close
Julmiddag på Djurgården

Julmiddag på Djurgården

12/11/2018

Klassiska björnköttbullar, Janssons Frestelse, saffranskokta päron, grönkålschips, julskinka, syrad mjölkglass och humlad grädde. Här på Djurgården kommer du finna det julbord som passar dig allra bäst. Klassiskt svenskt julbord, julbord med vilda smaker från Norrland eller julbord som erbjuder mycket vegetariska och veganska alternativ. Nedan har vi samlat våra tips bland Djurgårdens många julbord.

 • Julmiddag på Spritmuseum: visning med provning, middag baserat på traditionella råvaror i ny tappning.

Julen på Spritmuseum börjar med ett glas av deras egen glögg samt kryddkaka. Gå vidare in i museet där det bjuds på bland annat sill, nubbe, julskinka och julöl samt några åfanismer* om julen och dess traditioner. Visningen tar ca 45 minuter. Innan det blir dags att slå sig ner till bords får ni också se den nya utställningen En Kryddad jul med fokus på kryddning av svenska drycker, både historiskt och samtida och David Shrigley – Exhibition of Giant inflatable Swan-things.

*åfanism – å fan, saker du troligen inte hade en aning om.

Julmiddagen serveras sedan i museets restaurang som i slutet på november och under december kryddat sin avsmakningsmeny med julens godaste smaker. Årets sex serveringar inkluderar gravad strömming med syrad grädde och malt, anka stekt på benet med glödbakade rödbetor, himmelsraften från Oviken med kvitten och som avslutning clementincurd med risgrynsmaränger, syrad mjölkglass och humlad grädde. En vegetarisk meny finns även till hands.

När: Från 27 november.  

För mer information om julbord på Spritmuseum klicka här

 • Midvintergille på Vikingaliv

Kvällen startar med glögg vid museets sprakande eldar och vedkorgar och fortsätter sedan med en guidad visning om vikingatiden. Därefter följer en resa, Ragnfrids saga, där ni med ljus, ljud och stämningsfulla miljöer färdas genom vikingarnas plundringar i väst och trälhandeln i öst. Kvällen fortsätter på museéts restaurang Glöd. Här erbjuds en trerätters middag med traditionell julmat så som flera sorters sill, kallrökt lax, julskinka, köttbullar, prinskorv, revbensspjäll, Janssons frestelse, ostkaka och julgodis.

När: 3 december – 16 december

Boka här: Christer Andersson – 070 245 04 77, Diana Rönnögård – 0760 044 853 
eller maila – boka@vikingaliv.se

 • Ulla Winbladh välkomnar alla till en riktigt God jul på Djurgården

På Ulla Winbladh är julbordet upphöjt till konst. Målsättningen är alltid att bjuda på en upplevelse som är långt mycket större än de hemlagade delikatesserna på julbordet. Den stämningsfyllda inramningen är lika viktig som att det finns 23 sorters sill, nybakat vörtbröd, perfekt tempererat dopp i grytan, knäckig knäck och minst 12 olika nubbesorter. För att inte tala om de tusen juleljusen, luciatåget, den äkta granen, de stärkta linneservetterrna, apelsinerna med nejlikor och nissarna som nitiskt övervakar att allt är fräscht och välfyllt. Ulla Winbladh lämnar inget åt slumpen.

I år har Ulla Winbladhs julbord utökats ytterligare med ett veganskt julbord genom att erbjuda ännu fler rätter. (De tummar förstås inte en millimeter på deras traditioner, utan dukar fram alla rätter som du som äter kött är van att avnjuta på Ulla Winbladhs julbord).

Du som verkligen längtar efter julmat kan göra ett klipp första veckan då Ulla Winbladh inleder julbordstiden med premiärpriser. De erbjuder också lite lägre priser när du bokar julbord tidigt i veckan eller tidigare på dagen.

