lär dig mer om Iduns äpple på The Viking Museum under äppelfesten.

Äppelmat

Äpplen i Norden

Äpplen har varit en del av den nordiska kosten i hundratals år så att kunna smaka på Nordiska museets äppelmeny under äppelfesten är ju en självklarhet! Sverige har en diger äppelskatt med många sorter som endast finns bevarade tack vare våra genbanker. En av dessa är Nordiska museets egen samling vid Julita gård i Sörmland, där ca 120 sorter växer. 

Även i Nordiska museets bakgård serveras det goda bakverk i äpplets tecken. Lusknäppen serverar fika under hela veckan som du kan njuta av under träden.

Äppelmunkar vid kanalen

Ute i museiparken hittar du Sjöhistoriska café och bar som kommer att servera härliga äppelmunkar under äppelveckan. Äppelmunkar kom till Sverige under 1800-talet och har sedan dess blivit ett populärt bakverk. Man tror att munkar kan ha fått sitt namn från klostermunkar. Kanske från den tonsur som munkar anlade på huvudet eller från den rondör de fick av att äta många munkar.

Äppelmunkar på Sjöhistoriska
Äpplen hos Café Monika Ahlberg

Äpplen bakade med kärlek

Ute i Blockhusudden ligger Thielska Galleriet som även är hem för Café Monika Ahlberg. Här bakas allt med kärlek och värme året om men under äppelfesten är det extra stark tema på fikabordet. Då står äpplet i fokus hela festivalen med ett 20 tal versioner av äppelkakor, kallpressad äppelmust och äppeltillbehör i maträtterna!

Äppelfika på Konsthallen

Konsthallen ligger i hjärtat av Djurgården och de kommer servera nyfriterade äppelmunkar med kardemummaglass och havresmul, och i Konsthallen café hittar ni äpple och kanel i en gyllene kak-kombination! Som alltid hittar ni juice gjord på räddad frukt bland de kylda dryckerna.

Vasas äppelmeny

Många associerar främst äpplet i bakverk men det är såklart även ett fantastiskt inslag i sin lunch eller middag. Under hela äppelfesten är menyn på Vasamuseets restaurang inspirerad av äpplen, både i maten och bakverken. Också i inredningen känns festivalen av med äpplen som pryder restaurangen.

Äpplen på Vasamuseets restaurang

 

Händelserik höst på Djurgården

Höst och vinter klassas som lågsäsong men det betyder inte att det är en tråkig tid, tvärt om! Det är under höst och vinter som det är byten av utställningar, marknader, shower, kurser och så mycket mer. I våran evenemangskalender hittar du alltid vad som händer på ön men här är ett urval av sånt som du absolut inte ska missa den kommande tiden.

Nya fantastiska utställningar

Något av det bästa med hösten är att det är dags för många nya utställningar på våra museer! Det är alltid tråkigt när utställningar tar slut men det kompenseras alltid med förväntan och nyfikenhet kring de nya som kommer. När dagsljuset blir kortare och temperaturen blir lägre så passar det perfekt att strosa runt på museer och se alla nyheter. Läs mer om alla nya utställningar här.

Tomten är far till alla barnen:  premiär på Cirkus 15 november

För första gången på en teaterscen kan du se den hysteriskt roliga föreställningen och följa hur en julafton som skulle ha blivit en kärleksfull och traditionsenlig högtid snart utvecklas till en komisk röra där hemligheter avslöjas och överraskningar avlöser varandra. På Cirkus visas föreställningen fram till 6 januari.

Sportens roll inom parfymindustrin:  Konsthall 16, 13 november

Vill du lära dig mer om mötet mellan sport- och parfymvärlden? Vad passar då bättre än att  lyssna på  konst och parfymhistoriker Victor Langes föredrag och delta i workshopen på Konsthall 16. Från slutet av 1900-talet  har  de så kallade sportiga parfymerna haft en självklar roll hos flera av de stora modehusen. Du kommer också få lära dig om olika råmaterial och hur dom används. Föreläsningen hålls i samband med pågående utställningen No Pain No Gain så passa på att se den när du är på plats.

