close
Framtidens Fordon visas upp på Tekniska

Framtidens Fordon visas upp på Tekniska

12/06/2022

Mobilitetsvecka på Tekniska museet  

Efter den Trafiksmart testveckan den 2-7 juni där gångtrafikanter, cykel och kollekivtrafik prioriterades framför allmän biltrafik och parkeringsplatser  omvandlas till platser för konst, cykelskola, människor och möten. Det skulle ge oss alla en inblick i hur ett framtida Djurgården med mindre bilar men mer upplevelser skulle se ut.   

Nu tar Tekniska museet över. Efter denna vecka där tillgänglighet och hållbarhet var en av dom största motivationsfaktorerna, är det nu dags att börja blicka in i framtiden och ställa frågor som; vad är framtidens hållbara transportlösningar? Är det fortfarande aktuellt med att äga en bil i Stockholm innerstad? Vilket bränsle är bäst för miljön? Hur kan jag hjälpa till? 

Fram till den  12 juni står Tekniska museet värd för Toyota Smart Mobility Week där de hoppas kunna svara på dessa frågor. Smartare transporter är en av de viktigaste frågorna för att klara klimatkrisen. Därför sätter Tekniska museet nu fokus på hållbar innovation inom mobilitet. Under mobilitets veckan kommer det vara fullt fokus på att visa upp framtidens hållbara transporter där små smarta elbilar, bränslecellsdrivna fordon och en vätgasgenerator kommer spela en stor roll.  

Aktiviteter under mobilitetsveckan 

Utanför Tekniska museet visas i veckan både små smarta elbilar, bränslecellsdrivna fordon och en vätgasgenerator. Den som vill kan också följa med på en provtur med bussen vars enda avgaser är luft och vatten, eller se när Nils van der Poel och Peter Ojala provkör ett nytt mobilitetsfordon. 

Tillsammans med Toyota kan Tekniska museets besökare i veckan uppleva exempel på hållbar innovation inom mobilitet i anslutning till utställningen Zero City. Med en bränslecellsdriven buss, bilar och radiostyrda vrålåk som alla tankas med vätgas har alla chansen att uppleva och lära sig mer om tekniken. En av veckans höjdpunkter är helgens inspirationsföreläsningar. 

8 – 9 juni 

Provkör några av Toyotas banbrytande fordon som Toyota Mirai, Toyota iRoad och mobilitetsfordonet Genny. Under dagen kommer det även finnas demonstrationer av radiostyrda vätgasdrivna bränslecellsbilar. Även demonstrationsturer på Djurgården erbjuds med Toyotas smarta vätgasbuss. 

11-12 juni 

Toyotveckan avslutas med en familjehelg som under lördagen bjuder på inspirationsföreläsning med Nils van der Poel och Peter Ojala. Besökare kan även se när Peter och Nils provkör Toyota iRoad och Genny. Fordonen finns kvar på Tekniska under söndagen. 

 

Under denna trafiksmarta veckan på Tekniska får besökare både uppleva utvecklingen av bil samhället med start i Sveriges första bil från 1897 som renoverats till körbart skick, men får också se framtidens smarta fordon rulla på grusvägen utanför museets entré. 
Kungliga Djurgårdens Intressenter AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar 59 intressenter på Djurgården. Läs mer