close
Plast är plast

Plast är plast

16/04/2019

Den 2 april samlades hela 70 personer, från över 30 av Djurgårdens aktörer på Sjöhistoriska för en hållbarhetsdag som fokuserade kring plast och engångsartiklar. Samtliga var enade om att det är dags att gå från ord till handling, när det gäller att arbeta hållbart i sin verksamhet. På Djurgården vill vi visa våra gäster att vi ligger i framkant i dessa frågor och vi vill bidra till inspiration. Det ska vara enkelt för gästerna att göra rätt här!

Dagen inleddes med en seminaridel där kunniga och inspirerande talare delade med sig av sin djupa kunskap. Det handlade om plast, vad det egentligen är, och problemen med plast, hur materialet påverkar djur och natur. Andra ämnen som diskuterades var beteendemönster vid nedskräpning och hur man kan påverka detta, och vilka alternativa produkter som finns idag till engångsartiklar. Hur kan vi på Djurgården ta steg från engångsanvändning till flergångs?

Dagen avslutades med en minimässa där olika leverantörer visade upp sina produkter och vad de kan erbjuda. Det var allt från naturliga, giftfria och ätbara tallrikar till hållbara sugrör. Flera bestämde sig för att ta hem produkterna redan nu för att testa.

Resultatet av dagen var tydligt. Genom samarbete kan vi hjälpas åt att vara handlingskraftiga. Hela 83 % av de som bedriver någon form av restaurangverksamhet skrev under att de är beredda att ersätta plastsugrör, och 91 % är beredda att ersätta eller ta bort plastlock för kaffe/te från verksamheten. Alla var överens om att vi tydligt ska tala om för besökarna hur vi arbetar hållbart, och tydligt kommunicera hur vi alla kan hjälpas åt att källsortera.

En otroligt inspirerande och viktig dag för oss alla på Djurgården – ja, i hela Nationalstadsparken!

VILL NI OCKSÅ SKRIVA PÅ ÅTAGANDET?

För er som missade dagen, men ändå känner att ni vill bidra och är redo att åta er att ta flera steg för en klokare användning av plast och engångsartiklar – här kommer en länk där ni kan klicka i vad ni åtar er att göra.

Här finns länkar till presentationerna:

KDI_190402_Antrop-compressed

GCFfinal-compressed

Håll Sverige Rent_KDI-compressed

Självklart samarbetar vi runt detta med Nationalstadsparken och via utvecklingsanslaget.
Kungliga Djurgårdens Intressenter AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar 55 intressenter på Djurgården. Läs mer