Ett nytt ljus. Stefan Johansson
Thielska Galleriet
2024-03-23 — 2024-09-01Stefan Johanssons (1876–1955) konstnärskap utmärks av finstämda porträtt, djärva ljusstudier och intima interiörer. År 1910 började han måla med sin speciella akvarellteknik där linnedukar preparerades med lager efter lager av färger som successivt tvättades bort. Han experimenterade med teknik, ljus och färg på ett sätt som saknar motstycke i svensk konsthistoria.
Värmlänningen Stefan Johansson är främst ihågkommen för omsorgsfulla porträtt av sin mor Maria, några av dessa donerade han till Thielska Galleriet. När modern dog uppstod ett tomrum som konstnären fyllde med ett nytt ljus. Arbetet med att måla cirkelformade ljuskäglor, svepande skuggfläckar och lyktor i dimma tar vid, vilket kom att sysselsätta honom dag och natt under resten av hans liv. Johansson utforskade rörelsen hos ljusskenens färgpartiklar på plats, sedan återvände han till ateljén och målade ur minnet.
Våren och sommaren 2024 anordnar Thielska Galleriet en utställning som kastar ett nytt ljus över Stefan Johansson. Syftet är att belysa konstnärens karaktäristiska utforskande av ljus och färg. Det är dessutom trettio år sedan han sist ägnades en stor separatutställning i Stockholm.
Stefan Johansson stod nära kretsen kring Konstnärsförbundet och har en stark anknytning till Thielska Galleriets samlingar. Han korresponderade tidvis med mecenaten Ernest Thiel. Johansson blev visserligen en hyllad konstnär mot slutet av sitt liv, men född i Vists socken, Östergötland och uppvuxen i mindre städer runtom i Värmland, befann han sig från början till slut i utkanten av det svenska konstlivet.
Bild: Stefan Johansson, Lyktan vid älven, vårkväll, 1943, Åmells Konsthandel