Andra workshopen i matens anda

Djurgårdens restauranger arbetar med hållbar mat

Djurgårdens restauranger arbetar med hållbar mat. Under veckan har den andra workshopen med nätverket Hållbara Restauranger ägt rum. Schemat bjöd på föreläsningar, mingel och rundvandring i utställningen ”Framtidens mat & dryck” på Spritmuseum.

Ett flertal av Royal Djurgårdens restauranger medverkade under den andra workshopen med Hållbara Restauranger. Cirka en månad har passerat sedan det första tillfället anordnades hos Villa Källhagen här på Royal Djurgården. Nu var det dags för Spritmuseum att stå värd.

Första passet bjöd på en föreläsning om mat och dess klimatpåverkan. Hur ser samtidens djurhållning ut? Och vad måste vi förändra konkret för att kunna skapa en mer hållbar restaurangbransch – men även framtid?

Deltagarna erbjöds även att gå en rundvandring i utställningen ”Framtidens mat och dryck” där hållbarhet och framtidsvisioner satt dagens diskussioner i perspektiv.

Under det sista passet fick workshopen besök av Anna Wahlberg på WWF som föreläste utifrån temat ”Mat för en levande planet”. Tanken runt one-planet-plate stod i centrum, dvs. vad har vi utrymme för att lägga på tallriken om vi ska äta på ett sätt som ligger inom planetens gränser. Praktiska verktyg som köttguiden och fiskguiden  presenterades. En händig, lätt överskådlig plansch över båda guiderna efterfrågades och utlovades på stående fot delas ut vid nästa möte. Bra att ha i köket.

Samarbetet mellan Djurgårdens restauranger fortsätter med ytterligare två workshoppar på temat hållbarhet nu under våren.

Royal Djurgårdens restauranger samlas runt hållbarhet

Det finns fantastiska restauranger på Djurgården. Många av Sveriges klassiska restauranger och absolut främsta kockar hittar du här. Du hittar traditionella rätter, men vi spejar även in i framtiden bl a genom Spritmuseums spännande nya utställning Framtidens mat & dryck.

Något som vi vet behöver göras nu och i framtiden är att tänka mer hållbart runt maten. Vi vet att mat är ett stort påverkansområde och vi vill göra gott. Djurgården satsar extra på maten i år för att vi tycker att det är viktigt. Kungl Djurgårdens Intressenter har initierat ett nytt samarbete vilket innebär att 18 stycken av Royal Djurgårdens restauranger kommer att mötas i workshops under olika teman för att dela kunskap, lära mer och inspirera varandra att ta vidare steg tillsammans.

Att Djurgården krokar arm med Hållbara Restauranger känns naturligt – tillsammans är ett starkt värdeord för oss på Djurgården och det genomsyrar också nätverket Hållbara Restauranger. Nätverkets syfte är att gemensamt skapa en hållbar restaurangbransch.

Fyra workshopar genomförs nu och 18 stycken restauranger från Royal Djurgården deltar i arbetet. Detta är ett av de viktiga steg som nu tas i samarbetet runt ett hållbart Djurgården.

Restauranger hos Royal Djurgården som ingår i nätverket:
Café Monika Ahlberg, Thielska Galleriet
Cirkus
Gubbhyllan, Skansen
Junibacken
Krogen Stora Gungan
Lilla Hasselbacken
Nordiska museets restaurang
Oaxen Krog & Slip
Pop House Food and Bar
Prinsens kök, Prins Eugens Waldemarsudde
Rosendals Trädgård
Rosendals Wärdshus
Scandic Hasselbacken
Spritmuseums restaurang
Svenska Brasserier
Vasamuseets Restaurang
Villa Godthem
Villa Källhagen

Externa evenemang på Djurgården april till augusti 2019

Under våren och sommaren kommer ett antal externa evenemang gå av stapeln på Djurgården. Fem av dessa påverkar kollektivtrafiken genom avstängningar. Övriga kan påverka framkomligheten.

Inga nya trafikavstängande evenemang har tillkommit från tidigare år.

Här kommer en lista över evenemangen från april till augusti:

Trafikavstängande evenemang:

Lördag 27 april: Tjejmilen 21K. Avstängning mellan kl. 12-17

Söndag 19 maj: Prins Bertil Memorial – Gärdesloppet. Avstängningen är endast mellan Manillaskolan och Djurgårdsbrunnsbron (Manilla vägen)

Lördag 1 juni: Stockholm Marathon. Avstängning mellan kl. 12-17

Tisdag 11 – Onsdag 12 juni: Blodomloppet. Avstängning mellan kl. 17-21

 Lördag 31 aug: Tjejmilen. Avstängning mellan kl. 13-18

Större evenemang vid Museiparken  – utan vägavstängningar:

Lördag 11 – Söndag 12 maj: Elbåtsmässa

Lördag 25 maj: Agrias Hundpromenad

Onsdag 29 maj: Veterandagen

Lördag 15 juni: Cars & Coffee

Fredag 28 – Lördag 29 – Söndag 30 juni: Lollapalooza Stockholm

Söndag 11 aug: DN Konserten

Lördag 17 aug: Robyn

Lördag 24 aug: Tough Viking

Övrigt på Djurgården

Söndag 11 augStockholm Urban Trail 

 

Ny förmånslista för våren 2019

Ny förmånslista för januari till april 
Nu har förmånslista nummer 1 för 2019 publicerats.

Syftet med att ha en förmånslista är att stärka värdskapet här på vårt fantastiska Djurgården. Det ska vara både kul och härligt att lära känna varandra. Förmånerna är således en viktig del i att stärka Djurgårdens gemenskap.

Passa på att upptäcka Djurgården ordentligt – hos varandra och med varandra!

Praktiskt runt förmånslistan
Datum att hålla reda på:

LISTA NR 1 gäller 15 januari-30 april 2019
5 januari 2019 sista dag att uppdatera erbjudanden
15 januari 2019 ny uppdaterad lista presenteras

LISTA NR 2 gäller 1 maj- 30 september
15 april sista dag att uppdatera erbjudanden
1 maj ny uppdaterad lista presenteras

LISTA NR 3 gäller 1 oktober-15 januari 2019
19 september är sista dag att uppdatera erbjudanden
1 oktober ny uppdaterad lista presenteras

Så här använder du förmånslistan
Du kan ladda ner listan eller distribuera ut länken till både era anställda och självklart till den personal hos er som berörs: entrépersonal, konduktör, båtpersonal, restaurangpersonal etc.