Stand-up med Magnus Betnér på Gröna Lund:  premiär 22 november

När Magnus Betnér ändå skådespelar på Cirkus under hösten  passar han på att efteråt köra stand-up med sin Late night show på Gröna Lundsteatern som ligger alldeles i närheten. Under fem kvällar har du möjlighet att skratta till rå och ofiltrerad stand-up från en anrik scen läs mer här

 

Gröna Lundsteatern

Vasas öde – ett deckarspel: 20 november

Hur listig är du? Var med och utred varför Vasa sjönk och hitta den skyldige till olyckan! Utmana dina vänner i deckarspelet som tar plats på Vasamuseet den 20 november. Det blir en kväll av skratt och spänning när du och ditt lag springa runt på museet för att lösa mysteriet!

Skapa på Waldemarsudde 

Under hösten finns det massvis av möjligheter att släppa lös kreativiteten på Prins Eugenes Waldemarsudde. Där kan du gå på kurser och workshops i måleri så väl som blommor och grönska, eller låta penseln tala för sig själv i aktiviteten ”Skapa och Skåla”. Ta med hela familjen på deras familjesöndag där man tillsammans kan skapa landskapscollage eller njuta av friluftsmåleri. Kika på Waldemarsuddes evenemangskalender för att se vad som kommer härnäst.

Konstföredrag på Waldemarsudde
Trädgårdskurs på Waldemarsudde

Höst på Etnografiska museet

Etnografiska har ett fullspäckat schema hela hösten med workshops, föreläsningar, prova-på och så mycket mer! Glöm inte att det går att köpa årskort, perfekt om man inte vill missa alla höstens aktiviteter!

 

 

Kommande nya utställningar

Hösten innebär att många utställningar byts ut och vi har många guldkorn framför oss! Vi är ledsna över att säga hejdå till några fantastiska utställningar som har visats nu under sommaren men men ser ännu mer framemot vad som kommer. När dagsljuset blir kortare och temperaturen blir lägre är det perfekt att ha nya utställningar att utforska. Här är några som du inte vill missa!

Det är vackrast när det skymmer – Thielska Galleriet

Thielska Gallariet har en förtrollande samling som pryder den vackra byggnaden ute på Blockhusudden och den här hösten visas utställningen ”Det är vackrast när det skymmer”. Den 21 September öppnar utställningen som visar nordiska verk med skymnings- och gryningsmotiv. En vacker utställning inte kan missas!

Money on the wall: Andy Warhol – Spritmuseum

Spritmuseum är ägare av den fantastiska Absolut Art Collection och har därför en hel konstutställning utöver deras andra dryckes-utställningar. Konstutställning är konstant roterande med olika teman som visar upp verken och den 18 oktober öppnar inget mindre än en utställning kring Andy Warhol som faktiskt var den första som bidrog med ett verk beställt av svenska Absolut Vodka 1986.

Yokai: Japanska väsen – Etnografiska museet

Den 13 September slog dörrarna upp för Etnografiskas nya utställning ”Yokai – Japanska väsen” som är Sveriges (om inte europas) största Yokai utställning! Res hela vägen till Japan och utforska deras rika kultur i folktro och alla deras väsen från Edo-perioden (1603-1868) till dagens TV-spel och filmer. En visuellt  fångande och interaktiv utställning som är en av höstens måsten.

Yokai – Japanska väsen
Yokai – Japanska väsen

Aktuellt i galleriet – Djurgårdskyrkan

Djurgårdskyrkan ligger i hjärtat av Djurgården och är mer än bara en kyrka. Tisdag-söndag, 12:00-15:00, är man varmt välkommen att besöka deras konstgalleri helt gratis som visar upp allt från akvareller och tavlor till fotografier och skulpturer. I höst visas två utställningar som du inte vill missa när du svänger förbi:
3 oktober – 3 november: Anders Karlsson Hohl – Målningar
7 november – 8 december: Ivar Hallstedt – Målningar ” Färg Hav”

Hertervig Hill – Prins Eugenes Waldemarsudde

Den 21 September öppnar utställningen ”Hertervig – Hill” på Prins Eugenes Waldemarsudde där två konstnärer från olika generationer möts i en vacker utställning. Verk från norska konstnären Lars Hertervig (1830-1902) visas upp i en dialog med verk från svenske konstnären Carl Fredrik Hill (1849-1911). Trots olika liv så har deras konstnärliga frihet naturligt flätats ihop och visas nu upp tillsammans.

