close
Påsklov på Djurgården 2024

Påsklov på Djurgården 2024

27/03/2024

Påsken närmar sig, och med den kommer även årets andra skollov – påsklovet! Självklart har Kungliga Djurgårdens museer laddat upp med massor av roliga och påskiga aktiviteter för alla åldrar under lovveckan. Bland annat kan du delta i rolig äggjakt på Abba The Museum, på Junibacken väntar påskpyssel och fartfyllda teaterföreställningar, på Sjöhistoriska museet står sjöjungfrur i fokus och på The Viking Museum kan du uppleva ett spännande vikingatida vårblot.

Detta är bara en liten del av allt roligt du kan ta del av på Djurgården under påsken. Nedan har vi samlat fler tips på roliga aktiviteter som lämpar sig fint för en påsklovsdag för hela familjen.

Foto: Anna Hugosson, påskpyssel i Skogens hus på Skansen.

Gå på äggjakt på Abba The Museum

Museets personal har vart extra busiga i påsk och gömt påskägg i utställningen på Abba The Museum. Ta med familjen eller vännerna och försök hitta ett eller varför inte alla äggen!

Mysiga påsklovsdagar på Etnografiska museet 

29 mars – 7 april

Barnens Världsorkester, Etnografiska museet

Följ med på en resa genom Mexikos mångtusenåriga historia. Bland maya, azteker och spanjorer möter ni gudar, frihetskämpar och konstnärer som genom föremål, bilder och berättelser ger er en insikt om hur dagens Mexiko format sin unika kultur och identitet.  I museets verkstad kan du också tillverka egna mexilkanska garntavlor och så blir det musikworkshop Barnens Världsorkester.

Magiskt Påsklov på Junibacken

Mellan 25 mars och  7 april välkomnar Junibacken dig till en rad spännande aktiviteter för hela familjen. Varje dag kan du njuta av teaterföreställningar, utforska de lekfulla utställningarna och såklart ta en tur i Astrid Lindgrens Sagotåg!

Kom utklädd till Junibacken under påsklovet och få en liten gåva! Oavsett om du väljer att klä ut dig till påskkärring, hare, kyckling eller något annat påskinspirerat så är du välkommen att delta.

Varje dag blir det fartfyllda teaterföreställningar så som ”Aja baja, Alfons Åberg” som spelas i Salongen på utvalda dagar under påsklovet. Trots att föreställningen är kort, endast cirka tio minuter lång, hinner Alfons Åberg både bygga en helikopter och landa i djungeln! Se alla teaterföreställningar som erbjuds här. 

I Paviljongen kan du delta i äggstra roliga påskaktiviteter. Tillsammans förvandlar ni Blåkulla till en hönsgård! Klipp, klistra och skapa sprattelhöns, gullefjunkycklingar och tuppar som gal. Du kan välja att låta din kreation stanna kvar på Blåkulla eller ta med den hem som ett minne från ditt besök på Junibacken.

Påskpyssla i Paviljongen på Junibacken

Påsklov på Nordiska museet 

Nordiska museet tar dig på en resa i tiden! Upptäck Tidsvalvet och kliv in i barnens historia genom en magisk portal. Eller klä dig till piga eller dräng och lek dig fram genom gårdens alla sysslor i Lekstugan! Fortsätt dagen med att lösa uppdrag i utställningar tillsammans med familjen! Flera olika familjespår väntar på dig!

Foto: Helena Bonnevier, nordiskamuseet.se

Sjöhistoriska museet – Påsklov med temat sjöjungfru

29 mars – 7 april

Dyk in i sjöjungfrurnas värld på Sjöhistoriska museet på påsklovet.  I alla tider, världen över, har folklore om sjöjungfrur funnits. De första myterna kan härledas ända tillbaka till civilisationens födelse i Mesopotamien. Men hur pass trevliga är sjöjungfrur egentligen? Inte särskilt, om man får tro folksägnerna.

Gå på familjevisningar, sagostunder, delta i tävlingen Kistjakten och besök Skaparverkstaden och skapa egna sjöjungfrualster tillsammans.

Påsklov på Vrak – Museum of Wrecks 

28 mars – 7 april

Vrak – Museum of Wrecks bjuder in till massor av roliga aktiviteter för hela familjen under Påsklovet. Följ med på spännande visningar och lyssna till berättelser om gamla skepp och skrock som florerat ombord. Under veckan fram till påsk pågår flera spännande aktiviteter på museet – delta i skapandet av undervattensdjur med toarullar och låt fantasin flöda fritt! Testa också på att dyka utan att bli blöt genom VR-headset och utforska ett vrak under ytan, eller delta i frågesporten Vrakjakten.

