close

Salong. Anders Frostenson – den mångsidige psalmdiktaren

attractionImg

Thielska Galleriet

2020-01-23 — 2020-01-23

Hur ska en psalm se ut? Ungefär som att fråga hur en blomma ska se ut, enligt psalmdiktaren Anders Frostenson (1906–2006)

Välkommen till en Salong som lyfter fram det mångsidiga i Anders Frostensons författarskap. Vid sidan av älskade psalmer som Guds kärlek är som stranden och som gräset (1968), Jesus från Nasaret går här fram (1935) och Lågorna är många (1972) var han också poet och gav ut åtta diktsamlingar, gjorde filmer på eget filmbolag, skrev barnböcker och tolkade lyriker som Claudel, Rilke och Johannes av Korset.

Initiativet till denna Salong kommer från konstnären Karin Frostenson (f.1946), aktuell i utställningen Nutid, dåtid, drömtid på Thielska Galleriet. Hon var en del av 68-rörelsen och medarbetare i den vänsterradikala tidningen PUSS tillsammans med bland andra Carl Johan De Geer, Lena Svedberg och Lars Hillersberg (hennes dåvarande man). Karin Frostenson kommer från en brokig släkt med många prominenta personer. I utställningen på Thielska visas ett helt rum med hennes familjeporträtt, däribland det hon gjorde av sin far på uppdrag av Statens Porträttsamling och Nationalmuseum.

Program

Sophie Allgårdh, producent och moderator, introducerar kvällen
Karin Frostenson berättar om sitt porträtt av Anders Frostenson. Diktläsning: ”En kyrkogård i ljus”
Unika bilder från familjealbumet. Diktläsning: ”Gud är tyst”
Göran Sahlberg, författare och religionspsykolog, ”Psalm och dikt. Det mångsidiga hos Anders Frostenson”
Irma Schultz, sångerska och stipendiat AF Stiftelsen Psalm & Sång framför två egna sånger
Dan Arvefjord, musiker och tonsättare, uruppförande av två dikter av Anders Frostenson

Release av publikationer med delvis icke publicerade texter av Anders Frostenson

Om Anders Frostenson

Han är vår tids största psalmförfattare och har skrivit, översatt eller bearbetat en fjärdedel av psalmerna i Den Svenska Psalmboken (1986 års psalmbok). Boken fick stor uppmärksamhet för sitt moderna språk och demokratiska tilltal. Anders Frostenson var präst i Svenska kyrkan men sökte samarbete över gränser. ”Den Frostensonska psalmboken” kom därför även att inkludera flera sånger från de svenska frikyrkorna.

År 1977 grundade Anders Frostenson AF-stiftelsen Psalm och Sång för att stimulera ny psalmdiktning. Stiftelsen driver en 2-årig psalmskola och delar ut stipendier till lovande författare. År 2010 invigdes Anders Frostensons Psalmcentrum – ett samarbete mellan AF-stiftelsen Psalm och Sång och Ersta Sköndal Bräcke högskola.

Salongen ingår i entréavgiften

Föranmälan till
info@thielskagalleriet.se

Café Monika Ahlberg håller öppet. Kom gärna i god tid före eventet för något att äta och dricka. Boka gärna bord: cafemonikaahlberg@gmail.com

Tack till AF-stiftelsen Psalm och Sång


Tid

19:00-21:00


Pris

Vuxna: 130 kr
Studerande/Pensionär: 100 kr
Barn och ungdomar t.o.m 18 år: fri entré