150 års utställning – Handarbetets Vänner

Handarbetets vänner firar hela 150 år och det har varit alla olika typer av firanden hela året och den 17 oktober öppnar äntligen deras 150 års utställning med ett urval av textilkonst, skisser och prover som speglar deras rika historia såväl som deras innovativa framtid. Läs mer om deras firanden och aktiviteter kopplade till utställningen här. 

Missa inte heller utställningen som Handarbetets Vänners studenter har på restaurang Blå Porten! Flera av deras vackra vävningar pryder väggarna på restaurangen året ut och en fika eller lunch framför dem innan dit besök till 150 års utställningen är den perfekta kombinationen.

Restaurang Blå Porten

Hundra år av Svenskt Tenn – Liljevalchs 

Det går inte att prata om ikonisk skandinavisk design utan att prata om Svenskt Tenn och för att fira 100 år så visar de en utställning på Liljevalchs, ”A philosophy of home” som öppnar 27 September. Med 13 tematiska salar  i Liljevalchs blir det här den största utställningen någonsin som visar upp Svenskt Tenns grundare Estrid Ericsons och arkitekten och formgivaren Josef Franks banbrytande och karaktäristiska värld.

Vuoi ihán – Skansen

Under en kortare period visar Skansen upp utställningen ”Vuoi ihán – Samisk samtidskonst” mellan 7 september–27 oktober. Den firar den samiska mångfalden via verk från 6 olika konstnärer och kommer visas i värmländska Ekshäradsgården. De samtida konstverken visar på den livskraft och resiliens som följer i spåren av vägvisarnas platåsulor på sommarnattens asfalt och nuvttahat på nyfallen snö.

Läs mer om kommande utställningar samt de fasta utställningarna här. 

Så var sommaren 2024

I mitten av augusti gjorde Kungliga Djurgårdens Intressenter en egen Djurgårdsenkät bland medlemmarna med frågor om hur sommaren varit. Enkäten besvarades av 26 aktörer. Resultatet går i linje med Stockholms siffror som nyligen presenterats av Stockholm Business Region.

Djurgårdsenkät

Det är stor variation mellan medlemmarnas svar, men totalt har det gått lite bättre än förra året. På frågan om hur säsongen varit svarar nära hälften att säsongen varit bättre än förväntat, en fjärdedel som förväntat och en fjärdedel sämre än förväntat.

Många svarar att man haft färre svenskar – som haft sämre köpkraft, andra har haft fler utländska besökare – med starkare köpkraft.

 

Summering av kommenterande svar:

DE SOM SVARAT SÄMRE ÄN FÖRVÄNTAT

      • Är i större utsträckning beroende av svenska gäster.
      • Ser att barnfamiljerna är färre, troligen på grund av det ekonomiska läget med tightare ekonomi (inflation och räntor)
      • Känsla att det är en plånboksfråga för fler
      • Allmän reservation för osäker ekonomi

Vi ser att flera restauranger har haft det tufft, vilket stämmer med övriga Stockholm. Även verksamheterna i Museiparken har haft det tuff, vilket kan bero på neddragningen i busslinjer.

DE SOM SVARAT BÄTTRE ÄN FÖRVÄNTAT

      • Har i större utsträckning dragit internationella gäster.
      • Internationella gäster har haft en större plånbok mycket tack vare den svag krona
      • Bra museiväder
      • Starka nyheter eller utställningar har lockar. Två vinnare som kan nämnas är Nordiska museet med utställningen Nordbor och Waldemarsudde med Marie Køyer.

På frågan om omsättning per gäst har denna i flera fall svaren bl.a. påverkats av vilken målgrupp man lockat.

