close
Rosendals 2000M2 nominerat till Änglamarkspriset 2019

Rosendals 2000M2 nominerat till Änglamarkspriset 2019

17/07/2019

Grattis och heja säger vi till Rosendals Trådgård som är nominerade med Experiment 2000m2 till årets Änglamarkspris! Med sitt fantastiska engagemang och nytänkande, visar Rosendal hur man tar vetenskapliga och praktiska kunskaper till handling.

Om Änglamarkspriset

Coop startade Änglamarkspriset 2002 för att uppmuntra och lyfta fram goda initiativ inom miljö och ekologi. Änglamarkspriset syftar till att premiera en person eller organisation som speglar hållbar matglädje och står för värdefulla insatser inom svensk miljö och ekologi.

Rösta

Rösta på Experiment 2000m2 här! Eller någon av de andra välförtjänta kandidaterna.

Expriment 2000m2

Experiment 2000m2 tar sig an den svåra men enormt spännande utmaningen att odla fram en fantastiskt god och hälsosam matkultur som respekterar gränserna för vad planeten och Östersjön mår bra av.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka pågår på Rosendals Trädgård ett intensivt arbete med nya sätt att laga mat, att ta fram nya växter som ger såväl njutning som näring, prova vilka sätt att odla som ger maximal positiv klimatpåverkan och finna metoder för redovisning som gör det möjligt att ge bönder betalt för att ta hand om matjorden.

2000m2 är ungefär så mycket åkermark vi alla har per år till vår matförsörjning, om marken delas lika mellan så många människor vi förväntas bli på planeten.

Idag använder en genomsnittlig svensk ungefär dubbelt så mycket åkermark per år för sin matproduktion.  Målet i 2000m2-experimentet är att klara av att producera all mat till en person under ett år på 2000kvm – gott, hälsosamt och hållbart.

Utmaningen kräver samarbete och frågorna som utforskas i 2000m2 experimentet på Rosendals Trädgård har samlat forskare, kockar, odlare, kommunikatörer, näringsliv och konstnärer.

De senaste årens forskning  säger att det går det att producera mat på ett hållbart sätt till alla de 9.5 miljarder människor som förväntas leva på jorden 2050, men det förutsätter en stor och snabb omställning, en transformation, av de livsmedelssystem vi har idag.

Experiment 2000m2 visar konkret hur framtida klimatvänlig mat kan minska Co2 utsläppen med 85%. Tillsammans omsätts forskning om hållbar utveckling i praktisk verklighet.
Kungliga Djurgårdens Intressenter, KDI AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar 55 intressenter på Djurgården. Läs mer