close
Fira påsken hos oss

Fira påsken hos oss

14/03/2024

Våren är här och Påsken väntar runt hörnet! En årlig tradition med god mat, gott sällskap och förhoppningsvis härligt vår-väder.  Kungliga Djurgården är en given plats för att fira påsk så väl som alla andra högtider. Här har vi samlat ihop allt från mat till aktiviteter som kommer lova ett fantastiskt firande och start på en av årets härligaste årstider.

Påskmat

Ett sätt att fira högtider är givetvis med mat! Fira med påskens alla smaker och njut av en påskig lunch eller middag. Här är restauranger på ön som serverar påskmat av olika slag:

Wärdshuset Ulla Winbladh

Anrika Ulla Winbladh har varit stängt sedan årsskiftet och nu öppnar de äntligen upp sina dörrar igen! Den 28 mars är restaurangen tillbaka till vanligt och startar med en påskmeny på toppen av det. Deras påskmeny pågår 28/3 till och med 1/4 och kommer bjud apå bland annat örtrostade grönsaker, bakad mandelgrädde, och mycket mer! Givetvis har de en magisk sill och lax buffé som man inte vill missa.

Spritmusuems restaurang

Som Sveriges smakfullaste museum, kan du självklart vänta dig en smakrik måltid med all världens dryck. Under vecka 13 och 14 så serveras en påsktallrik i Spritmuseums restaurang. En tallrik som får med alla klassiska favoriter. Precis som maten så är även dryck en viktig faktor och är kan du para ihop maten med god påsköl, snaps, must eller något helt annat och nytt.

Dessutom, om du visar att du ätit påsktallriken i deras restaurang så får du hela 50% rabatt på entré till museet!

Villa Godthem

Högtider är till för att få njuta av våra svenska klassiker så som skagen, lax, bär och annat som påsken till. Villa Godthem har tagit fram en trerätters meny med just våra svenska klassiker som kommer pågå mellan 29/3 till och med 1/4. Har får du den kompletta påskmåltiden och i en varm och vacker miljö som är den perfekta starten på våren.

Påskativiteter

Med högtider kommer även aktiviteter och traditioner. Påsken är fylld med roliga aktiviteter som att måla ägg, göra vackra buketter med påskliljor, äggjakter och klä ut sig till påskkärringar. Här är tips på hur du kan fira påsken här på Djurgården:

Skansen

Skansen är inte bara den främsta platsen för högtider här på Djurgården, det är bästa platsen i hela Stockholm. Jul, midsommar, nationaldagar, valborg och allt däremellan, och givetvis påsken! Vart kommer ens påsken från och hur har man firat förut? I Oktorpsgården, posthuset, skånegården och järnhandlarbostaden kan du uppleva hur familjer har firat påsk genom olika tider, från 1970 till 1930. I Back Mats stuga kan du lyssna på sägner om påskkäringar, trollpackor och andra magiska ting. För den pyssliga finns det möjlighet att leka runt med färg och tekniker i Bragehallen där man kan testa på  äggmålning enligt den ukrainska tradition. 

Paskafton i Skanegarden
Foto: Anna Hugosson, Skansen

Högtidsfirande på Skansen innebär också musik och det bjuds alltid på fantastiska toner av olika slag. Påskafton till och med annandag påsk bjuder på musik som man inte vill missa.

Påskafton 30 mars:
– Vårkonsert med folkmusiktrion Kviga i Seglora kyrka kl 14 (ca 35 min)
– Låtspel med Skansens spelmän i Älvrosgården kl 12.00-12.45, 13.15-14.30

Påskdagen 31 mars:
– Vårkonsert med folkmusiktrion Kviga i Seglora kyrka kl 14 (ca 35 min)
– Låtspel med Skansens spelmän i Älvrosgården kl 12.00-12.45, 13.15-14.30

Annandag påsk 1 april:
– Låtspel med Skansens spelmän i Älvrosgården kl 12.00-12.45, 13.15-14.30

Rosendals trädgård

Rosendals Trädgård firar in med en fantastisk trädgårdspåsk mellan 28/3-1/4. Plantboden är fylld med påskiga vårnyheter och du kan fynda allt från förtrållande påskliljor och påskpynt till fröpåsar och smått och gott att fylla påskägget med. även cafét serverar god lunch och fyller fikabordet med påskiga tillskott. Ett måste på trädgårdspåsken är givetvis att testa bagarnas egengjorda påsknougat!

Foto: Rosendals Trädgård

 

Spritmuseum

Med påsken kommer även en nubbe eller två! Men hur mycket kan du om vår dryckeskultur och brännvinshistoria? I utsällningen dryckeslandet Sverige kan du delta i museets påskquiz där du kan testa dina kunskaper och  glänsa lite extra över dina vänner eller bara lära dig något helt nytt. Om du dessutom ätit påsktallriken i museets restaurang så får du hela 50% rabatt på entrén.

Ta även med de små för att i utställningarna true crime och dryckeslandet Sverige har påskharen gömt påskägg och för de barn som är skickliga nog och kan hitta äggen kan möjligtvis en överraskning vänta.

Nordiska museet

Nordiska museet har ju en hel utställning om just traditioner. Där kan du grotta ner dig i varför vi firar påsken och hur det har utvecklats genom åren. Varför målar vi ägg? Vad är en påskkärring? Nordiska har dessutom förlängt sina öppettider till 18.00 så du har gått om tid att gå runt.

Påsklov

Har man turen att vara ett skolbarn så innebär ju även påsken att man får ledigt en hel vecka och kan njuta av påsklov! här på Kungliga Djurgården är det fullspäckat schema och man kan vänta sig äggjakter, påskpyssel och mycket mer. Läs om alla påsklovsaktiviteter här.

 
Kungliga Djurgårdens Intressenter AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar drygt 60 intressenter på Djurgården. Läs mer