Trots att säsongen sett olika ut för olika verksamheter här på Djurgården är optimismen påtaglig. Ingen av de svarande svarade att de ser pessimistiskt på resten av året.

Många investerar och dessa satsningar kommer att falla ut framåt.

Stockholmssiffror

Stockholm har presenterat statistik för sommaren och året. Deras siffror visar en svagt positiv gästnattstillväxt i Stockholm tom juli, jämfört med föregående år. Juli var en klart bättre månad än juni. Beläggningsgraden håller jämna steg med 2023 men ligger en bit under 2019.  De utländska gästnätterna har ökat medan de svenska har minskat.

Generellt spenderar svenska hushåll mindre på restaurang, hotell och kultur än tidigare vilket ger ett tufft läge för  besöksnäringen. Lågkonjunktur och  minskad hushållskonsumtion bidrar till en tydlig negativ tillväxt inom servicesektorn, särskilt inom hotell/restaurang, men också inom rekreation/kultur.

Besökare på Stockholms museer och attraktioner

Totalt sett ligger antalet besökare på Stockholms museer och attraktioner på ungefär samma nivå som 2023. Däremot är volymerna klart lägre jämfört med 2019. Detta beror delvis på färre internationella besökare i staden, men även på att färre museer nu har fri entré, och på förändrade konsumtionsbeteenden till följd av lågkonjunkturen.

Månad för månad observeras relativt stora svängningar i besöksantal på stadens museer och attraktioner. Anledningen är ofta att särskilda händelser, jubileumsutställningar etc. hos någon av de största verksamheterna påverkar den samlade bilden.

SBRs sammanställning visar att antalet museibesökare på Djurgården ökade med 1% jämfört med 2023 men med en stor spridning mellan verksamheterna – från -71% till +62%. Utvecklingen är mer positiv på Djurgården i jämförelse med övriga Stockholm. De museer som ökat under sommaren har generellt sett även haft en positiv utveckling under året.

Välkommen till Djurgårdschokladen!

Tillsammans med Chokladfabriken och butikerna här på ön så har vi på Royal Djurgården tagit fram en gemensam choklad, världens godaste souvenir helt enkelt! Vare sig du är lite sötsugen under din dag på Djurgården, om du vill ha en souvenir från ditt besök eller om du vill ge bort en present så är chokladen något värt att unna sig.

Butikerna på Djurgården

Att ha en gemensam choklad på de olika butikerna här på ön är en av många saker som bidrar till gemenskapen här. Alla är en del av Djurgården och chokladen är menat att fira detta. Här är de butiker som man kan köpa chokladen från:

Skansenbutiken
Vasamuseets butik
Spritmuseums butik
Tekniska museets butik
Vrak – Museum of wrecks butik
Nordiska museets butik
Royal Djurgården Visitor Center på Djurgårdsbron

Du vet väl att det inte krävs någon entrébiljett för att besöka butikerna inne på våra museer? Läs mer om shopping på Djurgården här.

Chokladfabriken

Chokladfabriken grundades av Martin & Ellinor Isaksson som fortfarande bedriver företaget idag. Chokladmästaren Martin har många meriter på bältet och även chokladen som har gjorts på Chokladfabriken har fått utmärkelser, och tro oss, det är med all rätta! Idag har de tre butiker/caféer i Stockholm och man kan nu få smaka på deras otroliga choklad här på Djurgården.

All produktion sker lokalt här i Stockholm ute i Slakthusområdet och oavsett om det är en tårta, pralin eller vår Djurgårdschoklad, så görs allt för hand och med en massa kärlek. Talangfulla konditorer skapar unika smaker och arbetar endast med organiska råvaror. Ingredienserna och teknikerna är avgörande för kvaliteten som de strävar efter och det märks av i resultatet. Visste du att en enkel pralin kan ta flera veckor att göra? Vi är stolta över att ha ett företag som värdesätter hållbarhet och kvalitet precis som oss och vi kan med stor glädje skryta om våran chokladkaka.

Läs mer om Chokladfabriken här.