När: 22 november – 23 december

För mer information om julbord på Ulla Winbladh klicka här 

 • Julbord på Vasamuseets restaurang

Starta kvällen med en tur runt Vasaskeppet tillsammans med museets kunniga guider. Efter visningen serveras egenkryddad glögg i Vasamuseets Restaurang. Museets kockar har inför julen satt samman en måltid av fina handplockade råvaror, allt tillagat från grunden med ekologiskt fokus och med stor omsorg. För ett mer familjärt och stämningsfullt sätt serveras rätterna direkt vid bordet (bordsbuffé).

När: 26 november – 21 december

För mer information om julbord på Vasa museet klicka här

 • Julbord på Rosendals Wärdshus

Mitt i grönskan på Kungliga Djurgården erbjuder Rosendals Wärdshus er möjligheten att tillbringa en dag eller kväll med fokus på vällagad mat i en vacker historisk miljö. Julmaten på Rosendals Wärdshus är en blandning av klassisk svensk julmat och tillägg av viltkött, då vi befinner oss på H.K.H. Oscar II:s gamla jaktmarker.

När: 26 november – 21 december

Klicka här för mer information om julbord på Rosendals Wärdshus 

 • Julbord på Oaxen slip

Alla har vi våra egna favoriter på julbordet, det finns något för alla och det är det som är själva essensen av julbord. Att få återse favoriter – som rökt sill, örtgravad strömming, dragon & senapsgravad lax, kalvaladåb, leverkorv, kallrökt vildsvinskorv, ingefärskryddad fläsksida, saffranskokta päron och mandelmusslor med sylt och grädde…

Precis som tidigare år ute på ön Oaxen tillagas julbordet av nordiska råvaror från små producenter och allt görs från grunden, för hand av de mest utmärkta råvarorna. Det klassiska julbordet på Oaxen dukas upp i deras nordiska bistro.

När: 27 november – 22 december

För mer information om Oaxens julbord klicka här

 • Julbord med vilda smaker från Norrland

På Tyrols Julbord får du en unik och sensationell matupplevelse. De erbjuder ett av Sveriges största julbord där delikatesser från den norrländska vildmarken samsas med traditionell julmat, en tradition som inte har förändrats sedan starten 1983.

De klassiska björnköttbullarna, älgsteken, den kåtarökta fjällrödingen, den souvasbakade laxen och åkerbärsglassen kommer självklart finnas kvar, men som vanligt blir det även en hel del spännande nyheter.

När: 29 november – 24 december

För mer information om Tyrols julbord klicka här 

 • Avnjut ett klassiskt julbord på Scandic Hasselbacken

På Scandic Hasselbacken har de i många år serverat julbord under december månad och i år dukas succén upp igen för en härlig julstämning med god mat och dryck.

När: 30 november – 24 december

För mer information om julbord på Scandic Hasselbacken klicka här

 • Klassiskt julbord på Villa Källhagen

När mörkret lägger sig och julen står för dörren erbjuder Villa Källhagen ett stort, vällagat och traditionellt julbord där alla dina önskningar slår in – god mat, skummande dryck, glittrande juldekorationer och sprakande marschaller.

Food & Beverage Manager Pontus Wellén och hans brigad har lagt in sill, trillat köttbullar och smakat av senapen. Dessertbordet dukas upp av Villa Källhagens konditor Magnus Hård med marsipangrisar, tryffel, knäck och saffransgodis. Hovmästare och serveringspersonal står redo att ta emot er och ser till att snapsen är väl kyld.

När: 29 november- 24 december

För mer information om Villa Källhagens julbord klicka här

 • Godaste Julen på Villa Godthem

På restaurang Villa Godthem hedrar de den svenska matkulturen, arvet och jultraditionen. Under lång tid har de samlat recept och kunskap som förts över från generation till generation. Den kunskapen och den traditionen försöker de tillvarata och använda sig av när de lagar julmaten.

