close
Upplev höstlov på Djurgården!

Upplev höstlov på Djurgården!

07/10/2022

Djurgårdstips inför höstlovet 2022!

Vi på Kungliga Djurgården älskar hösten nästan lika mycket som sommaren. Löven ändrar färg och snart blir Djurgården en fantastisk färggrann ö med massor av aktiviteter både för stora som små. Du kanske vill gå på kistjakt? Varför inte ett lösa ett spännande mysterium på Skansen? Lära dig hur De dödas dag firas i Mexiko? eller varför inte ta en kurs i programmering på Tekniska museet?

Vi erbjuder ett brett utbud, så grabba tag i pennan och anteckningsblocket för här kommer några av våra bästa Djurgårdstips inför höstlovet 2022!

Spöken, gastar och demoner!

Under hösten finns det fullt med otäcka varelser som gömmer sig i mörkret.  För femte året i rad öppnar Gröna Lund upp och bjuder på gastkramande monster, fem skräckhus och en skräckparad som även gör den modigaste knäsvag. För den som inte är jätteförtjust i skräck går det alltid bra att stanna i det lilla området. Fyllda med pumpor och snälla häxor är det ett perfekt ställe där både stora och små kan njuta, det är inget mindre än ett höstparadis.

Ett stenkast bort från Gröna Lund ligger The Viking Museum. I oktober blir museet ännu mer magiskt och lite kusligt! Under höstlovet fylls museet av brutala och skrämmande anekdoter om blodiga, historiska händelser från vikingatiden. Familjevisningarna blir inte lika otäcka, utan fokuserar istället på
folktro och mytologi. Vågar du följa med personalen efter stängning och ta reda på vad som försiggår på museet när lamporna släckts eller varför inte bli spådd av mystiska Völvor som kan spå din framtid? Det kommer även hållas ett mysigt höstblot. Dom kommer prata om den vikingatida högtiden och utför en blotceremoni.

Eller vill du kanske sätta dig i skolbänken igen och lära dig om ”De dödas dag”? I mer än 30 år har den mexikanska högtiden Dia de Muertos uppmärksammas på Etnografiska museet och den 5-6 November händer det igen! Museet firar högtiden med mexikansk folkdans och musik, marknad, visning, offeraltare ofrenda, filmvisning, och skapande aktiviteter i museets kreativa verkstad. Musik- och dansföreställning “Fiesta en el cementario/Fest på kyrkogården” ges flera gånger under helgen. Medverkar gör folkdansgruppen Mexico Lindo och Mariachiorkestern Fiesta México.

För familjen som hellre sitter framför brasan, myser och grillar korv har vi den perfekta höstlovsaktiviteten!

Skansen har höstlov för hela familjen. Ett mysterium på temat upptäcktsresor och märkliga växter i Stadskvarteret.

Ett spännande och mystiskt äventyr där du får hjälpa barnen i Hemliga sällskapet att lösa mysteriet med den sällsamma växten. Du möter den upptäcktsresande Viola av Compassroos, en nyfiken journalist, den sjungande matrosen Vega Våghals och ett gäng andra intressanta karaktärer! Leta ledtrådar, lös gåtor och hjälp Hemliga Sällskapet lösa mysteriet i Stadskvarteret. Den som varit riktigt klurig och löst mysteriet får en belöning. Du kan alltid utmana familjen på käpphästhoppning, vid Ordenshuset Brofästet. Skansen har ett stort utbud för de som inte kan bestämma sig.

Varför inte ta en tur på Nordiska museet under höstlovet? Vad händer egentligen på Nordiska museet när mörkret fallit? Det är något underligt med den gamla museibyggnaden. En hel del mystiska spår och figurer har skymtats på sista tiden. Museet försäkrar att allt är i sin ordning. Men ryktet säger att det gamla väsen-arkivet har stått olåst. Under två kvällar på höstlovet har du chans att själv ta reda på vad som står på. Nordiska museet välkomnar halloweenfirande barnfamiljer till en interaktiv museiupplevelse fylld av gåtfulla väsen och kulturhistoriska berättelser ur folktron.