Mot uppvisande av giltigt personalkort får man ta del av trevliga erbjudanden enligt listan. Viktigt att veta är att man förstås ska visa upp personalkortet innan beställning

Med giltigt personalkort menas att kortet innehåller: Företagets logga, den anställdes för- och efternamn och giltighetsdatum. Om bild saknas på kortet ska man uppvisa legitimation i kombination med personalkortet.
Erbjudandet avser endast den anställde, om inget annat anges.

Här hittar du förmånslistan
Förmånslistan hittar ni på den interna hemsidan under rubriken ”Toolbox” eller så kan ni ladda ner den här: KDI förmånslista jan-april 2019-1

Sportlovskul på Royal Djurgården

Sportlovskul på Royal Djurgården

Sportlovet närmar sig – ta med dig familjen och kom på sportlovskul på Royal Djurgården!

Vad sägs om Hasaloppet där du utmanar familjen på inomhusskidor, cirkusskola, skridskodisco, sagostunder, pysselverkstad med glitter- och galmourtema eller spela med lasersvärd i VR-labbet?

Nedan har vi samlat tips på roliga sportlovsaktiviteter för hela familjen på Royal Djurgården.

Sportlov på Abba The Museum

Besök ABBA The Museums pysselverkstad. Kom och pyssla med glitter och glamour i sann ABBA-anda. Från lördag till lördag under sportlovet vecka 9 kan du pyssla i museets biograf inne på ABBA The Museum.

Fullspäckad sportlovsvecka på Riksidrottsmuseet

Spela hockeyspel, gör egna diplom i verkstaden, gå tipspromenad, ta del av specialvisning om lekar från förr (endast tisdag, onsdag & torsdag kl. 13) och workshop med konstnären Anita Wernström (onsdag kl. 13).

Filmklubb dagligen kl. 14.00, Friskisspanarna, tre ungdomar spanar efter roliga motionstips.

Karnevalstema på Etnografiska museet 

Under tidig vår är det karnevalstider i många delar av världen. Det uppmärksammar Etnografiska museet genom att ha karnevalstema under sportlovet!

Följ med på en familjevisning i den färgstarka utställningen Feathers och upptäck vilka fantastiska huvudbonader och kostymer man kan skapa av fjädrar. I museets kreativa verkstad kan du skapa dina egna karnevalskronor.

Lördagen 2 mars avrundas sportlovet med ett karnevalståg runt museet för alla barn (och föräldrar) som vill hänga med!

Sportlov med Hasaloppet på Nordiska museet 

Sportlovskul hasalopp och curling
Sportlovskul hasalopp och curling

Utmana familjen på inomhusskidor och gå i mål framför självaste Gustav Vasa i Hasaloppet!

Ta med eventuella curlingföräldrar, koppla på pricksäkerheten och skicka stenen i boet på curlingbanan. Avsluta med glittrande sportlovsdisco på museets after ski. Dessutom blir det bland annat lek i lekstugan, du kan bli Tidsdeckare för en dag eller lyssna på barnens audioguide och följa med Gustav Vasa på en rundtur i museet.

Upplev Junibacken tillsammans med familjen på sportlovet

Det händer massor på Junibacken under sportlovet. Upplev Tommy och Annikas första möte med Pippi Långstrump. Rocka loss i Astrids bästa band och upptäck Barbro Lindgren genom Junibackens utställning och föreställningen Loranga. Och passa på! Skapa, bygg och riv i Vem bygger, vem river? (som stänger den 3 mars 2019).

Sportlov med Sjörövartema på Sjöhistoriska museet

På Sjöhistoriska erbjuds visningar med sjörövartema och kistjakt för de som vill ha en paus från sport. Under fyra veckor har olika delar av Sverige sportlov. Därför har Sjöhistoriska museet valt att ha lovaktiviteter under hela perioden, så att alla kan vara med – om de är i Stockholm.

Förutom ovannämnda lovaktiviteter är skaparverkstaden Ruskpricken dessutom öppen på lördagar och söndagar.

Kriminalteknik för stora och små på Polismuseet

Du får själv testa att göra fingeravtryck! Du får också lära dig mer om polisens utrustning och du kan ställa frågor. Längd ca 25 min. För barn från 10 år.

Begränsat antal platser. Biljetter kan hämtas i receptionen tidigast 30 min före start. OBS föräldrafritt!

På Skansens Sportlov finns det något för alla!

Skridskobana på Bollnästorget, skridskodisco, korvgrillning och uthyrning av skridskor. Pröva på spark och kälke, eller styltor och tunnband.

Sportlovet är också startskottet för cirkusskolan där barnen får öva på egna konster. Dessutom ponnyridning, cirkusföreställning, sagoberättande och åktur med häst och vagn eller släde. Läshörna med KP-tidningar i Skogens hus hela veckan samt visning av film.

Mellan den 1-3 mars besöker Kamratposten Skansen och då blir det bland annat pyssel, knep o knåp, pin-tillverkning, dansworkshop med TikTok-kändisar, tipsrunda, skridskodisco med maskotar m.m.
Tips! Som KfS-medlem får du 50% rabatt på skridskohyran vid uppvisande av Coop-kortet.

Sportlov bland jättar och Gudar på Vikingaliv 

Under sportlovet flyttar de nordiska sagorna in på Vikingaliv. Egil Skallagrimsson väcks till liv och i museets barnteater kan du träffa honom och hans brokiga gäng. Förtrollas av de nordiska berättelserna under sagostunderna för barn och som vuxen är du välkommen på Vikingalivs temavisning om nordiska sagor.

Full fart för hela familjen på Tekniska museets Sportlov 

Tekniska museet har laddat två sportlovsveckor fulla med bland annat VR-spel, experimentshower, Snapchat-verkstad med tips och trix och senaste speltekniken HoloLens samt mycket mer.

Passa på att utforska museets utställningar tillsammans, till exempel Play Beyond Play, som bjuder på 1 000 kvadratmeter spelupplevelser.

