close

Höstens konstrunda på Djurgården

Höstens konstrunda på Djurgården

Höstens konstrunda på Djurgården

15 oktober 2018

Löven ändrar färg, kvällarna blir mörkare och höstkylan kryper sig på. Vad passar då bättre än att besöka Djurgården och värma sig på någon av de många konstutställningar som erbjuds på Djurgården? Du kan enkelt njuta av konsten både en eller två dagar, så varför inte skapa en egen runda – höstens konstrunda på Djurgården?

Djurgården erbjuder på allt ifrån David Shrigleys uppblåsbara svanar på Spritmuseum till traditionell folkkonst på Nordiska Museet. För dem som är svaga för storslagna målningar från det förra sekelskiftet rekommenderar vi Thielska Galleriet och Prins Eugens Waldemarsudde.

Ta en promenad, eller varför inte en cykeltur. Det finns så mycket att upptäcka på vägen. Bland annat de många monument och minnesmärken som finns här. Senast invigdes Ripples – en minnesvård efter flodvågskatastrofen under sommaren 2018.

Vårt förslag på konstrunda börja längst ut på Djurgården med Thielska Galleriet för att sedan röra dig tillbaka mot Djurgårdsbron. Första stopp blir sedan  Waldemarsudde, därefter Liljevalchs, och sedan Spritmuseum som ligger endast en stenkast därifrån. Avslutar gör du på Nordiska museet.

(Skrolla ner om du direkt vill läsa mer om de olika utställningarna.)

Våra bästa tips inför höstens konstrunda på Djurgården

Thielska Galleriet – Den gömda skattkammaren

Thielska Galleriet uppfördes för bank- och finansmannen Ernest Thiels storslagna konstsamling och stod klar 1907 i en magisk Jugendbyggnad på Blockhusudden. Med sin unika samling med allt från Eugen Jansson till August Strindberg bjuder Thielska Galleriet in dagens konstälskare till ett smörgårdsbord av exceptionell konst från förra sekelskiftet.
Just nu visar de en utställning av Ivan Aguéli på temat Måleriet och mystiken. Utställningen lyfter fram hur Aguélis måleri, andlighet och aktivism stimulerade varandra.

Utställningen invigs med en vernissage lördag 6 oktober, du kan läsa mer om det här.

Waldemarsudde – Ett svenskt kulturarv

I Prins Eugens gamla bostad vid Waldemarsudde får besökarna ta del av hans omfattande konstsamling med ett flertal av prinsens egna verk som går att beskåda året runt. I slottet finns även verk av bland annat Carl Larsson och den internationella stjärnan Anders Zorn. Samlingarna på omkring 700 verk omfattar bildkonst, skulptur och konsthantverk. Från 6 oktober arrangerar museet utställningen Thinking like a mountain  av den uppmärksammade svenska fotografen Helene Schmitz. Helene Schmitz vill med sina fotografier utforska människans komplicerade förhållande till naturens krafter. Denna utställning fokuserar på utvinning av naturresurser i Sverige och på Island.

Liljevalchs – Samtidskonst och form i attraktiv miljö

Liljevalchs riktar sig både till den breda publiken och till besökare som är särskilt intresserade av vissa konstnärskap eller konst- och formriktningar.
Året om visas här minst fyra stora utställningar. Den 12 oktober inviger Liljevalchs en utställning om Sovjetisk affischkonst som djupdyker ner i sovjetiskt 20-tal med film- och propagandaaffischer från en unik japansk samling producerade under Lenins och Stalins brutala regimer. I samband med utställningen kommer Cinemateket att visa tio stumfilmer från 20-talet av de största sovjetiska regissörerna.

Spritmuseum – Exhibition of Giant Inflatable Swan-Things

Konstnären David Shrigley är känd inom flera delar av konstnärsvärlden för sin morbida humor, enkla tuschteckningar och storskaliga konstverk. Shrigley arbetar inom olika medier för att lyfta fram både triviala som ljusskygga sidor av mänskligt beteende. Shrigley tecknar regelbundet i The Independent samt The Guardian, han har gett ut flera olika böcker och han har ställt ut jättelika dockor på utställningarna Life Model Life Model II. Nu har han skapat en utställning exklusivt för Spritmuseum med överdimensionerade badleksaker formade som svanar som fylls med luft för att sedan tömmas igen, hela tiden med ett ständigt förnöjt och samtidigt nollställt leende. Besök även butiken för att köpa något av de många föremål Shrigley skapat!

Nordiska Museet – Upplev traditionell folkkonst

Nordiska Museet är Sveriges största kulturhistoriska museum. Här kan du uppleva olika delar av nordiskt kultur, allt från folkhemslägenheten till nordiskt ljus och samiskt hantverk. I museets samlingar finns över 1,5 miljoner föremål , många av dessa är fotografier eller andra konstverk. De föremål som visas offentligt är fördelade på 17 olika utställningar. En av dessa är inspirationsutställningen Folkkonst som låter besökaren vandra genom sex olika rum. I dessa rum illustreras svensk historia i färg, form, mönster och material.