Marin & Ellinor Isaksson (Foto: Chokladfabriken)
Djurgårdens chokladkaka

Chokladkakan

Självaste chokladkakan är en klassisk ekologisk ljus chokladkaka som ska passa alla smaker. Med en god smak och handgjord med kärlek är det den perfekta presenten eller bara något riktigt gott att unna sig under sitt besök. Motivet är på Djurgården och har med flera Djurgårds-typiska klassiker så som Vasamuseet, Gröna Lund, Djurgårdslinjens spårvagn, Rosendals Trädgård, Hazeliusporten och självklart grönskan som ön är känt för.

Trafikinformation inför Tjejmilen 31 augusti 2024

Tjejmilen på Djurgården

På lördag den 31 augusti är det äntligen dags för Tjejmilen igen – ett av världens största evenemang för enbart tjejer!

2024 firar Tjejmilen 40-års jubileum och man har därför lagt en unik bana bara för i år. Tusentals tjejer samlas på Gärdet för att tillsammans springa 10 kilometer på vackra Djurgården och i Stockholms stadskärna. Välkommen till en dag på Djurgården fylld av fart, energi och gemenskap.

Karta Tjejmilen 2024

 

 

Du kan resa  hit med båt: Djurgårdsfärjan, Sjövägen 80 och M/S Emelie som går enligt tidtabell hela dagen.

Tunnelbana, spårvagn och buss: Naturligtvis kan du också ta tunnelbanan till Karlaplan eller Östermalmstorg och sedan promenera den sista biten till Djurgården och Museiparken. Citybanan, linje 7 mellan T-Centralen och Waldemarsudde, går enligt tidtabell, buss nummer 67 och 69 har omlagda rutter med indragna hållplatser. Planera din resa på sl.se.

Här nedanför kan du läsa om vilka vägar som är avstängda för biltrafik under Tjejmilen:
Djurgårdsbrunnsvägen, Nobelgatan mot Kaknäsvägen – avstängd för biltrafik 09.00-18.00
Djurgårdbrunnsvägen, Kaknäsvägen till Djurgårdsbrunnsbron – avstängd för biltrafik 12.45-14.30
Manillavägen, Djurgårdsbrunnsvägen till Djurgårdsvägen – avstängd för biltrafik 12.45-14.40
Djurgårdsvägen, Manillavägen till Valmundsvägen – avstängd för biltrafik 12.45-14.40
Valmundsvägen, Djurgårdsvägen till Rosendalsvägen –  avstängd för biltrafik 12.50 – 15.05
Rosendalsvägen, Valmundsvägen  till Djurgårdsvägen – avstängd för biltrafik 12.55 – 15.30
Djurgårdsbron – mycket begränsad framkomlighet hela dagen. Slussning av billar Djurgårdsvägen till Storgatan  13.00-16.45
Strandvägen båda riktningar – avstängt för biltrafik 13.00-16.45
Nybrokajen, Hovslagargatan, Södra Blasieholmshamnen och Strömbron – avstängd för biltrafik 13.00-16.15
Slottskajen (Strömbro till Norrbro) – biltrafik i båda riktningar med begränsning 13.00-16.00
Norrbro, Strömgatan och Stallgatan – avstängd för biltrafik 13.00-16.15
Dag Hammarskölds väg , Oxenstiernsgatan till Nobelgatan – växelvis trafik i norra körfältet 13.15-16.45
Nobelgatan – avstängd för biltrafik  13.15-17.00

För mer info samt frågor kontakta projektledare på Stockholm Marathongruppen Fredrik Kjellberg fredrik.kjellberg@marathongruppen.se telefon 070-340 48 14.

 

 

 

Vad händer i augusti på Djurgården?

Nu när sensommaren närmar sig fortsätter Kungliga Djurgården att blomstra. Upptäck Djurgårdens fantastiska utbud och alla härliga sommarevenemang. Augusti månad bjuder på Pride firande, OS-pyssel, Stockholm Kulturfestival, jazzkvällar och såklart dagliga guidade turer inne på flera av våra museer. Nedan har vi samlat lite smått och gott av det som händer på Djurgården i augusti:

1 – 5 augusti
STOCKHOLM PRIDE: 
Under Stockholm Pride vecka finns det många färgsprakande aktiviteter att engagera sig i. Kom och fira kärleken och gemenskapen på Djurgården.

