close

FAQ – Royal Djurgården

Om Royal Djurgården Visitor Center

Mycket roligt händer på Djurgården, speciellt under sommarhalvåret. Utomhusteater, konserter, allsångskvällar, traditionsfiranden, guidade visningar, dryckesprovningar och jazzkvällar är bara en liten del av Djurgårdens stora utbud, vi vågar lova att här finns något för alla åldrar.

I vår kalender samlar vi information om vad som sker på Djurgården, alltifrån stora evenemang så som Maratonlopp till guidade turer på våra museer.

Allt du behöver veta om Djurgårdens utbud av sevärdheter, attraktioner och upplevelser finns under kategorierna Göra, Äta och Sova 

Royal Djurgården Visitor Center finns på Galärvarvsvägen 2, direkt efter Djurgårdsbron på höger sida.

Koordinater:
59.33069469798063, 18.093454783136792

Turistinformationen kan nås under våra öppettider på +46 (0)8- 667 77 01. Vi svarar på mail och frågar på sociala kanaler inom 24 timmar.

Tursitinformationen är anpassat för rullstolar och barnvagnar. Även i Restaurang Djurgårdsbron, som Royal Djurgården Visitor Center befinner sig i, finns en tillgänglig hiss.

Här hittar du även tillgängliga och gratis toaletter samt handikapptoalett med skötrum. Dessa toaletter kan nås med hiss.

Ledar-, signal- och assistanshundar är såklart välkomna.

.

Hitta till Royal Djurgården Visitor Center här.

Bra att veta

Hungrig? Bra, för på Djurgården finns gott om bra matställen. Många besöker Djurgården bara för att njuta av god mat och härlig stämning. Den två-stjärniga restaurangen AIRA som drivs av Tommy Myllymäki tillsammans med Svenska Brasserier ligger här. Rosendals trädgårdskafé lagar det man odlat och är vida känt. Museirestaurangerna har ett spännande utbud – från Mackverket på Vrak till Spritmuseums restaurang med dagsfärsk inspiration och Thielska Galleriet där matkreatör Monika Ahlberg huserar. Du får heller inte missa klassiker som Ulla Winbladh, Villa Godthem och Hasselbacken eller livemusik på Pop Story och Lilla Hasselbackens Jazzkvällar.

Ja, det finns över 30 restauranger och kaféer att välja mellan – se hela utbudet härstrosa bara runt och hitta just ditt ställe eller boka över nätet. 

På Djurgården finns ingen större matbutik. Däremot finns en mindre närbutik ”Konsthallen” som ligger vid korsningen Allmänna gränd och Djurgårdsvägen där du finner det allra nödvändigaste. Konsthallen butik erbjuder ett varierat, men begränsat utbud av ekologiska speceriprodukter. I bageriet bakar de bröd, bullar och annat gott som såklart finns att köpa i butiken. I närheten av Konsthallen finner du även Skroten Matbod och Deli, en förlängning av Skroten Café och Skeppshandel som också är belägna här på Djurgården. Här har du möjlighet att köpa med dig kvällens middag hem och dessutom erbjuder de försäljning av närodlade matvaror, både för skafferiet och kylen.

I närheten av Djurgården finner du två mindre närbutiker, närmast ligger Ica Nära Banér, Banérgatan 3 och Ica Nära Karlaplan, Karlaplan 10. Det finns också två större matbutiker i närheten. På ca 10 minuters gångavstånd från Djurgårdsbron ligger shoppingcentret Fältöversten på Karlaplan, här finns både Ica Supermarket och Sabis.

Allmänna toaletter finns på

  • Restaurang Djurgårdsbron/Royal Djurgården Visiter Center, Galärvarvsvägen 2 (handikapanpassad)
  • Utanför restaurang Josefina, Galärvarvsvägen 10
  • Nära Gröna Lunds huvudentré/Djurgårdsfärjans terminal, Falkenbergsgatan
  • Utanför Skansens huvudentré, Djurgårdsslätten
  • Vid Biskopsudden
  • Vid Djurgårdsbrunnsvägen
  • Vid parkeringen på Blockhusudden, Blockhusringen

Djurgården är öppet för alla. Tillsammans arbetar vi för ett tillgängligt Djurgården där alla känner sig inkluderade och välkomna. Med det stora utbud av nöjen som finns här, från Thielska Galleriet i en privat villa från 1900-talets början, via tivolit Gröna Lund till det alldeles nybyggda Liljevalchs+, ser utmaningarna för att skapa tillgänglighet olika ut. Vill du veta mer om hur det ser ut på något specifikt besöksmål Djurgården finner du direktlänkar under varje attraktion här på siten.

