Nordiska samlar på kramar!

En storkram delas ut efter pandemin

I vaccinationernas spår: nu efterlyser Nordiska museet efterlängtade kramar och ögonblick av återseendets glädje. Insamlingen sker digitalt och vänder sig till alla som har återförenats med någon närstående.

Just nu pågår det som förmodligen kommer att bli den största vaccinationsinsatsen i Sveriges och hela världens historia. För många innebär det en möjlighet att återförenas med nära och kära efter lång tid isär. Sedan mars 2020 samlar Nordiska museet, och flera andra museer, in berättelser ur vardagen i pandemitider. Nu samlar Nordiska på kramar och på berättelser och bilder på återseenden från hela landet.

Vi efterlyser särskilt bilder på efterlängtade kramar och möten mellan nära och kära. Det blir en viktig del av historien om pandemin för framtida generationer, säger Anna Fredholm, intendent för nordisk samtidshistoria på Nordiska museet.

Jag kan med glädje konstatera att över 4200 personer runt om i Sverige har berättat om sitt vardagsliv under pandemin och att forskning på materialet redan är igång. Med den uppföljande insamlingen vill vi dokumentera människors känslomässiga erfarenheter av vaccinationerna och återvändandet till ett mer vanligt liv, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Stiftelsen Nordiska museet.

Nordiska museet grundades 1873 och har sedan dess dokumenterat livet i Sverige och Norden, både i kristid, fest och vardag. Nu öppnar museet en digital insamling där allmänheten får möjlighet att berätta om sina erfarenheter av att återförenas med närstående i spåren av vaccinationerna.

Vem har du längtat efter under pandemin? Hur var det att träffas igen? Vad ser du fram emot att göra som färdigvaccinerad?

Frågorna berör både den som själv har blivit vaccinerad och den som har haft möjlighet att återförenas med någon närstående som har blivit vaccinerad. Det går bra att lämna bidrag till insamlingen i form av berättelser, foton och filmer. Bidragen blir en del av historien om pandemin som sparas för framtiden i Nordiska museets arkiv.

Insamlingen ”Återföreningen – berätta om livet efter vaccinet” äger rum på: minnen.se/tema/eftervaccinet

Gröna Lund vinner pris för Årets bästa HR-team

Gröna Lund fick igår ta emot priset för ”Årets Bästa HR-team” som delades ut på Human Growth Award i Stockholm. Priset är instiftat och delas ut av Wise Group, där de i år hade 37 nominerade bidrag att ta ställning till. Och det var en stolt och lycklig HR-avdelning från Gröna Lund som igår gick upp på scenen på Rival för att ta emot priset.

 

Om du vill läsa mer om vårt arbete kring hållbarhet, besök https://sustainable.royaldjurgarden.se/ 

En plats för matälskare

Vasamuseets restaurang uteservering

Djurgården är verkligen en plats för matälskare. Här finns ett stort utbud med över 30 restauranger och caféer. Allt från stjärnkrogar och anrika värdshus till restauranger i grönska, vid vatten och i inspirerande museimiljöer. Alla har sina specialiteter, det är bara att prova sig igenom det digra utbudet.

Ät ute, inne eller varför inte köpa med dig mat hem? Flera av våra restauranger erbjuder vacker utsikt över vattnet. För att nämna några så hittar du Sjöcaféet direkt efter Djurgårdsbron, Junibackens terrass med magisk utsikt över Stockholm och restaurang Glöd inne på The Viking museum. På Rosendals trädgård kan du njuta av ekologisk fika och mat ute i det gröna. På Prins Eugens Waldemarsudde kan du äta nygräddade våfflor med grädde och sylt i Café Ektorpets lummiga trädgård.

Om du är ute efter klassisk husmanskost så hittar du anrika Wärdshuset Ulla Winbladh en kort promenad från Djurgårdsbron. På Ulla Winbladh håller de hårt på de svenska traditionerna och på söndagar serverar de till exempel alltid kalvstek, gräddsås och hemkokt gelé. Hos Villa Godthem får du inte missa att testa deras fantastiska plankstek, som ursprungligen kommer från dem.Hasselbacken är maten alltid i fokus, här bjuds på klassiska rätter med modern touch. Visste du föresten att hasselbackspotatisen skapades här på Hasselbacken år 1953? Självklart finns den på menyn än idag. 

Älskar du fine dining? Då är Oaxen Krog och Slip ett måste. Oaxen Krog har 2 stjärnor i Guide Michelin, vilket vi är mycket stolta över. Spritmuseums restaurangen som styrs av dagsfärska tankar, intryck och upplevelser har blivit utnämnd till en av världens bästa museirestauranger av den amerikanska tidskriften Bon Appétit. Vid vattnet ute på Biskopsudden hittar du också stjärnkocken Tommy Myllimäkis nya restaurang Aira, här får du en matupplevelse med Svenska och Nordiska säsongsråvaror. 

Självklart finns massor av bra restauranger inne på våra museer också. På Nordiska museet kan du njuta av vällagad husmanskost och blicka ut över museets vackra festsal. På Tekniska museets restaurang Tekniska by Pontus står hållbarhet, innovation och framtid i fokus. Thielska Galleriets café drivs av matkreatören Monika Ahlberg som serverar dagens rätter och massor av hembakta kakor och bakverk. På Skansen finns något för alla smaker, oemotståndliga bakverk och välsmakande husmanskost. 

Nästan alla våra restauranger håller öppet och vidtar försiktighetsåtergärder under rådande pandemi. Inom kort öppnar Vasamuseets restaurang igen, under tiden rullar ”Vasatrucken” runt på olika gator och torg i Stockholm och serverar både lunch och middag. När Gröna Lund snart öppnar finns nya och spännande restauranger med inspiration från Italien, New York och Danmark att utforska.

