close
Nordens Paris på Nordiska museet

Nordens Paris på Nordiska museet

16/02/2022

Tidlös elegans, utsökt hantverk och måttsydda drömmar

Ta en resa tillbaka i tiden till haute couturens gyllene era och Parismodets nordligaste utpost i Nordiska museets nya modeutställning Nordens Paris. Utställningen, som öppnar den 17 september, presenterar mode från Franska damskrädderiet på varuhuset NK i Stockholm under sekelskiftet vid 1900-talet.

Dåtidens trendiga modeateljé skapade personliga kreationer utifrån kunders unika mått av högsta hantverksklass som inspirerar än idag. En del av de märken som beställdes av skandinaviska publiken var bland annat Coco Chanel, Christian Dior och Yves Saint Laurent. Det var alltså NK:s Franska damskrädderi som öppnade dörrarna för det internationella modet till Norden.

I Nordens Paris får du ta del av både kunderna av det välkända damskrädderiet, liksom människorna i syateljén. Kundkretsarna bestod av kungligheter, societeten, yrkeskvinnor och scenens stjärnor. Några av dessa kändisar var Prinsessan Sibylla, drottning Louise Mountbatten, Astrid Sampe, Nanna Svartz, Greta Garbo och Zarah Leander. Kunderna anlände ateljén via en mytomspunnen guldhiss från parfymavdelningen på bottenvåningen, rakt upp till den sofistekerande pärlgrå modesalongen.

Se hundratals plagg skapade med inspiration från Parismodet, men anpassad till förutsättningarna på våra breddgrader. Ha ett visuellt möte med den legendariska ateljén och människorna som befolkade dess tudelade värld. Allt detta och lite till i utställningen Nordens Paris på Nordiska museet.

Biljetter till utställningen

För att besöka utställningen förköper du biljett till en viss dag och ankomsttid. Biljetten gäller för hela dagen på museet och övriga utställningar (Tidsvalvet och Lekstugan kräver separat biljett).

Läs mer om utställningen och köp biljetter här.VAD HÄNDER?


Kungliga Djurgårdens Intressenter AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar drygt 60 intressenter på Djurgården. Läs mer