På Djurgården finns just nu inga bankomater, närmast bankomat finner du i det närliggande shoppingcentrat Fältöversten på Karlaplan.

Alla Djurgårdens museer, attraktioner, restauranger och caféer tar emot kortbetalning och Swish.

Nej, på Djurgården kan du inte växla pengar. Närmaste Forex Bank finns på Hamngatan 37 i shoppingcentret Gallerian eller på Centralplan 15 på Stockholm centralstation.

Ja, här finns flera. På Tekniska museet finns en Matematikträdgård som är en lekpark där matematik blir till en fartfylld lek. Lekplatsen är gratis och öppen dygnet runt. Ett stenkast bort finner du också Polismuseets trafiklekplats där barnen kan klättra, leka och hyra trampbilar.

Dessutom har Rosendals trädgård en lekplats och nedanför Kaknästornet finner du Kaknäs äventyrslekplats. Här finns bland annat linbana, lekfort, karusellgunga och en stenlabyrint.

Du finner även lekplatser inne på Skansen samt Junibackens magiska Mumin-lekpark, dessa kräver entrébiljett.

Nej. Enligt de lokala ordningsföreskrifterna är tältning förbjuden på allmän plats, och därmed även på Djurgården.

Självklart! Ta med din tillkommande, era gäster och en vigselförrättare på ett friluftsbröllop ute i Djurgårdsnaturen. Bänkar och tält får du dock lämna hemma. Du kan boka vigsel i Djurgårdskyrkan och i Seglora kyrka på Skansen, men också på några av våra museer.

På Alla hjärtans dag organiseras ibland drop in vigslar på en del platser samt Skansens traditionella drop in bröllop en gång om året som tar plats på sommaren.

Djurgården är en offentlig plats, men det finns områden där alkoholförtäring inte är tillåten. På södra Djurgården råder alkoholförbud i Galärparken och vid Lusthusporten/Lejonslätten under perioden 30 april-15 juni mellan kl. 22.00-07.00.

Det finns inget förbud, men om du tänker grilla på Djurgården så visa respekt mot omgivningen och var noga med att uppmärksamma när det råder eldningsförbud och att följa Stockholm kommuns ordningsföreskrifter. Det innebär att du inte får skräpa ned, skada marken eller orsaka brandrisk!

För grillning rekommenderar vi grusytor eller den iordninggjorda grillplatsen vid Fredrik Bloms väg. Koordinater: 59.326419963724625, 18.132442073479137

På Djurgården finns många kilometer iordningställda ridvägar som slingrar sig genom landskapet. Det är tillåtet att rida på allmänna vägar och markerade ridvägar. Ridning bör dock undvikas när marken är mjuk och kan skadas. Den ridande är skyldig att lämna företräde för gående till exempel när gående och ridande delar stig eller vid korsning. Använd sunt förnuft så blir ridturen en trevlig upplevelse både för dig och alla andra på Djurgården.

På Greve von Essens väg 63 nära Kaknästornet finns Häståkeriet som har både ridturer och körningar med häst och vagn längst med Djurgårdskanalen. Upplev Djurgården och få känslan av kunglighet när du färdas fram i landå, dragen av parhästar.

Det finns inget Apotek på Djurgården, men Djurgårdsboden som ligger nedanför Cirkus har mindre utbud av receptfria läkemedel. I närheten finns Apotek Storken på Storgatan 28 och inne på shoppingcentret Fältöversten vid Karlaplan finns två Apotek.

Vad gör jag om jag tappat bort något eller hittat något som någon annan förlorat? Ja, om du befinner dig på någon av Djurgårdens många attraktioner, restauranger eller caféer då vänder du dig i första hand direkt till dem för att efterfråga vad du tappat eller lämna in det du funnit.

Har du hittat något av värde på Djurgårdens allmänna platser, kan du lämna in det till oss på Royal Djurgården Visitor Center. Vi har öppet alla dagar året runt.

Detta innebär att om du söker något du tappat bort på Djurgårdens allmänna platser kan du vända dig till oss genom att maila på info@royaldjurgarden.se med en beskrivning av vad som är borttappat och med dina kontaktuppgifter, så återkommer vi så snart vi kan.

Värdesaker såsom nycklar, mobiler, plånböcker och id-handlingar lämnas till polisen efter en kort tid om ägaren till föremålet ej dykt upp.

