close
Fem bra tips på konst på Djurgården

Fem bra tips på konst på Djurgården

15/04/2018

Det finns ett fantastiskt utbud på Djurgårdens olika museum och konsthallar. Så varför inte gå på upptäcksfärd i konstens värld? De som brinner för samtidskonst borde ta sig till Liljevalchs utställningar – som är ett av landets främsta konsthallar. För de som är svaga för storslagna målningar från det förra sekelskiftet borde de ta sig till Thielska Galleriet eller Prins Eugens Waldemarsudde. På Djurgården finns det någonting för alla och här kommer fem bra tips på konst på Djurgården.

1. Liljevalchs – Ett smörgårdsbord av samtidskonst

Liljevalchs  har sedan det uppfördes 1916 varit ett centrum för samtidskonst –
och det än idag! Något att se fram emot nu under våren är Market Art Fair – som startade 2006 och nu liksom tidigare år visas konst från framstående nordiska gallerier och konstnärer. Till sommaren kommer den folkkära värmlänningen Lars Lerin att ställa ut sin konst och fyller hela konsthallen med sina verk – helt fantastiskt!  Ett tydligt vårtecken är den årliga vårsalongen– som äntligen är tillbaka här på Djurgården. Den första salongen öppnade 1921 och Vårsalongen är därmed landets äldsta obrutna utställningsformat. Under årets Vårsalong gick det att beskåda verk av hela 137 olika konstnärer med totalt 284 verk.

2. Thielska Galleriet – Den gömda skattkammaren

fem bra tips på konst på Djurgården

Thielska Galleriet uppfördes för bank- och finansmannen Ernest Thiels storslagna konstsamling och stod klar 1907 i en magisk Jugendbyggnad vid Blockhusudden. Med en fantastisk samling med allt från Eugen Jansson till August Strindberg bjuder Thielska Galleriet in dagens konstälskare till ett smörgårdsbord av exceptionell konst från förra sekelskiftet. Just nu erbjuds besökarna en utställning om Japonsim i värmländska konstnärskap, där flera välbekanta verk ur museets samlingar hamnar i ett helt nytt ljus där det visar sig att deras nationalromantiska estetik har rötter i den japanska konsten.

3. Waldemarsudde – Ett svenskt kulturarv

I Prins Eugens gamla bostad vid Waldemarsudde får besökarna ta del av hans omfattande konstsamling med ett flertal av Prinsens egna verk som går att beskåda året runt. I slottet finns även verk av bland annat Carl Larsson och den internationella stjärnan Anders Zorn. Samlingarna på om runt 7000 verk omfattar bildkonst, skulptur och konsthantverk. Just nu husar museet utställningen Sigrid Hjertén – En mästerlig kolorist, där en av Sveriges mest framstående modernisters verk fyller lokalernas väggar – missa inte detta!

4. Spritmuseet – Absolut konst

I lokaler från 1700-talet finner man Spritmuseum, som har en samling på över 850 verk i sin Absolut Art Collection. Under våren går det nu att se Bertil Valliens utställning Under ytan. Förbi museets bar och restaurang hittar man det mörka rummet med Valliens vassa glasskulpturer. Till sommaren kommer det ställas ut verk i djurtema från museets samlingar, varav 100 verk skildrar djur. Urvalet är färgstarkt och mångsidigt, med många olika tekniker och uttryck.

5. Nordiska Museet- På modet

fem bra tips på konst på Djurgården

Mode och Nordiska går hand i hand och utöver deras fascinerande modeutställning har de just nu en fotoutställning med ett flertal av Karin Bernhard verk. Karin Bernhard som är mest känd som pionjär inom svenskt matfotografi, började sin yrkesbana som porträtt- och modefotograf 1938. Hennes häpnadsväckande porträtt hänger på museets väggar –unna er en stund på Nordiska och studera porträtten.

 

Detta var mina fem bra tips på konst på Djurgården! Hoppas ni får lika mycket njutning av konstutbudet som jag har fått!

Är du nyfiken på när de olika utställningarna äger rum klicka här för att komma till evenemangskalendern.

/Nikolina Ullgren – nyexaminerad konstvetare
Kungliga Djurgårdens Intressenter AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar 55 intressenter på Djurgården. Läs mer