close
Goda tips från Djurgården – ät ute, inne eller hemma

Goda tips från Djurgården – ät ute, inne eller hemma

08/04/2020

Alla har vi våra favoritplatser på Djurgården och många har matminnen från restauranger som gör besöket till en fröjd. Just nu ser du till att besöket blir extra gott. Slå dig ner på en uteservering, köp med dig mat hem – beställ en matkasse, eller ge bort ett presentkort till någon du tycker om. Du får god mat och du stöttar restaurangerna i en tid de behöver det mest.

PLATS ATT HÅLLA AVSTÅND

I dessa tider ställer vi om. Vi lyssnar på Folkhälsomyndigheten och gör allt för att ditt besök ska bli så säkert som möjligt.  Djurgården är stort. Här finns plats för dig att hålla avstånd.

Slå dig ner i trädgården

Gillar du trädgård? Då har vi två förslag som du dessutom lätt kan promenera emellan.

Ett besök på Rosendals Trädgård är ett måste i vårens tid. Vad sägs om en trädgårdslunch eller fika i trädgårdskaféet, följt av ett besök i plantboden. Kanske får du med dig några tips om hur du sköter din egen trädgård? Eller trädgårdssalva till till torra händer från butiken.

Prins Eugens fantastiska Waldemarsudde vill man inte missa. Prinsen ville skapa en värld av blommor och har han lyckats med. Parken är vida känd och rik på skulpturer. I dessa tider är Café Ektorpet öppet och har du tur har man även öppnat sin Popup-affär med blommor.

Anrika restauranger

Visste du att Thore Wretman skapade klassiken Hasselbackspotatisen här på Djurgården när han arbetade på Restaurang Hasselbacken. Här finns en fantastisk terrass där du kan njuta av god mat med en fin utsikt. Slå dig ner, eller ta med.

Fler klassiska restauranger är Wärdshuset Ulla Winbladh, vars namn hämtat sin inspiration från nationalskalden Bellmans musa. Wärdshuset anno 1897 är något så ovanligt som en folklig konceptrestaurang. Självklart är den stora uteservering en öppen.

Mittemot Ulla Winbladh hittar du Villa Godhem. Här hittar du moderna krogklassiker. Ett tips är att ta med sig sin mat efter Djurgårdspromenaden. Och vet du att du kan ringa och beställa din middagskasse på och de levererar hem till dig.

 

Mittemot Skansens huvudentré ligger Lilla Hasselbacken, en klassiker som funnits på Djurgårdsslätten sedan invigningen år 1866. I det grönmålade huset är det enkelt att trivas och miljön bjuder på nostalgiska fotografier och målningar som erinrar oss om svunna tider. Lilla Hasselbacken är populärt oavsett om du vill fika, luncha eller äta middag.

Villa Källhagen är en anrik restaurang med rötter från 1700-talet belägen intill Djurgårdsbrunnskanalen vid entrén till Museiparken. Även här kan du sitta ute elller ta med. Vad sägs om att beställa en middagskasse att ta med hem?

Restaurang med utsikt över inloppet

Vi skulle kanske ha nämnt denna härliga restaurang först – det är ju den första du ser när du kommit över Djurgårdsbron. Med en vacker utsikt över inloppet till Djurgårdsbrunnsviken och Strandvägen är Sjöcaféet en av Stockholms största och trevligaste uteserveringar.

Massor av mat på Skansen

Skansen är stort – lika stort som Gamla stan faktiskt. Självklart finns det många härliga restauranger att besöka här. Första restaurangen du kommer till – direkt efter entrén är Gubbhyllan. Maten är fantastisk, nyponsoppan rekommenderas.

Tar du rulltrappan upp till stadskvarteren hittar du Krogen Stora Gungan. Köttbullarna är en klassiker och hinner du inte hit i påsk, maila dem, beställ ett presentkort och kom lite senare.

På Våffelbruket och Gamla Krogen på Skansen beställs och ges maten ut utomhus. Våfflorna är ett måste!

Fine dining och en promenad längs vattnet

Ströva längs vattnet och du hittar flera fantastiska restauranger.

Magnus Ek och Agneta Green driver sedan 5 år tillbaka Oaxen Korg och Slip. Oaxen Krog har 2 stjärnor i Guide Michelin, vilket vi är mycket stolta över. På Oaxen Slip serverar de sin tolkning av nordisk bistromat som med fördel delas med personer du tycker om. Lunch på veckodagar och brunch på helgerna – sedan middagsöppet förstås..

Spritmuseum slår du dig ner och har utsikt över vattnet och strandpromenaden. Museet har öppet och restaurangen erbjuder fantastiska rätter och ett kaffebord står ute så fort solen skiner. Museet har även smygöppnat sin brygga.

På helgerna öppnar Junibacken sin fina Terass och Vasamuseets restaurang den härliga uteserveringen.

Slutligen något man inte vill man missa – Tommy Myllimäki har öppnat sin fina resturang AIRA på Biskopsudden. Du bokar bord här för båda lunch och middag.
Kungliga Djurgårdens Intressenter AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar 55 intressenter på Djurgården. Läs mer