På Djurgården finns det flera miljöstationer där du kan sopsortera. Dessa är placerade på strategiska platser cirka var 200 meter runt om på ön.

På vår hållbarhetssajt sustainable.royaldjurgarden.se  har vi samlat information om hur vi på Djurgården samarbetar kring hållbarhet, våra strategier och vad som sker hos oss, stort som smått.

Trafikrelaterade frågor

Från Stockholms City kan du enkelt ta spårvagn linje 7 från T-Centralen (utanför Åhléns Stockholm City) till Waldemarsudde på Djurgården. Från Stockholms Central kan du också ta buss 69 som tar dig till Djurgårdsbron och Museiparken.  Åker du från Frihamnen kan du ta buss 76 till Djurgårdsbron, bussen tar dig också till Gamla Stan och Södermalm. Även buss 67 går på Djurgården som tar dig mellan Odenplan, Karlaplan, Skansen och Blockhusudden.

Mellan Allmänna gränd på Djurgården och Skeppsholmen/Slussen kan du ta Djurgårdsfärjan, som går flera gånger i timmen. Med M/S Emelie tar du dig enkelt från Nybroplan till Djurgården och Masthamnen (Vikingterminalen) och Hammarbysjöstad. Lättast hittar du information om båtar och bussar på sl.se och via SL:s egen app.

Är du ny i stan rekommenderar vi att hoppa på en av Stockholms Hop on Hop off bussar (eller båtar under sommaren). Då kan du upptäcka Stockholm i din egen takt genom att hoppa på och av i 24h eller 72h. På Djurgården finns tre stopp vid några av öns största sevärdheter.

Det är SL som ansvarar för kollektivtrafiken i Stockholms län. En SL-biljett är giltig på alla kollektiva transportmedel såsom buss, tunnelbana, spårvagn, SL-färjor och pendeltåg (med reservation för vissa tilläggsavgifter). Det finns enkelbiljetter, korta och långa periodbiljetter. Biljetterna köps enklast via SL:s mobilapp som finns att ladda ner på App Store och Google Play under namnet ”SL-Reseplanerare och biljetter”. Appen är förstås gratis.

Du kan också köpa enkelbiljetter genom att blippa ditt betalkort från Visa, Mastercard eller American Express mot en biljettläsare i SL‑trafiken. Detta gäller på bussar, spårvagnar, i spärrarna till tunnelbanan, pendeltåg och pendelbåtar.

Fysiska biljetter kan köpas vid SL-center, vid tunnelbane- och pendeltågsstationer samt av återförsäljare.

Biljetter till Hop on Hop off bussarna/båtarna kan du köpa hos oss på Royal Djurgården Visitor Center eller direkt hos chauffören/personalen ombord som tar emot kortbetalning.

På Djurgården finns cykelbanor som gör det enkelt för dig att ta dig runt. Och det går fort. Från restaurang Djurgårdsbron och Royal Djurgården Visitor Center cyklar du exempelvis till Tekniska museet och Museiparken eller till Rosendals slott på ca 7 minuter. Och tänk så mycket du har att se på vägen. Du kan även ta dig längre in i Nationalstadsparken. På Royal Djurgården Visitor Center kan du hämta en cykelkarta med vägledning på svenska och engelska.

Cyklar finns att hyra per timme eller per dag på restaurang Djurgårdsbron. Här kan du även hyra kanoter, kajaker och trampbåtar. Uthyrningen är öppen mellan april och september. Flytvästar, hjälmar och cykellås finns att låna.

Nedanför Cirkus hittar du också Djurgårdsboden som hyr ut cyklar där hjälm och karta över Djurgårdens smultronställen ingår i priset. Uthyrningen är öppen mellan maj och september.

Ja, det finns 126 båtplatser i gästhamnen Wasahamnen varav 26 platser kan bokas via dockspot.com. Hamndjup: 2-6 meter. Förtöjning: Bom, boj och långsida.

Du kan ta bilen till Djurgården, men det är inget vi rekommenderar. Speciellt inte under helger eller sommartid när Djurgården har ett stort antal besökare. I stället rekommenderar vi våra gäster att parkera bilen i P-huset Gallerian, Hamngatan 37, för att sedan ta spårvagnen till Djurgården. Det går också bra att parkera bilen på Narvavägen som ligger i närheten av Djurgårdsbron. Vissa tider stängs Djurgården helt för privatbilar (se fråga längre fram).

Är det så att du ändå vill ta bilen till Djurgården så finns det en del att tänka på. Under helger och under sommartid kan det vara svårt att hitta lediga parkeringsplatser och under vissa tider är det förbjudet att åka in på Djurgården via Djurgårdsbron (se nästa fråga).

