Djurgårdsaktörer dyker efter skräp
11/06/2019På Djurgården tar vi krafttag mot nedskräpning. Flera Djurgårdsaktörer dyker efter skräp i vattnet mellan Junibacken och Vasamuseet den 15 juni mellan kl 10 och 14. Detta för att uppmärksamma att allt det skräp vi så vårdslöst kastar ofta hamnar i Östersjön. Alla är välkomna att dyka upp och följa arbetet som självklart sänds live på en skärm vid kaj direkt från botten.
För oss som arbetar och verkar på Djurgården är det självklart att arbeta aktivt med hållbarhet. Genom att skräpdyka den här dagen vill vi visa var mycket av skräpet hamnar – i Östersjön. Aktionen blir en liten, men viktig del i vårt gemensamma åtagande att aktivt minska nedskräpning. Och det här är bara början. Djurgården ska bli en plats där vi ligger i framkant vad gäller innovation för ett hållbart samhälle.
Över 50 företag och organisationer med verksamhet på Djurgården, Kungliga Djurgårdens Intressenter, samverkar i ett gemensamt åtagande att motverka nedskräpning i samarbete med Håll Sverige Rent.
– Bland annat har vi fattat beslut om att minska användningen av plast och på sikt fasa ut alla engångsartiklar i plast, vi ska öka återvinningen av förpackningsmaterial samt samverka kring nya innovativa lösningar för att motverka nedskräpning, säger Camilla Zedendahl. Hon fortsätter:
– Som en del i det här arbetet krokar vi arm med initiativet Rena Botten och arrangerar en städning av botten mellan Junibacken och Vasamuseet på lördag den 15 juni. Uppemot 20 dykare kommer att rena botten från skräp, däribland flera representanter från våra olika aktörer på Djurgården.
Välkommen till en skräpdykardag på Djurgården den 15 juni kl. 10.00
Dykningen arrangeras i vattnet mellan Junibacken och Vasamuseet. Du som befinner dig på land kan följa dykningarna via en tv-skärm och se vad som finns på botten. Allt skräp som hittas tas naturligtvis upp och på plats är marinarkeologerna från Statens maritima och transporthistoriska museer som bedömer om det skräp som tas upp om kan visas på det nya museet Vrak – Museum of Wreks som öppnar hösten 2020. Dessutom kommer marinbiologer från Baltic Sea Science Center att vara på plats och berätta om Östersjöns betydelse. Alla som vill är varmt välkomna att medverka vid denna skräpdykardag och se vad vi hittar på botten av Saltsjön!
Kungliga Djurgården i Stockholm är del av världens första nationalstadspark och har med sin unika miljö varit en central punkt för stockholmare såväl som för långväga besökare under många hundra år. Djurgården omges av Östersjön, vars stränder och natur svämmar över av skräp. Mycket av nedskräpningen består av plast, ett material som i princip aldrig bryts ned i naturen. Den största anledningen till problemet med nedskräpning är människans beteende, där vi äter och dricker ”on the go”, men inte tar ansvar för var vårt skräp hamnar.
Om du vill läsa mer om vårt arbete kring hållbarhet, besök sustainable.royaldjurgarden.se
Djurgårdsaktörer ingår samarbeten för att ta kamp mot nedskräpningen (17.17)
Djurgårdsaktörer minskar föroreningar i Saltsjön genom skräpdyk (14.1)
Foto: Oskar Kihlborg