Så ta chansen att upptäcka mat- och dryckesutbudet hos Djurgårdens smaksäkra restauratörer som lagar mat på medvetet utvalda råvaror i säsong – se hela utbudet här. Hoppa på cykeln eller ta en promenad och upptäck att mat och dryck är en god anledning att ta sig till Djurgården. Och kom ihåg att Djurgården är stort och det är lätt att hålla avstånd.

Matälskare <3 Djurgården

Hållbarhet ger kraft i pandemin

Det hållbara Djurgården

Sedan flera år tillbaka har vi på Kungliga Djurgården samarbetat för en långsiktig hållbar utveckling. Med 15 miljoner besökare ett normalår vill vi påverka genom att samarbeta för kloka lösningar i det dagliga arbetet, men också genom att agera och fungera som ett testlaboratorium och inspiratör för en hållbar besöksnäring i Sverige. När världen stannade våren 2020 förändrades förutsättningarna att bedriva Djurgårdens verksamheter helt.

Många aktörer har tvingats begränsa sina verksamheter, stänga ner eller inte kunnat öppna alls. I ett slag förlorade vi tre fjärdedelar av våra besökare.

Trots detta känner vi att vi måste se framåt. Nu lanseras sajten sustainable.royaldjurgarden.se som en kunskapsbank för att inspirera varandra och andra att orka hålla i hållbarhetsarbetet i dessa tuffa tider. 

Utgångspunkten är de fyra fokusområden vi samlas kring: Bil- och fossilfritt Djurgården, Hållbar matkultur, Världsutställning för hållbarhet och Öppet, tillgängligt, välkomnande Djurgården.

– Vi vill berätta vad vi gör, varför vi agerar som vi gör och vad som driver oss på ett enkelt och lättillgängligt sätt. Därför ställde vi frågan till Björn Ulvaeus om han ville vara Djurgårdens röst i en gemensam hållbarhetsfilm på den nya sajten. Han tackade glädjande nog ja och hjälpte oss att hitta de rätta orden, berättar Camilla Zedendahl, vd för Kungliga Djurgårdens Intressenter.

Filmen hitter du på den nya hållbarhetssajten: sustainable.royaldjurgarden.se.

Björn Ulvaeus: “Djurgården itself is a symbol of sustainability because of our ambition to connect Swedish cultural heritage with modern environmental thinking.”

Kulturnatt 2021 – Ett nytt sätt att uppleva kulturen

Kulturnatt 2021 programbild

Den 24 April  är det äntligen dags för Kulturnatt Stockholm 2021 och självklart är vi på Djurgården med och representerar även i år! För andra gången i världshistorien är den digital, men i år med nya spännande sätt att uppleva kulturen. Kulturnatten tar med hela stadens kulturliv, dit du är! V I välkomnar dig till Djurgården.

 

Våra Djurgårdstips 

Sju Djurgårdsaktörer deltar i Kulturnatten. Passa på att följa med bakom kulisserna på ABBA the Museum, testa dina maritima kunskaper hos Sjöhistoriska museet, se föremål från ett bedrägerifall från 1920-talet hos Polismuseet eller ta del av en intim rundtur på vackra Nordiska museet. Detta och mycket mer är vad du kommer kunna uppleva under Kulturnatten hos flera av våra aktörer på Djurgården.

Fri entré fram till midnatt

Kulturnatten pågår mellan kl. 18.00 och 24.00. Hela Stockholms kulturliv bjuder in till specialskräddade program just för denna natt och som alltid är det  fri entré.

Det nya sättet

Med nya spännande digitala lösningar kommer du själv kunna välja om du vill se förinspelade program i det digitala film-biblioteket “Kulturnatt Stockholm PLAY”. Eller om du hellre följer med i live-sändningen från olika platser på “Kulturnatts-TV” som leds av en programledare.

Det är helt upp till dig hur du vill anpassa din upplevelse!

Var? 

Du kan ta del av allt på www.kulturnattstockholm.se där även de förinspelade programmen kommer finnas tillgängliga fram till den 1 Maj. “Kulturnatts – TV” sänds även live från Facebook.

Missa inte möjligheten att få besöka flera av Djurgårdens fantastiska attraktioner och att ta del av denna givande och härliga upplevelse som Stockholms Kulturnatt ger.

Se här i vår kalender för mer information om vilka av våra aktörer som kommer att medverka.

Påsklov 2021: Djurgården öppnar upp

Snart är påsken här! Även om påsken blir annorlunda i år ser vi nu fram emot längre ljusare dagar. Och här på Djurgården ser allt lite ljusare ut nu när fler av våra museer börjar öppna upp.

Nedan har vi samlat tips på påsklovsaktiviteter för hela familjen på Royal Djurgården.

 

Dags att besöka Skansen igen!Här ställs frågor och besökaren görs medveten om att alla kan bidra till en förändring.

Skansen öppnar den 1 april och erbjuder många härliga utomhus aktiviteter för både stora och små. Under påsklovet kan du bland annat spela Skansenbingo, hälsa på djuren som bor utomhus eller pröva Skansens nya boulebanor.

 

Kom utklädd och får ett påskägg på Junibacken!

Alla barn som kommer utklädda – till påskkärring, hare, kyckling eller annat påskinspirerat – får ett påskägg. Dessutom blir det äggjakt, Mumin-pyssel och så håller Junibacken öppet på kvällstid för en magisk kväll för hela familjen.

 

Gör dig redo för en resa i tiden på Nordiska museet!Barn redo att utforska Tidsvalvet på Nordiska Museet

I Tidsvalvet – som nominerats till årets utställning – kliver du rakt in i barnens historia. Du kan även forska livet i Arktis, lös kluriga uppdrag och gå på ledtrådsjakt i utställningar och vrår i museets familjespår.

 

Resa till Mars med Tekniska museet

Är du nyfiken på att upptäcka Mars på nära håll men inte så sugen på att åka hela vägen dit? Kom förbi Moving to Mars på Tekniska museet och prova hur det är att bo och arbeta på Mars!

