close
Elmgreen & Dragset på Kungliga Djurgården

Elmgreen & Dragset på Kungliga Djurgården

09/06/2021

Den 8 juni invigde Kronprinsessparet och Prinsessan Estelle Elmgreen & Dragsets nyuppförda verk Life Rings här på Kungliga Djurgården.

Den åtta meter höga, platsspecifika skulpturen Life Rings är konstnärsduons första permanenta utomhusverk i Sverige, och det andra verket i den nya permanenta skulpturparken som stiftelsen tillsammans med Ståthållarämbetet och Kungliga Djurgårdens förvaltning håller på att etablera i Rosendalsområdet.

I konstverket Life Rings har Elmgreen & Dragset utgått från ett enskilt, återanvändbart, lätt och ofta väderbitet objekt – ett räddningsredskap; och har sedan multiplicerat formen i absurdum. I denna gestaltning av ett nästintill omöjligt torn, ser det ut som om livbojarna förgrenar sig upp mot himlen. Varje ring är förankrad till en annan ring i en kedjeliknande konstruktion.
Elmgreen & Dragset är kända för att skapa skulpturer som förändrar tolkningen av vardagliga eller obetydliga objekt, och därmed omvandlas också värdet man förknippar med föremålet. Här har livbojar, som vanligtvis är gjorda av plastmaterial, reproducerats i rostfritt stål. Genom att förändra materialiteten förlängs objektets livslängd, och det upphöjs till en status associerad till konst och arkitektur.
Samtidigt som verket visualiserar allmänmänskliga, viktiga frågeställningar kan det i sin form upplevas som humoristiskt lekfullt. De flesta har sett livbojar förut, och saker vi sett tillräckligt många gånger tenderar vi att sluta notera men Elmgreen & Dragset har en förmåga att väcka våra ögon genom att presentera dessa bekanta föremål på det mest oväntade sätt.
Förhoppningen är att Life Rings ska leda till att många höjer blicken och med öppna och nyfikna sinnen upptäcker en unik samtida skulptur på en historisk plats. Man kan säga att Elmgreen & Dragsets verk markerar början på fortsättningen av ett konstprojekt som inleddes för två hundra år sedan.
Mellan den 9 juni – 26 september kommer presentationer om konstnärerna samt visning av skulpturen Life Rings hållas dagligen mellan kl. 13-13.30.

Läs mer om Elmgreen & Dragset och om Life Rings på preks.se 
Kungliga Djurgårdens Intressenter AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar 55 intressenter på Djurgården. Läs mer