close

Utställning: Vasa på nära håll

attractionImg

Vasamuseet

2021-05-20 — 2022-12-31

En utställning om skeppet Vasas skulpturer och deras budskap, och om hur Vasa skulle seglas och användas i strid.
Vasamuseets nya permanenta utställning Vasa på nära håll  är belägen på museets två översta plan – vilket inte är en slump: det är här som du ser skeppet allra bäst.  Den handlar om Vasa som segel- och krigsskepp, men främst om Vasas  skulpturer och vad de symboliserar och sänder ut för budskap.
Vasa var inte bara ett krigsskepp utan samtidigt en stor propagandamaskin och reklampelare för Sverige och kung Gustav II Adolf. Detta uppnåddes främst av hundratals skulpturer som smyckade skeppet, skulpturer som alla bär på varsin spännande historia och specifika budskap.  
I utställningen visas bland annat ett urval av rekonstruktioner av Vasas skulpturer, vilka alla kan ses även i original på skeppet. De är bemålade efter vad forskningen kommit fram till hur de var målade – bara det ett arbete som grundar sig på 10 år av färgforskning! Idag säger nog många att de är grälla och kanske på gränsen till smaklösa, men i början av 1600-talet var detta manér högsta mode… Och själva konstinriktningen hör till manierismen.
Klicka här för att läsa mer om utställningen. 
Pris

Ingår i entréavgiften.