close
Det gröna Djurgården lockar fler besökare

Det gröna Djurgården lockar fler besökare

29/05/2020

Under våren har mätningar av gästflödet på Djurgården genomförts. Upplägget till undersökningen togs fram innan någon visste hur annorlunda denna vår skulle bli med isolering, hemarbete, och social distansering. Mätningarna genomförs nu kontinuerligt och vid en analys av resultatet för vecka 10 – 19 visar det sig att intresset för Djurgårdens grönområden har ökat markant.

I höstas påbörjades besöksmätningar på Djurgården för att se hur gästerna rör sig. Bakom mätningarna står Kungliga Djurgårdens förvaltning och Kungliga Djurgårdens och syftet är att inhämta så mycket information som möjligt för att ha ett bra underlag för att långsiktigt arbeta med förbättrad logistik.

– Vi behöver fakta för att ta hand om och utveckla platsen på ett klokt sätt, berättar Camilla Zedendahl, vd för Kungliga Djurgårdens Intressenter. Inte visste vi då att ett virus skulle förändra hela läget och besöksflödena denna vår.

Mätningen genomförs av Bumbee Labs som mäter besöksflöden genom att fånga upp anonymiserade Wi-Fi-signaler i smarta mobiltelefoner.

– Djurgårdens totala besöksantal har tydligt påverkats av Covid-19 pandemin. Besökarantalet har sjunkit med ca 50% sedan vecka 10, dvs. innan pandemin resulterat i några restriktioner, samtidigt har antalet promenader i våra grönområden vid Djurgårdsbrunnsviken ökat markant. Under vecka 17 ökade antalet promenader med hela 90%, Karl Samuelsson, vd på Bumbeelabs.

– Djurgården är öppen dygnet runt, året om, även en vår som denna. Siffrorna visar att det uppskattas, vilket gläder oss mycket. Djurgården är en viktig oas för stockholmaren, säger Magnus Andersson, slottsfogde och chef för Kungliga Djurgårdens förvaltning.

– Mätningarna visar att det har varit naturligt att söka sig till Djurgårdens grönområden i dessa tider. När nu flera museer är på väg att öppna upp blir det intressant att se vilka rörelsemönster det ger. Tillsammans tipsar vi om alla de trygga och natursköna smultronställen på denna stora, gröna och sköna ö. Vi har även introducerat ett nytt restaurangsamarbete där ett besök hos en av oss ger rabatt hos grannen, alltså nästa restaurang du kommer till. Vi hoppas att många tar chansen att upptäcka mer och nya delar av det gröna Djurgården, mat- och dryckesutbudet såväl som kulturutbudet denna sommar, avslutar Camilla Zedendahl, Kungliga Djurgårdens Intressenter.

_____

Bakom mätningarna står Kungliga Djurgårdens förvaltning och Kungliga Djurgårdens Intressenter. De genomförs med stöd från Länsstyrelsen via Nationalstadsparkens utvecklingsbidrag.
Kungliga Djurgårdens Intressenter AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar 55 intressenter på Djurgården. Läs mer