 

Lär dig om hur vår konsumtion påverkar planetens framtid på Etnografiska museet

Fr.o.m. den 7 april kan du besöka Etnografiska museet igen och deras huvudutställning Human Nature, en utställning om vår konsumtion och planetens framtid. Kommer du att skriva under shoppingkontraktet och lova att tänka till kring din konsumtion och minska den?

 

Välkommen till roliga familjevisningar på The Viking Museum

Under vissa utvalda dagar på påsklovet öppnar The Viking Museum upp och erbjuder alla påsklovslediga en 45 minuter lång familjevisning med en av museets arkeologer, en spännande interaktiv utställning och vikingafärden Ragnfrids saga.

PÅSKMAT

Glöm inte att många av våra restauranger har öppet i påsk. Här finns så mycket gott.

Varmt välkommen till påsklov på Djurgården!

Aktuellt: Vilka som öppnar och när

Här samlar vi in information om vilka av våra medlemmar som har öppet samt vilka som öppnar och när.

OBS! Detta är den information vi erhållit per 2021-05-12.

Maila den information ni vill dela med er av till info@royaldjurgarden.se samt camilla.zedendahl@royaldjurgarden.se. Alt sms:a eller ring Camilla Zedendahl på 07099906973 så lägger vi upp ny information kontinuerligt.

FÖLJANDE ÖPPNAR SNART

Hasselbacken öppnar igen den 13 maj.

Sjöhistoriska museet öppnar igen den 18 maj.

Vasamuseet öppnar igen den 19 maj. 

Vasamuseets restaurang öppnar igen den 19 maj.

Parkteatern börjar den 26 maj med vuxenpremiär den 1 juni.

Gröna Lund öppnar igen den 2 juni.

FÖLJANDE HAR ÖPPET

ATTRAKTIONER

Etnografiska museet har öppet. Öppettider här.

Handarbetets Vänner har öppet. Öppettider här.

Junibacken har öppet. Öppettider här. – endast förköp

Nordiska museet har öppet. Öppettider här.

Prins Eugens Waldemarsudde har öppet. Öppettider här.

Rosendals Trädgård har öppet. Öppettider här.

Royal Djurgården Visitor Center har öppet. Öppettider här.

Skansen har öppet. Öppettider här. 

Skansen-Akvariet har öppet. Öppettider här. – endast förköp

Spritmuseum har öppet. Öppettider här.

Tekniska har öppet. Öppettider här. – endast förköp

Thielska Galleriet har öppet. Öppettider här.

RESTAURANGER OCH FIKA

Aira har öppet. Mer information här.

Café Ektorpet har öppet. Mer information här.

Café Monika Ahlberg har öppet. Mer information här.

Flickorna Helin har öppet. Mer information här.

Glöd har öppet. Mer information här.

Hasselbacken har öppet. Mer information här.

Krogen Stora Gungan öppnar har öppet. Mer information här

Lilla Hasselbacken har öppet. Mer information här.

Nordiska museets restaurang har öppet. Mer information här.

Oaxen har öppet. Mer information här.

Pop House restaurang har öppet endast för frukost. Mer information här.

Rosendals Trädgård har öppet. Mer information här.

Sjöcaféet har öppet. Mer information här.

Spritmuseum har öppet. Mer information här.

Tekniska by Pontus har öppet. Mer information här.

Vasamuseets restaurang har öppet deras foodtruck. Mer information här

Villa Godthem har öppet. Mer information här.

Villa Källhagen har öppet. Mer information här.

Wärdshuset Ulla Winbladh har öppet. Mer information här.

Arktis – medan isen smälter

Arktis - medan isen smälter

Mitt under polstjärnan. Där meridianerna strålar samman och tidzonerna upphör. Där börjar Arktis, hem åt fyra miljoner människor. I tusentals år har människorna här levt tillsammans med isen.

Upplev en utställning om livet i en föränderlig värld
Nordiska museets stora hall har gett plats åt livet och förändringarna i Arktis. I utställningen Arktis – medan isen smälter möter du isens historia och framtid – men framförallt de människor som bor i dagens Arktis genom föremål, foton, design, konstverk, filmer och projektioner.

Utställningen är förlängd till och med 2021.

En helhetsupplevelse i museets stora hall
Utställningen, takprojektioner, interaktiva stationer och arktiska smakupplevelser i restaurangen skapar tillsammans en helhetsupplevelse för såväl vuxna som barn.

Vandra genom ett isberg
Utställningens centrala del är utformad som ett stort isberg, med en djup spricka mellan då och nu, skapad i samarbete med utställningsformgivarna MUSEEA.Som besökare vandrar du in i isberget och genom sprickan, där du får möta berättelser och föremål som väver samman nutid och dåtid, liksom vetenskap och mytologi, till en poetisk och mångfacetterad berättelse om isens historia och framtid och vardagen för människorna i Arktis.

Arktis - förmodligen Sveriges bästa utställning

Upptäck samtida filmer från Arktis
I utställningen tio dokumentära filmer möter du människor från olika delar av Arktis : Qaanaaq på Grönland, Vatnajökull på Island, floden Näätämö (Neidenelva på norska) i Finland, Svalbard i Norge samt Abisko, Arjeplog, Laevas och Nautanen i Sverige. Utställningen berör även Arktis öster- och västerut: Clyde River i Kanada och Jamal i Ryssland. Merparten av filmerna är producerade av Nordiska museet, filmade av Camilla Andersen, och skapade med stöd av Nordisk kulturfond Filmerna från Näätämö och Clyde River är externt producerade, medan filmerna från Jamal och Qaanaaq är framtagna i samråd med Nordiska museet.

