close
En grön oas

En grön oas

08/02/2024

Kungliga Djurgården är känd  i Stockholm som den gröna ön och det är med all rätta. En stor del av ön är ren natur och det jobbas aktivt med att bevara den så vi kan njuta av den. Här hittar du vackra parker, bedårande trädgårdar, rikt med skulpturer och lika fint oavsett årstid. Man kan njuta av grönskan på flera olika sätt. Picknick, hyra cykel, joggingtur eller ta ett glas i solen. Här har vi lite tips som kan inspirera till ditt nästa besök till vår gröna oas.

Parker och trädgårdar

Rosendals Trädgård

Det går inte att prata om grönska och natur utan att prata om vackra Rosendals Trädgård! Här hittar du bland annat fält med snittblommor, grönsaksland, äppelträd. plantbod och trädgårdscafé. Under somrarna kan man ta sig en fika under äppelträden, plocka egen bukett eller hyra kubb och spela med vänner. Det är även under sommaren som uteköket Herbarium där du kan äta och dricka med smaker direkt från trädgården. Vare sig det är höstäpplen, julblommor eller vårens första knoppar så är du alltid välkomen till Rosendal.

Herbarium på Rosendals Trädgård

Rosendals Slott

Precis vid Rosendals Trädgård hittar du Rosendals slott. Här planteras vackra blommor och en stor parkyta perfekt för att ha picknick framför slottet, kicka fotboll eller läsa en bok i solen. Vill du veta mer om vad du ser runt omkring dig kan du ladda ner appen Kungliga promenader som tar dig genom en tur i parken, en perfekt dagsaktivitet i det vackra vädret.

Parker runt ön

Det finns massvis med parker utspridda på Kungliga Djurgården där folk möts för en picknick, en match kubb, yoga, leka eller bara jobba på brännan. Precis över bron hittar du Lejonslätten som ligger precis vid vattnet och prytt i blommor. Mellan Junibacken, Vasamuseet och Nordiska ligger Galärparken som har en fantastisk yta för lek och rörelse. Vid Djurgårdsbrunnsbron kan du titta på båtarna som färdas genom kanalen medans du njuter i det gröna. Dessa är bara några av de parker som inte ska missas.

Lejonslätten

Waldemarsudde

Ute på Prins Eugenes Waldemarsudde hittar du en fantastisk park med utsikt över Stockholm. I parken finns en fantastisk samling av skulpturer. De har även otroligt skickliga trädgårdsmästare som tar hand om blommor och grönska. Man behöver inte betala inträde som till museet, parken är alla välkomna att beundra och njuta av. Håll även utkik efter deras visning, kurser, trädgårdsdagar eller friluftsmåleri.

Prinsessan Estelles Skulpturpark

Prinsessan Estelles Kulturstiftelse presenterar en helt ny skulptur varje år, den 30 maj 2024 invigs den femte skulpturen i samlingen. Med en blandning av stilar och konstnären från både Sverige och andra länder, tillgängliggör parken konst för allmänheten helt utan kostnad. Det går jättebra att bara gå och se skulpturerna på en promenad men under sommaren anordnar stiftelsen  dagliga turer där de visar upp verken och berättar om process, tanke och mera.

Skulpturen Hoop-La

Lekparker

För de små finns det några platser att släppa loss i och leka av sig på. I museiparken kan man klättra i Tekniska museets lekpark, leka polis i ministaden utanför Polismuseet eller spela 5-kamp utanför Riksidrottsmuseum. Om man besöker Skansen hittar man massvis med lekparker så som Lill-Skansen, ekorrparken eller päronparken. Även Junibacken har en lekpark. Huset är en enda stor lekapark men utanför kan du dyka in i Mumindalen och leka bland hus, sandlådor och muminfamiljen.

(Junibackens och Skansens lekparker kräver entréavgift) 

Utforska och äventyra

Cykel

Det finns massvis med sätt att utforska ön på och just cykel är ett väldigt bra sådant. Det finns väldigt fina cykelvägar längst ön och genom hela Nationalstadsparken. Många kommer med egna cyklar men det går även att hyra cykel från Djurgårdsboden utanför Skansens huvudentré eller på restaurang Djurgårdsbron. Fyll korgen med lite fika och åk ut och utforska!

Båt

Kungliga Djurgården är omringat av vatten och en tur genom Djurgårdskanalen är otroligt vackert.  Lär dig mer om det du besöker med en rolig seightsingtur. Ta en kanaltur med Strömma runt ön eller splasha in i Djurgårdsbrunnsviken med Oceanbus. Om du vill utforska vattnet på egen hand kan du hyra en kajak helt gratis från Sjöhistoriska om du plockar upp skräp längst vägen, Green Kayak är ett sammarbete som är både bra för miljön och otroligt roligt! Man kan även hyra båt vid Djurgårdsbron. Där hittar du trampbåtar, kajaker, kanoter och rodbåtar. Man kan även göra något så simpelt som att välja Djurgårdsfärjan som färdmedel när man besöker Djurgården, kräver inte mer än en enkel SL biljett.

Oceanbus
Djurgårdsbron

Evenemang

Parkteatern

Parkteatern har sedan 1940-talet bjudit stockholmarna på ett hundratal teater-, konsert- och dansföreställningar, alltid med fri entré. Parkteaterns säsong löper från maj-september. Vare sig du är intresserad av ett intensivt drama eller lättsam musikal så är det alltid lika härligt att sitta ute och njuta av fantastiska shower i den friska luften.

Evengemangskalender

Kungliga Djurgårdens Förvaltning gör inte Djurgården bara vacker, de ser även till så att det alltid händer något roligt. Här anordnas löplopp, festivaler, mässor och mycket mera. Kalender med evenemangen och datum hittar du på deras hemsida men här är några härliga exempel att se fram emot:

  • Outdoor Festival Sthlm
  • Veterandagen
  • Agrias Hundpromenad
  • Skärgårdsmässan
  • Nationaldagsgaloppen
  • Tjejmilen
  • Rosendal Garden Party

 

Tjejmilen

Vare sig du är musikälskare, aktiv springare, bil-nörd eller teater fantast så hittar du något roligt som är värt att lägga i kalendern! du kan även hitta en del av evenemangen på kalendern här på royaldjurgarden.se.

 
Kungliga Djurgårdens Intressenter AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar drygt 60 intressenter på Djurgården. Läs mer