Om du gillar rytmbaserade spel, eller att veva runt med lasersvärd i största allmänhet, så är Beat Saber ett måste för alla små och stora jedis. Det finns olika nivåer och du väljer själv vilken nivå du vill testa.

VR-spel med lasersvärd

Sportlov på Vasamuseet 

På Vasamuseet pågår sportlovet under drygt tre veckor då det finns extra många familjeaktiviteter. Dagligen erbjuds familjevisningar, filmvisningar och egen-hand-materialet familjespåret.

Riksidrottsmuseets nya konsthall

Söndagen den 17:e februari öppnade Riksidrottsmuseet sin nya konsthall – Konsthall 16. För första gången på Royal Djurgården, men även i  Sverige, kommer en konsthall att lägga hundra procent fokus på idrottsrelaterad konst.

Att spontant kunna se ett samband mellan idrott och konst är inte en självklarhet för alla. Ulrika Levén, curator för Konsthall 16, säger i ett pressmeddelande

– Att arbeta med konst och idrott blir en intressant utmaning. Kopplingen är inte uppenbar men det finns en mängd gemensamma drag som berör såväl konstens som idrottens värld. Flera av dagens konstnärer har intresserat sig för idrottens estetik, visuella formspråk och även för dess personligheter.

Konsthall 16:s existens möjliggörs av samarbetet med Tore A Jonassons stiftelse, där finansieringen kommer att täcka byggnationen. Men det kommer också årligen att delas ut stipendier till olika svenska konstnärer och idrottare.

– Vi är glada att stiftelsen valde oss som samarbetspartner. För oss innebär Konsthall 16 ett sätt att se idrotten ur ytterligare en synvinkel och det är en möjlighet för oss att nå nya målgrupper, säger Pernilla Klingofström,  museichef på Riksidrottsmuseet i ett pressmeddelade,

Riksidrottsmuseet är ett museum hos oss på Royal Djurgården. Du hittar det i museiparken på Djurgårdsbrunnsvägen 26. Alltid fri entré.

På Royal Djurgården finns ett flertal olika museer, utställningar och konsthallar att besöka. Här finns något för alla!

Läs mer om Konsthall 16 här.

Vasamuseet är Stockholmarnas favoritmuseum 2019 – igen!

På Vasamuseet på Djurgården i Stockholm

När Stockholmarna får rösta röstar man Djurgården. För andra året i rad korar Stockholmarna Vasamuseet på Djurgården till sitt favoritmuseum. De mest kända museerna av stockholms museer är just Vasamuseet och Skansen. Prins Eugens Waldemarsudde har den trivsammaste miljön och Junibacken är självklart barnens favorit. Roligt att se Spritmuseums härliga restaurang få välförtjänt en topplacering. Vi gratulerar även Riksidrottsmuseet och Sjöhistoriska som är bland årets bubblare. Roligt!

– Det är fantastiskt hedrande att Vasamuseet valts till stockholmarnas favoritmuseum för andra året i rad. En stor del av Vasamuseets framgångar har vi naturligtvis vårt unika skepp att tacka för, men mycket är också tack vare vår hängivna personal som dagligen visar skeppet Vasa och berättar om hennes historia på ett engagerande sätt, säger Lisa Månsson, Vasamuseets chef.

Det som gör att besökarna blir nöjda med sitt museibesök behöver utställningarna vara bra. Detsamma gäller trivsam miljö. De bästa utställningarna återfinns på Prins Eugens Waldemarsudde och de har också den trivsammaste miljön. Dessa två faktum gör också att de Prins Eugens Waldemarsudde tar sig in på tredje plats totalt bland Stockholms museum.

– Att så många av Djurgårdens museer är i toppen och konkurrerar känns fantastiskt. Stort grattis säger vi till alla kollegor.

Fakta om undersökningen:

Undersökningen genomfördes mellan vecka 2 och 4, 2019, i Userneeds internetpanel.

Drygt 2 300 respondenter har tagit del av inbjudan och nästan 1 800 har besvarat enkäten. Alla har fått uttala sig om hur ofta man besöker vart och ett av de 37 undersökta museerna och de man besöker har man sedan fått fördjupande frågor om. Totalt säger sig Stockholmaren besöka 2,5 olika museer på ett år. Mätningen täcker in allmänheten, över 18 år som är bosatta i Stockholms län.

Kajsa Medin Hansen ny vd på Junibacken

ny vd på Junibacken

Vi välkomnar en ny kollega på Djurgården. Kajsa Medin Hansen har utsetts till Junibackens nya vd.

Hon kommer närmast från rollen som digital affärsutvecklingschef på Aller Media. Tidigare har hon bl a varit vd på TV4 Interaktiv och Allt om Stockholm och en rad andra ledande uppdrag inom media och upplevelseindustrin. Den 5 mars tillträder hon som vd för barnkulturhuset Junibacken på Djurgården.

Stockholms smartaste byggnad i trä till Djurgården

Stockholms smartaste byggnad i trä till Djurgården

En fantastisk nyhet: Stockholms smartaste byggnad i trä till Djurgården – det är resultatet av en nytt samarbete mellan Tekniska museet och Stora Enso. Ännu ett tillskott i det viktiga arbetet att bygga ett hållbart Djurgården tillsammans.

Med Stora Enso som huvudpartner och donationer om 85 miljoner kronor kraftsamlar Tekniska museet för att skapa en interaktiv, digital lär- och testmiljö för vetenskapskommunikation – Wisdome. Det är en av de enskilt viktigaste satsningarna på Tekniska museet sedan det grundades för snart 100 år sedan. För detta ändamål ska en ny innovativ och hållbar byggnad i trä uppföras.

Med hjälp av svensk visualiseringsteknik i absolut framkant blir Wisdome en upplevelse där besökaren omsluten av projektioner tas med på en resa längre bort, närmare inpå och djupare ned än du någonsin varit. Upplevelser som hjälper besökaren att se och uppleva samband som annars är svåra att förstå.

– Vi behöver nya sätt att förstå hur världen fungerar, och vi måste inspirera och väcka nyfikenhet för att kunna lösa framtidens globala utmaningar. Vi vill skapa en plats där forskning och innovativa idéer från akademi och näringsliv kan möta allmänheten, och engagera barn och unga i att bygga sin egen framtid, säger Peter Skogh, vd, Tekniska museet.

