close
28 jun 2019

Ny gratisfärja till Djurgården – Djurgårdsaktörer bjuder på resan

Ny gratisfärja till Djurgården – Djurgårdsaktörer bjuder på resan

Den 28 juni är det premiär för en ny färjelinje till och från Djurgården. Ett antal aktörer på Djurgården anser att tillgängligheten till Skandinaviens främsta besöksmål behöver förbättras och går därför samman och finansierar en färja som trafikerar vattnet mellan Nybroplan och Allmänna gränd på Djurgården under en månad sommaren 2019.

Stockholmare och besökare i staden kommer under perioden 28 juni till 28 juli att kunna åka gratisfärjan sträckan Nybroplan – Allmänna gränd på Djurgården. Turen kommer att gå fyra gånger per timme i båda riktningar mellan klockan 10.00 och 16.00. Detta helt utan kostnad för resenärerna, precis som namnet antyder.

– Tillgängligheten till Djurgården behöver förbättras, framför allt under högsäsong. Stockholm är öarnas stad och här finns gott om plats för mer båttrafik. Genom initiativet med en gratisbåt vill vi uppmärksamma just detta och samtidigt kunna bjuda våra besökare på en smidig och vacker resa till Djurgården, säger Camilla Zedendahl, vd för Kungliga Djurgårdens Intressenter.

Över en miljon gäster kommer under juli månad till Djurgården för att besöka de stora attraktionerna Gröna Lund, Pop House, Liljevalchs, Vasamuseet, Skansen och Stromma. Samtidigt förväntas lika många besöka ön för rekreation eller för besök på ett eller flera av övriga attraktioner, museer eller restauranger. Det är högsäsong i ordets rätta bemärkelse och det är också under just denna period som de befintliga transportmedlen till Djurgården når sitt kapacitetstak.

– Här på Djurgården samarbetar vi runt hållbarhet och har en vision om ett bilfritt Djurgården. Tillsammans förespråkar vi en mängd kloka färdsätt att ta sig hit, men problemet är att de inte räcker till när vi har som flest besökare. Den nya färjan blir vårt bidrag, säger Camilla Zedendahl.

Inititativet till den nya gratisfärjan har tagits av Gröna Lund, Pop House, Liljevalchs, Vasamuseet, Skansen och Stromma tillsammans med Kungliga Djurgårdens förvaltning. Dessa sju aktörer står även för finansieringen av de sammanlagt 1 440 turerna.

– Detta är ett välkommet tillskott för resor, mänskligt liv och rörelse i Stockholmstrafiken. Ett tillskott som jag är väldigt glad över att se bli verklighet, inte minst då vi behöver fler initiativ vid sidan av den ordinarie kollektivtrafiken. Jag vill därför rikta ett stort tack till alla som bidragit till till att förverkliga denna linje från tanke till initiativ och trafikstart. Vi behöver fler att sådana samarbeten och inslag i en växande Stockholmsregion, säger Kristoffer Tamsons, trafikregionråd och ordförande för SL.

 

Kungliga Djurgårdens Intressenter arbetar med en långsiktigt hållbar utveckling av Djurgården som besöksmål utifrån gemensamma värderingar. Djurgården är viktig för såväl stockholmare som turister och besöksnäringen i stort.

”Gratisfärjan till Djurgården” körs av M/S Djurgården 4 och M/S Djurgården 7 och finansieras gemensamt av Gröna Lund, Pop House, Liljevalchs, Vasamuseet, Skansen, Stromma samt Kungliga Djurgårdens förvaltning. De båda färjarna har plats för 98 gäster vardera. Under perioden 28 juni till 28 juli trafikerar färjorna sträckan NybroplanAllmänna Gränd på Djurgården fyra gånger per timme i båda riktningar mellan klockan 10.00 och 16.00, vilket innebär 48 turer/dag.
Kungliga Djurgårdens Intressenter, KDI AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar nära ett 50-tal intressenter på Djurgården. Läs mer