close
30 mar 2020

Välkommen till Djurgården – allas vårt gröna vardagsrum

Välkommen till Djurgården – allas vårt gröna vardagsrum

Djurgården har varit allas vårt gröna vardagsrum i urminnes tider. Nu kanske mer än någonsin. För ska man umgås ska man göra det utomhus och med ordentligt avstånd, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog i Dagens Nyheter.

Så passa på att upptäcka Djurgården ordentligt. Hoppa på cyklen eller ta fram promenadkängorna och ta dig till platser du aldrig varit tidigare. Djurgården är en del av den Kungliga Nationalstadsparken och du är snart ute i naturen. Djurgården är stort och här finns plats för alla – ja, bara Skansen är lika stort som hela Gamla stan.

Här kommer några av våra tips.

TRÄDGÅRDSDAGS

Ta en långpromenad och sikta in dig på Folke Bernadottes bro. Här tar du dig enkelt  mellan Museiparken och Rosendal. Rosendals Trädgård är ljuvlig att besöka varje tid på året, så även denna. Trädgårdscaféet har öppet bullat upp, samtidigt som man värnar om din säkerhet. På ”Rosendalskt vis” har man med hjälp av blomkrukor markerat upp det avstånd vi alla ska hålla till varandra.

Och vill du få inspiration till din egen trädgård är ett besök i plantboden ett måste.. Ja, du kan till och med beställa din egen trädgårdsmästare.

Vill du kombinera trädgård och konst rekommenderar vi promenader till Prins Eugens Waldemarsudde. Museet har stängt, men trädgården är alltid öppen och vid vackert väder flyttar Trädgårdsboden in i Våffelstugan bredvid Café Ektorpet (där du sjävklart kan ta något att äta).

Skansen som håller öppet med sina promenadstråk, vårtecken och historiska miljöer. Trädgårdar och miljöer är fantastiska och nu när våren är här har björnarna kommit ur sitt ide. Här kan man promenera och upptäcka nytt varje gång man gör ett besök.

 

GE DIG UT PÅ KÄRLEKSSTIGEN

Har du inte upptäkt Kronprinsessan Viktorias och Prins Daniels kärleksstig kan detta vara en bra tid. Stigen invigdes 2012 och var en bröllopsgåva till kronprinsparet. Men även inne på denna romantiska stig gäller det att hålla avstånd förstås. Eller vad tror du?

KUNGLIGA PROMENADER

Det är gratis att ladda ner appen ”Kungliga promenader”, sedan är du redo att ge sig ut på en lärorik promenader. Tre varianter finns att välja mellan. Bernadottepromenaden är en favorit.

MINNESMONUMENT

Djurgården är vårt – ditt och mitt. En tummelplats i glädjens tid, en plats att umgås, lära mer och få inspiration. Men Djurgården är även en plats för reflektion, att samla kraft och att möta allvaret. Därför finns flertalet av de monument som rests över ett Sverige i andra svåra tider här.

En promenad utifrån dessa minnesmärken ger perspektiv. 

TA MED GOD MAT HEM

En rejäl promenad gör dig säkert hungrig, men kanske är du trött på att sitta inne.  Många av oss på Djurgården har redan ställt ut sommarens utebord och stolar, så att du kan sitta utomhus – Spritmuseum är ett av många exempel. Gubbhyllan och Stora Gungan på Skansen är andra. Alla härliga restauranger erbjuder självklart dessutom takeaway för en picknick ute i naturen eller varför inte ta hem till nära och kära. Allt för att du ska kunna njuta av mat på det sätt du känner dig bekväm med.

ÖPPET ELLER EJ?

En del av museerna på Djurgården är öppna – och här finns det gott om plats för dig. Skansen är ett exempel, Spritmuseet är ett annat där du i stora lokaler kan uppleva bl a Angus Fairhurst Absolut Art Collection.

Andra har beslutat sig för att stänga. Vasamuseet, Sjöhistoriska, Etnografiska, Junibacken, Nordiska och Tekniska har stängt tills vidare med flera. Dessa kan du följa digitalt (se några tips nedan).

Situationen kan ändras snabbt. Vi rekommenderar att du håller koll på respektive museum och attraktions hemsida.

KAN INTE DU KOMMA TILL OSS, KOMMER VI TILL DIG

Sitter du hemma och vill få lite inspiration har vi skapat förutsättningar för att du ska kunna besöka oss via din dator. Vad säga om att komma nära Regalskeppet Vasa, följa en livesänd konsert, prova robot yoga eller hänga på en visning av Vårsalongen på Liljevalchs. Se fler exempel nedan.

SLUTLIGEN

Att värna våra besökare är högsta prioritet för oss; vi följer alla kontinuerligt information om Coronautbrottet (COVID-19), och vi följer regler och rekommendationer från myndigheter och regering. Håll dig gärna uppdaterad via vår hemsida och våra sociala. Vi lägger upp ny information kontinuerligt, men beslut kan fattas snabbt. Om du vill förvissa dig vad som gäller just nu för en specifik aktör rekommenderar vi därför att du går in på dennes hemsida.VAD HÄNDER?


Kungliga Djurgårdens Intressenter, KDI AB.
En medlemsorganisation som samordnar och engagerar nära ett 50-tal intressenter på Djurgården. Läs mer