close
Museiparken runt – En dag i museets tecken

Museiparken runt – En dag i museets tecken

16/10/2020

Vilket privilegium att vara praktikant för Kungliga Djurgårdens intressenter! Som praktikant har man olika och varierande uppgifter, just idag fick jag i uppdrag att besöka Museiparken och försöka ta in så mycket intryck som möjligt under en heldag!

Nedan följer en kort sammanfattning om min upplevelse där jag berättar lite om varje museum som besöktes och vad som pågår där just nu i oktober 2020.

SJÖHISTORISKA MUSEET

Jag började min vandring och museirundtur denna tidiga, höstiga fredagsmorgon på det vackra Sjöhistoriska! En praktfull byggnad och ett mäktigt intryck utifrån lovar gott, och Sjöhistoriska infriar alla förväntningar!

Jag möts direkt av historiens vingslag, känslan att gå in i museet kan liknas med att gå rätt in i ett gammalt skepp, med fina utsmyckningar och detaljerade objekt från den tiden då Sverige var en maritim stormakt!  Modeller av olika skepps- och fartygstyper presenteras på övervåningen från dåtid till nutid, i olika storlekar och med olika ursprung, vi får också en grundlig genomgång om handelns betydelse för sjöfarten och rekonstruktioner av båt- och fartygsmiljöer skapar en genuint trevlig miljö.

#VårtHav

I år har Sjöhistoriska muséet även ett samarbete med John Nurminens stiftelse där man uppmärksammar den kritiska situationen i Östersjön som uppstått p. g. a föroreningar. Kampanjen går under parollen #VårtHav och har som mål att samla in pengar för att fortsätta arbetet med att rena Östersjön! Till sin hjälp har man även Mumin-karaktärerna, de välkända sagofigurer vilka nästan alltid har något klokt och vist att dela med sig av. Du hittar dessa faktarutor runtom i muséet!

ETNOGRAFISKA MUSEET

Om du har varit på Etnografiska förut, ett museum som jag personligen besökt ett antal gånger tidigare, infinner sig en igenkänningskänsla och ett lugn, samtidigt som nyfikenheten över vad den nya utställningen, Human Nature har att bjuda på.

Human Nature öppnar på Etnografiska

Utställningen Human Nature är kort och gott en tankeställare, en slags uppmaning till att tänka till som människa, om vår natur och vårt ekosystem, relationerna mellan oss och vår konsumtion. Hur hänger allting ihop egentligen, i den stora väven i vilken vi är knutna till varandra?

 

En interaktiv upplevelse som får en att tänka om, men som  även presenterar rå fakta som vi inte kan ignorera längre om vi vill kunna bevara vår planet i någorlunda skick. Ett avstamp i nutiden, för att bli lite mer medveten om vad som väntar oss i framtiden.  Etnografiska muséet har även ett stort utbud av historiska föremål och artefakter från olika kulturer, exempelvis masker, kläder och verktyg.

 

 

TEKNISKA MUSEET

Tekniska har just nu en pågående utställning som jag har hört mycket gott om,  Hyper Human. Det ska bli spännande att se vad den handlar om, då åker vi!

Är lätt spänd av förväntan medan jag går upp för trapporna på Tekniska– återigen är det glada minnen som dyker upp i huvudet, minns att man som yngre gillade Tekniska museet väldigt mycket, här hittar man verkligen något som passar för alla!

Förutom den stämningsfulla belysningen och de häftiga ljudeffekterna man möts av var det även högst intressant att ta sig igenom en del där man ställdes inför olika etiska dilemman som har med artificiell intelligens och teknologi att göra, till exempel om du skulle vilja sparas i efterlivet i digital form eller om du tycker att det ska finnas digitala domare för att säkerställa rättssäkerhet. Besökarnas svar räknas ihop och presenteras sedan på en stor skärm där du bland annat kan se hur de olika åldersgrupperna svarat.

Gaming/dataspelsteknik-utställningen är en given succé och innehåller en mängd interaktiva möjligheter för alla åldrar, du kan tillexempel prova på att programmera olika dataspel och skapa din egen avatar med hjälp av tredimensionella kameror!

En snabb fika för att fylla på batterierna är en nödvändighet, så jag passar på att ta mig till det alltid så trevliga Tekniska by Pontus, och medans den glada personalen tar min beställning passar jag på att beundra den fina lokalen och inredningen samtidigt som jag läser på om restaurangens hållbarhetskoncept.

 

 

RIKSIDROTTSMUSEET

En kvick promenad runt hörnet och jag är framme vid Riksidrottsmuseet, där det idag till min stora tur sker en invigning av en ny utställning på Konsthall 16 – Plats för rörelse. Blir välkomnad och introducerad till flera av de konstnärer som är där för att prata om och presentera sina alster. Jag får även höra en del lärorikt om bakgrunden kring Riksidrottsmuseets historia, och det fina arv som Tore A Jonasson lämnat efter sig. Tore A Jonasson var både idrottsutövare och konstintresserad, och på Riksidrottsmuseet kan du ta del av unika objekt och diverse verk från dennes privata samling.

 

POLISMUSEET

Det sista stoppet för dagen sker på Polismuseet, där utställningen Avtryckaren – 150 år av polisfotografi visas. Oerhört intressant tema, kantat med otroliga bilder och berättelser från den undre världen. Mer än 600 polisfotografier finns att betrakta, i många fall kan du även läsa om den historiska bakgrunden kring fotografiet och personen bakom detta. Även föremål som har haft betydelse för Sveriges kriminalhistoria visas upp.

 

Avtryckaren tar också ett rejält avstamp i brottsplatsfotots utveckling, här har man utgått ifrån tre stora svenska kriminalfall i modern tid, (Ryssligan, 1910-talet, Salaligan, 1930-talet och Norrmalmstorgsdramat, 1973) och genom sällsynta bilder återberättas historien på ett unikt sätt.

 

Sammanfattningsvis kan jag, efter denna dag konstatera att Djurgården och museiparken i allra högsta grad sjuder av liv och rörelse, här du kan uppleva skön kultur, härlig natur och framför allt massor av aktiviteter!

Några tips för framtida besökare, och saker att tänka på:

– För att försöka få in så många besök på så pass kort tid är det viktigt att hålla tempot och inte fastna för lång tid på en plats, även om man måste vara uppmärksam så man inte missar något intressant och viktigt.

– Avstånden emellan de olika museerna är väldigt bekvämt, och just att dessa ligger så tätt ihop gör museiparken till ett unikt kluster, olikt något annat vi har i Sverige.

– Missa inte att besöka respektive museums butik! Här kan du hitta massvis med fint, och det passar perfekt för dig som vill ha med dig ett minne härifrån!

– Museiparken är lätt att ta sig till, både kommunalt och med bil, goda parkeringsmöjligheter finns, både vid Sjöhistoriska, Tekniska och Kaknästornet.

– Passa på och njut! Det är alltid trevligt med kultur, samtidigt som du i  museiparken kan hitta någonting för alla åldrar och smaker, utbudet är väldigt brett.

 

 

Text och fotografi: Minos Papadogiannakis, praktikant Kungliga Djurgårdens Intressenter 

 

 
Kungliga Djurgårdens Intressenter, KDI AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar 55 intressenter på Djurgården. Läs mer