close
Djurgårdstips inför höstlovet 2021

Djurgårdstips inför höstlovet 2021

28/09/2021

Vi på Kungliga Djurgården älskar hösten nästan lika mycket som sommaren. Löven ändrar färg och snart blir Djurgården en fantastisk färggrann ö med massor av aktiviteter både för stora som små. Du kanske vill gå på kistjakt? Varför inte ett lösa ett spännande mysterium på Skansen? Lära dig hur De dödas dag firas i Mexiko? eller varför inte skapa en stop-motion film?

Vi erbjuder ett brett utbud, så grabba tag i pennan och anteckningsblocket för här kommer några av våra bästa Djurgårdstips inför höstlovet 2021!

Spöken, gastar och demoner!

Under hösten finns det fullt med otäcka varelser som gömmer sig i mörkret.  För fjärde året i rad öppnar Gröna Lund upp och bjuder på gastkramande monster, fem skräckhus och en skräckparad som även gör den modigaste knäsvag. För den som inte är jätteförtjust i skräck går det alltid bra att stanna i det lilla området. Fyllda med pumpor och snälla häxor är det ett perfekt ställe där både stora och små kan njuta, det är inget mindre än ett höstparadis.

Ett stenkast bort från Gröna Lund ligger The Viking Museum. Här kan du uppleva ett spännande höstlov med tematiserade visningar, spöken och ficklampsjakt. Vågar du följa med personalen efter stängning och ta reda på vad som försiggår på museet när lamporna släckts?

Eller vill du kanske sätta dig i skolbänken igen och lära dig om ”De dödas dag”? I mer än 30 år har den mexikanska högtiden Dia de Muertos uppmärksammas på Etnografiska museet och den 6-7 November händer det igen! Museet firar högtiden med hantverksmarknad och dans- och musikföreställningar med folkdansgruppen Mexico Lindo och mariachiorkestern Fiesta Mexico.  Det är en fantastisk chans att lära sig om andra kulturer. Under lovet har deras kreativa verkstad öppen för eget skapande och de håller visningar dagligen.

För familjen som hellre sitter framför brasan, myser och grillar korv har vi den perfekta höstlovsaktiviteten!

Skansen har höstlov för hela familjen. De erbjuder allt från korvgrillning på Bollnästorget till häxkvastflygning. Kanske vill gammelmormor hjälpa till på tipsrundan? Eller vill mamma och pappa vara med och leka lekar från förr? Du kan alltid utmana familjen på kägelspel på Kägelbanan vid Gubbhyllan. Skansen har ett stort utbud för de som inte kan bestämma sig.

Varför inte ta en tur på Nordiska museet under höstlovet? Här erbjuds det familjevisningar med fokus på mathistoria, lekstuga åt de mindre i 1890-tals miljö och en audioguide där en mallig Gustav Vasa tar dig genom museet många föremål och utställningar.  Ta även med familjen på en tidsresa genom barnens historia i Tidsvalvet eller hjälp varandra att lösa uppdrag och mysterium i museets många utställningar!

Ta inspiration från hösten och var kreativ under höstlovet!

Prins Eugens Waldemarsudde har ordnat den perfekta höstlovsaktiviteten för dig som är intresserad av film, pyssel, Arktis och Antarktis. Med inspiration från utställningen Expedition konst får du chans att skapa stop-motion filmer, perfekt för dig som är  9 år och uppåt. Programmet inleds med en höstlovsvisning av utställningen där nio konstnärer visar upp sin konst och berättar om deras intryck från polarexpeditioner till Arktis och Antarktis. Sen är det bara att sätta igång, ni har en hel eftermiddag på er att skapa!

På andra sidan vattnet erbjuder Sjöhistoriska museet en spännande resa österut med museets maskotar Draken, Galten och Delfinen.  Här finns det massor av spännande aktiviteter för både stora som små.  Bland annat kan du följa med på familjevisningar, skapa kreativt i Skaparverkstaden och gå på kistjakt på museet.

Byt ut höstlovet mot läslov och forskarlov!

Junibacken erbjuder ett läslov fullt med skoj för både barn och vuxna, här finns det allt från teater, mardrömsrum och glass. Nästan alla dagar spelas föreställningen  Skinn Skerping – hemskaste av alla spöken i Småland, baserad på Astrid Lindgrens novell och är perfekt för barn från 5 år och uppåt. I mardrömsrummet kan barnen lämna ifrån och dela med sig av sina mardrömmar. Genom att skriva ner eller rita mardrömmen kan barnen lämna ifrån sig det hemska i en speciell mardrömslåda. Låter det lite för otäckt? I så fall bjuder Junibacken på glass till alla barn som kommer utklädda mellan 30 oktober och 7 november. Sen är det ju såklart inget läslov utan böcker, Junibackens bokhandel har valt ut de bästa spökberättelser för båda barn och vuxna.

Tar du cykeln 10 minuter från Junibacken och följer Rosendalsvägen kommer du tillslut till Tekniska museet, och här ligger fokuset på ett ordentligt forskarlov. Upptäck explosiva rymdshower, utforska utställningen Hyper Human eller gå på visning i Moving to Mars. Det finns massor av olika alternativ och i samarbete med Sveriges Unga Akademi kommer Tekniska ha många olika forskare på plats som tar med alla besökare på hisnande tankeresor och visar hur forskningen inom olika områden fungerar med enkla demonstrationer. Perfekt för den som är nyfiken!

Om inget av det ovanstående lockar, varför inte ta en lugn promenad runt Djurgården? Titta på löven som har ändrat färg och gå in på ett av de många kaféerna, under ÄTA hittar du flera alternativ.

Det finns ett otroligt brett utbud av aktiviteter här på Djurgården och vi har bara nämnt ett fåtal. Öppna upp vår kalender eller ta en titt längre ner för att ta del av allt annat roligt som händer här i höst!VAD HÄNDER?


Kungliga Djurgårdens Intressenter AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar 55 intressenter på Djurgården. Läs mer