close
Dia de Muertos – mexikansk tradition på Djurgården

Dia de Muertos – mexikansk tradition på Djurgården

28/10/2019

Dia de los Muertos är en mycket gammal religiös mexikansk högtid som infaller den 2 november och som firas liknande den svenska Alla helgons dag. Dia de los Muertos härstammar från dels de förspanska indianska kulturerna i Mesoamerika och från katolicismen. Det är en stor och populär tradition som man håller hårt på i landet och den firas främst i de södra delarna av Mexiko.

Tron på att de döda återvänder och besöker sina anförvanter på kyrkogårdarna och runt hemmen under natten till den 3 november är mycket stark. De kommer även tillbaka för att ta del av den mat och dryck som de saknar och behöver från jordelivet.

Förberedelserna inför Dia de los Muertos är många och väldigt noggranna. Man skapar bland annat ett altare i hemmet med olika nivåer beroende på hur mycket plats man har. Där ställs sedan foton fram på de bortgångna tillsammans med mat, dryck eller saker som dessa personer tyckte om eller som representerade dem på något sätt. Altaret dekoreras med ljus och gula och orange tagetes som symboliserar denna högtid speciellt.

På kyrkogårdarna dekoreras gravarna till de bortgångna på liknande sätt med dessa blommor, ljus, mat, dryck och föremål som personerna saknar. Sedan sitter man vid gravarna och altaren på kyrkogårdarna under den natten och berättar historier om de bortgångna och hur deras liv såg ut, för sin familj och släkt. Man äter och dricker det som tagits med och minns dessa personer med glädje istället för sorg, vilket är en viktig del i denna tradition. Döden ses inte som något hemskt och sorgligt utan som en naturlig del av livet, likaså återvändandet under denna natt. Det kan exempelvis stå ett Mariachi-band och spela mitt på kyrkogården som en del av nattens firande och en hyllning till de döda.

Av det ätbara som ställs på altaren är bland annat Pan de Muerto som är ett sött bröd med benknotor av deg dekorerat ovanpå. Det bakas och säljs under och inför denna högtid och äts vanligtvis vid gravarna och i samband med firandet. Även sockerskallar kan köpas och ställas dit som en del av traditionen.

Om du inte kan ta dig till Mexiko för att ta del av denna högtid, så firar Etnografiska museet Dia de los Muertos traditionsenligt med musik- och dansföreställningar, visningar och hantverksmarknad. Du kan även köpa Pan de Muerto och i restaurangen har de mexikanskt tema. De har också kreativ verkstad för alla små.

Läs mer om Etnografiska museets evenemang här!
Kungliga Djurgårdens Intressenter, KDI AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar 55 intressenter på Djurgården. Läs mer