Sverige är världsledande inom visualisering av stora datamängder. Till Wisdome kopplas expertis och teknik som bara finns på ett fåtal platser i världen, som högkvalitativa laserprojektorer, ljudsystem och processorkraft nog att förvandla senaste forskningsdata till interaktiva resor där besökare själva kan vara med och styra färden genom galaxer, svindlande specialeffekter och in på minsta molekylnivå.

Stockholms smartaste hus – en signaturbyggnad i massivträ

Wisdome beräknas stå klar i slutet av 2021 eller början av 2022 och kommer att rymmas i en helt ny byggnad vid Tekniska museet i Nationalstadsparken på Djurgården i Stockholm. För att inspirera till innovationer för en hållbar framtid kommer hela konstruktionen att byggas i massivträ. Tekniska museet inleder därför ett nytt samarbete med skogsindustriföretaget Stora Enso, som bidrar med expertis och hållbara träprodukter.

– Trä är framtid och innovation, men även ett byggmaterial som berättar vår historia. Det känns fantastiskt att få vara med i Tekniska museets arbete med att inspirera barn och unga, och att bidra med det mest hållbara byggmaterial som finns till en signaturbyggnad i Stockholm. Vi ser fram emot en byggnad som tänjer på gränserna och visar vad som är möjligt att skapa med framtidens byggmaterial. Vi vill att våra träprodukter ska användas på ett hållbart, innovativt och kostnadseffektivt sätt så detta blir Stockholms smartaste byggnad, säger Per Lyrvall, Sverigechef på Stora Enso.

85 miljoner kronor till vetenskapskommunikation i världsklass

Bakom donationerna på 85 miljoner kronor, som gör Wisdomeprojektet möjligt, står Knut & Alice Wallenbergs Stiftelse, Familjen Erling-Perssons Stiftelse, Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse samt den till Tekniska museet knutna Stora fonden och skogsindustriföretaget Stora Enso.

_____________________________________________________________________

Om Wisdomeprojektet

Wisdome ska bli en interaktiv, digital lär- och testmiljö för vetenskapskommunikation.Inom Wisdome samverkar Sveriges fem ledande science center – Science Center Malmö Museer, Universeum i Göteborg, Umevatoriet i Umeå, Tekniska museet i Stockholm med Visualiseringscenter C i Norrköping som nav i samarbetet. Till projektet är också ett 10-tal universitet och forskningsmiljöer kopplade med kunskap kring forskning, teknik, tillämpning och didaktik. WISDOME-projektet tillkom genom en jubileumsdonation från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 2017.

Stora Enso

Stora Enso är en ledande global leverantör av förnybara lösningar inom förpackningar, biomaterial, träprodukter och papper och med detta en del av bioekonomin. Vi menar att allt som tillverkas av fossilbaserade material idag kan tillverkas av träd imorgon. Företaget har cirka 26 000 medarbetare i över 30 länder och 2018 uppgick omsättningen till 10,5 miljarder EUR. www.storaenso.com

Tekniska museet – alla små geniers favoritställe
Tekniska museet verkar för att öka allmänhetens och speciellt ungdomars intresse för teknik och naturvetenskap på ett lustfyllt och inspirerande sätt. Museet har också i uppdrag att förvalta och vårda Sveriges industriella och tekniska kulturarv. Tekniska museet är Sveriges största tekniska museum och hade 323 399 besökare 2018.

Tekniska museet är en del av Royal Djurgården, Skandinaviens främsta attraktion och ett besöksmål i världsklass. Tillsammans välkomnar Djurgårdens attraktioner över 15 miljoner besökare årligen.

Ny utställning om framtidens mat på Djurgården

Ny utställning om framtidens mat på djurgården

Hur kommer våra matvanor att se ut i framtiden? Kommer vi dricka lab-mjölk och livnära oss på insektsburgare? Den 7:e februari tog sig  Spritmuseum in i diskussionen genom att slå upp portarna upp för en ny utställning om framtidens mat på Djurgården. ”Framtidens mat och dryck” är en utställning för dig som är nyfiken på hälsotrender, framtidsvisioner och klimatsmart mat. Ett viktigt initiativ tycker vi på Djurgården – och en utställning man inte får missa.

Trots att flera år passerat sedan industriproducerad frys- och snabbmat fick sitt genombrott här i Sverige är snabb mat fortfarande ett populärt val för den stressande samtidsmänniskan. Samtidigt har vi aldrig tidigare varit så matfixerade som nu.

I våra sociala medier kan vi bevittna färgglada, redigerade och vackra fotografier på våra medmänniskors måltider. Sakta men säkert har maten och dess kultur blivit starkt förknippat med både människans identitet och livsstil.

Utöver snabbmaten och fotografier på måltider pågår samtidigt en livlig diskussion om de stundande klimatförändringarna. Många menar att samtidsmänniskan måste börja ta ett större ansvar i både hanteringen och produceringen av mat och dryck. Både för miljöns skull, men även för vår hälsas.

Kanske kommer vår föda i framtiden enbart att bestå i insekter och växter? Tankeställningar som denna och många fler kommer att vara ständigt närvarande under utställningen.

Välkommen till en ny utställning om framtidens mat på Djurgården! Låt dig hänföras av spännande tankar och framtidsvisioner om mat och dryck. Välkommen in att besöka Spritmuseum.

Läs mer om Spritmuseums öppettider, entréavgifter och utställningen här.

Första workshopen med Hållbara Restauranger

Djurgården inleder samarbete med Hållbara Restauranger

På Djurgården samarbetar vi för en långsiktig klok utveckling av vår destination. Vi vet att mat blir en allt viktigare del av besöksupplevelsen och ett område som vi ser som strategiskt viktigt är det fantastiska matutbud vi har här. Under året kommer vi därför att satsa på att stärka samarbetet restaurangerna emellan. Ett viktigt steg på vägen är nu att Djurgården inleder samarbete med Hållbara Restauranger.

I vecka hölls en första workshop på Villa Källhagen tillsammans med Hållbara Restauranger och vi på Royal Djurgården är  stolta över att så många som 18 stycken av våra restauranger nu samlas för att dela kunskap, lära mer och inspireras av varandra för att ta ytterligare stag framåt inom hållbarhet.

