close
Stockholmarnas favoritmuseer finns på Djurgården

Stockholmarnas favoritmuseer finns på Djurgården

23/02/2020

För tredje året i rad får Vasamuseet utmärkelsen ”stockholmarnas favoritmuseum”. Junibacken är barnens favorit och Prins Eugens Waldemarsudde har den trivsammaste miljön. Skansen och Thielska Galleriet är också uppe på topp tre i flera kategorier. Resultatet baserar sig på en undersökning med drygt 1 800 Stockholmare som får uttala sig om totalt 35 museum i länet. Och det står klart att Stockholmarnas favoritmuseer finns på Djurgården.

”– Jag är överväldigad! Det betyder oerhört mycket för ett museum som har en stor majoritet av internationella besökare, att också ha ett starkt stöd på hemmaplan. Att Stockholmarnas omdöme om Vasamuseet nu gått från en redan hög nivå till ännu högre är ett kvitto på att våra satsningar under senare år gör skillnad. Det känns extra roligt att ta emot de här priserna just nu – efter ett år när vi tagit emot över 1,5 miljoner besökare. Det visar att vår hängivna och engagerade personal har lyckats väl i sitt värdskap och lotsat våra besökare till en minnesvärd och stark besöksupplevelse, säger Lisa Månsson, Vasamuseets chef”

Den allra viktigaste delen för att bli nöjd med sitt besök är att utställningarna är riktigt bra, och här ser listan för de tre i topp likadan ut som för den totala nöjdheten. Att uppleva en trivsam miljö påverkar också upplevelsen och här är det Prins Eugens Waldemarsudde som står i topp.

Att det är barnvänligt och har aktiviteter för barn bidrar också i relativt hög utsträckning till ett bra museibesök och där är det Junibacken, Tom Tits Experiment och Skansen som får de bästa omdömena.

Hela listan i alla kategorier:

Roligt är förstås att Thielska Galleriet med Monika Ahlbergs Café ligger bland topp tre bästa restaurang/café.

Fakta om undersökningen:

Undersökningen genomfördes mellan vecka 2 och 4, 2020, i Userneeds internetpanel och den har genomförts av företaget Evimetrix.

Knappt 2 500 respondenter har tagit del av inbjudan och drygt 1 800 har besvarat enkäten. Alla har fått uttala sig om hur ofta man besöker vart och ett av de 35 undersökta museerna och de man besöker har man sedan fått fördjupande frågor om. Totalt säger sig Stockholmaren besöka 2,9 olika museer på ett år, 0,4 fler än för ett år sedan. Mätningen täcker in allmänheten, över 18 år som är bosatta i Stockholms län.
Kungliga Djurgårdens Intressenter, KDI AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar 55 intressenter på Djurgården. Läs mer