close
Vi firar alla nationaldagar på Djurgården!

Vi firar alla nationaldagar på Djurgården!

06/02/2021

Ända sedan 1893 har Sveriges Nationaldag firats på Skansen på Royal Djurgården, i närvaro av kungafamiljen med musik, högtidstal och utdelning av fanor. I kölvattnet av rådande pandemi bröts denna 127-åriga tradition 2020. Men vi har anpassat oss att fira på nya och kreativa sätt.

Här på Royal Djurgården är alla välkomna och vi firar inte bara den svenska nationaldagen, utan vi firar alla nationaldagar – och några lite särskilt. Läs mer nedan om hur vi firar några andra nationaldagar hos oss och hur du kan vara med i firandet 2021!

Samernas nationaldag – 6 februari

Samerna är ett av världens urfolk och det enda i Europa. Datumet för nationaldagen är kopplat till att det första samiska landsmötet hölls i Trondheim den 6 februari 1917 och i Sverige är dagen sedan några år tillbaka flaggdag.

Sedan 2003 har Samernas nationaldag firats på Skansen. Där kan du besöka familjen Såekies fritidshus i Saemien Sïjte och lyssna till samiska sagor och myter i värmen från elden. Du kan också pröva lassokastning och lära dig mer om renar. I skogens hus brukar det bli pyssel och filmvisning om samernas möte med modernitet.

Inför Samernas nationaldag 2021 kan du upptäcka och lära dig mer om samisk kultur och historia via Nordiska museets digitala museum! Visste du även att museets nya entré Two Directions är inspirerad av föremål ur museets samiska samlingar? Och i år har Skansen uppmärksammat dagen genom att fylla på med digitala berättelser om samisk historia och kultur.

Den persiska eldfesten – 20 mars

eld

Eldfesten är en folklig icke-religiös högtid som har firats bland många olika folkslag under nästan 4 000 år. På persiska heter högtiden chaharsahanbe suri. Precis som i det svenska traditionella valborgsfirandet hälsas naturens förändring med brinnande eldar, att vinter blir vår och att solen och ljuset kommer tillbaka.

Eldfesten i Stockholm har blivit en årligen återkommande folkfest. Det är en fest för mångfald och integration som tog plats på Skansen på Royal Djurgården för första gången 2019. På Sollidenscenenen ges ett artistspäckat program med tv-sändning som går ut till olika delar av världen.

Norges nationaldag – 17 mai

flaggor, folk

Norges nationaldag – Syttende mai – firas storstilat inte bara i Norge utan även på Royal Djurgården. Här firas nationaldagen med program på Sollidenscenen på Skansen, norska folkdräkter, norska flaggor och aktiviteter för barn och vuxna.

Det finns även möjligheten att ta en tur till Vastveitloftet som är Skansens enda norska byggnad. Den flyttades hit före 1905‚ då unionen mellan Sverige och Norge upphörde. Du kan inte gå in i det men utsidan är väl värt ett besök!

minskad ojämlikhet Skansens olika nationaldagsfirande främjar social inkludering (10.2)

 

Om du vill läsa mer om vårt arbete kring hållbarhet, besök sustainable.royaldjurgarden.se
Kungliga Djurgårdens Intressenter AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar 55 intressenter på Djurgården. Läs mer