Genom det nya samarbetet får alla Djurgården restauranger delta i workshopar på olika teman. Under den första workshopen var temat matsvinn och dess effekter. Aktörerna fick lyssna på en föreläsning samt diskutera frågeställningar i små grupper. En av punkterna löd exempelvis Hur kan man minska svinn? Vad är dina bästa åtgärder? Utifrån denna frågeställning pågick en diskussion där tips och åsikter delades med varandra.

Alla restaurangerna på Djurgården erbjuds även  att delta i ett program där man blir tilldelad en coach. Denna coach besöker aktörernas verksamheter 3–4 gånger, och agerar som ett individuellt stöd till krögaren.

Utöver coachprogrammet erbjuds man även att ta del av nätverkets digitala verktygslåda, följa med på workshops & nätverksträffar, medverka på jubileumsfester & prisutdelningar med mera.

Ett av våra värdeord på Djurgården är tillsammans.  Där för känns det helt rätt att kroka arm med Hållbara Restauranger – vi tror båda på att gemenskap är en styrka för förändring. Att kämpa för en hållbar restaurangbransch fungerar bäst att göra tillsammans!

Hos oss på Royal Djurgården ingår dessa aktörer i nätverket:
Café Monika Ahlberg, Thielska Galleriet
Cirkus
Gubbhyllan, Skansen
Junibacken
Krogen Stora Gungan
Lilla Hasselbacken
Nordiska museets restaurang
Oaxen Krog & Slip
Pop House Food and Bar
Prinsens kök, Prins Eugens Waldemarsudde
Rosendals Trädgård
Rosendals Wärdshus
Scandic Hasselbacken
Spritmuseums restaurang
Svenska Brasserier
Vasamuseets Restaurang
Villa Godthem
Villa Källhagen

Är du nyfiken på samarbetet? Kanske vill du också delta?

Hör av dig till camilla.zedendahl@royaldjurgarden.se

Vi är så glada att Djurgården inleder samarbete med Hållbara Restauranger – en början på ett spännande arbete tillsammans.

Gröna Lund startar egen restaurangskola

Gröna Lund startar egen restaurangskola

Det är fullt upp att förbereda säsongen. Rekrytering till sommarens alla tjänster på Gröna Lund – drygt 1500 tjänster, är i fullgång innan parken slår upp sina portar den 27 april här på Djurgården. Nytt för i år är att Gröna Lund startar egen restaurangskola för nyanlända svenskar i samarbete med Tillväxtverket och Arbetsförmedlingen.

Varje år i januari inleds arbetet med att hitta alla de medarbetare som ska ta hand om Gröna Lunds drygt 1,6 miljoner besökare. I år behöver man tillsätta rekordmånga tjänster, drygt 1500, där alla är välkomna att söka, oavsett vem man är eller var man kommer ifrån. Sedan många år tillbaka jobbar tivolit aktivt med olika mångfaldsprojekt, då man jobbar efter devisen ”alla är lika välkomna, alltid”. En devis som gäller för så väl medarbetare som gäster. Nu tar man ytterligare ett steg – Gröna Lund startar egen restaurangskola för nyanlända.

En egen restaurangskola – nytt mångfaldsprojekt
Även i år samarbetar Gröna Lund med Arbetsförmedlingen i olika mångfaldsprojekt, där man bland annat anställer unga med olika funktionsvariationer och nyanlända. I år har man även startat en egen restaurangskola i samarbete med Tillväxtverket och Arbetsförmedlingen. Hela besöksnäringen lider en stor brist på utbildad restaurangpersonal, samtidigt som många nyanlända har svårt att komma ut på arbetsmarknaden. I år startar därför Gröna Lund en restaurangskola på tivolits restauranger, där 30 personer får en tre månader lång restaurangutbildning av Gröna Lunds personal. När de sedan är klara med utbildningen finns det möjlighet för eleverna att fortsätta att jobba inom restaurang på Gröna Lund eller söka sig någon annanstans. Utbildningen fylldes snabbt och är redan i full gång.

– Det är ingen hemlighet att alla i besöksnäringen skriker efter restaurangpersonal, såväl kockar som kallskänk, köksbiträden och servis. Dessutom såg vi en möjlighet där vi som privat aktör kunde vara med och hjälpa nyanlända att komma ut i arbetslivet. Vår nya restaurangskola är helt enkelt en riktig win-win-situation. Vi har redan hittat entusiastiska personer som vi utbildar nu under våren och som kommer att ha möjlighet att börja jobba i våra kök och restauranger när vi öppnar tivolit den 27 april, säger Samuel Cabrera, kökschef på Gröna Lund.

Elbilstaxi prioriteras på Djurgården

Elbilstaxi prioriteras på Djurgården

Ungefär 15 miljoner människor besöker Djurgården årligen, vilket är fler än kinesiska muren. För aktörerna på Djurgården är det viktigt att alla kan ta sig hit på ett hållbart sätt. Många av dem väljer redan idag miljövänliga alternativ som spårvagn eller cykel, men en del tar också taxi. Nu inleder Kungliga Djurgården ett samarbete med föreningen Nollzon för att öka andelen eltaxibilar på Djurgården.

Samarbetet med Nollzon innbär att elbilar prioriteras för de besökare som väljer taxi som färdmedel. När en taxi beställs till någon av Djurgårdens anslutna adresser skickas i första hand en elbil till kunden.

–Visionen är ett bilfritt Djurgården, men på vägen dit är samarbetet med Nollzon ett steg för att skapa tystare och renare trafik här, säger Camilla Zedendahl, vd på Kungliga Djurgårdens Intressenter som samlar Djurgårdens attraktioner.

Djurgården har fler besökare varje år än vad det finns invånare i Sverige. Nu går aktörerna samman och ansluter Skandinaviens främsta besöksmål för att ge taxibranschen en tydlig signal att ställa om.

–Att Djurgården arbetar för att heltäckande bli en Nollzon är fantastiskt. Det gör att vi ännu tydligare kan visa taxibranschen hur stor efterfrågan faktiskt är på tyst och ren trafik och att omställningen måste gå snabbare än vad den gör idag, säger Susanna Hurtig, chef för e-mobilitet på Vattenfall och en av initiativtagarna till Nollzon.

