close
24 jun 2018

Vikingatid på Djurgården: Vikingaliv satsar på historiska upplevelser

Vikingatid på Djurgården: Vikingaliv satsar på historiska upplevelser

Lite mer än ett år har gått sedan Vikingaliv slog upp portarna. Nu utvecklar museet sin utställning och inviger lagom till sommarsäsongen helt nya spännande interaktiva delar.  Nu är det åter vikingatid på Djurgården.

– ”Vi har skapat ännu mer känsla och spänning. I de nya delarna finns massor att upptäcka för besökare i alla åldrar” säger Anna Nisslert, programansvarig på Vikingaliv.

I de nya delarna erbjuds interaktivitet, föremål att känna på och känslan av att stiga in i vikingatiden. Besökaren kan nu följa ullens väg till segel, ta del av hur vikingatidens mäktiga skepp byggdes och känna på underliga operationsverktyg.

Största förändringen är att delar av ett vikingatida långhus byggts upp i museet. Här känns doften av tjära och skinnfällar hänger från taket. Det vikingatida långhuset är inrett som ett matförråd, där besökare kan bekanta sig med råvaror, verktyg och livet i det vikingatida hemmet. Här får besökarna också veta hur det var att vara barn på vikingatiden, hur gamla blev de? Hur såg leksakerna ut och när blev barnen vuxna? Här finns tidsenliga kläder att prova för de barn som vill.

Dessutom kan besökaren möta Estrid Sigfastsdotter. Hon tros ha varit en av 1000-talets allra mäktigaste kvinnor i trakten kring Täby och Vallentuna norr om Stockholm. Tack vare att hon och hennes familj rest flera runstenar och att arkeologer hittat hennes grav kan vi veta en hel del om hennes liv.

Estrids skelett hittades vid ett brobygge i Täby 1995. Arkeologen Lars Andersson var en av de personer som hittade Estrid:

– ”Plötsligt, i ett skoptag med grävmaskinen, så blottades nederdelen av ett mänskligt skelett. Direkt började jag fundera; Vem var det? Är det en man eller kvinna? Vad hette hen? Var bodde hen? Vilken tid var hen ifrån” – Så beskriver Lars Andersson upptäckten vid utgrävningen.

Estrids flytt till Vikingaliv har möjliggjorts genom ett samarbete med Runriket och Täby kommun.
Kungliga Djurgårdens Intressenter, KDI AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar nära ett 50-tal intressenter på Djurgården. Läs mer