Dyk med VR på Vrak – Museum of Wrecks

Under lovet får du inte missa att besöka Vrak – Museum of Wrecks  granne, Dyktankhuset, som är en häftig plats att utforska!

Påskfirande på Skansen

Fotograf: Anna Hugosson, Skansen
Fotograf: Anna Hugosson, Skansen

Skansen har alltid fantastiska firanden av alla högtider och är perfekt för dig som vill ha en traditionell magisk påsk. I år firas påsken på Skansen mellan den 28 mars och 7 april och kommer fyllas med massvis av roliga firanden. Se och testa ukrainsk äggmålning (29-30 mars), lär dig mer om ägg på Lill-Skansen, lyssna på musik och berättelser, måla dig själv eller någon annan till påskkärring och påskpyssla i Bragehallen, gå på tipspromenad och grilla korv på Bollnästorget! I Skansens kulturhistoriska miljöer får du träffa deras pedagoger och lära dig mer om hur påsken firats i olika tider. På Påskafton (30 mars) och Påskdagen (31 mars) blir det vårkonsert med folkmusiktrion Kviga i Seglora och låtspel med Skansens spelmän i Älvrosgården (även den Annandag påsk 1 april).

Under påsklovets sista dag är det dessutom premiär för Skansens första loppis som sedan fortsätter under söndagarna i april.
Läs mer om Skansens påskfirande här. 

Kan du lösa fallet med äggtjuven på Polismuseet? 

2 april – 7 april

Polismuseets värdefulla guldägg har under mystiska omständigheter försvunnit, hjälp museets personal att hitta tjuven. I barnvisningen ”prata polis” får du se vad poliser har i deras bälte och får lära dig hur snabbt en polisbil egentligen får köra. Dessutom har ett brott har begåtts på Polismuseet, för att lösa fallet behövs bevis. Vilka spår kan du hitta?

I museets barnutställning Polis, polis… kan du även klä dig i polisuniform och ”kör blått” i polisbilen. Polismuseet har något för barn i alla åldrar.

Påskpyssel och äggjakt på Thielska Galleriet 

Thielska Galleriet välkomnar dig och hela familjen till att göra roligt påskpyssel vid deras pysselbord och gå på en spännande äggjakt i konstsamlingen. Pysselbordet är öppet långfredagen, påskafton och påskdagen (29-31 mars). Äggjakten finns att göra hela påsklovet mellan den 29 mars–7 april.

Det är fri entré för barn till museet men en pysselbiljett kostar 20 kr, vuxna betalar ordinarie entréavgift.

Påsklov på Vasamuseet 

Påsklov på Vasamuseet innebär massor av roliga LEGO®-aktiviteter för barnen, både inne i och utanför den tillfälliga utställningen Brickwrecks, där du kan utforska skeppet Vasa och andra kända vrak byggda i LEGO®.

LEGO®bygge på Vasamuseet

Dessutom får museet besök av superbyggare som ska skapa en LEGO®-modell av Titanic inför publik, och klossmagikern Stefan Eriksson kommer att hålla trollerishower för hela familjen. Påsklovet bjuder också på andra roliga aktiviteter, såsom en tävling där du ska gissa antalet LEGO®-bitar, möjligheten att skapa din egen ansiktsmask inspirerad av minifigurerna i LEGO®, och att vara med och bygga mosaiktavlor i LEGO® inspirerade av Vasas skulpturer.

Trollerishow på Vasamuseet

Spännande äggjakt på Spritmuseum 

Spritmuseum har öppet alla dagar under påsken, och i museets restaurang kan du njuta av en traditionell påsktallrik. I museets utställningar True Crime och Dryckeslandet Sverige gömmer sig påskägg för alla barn att hitta, en god present utlovas till de barn som kan hitta de gömda äggen!

Ge dig ut på ett rymdäventyr med Tekniska museet på påsklovet!

Häng med på ett rymdäventyr under påsklovet! Tekniska museet har fyllt påsklovsveckan med rymdaktiviteter för alla åldrar. Åk tur och retur ut i rymden och kika på alla stjärnor och planeter i 3D i Wisdome Stockholm. Eller varför inte bygga din egen rymdraket tillsammans med ESEROs rymdverkstad. Gör påsklovet till något annorlunda och besök Stockholms rymdigaste museum.

Håll ögonen öppna för fler spännande påsklovsaktiviteter som kommer att publiceras här allt eftersom Djurgårdens museer avslöjar vad de har att erbjuda under påsklovet!

Foto: Anna Hugosson
Kungliga Djurgårdens Intressenter AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar drygt 60 intressenter på Djurgården. Läs mer