close
Prinsessan Estelles kulturstiftelse arrangerar skulpturutställning

Prinsessan Estelles kulturstiftelse arrangerar skulpturutställning

04/02/2020

En ny kunglig stiftelse har bildats, Prinsessan Estelles kulturstiftelse, vars syfte är att främja kulturverksamhet i Sverige. Fokus för stiftelsen är initialt att fortsätta det temporära skulpturutställningsprojektet på Kungl. Djurgården sommaren 2020. Med detta initiativ vill Kronprinsessparet framhålla konsten och kulturens betydelse för ett öppet och modernt samhälle.

– Vi vill tillgängliggöra samtidskonst, och att presentera skulptur på Djurgården är idealiskt ur ett introducerande och intresseväckande perspektiv. Det är en öppen plats som är lätt att besöka, inga entréavgifter debiteras och det krävs inga förkunskaper. Förhoppningen är att konstupplevelserna ska leda till många oväntade samtal och allmänt ökad nyfikenhet inför kultur, säger stiftelsens verksamhetsledare Sara Sandström Nilsson.

Stiftelsen bygger vidare på en stark kunglig tradition att främja kulturlivet i Sverige. Kronprinsessparet vill aktualisera detta och visa på långsiktiga ambitioner genom tillkomsten av Prinsessan Estelles kulturstiftelse.

Idén till skulpturprojektet på Kungl. Djurgården föddes när Kronprinsessparet var beskyddare av Umeå, Europas Kulturhuvudstad 2014. De besökte då Umedalen skulpturpark vilket väckte ett intresse att skapa något liknande i Stockholm. Under åren 2016–2018 genomfördes i privat regi, skulpturutställningar med Tony Cragg, Eva Hild och Jaume Plensa, i samarbete med Kungl. Djurgårdens förvaltning. Från 2020 kommer denna verksamhet att arrangeras av Prinsessan Estelles kulturstiftelse.

En fantastiskt nyhet för oss alla på Kungl. Djurgården.
Kungliga Djurgårdens Intressenter AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar 55 intressenter på Djurgården. Läs mer