Blicka upp mot en arktisk himmel i takvalven
Ett komplext system av projektioner öppnar hallens drygt 20 meter höga takvalv mot en arktisk värld och himmel. Projektionerna är skapade av Jesper Wachtmeister och bygger främst på Nordiska museets nutida samlingar av foto och film. Slå dig ner i vår loungedel i Stora hallen och upplev en föränderlig värld.

arktis himmel i nordiska museets tak
Arktis himmel i Nordiska museets tak

Flerårig forskning till grund för utställningen
Till grund för utställningen ligger bland annat ett treårigt förarbete, som letts av Lotten Gustafsson Reinius inom ramen för den Hallwylska gästprofessur som delas mellan Stockholms universitets och Nordiska museet.
Utöver utställningen har projektet resulterat i den brett mångvetenskapliga antologin Arktiska spår: Natur och kultur i rörelse, som gavs ut våren 2020 av Nordiska museets förlag
 
Att besöka utställningen
Utställningens rum är uppbyggda efter olika teman. Här får du bland annat lära dig mer om vad Arktis är, hur klimatförändringarna påverkar området, om det arktiska resurslandskapet samt hur man bott, rest och klätt sig i Arktis.
Du får också lära dig mer om relationen mellan människa och is. Hur har den sett ut genom historien – och hur ser den ut nu – när isen smälter? Vid en interaktiv station i Stora hallen har du möjlighet att lämna ett klimatlöfte till ditt framtida jag.

Om du vill läsa mer om vårt arbete kring hållbarhet, besök sustainable.royaldjurgarden.se

bekämpa klimatförändringarnaUtställningen belyser hur klimatförändringarna påverkar Arktis och dess natur, människor och djur. Besökare ges möjlighet att avge ett klimatlöfte. (13.3)

Sjöhistoriska, Sveriges första partnerinstitution till FN:s satsning

Sjöhistoriska museet

Fantastiska nyheter! Sjöhistoriska blir Sveriges första partnerinstitution till FN:s satsning årtionde för havsforskning. Hållbarhetsfrågor med maritima kopplingar blir centrala även i vårens säsong av Studio Sjöhistoriska – museets nya serie livesända expertsamtal. Den 1 mars deltar flera spännande gäster i premiäravsnittet.

Sjöhistoriska museet blir Sveriges första partnerinstitution till FN:s satsning årtionde för havsforskning till stöd för hållbar utveckling 2021-2030 som inleddes den 1 januari i år. Under våren har museet sänt föredrag på hållbarhetstemat kopplade till det maritima ämnet. Det blir också fokus för den nya satsningen Studio Sjöhistoriska – en serie samtal som livesänds från museet med premiär den 1 mars.

Syftet är att museet som mötesplats för bransch, relevanta myndigheter, civilsamhällesorganisationer och intresserad allmänhet ska bidra till att öka kunskapen om och ge olika perspektiv på hållbarhet utifrån marin miljö och sjöfartshistoria. Det är också en plattform för arbetet inom FN:s satsning och för museets bidrag till det globala hållbarhetsmålet nr 14, inom ramen för Agenda 2030 – att bevara och nyttja haven och de marina resurserna på ett hållbart sätt för en hållbar utveckling.

– Klimatförändringarna utgör en av mänsklighetens största utmaningar och det hotar i synnerhet havsmiljöer. Hur vi de närmsta tio åren agerar på detta hot kommer att vara avgörande för hur vi ska lyckas bromsa effekterna framöver. Med Studio Sjöhistoriska vill vi bidra till att öka kunskapen om havets betydelse och hoten mot ett levande hav, men också lyfta fram lösningar, säger Mats Djurberg, museichef på Sjöhistoriska museet.

Klimat, miljö och havens framtid är ett omfattande ämne som kommer att sträcka sig över flera avsnitt. Till premiären har Sjöhistoriska bjudit in Lisa Svensson, Sveriges före detta havsambassadör och tidigare havsansvarig för FNs miljöprogram, Oskar Kihlborg, äventyrare, föreläsare och fotograf, Petra Wallberg, forskningssekreterare på FORMAS. Museichef Mats Djurberg leder samtalet.

hav och marina resurser

Studio Sjöhistoriska ska bidra med ökad kunskap om hållbarhet i marin miljö

 

Studio Sjöhistoriska sänds live på museets Facebook den 1 mars 2020 kl. 13.00.
Avsnittet kan ses även i efterhand på museets webb samt Youtube-kanal.

Läs mer om FN:s havsforskningssatsning och mål 14 för Agenda 2030.

Kontakt
Mats Djurberg, museichef Sjöhistoriska museet
Telefon: 08-519 549 75
E-post: mats.djurberg@smtm.se

Om du vill läsa mer om vårt arbete kring hållbarhet, besök sustainable.royaldjurgarden.se

Ett annorlunda sportlov på Djurgården

Pojke lyfter ett ton

Sportlovet närmar sig med stormsteg! Och som allt på sista tiden blir just det här sportlovet lite annorlunda. Det är viktigt att vi alla fortsätter ta hänsyn och tar hand om varandra. Tur då att här på Djurgården finns det gott om plats för alla att enkelt hålla avstånd.

Nedan har vi samlat några tips på sportlovsaktiviteter för hela familjen.

 

Tekniska museet öppnar igenUtställning movin to mars på tekniska museet

Den 26 februari öppnar Tekniska museet omsorgsfullt. Och äntligen är det dags att besöka museets nya utställning Moving to Mars!

Endast förköpta entrébiljetter gäller, här kan du köpa biljetter.

 

Ett sportigt sportlov på Junibacken

Spring i hamsterhjulet, åk rutschkanor, lyft en häst eller flera ton vikter! Och missa inte att åka sagotåget som tar dig med på en spännande resa genom Astrid Lindgrens magiska sagovärld. Junibacken håller öppet hela sportlovet.

Förköp dina biljetter här.

 

Titta in bakom kulisserna på The Viking Museum

Under sportlovet har museet öppet för privata grupper. Det innebär att du kan ta med dig sju vänner och besöka museet som en sluten grupp, ni får en guidad visning och chansen att uppleva museet helt för er själva.

Boka din guidade tur här.

