close
Höstens konstrunda på Djurgården

Höstens konstrunda på Djurgården

15/10/2018

Löven ändrar färg, kvällarna blir mörkare och höstkylan kryper sig på. Vad passar då bättre än att besöka Djurgården och värma sig på någon av de många konstutställningar som erbjuds på Djurgården? Du kan enkelt njuta av konsten både en eller två dagar, så varför inte skapa en egen runda – höstens konstrunda på Djurgården?

Djurgården erbjuder på allt ifrån David Shrigleys uppblåsbara svanar på Spritmuseum till traditionell folkkonst på Nordiska Museet. För dem som är svaga för storslagna målningar från det förra sekelskiftet rekommenderar vi Thielska Galleriet och Prins Eugens Waldemarsudde.

Ta en promenad, eller varför inte en cykeltur. Det finns så mycket att upptäcka på vägen. Bland annat de många monument och minnesmärken som finns här. Senast invigdes Ripples – en minnesvård efter flodvågskatastrofen under sommaren 2018.

Vårt förslag på konstrunda börja längst ut på Djurgården med Thielska Galleriet för att sedan röra dig tillbaka mot Djurgårdsbron. Första stopp blir sedan  Waldemarsudde, därefter Liljevalchs, och sedan Spritmuseum som ligger endast en stenkast därifrån. Avslutar gör du på Nordiska museet.

(Skrolla ner om du direkt vill läsa mer om de olika utställningarna.)

Våra bästa tips inför höstens konstrunda på Djurgården

Thielska Galleriet – Den gömda skattkammaren

Thielska Galleriet uppfördes för bank- och finansmannen Ernest Thiels storslagna konstsamling och stod klar 1907 i en magisk Jugendbyggnad på Blockhusudden. Med sin unika samling med allt från Eugen Jansson till August Strindberg bjuder Thielska Galleriet in dagens konstälskare till ett smörgårdsbord av exceptionell konst från förra sekelskiftet.
Just nu visar de en utställning av Ivan Aguéli på temat Måleriet och mystiken. Utställningen lyfter fram hur Aguélis måleri, andlighet och aktivism stimulerade varandra.

Utställningen invigs med en vernissage lördag 6 oktober, du kan läsa mer om det här.

Waldemarsudde – Ett svenskt kulturarv

I Prins Eugens gamla bostad vid Waldemarsudde får besökarna ta del av hans omfattande konstsamling med ett flertal av prinsens egna verk som går att beskåda året runt. I slottet finns även verk av bland annat Carl Larsson och den internationella stjärnan Anders Zorn. Samlingarna på omkring 700 verk omfattar bildkonst, skulptur och konsthantverk. Från 6 oktober arrangerar museet utställningen Thinking like a mountain  av den uppmärksammade svenska fotografen Helene Schmitz. Helene Schmitz vill med sina fotografier utforska människans komplicerade förhållande till naturens krafter. Denna utställning fokuserar på utvinning av naturresurser i Sverige och på Island.

Liljevalchs – Samtidskonst och form i attraktiv miljö

Liljevalchs riktar sig både till den breda publiken och till besökare som är särskilt intresserade av vissa konstnärskap eller konst- och formriktningar.
Året om visas här minst fyra stora utställningar. Den 12 oktober inviger Liljevalchs en utställning om Sovjetisk affischkonst som djupdyker ner i sovjetiskt 20-tal med film- och propagandaaffischer från en unik japansk samling producerade under Lenins och Stalins brutala regimer. I samband med utställningen kommer Cinemateket att visa tio stumfilmer från 20-talet av de största sovjetiska regissörerna.

Spritmuseum – Exhibition of Giant Inflatable Swan-Things

Konstnären David Shrigley är känd inom flera delar av konstnärsvärlden för sin morbida humor, enkla tuschteckningar och storskaliga konstverk. Shrigley arbetar inom olika medier för att lyfta fram både triviala som ljusskygga sidor av mänskligt beteende. Shrigley tecknar regelbundet i The Independent samt The Guardian, han har gett ut flera olika böcker och han har ställt ut jättelika dockor på utställningarna Life Model Life Model II. Nu har han skapat en utställning exklusivt för Spritmuseum med överdimensionerade badleksaker formade som svanar som fylls med luft för att sedan tömmas igen, hela tiden med ett ständigt förnöjt och samtidigt nollställt leende. Besök även butiken för att köpa något av de många föremål Shrigley skapat!

Nordiska Museet – Upplev traditionell folkkonst

Nordiska Museet är Sveriges största kulturhistoriska museum. Här kan du uppleva olika delar av nordiskt kultur, allt från folkhemslägenheten till nordiskt ljus och samiskt hantverk. I museets samlingar finns över 1,5 miljoner föremål , många av dessa är fotografier eller andra konstverk. De föremål som visas offentligt är fördelade på 17 olika utställningar. En av dessa är inspirationsutställningen Folkkonst som låter besökaren vandra genom sex olika rum. I dessa rum illustreras svensk historia i färg, form, mönster och material.

Utställning Folkkonst

 

Som en bonus finns det fina restauranger och caféer vid alla dessa attraktioner.

Vi önskar dig en trevlig konstrunda på Djurgården i höst!VAD HÄNDER?


Kungliga Djurgårdens Intressenter, KDI AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar 55 intressenter på Djurgården. Läs mer