Precis bakom Nordiska museet hittar du Vasa museet där du kan uppleva ett spännande djupdykning i 1600-talet och lär känna Sveriges historia genom Vasa! På Vasamuseet är det höstlov mellan den 29 oktober och den 6 november. Se filmer, gå kluriga spår genom museet och missa inte skulpturjakten!

Missa heller inte höstlov på Vrak – Museum of Wreck’s. Under höstlovet erbjuds det dagliga familjevisningar 13.00 som startar med att titta på filmen ”Minnenas Hav”. Passa på att även kika runt i museets många olika spännande utställningar och ta ett VR dyk på ett vrak! Under veckan kommer man också kunna pyssla i museet!

Ta inspiration från hösten och var kreativ under höstlovet!

Prins Eugens Waldemarsudde har ordnat den perfekta höstlovsaktiviteten för dig som är intresserad av konst och teater med fokus på kläder och mode. Isaac Grünewalds måleri är fyllt att skimrande färger och intressanta personer. I både självporträtt, vänporträtt och dräktskisser används kläderna för att framhäva egenskaper och historier. Vi börjar med en visning i utställningen följt av en ateljéworkshop där vi med inspiration från måleriet skapar våra egna experimentella modecollage.

På andra sidan vattnet erbjuder Sjöhistoriska museet  tittar vi in i utställningen Flykten från Baltikum och hos barnen som flydde över Östersjön under andra världskriget. Vi lyssnar på deras berättelser. Vi läser högt ur barnböcker som handlar om barn på flykt och skapar tillsammans på temat. Dom erbjuder även kistjakt och skaparverkstad.

Byt ut höstlovet mot läslov och programmeringslov!

Junibacken erbjuder ett läslov fullt med skoj för både barn och vuxna, här finns det allt från teater, mardrömsrum och glass. Nästan alla dagar spelas föreställningen  Skinn Skerping – hemskaste av alla spöken i Småland, baserad på Astrid Lindgrens novell och är perfekt för barn från 5 år och uppåt, och höstlek i Sveriges största Muminlekplats. Mellan 29 oktober och 6 november får alla barn som kommer utklädda en glass, ett äpple eller varför inte både och. Här finns plats för mardrömslika spindlar, gulliga monster och snabba enhörningar. Välkommen på ett magiskt höstlov på Junibacken!

Tar du cykeln 10 minuter från Junibacken och följer Rosendalsvägen kommer du tillslut till Tekniska museet, och här ligger fokuset på ett ordentligt lovkurs i programmering. Upptäck explosiva rymdshower, utforska utställningen Hyper Human eller gå på visning i Zero City. Lär dig grunderna i programmering genom att koda med olika grafiska och taktila programmeringsverktyg. Inga förkunskaper krävs, men eftersom vi arbetar med blockkod är det bra med grundläggande läsförståelse. Du deltar i kursen utan vuxna eller andra familjemedlemmar. Perfekt för den som är nyfiken!

Precis bredvid Tekniska finns också Polismuseet, där du kan följa med på en spännande visning om brottsplatsundersökningar som avslutas med att du får se hur polisen gör när de säkrar fingeravtryck! Vad är det första polisen måste göra när de kommer fram till en brottsplats? Och vad händer sen? Vilka olika slags spår kan man hitta där? Och vem är det egentligen som letar upp alla spåren?

Om inget av det ovanstående lockar, varför inte ta en lugn promenad runt Djurgården? Titta på löven som har ändrat färg och gå in på ett av de många kaféerna, under ÄTA hittar du flera alternativ.

Det finns ett otroligt brett utbud av aktiviteter här på Djurgården och vi har bara nämnt ett fåtal. Öppna upp vår kalender eller ta en titt längre ner för att ta del av allt annat roligt som händer här i höst!
Kungliga Djurgårdens Intressenter AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar drygt 60 intressenter på Djurgården. Läs mer