close
Glada nyheter! Sjöhistoriska museet och Vasamuseet öppnar upp för besökare igen!

Glada nyheter! Sjöhistoriska museet och Vasamuseet öppnar upp för besökare igen!

15/05/2021

Äntligen är det dags för Sjöhistoriska museet att slå upp sina portar igen efter att ha varit stängt sedan 30 oktober förra året. Vissa begränsningar och en rad anpassningar har gjorts för att erbjuda en säker upplevelse. Dessutom väntar en ny utställning inne på museet ”Samlarna – Jakt, Passion, Ordning”. Utställningen handlar om människor som hängivet samlat och ordnat föremål, bilder och fakta med anknytning till skepp, båtar och sjöfart på olika sätt.  Läs mer om Sjöhistoriska museets öppning här.

Efter att ha varit stängt i 200 dagar, är det nu dags för Vasamuseet att också få välkomna besökare in på museet igen. Från och med den 19 maj är besökare välkomna att komma nära skeppet Vasa igen och samtidigt hålla avstånd till varandra. En Vasakanonlängd är lagom!

Skeppet Vasa kantrade och sjönk på sin allra första resa i Stockholm 1628. Efter 333 år på sjöbottnen bärgades det väldiga krigsskeppet och resan kunde fortsätta. Idag är Vasa världens bäst bevarade 1600-talsskepp och en unik konstskatt och består till 98 procent av originaldelar och hundratals snidade skulpturer. Inte konstigt att Vasamuseet är Skandinaviens mest besökta museum, och världens mest besökta maritima museum!

Öppningen den 19 maj kommer självklart ske på ett ansvarsfullt sätt och museet har anpassat verksamheten ytterligare sedan förra året. Ett besök på Vasamuseet är både tryggt och säkert för både besökare och personal, säger Jenny Lind, chef för Vasamuseet.

250 besökare kommer kunna vistas samtidigt inne på museet, vilket gör att det finns gott om utrymme för varje besökare och det blir lättare att hålla avstånd. Vasamuseets guider kommer finnas på plats inne på museet för frågor, men kommer inte att hålla i några guidade turer för att undvika trängsel. Tur att det finns audioguider på många olika språk för gratis nedladdning till egen smart-telefon eller surfplatta.

Vasamuseet, Vasamuseets restaurang och museibutiken kommer hålla öppet alla dagar i veckan från öppningsdatumet. Läs mer om Vasamuseets öppning här.

Du vet väl att dessa museum också har öppet och välkomnar dig just nu: Etnografiska museet, Tekniska museet, Skansen, Skansen-Akvariet, Nordiska museet, Junibacken, Spritmuseum, Prins Eugens Waldemarsudde och Thielska Galleriet. Dessutom har nästan alla våra 30 restauranger här på Djurgården öppet.
Kungliga Djurgårdens Intressenter AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar 55 intressenter på Djurgården. Läs mer