Att många aktörer inom en geografiskt avgränsad plats som Djurgården ansluter sig till Nollzon är viktigt för taxibranschen. Nollzon jobbar för en grön omställning i taxibranschen, men målet är ”Tyst och ren trafik nu”.

–Att folk i första hand uppmuntras att cykla, åka kollektivt eller promenera känns självklart. Vi ser taxibranschen som kollektivtrafikens förlängda arm och en central aktör i arbetet för att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsnation, säger Martin Prieto Beaulieu, styrelseledamot i Nollzon och verksamhetsansvarig i Gröna Bilister.

–Vi på Djurgården vill underlätta för våra besökare att göra kloka val. Åka kollektivt är förstås bäst, men genom att vi ansluter våra adresser till Nollzon kommer miljövänlig eltaxi ändå att bli ett bra alternativ, avslutar Camilla Zedendahl från Kungliga Djurgårdens Intressenter.

 

Nollzon
Tyst och ren trafik nu är parollen för föreningen Nollzon. Med det vill initiativet ställa om taxibranschen, från fossilbilar till elbilar. Idag finns det ungefär 200 eltaxibilar i Sverige och Nollzon tar ytterligare ett steg när aktörerna på Djurgården ställer sig bakom kravet på omställning av taxibranschen.

Nollzon är en ideell förening som grundades av Vattenfall, IBM, ABB, Gröna Bilister och Sustainable Innovation för att ge medarbetare hållbara transportalternativ som innebär minskade utsläpp och buller i städerna. 

 

Kungliga Djurgårdens Intressenter
Genom Kungliga Djurgårdens Intressenter samarbetar 50 aktörer med verksamhet på Djurgården för att tillsammans utveckla Djurgården på ett klokt och långsiktigt sätt. Djurgården har välkomnat besökare från när och fjärran i över 400 år och hållbarhet ligger i Djurgårdens själ. Destinationen utvecklas ständigt och under 5 år planerar man att tillsammans investera 2 miljarder i upplevelser och därigenom stärka Stockholms och Sveriges attraktionskraft. I dag är Djurgården Skandinaviens i särklass främsta besöksmål med över 15 miljoner besökare årligen.

Bland de aktörer som nu anslutit sig till Nollzon finns ABBA The Museum, Cirkus, CoffeeCow, Gröna Lund, Junibacken, Nordiska museet, Oaxen Krog & Slip, Pop House, Prins Eugens Waldemarsudde, Rosendals Trädgård, Scandic Hasselbacken, Sjöhistoriska museet, Skansen, Spritmuseum, Thielska Galleriet, Tekniska museet, Villa Godthem och Vasamuseet. 

Goda-grannar-biljett mellan Liljevalchs och ABBA The Museum

Hurra nu blir det Goda-grannar-biljett mellan Liljevalchs och ABBA The Museum. Under Vårsalongen 2019 satsar nämligen Liljevalchs och grannen ABBA The Museum på ett biljettsamarbete som ger cirka 25 procents rabatt.

Det är bara ett stenkast mellan de goda grannarna Liljevalchs och ABBA The Museum på Djurgårdsvägen. Medan Vårsalongen 2019 pågår – den 25 januari till 24 mars, ges möjlighet att besöka båda attraktionerna till extra bra pris. Det kan bli en heldagsupplevelse på Djurgården eller besök under två olika dagar.

Den som har entrébiljett (80 kronor) från Liljevalchs visar upp den på ABBA The Museum och får då betala 175 kronor. Det går också att direkt i kassan köpa en “Goda-grannar-biljett” för 249 kronor.

Klicka här för att förköpa en Goda-grannar-biljett
(text endast på engelska, svensk version kommer)

Ett samlat Royal Djurgården till Finland

Idag öppnas portarna till Matka Nordisk Travel Fair i Helsingfors och Royal Djurgårdens starka aktörer ställer för första gången ut under egen flagg på en internationell mässa. Sju grannar och besöksmål har begett sig från Royal Djurgården till Finland för att välkomna de finska besökarna till sig.

Matka Nordisk Travel Fair i Helsingfors, som pågår under fyra dagar, besöks av över 50 000 under konsumentdagarna och över 20 000 under fackdagarna. Sju av Djurgårdens aktörer står sida vid sida för att bjuda in och välkomna de finska besökarna till sig: ABBA The Museum, Junibacken, Nordiska museet, Skansen, Tekniska museet, Vasamuseet, Vikingaliv.

Och tillsammans har man många nyheter att berätta om: I april öppnar Baltic Sea Science Center på Skansen och utställningen Mamma Mia! Behind the movie magic på ABBA The Museum. Den internationella publiksuccén Robots kommer till på Tekniska museet i juli och Nordiska museet producerar en utställning om Arktis som öppnar hösten. Vasamuseet bjuder på ett spännande porgram med drottning Kristina som tema, Vikingaliv har inlett ett samarbete med HBO Nordic runt serien Vikings och Junibackens barnteaterensemble lockar de unga.

– Djurgården visar upp Sveriges starkaste besöksmål, och när vi visar upp oss tillsammans på den internationella arenan och berättar om alla nyheter och allt som finns inom promenadavstånd mitt i hjärtat av Stockholm, då inser man vilken världsattraktion Djurgården är, säger Camilla Zedendahl på Kungl Djurgårdens Intressenter som samlar aktörerna.

Djurgårdens aktörer har bestämt sig för att lägga konkurrens åt sidan för att samarbeta mot en gemensam vision och för att tillsamman lyfta Royal Djurgården som besöksmål. Att ställa ut på Matka är en del i detta arbete.

Det händer på Skansen under 2019

Vill du planera för hela 2019? Och inget missa? Då kan en lista över aktiviteter på Skansen under 2019 i en kort och koncis sammanfattning var en utmärkt utgångspunkt i planeringen för dina besök på Royal Djurgården. Det blir sporttlov, påsk, nationaldag, midsommar, allsång, jazz, livekonserter, folkmusik, dans och öppet i en rad kulturhistoriska miljöer. Hösten bjuder på höstmarknad, höstlovsrys, och vintern på julmarknad, luciafirande och nyårstalare.

25 januari Isbanan öppnas för säsongen på Bollnästorget och håller öppet till 17 mars.