Förberedelserna är i full gång där menyupplagningar avlöser varandra, smaktester skall utmynna till den bästa råvaran, passande öl, vin och snaps skall tas fram, dukningen skall justeras, belysningen skall anpassas, jultomten skall utses…

I köket görs inlagd sill och strömming, laxen ska rökas, pastejer ska bakas. På Villa Godthem vill de gärna att du testar den gravade laxen, för förutom de klassiska recepten skapar de årligen en ny smaksättning. I år har valet fallit på apelsin och peppar. Det vegetariska utbudet blir också allt större på Villa Godthems julbord. Förutom traditionella recept såsom finsk kålrotslåda, serverar de även moderna gröna alternativ så som råmarinerade sallader, kantarellomelett, röd linssallad, rostad sötpotatis med granatäpple, grönkål- och dillchips med mera.

Du bjuds på en gastronomisk resa i Tore Wretmans anda – omsorgsfullt hemlagat julmat med klassiska råvaror.

När: 23 november – 26 december

För mer information om julbord på Villa Godthem klicka här

 • Julfesten blir sagolik på Junibacken!

Inled kvällen med värmande glögg på Sagotorget medan Junibackens personal dukar upp ett klassiskt julbord och ett härligt gottebord, intill Nybrovikens glittrande vatten. I Junibackens julbordspaket ingår en tur med Sagotåget, ett klassiskt julbord, gottebord och kaffe. Om man vill kan man välja till ett dryckespaket. Då ingår välkomstglögg på Sagotorget samt 2 glas vin eller öl. Junibacken tar emot sällskap om minimum 50 vuxna.

Klicka här för mer information om Junibackens julbord

 • Jultallrik på Sjöcaféet!

I december månad kan du beställa in Sjöcaféets Jultallrik med klassisk svensk julmat. På tallriken finns bland annat köttbullar, sill, julkorv, julskinka och gravad lax med mera.

När: I december månad

För mer information om Sjöcaféet klicka här

 • Julbord på Matmekka 

Starta kvällen med välkomstglögg & pepparkaka på Etnografiska museets restaurang Matmekka. På Matmekka lagas maten från rena, färska, ekologiska råvaror och inga onödiga tillsatser. På Matmekkas julbord får du delvis sätta ihop ditt eget julbord från 4 olika sektioner. Det kalla bordet från havet, det gröna bordet från ängar & fält, det varma Thai-bordet och det söta bordet. Från det gröna och det varma bordet serveras totalt 8 rätter som du själv väljer ut.

När:Julbordet kan bokas för större grupper kvällstid (ej onsdagar) från kl 18.00.

För mer information om julbord på Matmekka och bokning klicka här

 • Julbord över öppen eld  

Djurgårdens Ekolyx anordnar i år två julbord i Stora Skuggans historiska miljöer, med sprakande eldar och ljuvlig doft av julmat.

Börja kvällen med att gå en historisk vintervandring med Jenny från Djurgårdens Ekolyx i ljuslyktornas och oljelampornas sken. Under vandringen berättar Jenny om platsens historia och Djurgårdens rika natur. Vandringen går över stock och sten och landar vid Stora Skuggans Dansbana, där en varm glögg över en brasa väntar vid sjön Spegeldammen.

Vid Dansbanan kommer Elle från Elles Utemat att bjuda på ett julbord över öppen eld bestående av svenska rätter som älgköttbullar på Muurikka, Janssons Frestelse i fältugn, hemmagjorda sillinläggningar, varmrökt fisk och mer. Förutom de klassiska svenska rätterna kommer sällskapet att få smaka på några ryska specialiteter. Till efterrätt serveras Ris à la Malta och choklad.

När: Fredag 30 november och lördag 1 december från kl.17.00

För mer information om Djurgårdens Ekolyx julbord vid Stora Skuggan klicka här

 

 

 

 

 
Kungliga Djurgårdens Intressenter, KDI AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar 55 intressenter på Djurgården. Läs mer