close

En härlig vandring i konstens värld på Djurgården

En härlig vandring i konstens värld på Djurgården

En härlig vandring i konstens värld på Djurgården

6 mars 2019

Följ med på en härlig vandring i konstens värld på Djurgården. Vi har besökt fem olika platser på en dag – där närheten mellan våra aktörer gör ditt besök hos oss både enkelt och lättillgängligt. Oavsett nivån på ditt konstintresse kommer utställningarna garanterat att väcka både din nyfikenhet och främja allmänbildning. Kom hit som du är, på Royal Djurgården finns det något för alla. 

Smidig kollektivtrafik   

På Royal Djurgården är det enkelt att ta sig runt mellan våra olika attraktioner. På sommarhalvåret är det många som väljer cykeln, men goda bussförbindelser finns att tillgå året runt.

Förgyll en ledig dag hos oss och vandra i konstens spår. Varför inte starta vid Museiparken på Norra Djurgården? Hit kommer du lättast genom en promenad eller cykeltur längs vattnet. Men även med busslinje 69.

Lerin på Sjöhistoriska

Vi börjar dagen på Sjöhistoriska museet som ligger på Norra Djurgården. Här kan du kika på utställningar samt ta del av museets fotoarkiv och samlingar med utgångspunkt i sjöförsvar och skeppsbyggeri. Även om Sjöhistoriska inte har en renodlad konstutställning pryds ett flertal av museets väggar av storslagna konstverk.

Sedan 2015 hänger en av den folkliga konstnären Lars Lerins verk på väggen.

Verket bär titeln ”Matroser”, och redan vid en första blick känner man igen Lerins populära, men än dock unika, konststil som tagit hela Sverige med storm.

 

 

Konsthall 16 – Först i Sverige

När vi lämnar Sjöhistoriska museet behöver vi bara gå några hundra meter till nästa stopp, nämligen till Riksidrottsmuseet.

Detta museum har i uppdrag att vara en mötesplats för svensk idrott och dess historia. I februari 2019 hade de även premiär för sin nya konsthall – som är den första i Sverige att visa idrottsrelaterad konst.

 

 

 

Det blomstrande folkhemmet

Efter vårt besök på Museiparken går vi mot busshållplatsen intill och tar buss nummer 69 mot södra Djurgårdens yttersta punkt Blockhusudden och Thielska galleriet. Thielska var från början ett privat boende för konstsamlaren Ernest Thiel, men idag är huset upprättat till ett öppet konstgalleri.

I februari öppnade de dörrarna för den nya utställningen ”Systrarna Jobs – keramik och textil” där mönsterglädje och blomsterkonst visas.

Vandra runt bland systrarna Lisbet & Gocken Jobs blomstrande värld inom textil och keramik. Kom och minns samt fascineras av de två konstnärssystrarna som fick det svenska folkhemmet att blomma.

Naturskön konst på Waldermarsudde

När vi är klara på Thielska galleriet ska vi börja bege oss mot Prins Eugens Waldermarsudde. Om du har med dig egen cykel kan du med fördel cykla längst vattnet. Annars fungerar det utmärkt att promenera.

Prins Eugens Waldemarsudde var från början hem åt prins Eugen (1865-1947). Idag är det ett av Sveriges mest populära konstmuseer.

Just nu visas utställningen Grez-sur-Loing – Konst och relationer på museet. där du kan kika på konst från den mytomspunna konstnärsskolan Grez-sur-Loing i Frankrike.

Se och fascineras över de grönskande naturmålningarna.  Missa dock inte konstverken som några av Sveriges främsta konstnärer står bakom!

Den årliga vårsalongen

Nu börjar vi närma oss den sista anhalten på vår konstvandring. Efter en kort promenad från Waldemarsudde hoppar vi på spårvagnen som ska ta oss till Liljevalchs. Vi ska nämligen avsluta vår konstvandring med ett besök på den årliga omtvistade och traditionella utställningen Vårsalongen som ställts ut sedan 1921.

Vårsalongen är en jurybedömd utställning som i år visar 254 stycken verk som blivit utvalda av en jury, där bland annat Lasse Åberg ingår.

På bilden visas ett storslaget verk skapat av det multikulturella skaparkollektivet Forma. Verket gör avtryck i debatten om flyktingar – där medierapportering främst har avhandlat siffror men inte enskilda människoliv.