30 juli – 4 augusti

Upplev Pride på Sjöhistoriska där de håller i guidade turer med maritimt Pride-tema.

1 augusti
Hetero i konsten – Queerspaning på Thielska Galleriet. Följ med på en visning med konstvetaren Emil Åkerö där heteroperspektiven utmanas, mellan kl. 14.00-15.00

3 augusti 
Kom och dansa och sjung med under Hooja konserten på Sollidenscenen på Skansen. Insläpp 17:30, konsert 19:00-22:00.

1…2…3… Ses på Riksidrottsmuseet!

26 juli till 11 augusti
Det rätta stället att komma in i den olympiska andan är såklart på Riksidrottsmuseum som kommer att ha olympiska temadagar från 26 juli fram till den 11 augusti. Du kan komma och pyssla, gå OS-spåret eller kanske utmana dina vänner i olika sporter. I museets utställningar hittar du även olympiska berättelser och artefakter. Allt från kläder från öppningsceremonier till en tillbakablick på OS i Stockholm 1912. Det finns alltså något för alla! Ett plus i kanten är att det alltid är fri entré på Riksidrottsmuseum för människor i alla åldrar.

6 augusti
Allsång på Skansen med Pernilla Wahlgren. Denna kväll gästas Allsångsscenen av de folkkära artisterna:  Miss-Li, Simon Superti, Dream Girls, Anji & Lisa Ekdahl, Christer Sjögren.

6 augusti
Med en av världens största låtar genom tiderna, ”Smoke on the Water”, och en karriär som sträcker sig över sju decennier och över 100 miljoner sålda album har Deep Purple minst sagt ett imponerande CV. Den 6:e augusti kl. 20.00 intar dem Gröna Lunds stora scenen och bjuder på show som sent kommer glömmas.

6-8 augusti
Avrunda sommarlovet på Prins Eugenes Waldemarsudde där en konstkurs för barn (10-12 år) kommer hållas. Under tre förmiddagar utforskar de färglära, måleri och modellering med inspiration från museets utställningar och vackra park. Inga förkunskaper krävs. Erfarna pedagoger handleder och stöttar deltagarna på deras individuella nivå. Köp biljett här:

13 augusti
Årets sista Allsång på Skansen med Pernilla Wahlgren, det vill ni verkligen inte missa! Denna kväll gästas Allsångsscenen av de folkkära artisterna: Miriam Bryant, Orup och Isak Danielsson.

Utefilmkväll på Sjöhistoriska.

14 augusti
Under en dag i augusti får ni chansen att dyka in i sjöjungfrurnas värld på Sjöhistoriska. Det kommer att erbjudas både sagostund och dramatiserade familjevisning med tema sjöjungfrur. Dagen rundas av med  utefilmkväll hos Sjöhistoriska Café & Bar där både Den lilla sjöjunfrun och Göta Kanal- Vem drog ur proppen kommer att visas. 
Läs mer om Sjöhistoriska och eventet här.

15-17 samt 24 augusti
Åk med ett historiskt krigsskepp i skeppet Vasas kölvatten, en marinhistorisks båttur i Stockholms innerskärgård. Nu har du chansen att gå ombord och åka med vedettbåten Sprängaren. Det blir en timmes färd på Stockholms ström med världens äldsta och enda kvarvarande militära ångfartyg från första världskriget! Turen utgår från Sjöhistoriskas fartygs pir bakom Vasamuseet tur/retur.  För mer info och köp av biljett är går det att hitta här.

16 augusti
Damian Marley, flerfaldigt Grammy-belönad och den yngste sonen till den legendariska Bob Marley kommer precis som sin far Bob Marley på 80- talet att uppträda på Gröna Lund och stora scenen. Kl. 20.00.

Foto av Skroten Café & Skeppshandel.

