close
Liljevalchs+ invigs 12 augusti

Liljevalchs+ invigs 12 augusti

02/08/2021

Äntligen står Liljevalchs+ färdigt bredvid Carl Bergstens klassiska rosa byggnad från 1916. Den 12 augusti klockan 11 är det offentlig invigning med fanfarer och tal på platsen framför tillbyggnaden.

Nya Liljevalchs+ är “ett konstverk för konst” och består av tre våningar, signerat arkitekt Gert Wingårdh i samarbete med glasformgivaren Ingegerd Råman. Anläggningen tar glittrande plats i sitt offentliga rum med nästan 7000 transparenta glasbottnar till fasad.

När du träder in i anläggningen öppnas ett antal salar med spektakulär höjd och rytm, salar som ger möjlighet att parallellt presentera stora och små utställningar. 166 taklanterniner skapar ett rutnät som möjliggör många olika rumsindelningar och ljusinsläpp. Med absolut klimatkontroll och högsta säkerhet kan Liljevalchs ta emot den dyraste och känsligaste av konst och hålla öppet alla dagar i veckan.

Dessutom får stockholmarna och stadens besökare en ny restaurang och en stor butik, samtidigt som de kan glädjas åt att huvudbyggnaden och restaurang Blå Porten pietetsfullt renoverats i grunden.

Fyra nya utställningar öppnar i samband med invigningen. Gert Wingårdh, Ingegerd Råman och Bea Szenfeld ligger bakom utställningarna som handlar om betong, glas och papper. Därtill har Kajsa Andersö och Tomas Boman skapat filmen ”Ur dagbok över tillkomsten av Liljevalchs+” som kommer att visas till och med 12 september på Liljevalchs+.

På invigningsdagen den 12 augusti kommer Liljevalchs chef Mårten Castenfors att välkomna publik och inbjudna på den avspärrade Falkenbergsgatan utanför tillbyggnaden. Kultur- och stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo och bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin liksom Stockholms stads fastighetsdirektör Anders Kindberg och arkitekten Gert Wingårdh talar innan det är dags för invigningsfanfarer.

I och med att pandemin sätter gränser med hur många som kan samlas utanför och hur många som kan släppas in samtidigt rekommenderas att förköpa biljetter till invigningen.  Här kan du förköpa din biljett! 
Kungliga Djurgårdens Intressenter AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar 55 intressenter på Djurgården. Läs mer