26 januari – Winter Run – löptävling på 5 och 10 km på Djurgården med start, mål och varvning på Skansen.

6 februari Samiska nationaldagen uppmärksammas med visningar, berättelser och sång vid samevistet.

23 februari – 3 mars Sportlov med KP – massor av kul!

23 februari – 20 april Cirkusskola – gå på lina, jonglera, klättra och rocka rockring varje lördag i Bragehallen. Även på sportlovsdagarna 25 februari – 1 mars.

13 – 22 april Påsk med marknad, traditioner och påskkärringar.

18 april Skärtorsdag – alla barn som kommer utklädda till små häxor har fritt inträde.

Baltic Sea Science Center invigs preliminärt v 14 alt 15. Kunskapscenter med inriktning Östersjön.

30 april Valborg firas med tal till våren, underhållning och stor eld på Solllidenplan.

1 maj – 30 september Lill-Skansenteatern har föreställningar helger och röda dagar under maj och september och dagligen juni – augusti.

17 maj Norges nationaldag firas med tåg, tal, musik och folkdräktsklädda besökare.

18 – 19 maj Tjolahopp, tjolahej – Astrid Lindgrens värld på Skansen i samarbete med Rabén & Sjögren, Astrid Lindgrens Värld och Saltkråkan.

21 maj Barn och böcker – temadagar för barns läslust och språkutveckling i samarbete med utbildningsförvaltningen Stockholms stad, Stockholms stadsbibliotek och ALMA.

22 maj Dagen för Biologisk mångfald.

30 maj Folknykterhetens dag firas i Ordenshuset Brofästet.

6 juni Sveriges Nationaldag med stort festprogram med den kungliga familjen.

15 juni Drop in-bröllop för alla som vill göra slag i saken på ett sommarvackert Skansen.

18 – 19 juni Buföring – gårdens djur flyttas till sommarbetet under musik och sång.

21 – 23 juni Midsommarfirande med midsommarstång, små grodorna, folkmusik från Sverige och andra länder.

25 juni – 13 augusti Allsång på Skansen – med Sanna Nielsen som allsångsledare på scenen varje tisdag.

29 juni, 10 – 12 juli Slåttern går Pröva på att slå gräs med lie.

30 juni – 18 augusti Barnens allsång söndagar med Ayla Kabaca och Krumelurorkestern.

1 juli – 19 augusti Blå måndag – jazz på Sollidenscenen varje måndag.

2 juli Rosens dag.

2 augusti – BAO med Benny Andersson, Helen Sjöholm och Tommy Körberg framträder på Sollidenscenen.

8 – 11 augusti Möt romerna på Skansen

24 – 27 augusti Lin och ull – Skansen byalag visar allt från skörd av lin till vård av ylle.

25 augusti Spinnrocka loss! Tävling i att spinna ull i samarbete med Slöjd Stockholm.

28 augusti Med alla sinnen – en dag i samarbete med FUB.

28 – 29 september Höstmarknad anno 1900 – skådespel, kroppkakor och metervis med korv till försäljning.

26 oktober – 3 november Fasor från förr – höstlov på Skansen med gott om väsen, spöken och oknytt.

30 november – 1 december Julmarknad samt 7 – 8, 14 -15 och 21 – 22 december

13 – 15 december Luciafirande.

14 december – konsert med Skansens Lucia på Sollidenscenen.

24 december Julaftonsöppet på Skansen

31 december Nyår på Skansen med nyårsklockor, underhållning och fyrverkerier

Obs! Med reservation för ändringar.

Publikrekord för Liljevalchs 2018

Det blev publikrekord för Liljevalchs 2018 – året då man åter öppnade på Djurgården. När siffrorna räknats samman noteras den makalösa siffran 340 902 besökare på fyra utställningar och två mässor.

Lars Lerin var förstås namnet som lockade flest till oss på Royal Djurgården och konsthallen den gångna sommaren. Utställningen med med Lerins akvareller pågick från 18 maj till 9 september och fick 189 347 besökare. Detta trots det ovanligt varma vädret – värmen påverkade även Liljevalchs som i sin kulturmärkta byggnad inte kunnat bygga in modernaste ventilationsteknik.

Men året började med en omåttligt populär Vårsalong. Efter två års utlokalisering till Stockholm City under arbetet med grundförstärkning och renovering, var den snart hundraåriga institutionen tillbaka i det rosa huset på Djurgården. Och många ville säga välkommen tillbaka – noga räknat 122 146 stycken.

Övriga utställningar under 2018 var arkitekten Petra Gipp på våren och Sovjetisk affischkonst på hösten och in på 2019. Därtill kom två konstmässor som gäster i Liljevalchs lokaler: Market Art Fair i april och Grand Antiques Art & Design i september.

2000-talets bästa publikår tidigare var 2009 med Vårsalong, Ikea 50 år och mattikonen Märta Måås-Fjetterström (172 590 besökare) och 2015 med Vårsalong, Hertha Hillfon och modesatsningen Utopian Bodies (168 577 besökare).

Allt om Jullovet på Djurgården!

Här på Djurgården finns det ett stort utbud av jullovsaktiviteter för hela familjen. Jullovet är som alla andra lov en lång högtid för barnen. Vad passar då bättre än familjeaktiviteter för att få en härlig stund ihop?

Planera in en heldag eller flera med att besöka några av våra museer som har massor av mysiga, roliga och spännande aktiviteter för stora och små under hela jullovet.

Här kommer våra bästa jullovstips!

(Scrolla ner ifall du vill se samtliga aktiviteter som sker på Djurgården)

I HAVETS DJUP

Till jul öppnar Sjöhistoriska museets nya aktivitetsrum Blubb. Därför går deras jullovsaktiviteter i marinarkeologins och undervattensvärldarnas tecken.

!

I lekrummet BLUBB får du följa med in i en magisk del av Östersjön med ubåtar, fiskar sjunkna skatter och vrak. Här är det fritt fram för lek och fullt med saker att se och göra: Åka rutschkana i segelfartyget, styra fiskebåten, meka och lösa problem i maskinrummet, klä ut sig till kapten, undersöka den sjunkna lasten, pausa och lyssna på sagor bland sälarna.