 

Och om du inte kan besöka Royal Djurgården på plats kan du fortfarande upptäcka våra museer och attraktioner hemifrån.

Kliv in i barnens historia på Nordiska museet

I Nordiska museets interaktiva barnsatsning Tidsvalvet möter du tidsresenären Fabella. TV-serien Jakten på den glömda historien bygger på material ur Nordiska museets samlingar och är producerad i samarbete mellan UR och Nordiska museet. Under tio avsnitt kan du följa Fabella när hon färdas genom olika årtioenden och likt en av Artur Hazelius ”skaffare” ska rädda minnen undan glömskan.

 

Djurkul för barn och vuxna på Skansen KidsSäl på Skansen tittar upp ur vattnet

Visste du att gråsälen kan hålla andan i en hel timme eller att den hittar sin mat med hjälp av morrhåren? Sådan spännande djurfakta för barn har Skansen fyllt sin Youtube-kanal Skansen Kids med.

Klicka här för att även få träffa ett gutelamm som bara är några timmar gammalt, spana efter järvar och lära er med om den spännande visenten.

 

Färglägg Vasas skulpturer

På Vasa fanns flera hundra skulpturer som var målade i starka färger. Nu är det din tur att bestämma hur de ska se ut.

Vilka färger skulle du välja? Klicka här för att färglägga ett monster, ett lejon, en sjöjungfru och mycket mer.

Prinsessan Estelles Kulturstiftelse presenterar sommarens utställare på Djurgården

två killar, böcker

Efter förra årets uppmärksammade utställning ’Alice Aycock at Royal Djurgården’ välkomnar vi sommarens utställare på Kungliga Djurgården: konstnärsduon Elmgreen & Dragset. Huvudnumret är en åtta meter hög platsspecifik skulptur som kommer att förvärvas av Prinsessan Estelles Kulturstiftelse och ingå i den framtida skulpturparken i Rosendalsområdet.

Sedan början av konstnärerna Michael Elmgreen och Ingar Dragsetderas samarbete 1995 har de haft en framstående internationell karriär, och de räknas bland de mest betydande och mångfacetterade konstnärerna i vår samtid.

Elmgreen & Dragset utgår ofta från vardagliga föremål i sina skulpturer. De utforskar vad som händer när de igenkännbara objekten placeras i nya osannolika sammanhang. Genom att kombinera absurd humor och ett socialt engagemang lyckas konstnärsduon förändra traditionella tolkningar samtidigt som de manar till eftertanke och reflektion.

– Vi ser verkligen fram emot att få presentera Elmgreen & Dragset utomhus på Kungliga Djurgården i sommar. De har en alldeles speciell förmåga att kunna gestalta angelägna ämnen på ett oväntat och överraskande sätt, säger Sara Sandström Nilsson, verksamhetsledare för Prinsessan Estelles Kulturstiftelse.

Elmgreen & Dragsets utställning kommer att bli den andra som arrangeras i Prinsessan Estelles Kulturstiftelses regi. Den 8 juni invigs utställningen.

Läs pressmeddelandet här.

Vi firar alla nationaldagar på Djurgården!

norges nationaldag

Ända sedan 1893 har Sveriges Nationaldag firats på Skansen på Royal Djurgården, i närvaro av kungafamiljen med musik, högtidstal och utdelning av fanor. I kölvattnet av rådande pandemi bröts denna 127-åriga tradition 2020. Men vi har anpassat oss att fira på nya och kreativa sätt.

Här på Royal Djurgården är alla välkomna och vi firar inte bara den svenska nationaldagen, utan vi firar alla nationaldagar – och några lite särskilt. Läs mer nedan om hur vi firar några andra nationaldagar hos oss och hur du kan vara med i firandet 2021!

Samernas nationaldag – 6 februari

Samerna är ett av världens urfolk och det enda i Europa. Datumet för nationaldagen är kopplat till att det första samiska landsmötet hölls i Trondheim den 6 februari 1917 och i Sverige är dagen sedan några år tillbaka flaggdag.

Sedan 2003 har Samernas nationaldag firats på Skansen. Där kan du besöka familjen Såekies fritidshus i Saemien Sïjte och lyssna till samiska sagor och myter i värmen från elden. Du kan också pröva lassokastning och lära dig mer om renar. I skogens hus brukar det bli pyssel och filmvisning om samernas möte med modernitet.

Inför Samernas nationaldag 2021 kan du upptäcka och lära dig mer om samisk kultur och historia via Nordiska museets digitala museum! Visste du även att museets nya entré Two Directions är inspirerad av föremål ur museets samiska samlingar? Och i år har Skansen uppmärksammat dagen genom att fylla på med digitala berättelser om samisk historia och kultur.

Den persiska eldfesten – 20 mars

eld

Eldfesten är en folklig icke-religiös högtid som har firats bland många olika folkslag under nästan 4 000 år. På persiska heter högtiden chaharsahanbe suri. Precis som i det svenska traditionella valborgsfirandet hälsas naturens förändring med brinnande eldar, att vinter blir vår och att solen och ljuset kommer tillbaka.

Eldfesten i Stockholm har blivit en årligen återkommande folkfest. Det är en fest för mångfald och integration som tog plats på Skansen på Royal Djurgården för första gången 2019. På Sollidenscenenen ges ett artistspäckat program med tv-sändning som går ut till olika delar av världen.

Norges nationaldag – 17 mai

flaggor, folk

Norges nationaldag – Syttende mai – firas storstilat inte bara i Norge utan även på Royal Djurgården. Här firas nationaldagen med program på Sollidenscenen på Skansen, norska folkdräkter, norska flaggor och aktiviteter för barn och vuxna.

