close

Carl Johan De Geer. Den stora missuppfattningen

attractionImg

Thielska Galleriet

2021-10-16 — 2022-03-20

Carl Johan De Geer började producera stormönstrade fantasifullt expressiva textiltryck i starka och kontrastrika färgkombin­ationer i början av 1960-talet. Det var en revolt mot tidens brunmurrigt diskreta ideal och uppväxtens estetiska värderingar. Med form och färg ville han påverka hela samhället.

”Det hör ihop med en idé vi hade då: att det gick att skapa en ny och bättre värld utan krig med hjälp av mönster, starka färger och musik. En missuppfattning.”

Sedan debuten i början av 1960-talet har Carl Johan De Geer (f. 1938) varit en framträdande gestalt i det svenska kulturlivet. Nyskapande, provocerande och lysande mångkunnig har han verkat som bildkonstnär, formgivare, filmare, fotograf, scenograf och författare. Det var dock textilformgivare som han från början hade tänkt bli.

Den stora missuppfattningen presenterar Carl Johan De Geers textila arbeten. Tyger, mönsterskisser, provtryck, installationer och fotografier från tidigt 60-tal till början av 2000-talet visas tillsammans med flera filmer där konstnären berättar om sin inspiration och produktion.

Utställningen är producerad av Bildmuseet, Umeå universitet, i samarbete med konstnären och Thielska Galleriet. Den har tidigare visats på Bildmuseet 12 april – 15 september 2019 och på Kulturen i Lund 4 april – 30 augusti 2020.


Tid

Vuxna: 130 kr
Studerande/Pensionär: 100 kr
Barn och ungdomar t.o.m 18 år: fri entré


Pris

Tisdag–söndag 12–17
Måndag stängt