close
Storsatsning på barnen – biljettsläpp

Storsatsning på barnen – biljettsläpp

20/06/2020

Nu släpps biljetter till Nordiska museets nya storsatsning på barnen – Tidsvalvet – premiär den 1 juli.  Hur var det att äta gröt till middag varje dag, stiga upp klockan tre för att arbeta eller att bli sjuk innan det fanns mediciner? Här kan barn utforska hur deras vardag kunde ha sett ut om de levt i en annan tid. En interaktiv upplevelse som baseras på verkliga händelser under de senaste 150 åren, där barnpubliken också kan bidra med sin egen historia om att vara barn idag. (Men glöm inte att ni kan komma till Nordiska museet redan nu – här finns alltid något som passar stora som små.)

Vi vill väcka nyfikenhet och medvetenhet hos barn om hur det var förr och samtidigt förmedla att även deras egen historia kan bli en del av framtida minnen, säger David Berner, producent och projektledare på Nordiska museet.

En lönndörr i ett dammigt arbetsrum visar sig vara en portal rakt in till barnens historia. Här börjar en resa i tid och rum mellan 1860 och idag med nedslag i historiska händelser och berättelser från verkliga livsöden ur Nordiska museets arkiv. Barnen som Tidsvalvet berättar om har levt på riktigt, några har fått nya namn och ibland har flera berättelser sammanflätats till ett barns.

Nordiska museet har tillsammans med formgivaren Sara Wiklund skapat en dramatiserad och lekfull scenografi där tidsenliga interaktiva miljöer och verkliga föremål gör det möjligt att uppleva hur barn under de senaste 150 åren klätt sig, ätit, bott, lekt, arbetat och gått i skolan. Här gäller både se, röra och göra.

Hemma i någons egna rum är det 1989 och skönt häng med serietidningar och blandband. I en tågkupé på 1940-talet behöver tre barn som på olika sätt drabbades av kriget hjälp. Vid matplatsen gäller det att komponera rätt meny till rätt barn. Passar nävgröt eller pizza? Den som provar kläder i garderoben får uppleva något märkligt framför spegeln och en trappa upp ligger ett mystiskt gammalt bibliotek där porträtten och föremålen vaknar till liv och berättar spökhistorier från museets arkiv, bearbetade av författaren Martin Widmark.

I ett särskilt uppdrag kan barnpubliken bli hjältar som räddar historiska barns vardagsberättelser och livsöden från att glömmas bort, genom att samla in dem till museet. Det gäller bland annat att hitta skor till Conrad som fick gå barfota fram till första snön, pekpinnen som skolfröken slog Marita med när hon skrev med vänster hand, Mary-Anns hem där alla sju i familjen sov i samma rum eller botemedel till Albins lillebror som fått mässlingen. I slutet av besöket kan barnen också bidra med sin egen berättelse om att vara barn idag. Genom att spara den för framtiden i museets arkiv med hjälp av ”Minnesmaskinen” går också de själva till historien.

Scenografin ger inramning åt närmare 200 kulturhistoriska föremål ur Nordiska museets samlingar. Alla berättar något om hur barns levnadsvillkor förändrats över tid. Här finns alltifrån välanvända leksaker och stoppade strumpor till minnessaker som familjer vårdat för att inte glömma sitt älskade barn.

Tidsvalvet riktar sig till barn mellan 8 och 12 år och blir därmed ett komplement till Lekstugan, Nordiska museets populära lek- och lärmiljö för barn i förskoleåldern. Tidsvalvet ligger i ett av museets vackraste rum som nu för första gången öppnas för publik. I anslutning finns också en helt ny skaparverkstad och ateljé som från och med i höst erbjuder kreativa workshops för skolklasser och familjepublik.
Kungliga Djurgårdens Intressenter AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar 55 intressenter på Djurgården. Läs mer