Det finns även möjligheten att ta en tur till Vastveitloftet som är Skansens enda norska byggnad. Den flyttades hit före 1905‚ då unionen mellan Sverige och Norge upphörde. Du kan inte gå in i det men utsidan är väl värt ett besök!

minskad ojämlikhet Skansens olika nationaldagsfirande främjar social inkludering (10.2)

 

Om du vill läsa mer om vårt arbete kring hållbarhet, besök sustainable.royaldjurgarden.se

Alla hjärtans dag på Djurgården

vikingar, ros

Den 14 februari infaller alla hjärtans dag, en dag i kärlekens och romantikens tecken. Även i år kan du spendera dagen och kvällen tillsammans med din käresta här hos oss på Djurgården. Nedan har vi samlat några tips för en kärleksfylld högtid på Djurgården, i Sankte Valentins tecken.

Vikingar + kärlek = sant

Den 14 februari öppnar The Viking Museum för och erbjuder en exklusiv kärleksvisning – ”Dejting under vikingatiden”. Med ett glas mjöd i handen och guidning av arkeologen Eric får ni en unik inblick i vikingarnas stormiga kärleksliv.

För mer information, klicka på evenemanget  längst ner på denna sida.

Vintererbjudande från Villa Källhagen!

Addera lite extra romantik till er vistelse. Om du nyttjar vårat vintererbjudande under alla hjärtans dag- helgen den 12, 13, och 14/2 bjuder vi på lite extra romantisk stämning i form av rosor, champagne, jordgubbar och choklad.

Mer information om vintererbjudandet och bokning hittar du här.

Aira restaurang öppnar för lunch och middag på alla hjärtans dag!

Aira erbjuder en exklusiv avsmakningsmeny i samband med denna dag men det går även bra att ta del av den vanliga menyn. Alla bokningsalternativ hittar du på Airas hemsida, där du även kan kolla tillgänglighet för att se vilken dag som passar dig bäst. För ytterligare information om bokning, klicka här.

Dagen till ära har Villa Godthem satt samman en unik Alla Hjärtans Dag-meny.

Ta med någon du tycker om och hylla kärleken med en trerättersmeny bestående av krämig hummersoppa, Villans klassiska plankstek och chokladmoussetårta som avslut.

För ytterligare information om priser och bokning, se här.

Ta med smakan av Spritmuseum hem!

Fira kärleken och din käraste med Spritmuseums take-away kasse. Till årets största kärlekshelg har restaurangen skapat en smakupplevelse utöver det vanliga med en vällagad och dekadent femrättersmeny. Till menyn, har museets dryckesexpert Nadja Karlsson komponerat en meny med förslag på dryck till varje rätt.

För ytterligare information om priser och bokning, se här.

Årets alla dagar!

Du har väl inte missat att  du kan ladda ner applikationen Årets Dagar, helt gratis till din mobil? Denna app, utvecklad av Nordiska museet  är hjälpsam och lärorik, dessutom är den väldigt lätt att vänja sig vid och användarvänlig!

Med Årets dagar kan du navigera dig med hjälp av närliggande datum, och lära dig historian bakom enskilda datum och varför vi kommer ihåg dessa.

Bygger på tradition – enkel att använda, lättförståelig text och som inte det vore nog så får du massa ny kunskap – helt gratis! Appen finns att ladda ner kostnadsfritt på din mobiltelefon!

För Apple (iOS) : ladda ner app

För Android : ladda ner app

Djurgården i vinterskrud

Isbladskärret, ett område med rikt djur- och växtliv

Ett Djurgården i vinterskrud är verkligen oemotståndligt. En strålande solig morgon, med nyfallen snö gav vi oss ut på ett Djurgården vackrare än någonsin. Vi delar med oss av våra upplevelser och bjuder på några tips inför ditt besök på Djurgården, vare sig det är en promenad, joggingrunda eller kafébesök!

Det verkligen kryper i kroppen och man vill bara andas in den friska luften, spänningen och förväntan stiger när spårvagn nummer 7 släpper av dig nära Prins Eugens Waldemarsudde, vår utgångspunkt för dagen.

 

Karta över Djurgården

För att du lätt ska kunna navigera dig och få en överblicksbild av den stora, gröna och sköna ön har du här en färgglad karta till hjälp! Du hittar kartan där du kliver av spårvagnen. Vad praktiskt!

Statyn Paret på Waldemarsudde

Vi följer vattnet och går emot Prins Eugens Waldemarsudde. Några meter längre fram hittar vi en snöbeklädd staty föreställandes ett par. ”Paret” (av Liss Eriksson) famnar om varandra och det känns väldigt träffande, en kylslagen men ändå strålande vinterdag som denna.

Solig vinterdag på Waldemarsudde

 

 

 

 

 

Solen tittar blygsamt fram och är redo att spricka upp i ett stort leende, samtidigt som vi fortsätter vår promenad emot Biskopsudden och Manillaskolan.

Strandpromenad Biskopsudden

 

 

 

 

 

Snart närmar sig Blockhusudden och Thielska Galleriet, där monumentet för tsunamikatastrofen i december 2004, Gravitational ripples möter en med full kraft.

Snöbeklätt minnesmonument för tsunamioffer.

 

 

 

 

 

Det vilar en särskild tyngd över detta minnesmärke och det känns långt in i själen. Tsunamin som tog alldeles för många liv lever upp i minnet och en tyst runda kring svallvågorna får en att tänka till, och minnas de som inte längre är med oss.

Fastfrusen bänk, ett tydligt bevis på att Djurgården klätt om till vinterskrud.

 

 

 

 

 

Efter att ha stannat till vid en fastfrusen bänk fortsätter promenaden mot en av Djurgårdens yttersta punkter, här plaskar svanarna bekymmerfritt och rofyllt, ett gott omen.

Svanar som plaskar omkring.

 

 

 

 

 

 

Yxmannen på Djurgårdens yttersta punkt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Promenaden följer längs vattnet och Rådmansbacken, där vi hittar ”monument över Yxmannen” av Eric Grate. Yxmannen står stadigt med en otrolig utsikt framför sig. En av Djurgårdens utposter är väl bevakad, vilket känns betryggande.

