close
Djurgården i vinterskrud

Djurgården i vinterskrud

26/01/2021

Ett Djurgården i vinterskrud är verkligen oemotståndligt. En strålande solig morgon, med nyfallen snö gav vi oss ut på ett Djurgården vackrare än någonsin. Vi delar med oss av våra upplevelser och bjuder på några tips inför ditt besök på Djurgården, vare sig det är en promenad, joggingrunda eller kafébesök!

Det verkligen kryper i kroppen och man vill bara andas in den friska luften, spänningen och förväntan stiger när spårvagn nummer 7 släpper av dig nära Prins Eugens Waldemarsudde, vår utgångspunkt för dagen.

 

Karta över Djurgården

För att du lätt ska kunna navigera dig och få en överblicksbild av den stora, gröna och sköna ön har du här en färgglad karta till hjälp! Du hittar kartan där du kliver av spårvagnen. Vad praktiskt!

Statyn Paret på Waldemarsudde

Vi följer vattnet och går emot Prins Eugens Waldemarsudde. Några meter längre fram hittar vi en snöbeklädd staty föreställandes ett par. ”Paret” (av Liss Eriksson) famnar om varandra och det känns väldigt träffande, en kylslagen men ändå strålande vinterdag som denna.

Solig vinterdag på Waldemarsudde

 

 

 

 

 

Solen tittar blygsamt fram och är redo att spricka upp i ett stort leende, samtidigt som vi fortsätter vår promenad emot Biskopsudden och Manillaskolan.

Strandpromenad Biskopsudden

 

 

 

 

 

Snart närmar sig Blockhusudden och Thielska Galleriet, där monumentet för tsunamikatastrofen i december 2004, Gravitational ripples möter en med full kraft.

Snöbeklätt minnesmonument för tsunamioffer.

 

 

 

 

 

Det vilar en särskild tyngd över detta minnesmärke och det känns långt in i själen. Tsunamin som tog alldeles för många liv lever upp i minnet och en tyst runda kring svallvågorna får en att tänka till, och minnas de som inte längre är med oss.

Fastfrusen bänk, ett tydligt bevis på att Djurgården klätt om till vinterskrud.

 

 

 

 

 

Efter att ha stannat till vid en fastfrusen bänk fortsätter promenaden mot en av Djurgårdens yttersta punkter, här plaskar svanarna bekymmerfritt och rofyllt, ett gott omen.

Svanar som plaskar omkring.

 

 

 

 

 

 

Yxmannen på Djurgårdens yttersta punkt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Promenaden följer längs vattnet och Rådmansbacken, där vi hittar ”monument över Yxmannen” av Eric Grate. Yxmannen står stadigt med en otrolig utsikt framför sig. En av Djurgårdens utposter är väl bevakad, vilket känns betryggande.

Djurgårdskanalen

 

 

 

 

 

 

Här mynnar Djurgårdskanalen ut i Isbladsviken och promenaden fortsätter längs vattnet, mot Isbladskärret, det fågelrika våtmarksområdet känt för sin mångfald av djur- och växtarter.

Isbladskärret, ett område med rikt djur- och växtliv

 

 

 

 

 

Det stilla lugn och den bedårande utsikt du hittar här är bara två av många anledningar till att besöka denna plats, utöver detta finns stora chanser att få syn på sällsynta fågelarter!

Paddla kajak på Djurgården

 

 

 

 

 

 

En ensam kajakpaddlare i det fina, soliga vädret passade på att ge sig ut på en färd i Djurgårdskanalen.

Djurgårdskanalen, en plats för avkoppling, promenadvänligt och vackert.

 

 

 

 

 

 

 

 

Även många fotgängare och joggare tar vara på en strålande vinterdag lik denna, och väljer Djurgården som utgångspunkt för sin promenad eller joggingrunda. Det är lätt att förstå varför, för vem kan egentligen motstå ett Djurgården i vinterskrud?

Text och bild: Minos Papadogiannakis
Kungliga Djurgårdens Intressenter AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar 55 intressenter på Djurgården. Läs mer