16 augusti
Skroten bjuder in till en skaldjursafton med live musik av den fantastiska Frida Braxell. Med en skaldjursbuffé som innehåller allt och lite kan du äta dig mätt på havskräftor från Smögen, rökta & färska räkor från Koster, Skrotens hembakta Västerbottenpaj, räkröra, primörsallad, nybakat bröd, mandelpotatissallad & goda såser. Ni äter så mycket ni orkar och njuter av musik från Frida Braxell. Buffé och spelning från kl. 17.30-22.00. Ni kan boka bord här.

21 augusti
Världsartisten Sam Smith kommer till Gröna Lund, kl. 20.00 stiger han på den stora scenen det lär bli en kväll man INTE vill missa!

Kräftskiva på Ulla Winbladh är en tradition för många stockholmare.

7-18 augusti
Det finns få saker som slår färska svenska kräftor när de är som bäst. Mellan den 7-18 augusti finns en kräftmeny som helt enkelt inte får missas. Boka er plats och avnjut en gudomlig kräftupplevelse hos Wärdshuset Ulla Winbladh. Mer info om meny och pris finns på Wärdshuset Ulla Winbladhs hemsida. 

 

 7, 21 och 28 augusti
Varmt välkommen till Etnografiska museet! Under 3 onsdagskvällar i augusti anordnar Etnografiska museet i samarbete med Stallet Världens Musik fina spelningar i parken. Där kan ni uppleva musik, hängmattor och fågelkvitter i kvällssolen. Artisterna som spelar i augusti är följande: 7:e Siri Karlsson & Yasmine El Baramawy, 21:e Irrbloss och 28:e Filip Jers & Emil Ernebro. Från kl. 17.30-19.00.

Foto: Tough Viking

24 augusti
Tough Viking är Sveriges första hinderbanelopp, det är inspirerat av svenska militära elitstyrkor däribland Kustjägarna, Fallskärmsjägarna and Röjdykarna. Du som vill tävla kommer få chansen att testa på att springa genom extrema utmaningar som kommer att prova din styrka och uthållighet.

Se till att köpa din biljett till Tough Viking innan loppet, det går att hitta här.

29 augusti
Under två decennier har Daniel Adams-Ray skapat musik och med 3 album senare samt låten ”Gubben i lådan” – 10-talets mest streamade låt på svenska. Intar han Gröna Lunds stora scen. Kl. 20.00.

Fira PRIDE på Kungliga Djurgården

Kungliga Djurgården lägger stor vikt på att välkomna alla våra besökare med respekt, värdighet och omtanke. Stora som små, gammal eller ung. Oavsett din kultur eller läggning.

Kungliga Djurgården är stolta medlemmar i Stockholm LGBT och alla våra medlemmar och deras attraktioner erbjuder en massa möjligheter att fira PRIDE och lära sig mer om vår gemensamma färgstarka historia. Här ger vi några förslag på hur du kan njuta av PRIDE här på Djurgården!

Inne på Royal Djurgården Visitor Center finns det gratis QX kartor och QX tidningar som ger tips om platser och aktiviteter runt om i Stockholm. Självklart kan man även hitta information om Djurgården och ställa frågor.

Absolute Art Collections utställning Absolut statehood

I Spritmuseums sommarutställning visas för första gången alla verk från Absolut Vodkas konstprojekt Absolut Statehood från 1992 – 1993.

Absolut Statehood var ett av Absolut Vodkas mest ambitiösa och omfattande konstprojekt. Runt om i USA valdes 51 konstnärer, en för varje stat och en för Washington D.C., som fick i uppdrag att skapa “state-portraits” som representerade respektive konstnärs hemstat. Konstverken publicerades varannan vecka i tidskriften USA Today under åren 1992 och 1993. I samband med kampanjen såldes litografier av varje verk, numrerade och signerade av konstnärerna. Alla intäkter, cirka 4 miljoner dollar, donerades till Design Industries Foundation Fighting AIDS (DIFFA) för medicinsk forskning.

