close
Baltic Sea Science Center på Skansen öppnar igen!

Baltic Sea Science Center på Skansen öppnar igen!

01/07/2021

Nu välkomnas besökare återigen in till Baltic Sea Science Center på Skansen.

I akvarierna på Baltic Sea Science Center kan du se undervattensmiljöer från strandnära skärgård till öppet hav. Akvarierna har olika vattensystem med både bräckt vatten och vatten med relativt hög salthalt.  Du får följa med under ytan och upplev Östersjöns fantastiska mångfald. Häftigt, eller hur?I

Här finns ett bryggakvarium, där lever kustnära fiskar, helt enkelt djur som man kan fiska från sin brygga. Så som gäddan, gösen, abborren, mörten och sarven. I stimfiskakvariet bor sillen och strömmingen, som är samma fisk men som har olika namn beroende på om den lever i Östersjön eller västkusten till. Stimfisken finns i stora öppna havet, i det fria vattnet.

Nere på djupa bottnar, runt 30 meter, så simmar den majestätiska torsken. Se den runda vraket som ligger som ett minne över människans historia i rovfiskakvariet. Här simmar också lax, havsöring och ål. Inne på Baltic Sea Science Center finns också två cylinderakvarium, i det ena svävar de fantastiska maneterna och i den andra lever musslor på rep.

I de mindre akvarierna uppvisas de olika miljöer Östersjön som gör havet så unikt. Den grunda hårda botten med blåstång som bildar en skog som skyddar djur och som ger dem mat.

På Baltic Sea Science Center finns också utställningsdelen ”Land och hav” som handlar om människan och havet, och hur vi påverkar och är beroende av varandra. Här visas vad vi kan hitta under ytan och längs Östersjöns stränder och kuster.

Dessutom kan du se hur dina egna och andras val i vardagen påverkar hur Östersjön utvecklas i framtiden. Utställningen visar de tre viktiga olika miljöutmaningar för Östersjön som finns – Övergödning, Miljögifter och Fiske.

Läs mer om Baltic Sea Science Center här. 
Kungliga Djurgårdens Intressenter AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar drygt 60 intressenter på Djurgården. Läs mer