close

Cider på Spritmuseum

attractionImg

Spritmuseum

2020-01-31 — 2020-11-01

Välkommen till Spritmuseums Cider-utställning!

En utställning om våra ciderpionjärer, hur man gör sin egen cider och dryckens historia i Sverige. 

I takt med att svenska drycker ökar i popularitet sticker en dryck ut lite extra, nämligen hantverkscidern som är på stark frammarsch. Svenska äpplen har visat sig passa alldeles utmärkt till att tillverka cider och nya cidermakare etablerar sig i rask takt över hela landet.

Pionjärer, ta tillvara och utveckla
Svensk hantverkscider har blivit ett begrepp under de senaste åren i takt med att nya cidermakare etablerat sig. Idag finns ett trettiotal ciderproducenter runt om i hela landet, från norr till söder.
I utställningen Cider får vi möta några av de pionjärer som utmanar uppfattningen om hur svensk cider kan smaka – en ny generation cidermakare som sätter råvaran, hantverkskunnandet och den lokala förankringen i fokus. Och som menar att “riktig cider” ska tillverkas på traditionellt sätt genom jäsning av 100% must från äpplen- och/eller päron. Och som dessutom når internationella framgångar.

Gör din egen hantverkscider
Utställningen visar hur vi kan ta tillvara på det överflöd av äpplen som finns i de svenska trädgårdarna genom att göra sin egen cider, vad man bör tänka på och vilka äpplen som passar bra och varför.

Smaka på hantverkscider
I museets bar kan besökarna testa en smakbricka med fyra utvalda drycker, från torr cider till en äppelavec. Och i restaurangen har man komponerat minst en av dagens luncher till att passa extra bra med ett glas cider. Här finns även ostar och bakverk som kan avnjutas tillsammans med cider.

Lördagar och söndagar rullas cidervagnen fram och våra guider erbjuder visningar där det ingår ett glas hantverkscider, och då och då erbjuder museet fördjupande provningar av hantverkscider, både svensk och internationell. Boka biljett här

Flera lördagar under våren och sommaren gästar ciderproducenterna utställningen och delar med sig av sina tankar, expertis och dryck.

Bästa svenska cidern
Sedan tre år tillbaka arrangerar Spritmuseum SM i hantverkscider i samarbete med Ciderfrämjandet och Riktig Cider. Evenemanget genomförs lördagen den 5 september och avslutas med en cidermässa söndagen den 6 september i museets berså med ett 10-tal producenter som medverkar.

Fakta om utställningen
Bilder av fotografen Fredrik Skogkvist som följt cidermakarna Mikael Nypelius och Karl Sjöström under arbetet med boken “Ciderrevolution!” utgiven på Natur & Kultur visas i utställningen. En del av bilderna har aldrig tidigare visats, medan vissa publicerats i boken.

Besökaren får även följa cidermakaren Johan Sjöstedt i en film där han visar hur tillverkningen av hantverkscider går till.

Utställningens texter är skrivna i samarbete med Svenska Ciderfrämjandet och Riktig Cider.

Läs mer om Spritmuseum och pågående utställningar här. 


Tid

Måndag – onsdag 10–17, torsdag – lördag 10–18, söndag 12–16.
Restaurangen har öppet till kl 19 på fredag och lördag.


Pris

Vuxna: 120 kr.
Entré och Smakbricka (traditionell med tre små snapsar och punsch, Absolut, Hantverkscider eller personalens val): 270 kr.
– Endast Smakbricka: 160 kr.
Pensionärer & studenter: 80 kr.
15—18 år: 50 kr.
T o m 14 år: Fri entré.