close
Minnesvård efter flodvågskatastrofen 2004 invigt på Djurgården

Minnesvård efter flodvågskatastrofen 2004 invigt på Djurgården

26/06/2018

Tio år efter flodvågskatastrofen i Sydostasien beslutade regeringen att upprätta en minnesvård för att hedra minnet av dem som miste livet och skapa en gemensam plats för efterlevande, anhöriga och närstående. Nu har minnesvård efter flodvågskatastrofen 2004 invigts på Djurgården.

Minnesvården har uppförts på en vacker plats, Blockhusudden, på södra Djurgården i Stockholm. Efter en inledande konstnärstävling valde juryn ut verket Gravitational Ripples av Lea Porsager, vilket invigdes den 5 juni 2018..

Kungaparet och Kronprinsessparet ankom till invigningen tillsammans med statsministern och fru Ulla Löfven, statsrådet Lena Hallengren, Thailands ambassadör Soonthorn Chaiyindeepum och Stockholms landshövding Sven-Erik Österberg.

Därefter inleddes ceremonin med välkomstord av Statens fastighetsverks generaldirektör Ingrid Eiken Holmgren och den danska konstnärinnan Lea Porsager.

Kungen höll sedan ett tal i vilket han bland annat sade:

”Våra minnen bär vi alltid med oss, vart vi än går. Ändå kan det betyda mycket att ha en plats att gå till för att minnas. (…) Det känns bra att Kungliga Djurgårdens mark kan användas för detta ändamål. Och jag är hedrad över att få vara här i dag tillsammans med er. Kära vänner! Jag hoppas att denna minnesvård ska komma att bli en plats för många att besöka – ett tillfälle till eftertanke. En plats för er.”

Syftet med minnesvården är att hedra minnet av dem som miste livet i flodvågskatastrofen och skapa en vacker och värdig gemensam plats for dem som överlevde flodvågskatastrofen samt for efterlevande anhöriga och närstående. Nu är det möjligt att besöka platsen.
Kungliga Djurgårdens Intressenter AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar 55 intressenter på Djurgården. Läs mer