close
Utställningsbesök i höst – några tips

Utställningsbesök i höst – några tips

15/09/2021

Löven ändrar färg, kvällarna blir mörkare och kylan kryper sig på, nu är hösten snart här. Vad passar då bättre än att besöka Djurgården och värma sig på någon av de många foto- och konstutställningarna som kommer visas i höst?

Djurgården erbjuder allt från fotoutställningar om kvinnor och demokrati till  det värmländska folket, naturen och samhällena. Är du mer intresserad av textila arbeten, bjuder Handarbetets Vänners Galleri och Thielska Galleriet på utställningar om bland annat vävning, tyger och mönsterskisser. Dessutom kommer Prins Eugens Waldemarsudde visa Prins Eugens kända målningar, såsom Molnet och Det gamla slottet, men även mindre kända verk ur museets rika samlingar som sällan visas publikt.

Det händer mycket på Djurgården under hösten, så här kommer några tips på utställningar att se och besöka!

Folkvalda att leda

Världskulturmuseerna tillsammans med The Hunger Project välkomnar dig till höstens fotoutställning på Etnografiska museet, Folkvalda att leda. Utställningens fokus är på kvinnor och demokrati och frågeställningar lyfts fram som exempelvis vad händer när kvinnor får inflytande i ett samhälle på samma villkor som män?

Här får ni möta Lokamma, Shahida, Jagadevi, Guthyamma, Khublata och Laxmi – sex indiska kvinnor som alla kämpat för sina platser i politiken. Sex kvinnor som är folkvalda att leda. Utställningen visas till och med 16 januari 2022.

Studio Supersju 

Den 8 oktober öppnar en ny utställning på Handarbetets Vänners Galleri. Utställningen Studio Supersju är vävgruppen som 2016 bestämde sig för att ge samtida vävning ett ansikte utåt. Gruppen består av Siri Pettersson, Arianna E.Funk, Vega Määttä Siltberg, Miriam Parkman, Mirjam Hemström och Ia Centerhall och utspridda över landet verkar de för vävning som nyskapande tradition. Utställningen visas till och med den 20 november i år.

Örjan Henriksson på Liljevalchs+

Fotografen Örjan Henriksson har under fyra år gjort djupdykningar i sin barndoms och sin släkts landskap Värmland. Liljevalchs visar ett utsnitt ur detta projekt som skildrar folket, naturen och samhällena.

Örjan Henriksson är en av Sveriges främsta fotografer, med ett lågmält och koncentrerat berättande i bildform. Han älskar det analoga svartvita fotografiet och har haft en rad uppmärksammade utställningar runt om i världen. 2015 tilldelades han det första Bindefeld-stipendiet till minne av Förintelsen.

Utställningen, med fem stora och 13 mindre fotografier, visas i Liljevalchs+ mellan den 24 september och 7 november.

Platsens själ på Prins Eugens Waldemarsudde

En utav höstens utställningar som visas på Waldemarsudde är Platsens själ med fokus på prins Eugen som landskapsmålare. Med sina suggestiva och stämningsfulla skildringar av den svenska naturen hörde Eugen till de ledande landskapsmålarna vid sekelskiftet 1900. I utställningen visas kända målningar, såsom Molnet och Det gamla slottet, men även mindre kända verk ur museets rika samlingar som sällan visas publikt.

Utställningen är upplagd som en resa, som för besökarna till dessa platser, genom prins Eugens måleri och visas mellan den 14 november 2021 till 1 maj 2022. Läs mer om Waldemarsuddes utställningar här. 

Carl Johan De Geer – den stora missuppfattningen 

I början på 60-talet började Carl Johan De Geer producera stormönstrade fantasifullt expressiva tryck i starka och kontrastrika färgkombin­ationer. Det var en revolt mot tidens brunmurrigt diskreta ideal och uppväxtens estetiska värderingar. Med form och färg ville han påverka hela samhället.

Sedan dess har Carl Johan De Geer (f. 1938) varit en framträdande gestalt i det svenska kulturlivet. Nyskapande, provocerande och lysande mångkunnig har han verkat som bildkonstnär, formgivare, filmare, fotograf, scenograf och författare. Han visste dock redan från början att han ville bli textilformgivare.

Utställningen presenterar hans textila arbeten. Tyger och mönsterskisser visas tillsammans med fotografier från samma tidsperiod. Här visas också filmer där Carl Johan De Geer berättar om sin inspiration och produktion. Utställningen visas på Thielska Galleriet från den 16 oktober till den 20 mars 2022.

 

Det finns ett otroligt brett utbud av utställningar här på Djurgården och vi har bara nämnt ett fåtal. Öppna upp vår kalender eller ta en titt längre ner för att ta del av allt annat roligt som händer här i höst!VAD HÄNDER?


Kungliga Djurgårdens Intressenter AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar 55 intressenter på Djurgården. Läs mer