Men det blir naturligtvis även andra lovaktiviteterna i hela museet. Så som tävlingen kistjakt, därdu får leta efter kistor, svara på frågor och tävla om tio fina priser från museets butik. Skaparverkstaden Ruskpricken håller också öppet därdu kan bygga ditt eget vrak eller vad du vill. Du kan också gå på de guidade visningarna ”Att dyka i havets djup” som passar utmärkt för barn mellan 5-8 år eller ”Vad döljer sig i havets djup” som passar bättre för lite äldre barn mellan 9-12 år.

När: 26-30 december och 2-8 januari.

Klicka här för mer information on Jullovet på Sjöhistoriska museet!

VERKSTAD OCH FAMILJEVISNINGAR

Bli inspirerad av den färgstarka utställningen Feathers på Etnografiska museet tillsammans med hela familjen på jullovet. Följ med på familjevisningar där du färdas runt om i världen där man använt sig utav fjädrar fram till våra dagar. I verkstaden fortsätter sedan temat fåglar, där du kan bygga din egen fågelholk.

När: 27-30 december och 2-6 januari

Klicka här för mer information om jullov på Etnografiska museet!

TEATER OCH MUSIK 

Under Junibackens jullov har du möjlighet att uppleva Tommy och Annikas första, storslagna möte med Pippi Långstrump i teatern Pippi flyttar in som spelas tre gånger varje dag under lovet. Utanför Villa Villekulla bjuder också Junibackens egen ensemble in små och stora för att spela och sjunga låtar ur Astrid Lindgrens stora låtskatt. Tillsammans bildar ni Astrids bästa band.

Den 19 december öppnade Junibacken en ny utställningsyta inspirerad av Stina Wirséns populära Vem-böcker. Här kan barn och vuxna tillsammans bygga med jättestora klossar. Vem bygger, vem river? är en interaktiv utställning där ni upplever tillsammans, som utmanar fantasin och kreativiteten hos både små och stora.

När: 26 december- 6 januari

Klicka här för mer information om jullovet på Junibacken!

JUL FÖR BÅDE STORA OCH SMÅ

Under jullovet på Nordiska museet kan du bli en Tidsdeckare, gå på sagostund, resa tillbaka till 1890 i Lekstugan och följa med på familjevisning. Den 13 januari avslutas Nordiska museets julfirande med en klassisk julgransplundring.

När: 22 december – 8 januari

Klicka här för mer information om jullovet på Nordiska museet!

SKAPARVERKSTAD 

På Riksidrottsmuseets jullov kan du skapa roliga skidåkare av piprensare i museets verkstad.

När: 27 – 30 december och 2 januari – 6 januari

Klicka här för mer information om jullovet på Riksidrottsmuseet!

BARNENS JUL PÅ SKANEN 

Julen är barnens högtid och på Skansen har de barnaktiviteter som hör julen till. Julstämning i massor, dans kring granen och pyssel.

I skogens hus på Skansen pågår pyssel och ljusstöpning. Med egen fantasi får barnen göra gammaldags glanspappershjärtan, marknadskarameller eller karamellstrutar. I Skansens hus och gårdar kliver du rakt in i julfiranden från förr. Se vilka rätter som fanns på julbordet från olika epoker och lär dig mer om våra jultraditioner. Det finns också olika julpromenader att välja bland, Stora och lilla julturen, Spår av tomten och Bland tomtar & bockar.

Passa även på att besöka Lill-Skansen där du får hälsa på smådjuren, rid ponny eller ta ett varv på övre området och hälsa på djuren under vintertid.

Skansen-Akvariet som fyller 40 år bjuder på fri entré under hela jullovet. På Skansen-Akvariet finns allt från apor, fiskar och krokodiler, till skorpioner, papegojor och grodor och är en spännande och exotisk del av Skansen.

När: 22 december – 6 januari

Klicka här för mer information om jullovet på Skansen!

AKTIVITETER FÖR HELA FAMILJEN PÅ TEKNISKA MUSEET

Ta en paus från julstöket och gör någonting riktigt spännande och roligt tillsammans med familjen. På Tekniska museet får du uppleva spelupplevelser, experimentshower och testa VR-spel under jullovet.

Museets kluriga museivärdar bjuder på en ny experimentshow och tar med dig upp i luften – ta ett djupt andetag och häng med! Lär dig mer om vad tryck är, hur länge vatten kokar i vakuum och hur en marshmallow ser ut i rymden?

Modelljärnvägen är som vanligt i gång och i restaurangen kan du ladda batterierna med både mat och fika

När: 27 – 30 decemner och 2 januari – 6 januari

Klicka här för mer information om jullovet på Tekniska museet.

FAMILJEVISNINGAR PÅ VASAMUSEET! 

Under jullovet bjuder Vasamuseet på extra aktiviteter så som guidade familjevisningarna Bygga, lasta, segla och Från Havets djup.

Bygga, lasta, segla – Vasa skulle bli Sveriges främsta krigsskepp. Vad behövdes för att bygga det och hur gick det till? Få reda på mer om bygget av Vasa och avsluta med att segla iväg i upplevelserummet Under däck. För barn 4-10 år.

Från havets djup – När Vasa hittades öppnades en lucka till 1600-talet. Skeppet var fyllt med spännande föremål. Pröva att vara marinarkeolog och funderar över vad saker kan ge för ledtrådar till människor och deras liv för länge sedan. För barn från 7 åroch uppåt.

När: 26-31 december och 2-9 januari

Klicka här för mer information om jullovet på Vasamuseet!

KÄNN OCH SMAKA PÅ VIKINGATIDEN

På Vikingalivs jullov blir det allt från barnteater till temavisning om HBO Nordics serie Vikings.

Vågar du möta Egil Skallargrimsson i Vikingalivs barnteater? Egil var en riktig värstingviking som nu vaknat upp på Vikingaliv. Han och hans stökiga gäng behöver barnens hjälp att hitta tillbaka till Vikingatiden.

Känn och smaka på Vikingatiden på Vikingalivs barnvisningar under lovet. Vilka var egentligen vikingarna? Hur var det för de som gav sig av i viking? Och hur var livet för de som stannade hemma på gården? Rekommenderas från 7 år.

När: 26 december – 8 januari

Klicka här för mer information om jullovet på Tekniska museet.