close
Trafiknyheter – om bom, spårväg samt ändringar i buss och båt

Trafiknyheter – om bom, spårväg samt ändringar i buss och båt

29/11/2019

Många nyheter väntar på trafikfronten.

Bommen går ner nu till  jul och tidtabellsskiftet äger rum för kollektivtrafiken söndagen den 15 december 2019.  Det betyder att det är många nyheter som påverkar trafik och tillgänglighet till och på Djurgården.

Nyligen möttes Trafikgruppen – eller TUFF-gruppen som den kallas, för att dela information. Här kommer en sammanfattning av lite av vad som sades. För mer exakt information, se trafikplanerare och SL:s hemsida förstås.

BOMMEN GÅR NER

– stopp för bilarna

Djurgårdsbron kommer att vara avstängd för biltrafik och Djurgårdsbommen kommer att vara bemannad på helger från den 30 november till den 22 december 2019 mellan klockan 11-17.

Som alltid – rekommendera promenader, cykel, tunnelbanan, buss, spårväg och båt. Allt leder till Djurgården och upplevelsen blir trevligare utan bilen. 

SPÅRVÄG

För Spårvägen – linje 7:s del blir det vintertidtabell den 15 december med 7½-minuterstrafik på sträckan T-Centralen-Skansen och på sträckan Skansen-Waldemarsudde var 15 minut. 10-minuterstrafiken på kvällstid kommer att förlängas till ca kl 23.00 och härmed blir det tätare trafik vid de olika publikutsläppen efter de olika evenemang vid 21-23-tiden.

Under mars månad 2020 kommer sträckan Skansen-Waldemarsudde vara avstängd p.g.a. kontaktlednings- och spårbyte och ersättas av buss. Spårväg City kommer under nästa år få en ny vagnstyp, vagnar som är 2,65 m breda samt en ombyggd vagnhall i Alkärret. För att klara av validering av färdbevis vid bl.a. T-Centralen kommer plattformskontroll av biljetter att ske.

BUSS

Buss 67 får ny linjesträckning och kommer att trafikera sträckan Odenplan-Östra station-Karlaplan-Skansen-Waldemarsudde-Manilla-Blockhusudden. Extrabussar för skolbarnen t/fr Manilla kommer att köra på sträckan Manilla-Skansen-Karlaplan. Linjesträckningen innebär att buss 67 tar över en del av buss 69:s tidigare resväg.

Buss 69 kommer endast att trafikera sträckan Centralen-Museiparken-Kaknästornet. När en vändslinga har byggts på parkeringen vid Djurgårdsbrunns Värdshus kommer buss 69 att kunna vända där.

BÅT

Linje 80, Sjövägen, kommer att få en ny tidtabell den 1 januari 2020 med utökad trafik till 15-minutertrafik på vissa sträckor i högtrafik och 30-minuterstrafik i övrigt. Linjen kommer att trafikeras till ca kl 23.00 och förlängas från Frihamnen till Ropsten. Nya hybriddrivna färjor liknande båten ”Sjövägen”, kommer att levereras under våren. I Ropsten blir det byte till linje 81, båten till Storholmen/Djursholm/Lidingö.

Detta betyder stora förbättringar på linje 80 från 1 jan 2020 för Djurgårdens del genom att:

-Linjen förlängs till Ropsten med anslutning till båt mot Tranholmen/Storholmen med uppehåll på Lidingö och Djursholm.

-Sträckan Nybroplan-Allmänna Gränd-Saltsjöqvarn-Kvarnholmen-Blockhusudden-Nacka strand får 30-minuterstrafik mellan 05.30-23.00 med 15-minterstrafik på eftermiddagen. I andra riktningen samma förhållande, men 15-minuterstrafik på morgonen. Gäller alla dagar.

-30-minuterstrafik Nacka Strand-Lidingö-Ropsten alla dagar ca 06.30-23.00.

-Den sena kvällstrafiken till kl 23.00 gör att resenärer mot Nacka-Lidingö kan ”åka hem” både från Allmänna Gränd och Blockhusudden istället! Även till Nybroplan så klart!

Djurgårdsfärjan kommer att undersöka hur Skeppsholmen skall trafikeras på det mest optimala sättet på sträckan Allmänna Gränd – Slussen rörande tidtabellsläggning.

Under juletid kommer vi att bjudas på julsånger på färjorna! Emelie kommer att trafikeras på likartat sätt som 2019 under år 2020.
Kungliga Djurgårdens Intressenter AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar 55 intressenter på Djurgården. Läs mer