close

Nikolai Astrup – Visioner av norsk natur

attractionImg

Prins Eugens Waldemarsudde

2022-02-19 — 2022-05-29

Den innovativa norska konstnären Nikolai Astrup (1880 – 1928) är mycket känd och älskad i sitt hemland, men hittills mindre uppmärksammad utanför Norge. Detta blir den första större monografiska utställningen med konstnären i Sverige.

På Waldemarsudde har du chansen från den 19 februari till 29 maj att upptäcka Astrups färgstarka och stämningsfulla landskapsmåleri från Jølster i Norge, där han växte upp, men också att ta del av hans uttrycksfulla grafiska verk. Liksom den samtida konstnärskollegan Edvard Munch kom Nikolai Astrup att både utveckla och förnya träsnittets uttrycksmöjligheter.

Utställningen innefattar ett hundratal verk, främst oljemåleri och träsnitt, och kompletteras av en rikt illustrerad katalog med artiklar av ett antal framstående experter från Norge, USA och Sverige samt av en inledande essä av författaren Karl Ove Knausgård. Utställningen kompletteras även av intresseväckande föredrag, visningar och konserter samt av en mindre presentation i Bernadotterummet av målningar av prins Eugens med norska motiv och av verk av norska konstnärer ur museets egna samlingar.

Läs mer om utställningen här.


Tid

Öppettider
Mån: stängt
Tis-sön: 11-17
Tor: 11-20


Pris

Entrépriser
Vuxen: 150 kr
Pensionär/Student: 140 kr
Grupp över 10 personer 140 kr/person
Fri entré för ungdom t.o.m. 18 år