På Djurgården finns det möjlighet till parkering vid följande platser, men tänk på att antalet platser är begränsat:

  • Kaknästornet, Mörka kroken 28
  • Nordiska museet, Djurgårdsvägen 6–16
  • Källhagen, Djurgårdsbrunnsvägen 10
  • Djurgårdsbrunns Wärdshus, Djurgårdsbrunns-vägen 65
  • Norra varvsporten, Galärvarvsvägen
  • Rosendal, Rosendalsvägen 1
  • Tivolitomten/Gröna Lund, Falkenbergsgatan
  • Cirkus, Hazeliusbacken
  • Hotell Hasselbacken, Hazeliusbacken 20
  • Djurgårdsslätten, Djurgårdsvägen 86
  • Sirishovsvägen
  • Waldemarsudde, Prins Eugens väg
  • Biskopsudden, Biskopsvägen 1-9
  • Blockhusudden, Djurgårdsvägen/Blockhusringen

Djurgårdsbrons avstängningstider

Under perioden 20 april – 15 september 2024 stängs infarten till Djurgården via Djurgårdsbommen på helger kl. 10–17.

Avstängningen gäller från skylten vid Djurgårdsbron i riktning in mot Djurgården. Avstängningen gäller inte för bussar, taxi eller fordon med giltigt handikapp­tillstånd, inte heller för fordon med passertillstånd.

Läs mer om Djurgårdsbrons avstängningstider här.

Generell information

Kungliga Djurgården är en stadsdel, ett besöksmål, ett nöjescentrum och en tummelplats, Stockholms grönaste vardagsrum och en viktig del av den Kungliga Nationalstadsparken.

Sedan 1400-talet har Djurgården varit i kunglig ägo, därav Kungliga Djurgården. Från att ha varit kunglig jaktmark dit ”vanligt folk” lockades för att gå på krog och värdshus har öns upplevelseutbud utvecklats med tiden. Fler och fler nöjessökande stockholmare, men även långväga turister började vallfärda hit för teaterbesök, musik och dans. På 1850-talet slog det första tivolit upp sina portar, Hasselbacken öppnade och 40 år senare invigdes världens första friluftsmuseum Skansen. Idag är Djurgården det mest attraktions- och upplevelsetäta besöksmålet i Stockholm, för att inte säga i Skandinavien. Samtidigt är Djurgården en fridfull, vackert grönskande oas mitt i en pulserande storstad.

Nej, Djurgården är en plats öppen för alla och helt gratis att besöka och njuta av som parkområde. Besöker man någon av Djurgårdens attraktioner förekommer entréer och andra avgifter.

Det fantastiska med Djurgården är att här finns något för alla – att göra, se, äta och uppleva, och vi på Djurgården är omåttligt stolta över den mångfald av människor vi välkomnar hit. En Djurgårdsutflykt kan bestå av en oförglömlig kulinarisk upplevelse, en djupdykning i svensk kultur eller en hel dag späckad med aktiviteter. Med museer och konsthallar, tivoli, restauranger, caféer och promenadstigar vågar vi lova att det finns något för varje tillfälle och sällskap.

Djurgården har attraktioner i världsklass och här finns Skandinaviens mest besökta museer. Vasamuseet och Skansen är störst med tillsammans nära nog 3 miljoner besökare årligen. Djurgårdens museer är inte bara välbesökta, utan även mycket uppskattade.

Prins Eugens Waldemarsudde och Tekniska museet har tilldelats utmärkelsen ”Årets museum”. Thielska Galleriet, Vasamuseet och Skansen har alla  utsätts till Stockholmarnas favoritmuseum. Dessutom fick Thielska Galleriet första pris i kategorierna bästa utställning, trivsammaste miljön och bästa personalen år 2023 i Evimetrix undersökning. Junibacken har utsetts till det mest barnvänliga museet. Vasamuseet har via TripAdvisor röstats fram till 12:e plats bland världens främsta museer. Nordiska museet har tilldelats ”Årets utställning 2020” med deras storsatsning för barn Tidsvalvet.

Men här finns inte bara museer. På Djurgården finns också världens mest berg- och dalbanetäta nöjespark Gröna Lund med över 1,5 miljoner besök årligen. Detta gör tivolit till en av landets ledande besöksattraktioner.


Kungliga Djurgårdens Intressenter AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar drygt 60 intressenter på Djurgården. Läs mer