Nu är våra fem stopp i dagens konstvandring slut. Men det finns så mycket mer att upptäcka bland våra aktörer! Vi har samlat ytterligare tips och information nedan. Använd kollektivtrafik, cykel eller våra promenadstigar för att utforma din egen konstrunda. Här finns goda förutsättningar att hitta det just du önskar göra hos oss.

Här finns det något för alla. Varmt välkommen!VAD HÄNDER?

David Shrigley gästar Spritmuseum

Spritmuseum

Pågående — 2019-03-31      

Ingenting är riktigt vad det verkar i Shrigleys universum.

Vårsalongen 2019

Liljevalchs

Pågående — 2019-03-24      

På Vårsalongen 2019 visas 254 verk av 136 konstnärer. Allt är till salu med priser satta av upphovspersonerna själva.

Framtidens Mat & Dryck

Spritmuseum

Pågående — 2019-10-31      

Framtiden är här En utställning om visioner, hälsotrender och klimatmat på Spritmuseum på Djurgården.

Systrarna Jobs – keramik och textil. Mönsterglädje och blomsterkonst

Thielska Galleriet

Pågående — 2019-06-02      

Utställningen berättar historien om de två framgångsrika konstnärerna och deras verk, samt om naturen, konsten och vardagslivet som förlaga och som inspirationskälla.

Grez-sur-Loing – Konst och relationer

Prins Eugens Waldemarsudde

Pågående — 2019-08-18      

Grez-sur-Loing är en mytomspunnen konstnärsby i svensk konsthistoria som i denna utställning för första gången presenteras som en internationell konstnärskoloni med i synnerhet skandinaviska och anglosaxiska konstnärer, författare och musiker. I Grez uppstod på det…

Björn Wessman – En målares väg

Prins Eugens Waldemarsudde

Pågående — 2019-05-26      

Natur och växtlighet kom tidigt att intressera Björn Wessman, vilket också präglat hans konstnärskap. Vyer från vandringar i världen, botaniska trädgårdar och urskogen kring ateljén i Stockholms skärgård är återkommande motiv i hans färgstarka måleri.…

Kurs i konsthistoria på Thielska. Konst och inredning vid sekelskiftet 1900

Thielska Galleriet

Pågående — 2019-04-04      

Thielska Galleriet erbjuder i vår en kurs i konsthistoria i samarbete med SvD Accent. Fokus ligger på den dynamiska tiden vid förra sekelskiftet med konstnärer som Edvard Munch, Carl Larsson, Eugène Jansson, Anders Zorn och…

Påsklov för barn. Skapa med Jobs Handtryck

Thielska Galleriet

2019-04-16      

Visning En inspirerande vandring på barns nivå genom utställningen ”Systrarna Jobs – keramik och textil. Mönsterglädje och blomsterkonst” (ca 30 min) Skapande verkstad med Jobs Handtryck Aurora, Rabarber… Vi lär oss namnen på blommorna och…

Påsklov för barn. Skapa med Jobs Handtryck

Thielska Galleriet

2019-04-17      

Visning En inspirerande vandring på barns nivå genom utställningen ”Systrarna Jobs – keramik och textil. Mönsterglädje och blomsterkonst” (ca 30 min) Skapande verkstad med Jobs Handtryck Aurora, Rabarber… Vi lär oss namnen på blommorna och…

TEMA SYSTRARNA JOBS. Gunnar Kaj om att iscensätta med levande och tryckta blommor

Thielska Galleriet

2019-05-09      

Välkommen till en kväll med blomsterkonstnären Gunnar Kaj som berättar om sin iscensättning av utställningen Systrarna Jobs – keramik och textil. Mönsterglädje och blomsterkonst (23 feb–2 juni 2019). På Thielska har Gunnar Kaj skapat miljöer där där…

Vernissage med invigning Gustav Vigeland. Skulpturens kraft och känsla.

Thielska Galleriet

2019-06-15      

Det mänskliga tillståndet, erotikens och melankolins krafter var bärande teman för den norske skulptören Gustav Vigeland (1869-1943), som förde en ständig kamp för att uppnå friheten att kunna skapa sitt eget liv.  Efter 1890-talets bohemliv i…


Kungliga Djurgårdens Intressenter, KDI AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar nära ett 50-tal intressenter på Djurgården. Läs mer