Djurgårdskanalen

 

 

 

 

 

 

Här mynnar Djurgårdskanalen ut i Isbladsviken och promenaden fortsätter längs vattnet, mot Isbladskärret, det fågelrika våtmarksområdet känt för sin mångfald av djur- och växtarter.

Isbladskärret, ett område med rikt djur- och växtliv

 

 

 

 

 

Det stilla lugn och den bedårande utsikt du hittar här är bara två av många anledningar till att besöka denna plats, utöver detta finns stora chanser att få syn på sällsynta fågelarter!

Paddla kajak på Djurgården

 

 

 

 

 

 

En ensam kajakpaddlare i det fina, soliga vädret passade på att ge sig ut på en färd i Djurgårdskanalen.

Djurgårdskanalen, en plats för avkoppling, promenadvänligt och vackert.

 

 

 

 

 

 

 

 

Även många fotgängare och joggare tar vara på en strålande vinterdag lik denna, och väljer Djurgården som utgångspunkt för sin promenad eller joggingrunda. Det är lätt att förstå varför, för vem kan egentligen motstå ett Djurgården i vinterskrud?

Text och bild: Minos Papadogiannakis

Sensationellt besök – Härfågel vid Polismuseet

En bild på Facebook-sidan ”Vilken fågel” fick igår fart på Sveriges alla fågelskådare. Är det sant? En Härfågel på Djurgården mitt i vintern? Den ska inte en finnas i dessa trakter.

Medan fågelskådare som Thomas Strid förundras och inte kan dra sig till minnes att en Härfågel någonsin skådats i Stockholm på vintern, än mindre på Djurgården (och knappt ens på sommarhalvåret), låter den ovanliga fågeln med det rätt fräsiga utseendet sig lugnt beskådas på håll innanför grindarna utanför Polismuseet på Djurgården. Kanske längtar även Härfågeln till ljusare tider och hänger på låset tills Polismuseet åter får öppna.

Kan vi få se Härfågeln här på Djurgården igen? Det är inte omöjligt. Varmare klimat, Djurgårdens eklandskap och öppna fält kan t.o.m. locka fågeln till att häcka på Djurgården om 10-20 år, säger Thomas Strid.

Vi gläder oss åt det sensationella besöket i helgen och välkomnar Härfågeln tillbaka till oss även i framtiden.

Foto: Stefan Oscarsson

Covid-19: Inför ditt besök

Krukväxter med uppmaning till avståndshållning

Att värna våra besökare och våra medarbetare är högsta prioritet för alla på Djurgården och vi följer givetvis de regler och rekommendationer som kommer från regering och myndigheter.

Djurgården är stort, grön och skönt och här finns gott om plats för oss alla, vilket är viktigt i dessa tider. Vi gör allt vi kan för att skapa förutsättningar för att du ska kunna besöka Djurgården på ett bra sätt.

Den 29 oktober kom nya allmänna råd. Dessa håller vi självklar noga reda på. Hos oss har en del valt att ha öppet och fortsätter att arbeta klokt och göra allt som går för att skapa trygga miljöer med mycket utrymme för socialt avstånd. Andra känner sig helt enkelt nödgade att stänga tillfälligt.

Vi uppdaterar kontinuerligt informationen här hos oss, men gå gärna till den enskilda attraktionens hemsida för att dubbelkolla öppettider innan ditt besök. Självklart påverkar den rådande pandemin alla våra verksamheter. Därför är det viktigt att vi alla hjälps åt att följa inrättade säkerhetsåtgärder. För dig som gäst kan det innebära andra typer av köer, färre insläpp och mindre grupper.

Många av Djurgårdsevenemangen påverkas direkt. Andra evenemang går att genomföra men på nya sätt, anpassade efter rådande situation. Håll dig gärna uppdaterad direkt hos arrangören.

 

Pandemin är ännu inte över

* Låt oss hjälpas åt att minska smittspridning och hålla besöket säkert!

* Om du känner minsta symptom ber vi dig att inte besöka oss – men efter två symptomfria dagar är du varmt välkommen hit!

* Håll rekommenderade avstånd. Följ de skyltar och markeringar som finns hos våra aktörer.

* Vi gör allt vi kan för att minska smittspridning, men kom ihåg – avstånd håller vi tillsammans.

Aktuell information från svenska myndigheter om rådande situation och regelverk: krisinformation.se

 

Det blir nyårsfirande på Djurgården även 2020

Inför nyårsfirande på Djurgården även 2020 poserar programledarna inför i varma kläder

Ett ovanligt år går mot sitt slut. Vi står allihopa inför stora utmaningar och många sätter nu sitt hopp till det nya – för det blir trots allt ett nytt år med nya möjligheter, oavsett vad som händer omkring oss. Och kanske viktigast är att det blir nyårsfirande på Djurgården även 2020, genom nedräkning från Skansen.

Det är snart tid att ringa in det nya året, en ceremoni laddad med mycket symbolik. Sedan 1894 har man välkomnat det nya året på Skansen, så även denna nyårsafton. Även om Skansen i övrigt håller stängt kan vi alla följa den traditionsenliga nedräkningen för att välkomna det nya året i direktsändning.

I år håller Parisa Amiri och Anders Lundin tv-tittarna sällskap från Sollidenscenen. Till direktsändningen, som blir utan publik 2020, har skådespelaren Sofia Helin bjudits in att läsa Lord Tennysons dikt Nyårsklockan. På scenen får vi se bland andra Tomas Ledin, Lisa Nilsson, Kaliffa, Sarah Klang och Amanda Bergman.

Tolvslaget på Skansen sänds i SVT1, torsdag 31 december kl 23.00-00.10

De sista timmarna på året går med enkelhet att spendera på Hotell Hasselbacken, vilka erbjuder ett exklusivt nyårspaket och på Ulla Winbladh kan du inmundiga en klassisk Sylvester-supe och höra nyårsklockorna när det nya året ankommer!

