close
Konstsommar på Djurgården – våra tips

Konstsommar på Djurgården – våra tips

21/06/2021

– tips på konstupplevelser på Djurgården

Här på Djurgården finns alltid en konstskatt att ösa ur, och det gäller kanske lite extra just i sommar. Museer och konsthallar överraskar och imponerar med nya spännande inslag. Vad sägs om förfalskad konst på Polismuseum eller mode på Spritmuseum?

Här presenterar vi alla de museer och parker du kan besöka för att ta del av vår konstsommar här på Djurgården! Vi tipsar även om det konstsamarbete som ger dig rabatter hos några av våra aktörer.

Polismuseet

Kan du se skillnad på ett original eller förfalskad tavla? Hur ska man tänka när man köper tavlor för att inte råka ut för bedrägeri? Polismuseet presenterar nu utställningen “Konsten att förfalska”. En utställning där man får skåda förfalskade tavlor som beslagtagits av svensk polis. Du får ta del av hur arbetet bakom ser ut när polisen upptäcker falsk konst och bedrägerier. Utställningen presenterar förfalskade verk av bland annat Edward Munch, Picasso, Bengt Lindström och Amelin. 

Konsten att förfalska

Riksidrottsmuseet

Agardtson konstKopplingen mellan idrott och konst har Riksidrottmuseet lyft fram i sin nya utställning i konsthall 16 som via Tore A Jonassons Stiftelse äger rum på museet. Utställningen är framtagen av konstnären Jörgen Agardtson som blandar äldre typ av konst i skiktmåleri med samtida motiv. Utställningen har en spännande förankring till den segelkanot som Agardtson själv byggt för hand av återvunnen material, ett projekt som väcktes till liv av ett par badbyxor han fick i gåva av sin syster när hon besökt Kalifornien. Badshortsen gav nyfikenhet till efterforskning inom surfkulturen, vilket ledde till att Agardtson utforskade de segelbåtar som använts i stillahavskulturer sedan slutet av 1800-talet. Ta del av vacker konst med personlig och intressant koppling till segling. 

Riksidrottsmuseets Konsthall 16

Thielska Galleriet

I sommar visas centrala verk ur Signe och Ane Gyllenbergs konstsamling på Thielska Galleriet. Den inkluderar alltifrån historiemåleri, porträtt och folklivsskildringar. Några av dessa verk har aldrig tidigare lämnat Villa Gyllenberg i Helsingfors, men när hemmuseet nu har stängt för renovering kan en av Finlands främsta privata konstsamlingar presenteras utanför landets gränser. Du kan även ta del av visning i parken bland de dramatiska skulpturerna och Ferdinand Bobergs (1860-1946) arkitektur från förra sekelskiftet. Galleriet skapades för bank- och finansmannen Ernest Thiels storslagna konstsamling stod klart 1907. Den vackra vita byggnaden var Ernest Thiels hem fram till 1924 och är i stort sett bevarat i sitt ursprungliga skick. Här kan du även skåda konst av bland annat Bruno Liljefors, Edvard Munch, Eugène Jansson, Carl Larsson, August Strindberg och Anders Zorn. 

Skulptur och arkitektur – visning i parken på Thielska

Prins Eugens Waldemarsudde

I sommarens samlingsutställning på Waldemarsudde visas svensk konst från 1880 – 1930-talen. Det är stämningsfulla tolkningar av landskapet från förra sekelskiftet i skimrande grynings- och skymningsljus av bland andra Eugène Jansson och Karl Nordström. Även de banbrytande konstnärerna Ivan Aguéli och Ernst Josephson, vars konst inspirerade en kommande generation modernister. Fram till oktober 2021 visas också Future Nordic Fashion. Det är ett urval visionära kreationer, som har skapats av några av de främsta nyexaminerade modedesigners inom ramen för den nordiska designtävlingen Designers´ Nest. Teman och frågeställningar som lyfts fram i utställningen är identitet, hållbarhet och gränser mellan mode och konst.  Museet som var hem åt prins Eugen (1865-1947), är Idag ett av Sveriges mest besökta konstmuseer. Prinsen, som var son till kung Oscar II och drottning Sophia, var en av sin tids främsta landskapsmålare. Utanför museet finns den vackra trädgården med olika skulpturer och växter. Alla skulpturer är inköpta av prins Eugen själv, ofta för den utvalda platsen.  

Future Nordic Fashion På Waldemarsudde

Liljevalchs konsthallLiljevalchs vårsalong 2021

Konsthallen som vänder sig både till den riktigt breda publiken och dem som är särskilt intresserade av vissa konstnärskap eller konst- och formriktningar. Varje nytt konstår inleds med den välkända jurybedömda Vårsalongen. I år visar 158 konstnärer 323 verk i Liljevalchs 12 salar, med en mix av olika tekniker ålder och bakgrund finns här en utställning där man tydligt  kan se hur pandemin har satt sin prägel. 

Vårsalongen 2021

Spritmuseum

Fashion Cocktail är Spritmuseums nya utställning där kända Fotografer och modeller, samt modeskapare som Manolo Blahnik, Tom Ford, Helmut Lang, Jean-Paul Gaultier och Gianni Versace varit delaktiga. Utställningen rymmer kläder, accessoarer och fotografier från några av modevärldens främsta modeskapare och fotografer. Absolut Vodkas satsning på mode inleddes i februari 1988, då en bild på modellen Rachel Williams klädd i en silvrig miniklänning designad av David Cameron, med Absolut-logotypen tryckt över bröstet. Absolut Fashion är en fortsättning på det lyckade Absolut Art-projektet, men bygger på samarbeten med modeskapare istället för konstnärer.

Fashion Cocktail på Spritmuseum

Etnografiska utomhus

Kanske är du ute och promenerar längs Djurgårdsbrunnsviken och skådar alla skulpturer i skulpturparken. Då får du inte heller missa Etnografiskas utomhusutställning som illustrerar olika delar av det internationella kulturarvet. Vackra vyer och landskap, stad och människor från olika kulturer och tider som illustrerar olika delar av det internationella kulturarvet visas i storskaliga foton från världskulturmuseernas fotografiska samlingar.  

Utomhusutställning i Museiparken

Life Rings

Den 8 juni presenterade och invigde Prinsessan Estelles kulturstiftelse den åtta meter höga skulptur vid namn Life Rings i kulturparken, den är uppställd i Rosendalsområdet och ingår bland de permanenta verken i parken. I konstverket Life Rings har Elmgreen & Dragset utgått från ett enskilt, återanvändbart, lätt och ofta väderbitet objekt – ett räddningsredskap. Den går att skåda längs med Djurgårdsbrunnsviken och har ett budskap att ge en livboj på land och en symbol för Nordisk gemenskap och samarbete då konstnärerna är ifrån Danmark och Norge. 

Se filmen när Prins Daniel presenterar verket här.

Konstsamarbete

Waldermarsudde och Spritmuseum erbjuder just nu rabatt på entré. 

Tillsammans bjuder de in till en modeupplevelse på Djurgården. Prins Eugens Waldermarsudde visar just nu utställningen Future Nordic Fashion och Spritmuseums Fashion Cocktail, när du besöker en av dessa modeutställningar får du rabatt på entrépriset på den andra.
Besök Fashion Cocktail och betala 100 kr (org. 150 kr) i entré på Waldermarsudde, besök Waldemardsudde och betala 80 kr (org. 120 kr.) hos Spritmuseum.

Gäller under juni månad. Mot uppvisande av kvitto 
Kungliga Djurgårdens Intressenter AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar 55 intressenter på Djurgården. Läs mer