close
Skansens öringar flyttar hemifrån

Skansens öringar flyttar hemifrån

04/09/2019

Vårvintern 2017 föddes 101 havsöringar på Djurgården under  på Aquaria. Dessa har sedan flyttat till Skansens Östersjöhus Baltic Sea Science Center.

Nu ska de få flytta hemifrån. Och de får hjälp med flytten av Weeping Willows Magnus Carlsson.

Var med du också

Kom och se när Skansens öringar släpps ut. Du är välkommen till den skyddade viken nedanför Skånska gruvan nu på söndag den 8 september kl 10.00. Medhjälpare vid släppet är Weeping Willows Magnus Carlsson, som engagerat sig i Östersjön och dess framtid.

Havsöring (Salmo trutta)

De havsöringar som Skansen släpper är uppfödda på konstgjord väg. Föräldrarna togs upp, kramades på rom och mjölke och släpptes därefter ut igen. Äggen fick sedan ligga i en äggkläckningsmaskin tills de var redo att kläckas. En nykläckt öring har en gulesäck på magen som ger den näring. På så sätt klarar sig den lilla fisken den första tiden utan att behöva jaga rätt på sin mat. När gulesäcken väl är absorberad har den vuxit till sig och kan börja jaga och äta själv.

Havsöring vandrar upp i sötvatten vid parning, lägger sina ägg som kläcks där innan de som unga vuxna vandrar ut i havet igen. Skansens havsöringar är födda under vårvintern 2017 och är nu strax över 2,5 år, och klarar sig bra på egen hand. Att släppa ut 101 öringar vid ett tillfälle är lite jämfört med alla fiskar som sätts ut årligen i Sverige, men det är inte vanligt att allmänheten får komma så nära fiskarna som de kommer att göra på söndag. Med det här öringsläppet vill Skansen informera om Östersjön och dess arter, där havsöringen är en viktig art för såväl näringskedjan som för oss människor. Passa på att göra ett besök till Djurgården på söndag för detta unika tillfälle!

Foto: S Beskow/Azote Källa: havet.nu
Kungliga Djurgårdens Intressenter, KDI AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar 55 intressenter på Djurgården. Läs mer