close
Rapport från Hela Sverige plockar skräp på Djurgården

Rapport från Hela Sverige plockar skräp på Djurgården

21/09/2020

Hela Sverige plockar skräp-dagen och tillika World Cleanup Day är över för den här gången.  Nedan kommer en enkel sammanställning över insatserna under dagen. Först kan vi konstatera att engagemanget från alla på Djurgården har varit högt och att detta på alla sätt var en gemensam insats.

INFÖR

Mycket av förberedelsearbetet inför dagen handlade om sprida information och öka intresset för evenemanget, främst genom sociala medier men även via annonsering i print. The Viking Museum och Skansen-Akvariet gick ut redan på tisdag och onsdag för att städa och kunde därmed förse oss alla med bilder och filmklipp att använda i marknadsföringen.

En helsidesannons till Expressens stockholmsupplaga producerades och publicerades på fredagen, det vill säga dagen innan evenemanget.

Hela Skansen-Akvariets personal, med Jonas Wahlström i spetsen peppade via ett videomeddelande redan den 17 september folk att vara med och hjälpa till. Detta var ett inslag som fick ett oerhört positivt gensvar från många håll. Filmen har visats 10 800 gånger och delades över 40 gånger på instagram och facebook (- kika på filmen, den är underbar!). Även sponsrade länkar användes för att öka exponeringen, samt väcka folks intresse och få fler personer att delta.

Spritmuseum gjorde en liknande insats den 18 september där man tillsammans med sina anställda gick ut och plockade skräp.

Parallellt med detta skedde uppdateringar här på royaldjurgarden.se och på sociala medier vilka berättade vad som händer på lördag. På så sätt uppmanades/peppades också folk till att delta under dagen.

Ett pressmeddelande skickades ut via MyNewsdesk, till ett flertal journalister med en beskrivning av dagen, vad som händer och när.

Det var även trevligt att se Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz tala i Svt från Djurgården.

UNDER

Huvudansvaret för samarbetet med Håll Sverige Rent låg hos Kungliga Djurgårdens Intressenter och Kungliga Djurgårdens förvaltning. Tillsammans beslutade vi att sätta upp stationer där vi skulle stå och dela ut påsar samt hälsa välkomna. Dessa stationer fungerade även som uppsamlingsplatser för redan fyllda påsar, var och en av dessa hade en Big Bag som folk kunde lämna sin fyllda påse i.

6 stationer upprättades:

  1. Djurgårdsfärjan (Slussensidan)
  2. Allmänna Gränd
  3. Djurgårdsbron
  4. Huvudentrén vid Skansen
  5. Folke Bernadottes bro
  6. Tunnelbanestation Universitetet

Då dagen bjöd på fint väder var det många som bestämde sig för att besöka Djurgården. Även en del utländska besökare var på plats och många av dem erbjöd sig också att hjälpa till med skräpplockningen.

För att få folk att bli lite mer peppade på att plocka skräp bestämdes det att varje person som tog ett fotografi på sin fyllda skräppåse och skickade via mail till oss automatiskt deltog i en utlottning av priser. Priserna bestod av  bl.a entrébiljetter till ABBA The Museum, Junibacken, Nordiska museet, Skansen, Skansen-Akvariet, Spritmuseum och The Viking Museum samt trädgårdsfika på Rosendals Trädgård.

De som stod vid de olika stationerna gjorde verkligen en gedigen insats under hela dagen, särskilt vid de platser där det var mycket folk. Några exempel: Vid Djurgårdsfärjan nära Slussen stod Charlotte och kämpade med att engagera folkmassorna, Vikingaliv hade (trots sjukdomsbortfall) vikingar ute som hjälpte till och peppade folk. Skansen var också en viktig knytpunkt där de stod för en egen station, personalen där ska även de ha stort tack för sina insatser.

Kungliga Djurgårdens Förvaltning ska naturligtvis nämnas som en av grundpelarna och en viktig orsak till att denna dag kunde genomföras. Utöver att peppa folk att plocka skräp vid Universitetets T-banestation (tack till SL för att vi fick stå där) tog Gunnar och Helena tog hand om mycket av det praktiska. För att nämna några vad KDFs insatser,  så ordnade man exempelvis med utplacering av Big Bags samt uppsamlingen av insamlat skräp.

Vi är även mycket glada att få jobba sida vid sida med Håll Sverige Rents volontärer och personal under dagen.

Vi har registrerat oss som organisation på Håll Sverige Rents kampanjsida, med insatser från Skansen-Akvariet, The Viking Museum, Spritmuseum, Skansen m fl skräpplockande kollegor i kombination med den skräpplockande allmänheten registrerade vi 100 plockade påsar, vilket ger oss en topposition på listan bland organisationer. En fantastisk insats.

Stort och smått slipper nu ligga i naturen – det största plockade nog det vältränade gänget från ”Military Training”.

EFTER

Totalt beställdes över 1000 påsar, av vilka i princip alla delades ut till den skräpplockande allmänheten. Detta kan vi beräkna genom att se hur många påsar de som stod utplacerade vid positionerna hade kvar. Det var endast ett tiotal kvar på varje station, och vissa stationer delade ut alla sina påsar. I genomsnitt fylldes även varje Big Bag på med 10-15 påsar (i vissa fall ännu fler) och vi måste även räkna in påsar som INTE lämnades i Big Bags utan i vanliga papperskorgar.

Många positiva reaktioner från folk som deltog (här några foton på den skräpplockande allmänheten), och deltagandet i foto-tävlingen får ses som klart godkänt. I skrivande stund har alla bidrag till tävlingen tagits emot, och vinnarna kommer att meddelas via mail om var de kan hämta sitt pris.  Vi som hjälpte till är glada att dagen blev så pass lyckad, och är även nöjda över den positiva responsen som vi fick från besökare! Återigen vill vi rikta ett stort tack till alla deltagande och er som var med och hjälpte till med att ro detta i land!

Vi syns förhoppningsvis nästa år igen!

 
Kungliga Djurgårdens Intressenter, KDI AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar 55 intressenter på Djurgården. Läs mer