close

Arktis – ny utställning på Nordiska museet

attractionImg

Nordiska museet

2019-09-01 — 2019-12-01

Arktis – ny utställning på Nordiska museet!

I nyhetsrapportering har vi under 2017 kunnat läsa om att både människor och djurliv runtom i Arktis redan nu påverkas av klimatförändringarnas följder. Nordiska museet arbetar just nu med en utställning om Arktis historia och samtid som planeras öppna under hösten 2019. Till grund för utställningen ligger bland annat Lotten Gustafsson Reinius forskning på temat Människor i Arktis i ljuset av klimatförändringarna inom Stockholms universitets och Nordiska museets samarbete, Hallwylska gästprofessuren.

Målet är att ge en upplevelse av det arktiska området som Norden är en del av och som stora delar av den nordiska kulturen har sina rötter i. Besökaren möter arktiska isberg, samhällen, stora städer, taiga, tundra, fjäll och glaciärer. För att skapa en upplevelse av verkligt möte med isen, människorna, historien och samtiden samarbetar med Nordiska museet med utställningsformgivarna MUSEEA.

–Vi vill frammana en storslagen känsla av att befinna sig i Arktis. Klimatförändringarna skapar enorma sprickor i levnadsförhållanden och anpassningen till en förändrad värld går som snabbast uppe i Arktis. Men även i vår del av världen händer saker. Klimatförändringen har exempelvis redan gett utslag i biologisk mångfald, stigande vattennivåer och oroligare och svårförutsägbart väder. Det som pågår i Arktis påverkas av de som inte bor där. Arktis är på så vis hemma för oss alla, säger Matti Shevchenko Sandin, utställningsproducent.

Klicka här för mer information om utställningen Arktis på Nordiska museet


Tid

Kl.10.00 -17.00


Pris

120 SEK
Barn och ungdomar upp till 18 år Fri entré