Två av White Guides vinnare i hållbarhetspriset finns på Djurgården!

växter, växthus, blommor

White Guide presenterar vinnarna i hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 20/21 – och två av vinnarna finns här på Djurgården!

Vi vill gratulera Oaxen Krog & Slip som är vinnare i kategorin Innovation. 100% Cirkulärt tilldelas idén att skapa en rikstäckande återvinning av vinkorkar för förädling. 100% Cirkulärt i kategorin Helhetsgrepp inom hållbarhet tilldelas projektet Experiment 2000 m2 av Rosendals Trädgård.

Över 30 idéer i hela landet har nominerats i årets omgång av 100% Cirkulärt, och Oaxen Krog & Slip och Rosendals Trädgård kommer nu att få innovationsstöd för att förverkliga sina idéer under 2021.

Syftet med projektet är att bidra till att öka takten på omställningen till cirkulär ekonomi och i förlängningen ett mer hållbart matsystem.

Stort grattis igen till Oaxen Krog & Slip och Rosendals Trädgård!

Läs pressmeddelandet här.

Om du vill läsa mer om vårt arbete kring hållbarhet, besök sustainable.royaldjurgarden.se

hållbar konsumtion och produktion2000 kvm lär ut hållbar matproduktion och konsumtion (12.1,2,8)

Oaxens uppfinning främjar hållbar produktion och konsumtion (12.2,5)

bekämpa klimatförändringarna2000 kvm visar hur klimatvänlig mat minska utsläpp av Co2 (13.2)

 

hav och marina resurser2000 kvm syftar till att minska övergödning av Östersjön (14.1)

 

ekosystem och biologisk mångfald2000 kvm syftar till att främja ekosystem  och den biologiska mångfalden (15.5)

 

Genomförande och globalt partnerskap2000 kvm är ett samarbete mellan många olika parter över branschgränser (17.17)

Kvarglömda saker får liv på Junibacken

kvarglömda saker

Vad händer egentligen med alla kvarglömda vantar, mössor och kepsar på Junibacken? Med ett publiktak på 8 personer kan inte Junibacken spela teater och har färre besökare än vanligt, det verkar dock ha gjort att kvarglömda saker har fått extra plats där dom kan  härja fritt …

Nu kan alla följa med bakom kulisserna och se hur Lovisas strumpa blir Socke-Ragge, Linus vante blivit Ashtanga och Yusufs keps blivit Facetajm. Syftet är att fortsätta ge besökarna kulturupplevelser i en tid när mycket av barnkulturen inte är tillgänglig.

– Idén bygger på att för barnen är inga ting döda. En pinne blir ett svärd, ett flingpaket ett skepp. Med hjälp av deras kvarglömda prylar kan vi ge dem både inspiration och underhållning som de kan ta del av hemifrån, säger Sanna Pedersen, verksamhetschef på Junibacken.

Följ gänget Kvarglömt digitalt
Genom videoklipp i Junibackens digitala kanaler kan besökarna se hur deras kvarglömda saker skapar oreda för Junibackens medarbetare.

– I början var det lite svårt att jobba parallellt då de vill vara med överallt och nu i buuudgettider så har de även viissahht ett stort intreseeeeseee för tangennnnnnnnnnnnnnnnnnnnntborrrddddddddddddddddddd……*****|$]]]]***++*€€$$]]]]]]{|,,,,     #<>||, skriver Junibackens konstnärliga ledare Mikael Kallin i ett mejl.

Se första filmen här

Junibackens öppettider

 

 

 

 

 

 

 

Lägesrapport december 2020

Så här i början av årets sista månad kan vi nog med ganska stor säkerhet säga att februari var årets ”toppmånad” vad gäller besökare på Djurgården. I den senaste rapporten från september, konstaterade vi att det totala antalet besökare sjunkit drastiskt sedan februari och att Djurgårdens grönytor utnyttjats framför besök på våra museer under våren och stor del av sommaren. Samtidigt konstaterade vi att en allt större andel av det totala antalet besökare besökte våra museer under sensommar och tidig höst.

I Museernas besökssiffror – som museerna rapporterar in till Visit Stockholm – kan vi konstatera att nedgången för museerna jämfört med 2019 var 62 % för september och 52 % för oktober. Ända var känslan under dessa månader försiktigt positiv och vi vågade nästan fundera över om vi klarat oss igenom den värsta prövningen. Under perioden 10 september till 5 oktober genomförde flertalet museer den gemensamma kampanjen 25 % i 25 dagar och det är under dessa veckor vi har höstens högsta totala besökssiffror med peak vecka 39.

Men med ökad smittspridning kom nya restriktioner i slutet av oktober vilket gjorde att många av våra museer stängde med omedelbar verkan. På en vecka gick det totala besöksantalet ner med 30 %, och i och med Skansens stängning i samband med förlängda restriktioner i slutet av november har siffrorna dalat ytterligare.

Vi kan utifrån våra egna mätningar konstatera att vecka 10 fortfarande är vår ”toppvecka”, med totalt ungefär 155 000 besökare. Vecka 39 är höstens bästa vecka, med drygt 20 000 färre besökare än vecka 10. Med stängningen av museerna under slutet av höstlovsveckan sjunker siffrorna tydligt, och efter ytterligare fem veckor är vi nere på hälften av höstlovets besökstal (v. 49).

Region Stockholm delar med sig av statistik och ytterligare information från vecka 49 som kan vara av intresse. Här hittar du rapporten Covid-19: Näringsliv- och arbetsmarknad i Stockholmsregionen, vecka 49

 

Kungl. Djurgårdens Intressenter mäter i ett projekt tillsammans med Kungl. Djurgårdens förvaltning och med stöd från Nationalstadsparkens utvecklingsfond, besöksantal och besöksströmmar på Djurgården. Ett 25-tal fasta mätstationer plockar upp anonymiserade signaler från mobiltelefoner och ger data under dygnets alla timmar. Statistik rörande museer kommer från Stockholm Tourism Barometer.