Under en tid då HIV och aids fortfarande var en dödsdom, var avsikten med kampanjen Statehood att sprida en mer empatisk syn på sjukdomen. Den 29 Juli har Spritmuseum en visning i utställningen där de berättar mer om kampanjen och alla konstverk.

 

Stadsvandring – under uniformen

Följ med Vrak: Museum of Wrecks guide på en vandring genom Stockholm och upptäck sjömännens gömda queera liv. Vid olika stopp i staden berättar vi om hemliga möten, soldatprostitution och homoerotiska sjömän.

Stadsvandringen är gratis, men plats måste förbokas på grund av begränsat antal platser. Start sker vid Svampen på Stureplan och efteråt är ni varmt välkomna att besöka museet, eller ta något att dricka på uteserveringen! Det går fint att delta med exempelvis rullstol eller rullator, då inga trappor kommer att användas.

Hållplatser:
Stureplan
Birger Jarlspassagen
Berzelii park
Drottning Victorias örlogshem
Skeppsholmen

Datum och tider:
Tisdag 30 juli klockan 14.00 – 15.30 
Onsdag 31 juli klockan 18.00 – 19.30
Torsdag 1 augusti klockan 14.00 – 15.30 

Håll koll på Vraks hemsida för den senaste uppdateringen kring bokningar.

Biljetter:
Boka din plats här

Hetero i konsten. Queerspaning på Thielska Galleriet

Thielska galleriet vänder på perspektiven och gör en visning om heterosexualitet i konsten under Stockholm Pride. Hur konstrueras heterosexualitet? Vad innebär egentligen idéerna om en manlig blick och en kvinnlig blick? Vilka konsekvenser får det när heterosexualiteten ses som en neutral utgångspunkt – i konsten och i livet? Upplev konsten på Thielska på ett nytt sätt – och granska normerna med queera ögon.

Visningen hålls av Emil Åkerö, konstvetare och museipedagog med erfarenhet av att jobba med frågor kring identitet, sexualitet och genus.

Visningen ingår i entréavgiften.

The ABBA Museum

Musikgruppen ABBA har alltid varit synonyma med inklusivitet och gay-kultur och deras museum är precis likadana. Deras PRIDE-kollektion av souvenirer donerar 20 kr per vara till Regnbågsfonden så du kan klä dig i god stil och bidra till något positivt!

Deras Take a Chance On Me knapp finns bara i den fysiska butiken så besök museet, dansa dig igenom och sväng in på deras butik efteråt. Eller gå rakt in i butiken om du är otålig, det går bra även utan entrébiljett. Resten av kollektionen finns även i deras webshop!

Pride på Sjöhistoriska

Fira Pride med oss på Sjöhistoriska och följ med på en av våra guidade turer med maritimt Pride-tema!

Hur kunde livet som HBTQ-person till sjöss och på land se ut förr i tiden? Tack vare rättsprotokoll, teaterpjäser, dagböcker och konst kan vi berätta om det. Följ med på vår guidade visning och lär dig mer om personer som på olika sätt utmanade sin tids idéer om könsuttryck och kärlek. Vi börjar i 1600-talet och slutar i nutid. Vi berättar bland annat om kvinnor i manskläder som både tog värvning i armén och gifte sig med andra kvinnor, om konstnären Eugéne Jansson som skildrade manlig homosexualitet i sin konst och om den fristad för homosexuella män som Svenska Amerika Liniens fartyg blev.

Den guidade visningen ingår i entréavgiften. Biljetter går inte att förboka.

Datum: 30 juli – 4 augusti, kl. 11:00, 13:00, 14:00, 15:00.

Photo credit: Sjöhistoriska
Sjöhistoriska i vackert morgonljus

Musik och fest hela sommaren!
Hela juli och augusti finns det självklart dagar och kvällar då live-musik, DJs och band spelar över hela Djurgården. Gröna Lund har konserter som vanligt, det sker Silent Disco och utomhusparty på Strandhäxan samt jazz och live-musik på Skansen och Lilla Hasselbacken. Hit är alla välkomna! Kolla vår kalender för att hitta olika event och praktisk information.