close
Tillgänglighet och Anpassningar på Royal Djurgården

Tillgänglighet och Anpassningar på Royal Djurgården

15/07/2023

Visste du att många av museerna på Royal Djurgården har anpassningar för handikapp och rörselsehinder? Här är några exempel på populära och historiska byggnader som har gjort det enkelt och tryggt att besöka dem.

 

Under 22 april – 30 september 2023 stängs infarten till Djurgården via Djurgårdsbron. Bommen fälls följande tider: lördagar, söndagar och helgdagar kl. 10–17.

Det betyder att alla är varmt välkomna, förutom bilen som får stanna hemma. Avstängningen gäller från skylten vid Djurgårdsbron i ritning in mot Djurgården. Avstängningen gäller inte för bussar, taxi eller fordon med giltigt handikapp­tillstånd, inte heller för fordon med passertillstånd.

 

Prins Eugens Waldemarsudde

Här finns det hiss-anpassningar, stora som små, igenom både gallerian och slottet. Detta inkluderar självklart deras egen restaurang. Det är lätt att njuta av konst och de vackra rummen som slottet har att erbjuda. Just nu pågår visningar såsom Kvinnliga Pionjärer och Prinsens Kända och Okända Skatter.

Utanför har de stora parkeringsplatser med reserverad plats för de som har handikappstillstånd. Ett tillfälligt tillstånd kan även lånas av museet om ni behöver. Deras trädgårdskafé har också toaletter som är anpassade om man vill njuta av det fina vädret och utsikten över vattnet.

 

Riksidrottsmuseum

Det är alltid fri entré in till Riksidrottsmuseet.  Inne på deras SportLab kan både stora som små testa på övningar och utmaningar. Det finns något för alla! Här kan man även lära sig om idrottens historia, om den kultur som skapats runt olika sporter och hur viktigt hälsan har varit igenom tiden. Här har de hiss och anpassade toaletter samt bord för barnskötsel.

 

Nordiska Museet

Trots att denna vackra byggnad fyller 150 år så har de utrustat med moderna lösningar för att göra museet lättare att besöka. De har en tydlig entré in till deras butik och resten av museet precis vid huvudentrén. Dessutom finns flertalet hissar som tar besökare upp till samtliga plan och anpassade toaletter.

 

The Viking Museum

Här finns det en rad olika lösningar för besökare. Likt många andra av våra museum är hela byggnaden är anpassad med hissar och toaletter. Utöver det så har museet rullstol att låna ut tillfälligt och deras äventyrsfärd en handikappsanpassad vagn med nedfällbar sida. Utanför museet finns två parkeringsplatser för de med rörelsehinder.

 

Skansen

Trots dess långa historia så hänger Skansen med i svängarna. Genom Sollidenporten kan man vägledas att köra in till 3 parkeringsplatser för de med handikappstillstånd. Om man tar sig igenom huvudentrén så finns det även ett lyftbord från gatuplan upp till Spegeldammen. Lyftbordet har plats för rullstolar, permobil och barnvagnar (max 500 kg). Därefter finns även en rulltrappa upp mot byn och Sollidenscenen. Många av deras kulturmiljöer har tillgång till fasta eller portabla ramper. Det är bra att tänka på att en del backar kan vara branta men i övrigt kan man ta sig runt överallt i parken,  restauranger och The Baltic Sea Center. Det finns ett fåtal rullstolar att låna utan extra kostnad på plats.

Om du är ledsagare eller personlig assistent så är det gratis att följa med sin brukare, med uppvisning av bevis. Ledar-, signal- och assistanshundar är välkomna, läs gärna mer om det på deras hemsida här. 




Kungliga Djurgårdens Intressenter AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar drygt 60 intressenter på Djurgården. Läs mer