Utställning Folkkonst

 

Som en bonus finns det fina restauranger och caféer vid alla dessa attraktioner.

Vi önskar dig en trevlig konstrunda på Djurgården i höst!VAD HÄNDER?

David Shrigley gästar Spritmuseum

Spritmuseum

Pågående — 2019-03-31      

Ingenting är riktigt vad det verkar i Shrigleys universum.

Framtidens Mat & Dryck

Spritmuseum

Pågående — 2019-10-31      

Framtiden är här En utställning om visioner, hälsotrender och klimatmat på Spritmuseum på Djurgården.

Vårsalongen 2019

Liljevalchs

Pågående — 2019-03-24      

På Vårsalongen 2019 visas 254 verk av 136 konstnärer. Allt är till salu med priser satta av upphovspersonerna själva.

Grez-sur-Loing – Konst och relationer

Prins Eugens Waldemarsudde

Pågående — 2019-08-18      

Grez-sur-Loing är en mytomspunnen konstnärsby i svensk konsthistoria som i denna utställning för första gången presenteras som en internationell konstnärskoloni med i synnerhet skandinaviska och anglosaxiska konstnärer, författare och musiker. I Grez uppstod på det…

Systrarna Jobs – keramik och textil. Mönsterglädje och blomsterkonst

Thielska Galleriet

2019-02-23 — 2019-06-02      

Utställningen berättar historien om de två framgångsrika konstnärerna och deras verk, samt om naturen, konsten och vardagslivet som förlaga och som inspirationskälla.

Vernissage med invigning Systrarna Jobs – keramik och textil. Mönsterglädje och blomsterkonst

Thielska Galleriet

2019-02-23      

Varmt välkommen till vernissage med invigning Kl 14.00 Välkomstord av museichef Patrik Steorn Invigningstal av Ewa Kumlin, chef för Svenska institutet i Paris och kulturråd vid svenska ambassaden – och med rötterna i Dalarna. Musikern…

Japonism förr och nu – en kväll om förförelsen av det japanska. Film och föredrag om konst och indigo.

Thielska Galleriet

2019-03-07      

Denna afton tillägnas de influenser av japansk konst och konsthantverk, mode och estetik på vår västerländska kultur som 1872 fick namnet japonism. Våra tre stora – Anders Zorn, Carl Larsson och Bruno Liljefors – var…

Björn Wessman – En målares väg

Prins Eugens Waldemarsudde

2019-03-09 — 2019-05-26      

Natur och växtlighet kom tidigt att intressera Björn Wessman, vilket också präglat hans konstnärskap. Vyer från vandringar i världen, botaniska trädgårdar och urskogen kring ateljén i Stockholms skärgård är återkommande motiv i hans färgstarka måleri.…

Christina Mattsson föreläser om Lisbet Jobs och Gocken Jobs. Två systrar – två konstnärskap

Thielska Galleriet

2019-03-14      

Namnet Jobs förknippas kanske främst med de rikt blommande tygerna som sedan 1940-talet hör till klassikerna i svensk textilkonst. Mindre känt är att Lisbet Jobs och Gocken Jobs först utbildade sig till keramiker. Som två…

Visning och AW med David Shrigley

Spritmuseum

2019-03-14 — 2019-02-15      

Shrigley’s back! Brittiska konstnären David Shrigley kommer tillbaka till Stockholm en sista gång innan utställningen Exhibition of giant inflatable swan-things stänger på Spritmuseum.

Kurs i konsthistoria på Thielska. Konst och inredning vid sekelskiftet 1900

Thielska Galleriet

2019-03-21 — 2019-04-04      

Thielska Galleriet erbjuder i vår en kurs i konsthistoria i samarbete med SvD Accent. Fokus ligger på den dynamiska tiden vid förra sekelskiftet med konstnärer som Edvard Munch, Carl Larsson, Eugène Jansson, Anders Zorn och…

Påsklov för barn. Skapa med Jobs Handtryck

Thielska Galleriet

2019-04-16      

Visning En inspirerande vandring på barns nivå genom utställningen ”Systrarna Jobs – keramik och textil. Mönsterglädje och blomsterkonst” (ca 30 min) Skapande verkstad med Jobs Handtryck Aurora, Rabarber… Vi lär oss namnen på blommorna och…

TEMA SYSTRARNA JOBS. Gunnar Kaj om att iscensätta med levande och tryckta blommor

Thielska Galleriet

2019-05-09      

Välkommen till en kväll med blomsterkonstnären Gunnar Kaj som berättar om sin iscensättning av utställningen Systrarna Jobs – keramik och textil. Mönsterglädje och blomsterkonst (23 feb–2 juni 2019). På Thielska har Gunnar Kaj skapat miljöer där där…

Vernissage med invigning Gustav Vigeland. Skulpturens kraft och känsla.

Thielska Galleriet

2019-06-15      

Snart dags fö vernissage med invigning Gustav Vigeland. Skulpturens kraft och känsla. Mer information inom kort.


Kungliga Djurgårdens Intressenter, KDI AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar nära ett 50-tal intressenter på Djurgården. Läs mer